Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) |
8. அஞ்ஞதித்தி²யஸுத்தவண்ணனா
8. Aññatitthiyasuttavaṇṇanā
69. அட்ட²மே ப⁴க³வங்மூலகாதி ப⁴க³வா மூலங் ஏதேஸந்தி ப⁴க³வங்மூலகா. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – இமே, ப⁴ந்தே, அம்ஹாகங் த⁴ம்மா புப்³பே³ கஸ்ஸபஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴ன உப்பாதி³தா, தஸ்மிங் பரினிப்³பு³தே ஏகங் பு³த்³த⁴ந்தரங் அஞ்ஞோ ஸமணோ வா ப்³ராஹ்மணோ வா இமே த⁴ம்மே உப்பாதே³துங் ஸமத்தோ² நாம நாஹோஸி, ப⁴க³வதோ பன நோ இமே த⁴ம்மா உப்பாதி³தா. ப⁴க³வந்தஞ்ஹி நிஸ்ஸாய மயங் இமே த⁴ம்மே ஆஜானாம படிவிஜ்ஜா²மாதி ஏவங் ப⁴க³வங்மூலகா நோ, ப⁴ந்தே, த⁴ம்மாதி. ப⁴க³வங்னெத்திகாதி ப⁴க³வா த⁴ம்மானங் நேதா வினேதா அனுனேதா யதா²ஸபா⁴வதோ பாடியேக்கங் பாடியேக்கங் நாமங் க³ஹெத்வாவ த³ஸ்ஸேதாதி த⁴ம்மா ப⁴க³வங்னெத்திகா நாம ஹொந்தி. ப⁴க³வங்படிஸரணாதி சதுபூ⁴மகத⁴ம்மா ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணஸ்ஸ ஆபாத²ங் ஆக³ச்ச²மானா ப⁴க³வதி படிஸரந்தி நாமாதி ப⁴க³வங்படிஸரணா. படிஸரந்தீதி ஓஸரந்தி ஸமோஸரந்தி. அபிச மஹாபோ³தி⁴மண்டே³ நிஸின்னஸ்ஸ ப⁴க³வதோ படிவேத⁴வஸேன ப²ஸ்ஸோ ஆக³ச்ச²தி – ‘‘அஹங் ப⁴க³வா கின்னாமோ’’தி. த்வங் பு²ஸனட்டே²ன ப²ஸ்ஸோ நாம. வேத³னா, ஸஞ்ஞா, ஸங்கா²ரா, விஞ்ஞாணங் ஆக³ச்ச²தி – ‘‘அஹங் ப⁴க³வா கின்னாம’’ந்தி. த்வங் விஜானநட்டே²ன விஞ்ஞாணங் நாமாதி. ஏவங் சதுபூ⁴மகத⁴ம்மானங் யதா²ஸபா⁴வதோ பாடியேக்கங் பாடியேக்கங் நாமங் க³ண்ஹந்தோ ப⁴க³வா த⁴ம்மே படிஸரதீதி ப⁴க³வங்படிஸரணா. ப⁴க³வந்தங்யேவ படிபா⁴தூதி ப⁴க³வதோவ ஏதஸ்ஸ பா⁴ஸிதஸ்ஸ அத்தோ² உபட்டா²து, தும்ஹேயேவ நோ கதெ²த்வா தே³தா²தி அத்தோ².
69. Aṭṭhame bhagavaṃmūlakāti bhagavā mūlaṃ etesanti bhagavaṃmūlakā. Idaṃ vuttaṃ hoti – ime, bhante, amhākaṃ dhammā pubbe kassapasammāsambuddhena uppāditā, tasmiṃ parinibbute ekaṃ buddhantaraṃ añño samaṇo vā brāhmaṇo vā ime dhamme uppādetuṃ samattho nāma nāhosi, bhagavato pana no ime dhammā uppāditā. Bhagavantañhi nissāya mayaṃ ime dhamme ājānāma paṭivijjhāmāti evaṃ bhagavaṃmūlakā no, bhante, dhammāti. Bhagavaṃnettikāti bhagavā dhammānaṃ netā vinetā anunetā yathāsabhāvato pāṭiyekkaṃ pāṭiyekkaṃ nāmaṃ gahetvāva dassetāti dhammā bhagavaṃnettikā nāma honti. Bhagavaṃpaṭisaraṇāti catubhūmakadhammā sabbaññutaññāṇassa āpāthaṃ āgacchamānā bhagavati paṭisaranti nāmāti bhagavaṃpaṭisaraṇā. Paṭisarantīti osaranti samosaranti. Apica mahābodhimaṇḍe nisinnassa bhagavato paṭivedhavasena phasso āgacchati – ‘‘ahaṃ bhagavā kinnāmo’’ti. Tvaṃ phusanaṭṭhena phasso nāma. Vedanā, saññā, saṅkhārā, viññāṇaṃ āgacchati – ‘‘ahaṃ bhagavā kinnāma’’nti. Tvaṃ vijānanaṭṭhena viññāṇaṃ nāmāti. Evaṃ catubhūmakadhammānaṃ yathāsabhāvato pāṭiyekkaṃ pāṭiyekkaṃ nāmaṃ gaṇhanto bhagavā dhamme paṭisaratīti bhagavaṃpaṭisaraṇā. Bhagavantaṃyeva paṭibhātūti bhagavatova etassa bhāsitassa attho upaṭṭhātu, tumheyeva no kathetvā dethāti attho.
ராகோ³ கோ²தி ரஜ்ஜனவஸேன பவத்தராகோ³. அப்பஸாவஜ்ஜோதி லோகவஜ்ஜவஸேனபி விபாகவஜ்ஜவஸேனபீதி த்³வீஹிபி வஜ்ஜேஹி அப்பஸாவஜ்ஜோ, அப்பதோ³ஸோதி அத்தோ². கத²ங்? மாதாபிதரோ ஹி பா⁴திப⁴கி³னிஆத³யோ ச புத்தபா⁴திகானங் ஆவாஹவிவாஹமங்க³லங் நாம காரெந்தி. ஏவங் தாவேஸோ லோகவஜ்ஜவஸேன அப்பஸாவஜ்ஜோ. ஸதா³ரஸந்தோஸமூலிகா பன அபாயே படிஸந்தி⁴ நாம ந ஹோதீதி ஏவங் விபாகவஜ்ஜவஸேன அப்பஸாவஜ்ஜோ. த³ந்த⁴விராகீ³தி விரஜ்ஜமானோ பனேஸ ஸணிகங் விரஜ்ஜதி, ந ஸீக⁴ங் முச்சதி. தேலமஸிராகோ³ விய சிரங் அனுப³ந்த⁴தி, த்³வே தீணி ப⁴வந்தரானி க³ந்த்வாபி நாபக³ச்ச²தீதி த³ந்த⁴விராகீ³.
Rāgokhoti rajjanavasena pavattarāgo. Appasāvajjoti lokavajjavasenapi vipākavajjavasenapīti dvīhipi vajjehi appasāvajjo, appadosoti attho. Kathaṃ? Mātāpitaro hi bhātibhaginiādayo ca puttabhātikānaṃ āvāhavivāhamaṅgalaṃ nāma kārenti. Evaṃ tāveso lokavajjavasena appasāvajjo. Sadārasantosamūlikā pana apāye paṭisandhi nāma na hotīti evaṃ vipākavajjavasena appasāvajjo. Dandhavirāgīti virajjamāno panesa saṇikaṃ virajjati, na sīghaṃ muccati. Telamasirāgo viya ciraṃ anubandhati, dve tīṇi bhavantarāni gantvāpi nāpagacchatīti dandhavirāgī.
தத்ரித³ங் வத்து² – ஏகோ கிர புரிஸோ பா⁴து ஜாயாய மிச்சா²சாரங் சரதி. தஸ்ஸாபி இத்தி²யா அத்தனோ ஸாமிகதோ ஸோயேவ பியதரோ அஹோஸி. ஸா தமாஹ – ‘‘இமஸ்மிங் காரணே பாகடே ஜாதே மஹதீ க³ரஹா ப⁴விஸ்ஸதி, தவ பா⁴திகங் கா⁴தேஹீ’’தி. ஸோ ‘‘நஸ்ஸ, வஸலி, மா ஏவங் புன அவசா’’தி அபஸாதே³ஸி. ஸா துண்ஹீ ஹுத்வா கதிபாஹச்சயேன புன கதே²ஸி, தஸ்ஸ சித்தங் த்³வஜ்ஜ²பா⁴வங் அக³மாஸி. ததோ ததியவாரங் கதி²தோ ‘‘கிந்தி கத்வா ஓகாஸங் லபி⁴ஸ்ஸாமீ’’தி ஆஹ. அத²ஸ்ஸ ஸா உபாயங் கதெ²ந்தீ ‘‘த்வங் மயா வுத்தமேவ கரோஹி, அஸுகட்டா²னே மஹாககுத⁴ஸமீபே தித்த²ங் அத்தி², தத்த² திகி²ணங் த³ண்ட³கவாஸிங் க³ஹெத்வா திட்டா²ஹீ’’தி. ஸோ ததா² அகாஸி. ஜெட்ட²பா⁴தாபிஸ்ஸ அரஞ்ஞே கம்மங் கத்வா க⁴ரங் ஆக³தோ. ஸா தஸ்மிங் முது³சித்தா விய ஹுத்வா ‘‘ஏஹி ஸாமி , ஸீஸே தே ஓலிகி²ஸ்ஸாமீ’’தி ஓலிக²ந்தீ ‘‘உபக்கிலிட்ட²ங் தே ஸீஸ’’ந்தி ஆமலகபிண்ட³ங் த³த்வா ‘‘க³ச்ச² அஸுகட்டா²னே ஸீஸங் தோ⁴வித்வா ஆக³ச்சா²ஹீ’’தி பேஸேஸி. ஸோ தாய வுத்ததித்த²மேவ க³ந்த்வா ஆமலககக்கேன ஸீஸங் மக்கெ²த்வா உத³கங் ஓருய்ஹ ஓனமித்வா ஸீஸங் தோ⁴வி. அத² நங் இதரோ ருக்க²ந்தரதோ நிக்க²மித்வா க²ந்த⁴ட்டி²கே பஹரித்வா ஜீவிதா வோரோபெத்வா கே³ஹங் அக³மாஸி.
Tatridaṃ vatthu – eko kira puriso bhātu jāyāya micchācāraṃ carati. Tassāpi itthiyā attano sāmikato soyeva piyataro ahosi. Sā tamāha – ‘‘imasmiṃ kāraṇe pākaṭe jāte mahatī garahā bhavissati, tava bhātikaṃ ghātehī’’ti. So ‘‘nassa, vasali, mā evaṃ puna avacā’’ti apasādesi. Sā tuṇhī hutvā katipāhaccayena puna kathesi, tassa cittaṃ dvajjhabhāvaṃ agamāsi. Tato tatiyavāraṃ kathito ‘‘kinti katvā okāsaṃ labhissāmī’’ti āha. Athassa sā upāyaṃ kathentī ‘‘tvaṃ mayā vuttameva karohi, asukaṭṭhāne mahākakudhasamīpe titthaṃ atthi, tattha tikhiṇaṃ daṇḍakavāsiṃ gahetvā tiṭṭhāhī’’ti. So tathā akāsi. Jeṭṭhabhātāpissa araññe kammaṃ katvā gharaṃ āgato. Sā tasmiṃ muducittā viya hutvā ‘‘ehi sāmi , sīse te olikhissāmī’’ti olikhantī ‘‘upakkiliṭṭhaṃ te sīsa’’nti āmalakapiṇḍaṃ datvā ‘‘gaccha asukaṭṭhāne sīsaṃ dhovitvā āgacchāhī’’ti pesesi. So tāya vuttatitthameva gantvā āmalakakakkena sīsaṃ makkhetvā udakaṃ oruyha onamitvā sīsaṃ dhovi. Atha naṃ itaro rukkhantarato nikkhamitvā khandhaṭṭhike paharitvā jīvitā voropetvā gehaṃ agamāsi.
இதரோ ப⁴ரியாய ஸினேஹங் பரிச்சஜிதுமஸக்கொந்தோ தஸ்மிங்யேவ கே³ஹே மஹாத⁴ம்மனி ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி. ஸோ தஸ்ஸா டி²தாயபி நிஸின்னாயபி க³ந்த்வா ஸரீரே பததி. அத² நங் ஸா ‘‘ஸோயேவ அயங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி கா⁴தாபேஸி. ஸோ புன தஸ்ஸா ஸினேஹேன தஸ்மிங்யேவ கே³ஹே குக்குரோ ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி. ஸோ பத³ஸா க³மனகாலதோ பட்டா²ய தஸ்ஸா பச்ச²தோ பச்ச²தோ சரதி. அரஞ்ஞங் க³ச்ச²ந்தியாபி ஸத்³தி⁴ங்யேவ க³ச்ச²தி. தங் தி³ஸ்வா மனுஸ்ஸா ‘‘நிக்க²ந்தோ ஸுனக²லுத்³த³கோ, கதரட்டா²னங் க³மிஸ்ஸதீ’’தி உப்பண்டெ³ந்தி. ஸா புன தங் கா⁴தாபேஸி.
Itaro bhariyāya sinehaṃ pariccajitumasakkonto tasmiṃyeva gehe mahādhammani hutvā nibbatti. So tassā ṭhitāyapi nisinnāyapi gantvā sarīre patati. Atha naṃ sā ‘‘soyeva ayaṃ bhavissatī’’ti ghātāpesi. So puna tassā sinehena tasmiṃyeva gehe kukkuro hutvā nibbatti. So padasā gamanakālato paṭṭhāya tassā pacchato pacchato carati. Araññaṃ gacchantiyāpi saddhiṃyeva gacchati. Taṃ disvā manussā ‘‘nikkhanto sunakhaluddako, kataraṭṭhānaṃ gamissatī’’ti uppaṇḍenti. Sā puna taṃ ghātāpesi.
ஸோபி புன தஸ்மிங்யேவ கே³ஹே வச்ச²கோ ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி. ததே²வ தஸ்ஸா பச்ச²தோ பச்ச²தோ சரதி. ததா³பி நங் மனுஸ்ஸா தி³ஸ்வா ‘‘நிக்க²ந்தோ கோ³பாலகோ, கத்த² கா³வியோ சரிஸ்ஸந்தீ’’தி உப்பண்டெ³ந்தி. ஸா தஸ்மிம்பி டா²னே தங் கா⁴தாபேஸி. ஸோ ததா³பி தஸ்ஸா உபரி ஸினேஹங் சி²ந்தி³துங் அஸக்கொந்தோ சதுத்தே² வாரே தஸ்ஸாயேவ குச்சி²யங் ஜாதிஸ்ஸரோ ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி. ஸோ படிபாடியா சதூஸு அத்தபா⁴வேஸு தாய கா⁴திதபா⁴வங் தி³ஸ்வா ‘‘ஏவரூபாய நாம பச்சத்தி²காய குச்சி²ஸ்மிங் நிப்³ப³த்தொஸ்மீ’’தி ததோ பட்டா²ய தஸ்ஸா ஹத்தே²ன அத்தானங் பு²ஸிதுங் ந தே³தி. ஸசே நங் ஸா பு²ஸதி, கந்த³தி ரோத³தி. அத² நங் அய்யகோவ படிஜக்³க³தி. தங் அபரபா⁴கே³ வுத்³தி⁴ப்பத்தங் அய்யகோ ஆஹ – ‘‘தாத, கஸ்மா த்வங் மாது ஹத்தே²ன அத்தானங் பு²ஸிதுங் ந தே³ஸி. ஸசேபி தங் பு²ஸதி, மஹாஸத்³தே³ன ரோத³ஸி கந்த³ஸீ’’தி. அய்யகேன புட்டோ² ‘‘ந ஏஸா மய்ஹங் மாதா, பச்சாமித்தா ஏஸா’’தி தங் பவத்திங் ஸப்³ப³ங் ஆரோசேஸி. ஸோ தங் ஆலிங்கி³த்வா ரோதி³த்வா ‘‘ஏஹி, தாத, கிங் அம்ஹாகங் ஈதி³ஸே டா²னே நிவாஸகிச்ச’’ந்தி தங் ஆதா³ய நிக்க²மித்வா ஏகங் விஹாரங் க³ந்த்வா பப்³ப³ஜித்வா உபோ⁴பி தத்த² வஸந்தா அரஹத்தங் பாபுணிங்ஸு.
Sopi puna tasmiṃyeva gehe vacchako hutvā nibbatti. Tatheva tassā pacchato pacchato carati. Tadāpi naṃ manussā disvā ‘‘nikkhanto gopālako, kattha gāviyo carissantī’’ti uppaṇḍenti. Sā tasmimpi ṭhāne taṃ ghātāpesi. So tadāpi tassā upari sinehaṃ chindituṃ asakkonto catutthe vāre tassāyeva kucchiyaṃ jātissaro hutvā nibbatti. So paṭipāṭiyā catūsu attabhāvesu tāya ghātitabhāvaṃ disvā ‘‘evarūpāya nāma paccatthikāya kucchismiṃ nibbattosmī’’ti tato paṭṭhāya tassā hatthena attānaṃ phusituṃ na deti. Sace naṃ sā phusati, kandati rodati. Atha naṃ ayyakova paṭijaggati. Taṃ aparabhāge vuddhippattaṃ ayyako āha – ‘‘tāta, kasmā tvaṃ mātu hatthena attānaṃ phusituṃ na desi. Sacepi taṃ phusati, mahāsaddena rodasi kandasī’’ti. Ayyakena puṭṭho ‘‘na esā mayhaṃ mātā, paccāmittā esā’’ti taṃ pavattiṃ sabbaṃ ārocesi. So taṃ āliṅgitvā roditvā ‘‘ehi, tāta, kiṃ amhākaṃ īdise ṭhāne nivāsakicca’’nti taṃ ādāya nikkhamitvā ekaṃ vihāraṃ gantvā pabbajitvā ubhopi tattha vasantā arahattaṃ pāpuṇiṃsu.
மஹாஸாவஜ்ஜோதி லோகவஜ்ஜவஸேனபி விபாகவஜ்ஜவஸேனபீதி த்³வீஹிபி காரணேஹி மஹாஸாவஜ்ஜோ. கத²ங்? தோ³ஸேன ஹி து³ட்டோ² ஹுத்வா மாதரிபி அபரஜ்ஜ²தி, பிதரிபி பா⁴திப⁴கி³னிஆதீ³ஸுபி பப்³ப³ஜிதேஸுபி. ஸோ க³தக³தட்டா²னேஸு ‘‘அயங் புக்³க³லோ மாதாபிதூஸுபி அபரஜ்ஜ²தி, பா⁴திப⁴கி³னிஆதீ³ஸுபி, பப்³ப³ஜிதேஸுபீ’’தி மஹதிங் க³ரஹங் லப⁴தி. ஏவங் தாவ லோகவஜ்ஜவஸேன மஹாஸாவஜ்ஜோ. தோ³ஸவஸேன பன கதேன ஆனந்தரியகம்மேன கப்பங் நிரயே பச்சதி. ஏவங் விபாகவஜ்ஜவஸேன மஹாஸாவஜ்ஜோ. கி²ப்பவிராகீ³தி கி²ப்பங் விரஜ்ஜதி. தோ³ஸேன ஹி து³ட்டோ² மாதாபிதூஸுபி சேதியேபி போ³தி⁴ம்ஹிபி பப்³ப³ஜிதேஸுபி அபரஜ்ஜி²த்வா ‘‘மய்ஹங் க²மதா²’’தி. அச்சயங் தே³ஸேதி. தஸ்ஸ ஸஹ க²மாபனேன தங் கம்மங் பாகதிகமேவ ஹோதி.
Mahāsāvajjoti lokavajjavasenapi vipākavajjavasenapīti dvīhipi kāraṇehi mahāsāvajjo. Kathaṃ? Dosena hi duṭṭho hutvā mātaripi aparajjhati, pitaripi bhātibhaginiādīsupi pabbajitesupi. So gatagataṭṭhānesu ‘‘ayaṃ puggalo mātāpitūsupi aparajjhati, bhātibhaginiādīsupi, pabbajitesupī’’ti mahatiṃ garahaṃ labhati. Evaṃ tāva lokavajjavasena mahāsāvajjo. Dosavasena pana katena ānantariyakammena kappaṃ niraye paccati. Evaṃ vipākavajjavasena mahāsāvajjo. Khippavirāgīti khippaṃ virajjati. Dosena hi duṭṭho mātāpitūsupi cetiyepi bodhimhipi pabbajitesupi aparajjhitvā ‘‘mayhaṃ khamathā’’ti. Accayaṃ deseti. Tassa saha khamāpanena taṃ kammaṃ pākatikameva hoti.
மோஹோபி த்³வீஹேவ காரணேஹி மஹாஸாவஜ்ஜோ. மோஹேன ஹி மூள்ஹோ ஹுத்வா மாதாபிதூஸுபி சேதியேபி போ³தி⁴ம்ஹிபி பப்³ப³ஜிதேஸுபி அபரஜ்ஜி²த்வா க³தக³தட்டா²னே க³ரஹங் லப⁴தி. ஏவங் தாவ லோகவஜ்ஜவஸேன மஹாஸாவஜ்ஜோ. மோஹவஸேன பன கதேன ஆனந்தரியகம்மேன கப்பங் நிரயே பச்சதி. ஏவங் விபாகவஜ்ஜவஸேனபி மஹாஸாவஜ்ஜோ. த³ந்த⁴விராகீ³தி ஸணிகங் விரஜ்ஜதி. மோஹேன மூள்ஹேன ஹி கதகம்மங் ஸணிகங் முச்சதி. யதா² ஹி அச்ச²சம்மங் ஸதக்க²த்தும்பி தோ⁴வியமானங் ந பண்ட³ரங் ஹோதி, ஏவமேவ மோஹேன மூள்ஹேன கதகம்மங் ஸீக⁴ங் ந முச்சதி, ஸணிகமேவ முச்சதீதி. ஸேஸமெத்த² உத்தானமேவாதி.
Mohopi dvīheva kāraṇehi mahāsāvajjo. Mohena hi mūḷho hutvā mātāpitūsupi cetiyepi bodhimhipi pabbajitesupi aparajjhitvā gatagataṭṭhāne garahaṃ labhati. Evaṃ tāva lokavajjavasena mahāsāvajjo. Mohavasena pana katena ānantariyakammena kappaṃ niraye paccati. Evaṃ vipākavajjavasenapi mahāsāvajjo. Dandhavirāgīti saṇikaṃ virajjati. Mohena mūḷhena hi katakammaṃ saṇikaṃ muccati. Yathā hi acchacammaṃ satakkhattumpi dhoviyamānaṃ na paṇḍaraṃ hoti, evameva mohena mūḷhena katakammaṃ sīghaṃ na muccati, saṇikameva muccatīti. Sesamettha uttānamevāti.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya / 8. அஞ்ஞதித்தி²யஸுத்தங் • 8. Aññatitthiyasuttaṃ
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 8. அஞ்ஞதித்தி²யஸுத்தவண்ணனா • 8. Aññatitthiyasuttavaṇṇanā