Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / கதா²வத்து²பாளி • Kathāvatthupāḷi

    15. பன்னரஸமவக்³கோ³

    15. Pannarasamavaggo

    (146) 2. அஞ்ஞமஞ்ஞபச்சயகதா²

    (146) 2. Aññamaññapaccayakathā

    718. அவிஜ்ஜாபச்சயாவ ஸங்கா²ரா, ந வத்தப்³ப³ங் – ‘‘ஸங்கா²ரபச்சயாபி அவிஜ்ஜா’’தி? ஆமந்தா. நனு அவிஜ்ஜா ஸங்கா²ரேன ஸஹஜாதாதி? ஆமந்தா . ஹஞ்சி அவிஜ்ஜா ஸங்கா²ரேன ஸஹஜாதா, தேன வத ரே வத்தப்³பே³ – ‘‘அவிஜ்ஜாபச்சயாபி ஸங்கா²ரா, ஸங்கா²ரபச்சயாபி அவிஜ்ஜா’’தி.

    718. Avijjāpaccayāva saṅkhārā, na vattabbaṃ – ‘‘saṅkhārapaccayāpi avijjā’’ti? Āmantā. Nanu avijjā saṅkhārena sahajātāti? Āmantā . Hañci avijjā saṅkhārena sahajātā, tena vata re vattabbe – ‘‘avijjāpaccayāpi saṅkhārā, saṅkhārapaccayāpi avijjā’’ti.

    தண்ஹாபச்சயாவ உபாதா³னங், ந வத்தப்³ப³ங் – ‘‘உபாதா³னபச்சயாபி தண்ஹா’’தி? ஆமந்தா. நனு தண்ஹா உபாதா³னேன ஸஹஜாதாதி? ஆமந்தா. ஹஞ்சி தண்ஹா உபாதா³னேன ஸஹஜாதா, தேன வத ரே வத்தப்³பே³ – ‘‘தண்ஹாபச்சயாபி உபாதா³னங், உபாதா³னபச்சயாபி தண்ஹா’’தி.

    Taṇhāpaccayāva upādānaṃ, na vattabbaṃ – ‘‘upādānapaccayāpi taṇhā’’ti? Āmantā. Nanu taṇhā upādānena sahajātāti? Āmantā. Hañci taṇhā upādānena sahajātā, tena vata re vattabbe – ‘‘taṇhāpaccayāpi upādānaṃ, upādānapaccayāpi taṇhā’’ti.

    719. ‘‘ஜராமரணபச்சயா , பி⁴க்க²வே, ஜாதி, ஜாதிபச்சயா ப⁴வோ’’தி – அத்தே²வ ஸுத்தந்தோதி ? நத்தி². தேன ஹி அவிஜ்ஜாபச்சயாவ ஸங்கா²ரா, ந வத்தப்³ப³ங் – ‘‘ஸங்கா²ரபச்சயாபி அவிஜ்ஜா’’தி. தண்ஹாபச்சயாவ உபாதா³னங், ந வத்தப்³ப³ங் – ‘‘உபாதா³னபச்சயாபி தண்ஹா’’தி.

    719. ‘‘Jarāmaraṇapaccayā , bhikkhave, jāti, jātipaccayā bhavo’’ti – attheva suttantoti ? Natthi. Tena hi avijjāpaccayāva saṅkhārā, na vattabbaṃ – ‘‘saṅkhārapaccayāpi avijjā’’ti. Taṇhāpaccayāva upādānaṃ, na vattabbaṃ – ‘‘upādānapaccayāpi taṇhā’’ti.

    ‘‘விஞ்ஞாணபச்சயா, பி⁴க்க²வே, நாமரூபங், நாமரூபபச்சயாபி விஞ்ஞாண’’ந்தி 1 – அத்தே²வ ஸுத்தந்தோதி? ஆமந்தா. தேன ஹி அவிஜ்ஜாபச்சயாபி ஸங்கா²ரா, ஸங்கா²ரபச்சயாபி அவிஜ்ஜா; தண்ஹாபச்சயாபி உபாதா³னங், உபாதா³னபச்சயாபி தண்ஹாதி.

    ‘‘Viññāṇapaccayā, bhikkhave, nāmarūpaṃ, nāmarūpapaccayāpi viññāṇa’’nti 2 – attheva suttantoti? Āmantā. Tena hi avijjāpaccayāpi saṅkhārā, saṅkhārapaccayāpi avijjā; taṇhāpaccayāpi upādānaṃ, upādānapaccayāpi taṇhāti.

    அஞ்ஞமஞ்ஞபச்சயகதா² நிட்டி²தா.

    Aññamaññapaccayakathā niṭṭhitā.







    Footnotes:
    1. தீ³॰ நி॰ 2.58, தோ²கங் பன விஸதி³ஸங்
    2. dī. ni. 2.58, thokaṃ pana visadisaṃ



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (அட்ட²கதா²) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / பஞ்சபகரண-அட்ட²கதா² • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / 2. அஞ்ஞமஞ்ஞபச்சயகதா²வண்ணனா • 2. Aññamaññapaccayakathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-மூலடீகா • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / 2. அஞ்ஞமஞ்ஞபச்சயகதா²வண்ணனா • 2. Aññamaññapaccayakathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-அனுடீகா • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / 2. அஞ்ஞமஞ்ஞபச்சயகதா²வண்ணனா • 2. Aññamaññapaccayakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact