Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரீகா³தா²-அட்ட²கதா² • Therīgāthā-aṭṭhakathā |
நமோ தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ அரஹதோ ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ
Namo tassa bhagavato arahato sammāsambuddhassa
கு²த்³த³கனிகாயே
Khuddakanikāye
தே²ரீகா³தா²-அட்ட²கதா²
Therīgāthā-aṭṭhakathā
1. ஏககனிபாதோ
1. Ekakanipāto
1. அஞ்ஞதராதே²ரீகா³தா²வண்ணனா
1. Aññatarātherīgāthāvaṇṇanā
இதா³னி தே²ரீகா³தா²னங் அத்த²ஸங்வண்ணனாய ஓகாஸோ அனுப்பத்தோ. தத்த² யஸ்மா பி⁴க்கு²னீனங் ஆதி³தோ யதா² பப்³ப³ஜ்ஜா உபஸம்பதா³ ச படிலத்³தா⁴, தங் பகாஸெத்வா அத்த²ஸங்வண்ணனாய கரீயமானாய தத்த² தத்த² கா³தா²னங் அட்டு²ப்பத்திங் விபா⁴வேதுங் ஸுகரா ஹோதி ஸுபாகடா ச, தஸ்மா தங் பகாஸேதுங் ஆதி³தோ பட்டா²ய ஸங்கே²பதோ அயங் அனுபுப்³பி³கதா² –
Idāni therīgāthānaṃ atthasaṃvaṇṇanāya okāso anuppatto. Tattha yasmā bhikkhunīnaṃ ādito yathā pabbajjā upasampadā ca paṭiladdhā, taṃ pakāsetvā atthasaṃvaṇṇanāya karīyamānāya tattha tattha gāthānaṃ aṭṭhuppattiṃ vibhāvetuṃ sukarā hoti supākaṭā ca, tasmā taṃ pakāsetuṃ ādito paṭṭhāya saṅkhepato ayaṃ anupubbikathā –
அயஞ்ஹி லோகனாதோ² ‘‘மனுஸ்ஸத்தங் லிங்க³ஸம்பத்தீ’’த்யாதி³னா வுத்தானி அட்ட²ங்கா³னி ஸமோதா⁴னெத்வா தீ³பங்கரஸ்ஸ ப⁴க³வதோ பாத³மூலே கதமஹாபி⁴னீஹாரோ ஸமதிங்ஸபாரமியோ பூரெந்தோ சதுவீஸதியா பு³த்³தா⁴னங் ஸந்திகே லத்³த⁴ப்³யாகரணோ அனுக்கமேன பாரமியோ பூரெத்வா ஞாதத்த²சரியாய லோகத்த²சரியாய பு³த்³த⁴த்த²சரியாய ச கோடிங் பத்வா துஸிதப⁴வனே நிப்³ப³த்தித்வா தத்த² யாவதாயுகங் ட²த்வா த³ஸஸஹஸ்ஸசக்கவாளதே³வதாஹி பு³த்³த⁴பா⁴வாய –
Ayañhi lokanātho ‘‘manussattaṃ liṅgasampattī’’tyādinā vuttāni aṭṭhaṅgāni samodhānetvā dīpaṅkarassa bhagavato pādamūle katamahābhinīhāro samatiṃsapāramiyo pūrento catuvīsatiyā buddhānaṃ santike laddhabyākaraṇo anukkamena pāramiyo pūretvā ñātatthacariyāya lokatthacariyāya buddhatthacariyāya ca koṭiṃ patvā tusitabhavane nibbattitvā tattha yāvatāyukaṃ ṭhatvā dasasahassacakkavāḷadevatāhi buddhabhāvāya –
‘‘காலோ கோ² தே மஹாவீர, உப்பஜ்ஜ மாதுகுச்சி²யங்;
‘‘Kālo kho te mahāvīra, uppajja mātukucchiyaṃ;
ஸதே³வகங் தாரயந்தோ, பு³ஜ்ஜ²ஸ்ஸு அமதங் பத³’’ந்தி. (பு³॰ வங்॰ 1.67) –
Sadevakaṃ tārayanto, bujjhassu amataṃ pada’’nti. (bu. vaṃ. 1.67) –
ஆயாசிதமனுஸ்ஸூபபத்திகோ தாஸங் தே³வதானங் படிஞ்ஞங் த³த்வா, கதபஞ்சமஹாவிலோகனோ ஸக்யராஜகுலே ஸுத்³தோ⁴த³னமஹாராஜஸ்ஸ கே³ஹே ஸதோ ஸம்பஜானோ மாதுகுச்சி²ங் ஓக்கந்தோ த³ஸமாஸே ஸதோ ஸம்பஜானோ தத்த² ட²த்வா, ஸதோ ஸம்பஜானோ ததோ நிக்க²ந்தோ லும்பி³னீவனே லத்³தா⁴பி⁴ஜாதிகோ விவிதா⁴ தா⁴தியோ ஆதி³ங் கத்வா மஹதா பரிஹாரேன ஸம்மதே³வ பரிஹரியமானோ அனுக்கமேன வுட்³டி⁴ப்பத்தோ தீஸு பாஸாதே³ஸு விவித⁴னாடகஜனபரிவுதோ தே³வோ விய ஸம்பத்திங் அனுப⁴வந்தோ ஜிண்ணப்³யாதி⁴மதத³ஸ்ஸனேன ஜாதஸங்வேகோ³ ஞாணஸ்ஸ பரிபாகதங் க³தத்தா, காமேஸு ஆதீ³னவங் நெக்க²ம்மே ச ஆனிஸங்ஸங் தி³ஸ்வா, ராஹுலகுமாரஸ்ஸ ஜாததி³வஸே ச²ன்னஸஹாயோ கண்ட³கங் அஸ்ஸராஜங் ஆருய்ஹ , தே³வதாஹி விவடேன த்³வாரேன அட்³ட⁴ரத்திகஸமயே மஹாபி⁴னிக்க²மனங் நிக்க²மித்வா, தேனேவ ரத்தாவஸேஸேன தீணி ரஜ்ஜானி அதிக்கமித்வா அனோமானதீ³தீரங் பத்வா க⁴டிகாரமஹாப்³ரஹ்முனா ஆனீதே அரஹத்தத்³த⁴ஜே க³ஹெத்வா பப்³ப³ஜிதோ, தாவதே³வ வஸ்ஸஸட்டி²கத்தே²ரோ விய ஆகப்பஸம்பன்னோ ஹுத்வா, பாஸாதி³கேன இரியாபதே²ன அனுக்கமேன ராஜக³ஹங் பத்வா, தத்த² பிண்டா³ய சரித்வா பண்ட³வபப்³ப³தபப்³பா⁴ரே பிண்ட³பாதங் பரிபு⁴ஞ்ஜித்வா, மாக³த⁴ராஜேன ரஜ்ஜேன நிமந்தியமானோ தங் படிக்கி²பித்வா, ப⁴க்³க³வஸ்ஸாராமங் க³ந்த்வா, தஸ்ஸ ஸமயங் பரிக்³க³ண்ஹித்வா ததோ ஆளாருத³கானங் ஸமயங் பரிக்³க³ண்ஹித்வா, தங் ஸப்³ப³ங் அனலங்கரித்வா அனுக்கமேன உருவேலங் க³ந்த்வா தத்த² ச²ப்³ப³ஸ்ஸானி து³க்கரகாரிகங் கத்வா, தாய அரியத⁴ம்மபடிவேத⁴ஸ்ஸாபா⁴வங் ஞத்வா ‘‘நாயங் மக்³கோ³ போ³தா⁴யா’’தி ஓளாரிகங் ஆஹாரங் ஆஹரந்தோ கதிபாஹேன ப³லங் கா³ஹெத்வா விஸாகா²புண்ணமதி³வஸே ஸுஜாதாய தி³ன்னங் வரபோ⁴ஜனங் பு⁴ஞ்ஜித்வா, ஸுவண்ணபாதிங் நதி³யா படிஸோதங் கி²பித்வா, ‘‘அஜ்ஜ பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸாமீ’’தி கதஸன்னிட்டா²னோ ஸாயன்ஹஸமயே காளேன நாக³ராஜேன அபி⁴த்து²திகு³ணோ போ³தி⁴மண்ட³ங் ஆருய்ஹ அசலட்டா²னே பாசீனலோகதா⁴துஅபி⁴முகோ² அபராஜிதபல்லங்கே நிஸின்னோ சதுரங்க³ஸமன்னாக³தங் வீரியங் அதி⁴ட்டா²ய, ஸூரியே அனத்த²ங்க³தேயேவ மாரப³லங் வித⁴மித்வா, பட²மயாமே புப்³பே³னிவாஸங் அனுஸ்ஸரித்வா , மஜ்ஜி²மயாமே தி³ப்³ப³சக்கு²ங் விஸோதெ⁴த்வா, பச்சி²மயாமே படிச்சஸமுப்பாதே³ ஞாணங் ஓதாரெத்வா, அனுலோமபடிலோமங் பச்சயாகாரங் ஸம்மஸந்தோ விபஸ்ஸனங் வட்³டெ⁴த்வா ஸப்³ப³பு³த்³தே⁴ஹி அதி⁴க³தங் அனஞ்ஞஸாதா⁴ரணங் ஸம்மாஸம்போ³தி⁴ங் அதி⁴க³ந்த்வா, நிப்³பா³னாரம்மணாய ப²லஸமாபத்தியா தத்தே²வ ஸத்தாஹங் வீதினாமெத்வா, தேனேவ நயேன இதரஸத்தாஹேபி போ³தி⁴மண்டே³யேவ வீதினாமெத்வா, ராஜாயதனமூலே மது⁴பிண்டி³கபோ⁴ஜனங் பு⁴ஞ்ஜித்வா, புன அஜபாலனிக்³ரோத⁴மூலே நிஸின்னோ த⁴ம்மதாய த⁴ம்மக³ம்பீ⁴ரதங் பச்சவெக்கி²த்வா அப்பொஸ்ஸுக்கதாய சித்தே நமந்தே மஹாப்³ரஹ்முனா ஆயாசிதோ பு³த்³த⁴சக்கு²னா லோகங் வோலோகெந்தோ திக்கி²ந்த்³ரியமுதி³ந்த்³ரியாதி³பே⁴தே³ ஸத்தே தி³ஸ்வா மஹாப்³ரஹ்முனா த⁴ம்மதே³ஸனாய கதபடிஞ்ஞோ ‘‘கஸ்ஸ நு கோ² அஹங் பட²மங் த⁴ம்மங் தே³ஸெய்ய’’ந்தி ஆவஜ்ஜெந்தோ ஆளாருத³கானங் காலங்கதபா⁴வங் ஞத்வா, ‘‘ப³ஹுபகாரா கோ² மே பஞ்சவக்³கி³யா பி⁴க்கூ², யே மங் பதா⁴னபஹிதத்தங் உபட்ட²ஹிங்ஸு, யங்னூனாஹங் பஞ்சவக்³கி³யானங் பி⁴க்கூ²னங் பட²மங் த⁴ம்மங் தே³ஸெய்ய’’ந்தி (மஹாவ॰ 10) சிந்தெத்வா, ஆஸாள்ஹிபுண்ணமாயங் மஹாபோ³தி⁴தோ பா³ராணஸிங் உத்³தி³ஸ்ஸ அட்டா²ரஸயோஜனங் மக்³க³ங் படிபன்னோ அந்தராமக்³கே³ உபகேன ஆஜீவகேன ஸத்³தி⁴ங் மந்தெத்வா, அனுக்கமேன இஸிபதனங் பத்வா தத்த² பஞ்சவக்³கி³யே ஸஞ்ஞாபெத்வா ‘‘த்³வேமே, பி⁴க்க²வே, அந்தா பப்³ப³ஜிதேன ந ஸேவிதப்³பா³’’திஆதி³னா (மஹாவ॰ 13; ஸங்॰ நி॰ 5.1081; படி॰ ம॰ 2.30) த⁴ம்மசக்கபவத்தனஸுத்தந்ததே³ஸனாய அஞ்ஞாஸிகொண்ட³ஞ்ஞப்பமுகா² அட்டா²ரஸப்³ரஹ்மகோடியோ த⁴ம்மாமதங் பாயெத்வா பாடிபதே³ ப⁴த்³தி³யத்தே²ரங், பக்க²ஸ்ஸ து³தியாயங் வப்பத்தே²ரங், பக்க²ஸ்ஸ ததியாயங் மஹானாமத்தே²ரங், சதுத்தி²யங் அஸ்ஸஜித்தே²ரங், ஸோதாபத்திப²லே பதிட்டா²பெத்வா, பஞ்சமியங் பன பக்க²ஸ்ஸ அனத்தலக்க²ணஸுத்தந்ததே³ஸனாய (மஹாவ॰ 20; ஸங்॰ நி॰ 3.59) ஸப்³பே³பி அரஹத்தே பதிட்டா²பெத்வா ததோ பரங் யஸதா³ரகப்பமுகே² பஞ்சபண்ணாஸபுரிஸே, கப்பாஸிகவனஸண்டே³ திங்ஸமத்தே ப⁴த்³த³வக்³கி³யே, க³யாஸீஸே பிட்டி²பாஸாணே ஸஹஸ்ஸமத்தே புராணஜடிலேதி ஏவங் மஹாஜனங் அரியபூ⁴மிங் ஓதாரெத்வா பி³ம்பி³ஸாரப்பமுகா²னி ஏகாத³ஸனஹுதானி ஸோதாபத்திப²லே நஹுதங் ஸரணத்தயே பதிட்டா²பெத்வா வேளுவனங் படிக்³க³ஹெத்வா தத்த² விஹரந்தோ அஸ்ஸஜித்தே²ரஸ்ஸ வாஹஸா அதி⁴க³தபட²மமக்³கே³ ஸஞ்சயங் ஆபுச்சி²த்வா, ஸத்³தி⁴ங் பரிஸாய அத்தனோ ஸந்திகங் உபக³தே ஸாரிபுத்தமொக்³க³ல்லானே அக்³க³ப²லங் ஸச்சி²கத்வா ஸாவகபாரமியா மத்த²கங் பத்தே அக்³க³ஸாவகட்டா²னே ட²பெத்வா காளுதா³யித்தே²ரஸ்ஸ அபி⁴யாசனாய கபிலவத்து²ங் க³ந்த்வா, மானத்த²த்³தே⁴ ஞாதகே யமகபாடிஹாரியேன த³மெத்வா, பிதரங் அனாகா³மிப²லே, மஹாபஜாபதிங் ஸோதாபத்திப²லே படிட்டா²பெத்வா , நந்த³குமாரங் ராஹுலகுமாரஞ்ச பப்³பா³ஜெத்வா, ஸத்தா² புனதே³வ ராஜக³ஹங் பச்சாக³ச்சி².
Āyācitamanussūpapattiko tāsaṃ devatānaṃ paṭiññaṃ datvā, katapañcamahāvilokano sakyarājakule suddhodanamahārājassa gehe sato sampajāno mātukucchiṃ okkanto dasamāse sato sampajāno tattha ṭhatvā, sato sampajāno tato nikkhanto lumbinīvane laddhābhijātiko vividhā dhātiyo ādiṃ katvā mahatā parihārena sammadeva parihariyamāno anukkamena vuḍḍhippatto tīsu pāsādesu vividhanāṭakajanaparivuto devo viya sampattiṃ anubhavanto jiṇṇabyādhimatadassanena jātasaṃvego ñāṇassa paripākataṃ gatattā, kāmesu ādīnavaṃ nekkhamme ca ānisaṃsaṃ disvā, rāhulakumārassa jātadivase channasahāyo kaṇḍakaṃ assarājaṃ āruyha , devatāhi vivaṭena dvārena aḍḍharattikasamaye mahābhinikkhamanaṃ nikkhamitvā, teneva rattāvasesena tīṇi rajjāni atikkamitvā anomānadītīraṃ patvā ghaṭikāramahābrahmunā ānīte arahattaddhaje gahetvā pabbajito, tāvadeva vassasaṭṭhikatthero viya ākappasampanno hutvā, pāsādikena iriyāpathena anukkamena rājagahaṃ patvā, tattha piṇḍāya caritvā paṇḍavapabbatapabbhāre piṇḍapātaṃ paribhuñjitvā, māgadharājena rajjena nimantiyamāno taṃ paṭikkhipitvā, bhaggavassārāmaṃ gantvā, tassa samayaṃ pariggaṇhitvā tato āḷārudakānaṃ samayaṃ pariggaṇhitvā, taṃ sabbaṃ analaṅkaritvā anukkamena uruvelaṃ gantvā tattha chabbassāni dukkarakārikaṃ katvā, tāya ariyadhammapaṭivedhassābhāvaṃ ñatvā ‘‘nāyaṃ maggo bodhāyā’’ti oḷārikaṃ āhāraṃ āharanto katipāhena balaṃ gāhetvā visākhāpuṇṇamadivase sujātāya dinnaṃ varabhojanaṃ bhuñjitvā, suvaṇṇapātiṃ nadiyā paṭisotaṃ khipitvā, ‘‘ajja buddho bhavissāmī’’ti katasanniṭṭhāno sāyanhasamaye kāḷena nāgarājena abhitthutiguṇo bodhimaṇḍaṃ āruyha acalaṭṭhāne pācīnalokadhātuabhimukho aparājitapallaṅke nisinno caturaṅgasamannāgataṃ vīriyaṃ adhiṭṭhāya, sūriye anatthaṅgateyeva mārabalaṃ vidhamitvā, paṭhamayāme pubbenivāsaṃ anussaritvā , majjhimayāme dibbacakkhuṃ visodhetvā, pacchimayāme paṭiccasamuppāde ñāṇaṃ otāretvā, anulomapaṭilomaṃ paccayākāraṃ sammasanto vipassanaṃ vaḍḍhetvā sabbabuddhehi adhigataṃ anaññasādhāraṇaṃ sammāsambodhiṃ adhigantvā, nibbānārammaṇāya phalasamāpattiyā tattheva sattāhaṃ vītināmetvā, teneva nayena itarasattāhepi bodhimaṇḍeyeva vītināmetvā, rājāyatanamūle madhupiṇḍikabhojanaṃ bhuñjitvā, puna ajapālanigrodhamūle nisinno dhammatāya dhammagambhīrataṃ paccavekkhitvā appossukkatāya citte namante mahābrahmunā āyācito buddhacakkhunā lokaṃ volokento tikkhindriyamudindriyādibhede satte disvā mahābrahmunā dhammadesanāya katapaṭiñño ‘‘kassa nu kho ahaṃ paṭhamaṃ dhammaṃ deseyya’’nti āvajjento āḷārudakānaṃ kālaṅkatabhāvaṃ ñatvā, ‘‘bahupakārā kho me pañcavaggiyā bhikkhū, ye maṃ padhānapahitattaṃ upaṭṭhahiṃsu, yaṃnūnāhaṃ pañcavaggiyānaṃ bhikkhūnaṃ paṭhamaṃ dhammaṃ deseyya’’nti (mahāva. 10) cintetvā, āsāḷhipuṇṇamāyaṃ mahābodhito bārāṇasiṃ uddissa aṭṭhārasayojanaṃ maggaṃ paṭipanno antarāmagge upakena ājīvakena saddhiṃ mantetvā, anukkamena isipatanaṃ patvā tattha pañcavaggiye saññāpetvā ‘‘dveme, bhikkhave, antā pabbajitena na sevitabbā’’tiādinā (mahāva. 13; saṃ. ni. 5.1081; paṭi. ma. 2.30) dhammacakkapavattanasuttantadesanāya aññāsikoṇḍaññappamukhā aṭṭhārasabrahmakoṭiyo dhammāmataṃ pāyetvā pāṭipade bhaddiyattheraṃ, pakkhassa dutiyāyaṃ vappattheraṃ, pakkhassa tatiyāyaṃ mahānāmattheraṃ, catutthiyaṃ assajittheraṃ, sotāpattiphale patiṭṭhāpetvā, pañcamiyaṃ pana pakkhassa anattalakkhaṇasuttantadesanāya (mahāva. 20; saṃ. ni. 3.59) sabbepi arahatte patiṭṭhāpetvā tato paraṃ yasadārakappamukhe pañcapaṇṇāsapurise, kappāsikavanasaṇḍe tiṃsamatte bhaddavaggiye, gayāsīse piṭṭhipāsāṇe sahassamatte purāṇajaṭileti evaṃ mahājanaṃ ariyabhūmiṃ otāretvā bimbisārappamukhāni ekādasanahutāni sotāpattiphale nahutaṃ saraṇattaye patiṭṭhāpetvā veḷuvanaṃ paṭiggahetvā tattha viharanto assajittherassa vāhasā adhigatapaṭhamamagge sañcayaṃ āpucchitvā, saddhiṃ parisāya attano santikaṃ upagate sāriputtamoggallāne aggaphalaṃ sacchikatvā sāvakapāramiyā matthakaṃ patte aggasāvakaṭṭhāne ṭhapetvā kāḷudāyittherassa abhiyācanāya kapilavatthuṃ gantvā, mānatthaddhe ñātake yamakapāṭihāriyena dametvā, pitaraṃ anāgāmiphale, mahāpajāpatiṃ sotāpattiphale paṭiṭṭhāpetvā , nandakumāraṃ rāhulakumārañca pabbājetvā, satthā punadeva rājagahaṃ paccāgacchi.
அதா²பரேன ஸமயேன ஸத்த²ரி வேஸாலிங் உபனிஸ்ஸாய கூடாகா³ரஸாலாயங் விஹரந்தே ஸுத்³தோ⁴த³னமஹாராஜா ஸேதச்ச²த்தஸ்ஸ ஹெட்டா²வ அரஹத்தங் ஸச்சி²கத்வா பரினிப்³பா³யி. அத² மஹாபஜாபதியா கோ³தமியா பப்³ப³ஜ்ஜாய சித்தங் உப்பஜ்ஜி, ததோ ரோஹினீனதீ³தீரே கலஹவிவாத³ஸுத்தந்ததே³ஸனாய (ஸு॰ நி॰ 868 ஆத³யோ) பரியோஸானே நிக்க²மித்வா, பப்³ப³ஜிதானங் பஞ்சன்னங் குமாரஸதானங் பாத³பரிசாரிகா ஏகஜ்ஜா²ஸயாவ ஹுத்வா மஹாபஜாபதியா ஸந்திகங் க³ந்த்வா, ஸப்³பா³வ ‘‘ஸத்து² ஸந்திகே பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமா’’தி மஹாபஜாபதிங் ஜெட்டி²கங் கத்வா ஸத்து² ஸந்திகங் க³ந்துகாமா அஹேஸுங். அயஞ்ச மஹாபஜாபதி புப்³பே³பி ஏகவாரங் ஸத்தா²ரங் பப்³ப³ஜ்ஜங் யாசித்வா நாலத்த², தஸ்மா கப்பகங் பக்கோஸாபெத்வா கேஸே சி²ந்தா³பெத்வா காஸாயானி அச்சா²தெ³த்வா ஸப்³பா³ தா ஸாகியானியோ ஆதா³ய வேஸாலிங் க³ந்த்வா ஆனந்த³த்தே²ரேன த³ஸப³லங் யாசாபெத்வா, அட்ட²க³ருத⁴ம்மபடிக்³க³ஹணேன பப்³ப³ஜ்ஜங் உபஸம்பத³ஞ்ச அலத்த². இதரா பன ஸப்³பா³பி ஏகதோ உபஸம்பன்னா அஹேஸுங். அயமெத்த² ஸங்கே²போ. வித்தா²ரதோ பனேதங் வத்து² தத்த² தத்த² பாளியங் (சூளவ॰ 402) ஆக³தமேவ.
Athāparena samayena satthari vesāliṃ upanissāya kūṭāgārasālāyaṃ viharante suddhodanamahārājā setacchattassa heṭṭhāva arahattaṃ sacchikatvā parinibbāyi. Atha mahāpajāpatiyā gotamiyā pabbajjāya cittaṃ uppajji, tato rohinīnadītīre kalahavivādasuttantadesanāya (su. ni. 868 ādayo) pariyosāne nikkhamitvā, pabbajitānaṃ pañcannaṃ kumārasatānaṃ pādaparicārikā ekajjhāsayāva hutvā mahāpajāpatiyā santikaṃ gantvā, sabbāva ‘‘satthu santike pabbajissāmā’’ti mahāpajāpatiṃ jeṭṭhikaṃ katvā satthu santikaṃ gantukāmā ahesuṃ. Ayañca mahāpajāpati pubbepi ekavāraṃ satthāraṃ pabbajjaṃ yācitvā nālattha, tasmā kappakaṃ pakkosāpetvā kese chindāpetvā kāsāyāni acchādetvā sabbā tā sākiyāniyo ādāya vesāliṃ gantvā ānandattherena dasabalaṃ yācāpetvā, aṭṭhagarudhammapaṭiggahaṇena pabbajjaṃ upasampadañca alattha. Itarā pana sabbāpi ekato upasampannā ahesuṃ. Ayamettha saṅkhepo. Vitthārato panetaṃ vatthu tattha tattha pāḷiyaṃ (cūḷava. 402) āgatameva.
ஏவங் உபஸம்பன்னா பன மஹாபஜாபதி ஸத்தா²ரங் உபஸங்கமித்வா அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் அட்டா²ஸி. அத²ஸ்ஸா ஸத்தா² த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி. ஸா ஸத்து² ஸந்திகே கம்மட்டா²னங் க³ஹெத்வா அரஹத்தங் பாபுணி. ஸேஸா ச பஞ்சஸதபி⁴க்கு²னியோ நந்த³கோவாத³பரியோஸானே (ம॰ நி॰ 3.398) அரஹத்தங் பாபுணிங்ஸு. ஏவங் பி⁴க்கு²னிஸங்கே⁴ ஸுப்பதிட்டி²தே புது²பூ⁴தே தத்த² தத்த² கா³மனிக³மஜனபத³ராஜதா⁴னீஸு குலித்தி²யோ குலஸுண்ஹாயோ குலகுமாரிகாயோ பு³த்³த⁴ஸுபு³த்³த⁴தங் த⁴ம்மஸுத⁴ம்மதங் ஸங்க⁴ஸுப்படிபத்திதஞ்ச ஸுத்வா, ஸாஸனே அபி⁴ப்பஸன்னா ஸங்ஸாரே ச ஜாதஸங்வேகா³ அத்தனோ ஸாமிகே மாதாபிதரோ ஞாதகே ச அனுஜானாபெத்வா, ஸாஸனே உரங் த³த்வா பப்³ப³ஜிங்ஸு. பப்³ப³ஜித்வா ச ஸீலாசாரஸம்பன்னா ஸத்து²னோ ச தேஸங் தே²ரானஞ்ச ஸந்திகே ஓவாத³ங் லபி⁴த்வா க⁴டெந்தியோ வாயமந்தியோ நசிரஸ்ஸேவ அரஹத்தங் ஸச்சா²கங்ஸு. தாஹி உதா³னாதி³வஸேன தத்த² தத்த² பா⁴ஸிதா கா³தா² பச்சா² ஸங்கீ³திகாரகேஹி ஏகஜ்ஜ²ங் கத்வா ஏககனிபாதாதி³வஸேன ஸங்கீ³திங் ஆரோபயிங்ஸு ‘‘இமா தே²ரீகா³தா² நாமா’’தி. தாஸங் நிபாதாதி³விபா⁴கோ³ ஹெட்டா² வுத்தோயேவ. தத்த² நிபாதேஸு ஏககனிபாதோ ஆதி³. தத்த²பி –
Evaṃ upasampannā pana mahāpajāpati satthāraṃ upasaṅkamitvā abhivādetvā ekamantaṃ aṭṭhāsi. Athassā satthā dhammaṃ desesi. Sā satthu santike kammaṭṭhānaṃ gahetvā arahattaṃ pāpuṇi. Sesā ca pañcasatabhikkhuniyo nandakovādapariyosāne (ma. ni. 3.398) arahattaṃ pāpuṇiṃsu. Evaṃ bhikkhunisaṅghe suppatiṭṭhite puthubhūte tattha tattha gāmanigamajanapadarājadhānīsu kulitthiyo kulasuṇhāyo kulakumārikāyo buddhasubuddhataṃ dhammasudhammataṃ saṅghasuppaṭipattitañca sutvā, sāsane abhippasannā saṃsāre ca jātasaṃvegā attano sāmike mātāpitaro ñātake ca anujānāpetvā, sāsane uraṃ datvā pabbajiṃsu. Pabbajitvā ca sīlācārasampannā satthuno ca tesaṃ therānañca santike ovādaṃ labhitvā ghaṭentiyo vāyamantiyo nacirasseva arahattaṃ sacchākaṃsu. Tāhi udānādivasena tattha tattha bhāsitā gāthā pacchā saṅgītikārakehi ekajjhaṃ katvā ekakanipātādivasena saṅgītiṃ āropayiṃsu ‘‘imā therīgāthā nāmā’’ti. Tāsaṃ nipātādivibhāgo heṭṭhā vuttoyeva. Tattha nipātesu ekakanipāto ādi. Tatthapi –
1.
1.
‘‘ஸுக²ங் ஸுபாஹி தே²ரிகே, கத்வா சோளேன பாருதா;
‘‘Sukhaṃ supāhi therike, katvā coḷena pārutā;
உபஸந்தோ ஹி தே ராகோ³, ஸுக்க²டா³கங்வ கும்பி⁴ய’’ந்தி. –
Upasanto hi te rāgo, sukkhaḍākaṃva kumbhiya’’nti. –
அயங் கா³தா² ஆதி³. தஸ்ஸா கா உப்பத்தி? அதீதே கிர அஞ்ஞதரா குலதீ⁴தா கோணாக³மனஸ்ஸ ப⁴க³வதோ காலே ஸாஸனே அபி⁴ப்பஸன்னா ஹுத்வா ஸத்தா²ரங் நிமந்தெத்வா து³தியதி³வஸே ஸாகா²மண்ட³பங் காரெத்வா வாலிகங் அத்த²ரித்வா உபரி விதானங் ப³ந்தி⁴த்வா க³ந்த⁴புப்பா²தீ³ஹி பூஜங் கத்வா ஸத்து² காலங் ஆரோசாபேஸி. ஸத்தா² தத்த² க³ந்த்வா பஞ்ஞத்தே ஆஸனே நிஸீதி³. ஸா ப⁴க³வந்தங் வந்தி³த்வா பணீதேன கா²த³னீயேன போ⁴ஜனீயேன பரிவிஸித்வா, ப⁴க³வந்தங் பு⁴த்தாவிங் ஓனீதபத்தபாணிங் திசீவரேன அச்சா²தே³ஸி. தஸ்ஸா ப⁴க³வா அனுமோத³னங் கத்வா பக்காமி. ஸா யாவதாயுகங் புஞ்ஞானி கத்வா ஆயுபரியோஸானே தே³வலோகே நிப்³ப³த்தித்வா ஏகங் பு³த்³த⁴ந்தரங் ஸுக³தீஸு ஏவ ஸங்ஸரந்தீ கஸ்ஸபஸ்ஸ ப⁴க³வதோ காலே க³ஹபதிகுலே நிப்³ப³த்தித்வா விஞ்ஞுதங் பத்வா, ஸங்ஸாரே ஜாதஸங்வேகா³ ஸாஸனே பப்³ப³ஜித்வா உபஸம்பஜ்ஜித்வா வீஸதிவஸ்ஸஹஸ்ஸானி பி⁴க்கு²னிஸீலங் பூரெத்வா, புது²ஜ்ஜனகாலகிரியங் கத்வா, ஸக்³கே³ நிப்³ப³த்தா ஏகங் பு³த்³த⁴ந்தரங் ஸக்³க³ஸம்பத்திங் அனுப⁴வித்வா இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ வேஸாலியங் க²த்தியமஹாஸாலகுலே நிப்³ப³த்தி. தங் தி²ரஸந்தஸரீரதாய தே²ரிகாதி வோஹரிங்ஸு. ஸா வயப்பத்தா குலப்பதே³ஸாதி³னா ஸமானஜாதிகஸ்ஸ க²த்தியகுமாரஸ்ஸ மாதாபிதூஹி தி³ன்னா பதிதே³வதா ஹுத்வா வஸந்தீ ஸத்து² வேஸாலிக³மனே ஸாஸனே படிலத்³த⁴ஸத்³தா⁴ உபாஸிகா ஹுத்வா, அபரபா⁴கே³ மஹாபஜாபதிகோ³தமீதே²ரியா ஸந்திகே த⁴ம்மங் ஸுத்வா பப்³ப³ஜ்ஜாய ருசிங் உப்பாதெ³த்வா ‘‘அஹங் பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமீ’’தி ஸாமிகஸ்ஸாரோசேஸி. ஸாமிகோ நானுஜானாதி. ஸா பன கதாதி⁴காரதாய யதா²ஸுதங் த⁴ம்மங் பச்சவெக்கி²த்வா ரூபாரூபத⁴ம்மே பரிக்³க³ஹெத்வா விபஸ்ஸனங் அனுயுத்தா விஹரதி.
Ayaṃ gāthā ādi. Tassā kā uppatti? Atīte kira aññatarā kuladhītā koṇāgamanassa bhagavato kāle sāsane abhippasannā hutvā satthāraṃ nimantetvā dutiyadivase sākhāmaṇḍapaṃ kāretvā vālikaṃ attharitvā upari vitānaṃ bandhitvā gandhapupphādīhi pūjaṃ katvā satthu kālaṃ ārocāpesi. Satthā tattha gantvā paññatte āsane nisīdi. Sā bhagavantaṃ vanditvā paṇītena khādanīyena bhojanīyena parivisitvā, bhagavantaṃ bhuttāviṃ onītapattapāṇiṃ ticīvarena acchādesi. Tassā bhagavā anumodanaṃ katvā pakkāmi. Sā yāvatāyukaṃ puññāni katvā āyupariyosāne devaloke nibbattitvā ekaṃ buddhantaraṃ sugatīsu eva saṃsarantī kassapassa bhagavato kāle gahapatikule nibbattitvā viññutaṃ patvā, saṃsāre jātasaṃvegā sāsane pabbajitvā upasampajjitvā vīsativassahassāni bhikkhunisīlaṃ pūretvā, puthujjanakālakiriyaṃ katvā, sagge nibbattā ekaṃ buddhantaraṃ saggasampattiṃ anubhavitvā imasmiṃ buddhuppāde vesāliyaṃ khattiyamahāsālakule nibbatti. Taṃ thirasantasarīratāya therikāti vohariṃsu. Sā vayappattā kulappadesādinā samānajātikassa khattiyakumārassa mātāpitūhi dinnā patidevatā hutvā vasantī satthu vesāligamane sāsane paṭiladdhasaddhā upāsikā hutvā, aparabhāge mahāpajāpatigotamītheriyā santike dhammaṃ sutvā pabbajjāya ruciṃ uppādetvā ‘‘ahaṃ pabbajissāmī’’ti sāmikassārocesi. Sāmiko nānujānāti. Sā pana katādhikāratāya yathāsutaṃ dhammaṃ paccavekkhitvā rūpārūpadhamme pariggahetvā vipassanaṃ anuyuttā viharati.
அதே²கதி³வஸங் மஹானஸே ப்³யஞ்ஜனே பச்சமானே மஹதீ அக்³கி³ஜாலா உட்ட²ஹி. ஸா அக்³கி³ஜாலா ஸகலபா⁴ஜனங் தடதடாயந்தங் ஜா²யதி. ஸா தங் தி³ஸ்வா ததே³வாரம்மணங் கத்வா ஸுட்டு²தரங் அனிச்சதங் உபட்ட²ஹந்தங் உபதா⁴ரெத்வா ததோ தத்த² து³க்கா²னிச்சானத்ததஞ்ச ஆரோபெத்வா விபஸ்ஸனங் வட்³டெ⁴த்வா அனுக்கமேன உஸ்ஸுக்காபெத்வா மக்³க³படிபாடியா அனாகா³மிப²லே பதிட்ட²ஹி. ஸா ததோ பட்டா²ய ஆப⁴ரணங் வா அலங்காரங் வா ந தா⁴ரேதி. ஸா ஸாமிகேன ‘‘கஸ்மா த்வங், ப⁴த்³தே³, இதா³னி புப்³பே³ விய ஆப⁴ரணங் வா அலங்காரங் வா ந தா⁴ரேஸீ’’தி வுத்தா அத்தனோ கி³ஹிபா⁴வே அப⁴ப்³ப³பா⁴வங் ஆரோசெத்வா பப்³ப³ஜ்ஜங் அனுஜானாபேஸி. ஸோ விஸாகோ² உபாஸகோ விய த⁴ம்மதி³ன்னங் மஹதா பரிஹாரேன மஹாபஜாபதிகோ³தமியா ஸந்திகங் நெத்வா ‘‘இமங், அய்யே, பப்³பா³ஜேதா²’’தி ஆஹ. அத² மஹாபஜாபதிகோ³தமீ தங் பப்³பா³ஜெத்வா உபஸம்பாதெ³த்வா விஹாரங் நெத்வா ஸத்தா²ரங் த³ஸ்ஸேஸி. ஸத்தா²பிஸ்ஸா பகதியா தி³ட்டா²ரம்மணமேவ விபா⁴வெந்தோ ‘‘ஸுக²ங் ஸுபாஹீ’’தி கா³த²மாஹ.
Athekadivasaṃ mahānase byañjane paccamāne mahatī aggijālā uṭṭhahi. Sā aggijālā sakalabhājanaṃ taṭataṭāyantaṃ jhāyati. Sā taṃ disvā tadevārammaṇaṃ katvā suṭṭhutaraṃ aniccataṃ upaṭṭhahantaṃ upadhāretvā tato tattha dukkhāniccānattatañca āropetvā vipassanaṃ vaḍḍhetvā anukkamena ussukkāpetvā maggapaṭipāṭiyā anāgāmiphale patiṭṭhahi. Sā tato paṭṭhāya ābharaṇaṃ vā alaṅkāraṃ vā na dhāreti. Sā sāmikena ‘‘kasmā tvaṃ, bhadde, idāni pubbe viya ābharaṇaṃ vā alaṅkāraṃ vā na dhāresī’’ti vuttā attano gihibhāve abhabbabhāvaṃ ārocetvā pabbajjaṃ anujānāpesi. So visākho upāsako viya dhammadinnaṃ mahatā parihārena mahāpajāpatigotamiyā santikaṃ netvā ‘‘imaṃ, ayye, pabbājethā’’ti āha. Atha mahāpajāpatigotamī taṃ pabbājetvā upasampādetvā vihāraṃ netvā satthāraṃ dassesi. Satthāpissā pakatiyā diṭṭhārammaṇameva vibhāvento ‘‘sukhaṃ supāhī’’ti gāthamāha.
தத்த² ஸுக²ந்தி பா⁴வனபுங்ஸகனித்³தே³ஸோ. ஸுபாஹீதி ஆணத்திவசனங். தே²ரிகேதி ஆமந்தனவசனங். கத்வா சோளேன பாருதாதி அப்பிச்ச²தாய நியோஜனங். உபஸந்தோ ஹி தே ராகோ³தி படிபத்திகித்தனங். ஸுக்க²டா³கங்வாதி உபஸமேதப்³ப³ஸ்ஸ கிலேஸஸ்ஸ அஸாரபா⁴வனித³ஸ்ஸனங். கும்பி⁴யந்தி ததா³தா⁴ரஸ்ஸ அனிச்சதுச்சா²தி³பா⁴வனித³ஸ்ஸனங்.
Tattha sukhanti bhāvanapuṃsakaniddeso. Supāhīti āṇattivacanaṃ. Theriketi āmantanavacanaṃ. Katvā coḷena pārutāti appicchatāya niyojanaṃ. Upasanto hi te rāgoti paṭipattikittanaṃ. Sukkhaḍākaṃvāti upasametabbassa kilesassa asārabhāvanidassanaṃ. Kumbhiyanti tadādhārassa aniccatucchādibhāvanidassanaṃ.
ஸுக²ந்தி சேதங் இட்டா²தி⁴வசனங். ஸுகே²ன நிது³க்கா² ஹுத்வாதி அத்தோ². ஸுபாஹீதி நிபஜ்ஜனித³ஸ்ஸனஞ்சேதங் சதுன்னங் இரியாபதா²னங், தஸ்மா சத்தாரோபி இரியாபதே² ஸுகே²னேவ கப்பேஹி ஸுக²ங் விஹராதி அத்தோ². தே²ரிகேதி இத³ங் யதி³பி தஸ்ஸா நாமகித்தனங், பசுரேன அன்வத்த²ஸஞ்ஞாபா⁴வதோ பன தி²ரே ஸாஸனே தி²ரபா⁴வப்பத்தே, தி²ரேஹி ஸீலாதி³த⁴ம்மேஹி ஸமன்னாக³தேதி அத்தோ². கத்வா சோளேன பாருதாதி பங்ஸுகூலசோளேஹி சீவரங் கத்வா அச்சா²தி³தஸரீரா தங் நிவத்தா² சேவ பாருதா ச. உபஸந்தோ ஹி தே ராகோ³தி ஹி-ஸத்³தோ³ ஹெத்வத்தோ². யஸ்மா தவ ஸந்தானே உப்பஜ்ஜனககாமராகோ³ உபஸந்தோ அனாகா³மிமக்³க³ஞாணக்³கி³னா த³ட்³டோ⁴, இதா³னி தத³வஸேஸங் ராக³ங் அக்³க³மக்³க³ஞாணக்³கி³னா த³ஹெத்வா ஸுக²ங் ஸுபாஹீதி அதி⁴ப்பாயோ. ஸுக்க²டா³கங்வ கும்பி⁴யந்தி யதா² தங் பக்கே பா⁴ஜனே அப்பகங் டா³கப்³யஞ்ஜனங் மஹதியா அக்³கி³ஜாலாய பச்சமானங் ஜா²யித்வா ஸுஸ்ஸந்தங் வூபஸம்மதி, யதா² வா உத³கமிஸ்ஸே டா³கப்³யஞ்ஜனே உத்³த⁴னங் ஆரோபெத்வா பச்சமானே உத³கே விஜ்ஜமானே தங் சிச்சிடாயதி சிடிசிடாயதி, உத³கே பன சி²ன்னே உபஸந்தமேவ ஹோதி, ஏவங் தவ ஸந்தானே காமராகோ³ உபஸந்தோ, இதரம்பி வூபஸமெத்வா ஸுக²ங் ஸுபாஹீதி.
Sukhanti cetaṃ iṭṭhādhivacanaṃ. Sukhena nidukkhā hutvāti attho. Supāhīti nipajjanidassanañcetaṃ catunnaṃ iriyāpathānaṃ, tasmā cattāropi iriyāpathe sukheneva kappehi sukhaṃ viharāti attho. Theriketi idaṃ yadipi tassā nāmakittanaṃ, pacurena anvatthasaññābhāvato pana thire sāsane thirabhāvappatte, thirehi sīlādidhammehi samannāgateti attho. Katvā coḷena pārutāti paṃsukūlacoḷehi cīvaraṃ katvā acchāditasarīrā taṃ nivatthā ceva pārutā ca. Upasanto hi te rāgoti hi-saddo hetvattho. Yasmā tava santāne uppajjanakakāmarāgo upasanto anāgāmimaggañāṇagginā daḍḍho, idāni tadavasesaṃ rāgaṃ aggamaggañāṇagginā dahetvā sukhaṃ supāhīti adhippāyo. Sukkhaḍākaṃva kumbhiyanti yathā taṃ pakke bhājane appakaṃ ḍākabyañjanaṃ mahatiyā aggijālāya paccamānaṃ jhāyitvā sussantaṃ vūpasammati, yathā vā udakamisse ḍākabyañjane uddhanaṃ āropetvā paccamāne udake vijjamāne taṃ cicciṭāyati ciṭiciṭāyati, udake pana chinne upasantameva hoti, evaṃ tava santāne kāmarāgo upasanto, itarampi vūpasametvā sukhaṃ supāhīti.
தே²ரீ இந்த்³ரியானங் பரிபாகங் க³தத்தா ஸத்து² தே³ஸனாவிலாஸேன ச கா³தா²பரியோஸானே ஸஹ படிஸம்பி⁴தா³ஹி அரஹத்தங் பாபுணி. தேன வுத்தங் அபதா³னே (அப॰ தே²ரீ 2.1.26-30).
Therī indriyānaṃ paripākaṃ gatattā satthu desanāvilāsena ca gāthāpariyosāne saha paṭisambhidāhi arahattaṃ pāpuṇi. Tena vuttaṃ apadāne (apa. therī 2.1.26-30).
‘‘கோணாக³மனபு³த்³த⁴ஸ்ஸ, மண்ட³போ காரிதோ மயா;
‘‘Koṇāgamanabuddhassa, maṇḍapo kārito mayā;
து⁴வங் திசீவரங்தா³ஸிங், பு³த்³த⁴ஸ்ஸ லோகப³ந்து⁴னோ.
Dhuvaṃ ticīvaraṃdāsiṃ, buddhassa lokabandhuno.
‘‘யங் யங் ஜனபத³ங் யாமி, நிக³மே ராஜதா⁴னியோ;
‘‘Yaṃ yaṃ janapadaṃ yāmi, nigame rājadhāniyo;
ஸப்³ப³த்த² பூஜிதோ ஹோமி, புஞ்ஞகம்மஸ்ஸித³ங் ப²லங்.
Sabbattha pūjito homi, puññakammassidaṃ phalaṃ.
‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங், ப⁴வா ஸப்³பே³ ஸமூஹதா;
‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ, bhavā sabbe samūhatā;
நாகீ³வ ப³ந்த⁴னங் செ²த்வா, விஹராமி அனாஸவா.
Nāgīva bandhanaṃ chetvā, viharāmi anāsavā.
‘‘ஸ்வாக³தங் வத மே ஆஸி, பு³த்³த⁴ஸெட்ட²ஸ்ஸ ஸந்திகே;
‘‘Svāgataṃ vata me āsi, buddhaseṭṭhassa santike;
திஸ்ஸோ விஜ்ஜா அனுப்பத்தா, கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.
Tisso vijjā anuppattā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ.
‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ, விமொக்கா²பி ச அட்டி²மே;
‘‘Paṭisambhidā catasso, vimokkhāpi ca aṭṭhime;
ச²ளபி⁴ஞ்ஞா ஸச்சி²கதா, கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி.
Chaḷabhiññā sacchikatā, kataṃ buddhassa sāsana’’nti.
அரஹத்தங் பன பத்வா தே²ரீ உதா³னெந்தீ தமேவ கா³த²ங் அபா⁴ஸி, தேனாயங் கா³தா² தஸ்ஸா தே²ரியா கா³தா² அஹோஸி. தத்த² தே²ரியா வுத்தகா³தா²ய அனவஸேஸோ ராகோ³ பரிக்³க³ஹிதோ அக்³க³மக்³கே³ன தஸ்ஸ வூபஸமஸ்ஸ அதி⁴ப்பேதத்தா. ராக³வூபஸமேனேவ செத்த² ஸப்³பே³ஸம்பி கிலேஸானங் வூபஸமோ வுத்தோதி த³ட்ட²ப்³ப³ங் ததே³கட்ட²தாய ஸப்³பே³ஸங் கிலேஸத⁴ம்மானங் வூபஸமஸித்³தி⁴தோ. ததா² ஹி வுச்சதி –
Arahattaṃ pana patvā therī udānentī tameva gāthaṃ abhāsi, tenāyaṃ gāthā tassā theriyā gāthā ahosi. Tattha theriyā vuttagāthāya anavaseso rāgo pariggahito aggamaggena tassa vūpasamassa adhippetattā. Rāgavūpasameneva cettha sabbesampi kilesānaṃ vūpasamo vuttoti daṭṭhabbaṃ tadekaṭṭhatāya sabbesaṃ kilesadhammānaṃ vūpasamasiddhito. Tathā hi vuccati –
‘‘உத்³த⁴ச்சவிசிகிச்சா²ஹி, யோ மோஹோ ஸஹஜோ மதோ;
‘‘Uddhaccavicikicchāhi, yo moho sahajo mato;
பஹானேகட்ட²பா⁴வேன, ராகே³ன ஸரணோ ஹி ஸோ’’தி.
Pahānekaṭṭhabhāvena, rāgena saraṇo hi so’’ti.
யதா² செத்த² ஸப்³பே³ஸங் ஸங்கிலேஸானங் வூபஸமோ வுத்தோ, ஏவங் ஸப்³ப³த்தா²பி தேஸங் வூபஸமோ வுத்தோதி வேதி³தப்³ப³ங். புப்³ப³பா⁴கே³ தத³ங்க³வஸேன, ஸமத²விபஸ்ஸனாக்க²ணே விக்க²ம்ப⁴னவஸேன, மக்³க³க்க²ணே ஸமுச்சே²த³வஸேன, ப²லக்க²ணே படிப்பஸ்ஸத்³தி⁴வஸேன வூபஸமஸித்³தி⁴தோ. தேன சதுப்³பி³த⁴ஸ்ஸாபி பஹானஸ்ஸ ஸித்³தி⁴ வேதி³தப்³பா³ . தத்த² தத³ங்க³ப்பஹானேன ஸீலஸம்பதா³ஸித்³தி⁴, விக்க²ம்ப⁴னபஹானேன ஸமாதி⁴ஸம்பதா³ஸித்³தி⁴, இதரேஹி பஞ்ஞாஸம்பதா³ஸித்³தி⁴ த³ஸ்ஸிதா ஹோதி பஹானாபி⁴ஸமயோபஸிஜ்ஜ²னதோ. யதா² பா⁴வனாபி⁴ஸமயங் ஸாதே⁴தி தஸ்மிங் அஸதி தத³பா⁴வதோ, ததா² ஸச்சி²கிரியாபி⁴ஸமயங் பரிஞ்ஞாபி⁴ஸமயஞ்ச ஸாதே⁴தி ஏவாதி. சதுராபி⁴ஸமயஸித்³தி⁴யா திஸ்ஸோ ஸிக்கா², படிபத்தியா திவித⁴கல்யாணதா, ஸத்தவிஸுத்³தி⁴யோ ச பரிபுண்ணா இமாய கா³தா²ய பகாஸிதா ஹொந்தீதி வேதி³தப்³ப³ங். அஞ்ஞதராதே²ரீ அபஞ்ஞாதா நாமகொ³த்தாதி³வஸேன அபாகடா, ஏகா தே²ரீ லக்க²ணஸம்பன்னா பி⁴க்கு²னீ இமங் கா³த²ங் அபா⁴ஸீதி அதி⁴ப்பாயோ.
Yathā cettha sabbesaṃ saṃkilesānaṃ vūpasamo vutto, evaṃ sabbatthāpi tesaṃ vūpasamo vuttoti veditabbaṃ. Pubbabhāge tadaṅgavasena, samathavipassanākkhaṇe vikkhambhanavasena, maggakkhaṇe samucchedavasena, phalakkhaṇe paṭippassaddhivasena vūpasamasiddhito. Tena catubbidhassāpi pahānassa siddhi veditabbā . Tattha tadaṅgappahānena sīlasampadāsiddhi, vikkhambhanapahānena samādhisampadāsiddhi, itarehi paññāsampadāsiddhi dassitā hoti pahānābhisamayopasijjhanato. Yathā bhāvanābhisamayaṃ sādheti tasmiṃ asati tadabhāvato, tathā sacchikiriyābhisamayaṃ pariññābhisamayañca sādheti evāti. Caturābhisamayasiddhiyā tisso sikkhā, paṭipattiyā tividhakalyāṇatā, sattavisuddhiyo ca paripuṇṇā imāya gāthāya pakāsitā hontīti veditabbaṃ. Aññatarātherī apaññātā nāmagottādivasena apākaṭā, ekā therī lakkhaṇasampannā bhikkhunī imaṃ gāthaṃ abhāsīti adhippāyo.
அஞ்ஞதராதே²ரீகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.
Aññatarātherīgāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரீகா³தா²பாளி • Therīgāthāpāḷi / 1. அஞ்ஞதராதே²ரீகா³தா² • 1. Aññatarātherīgāthā