Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பஞ்சபகரண-அட்ட²கதா² • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā |
3. அனுலோமபச்சனீயவண்ணனா
3. Anulomapaccanīyavaṇṇanā
45-48. இதா³னி அனுலோமபச்சனீயங் ஹோதி. தங் த³ஸ்ஸேதுங் ஸியா குஸலங் த⁴ம்மங் படிச்ச குஸலோ த⁴ம்மோ உப்பஜ்ஜெய்ய ஹேதுபச்சயா நஆரம்மணபச்சயாதிஆதி³ ஆரத்³த⁴ங். தத்த² ‘‘ஹேதுபச்சயா நஆரம்மணபச்சயா…பே॰… ஹேதுபச்சயா நஅவிக³தபச்சயா’’தி ஹேதுபத³ஸ்ஸ ஸேஸேஸு தேவீஸதியா பச்சயேஸு ஏகேகேன ஸத்³தி⁴ங் யோஜனாவஸேன ஹேதுபதா³தி³கே ஏகமூலகே தேவீஸதி அனுலோமபச்சனீயானி. தேஸு ஏகேகஸ்மிங் ஏகூனபஞ்ஞாஸங் கத்வா ஸத்தவீஸாதி⁴கானி ஏகாத³ஸ புச்சா²ஸதானி ஹொந்தி. து³மூலகே பன ஹேதாரம்மணபதா³னங் ஸேஸேஸு த்³வாவீஸதியா பச்சயேஸு ஏகேகேன ஸத்³தி⁴ங் யோஜனாவஸேன த்³வாவீஸதி அனுலோமபச்சனீயானீதி ஏவங் அனுலோமே வுத்தேஸு ஸப்³பே³ஸு ஏகமூலகாதீ³ஸு ஏகேகங் பத³ங் பரிஹாபெத்வா அவஸேஸானங் வஸேன புச்சா²க³ணனா வேதி³தப்³பா³. ஏகமூலகாதீ³ஸு செத்த² யா புச்சா² பாளியங் ஆக³தா, யா ச ந ஆக³தா, தா ஸப்³பா³ ஹெட்டா² வுத்தனயானுஸாரேனேவ வேதி³தப்³பா³.
45-48. Idāni anulomapaccanīyaṃ hoti. Taṃ dassetuṃ siyā kusalaṃ dhammaṃ paṭicca kusalo dhammo uppajjeyya hetupaccayā naārammaṇapaccayātiādi āraddhaṃ. Tattha ‘‘hetupaccayā naārammaṇapaccayā…pe… hetupaccayā naavigatapaccayā’’ti hetupadassa sesesu tevīsatiyā paccayesu ekekena saddhiṃ yojanāvasena hetupadādike ekamūlake tevīsati anulomapaccanīyāni. Tesu ekekasmiṃ ekūnapaññāsaṃ katvā sattavīsādhikāni ekādasa pucchāsatāni honti. Dumūlake pana hetārammaṇapadānaṃ sesesu dvāvīsatiyā paccayesu ekekena saddhiṃ yojanāvasena dvāvīsati anulomapaccanīyānīti evaṃ anulome vuttesu sabbesu ekamūlakādīsu ekekaṃ padaṃ parihāpetvā avasesānaṃ vasena pucchāgaṇanā veditabbā. Ekamūlakādīsu cettha yā pucchā pāḷiyaṃ āgatā, yā ca na āgatā, tā sabbā heṭṭhā vuttanayānusāreneva veditabbā.
திகஞ்ச பட்டா²னவரங்…பே॰… ச² அனுலோமபச்சனீயம்ஹி நயா ஸுக³ம்பீ⁴ராதி எத்த² பன ஹெட்டா² வுத்தனயேனேவ த்³வே அனுலோமபச்சனீயானி – த⁴ம்மானுலோமபச்சனீயங் பச்சயானுலோமபச்சனீயஞ்ச. தத்த² ‘‘குஸலா த⁴ம்மா’’தி ஏவங் அபி⁴த⁴ம்மமாதிகாபதே³ஹி ஸங்க³ஹிதானங் த⁴ம்மானங் ‘‘குஸலங் த⁴ம்மங் படிச்ச ந குஸலோ த⁴ம்மோ’’தி அனுலோமபச்சனீயதே³ஸனாவஸேன பவத்தங் த⁴ம்மானுலோமபச்சனீயங் நாம. ‘‘ஹேதுபச்சயா நஆரம்மணபச்சயா’’தி ஏவங் சதுவீஸதியா பச்சயேஸு லப்³ப⁴மானபதா³னங் அனுலோமபச்சனீயதே³ஸனாவஸேன பவத்தங் பச்சயானுலோமபச்சனீயங் நாம. தத்த² ஹெட்டா² அட்ட²கதா²யங் ‘‘திகஞ்ச பட்டா²னவரங்…பே॰… ச² அனுலோமபச்சனீயம்ஹி நயா ஸுக³ம்பீ⁴ரா’’தி அயங் கா³தா² த⁴ம்மானுலோமபச்சனீயங் ஸந்தா⁴ய வுத்தா. இத⁴ பன அயங் கா³தா² த⁴ம்மானுலோமேயேவ பச்சயானுலோமபச்சனீயங் ஸந்தா⁴ய வுத்தா. தஸ்மா ‘‘ச² அனுலோமபச்சனீயம்ஹி நயா ஸுக³ம்பீ⁴ரா’’தி அட்ட²கதா²கா³தா²ய த⁴ம்மானுலோமபச்சனீயே திகபட்டா²னாத³யோ ச² நயா ஸுக³ம்பீ⁴ராதி ஏவமத்தோ² வேதி³தப்³போ³. இமஸ்மிங் பனோகாஸே ஹேதுபச்சயா நாரம்மணபச்சயாதி ஏவங் பவத்தே பச்சயானுலோமபச்சனீயே ஏதே த⁴ம்மானுலோமேயேவ திகபட்டா²னாத³யோ ச² நயா ஸுக³ம்பீ⁴ராதி ஏவமத்தோ² வேதி³தப்³போ³.
Tikañca paṭṭhānavaraṃ…pe… cha anulomapaccanīyamhi nayā sugambhīrāti ettha pana heṭṭhā vuttanayeneva dve anulomapaccanīyāni – dhammānulomapaccanīyaṃ paccayānulomapaccanīyañca. Tattha ‘‘kusalā dhammā’’ti evaṃ abhidhammamātikāpadehi saṅgahitānaṃ dhammānaṃ ‘‘kusalaṃ dhammaṃ paṭicca na kusalo dhammo’’ti anulomapaccanīyadesanāvasena pavattaṃ dhammānulomapaccanīyaṃ nāma. ‘‘Hetupaccayā naārammaṇapaccayā’’ti evaṃ catuvīsatiyā paccayesu labbhamānapadānaṃ anulomapaccanīyadesanāvasena pavattaṃ paccayānulomapaccanīyaṃ nāma. Tattha heṭṭhā aṭṭhakathāyaṃ ‘‘tikañca paṭṭhānavaraṃ…pe… cha anulomapaccanīyamhi nayā sugambhīrā’’ti ayaṃ gāthā dhammānulomapaccanīyaṃ sandhāya vuttā. Idha pana ayaṃ gāthā dhammānulomeyeva paccayānulomapaccanīyaṃ sandhāya vuttā. Tasmā ‘‘cha anulomapaccanīyamhi nayā sugambhīrā’’ti aṭṭhakathāgāthāya dhammānulomapaccanīye tikapaṭṭhānādayo cha nayā sugambhīrāti evamattho veditabbo. Imasmiṃ panokāse hetupaccayā nārammaṇapaccayāti evaṃ pavatte paccayānulomapaccanīye ete dhammānulomeyeva tikapaṭṭhānādayo cha nayā sugambhīrāti evamattho veditabbo.
தேஸு அனுலோமே திகபட்டா²னேயேவ குஸலத்திகமத்தஸ்ஸ வஸேன அயங் இமஸ்மிங் படிச்சவாரஸ்ஸ பண்ணத்திவாரே ஸங்கி²பித்வா புச்சா²பபே⁴தோ³ த³ஸ்ஸிதோ. ஸேஸேஸு பன திகேஸு ஸேஸபட்டா²னேஸு ச ஏகாபி புச்சா² ந த³ஸ்ஸிதா. ததோ பரேஸு பன ஸஹஜாதவாராதீ³ஸு குஸலத்திகஸ்ஸாபி வஸேன புச்ச²ங் அனுத்³த⁴ரித்வா லப்³ப⁴மானகவஸேன விஸ்ஸஜ்ஜனமேவ த³ஸ்ஸிதங். ‘‘ச² அனுலோமபச்சனீயம்ஹி நயா ஸுக³ம்பீ⁴ரா’’தி வசனதோ பன இமஸ்மிங் பச்சயானுலோமபச்சனீயே ச²பி ஏதே பட்டா²னநயா புச்சா²வஸேன உத்³த⁴ரித்வா த³ஸ்ஸேதப்³பா³. பட்டா²னங் வண்ணயந்தானஞ்ஹி ஆசரியானங் பா⁴ரோ ஏஸோதி.
Tesu anulome tikapaṭṭhāneyeva kusalattikamattassa vasena ayaṃ imasmiṃ paṭiccavārassa paṇṇattivāre saṅkhipitvā pucchāpabhedo dassito. Sesesu pana tikesu sesapaṭṭhānesu ca ekāpi pucchā na dassitā. Tato paresu pana sahajātavārādīsu kusalattikassāpi vasena pucchaṃ anuddharitvā labbhamānakavasena vissajjanameva dassitaṃ. ‘‘Cha anulomapaccanīyamhi nayā sugambhīrā’’ti vacanato pana imasmiṃ paccayānulomapaccanīye chapi ete paṭṭhānanayā pucchāvasena uddharitvā dassetabbā. Paṭṭhānaṃ vaṇṇayantānañhi ācariyānaṃ bhāro esoti.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / அபி⁴த⁴ம்மபிடக • Abhidhammapiṭaka / பட்டா²னபாளி • Paṭṭhānapāḷi / 3. புச்சா²வாரோ • 3. Pucchāvāro