Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பரிவார-அட்ட²கதா² • Parivāra-aṭṭhakathā |
உபாலிபஞ்சகங்
Upālipañcakaṃ
அனிஸ்ஸிதவக்³க³வண்ணனா
Anissitavaggavaṇṇanā
417. உபாலிபஞ்ஹேஸு கதிஹி நு கோ² ப⁴ந்தேதி புச்சா²ய அயங் ஸம்ப³ந்தோ⁴. தே²ரோ கிர ரஹோக³தோ ஸப்³பா³னி இமானி பஞ்சகானி ஆவஜ்ஜெத்வா ‘‘ப⁴க³வந்தங் தா³னி புச்சி²த்வா இமேஸங் நிஸ்ஸாய வஸனகாதீ³னங் அத்தா²ய தந்திங் ட²பெஸ்ஸாமீ’’தி ப⁴க³வந்தங் உபஸங்கமித்வா ‘‘கதிஹி நு கோ² ப⁴ந்தே’’திஆதி³னா நயேன பஞ்ஹே புச்சி². தேஸங் விஸ்ஸஜ்ஜனே உபோஸத²ங் ந ஜானாதீதி நவவித⁴ங் உபோஸத²ங் ந ஜானாதி. உபோஸத²கம்மங் ந ஜானாதீதி அத⁴ம்மேனவக்³கா³தி³பே⁴த³ங் சதுப்³பி³த⁴ங் உபோஸத²கம்மங் ந ஜானாதி. பாதிமொக்க²ங் ந ஜானாதீதி த்³வே மாதிகா ந ஜானாதி. பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸங் ந ஜானாதீதி பி⁴க்கூ²னங் பஞ்சவித⁴ங் பி⁴க்கு²னீனங் சதுப்³பி³த⁴ந்தி நவவித⁴ங் பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸங் ந ஜானாதி.
417. Upālipañhesu katihi nu kho bhanteti pucchāya ayaṃ sambandho. Thero kira rahogato sabbāni imāni pañcakāni āvajjetvā ‘‘bhagavantaṃ dāni pucchitvā imesaṃ nissāya vasanakādīnaṃ atthāya tantiṃ ṭhapessāmī’’ti bhagavantaṃ upasaṅkamitvā ‘‘katihi nu kho bhante’’tiādinā nayena pañhe pucchi. Tesaṃ vissajjane uposathaṃ na jānātīti navavidhaṃ uposathaṃ na jānāti. Uposathakammaṃ na jānātīti adhammenavaggādibhedaṃ catubbidhaṃ uposathakammaṃ na jānāti. Pātimokkhaṃ na jānātīti dve mātikā na jānāti. Pātimokkhuddesaṃ na jānātīti bhikkhūnaṃ pañcavidhaṃ bhikkhunīnaṃ catubbidhanti navavidhaṃ pātimokkhuddesaṃ na jānāti.
பவாரணங் ந ஜானாதீதி நவவித⁴ங் பவாரணங் ந ஜானாதி. பவாரணாகம்மங் ந ஜானாதீதி அத⁴ம்மேனவக்³கா³தி³பே⁴த³ங் சதுப்³பி³த⁴ங் பவாரணாகம்மங் ந ஜானாதி.
Pavāraṇaṃ na jānātīti navavidhaṃ pavāraṇaṃ na jānāti. Pavāraṇākammaṃ na jānātīti adhammenavaggādibhedaṃ catubbidhaṃ pavāraṇākammaṃ na jānāti.
ஆபத்தானாபத்திங் ந ஜானாதீதி தஸ்மிங் தஸ்மிங் ஸிக்கா²பதே³ நித்³தி³ட்ட²ங் ஆபத்திஞ்ச அனாபத்திஞ்ச ந ஜானாதி.
Āpattānāpattiṃ na jānātīti tasmiṃ tasmiṃ sikkhāpade niddiṭṭhaṃ āpattiñca anāpattiñca na jānāti.
ஆபன்னோ கம்மகதோதி ஆபத்திங் ஆபன்னோ தப்பச்சயாவ ஸங்கே⁴ன கம்மங் கதங் ஹோதி.
Āpanno kammakatoti āpattiṃ āpanno tappaccayāva saṅghena kammaṃ kataṃ hoti.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / பரிவாரபாளி • Parivārapāḷi / 1. அனிஸ்ஸிதவக்³கோ³ • 1. Anissitavaggo
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / அனிஸ்ஸிதவக்³க³வண்ணனா • Anissitavaggavaṇṇanā