Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā |
5. அஞ்ஜனவனியத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா
5. Añjanavaniyattheragāthāvaṇṇanā
ஆஸந்தி³ங் குடிகங் கத்வாதி ஆயஸ்மதோ அஞ்ஜனவனியத்தே²ரஸ்ஸ கா³தா². கா உப்பத்தி? ஸோ கிர பது³முத்தரஸ்ஸ ப⁴க³வதோ காலே ஸுத³ஸ்ஸனோ நாம மாலாகாரோ ஹுத்வா ஸுமனபுப்பே²ஹி ப⁴க³வந்தங் பூஜெத்வா அஞ்ஞம்பி தத்த² தத்த² ப³ஹுங் புஞ்ஞங் கத்வா தே³வமனுஸ்ஸேஸு ஸங்ஸரந்தோ கஸ்ஸபஸ்ஸ ப⁴க³வதோ ஸாஸனே பப்³ப³ஜித்வா ஸமணத⁴ம்மங் அகாஸி. அத² இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ வேஸாலியங் வஜ்ஜிராஜகுலே நிப்³ப³த்தித்வா தஸ்ஸ வயப்பத்தகாலே வஜ்ஜிரட்டே² அவுட்டி²ப⁴யங் ப்³யாதி⁴ப⁴யங் அமனுஸ்ஸப⁴யந்தி தீணி ப⁴யானி உப்பஜ்ஜிங்ஸு . தங் ஸப்³ப³ங் ரதனஸுத்தவண்ணனாயங் (கு²॰ பா॰ அட்ட²॰ ரதனஸுத்தவண்ணனா; ஸு॰ நி॰ அட்ட²॰ 1.ரதனஸுத்தவண்ணனா) வுத்தனயேன வேதி³தப்³ப³ங். ப⁴க³வதி பன வேஸாலிங் பவிட்டே² ப⁴யேஸு ச வூபஸந்தேஸு ஸத்து² த⁴ம்மதே³ஸனாய ஸம்ப³ஹுலானங் தே³வமனுஸ்ஸானங் த⁴ம்மாபி⁴ஸமயே ச ஜாதே அயங் ராஜகுமாரோ பு³த்³தா⁴னுபா⁴வங் தி³ஸ்வா படிலத்³த⁴ஸத்³தோ⁴ பப்³ப³ஜி. யதா² சாயங் ஏவங் அனந்தரங் வுச்சமானா சத்தாரோபி ஜனா. தேபி ஹி இமஸ்ஸ ஸஹாயபூ⁴தா லிச்ச²விராஜகுமாரா ஏவங் இமினாவ நீஹாரேன பப்³ப³ஜிங்ஸு. கஸ்ஸபஸம்பு³த்³த⁴காலேபி ஸஹாயா ஹுத்வா இமினா ஸஹேவ பப்³ப³ஜித்வா ஸமணத⁴ம்மங் அகங்ஸு, பது³முத்தரஸ்ஸபி ப⁴க³வதோ பாத³மூலே குஸலபீ³ஜரோபனாதி³ங் அகங்ஸூதி. தத்தா²யங் கதபுப்³ப³கிச்சோ ஸாகேதே அஞ்ஜனவனே ஸுஸானட்டா²னே வஸந்தோ உபகட்டா²ய வஸ்ஸூபனாயிகாய மனுஸ்ஸேஹி ச²ட்³டி³தங் ஜிண்ணகங் ஆஸந்தி³ங் லபி⁴த்வா தங் சதூஸு பாஸாணேஸு ட²பெத்வா உபரி திரியஞ்ச திணாதீ³ஹி சா²தெ³த்வா த்³வாரங் யோஜெத்வா வஸ்ஸங் உபக³தோ. பட²மமாஸேயேவ க⁴டெந்தோ வாயமந்தோ அரஹத்தங் பாபுணி. தேன வுத்தங் அபதா³னே (அப॰ தே²ர 1.11.24-28) –
Āsandiṃkuṭikaṃ katvāti āyasmato añjanavaniyattherassa gāthā. Kā uppatti? So kira padumuttarassa bhagavato kāle sudassano nāma mālākāro hutvā sumanapupphehi bhagavantaṃ pūjetvā aññampi tattha tattha bahuṃ puññaṃ katvā devamanussesu saṃsaranto kassapassa bhagavato sāsane pabbajitvā samaṇadhammaṃ akāsi. Atha imasmiṃ buddhuppāde vesāliyaṃ vajjirājakule nibbattitvā tassa vayappattakāle vajjiraṭṭhe avuṭṭhibhayaṃ byādhibhayaṃ amanussabhayanti tīṇi bhayāni uppajjiṃsu . Taṃ sabbaṃ ratanasuttavaṇṇanāyaṃ (khu. pā. aṭṭha. ratanasuttavaṇṇanā; su. ni. aṭṭha. 1.ratanasuttavaṇṇanā) vuttanayena veditabbaṃ. Bhagavati pana vesāliṃ paviṭṭhe bhayesu ca vūpasantesu satthu dhammadesanāya sambahulānaṃ devamanussānaṃ dhammābhisamaye ca jāte ayaṃ rājakumāro buddhānubhāvaṃ disvā paṭiladdhasaddho pabbaji. Yathā cāyaṃ evaṃ anantaraṃ vuccamānā cattāropi janā. Tepi hi imassa sahāyabhūtā licchavirājakumārā evaṃ imināva nīhārena pabbajiṃsu. Kassapasambuddhakālepi sahāyā hutvā iminā saheva pabbajitvā samaṇadhammaṃ akaṃsu, padumuttarassapi bhagavato pādamūle kusalabījaropanādiṃ akaṃsūti. Tatthāyaṃ katapubbakicco sākete añjanavane susānaṭṭhāne vasanto upakaṭṭhāya vassūpanāyikāya manussehi chaḍḍitaṃ jiṇṇakaṃ āsandiṃ labhitvā taṃ catūsu pāsāṇesu ṭhapetvā upari tiriyañca tiṇādīhi chādetvā dvāraṃ yojetvā vassaṃ upagato. Paṭhamamāseyeva ghaṭento vāyamanto arahattaṃ pāpuṇi. Tena vuttaṃ apadāne (apa. thera 1.11.24-28) –
‘‘ஸுத³ஸ்ஸனோதி நாமேன, மாலாகாரோ அஹங் ததா³;
‘‘Sudassanoti nāmena, mālākāro ahaṃ tadā;
அத்³த³ஸங் விரஜங் பு³த்³த⁴ங், லோகஜெட்ட²ங் நராஸப⁴ங்.
Addasaṃ virajaṃ buddhaṃ, lokajeṭṭhaṃ narāsabhaṃ.
‘‘ஜாதிபுப்ப²ங் க³ஹெத்வான, பூஜயிங் பது³முத்தரங்;
‘‘Jātipupphaṃ gahetvāna, pūjayiṃ padumuttaraṃ;
விஸுத்³த⁴சக்கு² ஸுமனோ, தி³ப்³ப³சக்கு²ங் ஸமஜ்ஜ²க³ங்.
Visuddhacakkhu sumano, dibbacakkhuṃ samajjhagaṃ.
‘‘ஏதிஸ்ஸா புப்ப²பூஜாய, சித்தஸ்ஸ பணிதீ⁴ஹி ச;
‘‘Etissā pupphapūjāya, cittassa paṇidhīhi ca;
கப்பானங் ஸதஸஹஸ்ஸங், து³க்³க³திங் நுபபஜ்ஜஹங்.
Kappānaṃ satasahassaṃ, duggatiṃ nupapajjahaṃ.
‘‘ஸோளஸாஸிங்ஸு ராஜானோ, தே³வுத்தரஸனாமகா;
‘‘Soḷasāsiṃsu rājāno, devuttarasanāmakā;
ச²த்திங்ஸம்ஹி இதோ கப்பே, சக்கவத்தீ மஹப்³ப³லா.
Chattiṃsamhi ito kappe, cakkavattī mahabbalā.
‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி.
‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… kataṃ buddhassa sāsana’’nti.
அரஹத்தங் பன பத்வா விமுத்திஸுக²ங் படிஸங்வேதெ³ந்தோ ஸமாபத்திதோ வுட்டா²ய யதா²லத்³த⁴ங் ஸம்பத்திங் பச்சவெக்கி²த்வா பீதிவேகே³ன உதா³னெந்தோ ‘‘ஆஸந்தி³ங் குடிகங் கத்வா’’தி கா³த²ங் அபா⁴ஸி .
Arahattaṃ pana patvā vimuttisukhaṃ paṭisaṃvedento samāpattito vuṭṭhāya yathāladdhaṃ sampattiṃ paccavekkhitvā pītivegena udānento ‘‘āsandiṃ kuṭikaṃ katvā’’ti gāthaṃ abhāsi .
55. தத்த² ஆஸந்தி³ங் குடிகங் கத்வாதி ஆஸந்தீ³ நாம தீ³க⁴பாத³கங் சதுரஸ்ஸபீட²ங், ஆயதங் சதுரஸ்ஸம்பி அத்தி²யேவ, யத்த² நிஸீதி³துமேவ ஸக்கா, ந நிபஜ்ஜிதுங் தங் ஆஸந்தி³ங் குடிகங் கத்வா வாஸத்தா²ய ஹெட்டா² வுத்தனயேன குடிகங் கத்வா யதா² தத்த² நிஸின்னஸ்ஸ உதுபரிஸ்ஸயாபா⁴வேன ஸுகே²ன ஸமணத⁴ம்மங் காதுங் ஸக்கா, ஏவங் குடிகங் கத்வா. ஏதேன பரமுக்கங்ஸக³தங் ஸேனாஸனே அத்தனோ அப்பிச்ச²தங் ஸந்துட்டி²ஞ்ச த³ஸ்ஸேதி. வுத்தம்பி சேதங் த⁴ம்மஸேனாபதினா –
55. Tattha āsandiṃ kuṭikaṃ katvāti āsandī nāma dīghapādakaṃ caturassapīṭhaṃ, āyataṃ caturassampi atthiyeva, yattha nisīditumeva sakkā, na nipajjituṃ taṃ āsandiṃ kuṭikaṃ katvā vāsatthāya heṭṭhā vuttanayena kuṭikaṃ katvā yathā tattha nisinnassa utuparissayābhāvena sukhena samaṇadhammaṃ kātuṃ sakkā, evaṃ kuṭikaṃ katvā. Etena paramukkaṃsagataṃ senāsane attano appicchataṃ santuṭṭhiñca dasseti. Vuttampi cetaṃ dhammasenāpatinā –
‘‘பல்லங்கேன நிஸின்னஸ்ஸ, ஜண்ணுகேனாபி⁴வஸ்ஸதி;
‘‘Pallaṅkena nisinnassa, jaṇṇukenābhivassati;
அலங் பா²ஸுவிஹாராய, பஹிதத்தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ’’தி. (தே²ரகா³॰ 985; மி॰ ப॰ 6.1.1);
Alaṃ phāsuvihārāya, pahitattassa bhikkhuno’’ti. (theragā. 985; mi. pa. 6.1.1);
அபரே ‘‘ஆஸந்தி³குடிக’’ந்தி பாட²ங் வத்வா ‘‘ஆஸந்தி³ப்பமாணங் குடிகங் கத்வா’’தி அத்த²ங் வத³ந்தி. அஞ்ஞே பன ‘‘ஆஸனநிஸஜ்ஜாதி³க³தே மனுஸ்ஸே உத்³தி³ஸ்ஸ மஞ்சகஸ்ஸ உபரி கதகுடிகா ஆஸந்தீ³ நாம, தங் ஆஸந்தி³ங் குடிகங் கத்வா’’தி அத்த²ங் வத³ந்தி. ஒக்³க³ய்ஹாதி ஓகா³ஹெத்வா அனுபவிஸித்வா. அஞ்ஜனங் வனந்தி ஏவங்னாமகங் வனங், அஞ்ஜனவண்ணபுப்ப²பா⁴வதோ ஹி அஞ்ஜனா வுச்சந்தி வல்லியோ, தப்³ப³ஹுலதாய தங் வனங் ‘‘அஞ்ஜனவன’’ந்தி நாமங் லபி⁴. அபரே பன ‘‘அஞ்ஜனா நாம மஹாக³ச்சா²’’தி வத³ந்தி, தங் அஞ்ஜனவனங் ஒக்³க³ய்ஹ ஆஸந்தி³கங் குடிகங் கத்வா திஸ்ஸோ விஜ்ஜா அனுப்பத்தா, கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனந்தி விஹரதா மயாதி வசனஸேஸேனேவ யோஜனா. இத³மேவ ச தே²ரஸ்ஸ அஞ்ஞாப்³யாகரணங் அஹோஸீதி.
Apare ‘‘āsandikuṭika’’nti pāṭhaṃ vatvā ‘‘āsandippamāṇaṃ kuṭikaṃ katvā’’ti atthaṃ vadanti. Aññe pana ‘‘āsananisajjādigate manusse uddissa mañcakassa upari katakuṭikā āsandī nāma, taṃ āsandiṃ kuṭikaṃ katvā’’ti atthaṃ vadanti. Oggayhāti ogāhetvā anupavisitvā. Añjanaṃ vananti evaṃnāmakaṃ vanaṃ, añjanavaṇṇapupphabhāvato hi añjanā vuccanti valliyo, tabbahulatāya taṃ vanaṃ ‘‘añjanavana’’nti nāmaṃ labhi. Apare pana ‘‘añjanā nāma mahāgacchā’’ti vadanti, taṃ añjanavanaṃ oggayha āsandikaṃ kuṭikaṃ katvā tisso vijjā anuppattā, kataṃ buddhassa sāsananti viharatā mayāti vacanaseseneva yojanā. Idameva ca therassa aññābyākaraṇaṃ ahosīti.
அஞ்ஜனவனியத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.
Añjanavaniyattheragāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi / 5. அஞ்ஜனவனியத்தே²ரகா³தா² • 5. Añjanavaniyattheragāthā