Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā

    அந்தராயேஅனாபத்திவஸ்ஸச்சே²த³கதா²

    Antarāyeanāpattivassacchedakathā

    201. யேன கா³மோ தேன க³ந்துந்திஆதீ³ஸு ஸசே கா³மோ அவிதூ³ரங் க³தோ ஹோதி, தத்த² பிண்டா³ய சரித்வா விஹாரமேவ ஆக³ந்த்வா வஸிதப்³ப³ங். ஸசே தூ³ரங் க³தோ, ஸத்தாஹவாரேன அருணோ உட்டா²பேதப்³போ³. ந ஸக்கா சே ஹோதி, தத்ரேவ ஸபா⁴க³ட்டா²னே வஸிதப்³ப³ங். ஸசே மனுஸ்ஸா யதா²பவத்தானி ஸலாகப⁴த்தாதீ³னி தெ³ந்தி, ‘‘ந மயங் தஸ்மிங் விஹாரே வஸிம்ஹா’’தி வத்தப்³பா³. ‘‘மயங் விஹாரஸ்ஸ வா பாஸாத³ஸ்ஸ வா ந தே³ம, தும்ஹாகங் தே³ம, யத்த² கத்த²சி வஸித்வா பு⁴ஞ்ஜதா²’’தி வுத்தே பன யதா²ஸுக²ங் பு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங், தேஸங்யேவ தங் பாபுணாதி. ‘‘தும்ஹாகங் வஸனட்டா²னே பாபுணாபெத்வா பு⁴ஞ்ஜதா²’’தி வுத்தே பன யத்த² வஸந்தி, தத்த² நெத்வா வஸ்ஸக்³கே³ன பாபுணாபெத்வா பு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங்.

    201.Yena gāmo tena gantuntiādīsu sace gāmo avidūraṃ gato hoti, tattha piṇḍāya caritvā vihārameva āgantvā vasitabbaṃ. Sace dūraṃ gato, sattāhavārena aruṇo uṭṭhāpetabbo. Na sakkā ce hoti, tatreva sabhāgaṭṭhāne vasitabbaṃ. Sace manussā yathāpavattāni salākabhattādīni denti, ‘‘na mayaṃ tasmiṃ vihāre vasimhā’’ti vattabbā. ‘‘Mayaṃ vihārassa vā pāsādassa vā na dema, tumhākaṃ dema, yattha katthaci vasitvā bhuñjathā’’ti vutte pana yathāsukhaṃ bhuñjitabbaṃ, tesaṃyeva taṃ pāpuṇāti. ‘‘Tumhākaṃ vasanaṭṭhāne pāpuṇāpetvā bhuñjathā’’ti vutte pana yattha vasanti, tattha netvā vassaggena pāpuṇāpetvā bhuñjitabbaṃ.

    ஸசே பவாரிதகாலே வஸ்ஸாவாஸிகங் தெ³ந்தி, யதி³ ஸத்தாஹவாரேன அருணங் உட்டா²பயிங்ஸு, க³ஹேதப்³ப³ங். சி²ன்னவஸ்ஸேஹி பன ‘‘ந மயங் தத்த² வஸிம்ஹ, சி²ன்னவஸ்ஸா மய’’ந்தி வத்தப்³ப³ங். யதி³ ‘‘யேஸங் அம்ஹாகங் ஸேனாஸனங் பாபிதங், தே க³ண்ஹந்தூ’’தி வத³ந்தி, க³ஹேதப்³ப³ங். யங் பன விஹாரே உபனிக்கி²த்தகங் மா வினஸ்ஸீதி இத⁴ ஆஹடங் சீவராதி³வேப⁴ங்கி³யப⁴ண்ட³ங், தங் தத்தே²வ க³ந்த்வா அபலோகெத்வா பா⁴ஜேதப்³ப³ங். ‘‘இதோ அய்யானங் சத்தாரோ பச்சயே தே³தா²’’தி கப்பியகாரகானங் தி³ன்னே கெ²த்தவத்து²ஆதி³கே தத்ருப்பாதே³பி ஏஸேவ நயோ. ஸங்கி⁴கஞ்ஹி வேப⁴ங்கி³யப⁴ண்ட³ங் அந்தோவிஹாரே வா ப³ஹிஸீமாய வா ஹோது, ப³ஹிஸீமாய டி²தானங் அபலோகெத்வா பா⁴ஜேதுங் ந வட்டதி. உப⁴யத்த² டி²தம்பி பன அந்தோஸீமாய டி²தானங் அபலோகெத்வா பா⁴ஜேதுங் வட்டதியேவ.

    Sace pavāritakāle vassāvāsikaṃ denti, yadi sattāhavārena aruṇaṃ uṭṭhāpayiṃsu, gahetabbaṃ. Chinnavassehi pana ‘‘na mayaṃ tattha vasimha, chinnavassā maya’’nti vattabbaṃ. Yadi ‘‘yesaṃ amhākaṃ senāsanaṃ pāpitaṃ, te gaṇhantū’’ti vadanti, gahetabbaṃ. Yaṃ pana vihāre upanikkhittakaṃ mā vinassīti idha āhaṭaṃ cīvarādivebhaṅgiyabhaṇḍaṃ, taṃ tattheva gantvā apaloketvā bhājetabbaṃ. ‘‘Ito ayyānaṃ cattāro paccaye dethā’’ti kappiyakārakānaṃ dinne khettavatthuādike tatruppādepi eseva nayo. Saṅghikañhi vebhaṅgiyabhaṇḍaṃ antovihāre vā bahisīmāya vā hotu, bahisīmāya ṭhitānaṃ apaloketvā bhājetuṃ na vaṭṭati. Ubhayattha ṭhitampi pana antosīmāya ṭhitānaṃ apaloketvā bhājetuṃ vaṭṭatiyeva.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi / 113. அந்தராயே அனாபத்திவஸ்ஸச்சே²த³வாரோ • 113. Antarāye anāpattivassacchedavāro

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / அந்தராயே அனாபத்திவஸ்ஸச்சே²த³கதா²வண்ணனா • Antarāye anāpattivassacchedakathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / அந்தராயேஅனாபத்திவஸ்ஸச்சே²த³கதா²வண்ணனா • Antarāyeanāpattivassacchedakathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / அந்தராயேஅனாபத்திவஸ்ஸச்சே²த³கதா²வண்ணனா • Antarāyeanāpattivassacchedakathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 113. அந்தராயே அனாபத்திவஸ்ஸச்சே²த³கதா² • 113. Antarāye anāpattivassacchedakathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact