Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    9. அனிமித்தபஞ்ஹாஸுத்தவண்ணனா

    9. Animittapañhāsuttavaṇṇanā

    340. அனிமித்தங் சேதோஸமாதி⁴ந்தி நிச்சனிமித்தாதீ³னி பஹாய பவத்தங் விபஸ்ஸனாஸமாதி⁴ங்யேவ ஸந்தா⁴யேதங் வுத்தந்தி. நிமித்தானுஸாரி விஞ்ஞாணங் ஹோதீதி ஏவங் இமினா விபஸ்ஸனாஸமாதி⁴விஹாரேன விஹரதோ விபஸ்ஸனாஞாணே திக்கே² ஸூரே வஹமானே. யதா² நாம புரிஸஸ்ஸ திகி²ணேன ப²ரஸுனா ருக்க²ங் சி²ந்த³ந்தஸ்ஸ ‘‘ஸுட்டு² வத மே ப²ரஸு வஹதீ’’தி க²ணே க²ணே ப²ரஸுதா⁴ரங் ஓலோகெந்தஸ்ஸ சே²ஜ்ஜகிச்சங் ந நிப்ப²ஜ்ஜதி, ஏவங் தே²ரஸ்ஸாபி ‘‘ஸூரங் வத மே ஹுத்வா ஞாணங் வஹதீ’’தி விபஸ்ஸனங் ஆரப்³ப⁴ நிகந்தி உப்பஜ்ஜதி. அத² விபஸ்ஸனாகிச்சங் ஸாதே⁴துங் நாஸக்கி². தங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங் ‘‘நிமித்தானுஸாரி விஞ்ஞாணங் ஹோதீ’’தி. ஸப்³ப³னிமித்தானங் அமனஸிகாரா அனிமித்தங் சேதோஸமாதி⁴ங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹாஸிந்தி ஸப்³பே³ஸங் நிச்சஸுக²அத்தனிமித்தானங் அமனஸிகாரேன அனிமித்தங் வுட்டா²னகா³மினிவிபஸ்ஸனாஸம்பயுத்தங் சேதோஸமாதி⁴ங் நிப்³பா³னாரம்மணங் உபரிமக்³க³ப²லஸமாதி⁴ங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹாஸிங்.

    340.Animittaṃ cetosamādhinti niccanimittādīni pahāya pavattaṃ vipassanāsamādhiṃyeva sandhāyetaṃ vuttanti. Nimittānusāri viññāṇaṃ hotīti evaṃ iminā vipassanāsamādhivihārena viharato vipassanāñāṇe tikkhe sūre vahamāne. Yathā nāma purisassa tikhiṇena pharasunā rukkhaṃ chindantassa ‘‘suṭṭhu vata me pharasu vahatī’’ti khaṇe khaṇe pharasudhāraṃ olokentassa chejjakiccaṃ na nipphajjati, evaṃ therassāpi ‘‘sūraṃ vata me hutvā ñāṇaṃ vahatī’’ti vipassanaṃ ārabbha nikanti uppajjati. Atha vipassanākiccaṃ sādhetuṃ nāsakkhi. Taṃ sandhāya vuttaṃ ‘‘nimittānusāri viññāṇaṃ hotī’’ti. Sabbanimittānaṃ amanasikārā animittaṃ cetosamādhiṃ upasampajja vihāsinti sabbesaṃ niccasukhaattanimittānaṃ amanasikārena animittaṃ vuṭṭhānagāminivipassanāsampayuttaṃ cetosamādhiṃ nibbānārammaṇaṃ uparimaggaphalasamādhiṃ upasampajja vihāsiṃ.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya / 9. அனிமித்தபஞ்ஹாஸுத்தங் • 9. Animittapañhāsuttaṃ

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 9. அனிமித்தபஞ்ஹஸுத்தவண்ணனா • 9. Animittapañhasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact