Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பு³த்³த⁴வங்ஸபாளி • Buddhavaṃsapāḷi

    9. அனோமத³ஸ்ஸீபு³த்³த⁴வங்ஸோ

    9. Anomadassībuddhavaṃso

    1.

    1.

    ஸோபி⁴தஸ்ஸ அபரேன, ஸம்பு³த்³தோ⁴ த்³விபது³த்தமோ;

    Sobhitassa aparena, sambuddho dvipaduttamo;

    அனோமத³ஸ்ஸீ அமிதயஸோ, தேஜஸ்ஸீ து³ரதிக்கமோ.

    Anomadassī amitayaso, tejassī duratikkamo.

    2.

    2.

    ஸோ செ²த்வா ப³ந்த⁴னங் ஸப்³ப³ங், வித்³த⁴ங்ஸெத்வா தயோ ப⁴வே;

    So chetvā bandhanaṃ sabbaṃ, viddhaṃsetvā tayo bhave;

    அனிவத்திக³மனங் மக்³க³ங், தே³ஸேஸி தே³வமானுஸே.

    Anivattigamanaṃ maggaṃ, desesi devamānuse.

    3.

    3.

    ஸாக³ரோவ அஸங்கோ²போ⁴, பப்³ப³தோவ து³ராஸதோ³;

    Sāgarova asaṅkhobho, pabbatova durāsado;

    ஆகாஸோவ அனந்தோ ஸோ, ஸாலராஜாவ பு²ல்லிதோ.

    Ākāsova ananto so, sālarājāva phullito.

    4.

    4.

    த³ஸ்ஸனேனபி தங் பு³த்³த⁴ங், தோஸிதா ஹொந்தி பாணினோ;

    Dassanenapi taṃ buddhaṃ, tositā honti pāṇino;

    ப்³யாஹரந்தங் கி³ரங் ஸுத்வா, அமதங் பாபுணந்தி தே.

    Byāharantaṃ giraṃ sutvā, amataṃ pāpuṇanti te.

    5.

    5.

    த⁴ம்மாபி⁴ஸமயோ தஸ்ஸ, இத்³தோ⁴ பீ²தோ ததா³ அஹு;

    Dhammābhisamayo tassa, iddho phīto tadā ahu;

    கோடிஸதானி அபி⁴ஸமிங்ஸு, பட²மே த⁴ம்மதே³ஸனே.

    Koṭisatāni abhisamiṃsu, paṭhame dhammadesane.

    6.

    6.

    ததோ பரங் அபி⁴ஸமயே, வஸ்ஸந்தே த⁴ம்மவுட்டி²யோ;

    Tato paraṃ abhisamaye, vassante dhammavuṭṭhiyo;

    அஸீதிகோடியோபி⁴ஸமிங்ஸு, து³தியே த⁴ம்மதே³ஸனே.

    Asītikoṭiyobhisamiṃsu, dutiye dhammadesane.

    7.

    7.

    ததோபரஞ்ஹி வஸ்ஸந்தே, தப்பயந்தே ச பாணினங்;

    Tatoparañhi vassante, tappayante ca pāṇinaṃ;

    அட்ட²ஸத்ததிகோடீனங், ததியாபி⁴ஸமயோ அஹு.

    Aṭṭhasattatikoṭīnaṃ, tatiyābhisamayo ahu.

    8.

    8.

    ஸன்னிபாதா தயோ ஆஸுங், தஸ்ஸாபி ச மஹேஸினோ;

    Sannipātā tayo āsuṃ, tassāpi ca mahesino;

    அபி⁴ஞ்ஞாப³லப்பத்தானங், புப்பி²தானங் விமுத்தியா.

    Abhiññābalappattānaṃ, pupphitānaṃ vimuttiyā.

    9.

    9.

    அட்ட²ஸதஸஹஸ்ஸானங், ஸன்னிபாதோ ததா³ அஹு;

    Aṭṭhasatasahassānaṃ, sannipāto tadā ahu;

    பஹீனமத³மோஹானங், ஸந்தசித்தான தாதி³னங்.

    Pahīnamadamohānaṃ, santacittāna tādinaṃ.

    10.

    10.

    ஸத்தஸதஸஹஸ்ஸானங் , து³தியோ ஆஸி ஸமாக³மோ;

    Sattasatasahassānaṃ , dutiyo āsi samāgamo;

    அனங்க³ணானங் விரஜானங், உபஸந்தான தாதி³னங்.

    Anaṅgaṇānaṃ virajānaṃ, upasantāna tādinaṃ.

    11.

    11.

    ச²ன்னங் ஸதஸஹஸ்ஸானங், ததியோ ஆஸி ஸமாக³மோ;

    Channaṃ satasahassānaṃ, tatiyo āsi samāgamo;

    அபி⁴ஞ்ஞாப³லப்பத்தானங், நிப்³பு³தானங் தபஸ்ஸினங்.

    Abhiññābalappattānaṃ, nibbutānaṃ tapassinaṃ.

    12.

    12.

    அஹங் தேன ஸமயேன, யக்கோ² ஆஸிங் மஹித்³தி⁴கோ;

    Ahaṃ tena samayena, yakkho āsiṃ mahiddhiko;

    நேகானங் யக்க²கோடீனங், வஸவத்திம்ஹி இஸ்ஸரோ.

    Nekānaṃ yakkhakoṭīnaṃ, vasavattimhi issaro.

    13.

    13.

    ததா³பி தங் பு³த்³த⁴வரங், உபக³ந்த்வா மஹேஸினங்;

    Tadāpi taṃ buddhavaraṃ, upagantvā mahesinaṃ;

    அன்னபானேன தப்பேஸிங், ஸஸங்க⁴ங் லோகனாயகங்.

    Annapānena tappesiṃ, sasaṅghaṃ lokanāyakaṃ.

    14.

    14.

    ஸோபி மங் ததா³ ப்³யாகாஸி, விஸுத்³த⁴னயனோ முனி;

    Sopi maṃ tadā byākāsi, visuddhanayano muni;

    ‘‘அபரிமெய்யிதோ கப்பே, அயங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸதி.

    ‘‘Aparimeyyito kappe, ayaṃ buddho bhavissati.

    15.

    15.

    ‘‘பதா⁴னங் பத³ஹித்வான…பே॰… ஹெஸ்ஸாம ஸம்முகா² இமங்’’.

    ‘‘Padhānaṃ padahitvāna…pe… hessāma sammukhā imaṃ’’.

    16.

    16.

    தஸ்ஸாபி வசனங் ஸுத்வா, ஹட்டோ² ஸங்விக்³க³மானஸோ;

    Tassāpi vacanaṃ sutvā, haṭṭho saṃviggamānaso;

    உத்தரிங் வதமதி⁴ட்டா²ஸிங், த³ஸபாரமிபூரியா.

    Uttariṃ vatamadhiṭṭhāsiṃ, dasapāramipūriyā.

    17.

    17.

    நக³ரங் சந்த³வதீ நாம, யஸவா நாம க²த்தியோ;

    Nagaraṃ candavatī nāma, yasavā nāma khattiyo;

    மாதா யஸோத⁴ரா நாம, அனோமத³ஸ்ஸிஸ்ஸ ஸத்து²னோ.

    Mātā yasodharā nāma, anomadassissa satthuno.

    18.

    18.

    த³ஸவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி, அகா³ரங் அஜ்ஜ² ஸோ வஸி;

    Dasavassasahassāni, agāraṃ ajjha so vasi;

    ஸிரீ உபஸிரீ வட்³டோ⁴, தயோ பாஸாத³முத்தமா.

    Sirī upasirī vaḍḍho, tayo pāsādamuttamā.

    19.

    19.

    தேவீஸதிஸஹஸ்ஸானி, நாரியோ ஸமலங்கதா;

    Tevīsatisahassāni, nāriyo samalaṅkatā;

    ஸிரிமா நாம ஸா நாரீ, உபவாணோ நாம அத்ரஜோ.

    Sirimā nāma sā nārī, upavāṇo nāma atrajo.

    20.

    20.

    நிமித்தே சதுரோ தி³ஸ்வா, ஸிவிகாயாபி⁴னிக்க²மி;

    Nimitte caturo disvā, sivikāyābhinikkhami;

    அனூனத³ஸமாஸானி, பதா⁴னங் பத³ஹீ ஜினோ.

    Anūnadasamāsāni, padhānaṃ padahī jino.

    21.

    21.

    ப்³ரஹ்முனா யாசிதோ ஸந்தோ, அனோமத³ஸ்ஸீ மஹாமுனி;

    Brahmunā yācito santo, anomadassī mahāmuni;

    வத்தி சக்கங் மஹாவீரோ, உய்யானே ஸோ ஸுத³ஸ்ஸனே 1.

    Vatti cakkaṃ mahāvīro, uyyāne so sudassane 2.

    22.

    22.

    நிஸபோ⁴ ச அனோமோ ச 3, அஹேஸுங் அக்³க³ஸாவகா;

    Nisabho ca anomo ca 4, ahesuṃ aggasāvakā;

    வருணோ நாமுபட்டா²கோ, அனோமத³ஸ்ஸிஸ்ஸ ஸத்து²னோ.

    Varuṇo nāmupaṭṭhāko, anomadassissa satthuno.

    23.

    23.

    ஸுந்த³ரீ ச ஸுமனா ச, அஹேஸுங் அக்³க³ஸாவிகா;

    Sundarī ca sumanā ca, ahesuṃ aggasāvikā;

    போ³தி⁴ தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ, அஜ்ஜுனோதி பவுச்சதி.

    Bodhi tassa bhagavato, ajjunoti pavuccati.

    24.

    24.

    நந்தி³வட்³டோ⁴ ஸிரிவட்³டோ⁴, அஹேஸுங் அக்³கு³பட்ட²கா;

    Nandivaḍḍho sirivaḍḍho, ahesuṃ aggupaṭṭhakā;

    உப்பலா சேவ பது³மா ச, அஹேஸுங் அக்³கு³பட்டி²கா.

    Uppalā ceva padumā ca, ahesuṃ aggupaṭṭhikā.

    25.

    25.

    அட்ட²பண்ணாஸரதனங் , அச்சுக்³க³தோ மஹாமுனி;

    Aṭṭhapaṇṇāsaratanaṃ , accuggato mahāmuni;

    பபா⁴ நித்³தா⁴வதீ தஸ்ஸ, ஸதரங்ஸீவ உக்³க³தோ.

    Pabhā niddhāvatī tassa, sataraṃsīva uggato.

    26.

    26.

    வஸ்ஸஸதஸஹஸ்ஸானி, ஆயு விஜ்ஜதி தாவதே³;

    Vassasatasahassāni, āyu vijjati tāvade;

    தாவதா திட்ட²மானோ ஸோ, தாரேஸி ஜனதங் ப³ஹுங்.

    Tāvatā tiṭṭhamāno so, tāresi janataṃ bahuṃ.

    27.

    27.

    ஸுபுப்பி²தங் பாவசனங், அரஹந்தேஹி தாதி³ஹி;

    Supupphitaṃ pāvacanaṃ, arahantehi tādihi;

    வீதராகே³ஹி விமலேஹி, ஸோபி⁴த்த² ஜினஸாஸனங்.

    Vītarāgehi vimalehi, sobhittha jinasāsanaṃ.

    28.

    28.

    ஸோ ச ஸத்தா² அமிதயஸோ, யுகா³னி தானி அதுலியானி;

    So ca satthā amitayaso, yugāni tāni atuliyāni;

    ஸப்³ப³ங் தமந்தரஹிதங், நனு ரித்தா ஸப்³ப³ஸங்கா²ரா.

    Sabbaṃ tamantarahitaṃ, nanu rittā sabbasaṅkhārā.

    29.

    29.

    அனோமத³ஸ்ஸீ ஜினோ ஸத்தா², த⁴ம்மாராமம்ஹி நிப்³பு³தோ;

    Anomadassī jino satthā, dhammārāmamhi nibbuto;

    தத்தே²வஸ்ஸ ஜினதூ²போ, உப்³பே³தோ⁴ பஞ்சவீஸதீதி.

    Tatthevassa jinathūpo, ubbedho pañcavīsatīti.

    அனோமத³ஸ்ஸிஸ்ஸ ப⁴க³வதோ வங்ஸோ ஸத்தமோ.

    Anomadassissa bhagavato vaṃso sattamo.







    Footnotes:
    1. ஸுத³ஸ்ஸனுய்யானமுத்தமே (ஸ்யா॰ கங்॰)
    2. sudassanuyyānamuttame (syā. kaṃ.)
    3. அஸோகோ ச (ஸீ॰)
    4. asoko ca (sī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / பு³த்³த⁴வங்ஸ-அட்ட²கதா² • Buddhavaṃsa-aṭṭhakathā / 9. அனோமத³ஸ்ஸீபு³த்³த⁴வங்ஸவண்ணனா • 9. Anomadassībuddhavaṃsavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact