Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பேதவத்து²-அட்ட²கதா² • Petavatthu-aṭṭhakathā

    9. அங்குரபேதவத்து²வண்ணனா

    9. Aṅkurapetavatthuvaṇṇanā

    யஸ்ஸ அத்தா²ய க³ச்சா²மாதி இத³ங் ஸத்தா² ஸாவத்தி²யங் விஹரந்தோ அங்குரபேதங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. காமஞ்செத்த² அங்குரோ பேதோ ந ஹோதி, தஸ்ஸ பன சரிதங் யஸ்மா பேதஸம்ப³ந்த⁴ங், தஸ்மா தங் ‘‘அங்குரபேதவத்தூ²’’தி வுத்தங்.

    Yassa atthāya gacchāmāti idaṃ satthā sāvatthiyaṃ viharanto aṅkurapetaṃ ārabbha kathesi. Kāmañcettha aṅkuro peto na hoti, tassa pana caritaṃ yasmā petasambandhaṃ, tasmā taṃ ‘‘aṅkurapetavatthū’’ti vuttaṃ.

    தத்ராயங் ஸங்கே²பகதா² – யே தே உத்தரமது⁴ராதி⁴பதினோ ரஞ்ஞோ மஹாஸாக³ரஸ்ஸ புத்தங் உபஸாக³ரங் படிச்ச உத்தராபதே² கங்ஸபோ⁴கே³ அஸிதஞ்ஜனநக³ரே மஹாகங்ஸஸ்ஸ தீ⁴துயா தே³வக³ப்³பா⁴ய குச்சி²யங் உப்பன்னா அஞ்ஜனதே³வீ வாஸுதே³வோ ப³லதே³வோ சந்த³தே³வோ ஸூரியதே³வோ அக்³கி³தே³வோ வருணதே³வோ அஜ்ஜுனோ பஜ்ஜுனோ க⁴டபண்டி³தோ அங்குரோ சாதி வாஸுதே³வாத³யோ த³ஸ பா⁴திகாதி ஏகாத³ஸ க²த்தியா அஹேஸுங், தேஸு வாஸுதே³வாத³யோ பா⁴தரோ அஸிதஞ்ஜனநக³ரங் ஆதி³ங் கத்வா த்³வாரவதீபரியோஸானேஸு ஸகலஜம்பு³தீ³பே தேஸட்டி²யா நக³ரஸஹஸ்ஸேஸு ஸப்³பே³ ராஜானோ சக்கேன ஜீவிதக்க²யங் பாபெத்வா த்³வாரவதியங் வஸமானா ரஜ்ஜங் த³ஸ கொட்டா²ஸே கத்வா விப⁴ஜிங்ஸு. ப⁴கி³னிங் பன அஞ்ஜனதே³விங் ந ஸரிங்ஸு. புன ஸரித்வா ‘‘ஏகாத³ஸ கொட்டா²ஸே கரோமா’’தி வுத்தே தேஸங் ஸப்³ப³கனிட்டோ² அங்குரோ ‘‘மம கொட்டா²ஸங் தஸ்ஸா தே³த², அஹங் வோஹாரங் கத்வா ஜீவிஸ்ஸாமி, தும்ஹே அத்தனோ அத்தனோ ஜனபதே³ஸு ஸுங்கங் மய்ஹங் விஸ்ஸஜ்ஜேதா²’’தி ஆஹ. தே ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²த்வா தஸ்ஸ கொட்டா²யங் ப⁴கி³னியா த³த்வா நவ ராஜானோ த்³வாரவதியங் வஸிங்ஸு.

    Tatrāyaṃ saṅkhepakathā – ye te uttaramadhurādhipatino rañño mahāsāgarassa puttaṃ upasāgaraṃ paṭicca uttarāpathe kaṃsabhoge asitañjananagare mahākaṃsassa dhītuyā devagabbhāya kucchiyaṃ uppannā añjanadevī vāsudevo baladevo candadevo sūriyadevo aggidevo varuṇadevo ajjuno pajjuno ghaṭapaṇḍito aṅkuro cāti vāsudevādayo dasa bhātikāti ekādasa khattiyā ahesuṃ, tesu vāsudevādayo bhātaro asitañjananagaraṃ ādiṃ katvā dvāravatīpariyosānesu sakalajambudīpe tesaṭṭhiyā nagarasahassesu sabbe rājāno cakkena jīvitakkhayaṃ pāpetvā dvāravatiyaṃ vasamānā rajjaṃ dasa koṭṭhāse katvā vibhajiṃsu. Bhaginiṃ pana añjanadeviṃ na sariṃsu. Puna saritvā ‘‘ekādasa koṭṭhāse karomā’’ti vutte tesaṃ sabbakaniṭṭho aṅkuro ‘‘mama koṭṭhāsaṃ tassā detha, ahaṃ vohāraṃ katvā jīvissāmi, tumhe attano attano janapadesu suṅkaṃ mayhaṃ vissajjethā’’ti āha. Te ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā tassa koṭṭhāyaṃ bhaginiyā datvā nava rājāno dvāravatiyaṃ vasiṃsu.

    அங்குரோ பன வணிஜ்ஜங் கரொந்தோ நிச்சகாலங் மஹாதா³னங் தே³தி. தஸ்ஸ பனேகோ தா³ஸோ ப⁴ண்டா³கா³ரிகோ அத்த²காமோ அஹோஸி. அங்குரோ பஸன்னமானஸோ தஸ்ஸ ஏகங் குலதீ⁴தரங் க³ஹெத்வா அதா³ஸி. ஸோ புத்தே க³ப்³ப⁴க³தேயேவ காலமகாஸி. அங்குரோ தஸ்மிங் ஜாதே தஸ்ஸ பிதுனோ தி³ன்னங் ப⁴த்தவேதனங் தஸ்ஸ அதா³ஸி. அத² தஸ்மிங் தா³ரகே வயப்பத்தே ‘‘தா³ஸோ ந தா³ஸோ’’தி ராஜகுலே வினிச்ச²யோ உப்பஜ்ஜி. தங் ஸுத்வா அஞ்ஜனதே³வீ தே⁴னூபமங் வத்வா ‘‘மாது பு⁴ஜிஸ்ஸாய புத்தோபி பு⁴ஜிஸ்ஸோ ஏவா’’தி தா³ஸப்³யதோ மோசேஸி.

    Aṅkuro pana vaṇijjaṃ karonto niccakālaṃ mahādānaṃ deti. Tassa paneko dāso bhaṇḍāgāriko atthakāmo ahosi. Aṅkuro pasannamānaso tassa ekaṃ kuladhītaraṃ gahetvā adāsi. So putte gabbhagateyeva kālamakāsi. Aṅkuro tasmiṃ jāte tassa pituno dinnaṃ bhattavetanaṃ tassa adāsi. Atha tasmiṃ dārake vayappatte ‘‘dāso na dāso’’ti rājakule vinicchayo uppajji. Taṃ sutvā añjanadevī dhenūpamaṃ vatvā ‘‘mātu bhujissāya puttopi bhujisso evā’’ti dāsabyato mocesi.

    தா³ரகோ பன லஜ்ஜாய தத்த² வஸிதுங் அவிஸஹந்தோ ரோருவனக³ரங் க³ந்த்வா தத்த² அஞ்ஞதரஸ்ஸ துன்னவாயஸ்ஸ தீ⁴தரங் க³ஹெத்வா துன்னவாயஸிப்பேன ஜீவிகங் கப்பேஸி. தேன ஸமயேன ரோருவனக³ரே அஸய்ஹமஹாஸெட்டி² நாம அஹோஸி. ஸோ ஸமணப்³ராஹ்மணகபணத்³தி⁴கவனிப்³ப³கயாசகானங் மஹாதா³னங் தே³தி. ஸோ துன்னவாயோ ஸெட்டி²னோ க⁴ரங் அஜானந்தானங் பீதிஸோமனஸ்ஸஜாதோ ஹுத்வா அஸய்ஹஸெட்டி²னோ நிவேஸனங் த³க்கி²ணபா³ஹுங் பஸாரெத்வா த³ஸ்ஸேஸி ‘‘எத்த² க³ந்த்வா லத்³த⁴ப்³ப³ங் லப⁴ந்தூ’’தி. தஸ்ஸ கம்மங் பாளியங்யேவ ஆக³தங்.

    Dārako pana lajjāya tattha vasituṃ avisahanto roruvanagaraṃ gantvā tattha aññatarassa tunnavāyassa dhītaraṃ gahetvā tunnavāyasippena jīvikaṃ kappesi. Tena samayena roruvanagare asayhamahāseṭṭhi nāma ahosi. So samaṇabrāhmaṇakapaṇaddhikavanibbakayācakānaṃ mahādānaṃ deti. So tunnavāyo seṭṭhino gharaṃ ajānantānaṃ pītisomanassajāto hutvā asayhaseṭṭhino nivesanaṃ dakkhiṇabāhuṃ pasāretvā dassesi ‘‘ettha gantvā laddhabbaṃ labhantū’’ti. Tassa kammaṃ pāḷiyaṃyeva āgataṃ.

    ஸோ அபரேன ஸமயேன காலங் கத்வா மருபூ⁴மியங் அஞ்ஞதரஸ்மிங் நிக்³ரோத⁴ருக்கே² பு⁴ம்மதே³வதா ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி, தஸ்ஸ த³க்கி²ணஹத்தோ² ஸப்³ப³காமத³தோ³ அஹோஸி. தஸ்மிங்யேவ ச ரோருவே அஞ்ஞதரோ புரிஸோ அஸய்ஹஸெட்டி²னோ தா³னே ப்³யாவடோ அஸ்ஸத்³தோ⁴ அப்பஸன்னோ மிச்சா²தி³ட்டி²கோ புஞ்ஞகிரியாய அனாத³ரோ காலங் கத்வா தஸ்ஸ தே³வபுத்தஸ்ஸ வஸனட்டா²னஸ்ஸ அவிதூ³ரே பேதோ ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி. தேன ச கதகம்மங் பாளியங்யேவ ஆக³தங். அஸய்ஹமஹாஸெட்டி² பன காலங் கத்வா தாவதிங்ஸப⁴வனே ஸக்கஸ்ஸ தே³வரஞ்ஞோ ஸஹப்³யதங் உபக³தோ.

    So aparena samayena kālaṃ katvā marubhūmiyaṃ aññatarasmiṃ nigrodharukkhe bhummadevatā hutvā nibbatti, tassa dakkhiṇahattho sabbakāmadado ahosi. Tasmiṃyeva ca roruve aññataro puriso asayhaseṭṭhino dāne byāvaṭo assaddho appasanno micchādiṭṭhiko puññakiriyāya anādaro kālaṃ katvā tassa devaputtassa vasanaṭṭhānassa avidūre peto hutvā nibbatti. Tena ca katakammaṃ pāḷiyaṃyeva āgataṃ. Asayhamahāseṭṭhi pana kālaṃ katvā tāvatiṃsabhavane sakkassa devarañño sahabyataṃ upagato.

    அத² அபரேன ஸமயேன அங்குரோ பஞ்சஹி ஸகடஸதேஹி, அஞ்ஞதரோ ச ப்³ராஹ்மணோ பஞ்சஹி ஸகடஸதேஹீதி த்³வேபி ஜனா ஸகடஸஹஸ்ஸேன ப⁴ண்ட³ங் ஆதா³ய மருகந்தாரமக்³க³ங் படிபன்னா மக்³க³மூள்ஹா ஹுத்வா ப³ஹுங் தி³வஸங் தத்தே²வ விசரந்தா பரிக்கீ²ணதிணோத³காஹாரா அஹேஸுங். அங்குரோ அஸ்ஸதூ³தேஹி சதூஸு தி³ஸாஸு பானியங் மக்³கா³பேஸி. அத² ஸோ காமத³த³ஹத்தோ² யக்கோ² தங் தேஸங் ப்³யஸனப்பத்திங் தி³ஸ்வா அங்குரேன புப்³பே³ அத்தனோ கதங் உபகாரங் சிந்தெத்வா ‘‘ஹந்த³ தா³னி இமஸ்ஸ மயா அவஸ்ஸயேன ப⁴விதப்³ப³’’ந்தி அத்தனோ வஸனவடருக்க²ங் த³ஸ்ஸேஸி. ஸோ கிர வடருக்கோ² ஸாகா²விடபஸம்பன்னோ க⁴னபலாஸோ ஸந்த³ச்சா²யோ அனேகஸஹஸ்ஸபாரோஹோ ஆயாமேன வித்தா²ரேன உப்³பே³தே⁴ன ச யோஜனபரிமாணோ அஹோஸி. தங் தி³ஸ்வா அங்குரோ ஹட்ட²துட்டோ² தஸ்ஸ ஹெட்டா² க²ந்தா⁴வாரங் ப³ந்தா⁴பேஸி. யக்கோ² அத்தனோ த³க்கி²ணஹத்த²ங் பஸாரெத்வா பட²மங் தாவ பானீயேன ஸப்³ப³ங் ஜனங் ஸந்தப்பேஸி. ததோ யோ யோ யங் யங் இச்ச²தி, தஸ்ஸ தஸ்ஸ தங் தங் அதா³ஸி.

    Atha aparena samayena aṅkuro pañcahi sakaṭasatehi, aññataro ca brāhmaṇo pañcahi sakaṭasatehīti dvepi janā sakaṭasahassena bhaṇḍaṃ ādāya marukantāramaggaṃ paṭipannā maggamūḷhā hutvā bahuṃ divasaṃ tattheva vicarantā parikkhīṇatiṇodakāhārā ahesuṃ. Aṅkuro assadūtehi catūsu disāsu pāniyaṃ maggāpesi. Atha so kāmadadahattho yakkho taṃ tesaṃ byasanappattiṃ disvā aṅkurena pubbe attano kataṃ upakāraṃ cintetvā ‘‘handa dāni imassa mayā avassayena bhavitabba’’nti attano vasanavaṭarukkhaṃ dassesi. So kira vaṭarukkho sākhāviṭapasampanno ghanapalāso sandacchāyo anekasahassapāroho āyāmena vitthārena ubbedhena ca yojanaparimāṇo ahosi. Taṃ disvā aṅkuro haṭṭhatuṭṭho tassa heṭṭhā khandhāvāraṃ bandhāpesi. Yakkho attano dakkhiṇahatthaṃ pasāretvā paṭhamaṃ tāva pānīyena sabbaṃ janaṃ santappesi. Tato yo yo yaṃ yaṃ icchati, tassa tassa taṃ taṃ adāsi.

    ஏவங் தஸ்மிங் மஹாஜனே நானாவிதே⁴ன அன்னபானாதி³னா யதா²காமங் ஸந்தப்பிதே பச்சா² வூபஸந்தே மக்³க³பரிஸ்ஸமே ஸோ ப்³ராஹ்மணவாணிஜோ அயோனிஸோ மனஸிகரொந்தோ ஏவங் சிந்தேஸி – ‘‘த⁴னலாபா⁴ய இதோ கம்போ³ஜங் க³ந்த்வா மயங் கிங் கரிஸ்ஸாம, இமமேவ பன யக்க²ங் யேன கேனசி உபாயேன க³ஹெத்வா யானங் ஆரோபெத்வா அம்ஹாகங் நக³ரமேவ க³மிஸ்ஸாமா’’தி. ஏவங் சிந்தெத்வா தமத்த²ங் அங்குரஸ்ஸ கதெ²ந்தோ –

    Evaṃ tasmiṃ mahājane nānāvidhena annapānādinā yathākāmaṃ santappite pacchā vūpasante maggaparissame so brāhmaṇavāṇijo ayoniso manasikaronto evaṃ cintesi – ‘‘dhanalābhāya ito kambojaṃ gantvā mayaṃ kiṃ karissāma, imameva pana yakkhaṃ yena kenaci upāyena gahetvā yānaṃ āropetvā amhākaṃ nagarameva gamissāmā’’ti. Evaṃ cintetvā tamatthaṃ aṅkurassa kathento –

    257.

    257.

    ‘‘யஸ்ஸ அத்தா²ய க³ச்சா²ம, கம்போ³ஜங் த⁴னஹாரகா;

    ‘‘Yassa atthāya gacchāma, kambojaṃ dhanahārakā;

    அயங் காமத³தோ³ யக்கோ², இமங் யக்க²ங் நயாமஸே.

    Ayaṃ kāmadado yakkho, imaṃ yakkhaṃ nayāmase.

    258.

    258.

    ‘‘இமங் யக்க²ங் க³ஹெத்வான, ஸாது⁴கேன பஸய்ஹ வா;

    ‘‘Imaṃ yakkhaṃ gahetvāna, sādhukena pasayha vā;

    யானங் ஆரோபயித்வான, கி²ப்பங் க³ச்சா²ம த்³வாரக’’ந்தி. –

    Yānaṃ āropayitvāna, khippaṃ gacchāma dvāraka’’nti. –

    கா³தா²த்³வயமாஹ. தத்த² யஸ்ஸ அத்தா²யாதி யஸ்ஸ காரணா. கம்போ³ஜந்தி கம்போ³ஜரட்ட²ங். த⁴னஹாரகாதி ப⁴ண்ட³விக்கயேன லத்³த⁴த⁴னஹாரினோ. காமத³தோ³தி இச்சி²திச்சி²ததா³யகோ. யக்கோ²தி தே³வபுத்தோ. நயாமஸேதி நயிஸ்ஸாம . ஸாது⁴கேனாதி யாசனேன. பஸய்ஹாதி அபி⁴ப⁴வித்வா ப³லக்காரேன, யானந்தி ஸுக²யானங் . த்³வாரகந்தி த்³வாரவதீனக³ரங். அயங் ஹெத்தா²தி⁴ப்பாயோ – யத³த்த²ங் மயங் இதோ கம்போ³ஜங் க³ந்துகாமா, தேன க³மனேன ஸாதே⁴தப்³போ³ அத்தோ² இதே⁴வ ஸிஜ்ஜ²தி. அயஞ்ஹி யக்கோ² காமத³தோ³, தஸ்மா இமங் யக்க²ங் யாசித்வா தஸ்ஸ அனுமதியா வா, ஸசே ஸஞ்ஞத்திங் ந க³ச்ச²தி, ப³லக்காரேன வா யானங் ஆரோபெத்வா யானே பச்சா²பா³ஹங் ப³ந்தி⁴த்வா தங் க³ஹெத்வா இதோயேவ கி²ப்பங் த்³வாரவதீனக³ரங் க³ச்சா²மாதி.

    Gāthādvayamāha. Tattha yassa atthāyāti yassa kāraṇā. Kambojanti kambojaraṭṭhaṃ. Dhanahārakāti bhaṇḍavikkayena laddhadhanahārino. Kāmadadoti icchiticchitadāyako. Yakkhoti devaputto. Nayāmaseti nayissāma . Sādhukenāti yācanena. Pasayhāti abhibhavitvā balakkārena, yānanti sukhayānaṃ . Dvārakanti dvāravatīnagaraṃ. Ayaṃ hetthādhippāyo – yadatthaṃ mayaṃ ito kambojaṃ gantukāmā, tena gamanena sādhetabbo attho idheva sijjhati. Ayañhi yakkho kāmadado, tasmā imaṃ yakkhaṃ yācitvā tassa anumatiyā vā, sace saññattiṃ na gacchati, balakkārena vā yānaṃ āropetvā yāne pacchābāhaṃ bandhitvā taṃ gahetvā itoyeva khippaṃ dvāravatīnagaraṃ gacchāmāti.

    ஏவங் பன ப்³ராஹ்மணேன வுத்தோ அங்குரோ ஸப்புரிஸத⁴ம்மே ட²த்வா தஸ்ஸ வசனங் படிக்கி²பந்தோ –

    Evaṃ pana brāhmaṇena vutto aṅkuro sappurisadhamme ṭhatvā tassa vacanaṃ paṭikkhipanto –

    259.

    259.

    ‘‘யஸ்ஸ ருக்க²ஸ்ஸ சா²யாய, நிஸீதெ³ய்ய ஸயெய்ய வா;

    ‘‘Yassa rukkhassa chāyāya, nisīdeyya sayeyya vā;

    ந தஸ்ஸ ஸாக²ங் ப⁴ஞ்ஜெய்ய, மித்தது³ப்³போ⁴ ஹி பாபகோ’’தி. –

    Na tassa sākhaṃ bhañjeyya, mittadubbho hi pāpako’’ti. –

    கா³த²மாஹ. தத்த² ந ப⁴ஞ்ஜெய்யாதி ந சி²ந்தெ³ய்ய. மித்தது³ப்³போ⁴தி மித்தேஸு து³ப்³ப⁴னங் தேஸங் அனத்து²ப்பாத³னங். பாபகோதி அப⁴த்³த³கோ மித்தது³ப்³போ⁴. யோ ஹி ஸீதச்சா²யோ ருக்கோ² க⁴ம்மாபி⁴தத்தஸ்ஸ புரிஸஸ்ஸ பரிஸ்ஸமவினோத³கோ, தஸ்ஸாபி நாம பாபகங் ந சிந்தேதப்³ப³ங், கிமங்கங் பன ஸத்தபூ⁴தேஸு. அயங் தே³வபுத்தோ ஸப்புரிஸோ புப்³ப³காரீ அம்ஹாகங் து³க்க²பனூத³கோ ப³ஹூபகாரோ, ந தஸ்ஸ கிஞ்சி அனத்த²ங் சிந்தேதப்³ப³ங், அஞ்ஞத³த்து² ஸோ பூஜேதப்³போ³ ஏவாதி த³ஸ்ஸேதி.

    Gāthamāha. Tattha na bhañjeyyāti na chindeyya. Mittadubbhoti mittesu dubbhanaṃ tesaṃ anatthuppādanaṃ. Pāpakoti abhaddako mittadubbho. Yo hi sītacchāyo rukkho ghammābhitattassa purisassa parissamavinodako, tassāpi nāma pāpakaṃ na cintetabbaṃ, kimaṅkaṃ pana sattabhūtesu. Ayaṃ devaputto sappuriso pubbakārī amhākaṃ dukkhapanūdako bahūpakāro, na tassa kiñci anatthaṃ cintetabbaṃ, aññadatthu so pūjetabbo evāti dasseti.

    தங் ஸுத்வா ப்³ராஹ்மணா ‘‘அத்த²ஸ்ஸ மூலங் நிகதிவினயோ’’தி நீதிமக்³க³ங் நிஸ்ஸாய அங்குரஸ்ஸ படிலோமபக்கே² ட²த்வா –

    Taṃ sutvā brāhmaṇā ‘‘atthassa mūlaṃ nikativinayo’’ti nītimaggaṃ nissāya aṅkurassa paṭilomapakkhe ṭhatvā –

    260.

    260.

    ‘‘யஸ்ஸ ருக்க²ஸ்ஸ சா²யாய, நிஸீதெ³ய்ய ஸயெய்ய வா;

    ‘‘Yassa rukkhassa chāyāya, nisīdeyya sayeyya vā;

    க²ந்த⁴ம்பி தஸ்ஸ சி²ந்தெ³ய்ய, அத்தோ² சே தாதி³ஸோ ஸியா’’தி. –

    Khandhampi tassa chindeyya, attho ce tādiso siyā’’ti. –

    கா³த²மாஹ. தத்த² அத்தோ² சே தாதி³ஸோ ஸியாதி தாதி³ஸேன த³ப்³ப³ஸம்பா⁴ரேன ஸசே அத்தோ² ப⁴வெய்ய, தஸ்ஸ ருக்க²ஸ்ஸ க²ந்த⁴ம்பி சி²ந்தெ³ய்ய, கிமங்க³ங் பன ஸாகா²த³யோதி அதி⁴ப்பாயோ.

    Gāthamāha. Tattha attho ce tādiso siyāti tādisena dabbasambhārena sace attho bhaveyya, tassa rukkhassa khandhampi chindeyya, kimaṅgaṃ pana sākhādayoti adhippāyo.

    ஏவங் ப்³ராஹ்மணேன வுத்தே அங்குரோ ஸப்புரிஸத⁴ம்மங்யேவ பக்³க³ண்ஹந்தோ –

    Evaṃ brāhmaṇena vutte aṅkuro sappurisadhammaṃyeva paggaṇhanto –

    261.

    261.

    ‘‘யஸ்ஸ ருக்க²ஸ்ஸ சா²யாய, நிஸீதெ³ய்ய ஸயெய்ய வா;

    ‘‘Yassa rukkhassa chāyāya, nisīdeyya sayeyya vā;

    ந தஸ்ஸ பத்தங் பி⁴ந்தெ³ய்ய, மித்தது³ப்³போ⁴ ஹி பாபகோ’’தி. –

    Na tassa pattaṃ bhindeyya, mittadubbho hi pāpako’’ti. –

    இமங் கா³த²மாஹ. தத்த² ந தஸ்ஸ பத்தங் பி⁴ந்தெ³ய்யாதி தஸ்ஸ ருக்க²ஸ்ஸ ஏகபண்ணமத்தம்பி ந பாதெய்ய, பகே³வ ஸாகா²தி³கேதி அதி⁴ப்பாயோ.

    Imaṃ gāthamāha. Tattha na tassa pattaṃ bhindeyyāti tassa rukkhassa ekapaṇṇamattampi na pāteyya, pageva sākhādiketi adhippāyo.

    புனபி ப்³ராஹ்மணோ அத்தனோ வாத³ங் பக்³க³ண்ஹந்தோ –

    Punapi brāhmaṇo attano vādaṃ paggaṇhanto –

    262.

    262.

    ‘‘யஸ்ஸ ருக்க²ஸ்ஸ சா²யாய, நிஸீதெ³ய்ய ஸயெய்ய வா;

    ‘‘Yassa rukkhassa chāyāya, nisīdeyya sayeyya vā;

    ஸமூலம்பி தங் அப்³பு³ஹே, அத்தோ² சே தாதி³ஸோ ஸியா’’தி. –

    Samūlampi taṃ abbuhe, attho ce tādiso siyā’’ti. –

    கா³த²மாஹ. தத்த² ஸமூலம்பி தங் அப்³பு³ஹேதி தங் தத்த² ஸமூலம்பி ஸஹ மூலேனபி அப்³பு³ஹெய்ய, உத்³த⁴ரெய்யாதி அத்தோ².

    Gāthamāha. Tattha samūlampi taṃ abbuheti taṃ tattha samūlampi saha mūlenapi abbuheyya, uddhareyyāti attho.

    ஏவங் ப்³ராஹ்மணேன வுத்தே புன அங்குரோ தங் நீதிங் நிரத்த²கங் காதுகாமோ –

    Evaṃ brāhmaṇena vutte puna aṅkuro taṃ nītiṃ niratthakaṃ kātukāmo –

    263.

    263.

    ‘‘யஸ்ஸேகரத்திம்பி க⁴ரே வஸெய்ய, யத்த²ன்னபானங் புரிஸோ லபே⁴த²;

    ‘‘Yassekarattimpi ghare vaseyya, yatthannapānaṃ puriso labhetha;

    ந தஸ்ஸ பாபங் மனஸாபி சிந்தயே, கதஞ்ஞுதா ஸப்புரிஸேஹி வண்ணிதா.

    Na tassa pāpaṃ manasāpi cintaye, kataññutā sappurisehi vaṇṇitā.

    264.

    264.

    ‘‘யஸ்ஸேகரத்திம்பி க⁴ரே வஸெய்ய, அன்னேன பானேன உபட்டி²தோ ஸியா;

    ‘‘Yassekarattimpi ghare vaseyya, annena pānena upaṭṭhito siyā;

    ந தஸ்ஸ பாபங் மனஸாபி சிந்தயே, அது³ப்³ப⁴பாணீ த³ஹதே மித்தது³ப்³பி⁴ங்.

    Na tassa pāpaṃ manasāpi cintaye, adubbhapāṇī dahate mittadubbhiṃ.

    265.

    265.

    ‘‘யோ புப்³பே³ கதகல்யாணோ, பச்சா² பாபேன ஹிங்ஸதி;

    ‘‘Yo pubbe katakalyāṇo, pacchā pāpena hiṃsati;

    அல்லபாணிஹதோ போஸோ, ந ஸோ ப⁴த்³ரானி பஸ்ஸதீ’’தி. –

    Allapāṇihato poso, na so bhadrāni passatī’’ti. –

    இமா திஸ்ஸோ கா³தா² அபா⁴ஸி.

    Imā tisso gāthā abhāsi.

    263. தத்த² யஸ்ஸாதி யஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ. ஏகரத்திம்பீதி ஏகரத்திமத்தம்பி கேவலங் கே³ஹே வஸெய்ய. யத்த²ன்னபானங் புரிஸோ லபே⁴தா²தி யஸ்ஸ ஸந்திகே கோசி புரிஸோ அன்னபானங் வா யங்கிஞ்சி போ⁴ஜனங் வா லபெ⁴ய்ய. ந தஸ்ஸ பாபங் மனஸாபி சிந்தயேதி தஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ அப⁴த்³த³கங் அனத்த²ங் மனஸாபி ந சிந்தெய்ய ந பிஹெய்ய, பகே³வ காயவாசாஹி. கஸ்மாதி சே? கதஞ்ஞுதா ஸப்புரிஸேஹி வண்ணிதாதி கதஞ்ஞுதா நாம பு³த்³தா⁴தீ³ஹி உத்தமபுரிஸேஹி பஸங்ஸிதா.

    263. Tattha yassāti yassa puggalassa. Ekarattimpīti ekarattimattampi kevalaṃ gehe vaseyya. Yatthannapānaṃ puriso labhethāti yassa santike koci puriso annapānaṃ vā yaṃkiñci bhojanaṃ vā labheyya. Na tassapāpaṃ manasāpi cintayeti tassa puggalassa abhaddakaṃ anatthaṃ manasāpi na cinteyya na piheyya, pageva kāyavācāhi. Kasmāti ce? Kataññutā sappurisehi vaṇṇitāti kataññutā nāma buddhādīhi uttamapurisehi pasaṃsitā.

    264. உபட்டி²தோதி பயிருபாஸிதோ ‘‘இத³ங் க³ண்ஹ இத³ங் பு⁴ஞ்ஜா’’தி அன்னபானாதி³னா உபட்டி²தோ. அது³ப்³ப⁴பாணீதி அஹிங்ஸகஹத்தோ² ஹத்த²ஸங்யதோ. த³ஹதே மித்தது³ப்³பி⁴ந்தி தங் மித்தது³ப்³பி⁴ங் புக்³க³லங் த³ஹதி வினாஸேதி, அப்பது³ட்டே² ஹிதஜ்ஜா²ஸயஸம்பன்னே புக்³க³லே பரேன கதோ அபராதோ⁴ அவிஸேஸேன தஸ்ஸேவ அனத்தா²வஹோ, அப்பது³ட்டோ² புக்³க³லோ அத்த²தோ தங் த³ஹதி நாம. தேனாஹ ப⁴க³வா –

    264.Upaṭṭhitoti payirupāsito ‘‘idaṃ gaṇha idaṃ bhuñjā’’ti annapānādinā upaṭṭhito. Adubbhapāṇīti ahiṃsakahattho hatthasaṃyato. Dahate mittadubbhinti taṃ mittadubbhiṃ puggalaṃ dahati vināseti, appaduṭṭhe hitajjhāsayasampanne puggale parena kato aparādho avisesena tasseva anatthāvaho, appaduṭṭho puggalo atthato taṃ dahati nāma. Tenāha bhagavā –

    ‘‘யோ அப்பது³ட்ட²ஸ்ஸ நரஸ்ஸ து³ஸ்ஸதி, ஸுத்³த⁴ஸ்ஸ போஸஸ்ஸ அனங்க³ணஸ்ஸ;

    ‘‘Yo appaduṭṭhassa narassa dussati, suddhassa posassa anaṅgaṇassa;

    தமேவ பா³லங் பச்சேதி பாபங், ஸுகு²மோ ரஜோ படிவாதங்வ கி²த்தோ’’தி. (த⁴॰ ப॰ 125; ஜா॰ 1.5.94; ஸங்॰ நி॰ 1.22);

    Tameva bālaṃ pacceti pāpaṃ, sukhumo rajo paṭivātaṃva khitto’’ti. (dha. pa. 125; jā. 1.5.94; saṃ. ni. 1.22);

    265. யோ புப்³பே³ கதகல்யாணோதி யோ புக்³க³லோ கேனசி ஸாது⁴னா கதப⁴த்³த³கோ கதூபகாரோ. பச்சா² பாபேன ஹிங்ஸதீதி தங் புப்³ப³காரினங் அபரபா⁴கே³ பாபேன அப⁴த்³த³கேன அனத்த²கேன பா³த⁴தி. அல்லபாணிஹதோ போஸோதி அல்லபாணினா உபகாரகிரியாய அல்லபாணினா தோ⁴தஹத்தே²ன புப்³ப³காரினா ஹெட்டா² வுத்தனயேன ஹதோ பா³தி⁴தோ, தஸ்ஸ வா புப்³ப³காரினோ பா³த⁴னேன ஹதோ அல்லபாணிஹதோ நாம, அகதஞ்ஞுபுக்³க³லோ. ந ஸோ ப⁴த்³ரானி பஸ்ஸதீதி ஸோ யதா²வுத்தபுக்³க³லோ இத⁴லோகே ச பரலோகே ச இட்டா²னி ந பஸ்ஸதி, ந விந்த³தி, ந லப⁴தீதி அத்தோ².

    265.Yo pubbe katakalyāṇoti yo puggalo kenaci sādhunā katabhaddako katūpakāro. Pacchā pāpena hiṃsatīti taṃ pubbakārinaṃ aparabhāge pāpena abhaddakena anatthakena bādhati. Allapāṇihato posoti allapāṇinā upakārakiriyāya allapāṇinā dhotahatthena pubbakārinā heṭṭhā vuttanayena hato bādhito, tassa vā pubbakārino bādhanena hato allapāṇihato nāma, akataññupuggalo. Na so bhadrāni passatīti so yathāvuttapuggalo idhaloke ca paraloke ca iṭṭhāni na passati, na vindati, na labhatīti attho.

    ஏவங் ஸப்புரிஸத⁴ம்மங் பக்³க³ண்ஹந்தேன அங்குரேன அபி⁴ப⁴வித்வா வுத்தோ ஸோ ப்³ராஹ்மணோ நிருத்தரோ துண்ஹீ அஹோஸி. யக்கோ² பன தேஸங் த்³வின்னங் வசனபடிவசனானி ஸுத்வா ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ குஜ்ஜி²த்வாபி ‘‘ஹோது இமஸ்ஸ து³ட்ட²ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ கத்தப்³ப³ங் பச்சா² ஜானிஸ்ஸாமீ’’தி அத்தனோ கேனசி அனபி⁴ப⁴வனீயதமேவ தாவ த³ஸ்ஸெந்தோ –

    Evaṃ sappurisadhammaṃ paggaṇhantena aṅkurena abhibhavitvā vutto so brāhmaṇo niruttaro tuṇhī ahosi. Yakkho pana tesaṃ dvinnaṃ vacanapaṭivacanāni sutvā brāhmaṇassa kujjhitvāpi ‘‘hotu imassa duṭṭhabrāhmaṇassa kattabbaṃ pacchā jānissāmī’’ti attano kenaci anabhibhavanīyatameva tāva dassento –

    266.

    266.

    ‘‘நாஹங் தே³வேன வா மனுஸ்ஸேன வா, இஸ்ஸரியேன வா ஹங் ஸுப்பஸய்ஹோ;

    ‘‘Nāhaṃ devena vā manussena vā, issariyena vā haṃ suppasayho;

    யக்கோ²ஹமஸ்மி பரமித்³தி⁴பத்தோ, தூ³ரங்க³மோ வண்ணப³லூபபன்னோ’’தி. –

    Yakkhohamasmi paramiddhipatto, dūraṅgamo vaṇṇabalūpapanno’’ti. –

    கா³த²மாஹ. தத்த² தே³வேன வாதி யேன கேனசி தே³வேன வா. மனுஸ்ஸேன வாதி எத்தா²பி ஏஸேவ நயோ. இஸ்ஸரியேன வாதி தே³விஸ்ஸரியேன வா மனுஸ்ஸிஸ்ஸரியேன வா. தத்த² தே³விஸ்ஸரியங் நாம சதுமஹாராஜிகஸக்கஸுயாமாதீ³னங் தே³வித்³தி⁴, மனுஸ்ஸிஸ்ஸரியங் நாம சக்கவத்திஆதீ³னங் புஞ்ஞித்³தி⁴. தஸ்மா இஸ்ஸரியக்³க³ஹணேன மஹானுபா⁴வே தே³வமனுஸ்ஸே ஸங்க³ண்ஹாதி. மஹானுபா⁴வாபி ஹி தே³வா அத்தனோ புஞ்ஞப²லூபத்த²ம்பி⁴தே மனுஸ்ஸேபி அஸதி பயோக³விபத்தியங் அபி⁴ப⁴விதுங் ந ஸக்கொந்தி, பகே³வ இதரே. ந்தி அஸஹனே நிபாதோ. ந ஸுப்பஸய்ஹோதி அப்பத⁴ங்ஸியோ. யக்கோ²ஹமஸ்மி பரமித்³தி⁴பத்தோதி அத்தனோ புஞ்ஞப²லேன அஹங் யக்க²த்தங் உபக³தோ அஸ்மி, யக்கோ²வ ஸமானோ ந யோ வா ஸோ வா, அத² கோ² பரமித்³தி⁴பத்தோ பரமாய உத்தமாய யக்கி²த்³தி⁴யா ஸமன்னாக³தோ. தூ³ரங்க³மோதி க²ணேனேவ தூ³ரம்பி டா²னங் க³ந்துங் ஸமத்தோ². வண்ணப³லூபபன்னோதி ரூபஸம்பத்தியா ஸரீரப³லேன ச உபபன்னோ ஸமன்னாக³தோதி தீஹிபி பதே³ஹி மந்தப்பயோகா³தீ³ஹி அத்தனோ அனபி⁴ப⁴வனீயதங்யேவ த³ஸ்ஸேதி. ரூபஸம்பன்னோ ஹி பரேஸங் ப³ஹுமானிதோ ஹோதி, ரூபஸம்பத³ங் நிஸ்ஸாய விஸபா⁴க³வத்து²னாபி அனாகட்³ட⁴னியோவாதி வண்ணஸம்பதா³ அனபி⁴ப⁴வனீயகாரணந்தி வுத்தா.

    Gāthamāha. Tattha devena vāti yena kenaci devena vā. Manussena vāti etthāpi eseva nayo. Issariyenati devissariyena vā manussissariyena vā. Tattha devissariyaṃ nāma catumahārājikasakkasuyāmādīnaṃ deviddhi, manussissariyaṃ nāma cakkavattiādīnaṃ puññiddhi. Tasmā issariyaggahaṇena mahānubhāve devamanusse saṅgaṇhāti. Mahānubhāvāpi hi devā attano puññaphalūpatthambhite manussepi asati payogavipattiyaṃ abhibhavituṃ na sakkonti, pageva itare. Hanti asahane nipāto. Na suppasayhoti appadhaṃsiyo. Yakkhohamasmi paramiddhipattoti attano puññaphalena ahaṃ yakkhattaṃ upagato asmi, yakkhova samāno na yo vā so vā, atha kho paramiddhipatto paramāya uttamāya yakkhiddhiyā samannāgato. Dūraṅgamoti khaṇeneva dūrampi ṭhānaṃ gantuṃ samattho. Vaṇṇabalūpapannoti rūpasampattiyā sarīrabalena ca upapanno samannāgatoti tīhipi padehi mantappayogādīhi attano anabhibhavanīyataṃyeva dasseti. Rūpasampanno hi paresaṃ bahumānito hoti, rūpasampadaṃ nissāya visabhāgavatthunāpi anākaḍḍhaniyovāti vaṇṇasampadā anabhibhavanīyakāraṇanti vuttā.

    இதோ பரங் அங்குரஸ்ஸ ச தே³வபுத்தஸ்ஸ ச வசனபடிவசனகதா² ஹோதி –

    Ito paraṃ aṅkurassa ca devaputtassa ca vacanapaṭivacanakathā hoti –

    267.

    267.

    ‘‘பாணி தே ஸப்³ப³ஸோவண்ணோ, பஞ்சதா⁴ரோ மது⁴ஸ்ஸவோ;

    ‘‘Pāṇi te sabbasovaṇṇo, pañcadhāro madhussavo;

    நானாரஸா பக்³க⁴ரந்தி, மஞ்ஞேஹங் தங் புரிந்த³த³ங்.

    Nānārasā paggharanti, maññehaṃ taṃ purindadaṃ.

    268.

    268.

    ‘‘நாம்ஹி தே³வோ ந க³ந்த⁴ப்³போ³, நாபி ஸக்கோ புரிந்த³தோ³;

    ‘‘Nāmhi devo na gandhabbo, nāpi sakko purindado;

    பேதங் மங் அங்குர ஜானாஹி, ரோருவம்ஹா இதா⁴க³தங்.

    Petaṃ maṃ aṅkura jānāhi, roruvamhā idhāgataṃ.

    269.

    269.

    ‘‘கிங்ஸீலோ கிங்ஸமாசாரோ, ரோருவஸ்மிங் புரே துவங்;

    ‘‘Kiṃsīlo kiṃsamācāro, roruvasmiṃ pure tuvaṃ;

    கேன தே ப்³ரஹ்மசரியேன, புஞ்ஞங் பாணிம்ஹி இஜ்ஜ²தி.

    Kena te brahmacariyena, puññaṃ pāṇimhi ijjhati.

    270.

    270.

    ‘‘துன்னவாயோ புரே ஆஸிங், ரோருவஸ்மிங் ததா³ அஹங்;

    ‘‘Tunnavāyo pure āsiṃ, roruvasmiṃ tadā ahaṃ;

    ஸுகிச்ச²வுத்தி கபணோ, ந மே விஜ்ஜதி தா³தவே.

    Sukicchavutti kapaṇo, na me vijjati dātave.

    271.

    271.

    ‘‘நிவேஸனஞ்ச மே ஆஸி, அஸய்ஹஸ்ஸ உபந்திகே;

    ‘‘Nivesanañca me āsi, asayhassa upantike;

    ஸத்³த⁴ஸ்ஸ தா³னபதினோ, கதபுஞ்ஞஸ்ஸ லஜ்ஜினோ.

    Saddhassa dānapatino, katapuññassa lajjino.

    272.

    272.

    ‘‘தத்த² யாசனகாயந்தி, நானாகொ³த்தா வனிப்³ப³கா;

    ‘‘Tattha yācanakāyanti, nānāgottā vanibbakā;

    தே ச மங் தத்த² புச்ச²ந்தி, அஸய்ஹஸ்ஸ நிவேஸனங்.

    Te ca maṃ tattha pucchanti, asayhassa nivesanaṃ.

    273.

    273.

    ‘‘கத்த² க³ச்சா²ம ப⁴த்³த³ங் வோ, கத்த² தா³னங் பதீ³யதி;

    ‘‘Kattha gacchāma bhaddaṃ vo, kattha dānaṃ padīyati;

    தேஸாஹங் புட்டோ² அக்கா²மி, அஸய்ஹஸ்ஸ நிவேஸனங்.

    Tesāhaṃ puṭṭho akkhāmi, asayhassa nivesanaṃ.

    274.

    274.

    ‘‘பக்³க³ய்ஹ த³க்கி²ணங் பா³ஹுங், எத்த² க³ச்ச²த² ப⁴த்³த³ங் வோ;

    ‘‘Paggayha dakkhiṇaṃ bāhuṃ, ettha gacchatha bhaddaṃ vo;

    எத்த² தா³னங் பதீ³யதி, அஸய்ஹஸ்ஸ நிவேஸனே.

    Ettha dānaṃ padīyati, asayhassa nivesane.

    275.

    275.

    ‘‘தேன பாணி காமத³தோ³, தேன பாணி மது⁴ஸ்ஸவோ;

    ‘‘Tena pāṇi kāmadado, tena pāṇi madhussavo;

    தேன மே ப்³ரஹ்மசரியேன, புஞ்ஞங் பாணிம்ஹி இஜ்ஜ²தி.

    Tena me brahmacariyena, puññaṃ pāṇimhi ijjhati.

    276.

    276.

    ‘‘ந கிர த்வங் அதா³ தா³னங், ஸகபாணீஹி கஸ்ஸசி;

    ‘‘Na kira tvaṃ adā dānaṃ, sakapāṇīhi kassaci;

    பரஸ்ஸ தா³னங் அனுமோத³மானோ, பாணிங் பக்³க³ய்ஹ பாவதி³.

    Parassa dānaṃ anumodamāno, pāṇiṃ paggayha pāvadi.

    277.

    277.

    ‘‘தேன பாணி காமத³தோ³, தேன பாணி மது⁴ஸ்ஸவோ;

    ‘‘Tena pāṇi kāmadado, tena pāṇi madhussavo;

    தேன தே ப்³ரஹ்மசரியேன, புஞ்ஞங் பாணிம்ஹி இஜ்ஜ²தி.

    Tena te brahmacariyena, puññaṃ pāṇimhi ijjhati.

    278.

    278.

    ‘‘யோ ஸோ தா³னமதா³ ப⁴ந்தே, பஸன்னோ ஸகபாணிபி⁴;

    ‘‘Yo so dānamadā bhante, pasanno sakapāṇibhi;

    ஸோ ஹித்வா மானுஸங் தே³ஹங், கிங் நு ஸோ தி³ஸதங் க³தோ.

    So hitvā mānusaṃ dehaṃ, kiṃ nu so disataṃ gato.

    279.

    279.

    ‘‘நாஹங் பஜானாமி அஸய்ஹஸாஹினோ, அங்கீ³ரஸஸ்ஸ க³திங் ஆக³திங் வா;

    ‘‘Nāhaṃ pajānāmi asayhasāhino, aṅgīrasassa gatiṃ āgatiṃ vā;

    ஸுதஞ்ச மே வெஸ்ஸவணஸ்ஸ ஸந்திகே, ஸக்கஸ்ஸ ஸஹப்³யதங் க³தோ அஸய்ஹோ.

    Sutañca me vessavaṇassa santike, sakkassa sahabyataṃ gato asayho.

    280.

    280.

    ‘‘அலமேவ காதுங் கல்யாணங், தா³னங் தா³துங் யதா²ரஹங்;

    ‘‘Alameva kātuṃ kalyāṇaṃ, dānaṃ dātuṃ yathārahaṃ;

    பாணிங் காமத³த³ங் தி³ஸ்வா, கோ புஞ்ஞங் ந கரிஸ்ஸதி.

    Pāṇiṃ kāmadadaṃ disvā, ko puññaṃ na karissati.

    281.

    281.

    ‘‘ஸோ ஹி நூன இதோ க³ந்த்வா, அனுப்பத்வான த்³வாரகங்;

    ‘‘So hi nūna ito gantvā, anuppatvāna dvārakaṃ;

    தா³னங் பட்ட²பயிஸ்ஸாமி, யங் மமஸ்ஸ ஸுகா²வஹங்.

    Dānaṃ paṭṭhapayissāmi, yaṃ mamassa sukhāvahaṃ.

    282.

    282.

    ‘‘த³ஸ்ஸாமன்னஞ்ச பானஞ்ச, வத்த²ஸேனாஸனானி ச;

    ‘‘Dassāmannañca pānañca, vatthasenāsanāni ca;

    பபஞ்ச உத³பானஞ்ச, து³க்³கே³ ஸங்கமனானி சா’’தி. –

    Papañca udapānañca, dugge saṅkamanāni cā’’ti. –

    பன்னரஸ வசனபடிவசனகா³தா² ஹொந்தி.

    Pannarasa vacanapaṭivacanagāthā honti.

    267. தத்த² பாணி தேதி தவ த³க்கி²ணஹத்தோ². ஸப்³ப³ஸோவண்ணோதி ஸப்³ப³ஸோ ஸுவண்ணவண்ணோ. பஞ்சதா⁴ரோதி பஞ்சஹி அங்கு³லீஹி பரேஹி காமிதவத்தூ²னங் தா⁴ரா ஏதஸ்ஸ ஸந்தீதி பஞ்சதா⁴ரோ. மது⁴ஸ்ஸவோதி மது⁴ரரஸவிஸ்ஸந்த³கோ. தேனாஹ ‘‘நானாரஸா பக்³க⁴ரந்தீ’’தி, மது⁴ரகடுககஸாவாதி³பே⁴தா³ நானாவிதா⁴ ரஸா விஸ்ஸந்த³ந்தீதி அத்தோ². யக்க²ஸ்ஸ ஹி காமத³தே³ மது⁴ராதி³ரஸஸம்பன்னானி விவிதா⁴னி கா²த³னீயபோ⁴ஜனீயானி ஹத்தே² விஸ்ஸஜ்ஜந்தே மது⁴ராதி³ரஸா பக்³க⁴ரந்தீதி வுத்தங். மஞ்ஞேஹங் தங் புரிந்த³த³ந்தி மஞ்ஞே அஹங் தங் புரிந்த³த³ங் ஸக்கங், ‘‘ஏவங்மஹானுபா⁴வோ ஸக்கோ தே³வராஜா’’தி தங் அஹங் மஞ்ஞாமீதி அத்தோ².

    267. Tattha pāṇi teti tava dakkhiṇahattho. Sabbasovaṇṇoti sabbaso suvaṇṇavaṇṇo. Pañcadhāroti pañcahi aṅgulīhi parehi kāmitavatthūnaṃ dhārā etassa santīti pañcadhāro. Madhussavoti madhurarasavissandako. Tenāha ‘‘nānārasā paggharantī’’ti, madhurakaṭukakasāvādibhedā nānāvidhā rasā vissandantīti attho. Yakkhassa hi kāmadade madhurādirasasampannāni vividhāni khādanīyabhojanīyāni hatthe vissajjante madhurādirasā paggharantīti vuttaṃ. Maññehaṃ taṃ purindadanti maññe ahaṃ taṃ purindadaṃ sakkaṃ, ‘‘evaṃmahānubhāvo sakko devarājā’’ti taṃ ahaṃ maññāmīti attho.

    268. நாம்ஹி தே³வோதி வெஸ்ஸவணாதி³கோ பாகடதே³வோ ந ஹோமி. ந க³ந்த⁴ப்³போ³தி க³ந்த⁴ப்³ப³காயிகதே³வோபி ந ஹோமி. நாபி ஸக்கோ புரிந்த³தோ³தி புரிமத்தபா⁴வே புரே தா³னஸ்ஸ பட்ட²பிதத்தா ‘‘புரிந்த³தோ³’’தி லத்³த⁴னாமோ ஸக்கோ தே³வராஜாபி ந ஹோமி. கதரோ பன அஹோஸீதி ஆஹ ‘‘பேதங் மங் அங்குர ஜானாஹீ’’திஆதி³. அங்குரபேதூபபத்திகங் மங் ஜானாஹி, ‘‘அஞ்ஞதரோ பேதமஹித்³தி⁴கோ’’தி மங் உபதா⁴ரேஹி. ரோருவம்ஹா இதா⁴க³தந்தி ரோருவனக³ரதோ சவித்வா மருகந்தாரே இத⁴ இமஸ்மிங் நிக்³ரோத⁴ருக்கே² உபபஜ்ஜனவஸேன ஆக³தங், எத்த² நிப்³ப³த்தந்தி அத்தோ².

    268.Nāmhi devoti vessavaṇādiko pākaṭadevo na homi. Na gandhabboti gandhabbakāyikadevopi na homi. Nāpi sakko purindadoti purimattabhāve pure dānassa paṭṭhapitattā ‘‘purindado’’ti laddhanāmo sakko devarājāpi na homi. Kataro pana ahosīti āha ‘‘petaṃ maṃ aṅkura jānāhī’’tiādi. Aṅkurapetūpapattikaṃ maṃ jānāhi, ‘‘aññataro petamahiddhiko’’ti maṃ upadhārehi. Roruvamhā idhāgatanti roruvanagarato cavitvā marukantāre idha imasmiṃ nigrodharukkhe upapajjanavasena āgataṃ, ettha nibbattanti attho.

    269. கிங்ஸீலோ கிங்ஸமாசாரோ, ரோருவஸ்மிங் புரே துவந்தி புப்³பே³ புரிமத்தபா⁴வே ரோருவனக³ரே வஸந்தோ த்வங் கிங்ஸீலோ கிங்ஸமாசாரோ அஹோஸி, பாபதோ நிவத்தனலக்க²ணங் கீதி³ஸங் ஸீலங் ஸமாதா³ய ஸங்வத்திதபுஞ்ஞகிரியாலக்க²ணேன ஸமாசாரேன கிங்ஸமாசாரோ, தா³னாதீ³ஸு குஸலஸமாசாரேஸு கீதி³ஸோ ஸமாசாரோ அஹோஸீதி அத்தோ². கேன தே ப்³ரஹ்மசரியேன , புஞ்ஞங் பாணிம்ஹி இஜ்ஜ²தீதி கீதி³ஸேன ஸெட்ட²சரியேன இத³ங் ஏவரூபங் தவ ஹத்தே²ஸு புஞ்ஞப²லங் இதா³னி ஸமிஜ்ஜ²தி நிப்ப²ஜ்ஜதி, தங் கதே²ஹீதி அத்தோ². புஞ்ஞப²லஞ்ஹி இத⁴ உத்தரபத³லோபேன ‘‘புஞ்ஞ’’ந்தி அதி⁴ப்பேதங். தத்தா² ஹி தங் ‘‘குஸலானங், பி⁴க்க²வே, த⁴ம்மானங் ஸமாதா³னஹேது ஏவமித³ங் புஞ்ஞங் பவட்³ட⁴தீ’’திஆதீ³ஸு (தீ³॰ நி॰ 3.80) புஞ்ஞந்தி வுத்தங்.

    269.Kiṃsīlo kiṃsamācāro, roruvasmiṃ pure tuvanti pubbe purimattabhāve roruvanagare vasanto tvaṃ kiṃsīlo kiṃsamācāro ahosi, pāpato nivattanalakkhaṇaṃ kīdisaṃ sīlaṃ samādāya saṃvattitapuññakiriyālakkhaṇena samācārena kiṃsamācāro, dānādīsu kusalasamācāresu kīdiso samācāro ahosīti attho. Kena te brahmacariyena, puññaṃ pāṇimhi ijjhatīti kīdisena seṭṭhacariyena idaṃ evarūpaṃ tava hatthesu puññaphalaṃ idāni samijjhati nipphajjati, taṃ kathehīti attho. Puññaphalañhi idha uttarapadalopena ‘‘puñña’’nti adhippetaṃ. Tatthā hi taṃ ‘‘kusalānaṃ, bhikkhave, dhammānaṃ samādānahetu evamidaṃ puññaṃ pavaḍḍhatī’’tiādīsu (dī. ni. 3.80) puññanti vuttaṃ.

    270. துன்னவாயோதி துன்னகாரோ. ஸுகிச்ச²வுத்தீதி ஸுட்டு² கிச்ச²புத்திகோ அதிவிய து³க்க²ஜீவிகோ. கபணோதி வராகோ, தீ³னோதி அத்தோ². ந மே விஜ்ஜதி தா³தவேதி அத்³தி⁴கானங் ஸமணப்³ராஹ்மணானங் தா³துங் கிஞ்சி தா³தப்³ப³யுத்தகங் மய்ஹங் நத்தி², சித்தங் பன மே தா³னங் தி³ன்னந்தி அதி⁴ப்பாயோ.

    270.Tunnavāyoti tunnakāro. Sukicchavuttīti suṭṭhu kicchaputtiko ativiya dukkhajīviko. Kapaṇoti varāko, dīnoti attho. Na me vijjati dātaveti addhikānaṃ samaṇabrāhmaṇānaṃ dātuṃ kiñci dātabbayuttakaṃ mayhaṃ natthi, cittaṃ pana me dānaṃ dinnanti adhippāyo.

    271. நிவேஸனந்தி க⁴ரங், கம்மகரணஸாலா வா. அஸய்ஹஸ்ஸ உபந்திகேதி அஸய்ஹஸ்ஸ மஹாஸெட்டி²னோ கே³ஹஸ்ஸ ஸமீபே. ஸத்³த⁴ஸ்ஸாதி கம்மப²லஸத்³தா⁴ய ஸமன்னாக³தஸ்ஸ. தா³னபதினோதி தா³னே நிரந்தரப்பவத்தாய பரிச்சாக³ஸம்பத்தியா லோப⁴ஸ்ஸ ச அபி⁴ப⁴வேன பதிபூ⁴தஸ்ஸ. கதபுஞ்ஞஸ்ஸாதி புப்³பே³ கதஸுசரிதகம்மஸ்ஸ. லஜ்ஜினோதி பாபஜிகு³ச்ச²னஸபா⁴வஸ்ஸ.

    271.Nivesananti gharaṃ, kammakaraṇasālā vā. Asayhassa upantiketi asayhassa mahāseṭṭhino gehassa samīpe. Saddhassāti kammaphalasaddhāya samannāgatassa. Dānapatinoti dāne nirantarappavattāya pariccāgasampattiyā lobhassa ca abhibhavena patibhūtassa. Katapuññassāti pubbe katasucaritakammassa. Lajjinoti pāpajigucchanasabhāvassa.

    272. தத்தா²தி தஸ்மிங் மம நிவேஸனே. யாசனகாயந்தீதி யாசனகா ஜனா அஸய்ஹஸெட்டி²ங் கிஞ்சி யாசிதுகாமா ஆக³ச்ச²ந்தி. நானாகொ³த்தாதி நானாவித⁴கொ³த்தாபதே³ஸா. வனிப்³ப³காதி வண்ணதீ³பகா, யே தா³யகஸ்ஸ புஞ்ஞப²லாதி³ஞ்ச கு³ணகித்தனாதி³முகே²ன அத்தனோ அத்தி²கபா⁴வங் பவேதெ³ந்தா விசரந்தி. தே ச மங் தத்த² புச்ச²ந்தீதி தத்தா²தி நிபாதமத்தங், தே யாசகாத³யோ மங் அஸய்ஹஸெட்டி²னோ நிவேஸனங் புச்ச²ந்தி. அக்க²ரசிந்தகா ஹி ஈதி³ஸேஸு டா²னேஸு கம்மத்³வயங் இச்ச²ந்தி.

    272.Tatthāti tasmiṃ mama nivesane. Yācanakāyantīti yācanakā janā asayhaseṭṭhiṃ kiñci yācitukāmā āgacchanti. Nānāgottāti nānāvidhagottāpadesā. Vanibbakāti vaṇṇadīpakā, ye dāyakassa puññaphalādiñca guṇakittanādimukhena attano atthikabhāvaṃ pavedentā vicaranti. Te ca maṃ tattha pucchantīti tatthāti nipātamattaṃ, te yācakādayo maṃ asayhaseṭṭhino nivesanaṃ pucchanti. Akkharacintakā hi īdisesu ṭhānesu kammadvayaṃ icchanti.

    273. கத்த² க³ச்சா²ம ப⁴த்³த³ங் வோ, கத்த² தா³னங் பதீ³யதீதி தேஸங் புச்ச²னாகாரத³ஸ்ஸனங். அயங் பெத்த² அத்தோ² – ப⁴த்³த³ங் தும்ஹாகங் ஹோது, மயங் ‘‘அஸய்ஹமஹாஸெட்டி²னா தா³னங் பதீ³யதீ’’தி ஸுத்வா ஆக³தா, கத்த² தா³னங் பதீ³யதி, கத்த² வா மயங் க³ச்சா²ம, கத்த² க³தேன தா³னங் ஸக்கா லத்³து⁴ந்தி. தேஸாஹங் புட்டோ² அக்கா²மீதி ஏவங் தேஹி அத்³தி⁴கஜனேஹி லப⁴னட்டா²னங் புட்டோ² ‘‘அஹங் புப்³பே³ அகதபுஞ்ஞதாய இதா³னி ஈதி³ஸானங் கிஞ்சி தா³துங் அஸமத்தோ² ஜாதோ, தா³னக்³க³ங் பன இமேஸங் த³ஸ்ஸெந்தோ லாப⁴ஸ்ஸ உபாயாசிக்க²ணேன பீதிங் உப்பாதெ³ந்தோ எத்தகேனபி ப³ஹுங் புஞ்ஞங் பஸவாமீ’’தி கா³ரவங் உப்பாதெ³த்வா த³க்கி²ணங் பா³ஹுங் பஸாரெத்வா தேஸங் அஸய்ஹஸெட்டி²ஸ்ஸ நிவேஸனங் அக்கா²மி. தேனாஹ ‘‘பக்³க³ய்ஹ த³க்கி²ணங் பா³ஹு’’ந்திஆதி³.

    273.Kattha gacchāma bhaddaṃ vo, kattha dānaṃ padīyatīti tesaṃ pucchanākāradassanaṃ. Ayaṃ pettha attho – bhaddaṃ tumhākaṃ hotu, mayaṃ ‘‘asayhamahāseṭṭhinā dānaṃ padīyatī’’ti sutvā āgatā, kattha dānaṃ padīyati, kattha vā mayaṃ gacchāma, kattha gatena dānaṃ sakkā laddhunti. Tesāhaṃ puṭṭho akkhāmīti evaṃ tehi addhikajanehi labhanaṭṭhānaṃ puṭṭho ‘‘ahaṃ pubbe akatapuññatāya idāni īdisānaṃ kiñci dātuṃ asamattho jāto, dānaggaṃ pana imesaṃ dassento lābhassa upāyācikkhaṇena pītiṃ uppādento ettakenapi bahuṃ puññaṃ pasavāmī’’ti gāravaṃ uppādetvā dakkhiṇaṃ bāhuṃ pasāretvā tesaṃ asayhaseṭṭhissa nivesanaṃ akkhāmi. Tenāha ‘‘paggayha dakkhiṇaṃ bāhu’’ntiādi.
