Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā

    2. அஞ்ஞவாத³கஸிக்கா²பத³வண்ணனா

    2. Aññavādakasikkhāpadavaṇṇanā

    94-98. து³தியே அஞ்ஞங் வசனந்தி யங் சோத³கேன சுதி³தகஸ்ஸ தோ³ஸவிபா⁴வனவசனங் வுத்தங், தங் ததோ அஞ்ஞேனேவ வசனேன படிசரதி. அத² வா அஞ்ஞேனஞ்ஞங் படிசரதீதி அஞ்ஞேன காரணேன அஞ்ஞங் காரணங் படிசரதீதி ஏவமெத்த² அத்தோ² வேதி³தப்³போ³, யங் சோத³கேன சுதி³தகஸ்ஸ தோ³ஸவிபா⁴வனகாரணங் வுத்தங், ததோ அஞ்ஞேன சோத³னாய அமூலகபா⁴வதீ³பகேன காரணேன படிசரதீதி வுத்தங் ஹோதி. படிசரதீதி ச படிச்சா²த³னவஸேன சரதி, பவத்ததீதி அத்தோ². படிச்சா²த³னத்தோ² ஏவ வா சரதி-ஸத்³தோ³ அனேகத்த²த்தா தா⁴தூனங். தேனாஹ ‘‘படிச்சா²தே³தீ’’தி. கோ ஆபன்னோதிஆதி³னா பாளியங் சோத³னங் அவிஸ்ஸஜ்ஜெத்வா விக்கே²பாபஜ்ஜனவஸேன அஞ்ஞேன அஞ்ஞங் படிசரணங் த³ஸ்ஸிதங். அபரம்பி பன சோத³னங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா ப³ஹித்³தா⁴ கதா²அபனாமவஸேன பவத்தங் பாளிமுத்தகங் அஞ்ஞேனஞ்ஞங் படிசரணங் வேதி³தப்³ப³ங். ‘‘இத்த²ன்னாமங் ஆபத்திங் ஆபன்னோஸீ’’தி புட்டோ² ‘‘பாடலிபுத்தங் க³தொம்ஹீ’’தி வத்வா புன ‘‘ந தவ பாடலிபுத்தக³மனங் புச்சா²ம, ஆபத்திங் புச்சா²மா’’தி வுத்தே ‘‘ததோ ராஜக³ஹங் க³தொம்ஹீ’’தி வத்வா ‘‘ராஜக³ஹங் வா யாஹி ப்³ராஹ்மணக³ஹங் வா, ஆபத்திங் ஆபன்னோஸீ’’தி வுத்தே ‘‘தத்த² மே ஸூகரமங்ஸங் லத்³த⁴’’ந்திஆதீ³னி வத்வாவ கத²ங் ப³ஹித்³தா⁴ விக்கி²பந்தோபி ஹி ‘‘அஞ்ஞேனஞ்ஞங் படிசரதி’’ச்சேவ ஸங்க²ங் க³ச்ச²தி.

    94-98. Dutiye aññaṃ vacananti yaṃ codakena cuditakassa dosavibhāvanavacanaṃ vuttaṃ, taṃ tato aññeneva vacanena paṭicarati. Atha vā aññenaññaṃ paṭicaratīti aññena kāraṇena aññaṃ kāraṇaṃ paṭicaratīti evamettha attho veditabbo, yaṃ codakena cuditakassa dosavibhāvanakāraṇaṃ vuttaṃ, tato aññena codanāya amūlakabhāvadīpakena kāraṇena paṭicaratīti vuttaṃ hoti. Paṭicaratīti ca paṭicchādanavasena carati, pavattatīti attho. Paṭicchādanattho eva vā carati-saddo anekatthattā dhātūnaṃ. Tenāha ‘‘paṭicchādetī’’ti. Ko āpannotiādinā pāḷiyaṃ codanaṃ avissajjetvā vikkhepāpajjanavasena aññena aññaṃ paṭicaraṇaṃ dassitaṃ. Aparampi pana codanaṃ vissajjetvā bahiddhā kathāapanāmavasena pavattaṃ pāḷimuttakaṃ aññenaññaṃ paṭicaraṇaṃ veditabbaṃ. ‘‘Itthannāmaṃ āpattiṃ āpannosī’’ti puṭṭho ‘‘pāṭaliputtaṃ gatomhī’’ti vatvā puna ‘‘na tava pāṭaliputtagamanaṃ pucchāma, āpattiṃ pucchāmā’’ti vutte ‘‘tato rājagahaṃ gatomhī’’ti vatvā ‘‘rājagahaṃ vā yāhi brāhmaṇagahaṃ vā, āpattiṃ āpannosī’’ti vutte ‘‘tattha me sūkaramaṃsaṃ laddha’’ntiādīni vatvāva kathaṃ bahiddhā vikkhipantopi hi ‘‘aññenaññaṃ paṭicarati’’cceva saṅkhaṃ gacchati.

    யதே³தங் அஞ்ஞேன அஞ்ஞங் படிசரணவஸேன பவத்தவசனங், ததே³வ புச்சி²தமத்த²ங் ட²பெத்வா அஞ்ஞங் வத³தீதி அஞ்ஞவாத³கந்தி ஆஹ ‘‘அஞ்ஞேனஞ்ஞங் படிசரணஸ்ஸேதங் நாம’’ந்தி. துண்ஹீபூ⁴தஸ்ஸேதங் நாமந்தி துண்ஹீபா⁴வஸ்ஸேதங் நாமங், அயமேவ வா பாடோ². அஞ்ஞவாத³கங் ஆரோபேதூதி அஞ்ஞவாத³ககம்மங் ஆரோபேது, அஞ்ஞவாத³கத்தங் வா இதா³னி கரியமானேன கம்மேன ஆரோபேதூதி அத்தோ². விஹேஸகங் ஆரோபேதூதி எத்தா²பி விஹேஸககம்மங் விஹேஸகபா⁴வங் வா ஆரோபேதூதி ஏவமத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³.

    Yadetaṃ aññena aññaṃ paṭicaraṇavasena pavattavacanaṃ, tadeva pucchitamatthaṃ ṭhapetvā aññaṃ vadatīti aññavādakanti āha ‘‘aññenaññaṃ paṭicaraṇassetaṃ nāma’’nti. Tuṇhībhūtassetaṃ nāmanti tuṇhībhāvassetaṃ nāmaṃ, ayameva vā pāṭho. Aññavādakaṃ āropetūti aññavādakakammaṃ āropetu, aññavādakattaṃ vā idāni kariyamānena kammena āropetūti attho. Vihesakaṃ āropetūti etthāpi vihesakakammaṃ vihesakabhāvaṃ vā āropetūti evamattho daṭṭhabbo.

    அனாரோபிதே அஞ்ஞவாத³கே வுத்தது³க்கடங் பாளியங் ஆக³தஅஞ்ஞேனஞ்ஞங்படிசரணவஸேன யுஜ்ஜதி . அட்ட²கதா²யங் ஆக³தேன பன பாளிமுத்தகஅஞ்ஞேனஞ்ஞங்படிசரணவஸேன அனாரோபிதே அஞ்ஞவாத³கே முஸாவாதே³ன பாசித்தியங், ஆரோபிதே இமினாவ பாசித்தியந்தி வேதி³தப்³ப³ங். கேசி பன ‘‘ஆரோபிதே அஞ்ஞவாத³கே முஸாவாதே³ன இமினா ச பாசித்தியத்³வயங் ஹோதீ’’தி வத³ந்தி, தங் வீமங்ஸித்வா க³ஹேதப்³ப³ங். யா ஸா ஆதி³கம்மிகஸ்ஸ அனாபத்தி வுத்தா, ஸாபி பாளியங் ஆக³தஅஞ்ஞேனஞ்ஞங்படிசரணவஸேன வுத்தாதி த³ட்ட²ப்³பா³, இமினா ஸிக்கா²பதே³ன அனாபத்தித³ஸ்ஸனத்த²ங் வா. ஸேஸங் உத்தானமேவ. த⁴ம்மகம்மேன ஆரோபிததா, ஆபத்தியா வா வத்து²னா வா அனுயுஞ்ஜியமானதா, சா²தே³துகாமதாய அஞ்ஞேனஞ்ஞங் படிசரணங் வா துண்ஹீபா⁴வோ வாதி இமானி பனெத்த² தீணி அங்கா³னி.

    Anāropite aññavādake vuttadukkaṭaṃ pāḷiyaṃ āgataaññenaññaṃpaṭicaraṇavasena yujjati . Aṭṭhakathāyaṃ āgatena pana pāḷimuttakaaññenaññaṃpaṭicaraṇavasena anāropite aññavādake musāvādena pācittiyaṃ, āropite imināva pācittiyanti veditabbaṃ. Keci pana ‘‘āropite aññavādake musāvādena iminā ca pācittiyadvayaṃ hotī’’ti vadanti, taṃ vīmaṃsitvā gahetabbaṃ. Yā sā ādikammikassa anāpatti vuttā, sāpi pāḷiyaṃ āgataaññenaññaṃpaṭicaraṇavasena vuttāti daṭṭhabbā, iminā sikkhāpadena anāpattidassanatthaṃ vā. Sesaṃ uttānameva. Dhammakammena āropitatā, āpattiyā vā vatthunā vā anuyuñjiyamānatā, chādetukāmatāya aññenaññaṃ paṭicaraṇaṃ vā tuṇhībhāvo vāti imāni panettha tīṇi aṅgāni.

    அஞ்ஞவாத³கஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Aññavādakasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 2. பூ⁴தகா³மவக்³கோ³ • 2. Bhūtagāmavaggo

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / 2. அஞ்ஞவாத³கஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 2. Aññavādakasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / 2. அஞ்ஞவாத³கஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 2. Aññavādakasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / 2. அஞ்ஞவாத³கஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 2. Aññavādakasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 2. அஞ்ஞவாத³கஸிக்கா²பத³ங் • 2. Aññavādakasikkhāpadaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact