Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā

    அனுபஜ்ஜா²யகாதி³வத்து²கதா²வண்ணனா

    Anupajjhāyakādivatthukathāvaṇṇanā

    117. ‘‘கேசி ‘குப்பதீ’தி வத³ந்தி, தங் ‘ந க³ஹேதப்³ப³’’ந்தி யங் வுத்தங், தங் ‘‘பஞ்சவக்³க³கரணீயஞ்சே, பி⁴க்க²வே, கம்மங் பி⁴க்கு²னிபஞ்சமோ கம்மங் கரெய்ய, அகம்மங் ந ச கரணீய’’ந்திஆதி³னா (மஹாவ॰ 390) நயேன வுத்தத்தா பண்ட³காதீ³னங் க³ணபூரணபா⁴வே ஏவ கம்மங் குப்பதி, ந ஸப்³ப³ந்தி கத்வா ஸுவுத்தங், இதரதா² ‘‘பண்ட³குபஜ்ஜா²யேன கம்மங் கரெய்ய, அகம்மங் ந ச கரணீய’’ந்திஆதி³காய பாளியா ப⁴விதப்³ப³ங் ஸியா. யதா² அபரிபுண்ணபத்தசீவரஸ்ஸ உபஸம்பாத³னகாலே கம்மவாசாயங் ‘‘பரிபுண்ணஸ்ஸ பத்தசீவர’’ந்தி அஸந்தங் வத்து²ங் கித்தெத்வா உபஸம்பதா³ய கதாய தஸ்மிங் அஸந்தேபி உபஸம்பதா³ ருஹதி, ஏவங் ‘‘அயங் பு³த்³த⁴ரக்கி²தோ ஆயஸ்மதோ த⁴ம்மரக்கி²தஸ்ஸ உபஸம்பதா³பெக்கோ²’’தி அவத்து²ங் பண்ட³குபஜ்ஜா²யாதி³ங், அஸந்தங் வா, வத்து²ங் கித்தெத்வா கதாயபி க³ணபூரகானமத்தி²தாய உபஸம்பதா³ ருஹதேவ. ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, பண்ட³குபஜ்ஜா²யேன உபஸம்பாதே³தப்³போ³, யோ உபஸம்பாதெ³ய்ய, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸ, ஸோ ச புக்³க³லோ அனுபஸம்பன்னோ’’திஆதி³வசனஸ்ஸாபா⁴வா அயமத்தோ² ஸித்³தோ⁴வ ஹோதி. ந ஹி பு³த்³தா⁴ வத்தப்³ப³யுத்தங் ந வத³ந்தி, தேன வுத்தங் ‘‘யோ பன, பி⁴க்கு², ஜானங் ஊனவீஸதிவஸ்ஸங்…பே॰… ஸோ ச புக்³க³லோ அனுபஸம்பன்னோ’’திஆதி³ (பாசி॰ 403). ததா² ‘‘ப்³யத்தேன பி⁴க்கு²னா படிப³லேன ஸங்கோ⁴ ஞாபேதப்³போ³’தி (மஹாவ॰ 71) வசனதோ தெ²ய்யஸங்வாஸகாதி³ஆசரியேஹி அனுஸ்ஸாவனாய கதாய உபஸம்பதா³ ந ருஹதி தேஸங் அபி⁴க்கு²த்தா’’தி வசனம்பி ந க³ஹேதப்³ப³ங். கிஞ்ச பி⁴ய்யோ ‘‘இமானி சத்தாரி கம்மானி பஞ்சஹாகாரேஹி விபஜ்ஜந்தீ’’திஆதி³னா (பரி॰ 482) நயேன கம்மானங் ஸம்பத்திவிபத்தியா கதி²யமானாய ‘‘ஸத்தஹி ஆகாரேஹி கம்மானி விபஜ்ஜந்தி வத்து²தோ வா ஞத்திதோ வா அனுஸ்ஸாவனதோ வா ஸீமதோ வா பரிஸதோ வா உபஜ்ஜா²யதோ வா ஆசரியதோ வா’’தி அகதி²தத்தா ந க³ஹேதப்³ப³ங். ‘‘பரிஸதோ வா’’தி வசனேன ஆசரியஉபஜ்ஜா²யானங் வா ஸங்க³ஹோ கதோதி சே? ந, ‘‘த்³வாத³ஸஹாகாரேஹி பரிஸதோ கம்மானி விபஜ்ஜந்தீ’’தி ஏதஸ்ஸ விப⁴ங்கே³ தேஸமனாமட்ட²த்தா. அயமத்தோ² ‘‘யஸ்மா தத்த² தத்த² ஸரூபேன வுத்தபாளிவஸேனேவ ஸக்கா ஜானிதுங், தஸ்மா நயமுக²ங் த³ஸ்ஸெத்வா ஸங்கி²த்தோதி அயமஸ்ஸ யுத்திக³வேஸனா’’தி வுத்தங். தத்ரித³ங் விசாரேதப்³ப³ங் – அனுபஜ்ஜா²யகங் உபஸம்பாதெ³ந்தா தே பி⁴க்கூ² யதா²வுத்தனயேன அபூ⁴தங் தங் வத்து²ங் கித்தயிங்ஸு, உதா³ஹு முஸாவாத³ப⁴யா தானேவ பதா³னி ந ஸாவேஸுந்தி. கிஞ்செத்த² யதி³ தாவ உபஜ்ஜா²யாபா⁴வத ந ஸாவேஸுங், ‘‘புக்³க³லங் ந பராமஸதீ’’தி வுத்தவிபத்திப்பஸங்கோ³ ஹோதி, அத² ஸாவேஸுங், முஸாவாதோ³ நேஸங் ப⁴வதீதி? வுச்சதே – ஸாவேஸுங்யேவ யதா²வுத்தவிபத்திப்பஸங்க³ப⁴யா, ‘‘கம்மங் பன ந குப்பதீ’’தி அட்ட²கதா²ய வுத்தத்தா ச, ந முஸாவாத³ஸ்ஸ அஸம்ப⁴வதோ, முஸாவாதே³னாபி கம்மஸம்ப⁴வதோ ச. ந ஹி ஸக்கா முஸாவாதே³ன கம்மவிபத்திஸம்பத்திங் காதுந்தி. தஸ்மா ‘‘அனுபஜ்ஜா²யகங் உபஸம்பாதெ³ந்தீ’’தி வசனஸ்ஸ உப⁴யதோ³ஸவினிமுத்தோ அத்தோ² பரியேஸிதப்³போ³.

    117. ‘‘Keci ‘kuppatī’ti vadanti, taṃ ‘na gahetabba’’nti yaṃ vuttaṃ, taṃ ‘‘pañcavaggakaraṇīyañce, bhikkhave, kammaṃ bhikkhunipañcamo kammaṃ kareyya, akammaṃ na ca karaṇīya’’ntiādinā (mahāva. 390) nayena vuttattā paṇḍakādīnaṃ gaṇapūraṇabhāve eva kammaṃ kuppati, na sabbanti katvā suvuttaṃ, itarathā ‘‘paṇḍakupajjhāyena kammaṃ kareyya, akammaṃ na ca karaṇīya’’ntiādikāya pāḷiyā bhavitabbaṃ siyā. Yathā aparipuṇṇapattacīvarassa upasampādanakāle kammavācāyaṃ ‘‘paripuṇṇassa pattacīvara’’nti asantaṃ vatthuṃ kittetvā upasampadāya katāya tasmiṃ asantepi upasampadā ruhati, evaṃ ‘‘ayaṃ buddharakkhito āyasmato dhammarakkhitassa upasampadāpekkho’’ti avatthuṃ paṇḍakupajjhāyādiṃ, asantaṃ vā, vatthuṃ kittetvā katāyapi gaṇapūrakānamatthitāya upasampadā ruhateva. ‘‘Na, bhikkhave, paṇḍakupajjhāyena upasampādetabbo, yo upasampādeyya, āpatti dukkaṭassa, so ca puggalo anupasampanno’’tiādivacanassābhāvā ayamattho siddhova hoti. Na hi buddhā vattabbayuttaṃ na vadanti, tena vuttaṃ ‘‘yo pana, bhikkhu, jānaṃ ūnavīsativassaṃ…pe… so ca puggalo anupasampanno’’tiādi (pāci. 403). Tathā ‘‘byattena bhikkhunā paṭibalena saṅgho ñāpetabbo’ti (mahāva. 71) vacanato theyyasaṃvāsakādiācariyehi anussāvanāya katāya upasampadā na ruhati tesaṃ abhikkhuttā’’ti vacanampi na gahetabbaṃ. Kiñca bhiyyo ‘‘imāni cattāri kammāni pañcahākārehi vipajjantī’’tiādinā (pari. 482) nayena kammānaṃ sampattivipattiyā kathiyamānāya ‘‘sattahi ākārehi kammāni vipajjanti vatthuto vā ñattito vā anussāvanato vā sīmato vā parisato vā upajjhāyato vā ācariyato vā’’ti akathitattā na gahetabbaṃ. ‘‘Parisato vā’’ti vacanena ācariyaupajjhāyānaṃ vā saṅgaho katoti ce? Na, ‘‘dvādasahākārehi parisato kammāni vipajjantī’’ti etassa vibhaṅge tesamanāmaṭṭhattā. Ayamattho ‘‘yasmā tattha tattha sarūpena vuttapāḷivaseneva sakkā jānituṃ, tasmā nayamukhaṃ dassetvā saṃkhittoti ayamassa yuttigavesanā’’ti vuttaṃ. Tatridaṃ vicāretabbaṃ – anupajjhāyakaṃ upasampādentā te bhikkhū yathāvuttanayena abhūtaṃ taṃ vatthuṃ kittayiṃsu, udāhu musāvādabhayā tāneva padāni na sāvesunti. Kiñcettha yadi tāva upajjhāyābhāvata na sāvesuṃ, ‘‘puggalaṃ na parāmasatī’’ti vuttavipattippasaṅgo hoti, atha sāvesuṃ, musāvādo nesaṃ bhavatīti? Vuccate – sāvesuṃyeva yathāvuttavipattippasaṅgabhayā, ‘‘kammaṃ pana na kuppatī’’ti aṭṭhakathāya vuttattā ca, na musāvādassa asambhavato, musāvādenāpi kammasambhavato ca. Na hi sakkā musāvādena kammavipattisampattiṃ kātunti. Tasmā ‘‘anupajjhāyakaṃ upasampādentī’’ti vacanassa ubhayadosavinimutto attho pariyesitabbo.

    அயஞ்செத்த² யுத்தி – ‘‘யதா² புப்³பே³ பப்³ப³ஜ்ஜுபஸம்பது³பஜ்ஜா²யேஸு விஜ்ஜமானேஸுபி உபஜ்ஜா²யக்³க³ஹணக்கமேன அக்³க³ஹிதத்தா ‘தேன கோ² பன ஸமயேன பி⁴க்கூ² அனுபஜ்ஜா²யக’ந்திஆதி³ வுத்தங், ததா² இதா⁴பி உபஜ்ஜா²யஸ்ஸ விஜ்ஜமானஸ்ஸேவ ஸதோ அக்³க³ஹிதத்தா ‘அனுபஜ்ஜா²யகங் உபஸம்பாதெ³ந்தீ’தி வுத்தங். கம்மவாசாசரியேன பன க³ஹிதோ தேன உபஜ்ஜா²யோதி ஸஞ்ஞாய உபஜ்ஜா²யங் கித்தெத்வா கம்மவாசங் ஸாவேதப்³ப³ங், கேனசி வா காரணேன காயஸாமக்³கி³ங் அதெ³ந்தஸ்ஸ உபஜ்ஜா²யஸ்ஸ ச²ந்த³ங் க³ஹெத்வா கம்மவாசங் ஸாவேதி, உபஜ்ஜா²யோ வா உபஸம்பதா³பெக்க²ஸ்ஸ உபஜ்ஜ²ங் த³த்வா பச்சா² உபஸம்பன்னே தஸ்மிங் தாதி³ஸே வத்து²ஸ்மிங் ஸமனுயுஞ்ஜியமானோ வா அஸமனுயுஞ்ஜியமானோ வா உபஜ்ஜா²யதா³னதோ புப்³பே³ ஏவ ஸாமணேரோ படிஜானாதி, ஸிக்கா²பச்சக்கா²தகோ வா அந்திமவத்து²அஜ்ஜா²பன்னகோ வா படிஜானாதி, ச²ந்த³ஹாரகாத³யோ விய உபஜ்ஜா²யோ வா அஞ்ஞஸீமாக³தோ ஹோதி, ‘கம்மவாசா ருஹதீ’தி வத்வா ‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, பச்சந்திமேஸு ஜனபதே³ஸு வினயத⁴ரபஞ்சமேன க³ணேன உபஸம்பத³’ந்தி (மஹாவ॰ 259) வுத்தத்தா கேசி ‘வினயத⁴ரபஞ்சமேன உபஜ்ஜா²யேன ஸன்னிஹிதேனேவ ப⁴விதப்³ப³’ந்தி வத³ந்தீ’’தி போராணக³ண்டி²பதே³ வுத்தங். ஸோ சே பாடோ² பமாணோ மஜ்ஜி²மேஸு ஜனபதே³ஸு தஸ்ஸ வசனஸ்ஸாபா⁴வதோ. அஸன்னிஹிதேபி உபஜ்ஜா²யே கம்மவாசா ருஹதீதி ஆபஜ்ஜதீதி சே? ந, கஸ்மா? கம்மஸம்பத்தியங் ‘‘புக்³க³லங் பராமஸதீ’’தி வுத்தபாடோ²வ நோ பமாணங். ந ஹி தத்த² அஸன்னிஹிதோ உபஜ்ஜா²யஸங்கா²தோ புக்³க³லோ பராமஸனங் அரஹதி, தஸ்மா தத்த² ஸங்க⁴பராமஸனங் விய புக்³க³லபராமஸனங் வேதி³தப்³ப³ங். ஸங்கே⁴ன க³ணேன உபஜ்ஜா²யேன உபஸம்பாதெ³ந்தி தேஸங் அத்த²தோ புக்³க³லத்தா. பண்ட³காதி³உபஜ்ஜா²யேன உபஸம்பாதெ³ந்தி உபஸம்பாத³னகாலே அவிதி³தத்தாதி போராணா.

    Ayañcettha yutti – ‘‘yathā pubbe pabbajjupasampadupajjhāyesu vijjamānesupi upajjhāyaggahaṇakkamena aggahitattā ‘tena kho pana samayena bhikkhū anupajjhāyaka’ntiādi vuttaṃ, tathā idhāpi upajjhāyassa vijjamānasseva sato aggahitattā ‘anupajjhāyakaṃ upasampādentī’ti vuttaṃ. Kammavācācariyena pana gahito tena upajjhāyoti saññāya upajjhāyaṃ kittetvā kammavācaṃ sāvetabbaṃ, kenaci vā kāraṇena kāyasāmaggiṃ adentassa upajjhāyassa chandaṃ gahetvā kammavācaṃ sāveti, upajjhāyo vā upasampadāpekkhassa upajjhaṃ datvā pacchā upasampanne tasmiṃ tādise vatthusmiṃ samanuyuñjiyamāno vā asamanuyuñjiyamāno vā upajjhāyadānato pubbe eva sāmaṇero paṭijānāti, sikkhāpaccakkhātako vā antimavatthuajjhāpannako vā paṭijānāti, chandahārakādayo viya upajjhāyo vā aññasīmāgato hoti, ‘kammavācā ruhatī’ti vatvā ‘anujānāmi, bhikkhave, paccantimesu janapadesu vinayadharapañcamena gaṇena upasampada’nti (mahāva. 259) vuttattā keci ‘vinayadharapañcamena upajjhāyena sannihiteneva bhavitabba’nti vadantī’’ti porāṇagaṇṭhipade vuttaṃ. So ce pāṭho pamāṇo majjhimesu janapadesu tassa vacanassābhāvato. Asannihitepi upajjhāye kammavācā ruhatīti āpajjatīti ce? Na, kasmā? Kammasampattiyaṃ ‘‘puggalaṃ parāmasatī’’ti vuttapāṭhova no pamāṇaṃ. Na hi tattha asannihito upajjhāyasaṅkhāto puggalo parāmasanaṃ arahati, tasmā tattha saṅghaparāmasanaṃ viya puggalaparāmasanaṃ veditabbaṃ. Saṅghena gaṇena upajjhāyena upasampādenti tesaṃ atthato puggalattā. Paṇḍakādiupajjhāyena upasampādenti upasampādanakāle aviditattāti porāṇā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi / 55. அனுபஜ்ஜா²யகாதி³வத்தூ²னி • 55. Anupajjhāyakādivatthūni

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā / அனுபஜ்ஜா²யகாதி³வத்து²கதா² • Anupajjhāyakādivatthukathā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / அனுபஜ்ஜா²யகாதி³வத்து²கதா²வண்ணனா • Anupajjhāyakādivatthukathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / அனுபஜ்ஜா²யகாதி³வத்து²கதா²வண்ணனா • Anupajjhāyakādivatthukathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 55. அனுபஜ்ஜா²யகாதி³வத்து²கதா² • 55. Anupajjhāyakādivatthukathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact