Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi

    உபாலிபஞ்சகங்

    Upālipañcakaṃ

    அனிஸ்ஸிதவக்³க³வண்ணனா

    Anissitavaggavaṇṇanā

    417. உபாலிபஞ்ஹேஸு ‘‘கதி ஹி நு கோ² ப⁴ந்தே’’தி புச்சா²ய ஸம்ப³ந்தோ⁴ நத்தீ²தி கஸ்ஸசி மஞ்ஞனங் நிவாரெந்தோ ஆஹ ‘‘அய ஸம்ப³ந்தோ⁴’’தி. தே²ரோதி உபாலித்தே²ரோ, புச்சீ²தி ஸம்ப³ந்தோ⁴. இமேஸந்தி பஞ்சகானங் தந்திந்தி ஸம்ப³ந்தோ⁴. கேஸங் அத்தா²ய தந்திங் ட²பெஸ்ஸாமீதி ஆஹ ‘‘நிஸ்ஸாய வஸனகாரீனங் அத்தா²யா’’தி. வஸனகாரீனங் பி⁴க்கூ²னந்தி ஸம்ப³ந்தோ⁴. தேஸந்தி பஞ்ஹானங்.

    417. Upālipañhesu ‘‘kati hi nu kho bhante’’ti pucchāya sambandho natthīti kassaci maññanaṃ nivārento āha ‘‘aya sambandho’’ti. Theroti upālitthero, pucchīti sambandho. Imesanti pañcakānaṃ tantinti sambandho. Kesaṃ atthāya tantiṃ ṭhapessāmīti āha ‘‘nissāya vasanakārīnaṃ atthāyā’’ti. Vasanakārīnaṃ bhikkhūnanti sambandho. Tesanti pañhānaṃ.

    ஆபன்னோ கம்மகதோதி எத்த² ‘‘ஆபன்னோ’’தி பத³ங் ‘‘கம்மகதோ’’தி பத³ஸ்ஸ காரணத³ஸ்ஸனந்தி ஆஹ ‘‘ஆபத்திங் ஆபன்னோ, தப்பச்சயாவ ஸங்கே⁴ன கம்மங் கதங் ஹோதீ’’தி. தப்பச்சயாவாதி தங்ஆபத்திஆபன்னஸங்கா²தா காரணா ஏவ.

    Āpannokammakatoti ettha ‘‘āpanno’’ti padaṃ ‘‘kammakato’’ti padassa kāraṇadassananti āha ‘‘āpattiṃ āpanno, tappaccayāva saṅghena kammaṃ kataṃ hotī’’ti. Tappaccayāvāti taṃāpattiāpannasaṅkhātā kāraṇā eva.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / பரிவாரபாளி • Parivārapāḷi / 1. அனிஸ்ஸிதவக்³கோ³ • 1. Anissitavaggo

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / பரிவார-அட்ட²கதா² • Parivāra-aṭṭhakathā / அனிஸ்ஸிதவக்³க³வண்ணனா • Anissitavaggavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact