Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā |
அனுபஞ்ஞத்திவண்ணனா
Anupaññattivaṇṇanā
திரச்சா²னேஸு க³தாயாதி திரச்சா²னேஸு உப்பன்னாய. யஸ்மா திரச்சா²னக³தா நாம அதிகு²த்³த³காபி ஹொந்தி, யேஸங் மக்³கே³ஸு திலப²லமத்தம்பி பவேஸனங் நப்பஹோதி, தஸ்மா ந ஸப்³பா³வ திரச்சா²னக³தித்தி²யோ பாராஜிகவத்து²பூ⁴தாதி பவேஸனப்பஹோனகவஸேன லப்³ப⁴மானகதிரச்சா²னக³தித்தி²யோ பரிச்சி²ந்தி³த்வா த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘பாராஜிகவத்து²பூ⁴தா ஏவ செத்தா²’’திஆதி³மாஹ. அபதா³னங் அஹிமச்சா²திஆதி³கா³தா² பாராஜிகவத்தூ²னங் ஹெட்டி²மபரிச்சே²த³த³ஸ்ஸனத்த²ங் போராணேஹி ட²பிதா. தத்த² அஹீதி ஜாதினித்³தே³ஸேன ஸப்³பா³பி ஸப்பஜாதி ஸங்க³ஹிதாதி ஆஹ – ‘‘அஹிக்³க³ஹணேன…பே॰… தீ³க⁴ஜாதி ஸங்க³ஹிதா’’தி. தத்த² கோ³னஸாதி ஸப்பவிஸேஸா, யேஸங் பிட்டீ²ஸு மஹந்தானி மண்ட³லானி ஸந்தி³ஸ்ஸந்தி. மச்ச²க்³க³ஹணங் ஓத³கஜாதியா உபலக்க²ணபத³ந்தி ஆஹ – ‘‘மச்ச²க்³க³ஹணேன…பே॰… ஓத³கஜாதி ஸங்க³ஹிதா’’தி. தேனேவ மண்டூ³ககச்ச²பானங் ஸபாத³கத்தேபி ஓத³கஜாதிகத்தா ஸங்க³ஹோ கதோ.
Tiracchānesu gatāyāti tiracchānesu uppannāya. Yasmā tiracchānagatā nāma atikhuddakāpi honti, yesaṃ maggesu tilaphalamattampi pavesanaṃ nappahoti, tasmā na sabbāva tiracchānagatitthiyo pārājikavatthubhūtāti pavesanappahonakavasena labbhamānakatiracchānagatitthiyo paricchinditvā dassento ‘‘pārājikavatthubhūtā eva cetthā’’tiādimāha. Apadānaṃ ahimacchātiādigāthā pārājikavatthūnaṃ heṭṭhimaparicchedadassanatthaṃ porāṇehi ṭhapitā. Tattha ahīti jātiniddesena sabbāpi sappajāti saṅgahitāti āha – ‘‘ahiggahaṇena…pe… dīghajāti saṅgahitā’’ti. Tattha gonasāti sappavisesā, yesaṃ piṭṭhīsu mahantāni maṇḍalāni sandissanti. Macchaggahaṇaṃ odakajātiyā upalakkhaṇapadanti āha – ‘‘macchaggahaṇena…pe… odakajāti saṅgahitā’’ti. Teneva maṇḍūkakacchapānaṃ sapādakattepi odakajātikattā saṅgaho kato.
முக²ஸண்டா²னந்தி ஒட்ட²சம்மஸண்டா²னங். வணஸங்கே²பங் க³ச்ச²தீதி வணஸங்க³ஹங் க³ச்ச²தி நவஸு வணமுகே²ஸு ஸங்க³ஹிதத்தாதி அதி⁴ப்பாயோ. வணே து²ல்லச்சயஞ்ச ‘‘அமக்³கே³ன அமக்³க³ங் பவேஸேதி, ஆபத்தி து²ல்லச்சயஸ்ஸா’’தி இமஸ்ஸ வஸேன வேதி³தப்³ப³ங். தஸ்மிஞ்ஹி ஸுத்தே த்³வீஸு ஸம்பி⁴ன்னவணேஸு ஏகேன வணேன பவேஸெத்வா து³தியேன நீஹரந்தஸ்ஸ து²ல்லச்சயங் வுத்தங். வக்க²தி ச ‘‘இமஸ்ஸ ஸுத்தஸ்ஸ அனுலோமவஸேன ஸப்³ப³த்த² வணஸங்கே²பே து²ல்லச்சயங் வேதி³தப்³ப³’’ந்தி (பாரா॰ அட்ட²॰ 1.66). குக்குடிக்³க³ஹணம்பி ஸப்³பா³ய பக்கி²ஜாதியா உபலக்க²ணபத³ந்தி ஆஹ – ‘‘குக்குடிக்³க³ஹணேன…பே॰… பக்கி²ஜாதி ஸங்க³ஹிதா’’தி. மஜ்ஜாரிக்³க³ஹணம்பி சதுப்பத³ஜாதியா உபலக்க²ணபத³ந்தி த³ட்ட²ப்³ப³ங். தேனாஹ – ‘‘மஜ்ஜாரிக்³க³ஹணேன…பே॰… சதுப்பத³ஜாதி ஸங்க³ஹிதா’’தி. ருக்க²ஸுனகா² நாம கலந்த³காதிபி வத³ந்தி. மங்கு³ஸாதி நங்கு³லா.
Mukhasaṇṭhānanti oṭṭhacammasaṇṭhānaṃ. Vaṇasaṅkhepaṃ gacchatīti vaṇasaṅgahaṃ gacchati navasu vaṇamukhesu saṅgahitattāti adhippāyo. Vaṇe thullaccayañca ‘‘amaggena amaggaṃ paveseti, āpatti thullaccayassā’’ti imassa vasena veditabbaṃ. Tasmiñhi sutte dvīsu sambhinnavaṇesu ekena vaṇena pavesetvā dutiyena nīharantassa thullaccayaṃ vuttaṃ. Vakkhati ca ‘‘imassa suttassa anulomavasena sabbattha vaṇasaṅkhepe thullaccayaṃ veditabba’’nti (pārā. aṭṭha. 1.66). Kukkuṭiggahaṇampi sabbāya pakkhijātiyā upalakkhaṇapadanti āha – ‘‘kukkuṭiggahaṇena…pe… pakkhijāti saṅgahitā’’ti. Majjāriggahaṇampi catuppadajātiyā upalakkhaṇapadanti daṭṭhabbaṃ. Tenāha – ‘‘majjāriggahaṇena…pe… catuppadajāti saṅgahitā’’ti. Rukkhasunakhā nāma kalandakātipi vadanti. Maṅgusāti naṅgulā.
பராஜித-ஸத்³தோ³ உபஸக்³க³ஸ்ஸ வுத்³தி⁴ங் கத்வா த-காரஸ்ஸ ச க-காரங் கத்வா பாராஜிகோதி நித்³தி³ட்டோ²தி ஆஹ ‘‘பாராஜிகோதி பராஜிதோ’’தி. ‘‘கத்த²சி ஆபத்தீதி ‘பாராஜிகேன த⁴ம்மேன அனுத்³த⁴ங்ஸெய்யா’திஆதீ³ஸு (பாரா॰ 384, 391), கத்த²சி ஸிக்கா²பத³ந்தி இத³ங் பன தி³ஸ்வா ஜானிதப்³ப³’’ந்தி க³ண்டி²பதே³ஸு வுத்தங். பராஜயதீதி பாராஜிகங், பாராஜிகாதி ச கத்துஸாத⁴னேன பாராஜிக-ஸத்³தே³ன ஸிக்கா²பத³ங் ஆபத்தி ச வுச்சதீதி த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘யோ தங் அதிக்கமதீ’’திஆதி³. புக்³க³லோ பன கம்மஸாத⁴னேன பாராஜிக-ஸத்³தே³ன வுச்சதீதி த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘புக்³க³லோ யஸ்மா பராஜிதோ’’திஆதி³.
Parājita-saddo upasaggassa vuddhiṃ katvā ta-kārassa ca ka-kāraṃ katvā pārājikoti niddiṭṭhoti āha ‘‘pārājikoti parājito’’ti. ‘‘Katthaci āpattīti ‘pārājikena dhammena anuddhaṃseyyā’tiādīsu (pārā. 384, 391), katthaci sikkhāpadanti idaṃ pana disvā jānitabba’’nti gaṇṭhipadesu vuttaṃ. Parājayatīti pārājikaṃ, pārājikāti ca kattusādhanena pārājika-saddena sikkhāpadaṃ āpatti ca vuccatīti dassento āha ‘‘yo taṃ atikkamatī’’tiādi. Puggalo pana kammasādhanena pārājika-saddena vuccatīti dassento āha ‘‘puggalo yasmā parājito’’tiādi.
ஏதமேவ ஹி அத்த²ங் ஸந்தா⁴யாதி ‘‘தங் ஆபத்திங் ஆபன்னோ புக்³க³லோ பராஜிதோ ஹோதி பராஜயமாபன்னோ’’தி ஏதமத்த²ங் ஸந்தா⁴ய. சுதோ பரத்³தோ⁴திஆதி³னா ஹி தங் ஆபத்திங் ஆபன்னபுக்³க³லோ சுதோ ஹோதி பராஜிதோ பராஜயங் ஆபன்னோதி அயமத்தோ² விஞ்ஞாயதி, ந பன புக்³க³லோ பாராஜிகோ நாம ஹோதீதி ஏதமத்த²ங் ஸந்தா⁴யாதி ஏவமத்தோ² க³ஹேதப்³போ³. ந ஹி பரிவாரேபி கா³தா² புக்³க³லவுத்திபாராஜிகஸத்³த³னிப்³ப³சனத³ஸ்ஸனத்த²ங் வுத்தா ஆபத்திவுத்தீனங் பாராஜிகா-தி³ஸத்³தா³னங் நிப்³ப³சனவிபா⁴க³ப்பஸங்கே³ வுத்தத்தா. அயஞ்ஹி பரிவாரகா³தா²ய அத்தோ² (பரி॰ அட்ட²॰ 339) – யதி³த³ங் புக்³க³லாபத்திஸிக்கா²பத³பாராஜிகேஸு ஆபத்திபாராஜிகங் நாம வுத்தங், தங் ஆபஜ்ஜந்தோ புக்³க³லோ யஸ்மா பராஜிதோ பராஜயமாபன்னோ ஸத்³த⁴மா சுதோ பரத்³தோ⁴ ப⁴ட்டோ² நிரங்கதோ ச ஹோதி, அனீஹடே தஸ்மிங் புக்³க³லே புன உபோஸத²பவாரணாதி³பே⁴தோ³ ஸங்வாஸோ நத்தி², தேனேதங் இதி வுச்சதி தேன காரணேன ஏதங் ஆபத்திபாராஜிகங் இதி வுச்சதீதி. அயங் பனெத்த² ஸங்கே²பத்தோ² – யஸ்மா பராஜிதோ ஹோதி ஏதேன, தஸ்மா ஏதங் பாராஜிகந்தி வுச்சதீதி. பரிப⁴ட்டோ²தி ஸாஸனதோ ப⁴ட்டோ², பரிஹீனோதி அத்தோ². சி²ன்னோதி அந்தரா க²ண்டி³தோ.
Etameva hi atthaṃ sandhāyāti ‘‘taṃ āpattiṃ āpanno puggalo parājito hoti parājayamāpanno’’ti etamatthaṃ sandhāya. Cuto paraddhotiādinā hi taṃ āpattiṃ āpannapuggalo cuto hoti parājito parājayaṃ āpannoti ayamattho viññāyati, na pana puggalo pārājiko nāma hotīti etamatthaṃ sandhāyāti evamattho gahetabbo. Na hi parivārepi gāthā puggalavuttipārājikasaddanibbacanadassanatthaṃ vuttā āpattivuttīnaṃ pārājikā-disaddānaṃ nibbacanavibhāgappasaṅge vuttattā. Ayañhi parivāragāthāya attho (pari. aṭṭha. 339) – yadidaṃ puggalāpattisikkhāpadapārājikesu āpattipārājikaṃ nāma vuttaṃ, taṃ āpajjanto puggalo yasmā parājito parājayamāpanno saddhamā cuto paraddho bhaṭṭho niraṅkato ca hoti, anīhaṭe tasmiṃ puggale puna uposathapavāraṇādibhedo saṃvāso natthi, tenetaṃ iti vuccati tena kāraṇena etaṃ āpattipārājikaṃ iti vuccatīti. Ayaṃ panettha saṅkhepattho – yasmā parājito hoti etena, tasmā etaṃ pārājikanti vuccatīti. Paribhaṭṭhoti sāsanato bhaṭṭho, parihīnoti attho. Chinnoti antarā khaṇḍito.
ஸத்³தி⁴ங் யோஜனாயாதி பத³யோஜனாய ஸத்³தி⁴ங். சதுப்³பி³த⁴ங் ஸங்க⁴கம்மந்தி அபலோகனாதி³வஸேன சதுப்³பி³த⁴ங் கம்மங். ஸீமாபரிச்சி²ன்னேஹீதி ஏகஸீமாபரியாபன்னேஹி. பகதத்தா நாம பாராஜிகங் அனாபன்னா அனுக்கி²த்தா ச. பஞ்சவிதோ⁴பீதி நிதா³னுத்³தே³ஸாதி³வஸேன பஞ்சவிதோ⁴பி. நஹாபிதபுப்³ப³கானங் விய ஓதி⁴ஸஅனுஞ்ஞாதங் ட²பெத்வா அவஸேஸங் ஸப்³ப³ம்பி ஸிக்கா²பத³ங் ஸப்³பே³ஹிபி லஜ்ஜீபுக்³க³லேஹி அனதிக்கமனீயத்தா வுத்தங் ‘‘ஸப்³பே³ஹிபி லஜ்ஜீபுக்³க³லேஹி ஸமங் ஸிக்கி²தப்³ப³பா⁴வதோ’’தி. ஸமந்தி ஸத்³தி⁴ங், ஏகப்பஹாரேன வா. ஸிக்கி²தப்³ப³பா⁴வதோதி அனதிக்கமனவஸேன உக்³க³ஹபரிபுச்சா²தி³னா ச ஸிக்கி²தப்³ப³பா⁴வதோ. ஸாமஞ்ஞஸிக்கா²பதே³ஸு ‘‘இத³ங் தயா ந ஸிக்கி²தப்³ப³’’ந்தி ஏவங் அப³ஹிகாதப்³ப³தோ ‘‘ந ஏகோபி ததோ ப³ஹித்³தா⁴ ஸந்தி³ஸ்ஸதீ’’தி வுத்தங். யங் தங் வுத்தந்தி ஸம்ப³ந்தோ⁴.
Saddhiṃ yojanāyāti padayojanāya saddhiṃ. Catubbidhaṃ saṅghakammanti apalokanādivasena catubbidhaṃ kammaṃ. Sīmāparicchinnehīti ekasīmāpariyāpannehi. Pakatattā nāma pārājikaṃ anāpannā anukkhittā ca. Pañcavidhopīti nidānuddesādivasena pañcavidhopi. Nahāpitapubbakānaṃ viya odhisaanuññātaṃ ṭhapetvā avasesaṃ sabbampi sikkhāpadaṃ sabbehipi lajjīpuggalehi anatikkamanīyattā vuttaṃ ‘‘sabbehipi lajjīpuggalehi samaṃ sikkhitabbabhāvato’’ti. Samanti saddhiṃ, ekappahārena vā. Sikkhitabbabhāvatoti anatikkamanavasena uggahaparipucchādinā ca sikkhitabbabhāvato. Sāmaññasikkhāpadesu ‘‘idaṃ tayā na sikkhitabba’’nti evaṃ abahikātabbato ‘‘na ekopi tato bahiddhā sandissatī’’ti vuttaṃ. Yaṃ taṃ vuttanti sambandho.
56. ந கேவலங் இத்தி²யா ஏவ நிமித்தங் பாராஜிகவத்தூ²தி இமினா கேவலங் இத்தி²யா ஏவ நிமித்தங் பாராஜிகவத்து² ந ஹோதி, அத² கோ² உப⁴தொப்³யஞ்ஜனகபண்ட³கபுரிஸானம்பி நிமித்தங் பாராஜிகவத்தூ²தி த³ஸ்ஸேதி. ந ச மனுஸ்ஸித்தி²யா ஏவாதி இமினா பன மனுஸ்ஸித்தி²யா ஏவ நிமித்தங் பாராஜிகவத்து² ந ஹோதி, அமனுஸ்ஸித்தி²திரச்சா²னக³தித்தி²அமனுஸ்ஸுப⁴தொப்³யஞ்ஜனகாதீ³னம்பி நிமித்தங் பாராஜிகவத்தூ²தி த³ஸ்ஸேதி. ‘‘வத்து²மேவ ந ஹோதீதி அமனுஸ்ஸித்தி²பஸங்கே³ன ஆக³தங் ஸுவண்ணரஜதாதி³மயங் படிக்கி²பதீ’’தி தீஸுபி க³ண்டி²பதே³ஸு வுத்தங், தங் யுத்தங் விய ந தி³ஸ்ஸதி. ந ஹி இதோ புப்³பே³ அமனுஸ்ஸித்தி²க்³க³ஹணங் கதங் அத்தி², யேன தப்பஸங்கோ³ ஸியா. இதா³னேவ ஹி ‘‘திஸ்ஸோ இத்தி²யோ’’திஆதி³னா அமனுஸ்ஸித்தி²க்³க³ஹணங் கதங், ந ச அமனுஸ்ஸித்தி²க்³க³ஹணேன ஸுவண்ணரஜதாதி³மயானங் பஸங்கோ³ யுத்தோ. மனுஸ்ஸாமனுஸ்ஸதிரச்சா²னஜாதிவஸேன திவிதா⁴ கத்வா பாராஜிகவத்து²பூ⁴தஸத்தானங் நித்³தே³ஸேன ஸுவண்ணரஜதாதி³மயானங் பஸங்க³ஸ்ஸ நிவத்திதத்தா. ததா² ஹி இத்தி²புரிஸாதீ³ஸு மனுஸ்ஸாமனுஸ்ஸாதீ³ஸு வா கஞ்சி அனாமஸித்வா அவிஸேஸேன ‘‘மேது²னங் த⁴ம்மங் படிஸேவெய்யா’’தி எத்தகமேவ மாதிகாயங் வுத்தங். தஸ்ஸ பத³பா⁴ஜனே ச ‘‘படிஸேவதி நாமா’’தி மாதிகங் பத³ங் உத்³த⁴ரித்வா ‘‘யோ நிமித்தேன நிமித்தங் அங்க³ஜாதேன அங்க³ஜாதங் அந்தமஸோ திலப²லமத்தம்பி பவேஸேதி, ஏஸோ படிஸேவதி நாமா’’தி படிஸேவனாகாரோவ த³ஸ்ஸிதோ, ந பன பாராஜிகவத்து²பூ⁴தனிமித்தனிஸ்ஸயா மனுஸ்ஸாமனுஸ்ஸதிரச்சா²னக³தா இத்தி²புரிஸபண்ட³கஉப⁴தொப்³யஞ்ஜனகா நியமெத்வா த³ஸ்ஸிதா, தஸ்மா ‘‘இத்தி²யா ஏவ நு கோ² நிமித்தங் பாராஜிகவத்து², உதா³ஹு அஞ்ஞேஸம்பீ’’தி ஏவமாதி³ ஸந்தே³ஹோ ஸியா, நிமித்தவோஹாரோ ச ஸுவண்ணரஜதாதி³மயரூபகேஸு ச லப்³ப⁴தியேவ. தேனேவ வினீதவத்தூ²ஸு (பாரா॰ 71) ‘‘லேபசித்தஸ்ஸ நிமித்தங் அங்க³ஜாதேன சு²பி, தா³ருதீ⁴தலிகாய நிமித்தங் அங்க³ஜாதேன சு²பீ’’தி வுத்தங், தஸ்மா நிமித்தஸாமஞ்ஞதோ ‘‘ஸுவண்ணரஜதாதி³மயானம்பி நிமித்தங் பாராஜிகவத்து² ஹோதி, ந ஹோதீ’’தி கஸ்ஸசி ஆஸங்கா ஸியா. தேனேவ ‘‘லேபசித்தாதி³வத்தூ²ஸு தஸ்ஸ குக்குச்சங் அஹோஸீ’’தி வுத்தங். தஸ்மா ததா³ஸங்கானிவத்தனத்த²ங் பாராஜிகவத்து²பூ⁴தஸத்தனியமனத்த²ஞ்ச ஜாதிவஸேன மனுஸ்ஸாமனுஸ்ஸாதி³தோ திதா⁴ கத்வா பாராஜிகவத்து²பூ⁴தே ஸத்தே ப⁴க³வா விப⁴ஜித்வா த³ஸ்ஸேதி, தஸ்மா ‘‘வத்து²மேவ ந ஹோதீ’’தி நிமித்தஸாமஞ்ஞதோ பஸங்கா³க³தங் ஸுவண்ணரஜதாதி³மயானங் நிமித்தங் படிக்கி²பதீதி வத்தப்³ப³ங்.
56.Na kevalaṃ itthiyā eva nimittaṃ pārājikavatthūti iminā kevalaṃ itthiyā eva nimittaṃ pārājikavatthu na hoti, atha kho ubhatobyañjanakapaṇḍakapurisānampi nimittaṃ pārājikavatthūti dasseti. Na ca manussitthiyā evāti iminā pana manussitthiyā eva nimittaṃ pārājikavatthu na hoti, amanussitthitiracchānagatitthiamanussubhatobyañjanakādīnampi nimittaṃ pārājikavatthūti dasseti. ‘‘Vatthumeva na hotīti amanussitthipasaṅgena āgataṃ suvaṇṇarajatādimayaṃ paṭikkhipatī’’ti tīsupi gaṇṭhipadesu vuttaṃ, taṃ yuttaṃ viya na dissati. Na hi ito pubbe amanussitthiggahaṇaṃ kataṃ atthi, yena tappasaṅgo siyā. Idāneva hi ‘‘tisso itthiyo’’tiādinā amanussitthiggahaṇaṃ kataṃ, na ca amanussitthiggahaṇena suvaṇṇarajatādimayānaṃ pasaṅgo yutto. Manussāmanussatiracchānajātivasena tividhā katvā pārājikavatthubhūtasattānaṃ niddesena suvaṇṇarajatādimayānaṃ pasaṅgassa nivattitattā. Tathā hi itthipurisādīsu manussāmanussādīsu vā kañci anāmasitvā avisesena ‘‘methunaṃ dhammaṃ paṭiseveyyā’’ti ettakameva mātikāyaṃ vuttaṃ. Tassa padabhājane ca ‘‘paṭisevati nāmā’’ti mātikaṃ padaṃ uddharitvā ‘‘yo nimittena nimittaṃ aṅgajātena aṅgajātaṃ antamaso tilaphalamattampi paveseti, eso paṭisevati nāmā’’ti paṭisevanākārova dassito, na pana pārājikavatthubhūtanimittanissayā manussāmanussatiracchānagatā itthipurisapaṇḍakaubhatobyañjanakā niyametvā dassitā, tasmā ‘‘itthiyā eva nu kho nimittaṃ pārājikavatthu, udāhu aññesampī’’ti evamādi sandeho siyā, nimittavohāro ca suvaṇṇarajatādimayarūpakesu ca labbhatiyeva. Teneva vinītavatthūsu (pārā. 71) ‘‘lepacittassa nimittaṃ aṅgajātena chupi, dārudhītalikāya nimittaṃ aṅgajātena chupī’’ti vuttaṃ, tasmā nimittasāmaññato ‘‘suvaṇṇarajatādimayānampi nimittaṃ pārājikavatthu hoti, na hotī’’ti kassaci āsaṅkā siyā. Teneva ‘‘lepacittādivatthūsu tassa kukkuccaṃ ahosī’’ti vuttaṃ. Tasmā tadāsaṅkānivattanatthaṃ pārājikavatthubhūtasattaniyamanatthañca jātivasena manussāmanussādito tidhā katvā pārājikavatthubhūte satte bhagavā vibhajitvā dasseti, tasmā ‘‘vatthumeva na hotī’’ti nimittasāmaññato pasaṅgāgataṃ suvaṇṇarajatādimayānaṃ nimittaṃ paṭikkhipatīti vattabbaṃ.
தயோ மக்³கே³தி பு⁴ம்மத்தே² உபயோக³வசனந்தி ஆஹ ‘‘தீஸு மக்³கே³ஸூதி அத்தோ² வேதி³தப்³போ³’’தி. ஏவங் ஸப்³ப³த்தா²தி இமினா ‘‘த்³வே மக்³கே³’’தி எத்தா²பி த்³வீஸு மக்³கே³ஸூதி அத்தோ² வேதி³தப்³போ³தி அதிதி³ஸ்ஸதி.
Tayo maggeti bhummatthe upayogavacananti āha ‘‘tīsu maggesūti attho veditabbo’’ti. Evaṃ sabbatthāti iminā ‘‘dve magge’’ti etthāpi dvīsu maggesūti attho veditabboti atidissati.
அனுபஞ்ஞத்திவண்ணனா நிட்டி²தா.
Anupaññattivaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 1. பட²மபாராஜிகங் • 1. Paṭhamapārājikaṃ
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / 1. பட²மபாராஜிகங் • 1. Paṭhamapārājikaṃ
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / அனுபஞ்ஞத்திவண்ணனா • Anupaññattivaṇṇanā