Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya |
2. அனொத்தப்பீஸுத்தங்
2. Anottappīsuttaṃ
145. ஏவங் மே ஸுதங் – ஏகங் ஸமயங் ஆயஸ்மா ச மஹாகஸ்ஸபோ ஆயஸ்மா ச ஸாரிபுத்தோ பா³ராணஸியங் விஹரந்தி இஸிபதனே மிக³தா³யே. அத² கோ² ஆயஸ்மா ஸாரிபுத்தோ ஸாயன்ஹஸமயங் படிஸல்லானா வுட்டி²தோ யேனாயஸ்மா மஹாகஸ்ஸபோ தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ஆயஸ்மதா மஹாகஸ்ஸபேன ஸத்³தி⁴ங் ஸம்மோதி³. ஸம்மோத³னீயங் கத²ங் ஸாரணீயங் வீதிஸாரெத்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஏகமந்தங் நிஸின்னோ கோ² ஆயஸ்மா ஸாரிபுத்தோ ஆயஸ்மந்தங் மஹாகஸ்ஸபங் ஏதத³வோச – ‘‘வுச்சதி ஹித³ங், ஆவுஸோ கஸ்ஸப, அனாதாபீ அனொத்தப்பீ அப⁴ப்³போ³ ஸம்போ³தா⁴ய அப⁴ப்³போ³ நிப்³பா³னாய அப⁴ப்³போ³ அனுத்தரஸ்ஸ யோக³க்கே²மஸ்ஸ அதி⁴க³மாய; ஆதாபீ ச கோ² ஒத்தப்பீ ப⁴ப்³போ³ ஸம்போ³தா⁴ய ப⁴ப்³போ³ நிப்³பா³னாய ப⁴ப்³போ³ அனுத்தரஸ்ஸ யோக³க்கே²மஸ்ஸ அதி⁴க³மாயா’’தி.
145. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ āyasmā ca mahākassapo āyasmā ca sāriputto bārāṇasiyaṃ viharanti isipatane migadāye. Atha kho āyasmā sāriputto sāyanhasamayaṃ paṭisallānā vuṭṭhito yenāyasmā mahākassapo tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā āyasmatā mahākassapena saddhiṃ sammodi. Sammodanīyaṃ kathaṃ sāraṇīyaṃ vītisāretvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho āyasmā sāriputto āyasmantaṃ mahākassapaṃ etadavoca – ‘‘vuccati hidaṃ, āvuso kassapa, anātāpī anottappī abhabbo sambodhāya abhabbo nibbānāya abhabbo anuttarassa yogakkhemassa adhigamāya; ātāpī ca kho ottappī bhabbo sambodhāya bhabbo nibbānāya bhabbo anuttarassa yogakkhemassa adhigamāyā’’ti.
‘‘கித்தாவதா நு கோ², ஆவுஸோ, அனாதாபீ ஹோதி அனொத்தப்பீ அப⁴ப்³போ³ ஸம்போ³தா⁴ய அப⁴ப்³போ³ நிப்³பா³னாய அப⁴ப்³போ³ அனுத்தரஸ்ஸ யோக³க்கே²மஸ்ஸ அதி⁴க³மாய; கித்தாவதா ச பனாவுஸோ, ஆதாபீ ஹோதி ஒத்தப்பீ ப⁴ப்³போ³ ஸம்போ³தா⁴ய ப⁴ப்³போ³ நிப்³பா³னாய ப⁴ப்³போ³ அனுத்தரஸ்ஸ யோக³க்கே²மஸ்ஸ அதி⁴க³மாயா’’தி? ‘‘இதா⁴வுஸோ, பி⁴க்கு² ‘அனுப்பன்னா மே பாபகா அகுஸலா த⁴ம்மா உப்பஜ்ஜமானா அனத்தா²ய ஸங்வத்தெய்யு’ந்தி ந ஆதப்பங் கரோதி, ‘உப்பன்னா மே பாபகா அகுஸலா த⁴ம்மா அப்பஹீயமானா அனத்தா²ய ஸங்வத்தெய்யு’ந்தி ந ஆதப்பங் கரோதி, ‘அனுப்பன்னா மே குஸலா த⁴ம்மானுப்பஜ்ஜமானா அனத்தா²ய ஸங்வத்தெய்யு’ந்தி ந ஆதப்பங் கரோதி, ‘உப்பன்னா மே குஸலா த⁴ம்மா நிருஜ்ஜ²மானா அனத்தா²ய ஸங்வத்தெய்யு’ந்தி ந ஆதப்பங் கரோதி. ஏவங் கோ², ஆவுஸோ, அனாதாபீ ஹோதி’’.
‘‘Kittāvatā nu kho, āvuso, anātāpī hoti anottappī abhabbo sambodhāya abhabbo nibbānāya abhabbo anuttarassa yogakkhemassa adhigamāya; kittāvatā ca panāvuso, ātāpī hoti ottappī bhabbo sambodhāya bhabbo nibbānāya bhabbo anuttarassa yogakkhemassa adhigamāyā’’ti? ‘‘Idhāvuso, bhikkhu ‘anuppannā me pāpakā akusalā dhammā uppajjamānā anatthāya saṃvatteyyu’nti na ātappaṃ karoti, ‘uppannā me pāpakā akusalā dhammā appahīyamānā anatthāya saṃvatteyyu’nti na ātappaṃ karoti, ‘anuppannā me kusalā dhammānuppajjamānā anatthāya saṃvatteyyu’nti na ātappaṃ karoti, ‘uppannā me kusalā dhammā nirujjhamānā anatthāya saṃvatteyyu’nti na ātappaṃ karoti. Evaṃ kho, āvuso, anātāpī hoti’’.
‘‘கத²ஞ்சாவுஸோ, அனொத்தப்பீ ஹோதி? இதா⁴வுஸோ, பி⁴க்கு² ‘அனுப்பன்னா மே பாபகா அகுஸலா த⁴ம்மா உப்பஜ்ஜமானா அனத்தா²ய ஸங்வத்தெய்யு’ந்தி ந ஒத்தப்பதி, ‘உப்பன்னா மே பாபகா அகுஸலா த⁴ம்மா அப்பஹீயமானா அனத்தா²ய ஸங்வத்தெய்யு’ந்தி ந ஒத்தப்பதி, ‘அனுப்பன்னா மே குஸலா த⁴ம்மானுப்பஜ்ஜமானா அனத்தா²ய ஸங்வத்தெய்யு’ந்தி ந ஒத்தப்பதி, ‘உப்பன்னா மே குஸலா த⁴ம்மா நிருஜ்ஜ²மானா அனத்தா²ய ஸங்வத்தெய்யு’ந்தி ந ஒத்தப்பதி. ஏவங் கோ², ஆவுஸோ, அனொத்தப்பீ ஹோதி. ஏவங் கோ², ஆவுஸோ, அனாதாபீ அனொத்தப்பீ அப⁴ப்³போ³ ஸம்போ³தா⁴ய அப⁴ப்³போ³ நிப்³பா³னாய அப⁴ப்³போ³ அனுத்தரஸ்ஸ யோக³க்கே²மஸ்ஸ அதி⁴க³மாய.
‘‘Kathañcāvuso, anottappī hoti? Idhāvuso, bhikkhu ‘anuppannā me pāpakā akusalā dhammā uppajjamānā anatthāya saṃvatteyyu’nti na ottappati, ‘uppannā me pāpakā akusalā dhammā appahīyamānā anatthāya saṃvatteyyu’nti na ottappati, ‘anuppannā me kusalā dhammānuppajjamānā anatthāya saṃvatteyyu’nti na ottappati, ‘uppannā me kusalā dhammā nirujjhamānā anatthāya saṃvatteyyu’nti na ottappati. Evaṃ kho, āvuso, anottappī hoti. Evaṃ kho, āvuso, anātāpī anottappī abhabbo sambodhāya abhabbo nibbānāya abhabbo anuttarassa yogakkhemassa adhigamāya.
‘‘கத²ஞ்சாவுஸோ, ஆதாபீ ஹோதி? இதா⁴வுஸோ, பி⁴க்கு² ‘அனுப்பன்னா மே பாபகா அகுஸலா த⁴ம்மா உப்பஜ்ஜமானா அனத்தா²ய ஸங்வத்தெய்யு’ந்தி ஆதப்பங் கரோதி, ‘உப்பன்னா மே பாபகா அகுஸலா த⁴ம்மா அப்பஹீயமானா அனத்தா²ய ஸங்வத்தெய்யு’ந்தி ஆதப்பங் கரோதி, அனுப்பன்னா மே குஸலா த⁴ம்மா…பே॰… ஆதப்பங் கரோதி. ஏவங் கோ², ஆவுஸோ, ஆதாபீ ஹோதி.
‘‘Kathañcāvuso, ātāpī hoti? Idhāvuso, bhikkhu ‘anuppannā me pāpakā akusalā dhammā uppajjamānā anatthāya saṃvatteyyu’nti ātappaṃ karoti, ‘uppannā me pāpakā akusalā dhammā appahīyamānā anatthāya saṃvatteyyu’nti ātappaṃ karoti, anuppannā me kusalā dhammā…pe… ātappaṃ karoti. Evaṃ kho, āvuso, ātāpī hoti.
‘‘கத²ஞ்சாவுஸோ, ஒத்தப்பீ ஹோதி? இதா⁴வுஸோ, பி⁴க்கு² ‘அனுப்பன்னா மே பாபகா அகுஸலா த⁴ம்மா உப்பஜ்ஜமானா அனத்தா²ய ஸங்வத்தெய்யு’ந்தி ஒத்தப்பதி, ‘உப்பன்னா மே பாபகா அகுஸலா த⁴ம்மா அப்பஹீயமானா அனத்தா²ய ஸங்வத்தெய்யு’ந்தி ஒத்தப்பதி, ‘அனுப்பன்னா மே குஸலா த⁴ம்மா அனுப்பஜ்ஜமானா அனத்தா²ய ஸங்வத்தெய்யு’ந்த்ந்த்தி ஒத்தப்பதி, ‘உப்பன்னா மே குஸலா த⁴ம்மா நிருஜ்ஜ²மானா அனத்தா²ய ஸங்வத்தெய்யு’ந்தி ஒத்தப்பதி. ஏவங் கோ², ஆவுஸோ, ஒத்தப்பீ ஹோதி. ஏவங் கோ², ஆவுஸோ, ஆதாபீ ஒத்தப்பீ ப⁴ப்³போ³ ஸம்போ³தா⁴ய ப⁴ப்³போ³ நிப்³பா³னாய ப⁴ப்³போ³ அனுத்தரஸ்ஸ யோக³க்கே²மஸ்ஸ அதி⁴க³மாயா’’தி. து³தியங்.
‘‘Kathañcāvuso, ottappī hoti? Idhāvuso, bhikkhu ‘anuppannā me pāpakā akusalā dhammā uppajjamānā anatthāya saṃvatteyyu’nti ottappati, ‘uppannā me pāpakā akusalā dhammā appahīyamānā anatthāya saṃvatteyyu’nti ottappati, ‘anuppannā me kusalā dhammā anuppajjamānā anatthāya saṃvatteyyu’ntntti ottappati, ‘uppannā me kusalā dhammā nirujjhamānā anatthāya saṃvatteyyu’nti ottappati. Evaṃ kho, āvuso, ottappī hoti. Evaṃ kho, āvuso, ātāpī ottappī bhabbo sambodhāya bhabbo nibbānāya bhabbo anuttarassa yogakkhemassa adhigamāyā’’ti. Dutiyaṃ.
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 2. அனொத்தப்பீஸுத்தவண்ணனா • 2. Anottappīsuttavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 2. அனொத்தப்பீஸுத்தவண்ணனா • 2. Anottappīsuttavaṇṇanā