Mapamond

    Antarctica a fost acoperită cu păduri în Triasic

    Antarctica a fost acoperită cu întinse păduri în Triasic, distruse probabil de inundaţii catastrofale.



    Trunchiul unui copac pietrificat în Petrified Forest National Park, USA.


    Trei cercetători de la Universitatea din Siena, care au călătorit pe nava Italica şi au participat la expediţia italiană de cercetare în Antarctica, au studiat una dintre cele mai mari şi mai importante păduri fosile ale Polului Sud, în Allan Hills, la mai mult de 200 km de la sediul ştiinţific italian Mario Zucchelli din Terra Vittoria.

    Este vorba despre o pădure fosilă mare şi veche, datând de acum 245 milioane ani. Trunchiurile copacilor fosili tăiaţi au fost deja identificaţi de echipa de cercetare în două expediţii anterioare.

    În ciuda mineralizării, au fost găsite importante detalii anatomice ale lemnului original, inelele de creştere, structura lemnului, nodurile inserţiei ramurilor pe trunchiuri şi sistemele de rădăcini perfect conservate în timpul procesului de fosilizare.

    Cercetătorii au descoperit nu numai trunchiuri de copaci fosilizaţi, dar şi multe amprente fosile de frunze, care permit o mai bună identificare a plantelor. Noile descoperiri au permis identificarea, maparea şi sistematizarea a mai mult de 250 de copaci fosilizaţi, care fac din Allan Hills unul dintre domeniile de plante fosile cele mai mari şi mai importante din Antarctica.

    Rămăşiţele sunt ale unei păduri din Triasic, distruse cel mai probabil din cauza uneia sau mai multor inundaţii catastrofale, cu trunchiurile târâte de curentul râului şi apoi abandonate în sedimente.

    Inundaţiile catastrofale cu distrugerea unor enorme suprafeţe de vegetaţie, au caracterizat, probabil, Triasicul inferior şi mediu în întrega Gondwana meridională, supercontinentul format din America de Sud, Africa de Sud, India, Australia şi Antarctica.

    Aceste evenimente au fost urmarea variaţiilor climatice puternice caracteristice perioadei extrem de critice a istoriei Pământului, care este una dintre cele mai mari extincţii în masă ce a distrus peste 95% dintre speciile de animale şi plante.

    10 IANUARIE 2016



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Posibilităţile "plauzibile" ale existenţei tigrului tasmanian in nordul provinciei australiene Queensland au determinat oamenii de ştiinţă să înceapă o căutare a speciei despre care se credea că a dispărut cu mai mult de 80 de ani în urmă.
    O pădure veche de mii de ani a fost descoperită de scufundătorii de la Sea Search sub apele mării, în largul coastelor din Norfolk, Marea Britanie.
    Oamenii de ştiinţă de la California Institute of Technology şi de la China Earthquake Administration au descoperit un canion vechi, adânc îngropat sub râul Yarlung, în partea de sud a Tibetului.
    Numărul tigrilor aflaţi în libertate (specie protejată) scade de la an la an. Numai India a pierdut 63 de tigri în cursul anului 2013. Primul tigru pierdut în 2013 a fost în ianuarie în pădurile din Brahmapuri şi a fost un caz de braconaj, iar ultimul caz a fost raportat în decembrie şi este în curs de investigare.
    Oamenii de ştiinţă australieni de la Curtin University School of Mine cred că un super-vulcan activ acum peste 100 milioane ani, a erupt atât de puternic, încât a aruncat cristale mici peste tot continentul australian.
    Au trecut 75 de ani de când soarecele Jerry si pisica Tom se războiesc pe ecranele din întreaga lume, spre deliciul generaţiilor de copii de toate vârstele.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact