Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பேதவத்து²பாளி • Petavatthupāḷi

    9. அங்குரபேதவத்து²

    9. Aṅkurapetavatthu

    257.

    257.

    ‘‘யஸ்ஸ அத்தா²ய க³ச்சா²ம, கம்போ³ஜங் த⁴னஹாரகா;

    ‘‘Yassa atthāya gacchāma, kambojaṃ dhanahārakā;

    அயங் காமத³தோ³ யக்கோ², இமங் யக்க²ங் நயாமஸே.

    Ayaṃ kāmadado yakkho, imaṃ yakkhaṃ nayāmase.

    258.

    258.

    ‘‘இமங் யக்க²ங் க³ஹெத்வான, ஸாது⁴கேன பஸய்ஹ வா;

    ‘‘Imaṃ yakkhaṃ gahetvāna, sādhukena pasayha vā;

    யானங் ஆரோபயித்வான, கி²ப்பங் க³ச்சா²ம த்³வாரக’’ந்தி.

    Yānaṃ āropayitvāna, khippaṃ gacchāma dvāraka’’nti.

    259.

    259.

    1 ‘‘யஸ்ஸ ருக்க²ஸ்ஸ சா²யாய, நிஸீதெ³ய்ய ஸயெய்ய வா;

    2 ‘‘Yassa rukkhassa chāyāya, nisīdeyya sayeyya vā;

    ந தஸ்ஸ ஸாக²ங் ப⁴ஞ்ஜெய்ய, மித்தது³ப்³போ⁴ ஹி பாபகோ’’தி.

    Na tassa sākhaṃ bhañjeyya, mittadubbho hi pāpako’’ti.

    260.

    260.

    ‘‘யஸ்ஸ ருக்க²ஸ்ஸ சா²யாய, நிஸீதெ³ய்ய ஸயெய்ய வா;

    ‘‘Yassa rukkhassa chāyāya, nisīdeyya sayeyya vā;

    க²ந்த⁴ம்பி தஸ்ஸ சி²ந்தெ³ய்ய, அத்தோ² சே தாதி³ஸோ ஸியா’’தி.

    Khandhampi tassa chindeyya, attho ce tādiso siyā’’ti.

    261.

    261.

    ‘‘யஸ்ஸ ருக்க²ஸ்ஸ சா²யாய, நிஸீதெ³ய்ய ஸயெய்ய வா;

    ‘‘Yassa rukkhassa chāyāya, nisīdeyya sayeyya vā;

    ந தஸ்ஸ பத்தங் பி⁴ந்தெ³ய்ய 3, மித்தது³ப்³போ⁴ ஹி பாபகோ’’தி.

    Na tassa pattaṃ bhindeyya 4, mittadubbho hi pāpako’’ti.

    262.

    262.

    ‘‘யஸ்ஸ ருக்க²ஸ்ஸ சா²யாய, நிஸீதெ³ய்ய ஸயெய்ய வா;

    ‘‘Yassa rukkhassa chāyāya, nisīdeyya sayeyya vā;

    ஸமூலம்பி தங் அப்³பு³ஹே 5, அத்தோ² சே தாதி³ஸோ ஸியா’’தி.

    Samūlampi taṃ abbuhe 6, attho ce tādiso siyā’’ti.

    263.

    263.

    ‘‘யஸ்ஸேகரத்திம்பி க⁴ரே வஸெய்ய, யத்த²ன்னபானங் புரிஸோ லபே⁴த²;

    ‘‘Yassekarattimpi ghare vaseyya, yatthannapānaṃ puriso labhetha;

    ந தஸ்ஸ பாபங் மனஸாபி சிந்தயே, கதஞ்ஞுதா ஸப்புரிஸேஹி வண்ணிதா.

    Na tassa pāpaṃ manasāpi cintaye, kataññutā sappurisehi vaṇṇitā.

    264.

    264.

    ‘‘யஸ்ஸேகரத்திம்பி க⁴ரே வஸெய்ய, அன்னேன பானேன உபட்டி²தோ ஸியா;

    ‘‘Yassekarattimpi ghare vaseyya, annena pānena upaṭṭhito siyā;

    ந தஸ்ஸ பாபங் மனஸாபி சிந்தயே, அது³ப்³ப⁴பாணீ த³ஹதே மித்தது³ப்³பி⁴ங்.

    Na tassa pāpaṃ manasāpi cintaye, adubbhapāṇī dahate mittadubbhiṃ.

    265.

    265.

    ‘‘யோ புப்³பே³ கதகல்யாணோ, பச்சா² பாபேன ஹிங்ஸதி;

    ‘‘Yo pubbe katakalyāṇo, pacchā pāpena hiṃsati;

    அல்லபாணிஹதோ 7 போஸோ, ந ஸோ ப⁴த்³ரானி பஸ்ஸதீ’’தி.

    Allapāṇihato 8 poso, na so bhadrāni passatī’’ti.

    266.

    266.

    ‘‘நாஹங் தே³வேன வா மனுஸ்ஸேன வா, இஸ்ஸரியேன வாஹங் ஸுப்பஸய்ஹோ;

    ‘‘Nāhaṃ devena vā manussena vā, issariyena vāhaṃ suppasayho;

    யக்கோ²ஹமஸ்மி பரமித்³தி⁴பத்தோ, தூ³ரங்க³மோ வண்ணப³லூபபன்னோ’’தி.

    Yakkhohamasmi paramiddhipatto, dūraṅgamo vaṇṇabalūpapanno’’ti.

    267.

    267.

    ‘‘பாணி தே ஸப்³ப³ஸோ வண்ணோ, பஞ்சதா⁴ரோ மது⁴ஸ்ஸவோ;

    ‘‘Pāṇi te sabbaso vaṇṇo, pañcadhāro madhussavo;

    நானாரஸா பக்³க⁴ரந்தி, மஞ்ஞேஹங் தங் புரிந்த³த³’’ந்தி.

    Nānārasā paggharanti, maññehaṃ taṃ purindada’’nti.

    268.

    268.

    ‘‘நாம்ஹி தே³வோ ந க³ந்த⁴ப்³போ³, நாபி ஸக்கோ புரிந்த³தோ³;

    ‘‘Nāmhi devo na gandhabbo, nāpi sakko purindado;

    பேதங் மங் அங்குர ஜானாஹி, ரோருவம்ஹா 9 இதா⁴க³த’’ந்தி.

    Petaṃ maṃ aṅkura jānāhi, roruvamhā 10 idhāgata’’nti.

    269.

    269.

    ‘‘கிங்ஸீலோ கிங்ஸமாசாரோ, ரோருவஸ்மிங் புரே துவங்;

    ‘‘Kiṃsīlo kiṃsamācāro, roruvasmiṃ pure tuvaṃ;

    கேன தே ப்³ரஹ்மசரியேன, புஞ்ஞங் பாணிம்ஹி இஜ்ஜ²தீ’’தி.

    Kena te brahmacariyena, puññaṃ pāṇimhi ijjhatī’’ti.

    270.

    270.

    ‘‘துன்னவாயோ புரே ஆஸிங், ரோருவஸ்மிங் ததா³ அஹங்;

    ‘‘Tunnavāyo pure āsiṃ, roruvasmiṃ tadā ahaṃ;

    ஸுகிச்ச²வுத்தி கபணோ, ந மே விஜ்ஜதி தா³தவே.

    Sukicchavutti kapaṇo, na me vijjati dātave.

    271.

    271.

    ‘‘நிவேஸனஞ்ச 11 மே ஆஸி, அஸய்ஹஸ்ஸ உபந்திகே;

    ‘‘Nivesanañca 12 me āsi, asayhassa upantike;

    ஸத்³த⁴ஸ்ஸ தா³னபதினோ, கதபுஞ்ஞஸ்ஸ லஜ்ஜினோ.

    Saddhassa dānapatino, katapuññassa lajjino.

    272.

    272.

    ‘‘தத்த² யாசனகா யந்தி, நானாகொ³த்தா வனிப்³ப³கா;

    ‘‘Tattha yācanakā yanti, nānāgottā vanibbakā;

    தே ச மங் தத்த² புச்ச²ந்தி, அஸய்ஹஸ்ஸ நிவேஸனங்.

    Te ca maṃ tattha pucchanti, asayhassa nivesanaṃ.

    273.

    273.

    ‘‘கத்த² க³ச்சா²ம ப⁴த்³த³ங் வோ, கத்த² தா³னங் பதீ³யதி;

    ‘‘Kattha gacchāma bhaddaṃ vo, kattha dānaṃ padīyati;

    தேஸாஹங் புட்டோ² அக்கா²மி, அஸய்ஹஸ்ஸ நிவேஸனங்.

    Tesāhaṃ puṭṭho akkhāmi, asayhassa nivesanaṃ.

    274.

    274.

    ‘‘பக்³க³ய்ஹ த³க்கி²ணங் பா³ஹுங், எத்த² க³ச்ச²த² ப⁴த்³த³ங் வோ;

    ‘‘Paggayha dakkhiṇaṃ bāhuṃ, ettha gacchatha bhaddaṃ vo;

    எத்த² தா³னங் பதீ³யதி, அஸய்ஹஸ்ஸ நிவேஸனே.

    Ettha dānaṃ padīyati, asayhassa nivesane.

    275.

    275.

    ‘‘தேன பாணி காமத³தோ³, தேன பாணி மது⁴ஸ்ஸவோ;

    ‘‘Tena pāṇi kāmadado, tena pāṇi madhussavo;

    தேன மே ப்³ரஹ்மசரியேன, புஞ்ஞங் பாணிம்ஹி இஜ்ஜ²தீ’’தி.

    Tena me brahmacariyena, puññaṃ pāṇimhi ijjhatī’’ti.

    276.

    276.

    ‘‘ந கிர த்வங் அதா³ தா³னங், ஸகபாணீஹி கஸ்ஸசி;

    ‘‘Na kira tvaṃ adā dānaṃ, sakapāṇīhi kassaci;

    பரஸ்ஸ தா³னங் அனுமோத³மானோ, பாணிங் பக்³க³ய்ஹ பாவதி³.

    Parassa dānaṃ anumodamāno, pāṇiṃ paggayha pāvadi.

    277.

    277.

    ‘‘தேன பாணி காமத³தோ³, தேன பாணி மது⁴ஸ்ஸவோ;

    ‘‘Tena pāṇi kāmadado, tena pāṇi madhussavo;

    தேன தே ப்³ரஹ்மசரியேன, புஞ்ஞங் பாணிம்ஹி இஜ்ஜ²தி.

    Tena te brahmacariyena, puññaṃ pāṇimhi ijjhati.

    278.

    278.

    ‘‘யோ ஸோ தா³னமதா³ ப⁴ந்தே, பஸன்னோ ஸகபாணிபி⁴;

    ‘‘Yo so dānamadā bhante, pasanno sakapāṇibhi;

    ஸோ ஹித்வா மானுஸங் தே³ஹங், கிங் நு ஸோ தி³ஸதங் க³தோ’’தி.

    So hitvā mānusaṃ dehaṃ, kiṃ nu so disataṃ gato’’ti.

    279.

    279.

    ‘‘நாஹங் பஜானாமி அஸய்ஹஸாஹினோ, அங்கீ³ரஸஸ்ஸ க³திங் ஆக³திங் வா;

    ‘‘Nāhaṃ pajānāmi asayhasāhino, aṅgīrasassa gatiṃ āgatiṃ vā;

    ஸுதஞ்ச மே வெஸ்ஸவணஸ்ஸ ஸந்திகே, ஸக்கஸ்ஸ ஸஹப்³யதங் க³தோ அஸய்ஹோ’’தி.

    Sutañca me vessavaṇassa santike, sakkassa sahabyataṃ gato asayho’’ti.

    280.

    280.

    ‘‘அலமேவ காதுங் கல்யாணங், தா³னங் தா³துங் யதா²ரஹங்;

    ‘‘Alameva kātuṃ kalyāṇaṃ, dānaṃ dātuṃ yathārahaṃ;

    பாணிங் காமத³த³ங் தி³ஸ்வா, கோ புஞ்ஞங் ந கரிஸ்ஸதி.

    Pāṇiṃ kāmadadaṃ disvā, ko puññaṃ na karissati.

    281.

    281.

    ‘‘ஸோ ஹி நூன இதோ க³ந்த்வா, அனுப்பத்வான த்³வாரகங்;

    ‘‘So hi nūna ito gantvā, anuppatvāna dvārakaṃ;

    தா³னங் பட்ட²பயிஸ்ஸாமி, யங் மமஸ்ஸ ஸுகா²வஹங்.

    Dānaṃ paṭṭhapayissāmi, yaṃ mamassa sukhāvahaṃ.

    282.

    282.

    ‘‘த³ஸ்ஸாமன்னஞ்ச பானஞ்ச, வத்த²ஸேனாஸனானி ச;

    ‘‘Dassāmannañca pānañca, vatthasenāsanāni ca;

    பபஞ்ச உத³பானஞ்ச, து³க்³கே³ ஸங்கமனானி சா’’தி.

    Papañca udapānañca, dugge saṅkamanāni cā’’ti.

    283.

    283.

    ‘‘கேன தே அங்கு³லீ குணா 13, முக²ஞ்ச குணலீகதங் 14;

    ‘‘Kena te aṅgulī kuṇā 15, mukhañca kuṇalīkataṃ 16;

    அக்கீ²னி ச பக்³க⁴ரந்தி, கிங் பாபங் பகதங் தயா’’தி.

    Akkhīni ca paggharanti, kiṃ pāpaṃ pakataṃ tayā’’ti.

    284.

    284.

    ‘‘அங்கீ³ரஸஸ்ஸ க³ஹபதினோ, ஸத்³த⁴ஸ்ஸ க⁴ரமேஸினோ;

    ‘‘Aṅgīrasassa gahapatino, saddhassa gharamesino;

    தஸ்ஸாஹங் தா³னவிஸ்ஸக்³கே³, தா³னே அதி⁴கதோ அஹுங்.

    Tassāhaṃ dānavissagge, dāne adhikato ahuṃ.

    285.

    285.

    ‘‘தத்த² யாசனகே தி³ஸ்வா, ஆக³தே போ⁴ஜனத்தி²கே;

    ‘‘Tattha yācanake disvā, āgate bhojanatthike;

    ஏகமந்தங் அபக்கம்ம, அகாஸிங் குணலிங் முக²ங்.

    Ekamantaṃ apakkamma, akāsiṃ kuṇaliṃ mukhaṃ.

    286.

    286.

    ‘‘தேன மே அங்கு³லீ குணா, முக²ஞ்ச குணலீகதங்;

    ‘‘Tena me aṅgulī kuṇā, mukhañca kuṇalīkataṃ;

    அக்கீ²னி மே பக்³க⁴ரந்தி, தங் பாபங் பகதங் மயா’’தி.

    Akkhīni me paggharanti, taṃ pāpaṃ pakataṃ mayā’’ti.

    287.

    287.

    ‘‘த⁴ம்மேன தே காபுரிஸ, முக²ஞ்ச குணலீகதங்;

    ‘‘Dhammena te kāpurisa, mukhañca kuṇalīkataṃ;

    அக்கீ²னி ச பக்³க⁴ரந்தி, யங் தங் பரஸ்ஸ தா³னஸ்ஸ;

    Akkhīni ca paggharanti, yaṃ taṃ parassa dānassa;

    அகாஸி குணலிங் முக²ங்.

    Akāsi kuṇaliṃ mukhaṃ.

    288.

    288.

    ‘‘கத²ங் ஹி தா³னங் த³த³மானோ, கரெய்ய பரபத்தியங்;

    ‘‘Kathaṃ hi dānaṃ dadamāno, kareyya parapattiyaṃ;

    அன்னங் பானங் கா²த³னீயங், வத்த²ஸேனாஸனானி ச.

    Annaṃ pānaṃ khādanīyaṃ, vatthasenāsanāni ca.

    289.

    289.

    ‘‘ஸோ ஹி நூன இதோ க³ந்த்வா, அனுப்பத்வான த்³வாரகங்;

    ‘‘So hi nūna ito gantvā, anuppatvāna dvārakaṃ;

    தா³னங் பட்ட²பயிஸ்ஸாமி, யங் மமஸ்ஸ ஸுகா²வஹங்.

    Dānaṃ paṭṭhapayissāmi, yaṃ mamassa sukhāvahaṃ.

    290.

    290.

    ‘‘த³ஸ்ஸாமன்னஞ்ச பானஞ்ச, வத்த²ஸேனாஸனானி ச;

    ‘‘Dassāmannañca pānañca, vatthasenāsanāni ca;

    பபஞ்ச உத³பானஞ்ச, து³க்³கே³ ஸங்கமனானி சா’’தி.

    Papañca udapānañca, dugge saṅkamanāni cā’’ti.

    291.

    291.

    ததோ ஹி ஸோ நிவத்தித்வா, அனுப்பத்வான த்³வாரகங்;

    Tato hi so nivattitvā, anuppatvāna dvārakaṃ;

    தா³னங் பட்ட²பயி அங்குரோ, யங்துமஸ்ஸ 17 ஸுகா²வஹங்.

    Dānaṃ paṭṭhapayi aṅkuro, yaṃtumassa 18 sukhāvahaṃ.

    292.

    292.

    அதா³ அன்னஞ்ச பானஞ்ச, வத்த²ஸேனாஸனானி ச;

    Adā annañca pānañca, vatthasenāsanāni ca;

    பபஞ்ச உத³பானஞ்ச, விப்பஸன்னேன சேதஸா.

    Papañca udapānañca, vippasannena cetasā.

    293.

    293.

    ‘‘கோ சா²தோ கோ ச தஸிதோ, கோ வத்த²ங் பரித³ஹிஸ்ஸதி;

    ‘‘Ko chāto ko ca tasito, ko vatthaṃ paridahissati;

    கஸ்ஸ ஸந்தானி யொக்³கா³னி, இதோ யோஜெந்து வாஹனங்.

    Kassa santāni yoggāni, ito yojentu vāhanaṃ.

    294.

    294.

    ‘‘கோ ச²த்திச்ச²தி க³ந்த⁴ஞ்ச, கோ மாலங் கோ உபாஹனங்;

    ‘‘Ko chatticchati gandhañca, ko mālaṃ ko upāhanaṃ;

    இதிஸ்ஸு தத்த² கோ⁴ஸெந்தி, கப்பகா ஸூத³மாக³தா⁴ 19;

    Itissu tattha ghosenti, kappakā sūdamāgadhā 20;

    ஸதா³ ஸாயஞ்ச பாதோ ச, அங்குரஸ்ஸ நிவேஸனே.

    Sadā sāyañca pāto ca, aṅkurassa nivesane.

    295.

    295.

    ‘‘‘ஸுக²ங் ஸுபதி அங்குரோ’, இதி ஜானாதி மங் ஜனோ;

    ‘‘‘Sukhaṃ supati aṅkuro’, iti jānāti maṃ jano;

    து³க்க²ங் ஸுபாமி ஸிந்த⁴க 21, யங் ந பஸ்ஸாமி யாசகே.

    Dukkhaṃ supāmi sindhaka 22, yaṃ na passāmi yācake.

    296.

    296.

    ‘‘‘ஸுக²ங் ஸுபதி அங்குரோ’, இதி ஜானாதி மங் ஜனோ;

    ‘‘‘Sukhaṃ supati aṅkuro’, iti jānāti maṃ jano;

    து³க்க²ங் ஸிந்த⁴க ஸுபாமி, அப்பகே ஸு வனிப்³ப³கே’’தி.

    Dukkhaṃ sindhaka supāmi, appake su vanibbake’’ti.

    297.

    297.

    ‘‘ஸக்கோ சே தே வரங் த³ஜ்ஜா, தாவதிங்ஸானமிஸ்ஸரோ;

    ‘‘Sakko ce te varaṃ dajjā, tāvatiṃsānamissaro;

    கிஸ்ஸ ஸப்³ப³ஸ்ஸ லோகஸ்ஸ, வரமானோ வரங் வரே’’தி.

    Kissa sabbassa lokassa, varamāno varaṃ vare’’ti.

    298.

    298.

    ‘‘ஸக்கோ சே மே வரங் த³ஜ்ஜா, தாவதிங்ஸானமிஸ்ஸரோ;

    ‘‘Sakko ce me varaṃ dajjā, tāvatiṃsānamissaro;

    காலுட்டி²தஸ்ஸ மே ஸதோ, ஸுரியுக்³க³மனங் பதி;

    Kāluṭṭhitassa me sato, suriyuggamanaṃ pati;

    தி³ப்³பா³ ப⁴க்கா² பாதுப⁴வெய்யுங், ஸீலவந்தோ ச யாசகா.

    Dibbā bhakkhā pātubhaveyyuṃ, sīlavanto ca yācakā.

    299.

    299.

    ‘‘த³த³தோ மே ந கீ²யேத², த³த்வா நானுதபெய்யஹங்;

    ‘‘Dadato me na khīyetha, datvā nānutapeyyahaṃ;

    த³த³ங் சித்தங் பஸாதெ³ய்யங், ஏதங் ஸக்கங் வரங் வரே’’தி.

    Dadaṃ cittaṃ pasādeyyaṃ, etaṃ sakkaṃ varaṃ vare’’ti.

    300.

    300.

    ‘‘ந ஸப்³ப³வித்தானி பரே பவெச்சே², த³தெ³ய்ய தா³னஞ்ச த⁴னஞ்ச ரக்கே²;

    ‘‘Na sabbavittāni pare pavecche, dadeyya dānañca dhanañca rakkhe;

    தஸ்மா ஹி தா³னா த⁴னமேவ ஸெய்யோ, அதிப்பதா³னேன குலா ந ஹொந்தி.

    Tasmā hi dānā dhanameva seyyo, atippadānena kulā na honti.

    301.

    301.

    ‘‘அதா³னமதிதா³னஞ்ச, நப்பஸங்ஸந்தி பண்டி³தா;

    ‘‘Adānamatidānañca, nappasaṃsanti paṇḍitā;

    தஸ்மா ஹி தா³னா த⁴னமேவ ஸெய்யோ, ஸமேன வத்தெய்ய ஸ தீ⁴ரத⁴ம்மோ’’தி.

    Tasmā hi dānā dhanameva seyyo, samena vatteyya sa dhīradhammo’’ti.

    302.

    302.

    ‘‘அஹோ வத ரே அஹமேவ த³ஜ்ஜங், ஸந்தோ ச மங் ஸப்புரிஸா ப⁴ஜெய்யுங்;

    ‘‘Aho vata re ahameva dajjaṃ, santo ca maṃ sappurisā bhajeyyuṃ;

    மேகோ⁴வ நின்னானி பரிபூரயந்தோ 23, ஸந்தப்பயே ஸப்³ப³வனிப்³ப³கானங்.

    Meghova ninnāni paripūrayanto 24, santappaye sabbavanibbakānaṃ.

    303.

    303.

    ‘‘யஸ்ஸ யாசனகே தி³ஸ்வா, முக²வண்ணோ பஸீத³தி;

    ‘‘Yassa yācanake disvā, mukhavaṇṇo pasīdati;

    த³த்வா அத்தமனோ ஹோதி, தங் க⁴ரங் வஸதோ ஸுக²ங்.

    Datvā attamano hoti, taṃ gharaṃ vasato sukhaṃ.

    304.

    304.

    ‘‘யஸ்ஸ யாசனகே தி³ஸ்வா, முக²வண்ணோ பஸீத³தி;

    ‘‘Yassa yācanake disvā, mukhavaṇṇo pasīdati;

    த³த்வா அத்தமனோ ஹோதி, ஏஸா யஞ்ஞஸ்ஸ 25 ஸம்பதா³.

    Datvā attamano hoti, esā yaññassa 26 sampadā.

    305.

    305.

    27 ‘‘புப்³பே³வ தா³னா ஸுமனோ, த³த³ங் சித்தங் பஸாத³யே;

    28 ‘‘Pubbeva dānā sumano, dadaṃ cittaṃ pasādaye;

    த³த்வா அத்தமனோ ஹோதி, ஏஸா யஞ்ஞஸ்ஸ 29 ஸம்பதா³’’தி.

    Datvā attamano hoti, esā yaññassa 30 sampadā’’ti.

    306.

    306.

    ஸட்டி² வாஹஸஹஸ்ஸானி, அங்குரஸ்ஸ நிவேஸனே;

    Saṭṭhi vāhasahassāni, aṅkurassa nivesane;

    போ⁴ஜனங் தீ³யதே நிச்சங், புஞ்ஞபெக்க²ஸ்ஸ ஜந்துனோ.

    Bhojanaṃ dīyate niccaṃ, puññapekkhassa jantuno.

    307.

    307.

    திஸஹஸ்ஸானி ஸூதா³னி ஹி 31, ஆமுத்தமணிகுண்ட³லா;

    Tisahassāni sūdāni hi 32, āmuttamaṇikuṇḍalā;

    அங்குரங் உபஜீவந்தி, தா³னே யஞ்ஞஸ்ஸ வாவடா 33.

    Aṅkuraṃ upajīvanti, dāne yaññassa vāvaṭā 34.

    308.

    308.

    ஸட்டி² புரிஸஸஹஸ்ஸானி, ஆமுத்தமணிகுண்ட³லா;

    Saṭṭhi purisasahassāni, āmuttamaṇikuṇḍalā;

    அங்குரஸ்ஸ மஹாதா³னே, கட்ட²ங் பா²லெந்தி மாணவா.

    Aṅkurassa mahādāne, kaṭṭhaṃ phālenti māṇavā.

    309.

    309.

    ஸோளஸித்தி²ஸஹஸ்ஸானி, ஸப்³பா³லங்காரபூ⁴ஸிதா;

    Soḷasitthisahassāni, sabbālaṅkārabhūsitā;

    அங்குரஸ்ஸ மஹாதா³னே, விதா⁴ பிண்டெ³ந்தி நாரியோ.

    Aṅkurassa mahādāne, vidhā piṇḍenti nāriyo.

    310.

    310.

    ஸோளஸித்தி²ஸஹஸ்ஸானி, ஸப்³பா³லங்காரபூ⁴ஸிதா;

    Soḷasitthisahassāni, sabbālaṅkārabhūsitā;

    அங்குரஸ்ஸ மஹாதா³னே, த³ப்³பி³கா³ஹா உபட்டி²தா.

    Aṅkurassa mahādāne, dabbigāhā upaṭṭhitā.

    311.

    311.

    ப³ஹுங் ப³ஹூனங் பாதா³ஸி, சிரங் பாதா³ஸி க²த்தியோ;

    Bahuṃ bahūnaṃ pādāsi, ciraṃ pādāsi khattiyo;

    ஸக்கச்சஞ்ச ஸஹத்தா² ச, சித்தீகத்வா புனப்புனங்.

    Sakkaccañca sahatthā ca, cittīkatvā punappunaṃ.

    312.

    312.

    ப³ஹூ மாஸே ச பக்கே² ச, உதுஸங்வச்ச²ரானி ச;

    Bahū māse ca pakkhe ca, utusaṃvaccharāni ca;

    மஹாதா³னங் பவத்தேஸி, அங்குரோ தீ³க⁴மந்தரங்.

    Mahādānaṃ pavattesi, aṅkuro dīghamantaraṃ.

    313.

    313.

    ஏவங் த³த்வா யஜித்வா ச, அங்குரோ தீ³க⁴மந்தரங்;

    Evaṃ datvā yajitvā ca, aṅkuro dīghamantaraṃ;

    ஸோ ஹித்வா மானுஸங் தே³ஹங், தாவதிங்ஸூபகோ³ அஹு.

    So hitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsūpago ahu.

    314.

    314.

    கடச்சு²பி⁴க்க²ங் த³த்வான, அனுருத்³த⁴ஸ்ஸ இந்த³கோ;

    Kaṭacchubhikkhaṃ datvāna, anuruddhassa indako;

    ஸோ ஹித்வா மானுஸங் தே³ஹங், தாவதிங்ஸூபகோ³ அஹு.

    So hitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsūpago ahu.

    315.

    315.

    த³ஸஹி டா²னேஹி அங்குரங், இந்த³கோ அதிரோசதி;

    Dasahi ṭhānehi aṅkuraṃ, indako atirocati;

    ரூபே ஸத்³தே³ ரஸே க³ந்தே⁴, பொ²ட்ட²ப்³பே³ ச மனோரமே.

    Rūpe sadde rase gandhe, phoṭṭhabbe ca manorame.

    316.

    316.

    ஆயுனா யஸஸா சேவ, வண்ணேன ச ஸுகே²ன ச;

    Āyunā yasasā ceva, vaṇṇena ca sukhena ca;

    ஆதி⁴பச்சேன அங்குரங், இந்த³கோ அதிரோசதி.

    Ādhipaccena aṅkuraṃ, indako atirocati.

    317.

    317.

    தாவதிங்ஸே யதா³ பு³த்³தோ⁴, ஸிலாயங் பண்டு³கம்ப³லே;

    Tāvatiṃse yadā buddho, silāyaṃ paṇḍukambale;

    பாரிச்ச²த்தகமூலம்ஹி, விஹாஸி புரிஸுத்தமோ.

    Pāricchattakamūlamhi, vihāsi purisuttamo.

    318.

    318.

    த³ஸஸு லோகதா⁴தூஸு, ஸன்னிபதித்வான தே³வதா;

    Dasasu lokadhātūsu, sannipatitvāna devatā;

    பயிருபாஸந்தி ஸம்பு³த்³த⁴ங், வஸந்தங் நக³முத்³த⁴னி.

    Payirupāsanti sambuddhaṃ, vasantaṃ nagamuddhani.

    319.

    319.

    ந கோசி தே³வோ வண்ணேன, ஸம்பு³த்³த⁴ங் அதிரோசதி;

    Na koci devo vaṇṇena, sambuddhaṃ atirocati;

    ஸப்³பே³ தே³வே அதிக்கம்ம 35, ஸம்பு³த்³தோ⁴வ விரோசதி.

    Sabbe deve atikkamma 36, sambuddhova virocati.

    320.

    320.

    யோஜனானி த³ஸ த்³வே ச, அங்குரோயங் ததா³ அஹு;

    Yojanāni dasa dve ca, aṅkuroyaṃ tadā ahu;

    அவிதூ³ரேவ பு³த்³த⁴ஸ்ஸ 37, இந்த³கோ அதிரோசதி.

    Avidūreva buddhassa 38, indako atirocati.

    321.

    321.

    ஓலோகெத்வான ஸம்பு³த்³தோ⁴, அங்குரஞ்சாபி இந்த³கங்;

    Oloketvāna sambuddho, aṅkurañcāpi indakaṃ;

    த³க்கி²ணெய்யங் ஸம்பா⁴வெந்தோ 39, இத³ங் வசனமப்³ரவி.

    Dakkhiṇeyyaṃ sambhāvento 40, idaṃ vacanamabravi.

    322.

    322.

    ‘‘மஹாதா³னங் தயா தி³ன்னங், அங்குர தீ³க⁴மந்தரங்;

    ‘‘Mahādānaṃ tayā dinnaṃ, aṅkura dīghamantaraṃ;

    அதிதூ³ரே 41 நிஸின்னோஸி, ஆக³ச்ச² மம ஸந்திகே’’தி.

    Atidūre 42 nisinnosi, āgaccha mama santike’’ti.

    323.

    323.

    சோதி³தோ பா⁴விதத்தேன, அங்குரோ இத³மப்³ரவி;

    Codito bhāvitattena, aṅkuro idamabravi;

    ‘‘கிங் மய்ஹங் தேன தா³னேன, த³க்கி²ணெய்யேன ஸுஞ்ஞதங்.

    ‘‘Kiṃ mayhaṃ tena dānena, dakkhiṇeyyena suññataṃ.

    324.

    324.

    ‘‘அயங் ஸோ இந்த³கோ யக்கோ², த³ஜ்ஜா தா³னங் பரித்தகங்;

    ‘‘Ayaṃ so indako yakkho, dajjā dānaṃ parittakaṃ;

    அதிரோசதி அம்ஹேஹி, சந்தோ³ தாரக³ணே யதா²’’தி.

    Atirocati amhehi, cando tāragaṇe yathā’’ti.

    325.

    325.

    ‘‘உஜ்ஜங்க³லே யதா² கெ²த்தே, பீ³ஜங் ப³ஹும்பி ரோபிதங்;

    ‘‘Ujjaṅgale yathā khette, bījaṃ bahumpi ropitaṃ;

    ந விபுலப²லங் ஹோதி, நபி தோஸேதி கஸ்ஸகங்.

    Na vipulaphalaṃ hoti, napi toseti kassakaṃ.

    326.

    326.

    ‘‘ததே²வ தா³னங் ப³ஹுகங், து³ஸ்ஸீலேஸு பதிட்டி²தங்;

    ‘‘Tatheva dānaṃ bahukaṃ, dussīlesu patiṭṭhitaṃ;

    ந விபுலப²லங் ஹோதி, நபி தோஸேதி தா³யகங்.

    Na vipulaphalaṃ hoti, napi toseti dāyakaṃ.

    327.

    327.

    ‘‘யதா²பி ப⁴த்³த³கே கெ²த்தே, பீ³ஜங் அப்பம்பி ரோபிதங்;

    ‘‘Yathāpi bhaddake khette, bījaṃ appampi ropitaṃ;

    ஸம்மா தா⁴ரங் பவெச்ச²ந்தே, ப²லங் தோஸேதி கஸ்ஸகங்.

    Sammā dhāraṃ pavecchante, phalaṃ toseti kassakaṃ.

    328.

    328.

    ‘‘ததே²வ ஸீலவந்தேஸு, கு³ணவந்தேஸு தாதி³ஸு;

    ‘‘Tatheva sīlavantesu, guṇavantesu tādisu;

    அப்பகம்பி கதங் காரங், புஞ்ஞங் ஹோதி மஹப்ப²ல’’ந்தி.

    Appakampi kataṃ kāraṃ, puññaṃ hoti mahapphala’’nti.

    329.

    329.

    விசெய்ய தா³னங் தா³தப்³ப³ங், யத்த² தி³ன்னங் மஹப்ப²லங்;

    Viceyya dānaṃ dātabbaṃ, yattha dinnaṃ mahapphalaṃ;

    விசெய்ய தா³னங் த³த்வான, ஸக்³க³ங் க³ச்ச²ந்தி தா³யகா.

    Viceyya dānaṃ datvāna, saggaṃ gacchanti dāyakā.

    330.

    330.

    விசெய்ய தா³னங் ஸுக³தப்பஸத்த²ங், யே த³க்கி²ணெய்யா இத⁴ ஜீவலோகே;

    Viceyya dānaṃ sugatappasatthaṃ, ye dakkhiṇeyyā idha jīvaloke;

    ஏதேஸு தி³ன்னானி மஹப்ப²லானி, பீ³ஜானி வுத்தானி யதா² ஸுகெ²த்தேதி.

    Etesu dinnāni mahapphalāni, bījāni vuttāni yathā sukhetteti.

    அங்குரபேதவத்து² நவமங்.

    Aṅkurapetavatthu navamaṃ.







    Footnotes:
    1. ஜா॰ 1.10.151; 1.14.196; 2.18.153; 2.22.10
    2. jā. 1.10.151; 1.14.196; 2.18.153; 2.22.10
    3. ஹிங்ஸெய்ய (க॰)
    4. hiṃseyya (ka.)
    5. உப்³ப³ஹே (?)
    6. ubbahe (?)
    7. அது³ப்³பி⁴பாணீஹதோ (க)
    8. adubbhipāṇīhato (ka)
    9. ஹேருவம்ஹா (ஸீ॰)
    10. heruvamhā (sī.)
    11. ஆவேஸனஞ்ச (ஸீ॰)
    12. āvesanañca (sī.)
    13. குண்டா² (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    14. குண்ட³லீகதங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ க॰)
    15. kuṇṭhā (sī. syā.)
    16. kuṇḍalīkataṃ (sī. syā. ka.)
    17. யங் தங் அஸ்ஸ (ஸ்யா॰), யந்தமஸ்ஸ (க॰)
    18. yaṃ taṃ assa (syā.), yantamassa (ka.)
    19. பாடவா (க॰)
    20. pāṭavā (ka.)
    21. ஸந்து³க, ஸிந்து⁴க (க॰)
    22. sanduka, sindhuka (ka.)
    23. பி⁴பூரயந்தோ (ஸீ॰), ஹி பூரயந்தோ (ஸ்யா॰)
    24. bhipūrayanto (sī.), hi pūrayanto (syā.)
    25. புஞ்ஞஸ்ஸ (ஸீ॰)
    26. puññassa (sī.)
    27. அ॰ நி॰ 6.37
    28. a. ni. 6.37
    29. புஞ்ஞஸ்ஸ (ஸீ॰)
    30. puññassa (sī.)
    31. ஸூதா³னி (ஸ்யா॰ க॰)
    32. sūdāni (syā. ka.)
    33. ப்³யாவடா (ஸீ॰), பாவடா (ஸ்யா॰)
    34. byāvaṭā (sī.), pāvaṭā (syā.)
    35. அதி⁴க³ய்ஹ (ஸீ॰), அதிக்³க³ய்ஹ (க)
    36. adhigayha (sī.), atiggayha (ka)
    37. அவிதூ³ரே ஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ (க॰)
    38. avidūre sambuddhassa (ka.)
    39. பபா⁴வெந்தோ (ஸீ॰)
    40. pabhāvento (sī.)
    41. ஸுவிதூ³ரே (க॰)
    42. suvidūre (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / பேதவத்து²-அட்ட²கதா² • Petavatthu-aṭṭhakathā / 9. அங்குரபேதவத்து²வண்ணனா • 9. Aṅkurapetavatthuvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact