Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā

    அஞ்ஞதித்தி²யபுப்³ப³வத்து²கதா²

    Aññatitthiyapubbavatthukathā

    86. அஞ்ஞதித்தி²யபுப்³ப³வத்து²ஸ்மிங் – யோ தாவ அயங் பஸூரோ, ஸோ தித்தி²யபக்கந்தகத்தா ந உபஸம்பாதே³தப்³போ³. யோ பன அஞ்ஞோபி நயித⁴ பப்³ப³ஜிதபுப்³போ³ ஆக³ச்ச²தி, தஸ்மிங் யங் கத்தப்³ப³ங் தங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘யோ ஸோ பி⁴க்க²வே அஞ்ஞோபீ’’திஆதி³மாஹ. தத்த² தஸ்ஸ சத்தாரோ மாஸே பரிவாஸோ தா³தப்³போ³தி அயங் தித்தி²யபரிவாஸோ நாம; அப்படிச்ச²ன்னபரிவாஸோதிபி வுச்சதி. அயங் பன நக்³க³பரிப்³பா³ஜகஸ்ஸேவ ஆஜீவகஸ்ஸ வா அசேலகஸ்ஸ வா தா³தப்³போ³ . ஸசே ஸோபி ஸாடகங் வா வாளகம்ப³லாதீ³னங் அஞ்ஞதரங் தித்தி²யத்³த⁴ஜங் வா நிவாஸெத்வா ஆக³ச்ச²தி, நாஸ்ஸ பரிவாஸோ தா³தப்³போ³. அஞ்ஞஸ்ஸ பன தாபஸபண்ட³ரங்கா³தி³கஸ்ஸ ந தா³தப்³போ³வ.

    86. Aññatitthiyapubbavatthusmiṃ – yo tāva ayaṃ pasūro, so titthiyapakkantakattā na upasampādetabbo. Yo pana aññopi nayidha pabbajitapubbo āgacchati, tasmiṃ yaṃ kattabbaṃ taṃ dassetuṃ ‘‘yo so bhikkhave aññopī’’tiādimāha. Tattha tassa cattāro māse parivāso dātabboti ayaṃ titthiyaparivāso nāma; appaṭicchannaparivāsotipi vuccati. Ayaṃ pana naggaparibbājakasseva ājīvakassa vā acelakassa vā dātabbo . Sace sopi sāṭakaṃ vā vāḷakambalādīnaṃ aññataraṃ titthiyaddhajaṃ vā nivāsetvā āgacchati, nāssa parivāso dātabbo. Aññassa pana tāpasapaṇḍaraṅgādikassa na dātabbova.

    பட²மங் கேஸமஸ்ஸுந்திஆதி³னா தஸ்ஸ ஆதி³தோவ ஸாமணேரபப்³ப³ஜ்ஜங் த³ஸ்ஸேதி. ஏவங் பப்³பா³ஜெந்தேஹி பன தஸ்மிங் ஸங்க⁴மஜ்ஜே² நிஸின்னேயேவ ‘‘த்வங் பப்³பா³ஜேஹி, த்வங் ஆசரியோ ஹோஹி, த்வங் உபஜ்ஜா²யோ ஹோஹீ’’தி தே²ரா பி⁴க்கூ² ந வத்தப்³பா³. ஏவங் வுத்தா ஹி ஸசே தஸ்ஸ ஆசரியுபஜ்ஜா²யபா⁴வேன ஜிகு³ச்ச²ந்தா ந ஸம்படிச்ச²ந்தி, அத² ஸோ ‘‘நயிமே மய்ஹங் ஸத்³த³ஹந்தீ’’தி குஜ்ஜி²த்வாபி க³ச்செ²ய்ய. தஸ்மா தங் ஏகமந்தங் நெத்வா தஸ்ஸ ஆசரியுபஜ்ஜா²யா பரியேஸிதப்³பா³.

    Paṭhamaṃ kesamassuntiādinā tassa āditova sāmaṇerapabbajjaṃ dasseti. Evaṃ pabbājentehi pana tasmiṃ saṅghamajjhe nisinneyeva ‘‘tvaṃ pabbājehi, tvaṃ ācariyo hohi, tvaṃ upajjhāyo hohī’’ti therā bhikkhū na vattabbā. Evaṃ vuttā hi sace tassa ācariyupajjhāyabhāvena jigucchantā na sampaṭicchanti, atha so ‘‘nayime mayhaṃ saddahantī’’ti kujjhitvāpi gaccheyya. Tasmā taṃ ekamantaṃ netvā tassa ācariyupajjhāyā pariyesitabbā.

    87. ஏவங் கோ² பி⁴க்க²வே அஞ்ஞதித்தி²யபுப்³போ³ ஆராத⁴கோ ஹோதி, ஏவங் அனாராத⁴கோதி அயமஸ்ஸ பரிவாஸவத்தத³ஸ்ஸனத்த²ங் மாதிகா. கத²ஞ்ச பி⁴க்க²வேதிஆதி³ தஸ்ஸேவ விப⁴ங்கோ³. தத்த² அதிகாலேன கா³மங் பவிஸதீதி பி⁴க்கூ²னங் வத்தகரணவேலாயமேவ கா³மங் பிண்டா³ய பவிஸதி. அதிதி³வா படிக்கமதீதி குலக⁴ரேஸு இத்தி²புரிஸதா³ரகதா³ரிகாதீ³ஹி ஸத்³தி⁴ங் கே³ஹஸ்ஸிதகத²ங் கதெ²ந்தோ தத்தே²வ பு⁴ஞ்ஜித்வா பி⁴க்கூ²ஸு பத்தசீவரங் படிஸாமெத்வா உத்³தே³ஸபரிபுச்சா²தீ³னி வா கரொந்தேஸு படிஸல்லீனேஸு வா ஆக³ச்ச²தி; ந உபஜ்ஜா²யவத்தங் நாசரியவத்தங் கரோதி, அஞ்ஞத³த்து² வஸனட்டா²னங் பவிஸித்வா நித்³தா³யதி. ஏவம்பி பி⁴க்க²வே அஞ்ஞதித்தி²யபுப்³போ³ அனாராத⁴கோ ஹோதீதி ஏவம்பி கரொந்தோ பரிவாஸவத்தஸ்ஸ ஸம்பாத³கோ பூரகோ ந ஹோதி.

    87.Evaṃ kho bhikkhave aññatitthiyapubbo ārādhako hoti, evaṃ anārādhakoti ayamassa parivāsavattadassanatthaṃ mātikā. Kathañca bhikkhavetiādi tasseva vibhaṅgo. Tattha atikālena gāmaṃ pavisatīti bhikkhūnaṃ vattakaraṇavelāyameva gāmaṃ piṇḍāya pavisati. Atidivā paṭikkamatīti kulagharesu itthipurisadārakadārikādīhi saddhiṃ gehassitakathaṃ kathento tattheva bhuñjitvā bhikkhūsu pattacīvaraṃ paṭisāmetvā uddesaparipucchādīni vā karontesu paṭisallīnesu vā āgacchati; na upajjhāyavattaṃ nācariyavattaṃ karoti, aññadatthu vasanaṭṭhānaṃ pavisitvā niddāyati. Evampi bhikkhave aññatitthiyapubbo anārādhako hotīti evampi karonto parivāsavattassa sampādako pūrako na hoti.

    வேஸியாகோ³சரோ வாதிஆதீ³ஸு வேஸியாதி ஆமிஸகிஞ்சிக்க²ஸம்பதா³னாதி³னா ஸுலப⁴ஜ்ஜா²சாரா ரூபூபஜீவிகா இத்தி²யோ. வித⁴வாதி மதபதிகா வா பவுத்த²பதிகா வா இத்தி²யோ; தா யேன கேனசி ஸத்³தி⁴ங் மித்தபா⁴வங் பத்தெ²ந்தி. து²ல்லகுமாரிகாதி யொப்³ப³ன்னப்பத்தா யொப்³ப³ன்னாதீதா வா குமாரியோ; தா புரிஸாதி⁴ப்பாயாவ விசரந்தி, யேன கேனசி ஸத்³தி⁴ங் மித்தபா⁴வங் பத்தெ²ந்தி. பண்ட³காதி உஸ்ஸன்னகிலேஸா அவூபஸந்தபரிளாஹா நபுங்ஸகா; தே பரிளாஹவேகா³பி⁴பூ⁴தா யேன கேனசி ஸத்³தி⁴ங் மித்தபா⁴வங் பத்தெ²ந்தி . பி⁴க்கு²னியோதி ஸமானபப்³ப³ஜ்ஜா இத்தி²யோ; தாஹி ஸத்³தி⁴ங் கி²ப்பமேவ விஸ்ஸாஸோ ஹோதி, ததோ ஸீலங் பி⁴ஜ்ஜதி.

    Vesiyāgocaro vātiādīsu vesiyāti āmisakiñcikkhasampadānādinā sulabhajjhācārā rūpūpajīvikā itthiyo. Vidhavāti matapatikā vā pavutthapatikā vā itthiyo; tā yena kenaci saddhiṃ mittabhāvaṃ patthenti. Thullakumārikāti yobbannappattā yobbannātītā vā kumāriyo; tā purisādhippāyāva vicaranti, yena kenaci saddhiṃ mittabhāvaṃ patthenti. Paṇḍakāti ussannakilesā avūpasantapariḷāhā napuṃsakā; te pariḷāhavegābhibhūtā yena kenaci saddhiṃ mittabhāvaṃ patthenti . Bhikkhuniyoti samānapabbajjā itthiyo; tāhi saddhiṃ khippameva vissāso hoti, tato sīlaṃ bhijjati.

    தத்த² வேஸியானங் குலேஸு குலுபகோ ஹுத்வா பிண்ட³பாதசரியாதீ³ஹி வா அபதி³ஸித்வா ஸினேஹஸந்த²வஜாதேன ஹத³யேன அபி⁴ண்ஹத³ஸ்ஸனஸல்லாபகாமதாய தாஸங் ஸந்திகங் உபஸங்கமந்தோ ‘‘வேஸியாகோ³சரோ’’தி வுச்சதி, ஸோ நசிரஸ்ஸேவ ‘‘அஸுகவேஸியா ஸத்³தி⁴ங் க³தோ’’தி வத்தப்³ப³தங் பாபுணாதி. ஏஸ நயோ ஸப்³ப³த்த². ஸசே பன வேஸியாத³யோ ஸலாகப⁴த்தாதீ³னி தெ³ந்தி, பி⁴க்கூ²ஹி ஸத்³தி⁴ங் க³ந்த்வா ஸத்³தி⁴ங்யேவ பு⁴ஞ்ஜித்வா வா க³ஹெத்வா வா ஆக³ந்துங் வட்டதி. கி³லானா பி⁴க்கு²னியோ ஓவதி³துங் வா த⁴ம்மங் வா தே³ஸேதுங் உத்³தே³ஸபரிபுச்சா²தீ³னி வா தா³துங் க³ச்ச²ந்தேஹி பி⁴க்கூ²ஹி ஸத்³தி⁴ங் க³ந்துங் வட்டதி. யோ பன ததா² ஆக³ந்த்வா மித்தஸந்த²வவஸேன க³ச்ச²தி, அயங் அனாராத⁴கோ ஹோதி.

    Tattha vesiyānaṃ kulesu kulupako hutvā piṇḍapātacariyādīhi vā apadisitvā sinehasanthavajātena hadayena abhiṇhadassanasallāpakāmatāya tāsaṃ santikaṃ upasaṅkamanto ‘‘vesiyāgocaro’’ti vuccati, so nacirasseva ‘‘asukavesiyā saddhiṃ gato’’ti vattabbataṃ pāpuṇāti. Esa nayo sabbattha. Sace pana vesiyādayo salākabhattādīni denti, bhikkhūhi saddhiṃ gantvā saddhiṃyeva bhuñjitvā vā gahetvā vā āgantuṃ vaṭṭati. Gilānā bhikkhuniyo ovadituṃ vā dhammaṃ vā desetuṃ uddesaparipucchādīni vā dātuṃ gacchantehi bhikkhūhi saddhiṃ gantuṃ vaṭṭati. Yo pana tathā āgantvā mittasanthavavasena gacchati, ayaṃ anārādhako hoti.

    உச்சாவசானி கரணீயானீதி மஹந்தகு²த்³த³கானி கம்மானி. தத்த² க⁴ண்டிங் பஹரித்வா ஸமக்³கே³ன ஸங்கே⁴ன ஸன்னிபதித்வா கத்தப்³பா³னி சேதியமஹாபாஸாத³படிஸங்க²ரணாதீ³னி கம்மானி உச்சானி நாம. சீவரதோ⁴வனரஜனாதீ³னி க²ந்த⁴கபரியாபன்னானி ச அக்³கி³ஸாலவத்தாதீ³னி ஆபி⁴ஸமாசாரிகானி அவசானி நாம. தத்த² ந த³க்கோ² ஹோதீதி தேஸு கம்மேஸு சே²கோ ஸுஸிக்கி²தோ ந ஹோதி. ந அனலஸோதி உட்டா²னவீரியஸம்பன்னோ ந ஹோதி; ‘‘பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ கம்மங் அத்தீ²’’தி ஸுத்வா பகே³வ ப⁴த்தகிச்சங் கத்வா க³ப்³ப⁴ந்தரங் பவிஸித்வா யாவத³த்த²ங் ஸுபித்வா ஸாயங் நிக்க²மதி. தத்ருபாயாயாதி தேஸு கம்மேஸு உபாயபூ⁴தாய. வீமங்ஸாயாதி டா²னுப்பத்திகவீமங்ஸாய. ‘‘இத³மேவங் கத்தப்³ப³ங், இத³மேவங் ந கத்தப்³ப³’’ந்தி தஸ்மிங்யேவ க²ணே உப்பன்னபஞ்ஞாய ஸமன்னாக³தோ ந ஹோதி. ந அலங் காதுங் ந அலங் ஸங்விதா⁴துந்தி ஸஹத்தா²பி காதுங் ஸமத்தோ² ந ஹோதி; ‘‘க³ண்ஹத² ப⁴ந்தே, க³ண்ஹ த³ஹர, க³ண்ஹ ஸாமணேர, ஸசே தும்ஹே வா ந கரிஸ்ஸத², அம்ஹே வா ந கரிஸ்ஸாம, கோ தா³னி இமங் கரிஸ்ஸதீ’’தி ஏவங் உஸ்ஸாஹங் ஜனெத்வா ஸங்விதா⁴துங் அஞ்ஞமஞ்ஞங் காரேதும்பி ஸமத்தோ² ந ஹோதி. பி⁴க்கூ²ஹி ‘‘கம்மங் கரிஸ்ஸாமா’’தி வுத்தே கிஞ்சி ரோக³ங் அபதி³ஸதி, பி⁴க்கூ²னங் கம்மங் கரொந்தானங் ஸமீபேனேவ விசரதி, ஸீஸமேவ த³ஸ்ஸேதி, அயம்பி அனாராத⁴கோ ஹோதி.

    Uccāvacāni karaṇīyānīti mahantakhuddakāni kammāni. Tattha ghaṇṭiṃ paharitvā samaggena saṅghena sannipatitvā kattabbāni cetiyamahāpāsādapaṭisaṅkharaṇādīni kammāni uccāni nāma. Cīvaradhovanarajanādīni khandhakapariyāpannāni ca aggisālavattādīni ābhisamācārikāni avacāni nāma. Tattha na dakkho hotīti tesu kammesu cheko susikkhito na hoti. Na analasoti uṭṭhānavīriyasampanno na hoti; ‘‘bhikkhusaṅghassa kammaṃ atthī’’ti sutvā pageva bhattakiccaṃ katvā gabbhantaraṃ pavisitvā yāvadatthaṃ supitvā sāyaṃ nikkhamati. Tatrupāyāyāti tesu kammesu upāyabhūtāya. Vīmaṃsāyāti ṭhānuppattikavīmaṃsāya. ‘‘Idamevaṃ kattabbaṃ, idamevaṃ na kattabba’’nti tasmiṃyeva khaṇe uppannapaññāya samannāgato na hoti. Na alaṃ kātuṃ na alaṃ saṃvidhātunti sahatthāpi kātuṃ samattho na hoti; ‘‘gaṇhatha bhante, gaṇha dahara, gaṇha sāmaṇera, sace tumhe vā na karissatha, amhe vā na karissāma, ko dāni imaṃ karissatī’’ti evaṃ ussāhaṃ janetvā saṃvidhātuṃ aññamaññaṃ kāretumpi samattho na hoti. Bhikkhūhi ‘‘kammaṃ karissāmā’’ti vutte kiñci rogaṃ apadisati, bhikkhūnaṃ kammaṃ karontānaṃ samīpeneva vicarati, sīsameva dasseti, ayampi anārādhako hoti.

    ந திப்³ப³ச்ச²ந்தோ³ ஹோதீதி ப³லவச்ச²ந்தோ³ ந ஹோதி. உத்³தே³ஸேதி பாளிபரியாபுணனே. பரிபுச்சா²யாதி அத்த²ஸவனே. அதி⁴ஸீலேதி பாதிமொக்க²ஸீலே. அதி⁴சித்தேதி லோகியஸமாதி⁴பா⁴வனாய. அதி⁴பஞ்ஞாயாதி லோகுத்தரமக்³க³பா⁴வனாய.

    Na tibbacchando hotīti balavacchando na hoti. Uddeseti pāḷipariyāpuṇane. Paripucchāyāti atthasavane. Adhisīleti pātimokkhasīle. Adhicitteti lokiyasamādhibhāvanāya. Adhipaññāyāti lokuttaramaggabhāvanāya.

    ஸங்கந்தோ ஹோதீதி இதா⁴க³தோ ஹோதி. தஸ்ஸ ஸத்து²னோதி தஸ்ஸ தித்தா²யதனஸாமிகஸ்ஸ. தஸ்ஸ தி³ட்டி²யாதி தஸ்ஸ ஸந்தகாய லத்³தி⁴யா. இதா³னி ஸாயேவ லத்³தி⁴ யஸ்மா தஸ்ஸ தித்த²கரஸ்ஸ க²மதி சேவ ருச்சதி ச ‘‘இத³மேவ ஸச்ச’’ந்தி ச த³ள்ஹக்³கா³ஹேன க³ஹிதா; தஸ்மா தஸ்ஸ க²ந்தி ருசி ஆதா³யோதி வுச்சதி. தேன வுத்தங் – ‘‘தஸ்ஸ க²ந்தியா தஸ்ஸ ருசியா தஸ்ஸ ஆதா³யஸ்ஸா’’தி. அவண்ணே ப⁴ஞ்ஞமானேதி க³ரஹாய ப⁴ஞ்ஞமானாய. அனபி⁴ரத்³தோ⁴தி அபரிபுண்ணஸங்கப்போ; நோ பக்³க³ஹிதசித்தோ. உத³க்³கோ³தி அப்³பு⁴ன்னதகாயசித்தோ. இத³ங் பி⁴க்க²வே ஸங்கா⁴தனிகங் அஞ்ஞதித்தி²யபுப்³ப³ஸ்ஸ அனாராத⁴னீயஸ்மிந்தி பி⁴க்க²வே யமித³ங் தஸ்ஸ ஸத்து²னோ தஸ்ஸேவ ச லத்³தி⁴யா அவண்ணே ப⁴ஞ்ஞமானே ‘‘கிங் இமே பரங் க³ரஹந்தீ’’தி காயவசீவிகாரனிப்³ப³த்தகங் அனத்தமனத்தங், பு³த்³தா⁴தீ³னஞ்ச அவண்ணே ப⁴ஞ்ஞமானே அத்தமனத்தங், யஞ்ச தஸ்ஸேவ ஸத்து²னோ தஸ்ஸேவ ச லத்³தி⁴யா வண்ணே ப⁴ஞ்ஞமானே அத்தமனத்தங், பு³த்³தா⁴தீ³னஞ்ச வண்ணப⁴ணனே அனத்தமனத்தங், இத³ங் அஞ்ஞதித்தி²யபுப்³ப³ஸ்ஸ அனாராத⁴னீயஸ்மிங் ஸங்கா⁴தனிகங், அனாராத⁴கே பரிவாஸவத்தங் அபூரகே கம்மே இத³ங் லிங்க³ங், இத³ங் லக்க²ணங், இத³மசலப்பமாணந்தி வுத்தங் ஹோதி. ஏவங் அனாராத⁴கோ கோ² பி⁴க்க²வே அஞ்ஞதித்தி²யபுப்³போ³ ஆக³தோ ந உபஸம்பாதே³தப்³போ³தி இதோ ஏகேனபி அங்கே³ன ஸமன்னாக³தோ ந உபஸம்பாதே³தப்³போ³. ஸுக்கபக்கே² ஸப்³ப³ங் வுத்தவிபல்லாஸேன வேதி³தப்³ப³ங்.

    Saṅkantohotīti idhāgato hoti. Tassa satthunoti tassa titthāyatanasāmikassa. Tassa diṭṭhiyāti tassa santakāya laddhiyā. Idāni sāyeva laddhi yasmā tassa titthakarassa khamati ceva ruccati ca ‘‘idameva sacca’’nti ca daḷhaggāhena gahitā; tasmā tassa khanti ruci ādāyoti vuccati. Tena vuttaṃ – ‘‘tassa khantiyā tassa ruciyā tassa ādāyassā’’ti. Avaṇṇe bhaññamāneti garahāya bhaññamānāya. Anabhiraddhoti aparipuṇṇasaṅkappo; no paggahitacitto. Udaggoti abbhunnatakāyacitto. Idaṃ bhikkhave saṅghātanikaṃ aññatitthiyapubbassa anārādhanīyasminti bhikkhave yamidaṃ tassa satthuno tasseva ca laddhiyā avaṇṇe bhaññamāne ‘‘kiṃ ime paraṃ garahantī’’ti kāyavacīvikāranibbattakaṃ anattamanattaṃ, buddhādīnañca avaṇṇe bhaññamāne attamanattaṃ, yañca tasseva satthuno tasseva ca laddhiyā vaṇṇe bhaññamāne attamanattaṃ, buddhādīnañca vaṇṇabhaṇane anattamanattaṃ, idaṃ aññatitthiyapubbassa anārādhanīyasmiṃ saṅghātanikaṃ, anārādhake parivāsavattaṃ apūrake kamme idaṃ liṅgaṃ, idaṃ lakkhaṇaṃ, idamacalappamāṇanti vuttaṃ hoti. Evaṃ anārādhako kho bhikkhave aññatitthiyapubbo āgato na upasampādetabboti ito ekenapi aṅgena samannāgato na upasampādetabbo. Sukkapakkhe sabbaṃ vuttavipallāsena veditabbaṃ.

    ஏவங் ஆராத⁴கோ கோ² பி⁴க்க²வேதி ஏவங் நாதிகாலேன கா³மப்பவேஸனா நாதிதி³வா படிக்கமனங், ந வேஸியாதி³கோ³சரதா, ஸப்³ரஹ்மசாரீனங் கிச்சேஸு த³க்க²தாதி³, உத்³தே³ஸாதீ³ஸு திப்³ப³ச்ச²ந்த³தா, தித்தி²யானங் அவண்ணப⁴ணனே அத்தமனதா, பு³த்³தா⁴தீ³னங் அவண்ணப⁴ணனே அனத்தமனதா, தித்தி²யானங் வண்ணப⁴ணனே அனத்தமனதா, பு³த்³தா⁴தீ³னங் வண்ணப⁴ணனே அத்தமனதாதி இமேஸங் அட்ட²ன்னங் தித்தி²யவத்தானங் பரிபூரணேன ஆராத⁴கோ பரிதோஸகோ பி⁴க்கூ²னங் அஞ்ஞதித்தி²யபுப்³போ³ ஆக³தோ உபஸம்பாதே³தப்³போ³.

    Evaṃ ārādhako kho bhikkhaveti evaṃ nātikālena gāmappavesanā nātidivā paṭikkamanaṃ, na vesiyādigocaratā, sabrahmacārīnaṃ kiccesu dakkhatādi, uddesādīsu tibbacchandatā, titthiyānaṃ avaṇṇabhaṇane attamanatā, buddhādīnaṃ avaṇṇabhaṇane anattamanatā, titthiyānaṃ vaṇṇabhaṇane anattamanatā, buddhādīnaṃ vaṇṇabhaṇane attamanatāti imesaṃ aṭṭhannaṃ titthiyavattānaṃ paripūraṇena ārādhako paritosako bhikkhūnaṃ aññatitthiyapubbo āgato upasampādetabbo.

    ஸசே பன உபஸம்பத³மாளகேபி ஏகங் வத்தங் பி⁴ந்த³தி, புன சத்தாரோ மாஸே பரிவஸிதப்³ப³ங். யதா² பன பி⁴ன்னஸிக்கா²ய ஸிக்க²மானாய புன ஸிக்கா²பதா³னி ச ஸிக்கா²ஸம்முதி ச தி³ய்யதி, ஏவங் நயிமஸ்ஸ கிஞ்சி புன தா³தப்³ப³மத்தி². புப்³பே³ தி³ன்னபரிவாஸோயேவ ஹி தஸ்ஸ பரிவாஸோ. தஸ்மா புன சத்தாரோ மாஸே பரிவஸிதப்³ப³ங். ஸசே பரிவஸந்தோ அந்தரா அட்ட² ஸமாபத்தியோ நிப்³ப³த்தேதி, லோகியத⁴ம்மோ நாம குப்பனஸபா⁴வோ, ந உபஸம்பாதே³தப்³போ³. சத்தாரோ மாஸே பூரிதவத்தோவ உபஸம்பாதே³தப்³போ³. ஸசே பன பரிவஸந்தோ சத்தாரி மஹாபூ⁴தானி பரிக்³க³ண்ஹதி, உபாதா³ரூபானி பரிச்சி²ந்த³தி, நாமரூபங் வவத்த²பேதி, திலக்க²ணங் ஆரோபெத்வா விபஸ்ஸனங் ஆரப⁴தி, லோகியத⁴ம்மோ நாம குப்பனஸபா⁴வோ, நேவ உபஸம்பாதே³தப்³போ³. ஸசே பன விபஸ்ஸனங் வட்³டெ⁴த்வா ஸோதாபத்திமக்³க³ங் படிலப⁴தி, பரிபுண்ணங்யேவ ஹோதி வத்தங். ஸமூஹதானி ஸப்³ப³தி³ட்டி²க³தானி அப்³பு³ள்ஹங் விசிகிச்சா²ஸல்லங் தங்தி³வஸமேவ உபஸம்பாதே³தப்³போ³. ஸசேபி தித்தி²யலிங்கே³ டி²தோ ஸோதாபன்னோ ஹோதி, பரிவாஸகிச்சங் நத்தி², தத³ஹேவ பப்³பா³ஜெத்வா உபஸம்பாதே³தப்³போ³.

    Sace pana upasampadamāḷakepi ekaṃ vattaṃ bhindati, puna cattāro māse parivasitabbaṃ. Yathā pana bhinnasikkhāya sikkhamānāya puna sikkhāpadāni ca sikkhāsammuti ca diyyati, evaṃ nayimassa kiñci puna dātabbamatthi. Pubbe dinnaparivāsoyeva hi tassa parivāso. Tasmā puna cattāro māse parivasitabbaṃ. Sace parivasanto antarā aṭṭha samāpattiyo nibbatteti, lokiyadhammo nāma kuppanasabhāvo, na upasampādetabbo. Cattāro māse pūritavattova upasampādetabbo. Sace pana parivasanto cattāri mahābhūtāni pariggaṇhati, upādārūpāni paricchindati, nāmarūpaṃ vavatthapeti, tilakkhaṇaṃ āropetvā vipassanaṃ ārabhati, lokiyadhammo nāma kuppanasabhāvo, neva upasampādetabbo. Sace pana vipassanaṃ vaḍḍhetvā sotāpattimaggaṃ paṭilabhati, paripuṇṇaṃyeva hoti vattaṃ. Samūhatāni sabbadiṭṭhigatāni abbuḷhaṃ vicikicchāsallaṃ taṃdivasameva upasampādetabbo. Sacepi titthiyaliṅge ṭhito sotāpanno hoti, parivāsakiccaṃ natthi, tadaheva pabbājetvā upasampādetabbo.

    உபஜ்ஜா²யமூலகங் சீவரங் பரியேஸிதப்³ப³ந்தி உபஜ்ஜா²யங் இஸ்ஸரங் கத்வா தஸ்ஸ சீவரங் பரியேஸிதப்³ப³ங். பத்தம்பி ததே²வ. தஸ்மா யதி³ உபஜ்ஜா²யஸ்ஸ பத்தசீவரங் அத்தி², ‘‘இமஸ்ஸ தே³ஹீ’’தி வத்தப்³போ³. அத² நத்தி², அஞ்ஞே தா³துகாமா ஹொந்தி, தேஹிபி உபஜ்ஜா²யஸ்ஸேவ தா³தப்³ப³ங் ‘‘இத³ங் தும்ஹாகங் கத்வா இமஸ்ஸ தே³தா²’’தி. கஸ்மா? தித்தி²யா நாம விலோமா ஹொந்தி ‘‘ஸங்கே⁴ன மே பத்தசீவரங் தி³ன்னங், கிங் மய்ஹங் தும்ஹேஸு ஆயத்த’’ந்தி வத்வா ஓவாதா³னுஸாஸனிங் ந கரெய்யுங், உபஜ்ஜா²யேன பன ஆயத்தஜீவிகத்தா தஸ்ஸ வசனகரோ ப⁴விஸ்ஸதி. தேனஸ்ஸ ‘‘உபஜ்ஜா²யமூலகங் சீவரங் பரியேஸிதப்³ப³’’ந்தி வுத்தங். ப⁴ண்டு³கம்மாயாதி கேஸோரோபனத்த²ங். ப⁴ண்டு³கம்மகதா² பரதோ ஆக³மிஸ்ஸதி.

    Upajjhāyamūlakaṃ cīvaraṃ pariyesitabbanti upajjhāyaṃ issaraṃ katvā tassa cīvaraṃ pariyesitabbaṃ. Pattampi tatheva. Tasmā yadi upajjhāyassa pattacīvaraṃ atthi, ‘‘imassa dehī’’ti vattabbo. Atha natthi, aññe dātukāmā honti, tehipi upajjhāyasseva dātabbaṃ ‘‘idaṃ tumhākaṃ katvā imassa dethā’’ti. Kasmā? Titthiyā nāma vilomā honti ‘‘saṅghena me pattacīvaraṃ dinnaṃ, kiṃ mayhaṃ tumhesu āyatta’’nti vatvā ovādānusāsaniṃ na kareyyuṃ, upajjhāyena pana āyattajīvikattā tassa vacanakaro bhavissati. Tenassa ‘‘upajjhāyamūlakaṃ cīvaraṃ pariyesitabba’’nti vuttaṃ. Bhaṇḍukammāyāti kesoropanatthaṃ. Bhaṇḍukammakathā parato āgamissati.

    அக்³கி³காதி அக்³கி³பரிசரணகா. ஜடிலகாதி தாபஸா. ஏதே பி⁴க்க²வே கிரியவாதி³னோதி ஏதே கிரியங் ந படிபா³ஹந்தி, ‘‘அத்தி² கம்மங், அத்தி² கம்மவிபாகோ’’தி ஏவங்தி³ட்டி²கா. ஸப்³ப³பு³த்³தா⁴ ஹி நெக்க²ம்மபாரமிங் பூரயமானா ஏததே³வ பப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா பூரேஸுங், மயாபி ததே²வ பூரிதா, ந ஏதேஸங் ஸாஸனே பப்³ப³ஜ்ஜா விலோமா, தஸ்மா உபஸம்பாதே³தப்³பா³, ந தேஸங் பரிவாஸோ தா³தப்³போ³தி. இமாஹங் பி⁴க்க²வே ஞாதீனங் ஆவேணிகங் பரிஹாரங் த³ம்மீதி இமங் அஹங் தேஸங் பாடேக்கங் ஓதி³ஸ்ஸகங் பரிஹாரங் த³தா³மி. கஸ்மா ஏவமாஹ? தே ஹி தித்தா²யதனே பப்³ப³ஜிதாபி ஸாஸனஸ்ஸ அவண்ணகாமா ந ஹொந்தி, அம்ஹாகங் ஞாதிஸெட்ட²ஸ்ஸ ஸாஸனந்தி வண்ணவாதி³னோவ ஹொந்தி, தஸ்மா ஏவமாஹாதி.

    Aggikāti aggiparicaraṇakā. Jaṭilakāti tāpasā. Ete bhikkhave kiriyavādinoti ete kiriyaṃ na paṭibāhanti, ‘‘atthi kammaṃ, atthi kammavipāko’’ti evaṃdiṭṭhikā. Sabbabuddhā hi nekkhammapāramiṃ pūrayamānā etadeva pabbajjaṃ pabbajitvā pūresuṃ, mayāpi tatheva pūritā, na etesaṃ sāsane pabbajjā vilomā, tasmā upasampādetabbā, na tesaṃ parivāso dātabboti. Imāhaṃ bhikkhave ñātīnaṃ āveṇikaṃ parihāraṃ dammīti imaṃ ahaṃ tesaṃ pāṭekkaṃ odissakaṃ parihāraṃ dadāmi. Kasmā evamāha? Te hi titthāyatane pabbajitāpi sāsanassa avaṇṇakāmā na honti, amhākaṃ ñātiseṭṭhassa sāsananti vaṇṇavādinova honti, tasmā evamāhāti.

    அஞ்ஞதித்தி²யபுப்³ப³வத்து²கதா² நிட்டி²தா.

    Aññatitthiyapubbavatthukathā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi / 25. அஞ்ஞதித்தி²யபுப்³ப³கதா² • 25. Aññatitthiyapubbakathā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / அஞ்ஞதித்தி²யபுப்³ப³வத்து²கதா²வண்ணனா • Aññatitthiyapubbavatthukathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / அஞ்ஞதித்தி²யபுப்³ப³வத்து²கதா²வண்ணனா • Aññatitthiyapubbavatthukathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / அஞ்ஞதித்தி²யபுப்³ப³வத்து²கதா²வண்ணனா • Aññatitthiyapubbavatthukathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 25. அஞ்ஞதித்தி²யபுப்³ப³வத்து²கதா² • 25. Aññatitthiyapubbavatthukathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact