Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / கதா²வத்து²பாளி • Kathāvatthupāḷi |
11. ஏகாத³ஸமவக்³கோ³
11. Ekādasamavaggo
(115) 10. அனிச்சதாகதா²
(115) 10. Aniccatākathā
628. அனிச்சதா பரினிப்ப²ன்னாதி? ஆமந்தா. தாய அனிச்சதாய அனிச்சதா பரினிப்ப²ன்னாதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… தாய அனிச்சதாய அனிச்சதா பரினிப்ப²ன்னாதி? ஆமந்தா. தாய தாயேவ நத்தி² து³க்க²ஸ்ஸந்தகிரியா, நத்தி² வட்டுபச்சே²தோ³, நத்தி² அனுபாதா³பரினிப்³பா³னந்தி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³.
628. Aniccatā parinipphannāti? Āmantā. Tāya aniccatāya aniccatā parinipphannāti? Na hevaṃ vattabbe…pe… tāya aniccatāya aniccatā parinipphannāti? Āmantā. Tāya tāyeva natthi dukkhassantakiriyā, natthi vaṭṭupacchedo, natthi anupādāparinibbānanti? Na hevaṃ vattabbe.
ஜரா பரினிப்ப²ன்னாதி? ஆமந்தா. தாய ஜராய ஜரா பரினிப்ப²ன்னாதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… தாய ஜராய ஜரா பரினிப்ப²ன்னாதி? ஆமந்தா. தாய தாயேவ நத்தி² து³க்க²ஸ்ஸந்தகிரியா , நத்தி² வட்டுபச்சே²தோ³, நத்தி² அனுபாதா³பரினிப்³பா³னந்தி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….
Jarā parinipphannāti? Āmantā. Tāya jarāya jarā parinipphannāti? Na hevaṃ vattabbe…pe… tāya jarāya jarā parinipphannāti? Āmantā. Tāya tāyeva natthi dukkhassantakiriyā , natthi vaṭṭupacchedo, natthi anupādāparinibbānanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
மரணங் பரினிப்ப²ன்னந்தி? ஆமந்தா. தஸ்ஸ மரணஸ்ஸ மரணங் பரினிப்ப²ன்னந்தி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³. தஸ்ஸ மரணஸ்ஸ மரணங் பரினிப்ப²ன்னந்தி? ஆமந்தா. தஸ்ஸ தஸ்ஸேவ நத்தி² து³க்க²ஸ்ஸந்தகிரியா, நத்தி² வட்டுபச்சே²தோ³, நத்தி² அனுபாதா³பரினிப்³பா³னந்தி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….
Maraṇaṃ parinipphannanti? Āmantā. Tassa maraṇassa maraṇaṃ parinipphannanti? Na hevaṃ vattabbe. Tassa maraṇassa maraṇaṃ parinipphannanti? Āmantā. Tassa tasseva natthi dukkhassantakiriyā, natthi vaṭṭupacchedo, natthi anupādāparinibbānanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
629. ரூபங் பரினிப்ப²ன்னங், ரூபஸ்ஸ அனிச்சதா அத்தீ²தி? ஆமந்தா. அனிச்சதா பரினிப்ப²ன்னா, அனிச்சதாய அனிச்சதா அத்தீ²தி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… ரூபங் பரினிப்ப²ன்னங், ரூபஸ்ஸ ஜரா அத்தீ²தி? ஆமந்தா. ஜரா பரினிப்ப²ன்னா, ஜராய ஜரா அத்தீ²தி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….
629. Rūpaṃ parinipphannaṃ, rūpassa aniccatā atthīti? Āmantā. Aniccatā parinipphannā, aniccatāya aniccatā atthīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… rūpaṃ parinipphannaṃ, rūpassa jarā atthīti? Āmantā. Jarā parinipphannā, jarāya jarā atthīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
ரூபங் பரினிப்ப²ன்னங், ரூபஸ்ஸ பே⁴தோ³ அத்தி², அந்தரதா⁴னங் அத்தீ²தி? ஆமந்தா. மரணங் பரினிப்ப²ன்னங், மரணஸ்ஸ பே⁴தோ³ அத்தி², அந்தரதா⁴னங் அத்தீ²தி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….
Rūpaṃ parinipphannaṃ, rūpassa bhedo atthi, antaradhānaṃ atthīti? Āmantā. Maraṇaṃ parinipphannaṃ, maraṇassa bhedo atthi, antaradhānaṃ atthīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
வேத³னா …பே॰… ஸஞ்ஞா… ஸங்கா²ரா…பே॰… விஞ்ஞாணங் பரினிப்ப²ன்னங், விஞ்ஞாணஸ்ஸ அனிச்சதா அத்தீ²தி? ஆமந்தா. அனிச்சதா பரினிப்ப²ன்னா, அனிச்சதாய அனிச்சதா அத்தீ²தி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³ …பே॰… விஞ்ஞாணங் பரினிப்ப²ன்னங், விஞ்ஞாணஸ்ஸ ஜரா அத்தீ²தி? ஆமந்தா. ஜரா பரினிப்ப²ன்னா, ஜராய ஜரா அத்தீ²தி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….
Vedanā …pe… saññā… saṅkhārā…pe… viññāṇaṃ parinipphannaṃ, viññāṇassa aniccatā atthīti? Āmantā. Aniccatā parinipphannā, aniccatāya aniccatā atthīti? Na hevaṃ vattabbe …pe… viññāṇaṃ parinipphannaṃ, viññāṇassa jarā atthīti? Āmantā. Jarā parinipphannā, jarāya jarā atthīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
விஞ்ஞாணங் பரினிப்ப²ன்னங், விஞ்ஞாணஸ்ஸ பே⁴தோ³ அத்தி², அந்தரதா⁴னங் அத்தீ²தி? ஆமந்தா. மரணங் பரினிப்ப²ன்னங், மரணஸ்ஸ பே⁴தோ³ அத்தி², அந்தரதா⁴னங் அத்தீ²தி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….
Viññāṇaṃ parinipphannaṃ, viññāṇassa bhedo atthi, antaradhānaṃ atthīti? Āmantā. Maraṇaṃ parinipphannaṃ, maraṇassa bhedo atthi, antaradhānaṃ atthīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
அனிச்சதாகதா² நிட்டி²தா.
Aniccatākathā niṭṭhitā.
ஏகாத³ஸமவக்³கோ³.
Ekādasamavaggo.
தஸ்ஸுத்³தா³னங் –
Tassuddānaṃ –
அனுஸயா அப்³யாகதா, அஹேதுகா, சித்தவிப்பயுத்தா, அஞ்ஞாணே விக³தே ஞாணீ, ஞாணங் சித்தவிப்பயுத்தங், யத்த² ஸத்³தே³ 1 ஞாணங் பவத்ததி, இத்³தி⁴ப³லேன ஸமன்னாக³தோ கப்பங் திட்டெ²ய்ய, சித்தஸந்ததி ஸமாதி⁴, த⁴ம்மட்டி²ததா, அனிச்சதாதி.
Anusayā abyākatā, ahetukā, cittavippayuttā, aññāṇe vigate ñāṇī, ñāṇaṃ cittavippayuttaṃ, yattha sadde 2 ñāṇaṃ pavattati, iddhibalena samannāgato kappaṃ tiṭṭheyya, cittasantati samādhi, dhammaṭṭhitatā, aniccatāti.
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (அட்ட²கதா²) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / பஞ்சபகரண-அட்ட²கதா² • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / 10. அனிச்சதாகதா²வண்ணனா • 10. Aniccatākathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-மூலடீகா • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / 10. அனிச்சதாகதா²வண்ணனா • 10. Aniccatākathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-அனுடீகா • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / 10. அனிச்சதாகதா²வண்ணனா • 10. Aniccatākathāvaṇṇanā