Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā |
6. அஞ்ஞாதகவிஞ்ஞத்திஸிக்கா²பத³வண்ணனா
6. Aññātakaviññattisikkhāpadavaṇṇanā
515. ச²ட்டே² பதிகிட்டோ²தி நிஹீனோ, லாமகோதி அத்தோ². லோலஜாதிகோதி லோலஸபா⁴வோ. படுயேவ பட்டோ. தேனாஹ ‘‘சே²கோ’’திஆதி³. கிஸ்மிங் வியாதி எத்த² ‘‘கிஸ்மிங் வியா’’தி நிபாதவஸேன ஸமானத்த²ங் ‘‘கிங்ஸு வியா’’தி நிபாதபத³ந்தி ஆஹ ‘‘கிங்ஸு வியா’’தி, கிங் வியாதி அத்தோ², து³க்க²ங் வியாதி அதி⁴ப்பாயோ. தேனாஹ ‘‘கிலேஸோ வியா’’திஆதி³. த⁴ம்மவஸேன உபசாரவஸேன நிமந்தனா த⁴ம்மனிமந்தனாதி பாளிபத³ஸ்ஸ அத்தோ² வேதி³தப்³போ³. ஸசே பன ‘‘வதெ³ய்யாத², ப⁴ந்தே, யேனத்தோ²’’தி இத³ங் ஸச்சமேவ வுத்தங் ஸியா, பவாரிதோயேவ ஹோதி. யஸ்மா பன பவாரெத்வாபி அதா³துகாமோ அப்பவாரிதட்டா²னேயேவ திட்ட²தி, தஸ்மா ப⁴க³வா பவாரிதாபவாரிதபா⁴வங் அவிசாரெத்வா ‘‘ஞாதகோ தே, உபனந்த³, அஞ்ஞாதகோ’’தி ஞாதகஅஞ்ஞாதகபா⁴வங்யேவ விசாரேஸி. முஸிங்ஸூதி விலும்பிங்ஸு.
515. Chaṭṭhe patikiṭṭhoti nihīno, lāmakoti attho. Lolajātikoti lolasabhāvo. Paṭuyeva paṭṭo. Tenāha ‘‘cheko’’tiādi. Kismiṃ viyāti ettha ‘‘kismiṃ viyā’’ti nipātavasena samānatthaṃ ‘‘kiṃsu viyā’’ti nipātapadanti āha ‘‘kiṃsu viyā’’ti, kiṃ viyāti attho, dukkhaṃ viyāti adhippāyo. Tenāha ‘‘kileso viyā’’tiādi. Dhammavasena upacāravasena nimantanā dhammanimantanāti pāḷipadassa attho veditabbo. Sace pana ‘‘vadeyyātha, bhante, yenattho’’ti idaṃ saccameva vuttaṃ siyā, pavāritoyeva hoti. Yasmā pana pavāretvāpi adātukāmo appavāritaṭṭhāneyeva tiṭṭhati, tasmā bhagavā pavāritāpavāritabhāvaṃ avicāretvā ‘‘ñātako te, upananda, aññātako’’ti ñātakaaññātakabhāvaṃyeva vicāresi. Musiṃsūti vilumpiṃsu.
517. அனுபுப்³ப³கதா²தி அனுபுப்³பே³ன வினிச்ச²யகதா². ஸேஸபரிக்கா²ரானங் ஸத்³தி⁴விஹாரிகேஹி க³ஹிதத்தா நிவாஸனபாருபனமத்தமேவ அவஸிட்ட²ந்தி ஆஹ ‘‘நிவாஸனபாருபனமத்தங்யேவ ஹரித்வா’’தி. ஸத்³தி⁴விஹாரிகானங் தாவ ஆக³மனஸ்ஸ வா அனாக³மனஸ்ஸ வா அஜானநதாய வுத்தங் ‘‘தே²ரேஹி நேவ தாவ…பே॰… ப⁴ஞ்ஜிதப்³ப³’’ந்தி. பரேஸம்பி அத்தா²ய லப⁴ந்தீதி அத்தனோ சீவரங் த³த³மானா ஸயங் ஸாகா²ப⁴ங்கே³ன படிச்சா²தெ³ந்தீதி தேஸங் அத்தா²யபி ப⁴ஞ்ஜிதுங் லப⁴ந்தி. ‘‘திணேன வா பண்ணேன வா படிச்சா²தெ³த்வா ஆக³ந்தப்³ப³’’ந்தி வசனதோ ஈதி³ஸேஸு பூ⁴தகா³மபாதப்³யதாபி அனுஞ்ஞாதாயேவ ஹோதீதி ஆஹ – ‘‘நேவ பூ⁴தகா³மபாதப்³யதாய பாசித்தியங் ஹோதீ’’தி. ந தேஸங் தா⁴ரணே து³க்கடந்தி தேஸங் தித்தி²யத்³த⁴ஜானங் தா⁴ரணேபி து³க்கடங் நத்தி².
517.Anupubbakathāti anupubbena vinicchayakathā. Sesaparikkhārānaṃ saddhivihārikehi gahitattā nivāsanapārupanamattameva avasiṭṭhanti āha ‘‘nivāsanapārupanamattaṃyeva haritvā’’ti. Saddhivihārikānaṃ tāva āgamanassa vā anāgamanassa vā ajānanatāya vuttaṃ ‘‘therehi neva tāva…pe… bhañjitabba’’nti. Paresampi atthāya labhantīti attano cīvaraṃ dadamānā sayaṃ sākhābhaṅgena paṭicchādentīti tesaṃ atthāyapi bhañjituṃ labhanti. ‘‘Tiṇena vā paṇṇena vā paṭicchādetvā āgantabba’’nti vacanato īdisesu bhūtagāmapātabyatāpi anuññātāyeva hotīti āha – ‘‘neva bhūtagāmapātabyatāya pācittiyaṃ hotī’’ti. Na tesaṃ dhāraṇe dukkaṭanti tesaṃ titthiyaddhajānaṃ dhāraṇepi dukkaṭaṃ natthi.
யானி ச நேஸங் வத்தா²னி தெ³ந்தீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. தே²ரானங் ஸயமேவ தி³ன்னத்தா வுத்தங் ‘‘அச்சி²ன்னசீவரட்டா²னே டி²தத்தா’’தி. யதி³ லத்³தி⁴ங் க³ண்ஹாதி, தித்தி²யபக்கந்தகோ நாம ஹோதி, தஸ்மா வுத்தங் ‘‘லத்³தி⁴ங் அக்³க³ஹெத்வா’’தி. ‘‘நோ சே ஹோதி ஸங்க⁴ஸ்ஸ விஹாரசீவரங் வா…பே॰… ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸா’’தி இமினா அந்தராமக்³கே³ பவிட்ட²விஹாரதோ நிக்க²மித்வா அஞ்ஞத்த² அத்தனோ அபி⁴ருசிதட்டா²னங் க³ச்ச²ந்தஸ்ஸ து³க்கடங் வுத்தங். இமினா ச ‘‘யங் ஆவாஸங் பட²மங் உபக³ச்ச²தீ’’தி வுத்தங் அந்தராமக்³கே³ டி²தவிஹாரம்பி ஸசே நக்³கோ³ ஹுத்வா க³ச்ச²தி, து³க்கடமேவாதி வேதி³தப்³ப³ங். யதி³ ஏவங் தத்த² கஸ்மா ந வுத்தந்தி சே? அனோகாஸத்தா. தத்த² ஹி ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, அச்சி²ன்னசீவரஸ்ஸ வா…பே॰… சீவரங் விஞ்ஞாபேது’’ந்தி இமினா ஸம்ப³ந்தே⁴ன ஸங்கி⁴கம்பி சீவரங் நிவாஸேதுங் பாருபிதுஞ்ச அனுஜானந்தோ ‘‘யங் ஆவாஸங் பட²மங்…பே॰… க³ஹெத்வா பாருபிது’’ந்தி ஆஹ, தஸ்மா தத்த² அனோகாஸத்தா து³க்கடங் ந வுத்தங்.
Yāni ca nesaṃ vatthāni dentīti sambandho. Therānaṃ sayameva dinnattā vuttaṃ ‘‘acchinnacīvaraṭṭhāne ṭhitattā’’ti. Yadi laddhiṃ gaṇhāti, titthiyapakkantako nāma hoti, tasmā vuttaṃ ‘‘laddhiṃ aggahetvā’’ti. ‘‘No ce hoti saṅghassa vihāracīvaraṃ vā…pe… āpatti dukkaṭassā’’ti iminā antarāmagge paviṭṭhavihārato nikkhamitvā aññattha attano abhirucitaṭṭhānaṃ gacchantassa dukkaṭaṃ vuttaṃ. Iminā ca ‘‘yaṃ āvāsaṃ paṭhamaṃ upagacchatī’’ti vuttaṃ antarāmagge ṭhitavihārampi sace naggo hutvā gacchati, dukkaṭamevāti veditabbaṃ. Yadi evaṃ tattha kasmā na vuttanti ce? Anokāsattā. Tattha hi ‘‘anujānāmi, bhikkhave, acchinnacīvarassa vā…pe… cīvaraṃ viññāpetu’’nti iminā sambandhena saṅghikampi cīvaraṃ nivāsetuṃ pārupituñca anujānanto ‘‘yaṃ āvāsaṃ paṭhamaṃ…pe… gahetvā pārupitu’’nti āha, tasmā tattha anokāsattā dukkaṭaṃ na vuttaṃ.
விஹாரசீவரந்தி ஸேனாஸனசீவரங். சிமிலிகாஹீதி படபிலோதிகாஹி. தஸ்ஸ உபரீதி பூ⁴மத்த²ரணஸ்ஸ உபரி. விதே³ஸக³தேனாதி அஞ்ஞங் சீவரங் அலபி⁴த்வா விதே³ஸக³தேன. ஏகஸ்மிங்…பே॰… ட²பேதப்³ப³ந்தி எத்த² ‘‘லேஸேன க³ஹெத்வா அக³தத்தா ட²பெந்தேன ச ஸங்கி⁴கபரிபோ⁴கே³னேவ ட²பிதத்தா அஞ்ஞஸ்மிங் ஸேனாஸனே நியமிதம்பி அஞ்ஞத்த² ட²பேதுங் வட்டதீ’’தி வத³ந்தி. பரிபோ⁴கே³னேவாதி அஞ்ஞங் சீவரங் அலபி⁴த்வா பரிபு⁴ஞ்ஜனேன.
Vihāracīvaranti senāsanacīvaraṃ. Cimilikāhīti paṭapilotikāhi. Tassa uparīti bhūmattharaṇassa upari. Videsagatenāti aññaṃ cīvaraṃ alabhitvā videsagatena. Ekasmiṃ…pe… ṭhapetabbanti ettha ‘‘lesena gahetvā agatattā ṭhapentena ca saṅghikaparibhogeneva ṭhapitattā aññasmiṃ senāsane niyamitampi aññattha ṭhapetuṃ vaṭṭatī’’ti vadanti. Paribhogenevāti aññaṃ cīvaraṃ alabhitvā paribhuñjanena.
519-521. பரிபோ⁴க³ஜிண்ணந்தி யதா² தேன சீவரேன ஸரீரங் படிச்சா²தே³துங் ந ஸக்கா, ஏவங் ஜிண்ணங். கப்பியவோஹாரேனாதி கயவிக்கயாபத்திதோ மோசனத்த²ங் வுத்தங். ‘‘விஞ்ஞாபெந்தஸ்ஸா’’தி இமஸ்ஸேவ அத்த²ங் விபா⁴வேதி ‘‘சேதாபெந்தஸ்ஸ பரிவத்தாபெந்தஸ்ஸா’’தி. அத்தனோ த⁴னேன ஹி விஞ்ஞாபனங் நாம பரிவத்தனமேவாதி அதி⁴ப்பாயோ. ஸங்க⁴வஸேன பவாரிதானங் விஞ்ஞாபனே வத்தங் த³ஸ்ஸேதி ‘‘பமாணமேவ வட்டதீ’’தி. ஸங்க⁴வஸேன ஹி பவாரிதே ஸப்³பே³ஸங் ஸாதா⁴ரணத்தா அதி⁴கங் விஞ்ஞாபேதுங் ந வட்டதி. யங் யங் பவாரேதீதி யங் யங் சீவராதி³ங் த³ஸ்ஸாமீதி பவாரேதி. விஞ்ஞாபனகிச்சங் நத்தீ²தி வினா விஞ்ஞத்தியா தீ³யமானத்தா விஞ்ஞாபெத்வா கிங் கரிஸ்ஸதீதி அதி⁴ப்பாயோ. அஞ்ஞஸ்ஸத்தா²யாதி எத்தா²பி ‘‘ஞாதகானங் பவாரிதான’’ந்தி இத³ங் அனுவத்ததியேவாதி ஆஹ ‘‘அத்தனோ ஞாதகபவாரிதே’’திஆதி³. விகப்பனுபக³சீவரதா, ஸமயாபா⁴வோ, அஞ்ஞாதகவிஞ்ஞத்தி, தாய ச படிலாபோ⁴தி இமானெத்த² சத்தாரி அங்கா³னி.
519-521.Paribhogajiṇṇanti yathā tena cīvarena sarīraṃ paṭicchādetuṃ na sakkā, evaṃ jiṇṇaṃ. Kappiyavohārenāti kayavikkayāpattito mocanatthaṃ vuttaṃ. ‘‘Viññāpentassā’’ti imasseva atthaṃ vibhāveti ‘‘cetāpentassa parivattāpentassā’’ti. Attano dhanena hi viññāpanaṃ nāma parivattanamevāti adhippāyo. Saṅghavasena pavāritānaṃ viññāpane vattaṃ dasseti ‘‘pamāṇameva vaṭṭatī’’ti. Saṅghavasena hi pavārite sabbesaṃ sādhāraṇattā adhikaṃ viññāpetuṃ na vaṭṭati. Yaṃ yaṃ pavāretīti yaṃ yaṃ cīvarādiṃ dassāmīti pavāreti. Viññāpanakiccaṃ natthīti vinā viññattiyā dīyamānattā viññāpetvā kiṃ karissatīti adhippāyo. Aññassatthāyāti etthāpi ‘‘ñātakānaṃ pavāritāna’’nti idaṃ anuvattatiyevāti āha ‘‘attano ñātakapavārite’’tiādi. Vikappanupagacīvaratā, samayābhāvo, aññātakaviññatti, tāya ca paṭilābhoti imānettha cattāri aṅgāni.
அஞ்ஞாதகவிஞ்ஞத்திஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Aññātakaviññattisikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 6. அஞ்ஞாதகவிஞ்ஞத்திஸிக்கா²பத³ங் • 6. Aññātakaviññattisikkhāpadaṃ
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / 6. அஞ்ஞாதகவிஞ்ஞத்திஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 6. Aññātakaviññattisikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / 6. அஞ்ஞாதகவிஞ்ஞத்திஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 6. Aññātakaviññattisikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / 6. அஞ்ஞாதகவிஞ்ஞத்திஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 6. Aññātakaviññattisikkhāpadavaṇṇanā