Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    6. அனுருத்³த⁴ஸுத்தவண்ணனா

    6. Anuruddhasuttavaṇṇanā

    46. ச²ட்டே² யேனாயஸ்மா அனுருத்³தோ⁴தி தா கிர தே³வதா அத்தனோ ஸம்பத்திங் ஓலோகெத்வா ‘‘கிங் நு கோ² நிஸ்ஸாய அயங் ஸம்பத்தி அம்ஹேஹி லத்³தா⁴’’தி ஆவஜ்ஜமானா தே²ரங் தி³ஸ்வா ‘‘மயங் அம்ஹாகங் அய்யஸ்ஸ புப்³பே³ சக்கவத்திரஜ்ஜங் கரொந்தஸ்ஸ பாத³பரிசாரிகா ஹுத்வா தேன தி³ன்னோவாதே³ ட²த்வா இமங் ஸம்பத்திங் லபி⁴ம்ஹ, க³ச்சா²ம தே²ரங் ஆனெத்வா இமங் ஸம்பத்திங் அனுப⁴விஸ்ஸாமா’’தி தி³வா யேனாயஸ்மா அனுருத்³தோ⁴ தேனுபஸங்கமிங்ஸு. தீஸு டா²னேஸூதி தீஸு காரணேஸு. டா²னஸோ படிலபா⁴மாதி க²ணேனேவ லபா⁴ம. ஸரந்தி வசனஸத்³த³ங் வா கீ³தஸத்³த³ங் வா ஆப⁴ரணஸத்³த³ங் வா. பீதா அஸ்ஸூதிஆதீ³னி நீலா தாவ ஜாதா, பீதா ப⁴விதுங் ந ஸக்கி²ஸ்ஸந்தீதிஆதி³னா நயேன சிந்தெத்வா விதக்கேதி. தாபி ‘‘இதா³னி அய்யோ அம்ஹாகங் பீதபா⁴வங் இச்ச²தி, இதா³னி லோஹிதபா⁴வ’’ந்தி தாதி³ஸாவ அஹேஸுங்.

    46. Chaṭṭhe yenāyasmā anuruddhoti tā kira devatā attano sampattiṃ oloketvā ‘‘kiṃ nu kho nissāya ayaṃ sampatti amhehi laddhā’’ti āvajjamānā theraṃ disvā ‘‘mayaṃ amhākaṃ ayyassa pubbe cakkavattirajjaṃ karontassa pādaparicārikā hutvā tena dinnovāde ṭhatvā imaṃ sampattiṃ labhimha, gacchāma theraṃ ānetvā imaṃ sampattiṃ anubhavissāmā’’ti divā yenāyasmā anuruddho tenupasaṅkamiṃsu. Tīsu ṭhānesūti tīsu kāraṇesu. Ṭhānaso paṭilabhāmāti khaṇeneva labhāma. Saranti vacanasaddaṃ vā gītasaddaṃ vā ābharaṇasaddaṃ vā. Pītā assūtiādīni nīlā tāva jātā, pītā bhavituṃ na sakkhissantītiādinā nayena cintetvā vitakketi. Tāpi ‘‘idāni ayyo amhākaṃ pītabhāvaṃ icchati, idāni lohitabhāva’’nti tādisāva ahesuṃ.

    அச்ச²ரங் வாதே³ஸீதி பாணிதலங் வாதே³ஸி. பஞ்சங்கி³கஸ்ஸாதி ஆததங், விததங், ஆததவிததங், க⁴னங், ஸுஸிரந்தி இமேஹி பஞ்சஹி அங்கே³ஹி ஸமன்னாக³தஸ்ஸ. தத்த² ஆததங் நாம சம்மபரியோனத்³தே⁴ஸு பே⁴ரிஆதீ³ஸு ஏகதலதூரியங், விததங் நாம உப⁴யதலங், ஆததவிததங் நாம ஸப்³ப³ஸோ பரியோனத்³த⁴ங், ஸுஸிரங் வங்ஸாதி³, க⁴னங் ஸம்மாதி³. ஸுவினீதஸ்ஸாதி ஆகட்³ட⁴னஸிதி²லகரணாதீ³ஹி ஸமுச்சி²தஸ்ஸ. ஸுப்படிபதாளிதஸ்ஸாதி பமாணே டி²தபா⁴வஜானநத்த²ங் ஸுட்டு² படிபதாளிதஸ்ஸ. குஸலேஹி ஸுஸமன்னாஹதஸ்ஸாதி யே வாதே³துங் குஸலா சே²கா, தேஹி வாதி³தஸ்ஸ. வக்³கூ³தி சே²கோ ஸுந்த³ரோ. ரஜனீயோதி ரஞ்ஜேதுங் ஸமத்தோ². கமனீயோதி காமேதப்³ப³யுத்தோ. க²மனீயோதி வா பாடோ², தி³வஸம்பி ஸுய்யமானோ க²மதேவ, ந நிப்³பி³ந்த³தீதி அத்தோ². மத³னீயோதி மானமத³புரிஸமத³ஜனநோ. இந்த்³ரியானி ஒக்கி²பீதி ‘‘அஸாருப்பங் இமா தே³வதா கரொந்தீ’’தி இந்த்³ரியானி ஹெட்டா² கி²பி, ந அக்கீ²னி உம்மீலெத்வா ஓலோகேஸி. ந க்²வய்யோ அனுருத்³தோ⁴ ஸாதி³யதீதி ‘‘மயங் நச்சாம கா³யாம, அய்யோ பன அனுருத்³தோ⁴ ந கோ² ஸாதி³யதி, அக்கீ²னி உம்மீலெத்வா ந ஓலோகேதி, கிங் மயங் நச்சித்வா வா கா³யித்வா வா கரிஸ்ஸாமா’’தி தத்தே²வ அந்தரதா⁴யிங்ஸு. யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமீதி தாஸங் தே³வதானங் ஆனுபா⁴வங் தி³ஸ்வா ‘‘கதிஹி நு கோ² த⁴ம்மேஹி ஸமன்னாக³தோ மாதுகா³மோ மனாபகாயிகே தே³வலோகே நிப்³ப³த்ததீ’’தி இமமத்த²ங் புச்சி²துங் உபஸங்கமி.

    Accharaṃ vādesīti pāṇitalaṃ vādesi. Pañcaṅgikassāti ātataṃ, vitataṃ, ātatavitataṃ, ghanaṃ, susiranti imehi pañcahi aṅgehi samannāgatassa. Tattha ātataṃ nāma cammapariyonaddhesu bheriādīsu ekatalatūriyaṃ, vitataṃ nāma ubhayatalaṃ, ātatavitataṃ nāma sabbaso pariyonaddhaṃ, susiraṃ vaṃsādi, ghanaṃ sammādi. Suvinītassāti ākaḍḍhanasithilakaraṇādīhi samucchitassa. Suppaṭipatāḷitassāti pamāṇe ṭhitabhāvajānanatthaṃ suṭṭhu paṭipatāḷitassa. Kusalehi susamannāhatassāti ye vādetuṃ kusalā chekā, tehi vāditassa. Vaggūti cheko sundaro. Rajanīyoti rañjetuṃ samattho. Kamanīyoti kāmetabbayutto. Khamanīyoti vā pāṭho, divasampi suyyamāno khamateva, na nibbindatīti attho. Madanīyoti mānamadapurisamadajanano. Indriyāni okkhipīti ‘‘asāruppaṃ imā devatā karontī’’ti indriyāni heṭṭhā khipi, na akkhīni ummīletvā olokesi. Na khvayyo anuruddho sādiyatīti ‘‘mayaṃ naccāma gāyāma, ayyo pana anuruddho na kho sādiyati, akkhīni ummīletvā na oloketi, kiṃ mayaṃ naccitvā vā gāyitvā vā karissāmā’’ti tattheva antaradhāyiṃsu. Yena bhagavā tenupasaṅkamīti tāsaṃ devatānaṃ ānubhāvaṃ disvā ‘‘katihi nu kho dhammehi samannāgato mātugāmo manāpakāyike devaloke nibbattatī’’ti imamatthaṃ pucchituṃ upasaṅkami.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya / 6. அனுருத்³த⁴ஸுத்தங் • 6. Anuruddhasuttaṃ

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 1-8. ஸங்கி²த்தூபோஸத²ஸுத்தாதி³வண்ணனா • 1-8. Saṃkhittūposathasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact