Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பஞ்சபகரண-மூலடீகா • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā

    3. அனுலோமபச்சனீயவண்ணனா

    3. Anulomapaccanīyavaṇṇanā

    45-48. அனுலோமே வுத்தேஸு ஸப்³பே³ஸு ஏகமூலகாதீ³ஸு ஏகேகங் பத³ங் பரிஹாபெத்வாதி தத்த² ஏகமூலகே சதுவீஸதி பச்சயபதா³னி இத⁴ ஏகமூலகே தேவீஸதி, ஏகோ பன பச்சயோ மூலபா⁴வேன டி²தோ அபுப்³ப³தாபா⁴வதோ அக³ணனூபகோ³. தத்த² து³மூலகே தேவீஸதி பச்சயபதா³னி க³ணனூபகா³னி, இத⁴ து³மூலகே த்³வாவீஸதீதி ஏவங் பரிஹாபெத்வாதி அத்தோ².

    45-48. Anulome vuttesu sabbesu ekamūlakādīsu ekekaṃ padaṃ parihāpetvāti tattha ekamūlake catuvīsati paccayapadāni idha ekamūlake tevīsati, eko pana paccayo mūlabhāvena ṭhito apubbatābhāvato agaṇanūpago. Tattha dumūlake tevīsati paccayapadāni gaṇanūpagāni, idha dumūlake dvāvīsatīti evaṃ parihāpetvāti attho.

    அனுலோமதோ டி²தஸ்ஸ பச்சனீயதோ அலப்³ப⁴மானானங் ஸுத்³தி⁴கபச்சயானஞ்ச அலப்³ப⁴மானதங் ஸந்தா⁴ய ‘‘லப்³ப⁴மானபதா³ன’’ந்தி வுத்தங். ந ஹி அஞ்ஞதா² புச்சா²வஸேன கோசி பச்சயோ அலப்³ப⁴மானோ நாம அத்தீ²தி. விஸ்ஸஜ்ஜனாவஸேனேவ வா பவத்தங் அனுலோமபச்சனீயதே³ஸனங் ஸந்தா⁴ய ‘‘லப்³ப⁴மானபதா³ன’’ந்தி வுத்தங்.

    Anulomato ṭhitassa paccanīyato alabbhamānānaṃ suddhikapaccayānañca alabbhamānataṃ sandhāya ‘‘labbhamānapadāna’’nti vuttaṃ. Na hi aññathā pucchāvasena koci paccayo alabbhamāno nāma atthīti. Vissajjanāvaseneva vā pavattaṃ anulomapaccanīyadesanaṃ sandhāya ‘‘labbhamānapadāna’’nti vuttaṃ.

    அனுலோமபச்சனீயவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Anulomapaccanīyavaṇṇanā niṭṭhitā.

    புச்சா²வாரவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Pucchāvāravaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / அபி⁴த⁴ம்மபிடக • Abhidhammapiṭaka / பட்டா²னபாளி • Paṭṭhānapāḷi / 3. புச்சா²வாரோ • 3. Pucchāvāro

    டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-அனுடீகா • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / 3. அனுலோமபச்சனீயவண்ணனா • 3. Anulomapaccanīyavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact