Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi

    9. அனுருத்³த⁴த்தே²ரகா³தா²

    9. Anuruddhattheragāthā

    892.

    892.

    ‘‘பஹாய மாதாபிதரோ, ப⁴கி³னீ ஞாதிபா⁴தரோ;

    ‘‘Pahāya mātāpitaro, bhaginī ñātibhātaro;

    பஞ்ச காமகு³ணே ஹித்வா, அனுருத்³தோ⁴வ ஜா²யது.

    Pañca kāmaguṇe hitvā, anuruddhova jhāyatu.

    893.

    893.

    ‘‘ஸமேதோ நச்சகீ³தேஹி, ஸம்மதாளப்பபோ³த⁴னோ;

    ‘‘Sameto naccagītehi, sammatāḷappabodhano;

    ந தேன ஸுத்³தி⁴மஜ்ஜ²க³ங் 1, மாரஸ்ஸ விஸயே ரதோ.

    Na tena suddhimajjhagaṃ 2, mārassa visaye rato.

    894.

    894.

    ‘‘ஏதஞ்ச ஸமதிக்கம்ம, ரதோ பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனே;

    ‘‘Etañca samatikkamma, rato buddhassa sāsane;

    ஸப்³போ³க⁴ங் ஸமதிக்கம்ம, அனுருத்³தோ⁴வ ஜா²யதி.

    Sabboghaṃ samatikkamma, anuruddhova jhāyati.

    895.

    895.

    ‘‘ரூபா ஸத்³தா³ ரஸா க³ந்தா⁴, பொ²ட்ட²ப்³பா³ ச மனோரமா;

    ‘‘Rūpā saddā rasā gandhā, phoṭṭhabbā ca manoramā;

    ஏதே ச ஸமதிக்கம்ம, அனுருத்³தோ⁴வ ஜா²யதி.

    Ete ca samatikkamma, anuruddhova jhāyati.

    896.

    896.

    ‘‘பிண்ட³பாதபடிக்கந்தோ, ஏகோ அது³தியோ முனி;

    ‘‘Piṇḍapātapaṭikkanto, eko adutiyo muni;

    ஏஸதி பங்ஸுகூலானி, அனுருத்³தோ⁴ அனாஸவோ.

    Esati paṃsukūlāni, anuruddho anāsavo.

    897.

    897.

    ‘‘விசினீ அக்³க³ஹீ தோ⁴வி, ரஜயீ தா⁴ரயீ முனி;

    ‘‘Vicinī aggahī dhovi, rajayī dhārayī muni;

    பங்ஸுகூலானி மதிமா, அனுருத்³தோ⁴ அனாஸவோ.

    Paṃsukūlāni matimā, anuruddho anāsavo.

    898.

    898.

    ‘‘மஹிச்சோ² ச அஸந்துட்டோ², ஸங்ஸட்டோ² யோ ச உத்³த⁴தோ;

    ‘‘Mahiccho ca asantuṭṭho, saṃsaṭṭho yo ca uddhato;

    தஸ்ஸ த⁴ம்மா இமே ஹொந்தி, பாபகா ஸங்கிலேஸிகா.

    Tassa dhammā ime honti, pāpakā saṃkilesikā.

    899.

    899.

    ‘‘ஸதோ ச ஹோதி அப்பிச்சோ², ஸந்துட்டோ² அவிகா⁴தவா;

    ‘‘Sato ca hoti appiccho, santuṭṭho avighātavā;

    பவிவேகரதோ வித்தோ, நிச்சமாரத்³த⁴வீரியோ.

    Pavivekarato vitto, niccamāraddhavīriyo.

    900.

    900.

    ‘‘தஸ்ஸ த⁴ம்மா இமே ஹொந்தி, குஸலா போ³தி⁴பக்கி²கா;

    ‘‘Tassa dhammā ime honti, kusalā bodhipakkhikā;

    அனாஸவோ ச ஸோ ஹோதி, இதி வுத்தங் மஹேஸினா.

    Anāsavo ca so hoti, iti vuttaṃ mahesinā.

    901.

    901.

    ‘‘மம ஸங்கப்பமஞ்ஞாய, ஸத்தா² லோகே அனுத்தரோ;

    ‘‘Mama saṅkappamaññāya, satthā loke anuttaro;

    மனோமயேன காயேன, இத்³தி⁴யா உபஸங்கமி.

    Manomayena kāyena, iddhiyā upasaṅkami.

    902.

    902.

    ‘‘யதா³ மே அஹு ஸங்கப்போ, ததோ உத்தரி தே³ஸயி;

    ‘‘Yadā me ahu saṅkappo, tato uttari desayi;

    நிப்பபஞ்சரதோ பு³த்³தோ⁴, நிப்பபஞ்சமதே³ஸயி.

    Nippapañcarato buddho, nippapañcamadesayi.

    903.

    903.

    ‘‘தஸ்ஸாஹங் த⁴ம்மமஞ்ஞாய, விஹாஸிங் ஸாஸனே ரதோ;

    ‘‘Tassāhaṃ dhammamaññāya, vihāsiṃ sāsane rato;

    திஸ்ஸோ விஜ்ஜா அனுப்பத்தா, கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.

    Tisso vijjā anuppattā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    904.

    904.

    ‘‘பஞ்சபஞ்ஞாஸவஸ்ஸானி , யதோ நேஸஜ்ஜிகோ அஹங்;

    ‘‘Pañcapaññāsavassāni , yato nesajjiko ahaṃ;

    பஞ்சவீஸதிவஸ்ஸானி, யதோ மித்³த⁴ங் ஸமூஹதங்.

    Pañcavīsativassāni, yato middhaṃ samūhataṃ.

    905.

    905.

    3 ‘‘நாஹு அஸ்ஸாஸபஸ்ஸாஸா, டி²தசித்தஸ்ஸ தாதி³னோ;

    4 ‘‘Nāhu assāsapassāsā, ṭhitacittassa tādino;

    அனேஜோ ஸந்திமாரப்³ப⁴, சக்கு²மா பரினிப்³பு³தோ.

    Anejo santimārabbha, cakkhumā parinibbuto.

    906.

    906.

    5 ‘‘அஸல்லீனேன சித்தேன, வேத³னங் அஜ்ஜ²வாஸயி;

    6 ‘‘Asallīnena cittena, vedanaṃ ajjhavāsayi;

    பஜ்ஜோதஸ்ஸேவ நிப்³பா³னங், விமொக்கோ² சேதஸோ அஹு.

    Pajjotasseva nibbānaṃ, vimokkho cetaso ahu.

    907.

    907.

    ‘‘ஏதே பச்சி²மகா தா³னி, முனினோ ப²ஸ்ஸபஞ்சமா;

    ‘‘Ete pacchimakā dāni, munino phassapañcamā;

    நாஞ்ஞே த⁴ம்மா ப⁴விஸ்ஸந்தி, ஸம்பு³த்³தே⁴ பரினிப்³பு³தே.

    Nāññe dhammā bhavissanti, sambuddhe parinibbute.

    908.

    908.

    ‘‘நத்தி² தா³னி புனாவாஸோ, தே³வகாயஸ்மி ஜாலினி;

    ‘‘Natthi dāni punāvāso, devakāyasmi jālini;

    விக்கீ²ணோ ஜாதிஸங்ஸாரோ, நத்தி² தா³னி புனப்³ப⁴வோ.

    Vikkhīṇo jātisaṃsāro, natthi dāni punabbhavo.

    909.

    909.

    ‘‘யஸ்ஸ முஹுத்தேன ஸஹஸ்ஸதா⁴, லோகோ ஸங்விதி³தோ ஸப்³ரஹ்மகப்போ;

    ‘‘Yassa muhuttena sahassadhā, loko saṃvidito sabrahmakappo;

    வஸீ இத்³தி⁴கு³ணே சுதூபபாதே, காலே பஸ்ஸதி தே³வதா ஸ பி⁴க்கு² 7.

    Vasī iddhiguṇe cutūpapāte, kāle passati devatā sa bhikkhu 8.

    910.

    910.

    ‘‘அன்னபா⁴ரோ 9 புரே ஆஸிங், த³லித்³தோ³ கா⁴ஸஹாரகோ;

    ‘‘Annabhāro 10 pure āsiṃ, daliddo ghāsahārako;

    ஸமணங் படிபாதே³ஸிங், உபரிட்ட²ங் யஸஸ்ஸினங்.

    Samaṇaṃ paṭipādesiṃ, upariṭṭhaṃ yasassinaṃ.

    911.

    911.

    ‘‘ஸொம்ஹி ஸக்யகுலே ஜாதோ, அனுருத்³தோ⁴தி மங் விதூ³;

    ‘‘Somhi sakyakule jāto, anuruddhoti maṃ vidū;

    உபேதோ நச்சகீ³தேஹி, ஸம்மதாளப்பபோ³த⁴னோ.

    Upeto naccagītehi, sammatāḷappabodhano.

    912.

    912.

    ‘‘அத²த்³த³ஸாஸிங் ஸம்பு³த்³த⁴ங், ஸத்தா²ரங் அகுதோப⁴யங்;

    ‘‘Athaddasāsiṃ sambuddhaṃ, satthāraṃ akutobhayaṃ;

    தஸ்மிங் சித்தங் பஸாதெ³த்வா, பப்³ப³ஜிங் அனகா³ரியங்.

    Tasmiṃ cittaṃ pasādetvā, pabbajiṃ anagāriyaṃ.

    913.

    913.

    ‘‘புப்³பே³னிவாஸங் ஜானாமி, யத்த² மே வுஸிதங் புரே;

    ‘‘Pubbenivāsaṃ jānāmi, yattha me vusitaṃ pure;

    தாவதிங்ஸேஸு தே³வேஸு, அட்டா²ஸிங் ஸக்கஜாதியா 11.

    Tāvatiṃsesu devesu, aṭṭhāsiṃ sakkajātiyā 12.

    914.

    914.

    ‘‘ஸத்தக்க²த்துங் மனுஸ்ஸிந்தோ³, அஹங் ரஜ்ஜமகாரயிங்;

    ‘‘Sattakkhattuṃ manussindo, ahaṃ rajjamakārayiṃ;

    சாதுரந்தோ விஜிதாவீ, ஜம்பு³ஸண்ட³ஸ்ஸ இஸ்ஸரோ;

    Cāturanto vijitāvī, jambusaṇḍassa issaro;

    அத³ண்டே³ன அஸத்தே²ன, த⁴ம்மேன அனுஸாஸயிங்.

    Adaṇḍena asatthena, dhammena anusāsayiṃ.

    915.

    915.

    ‘‘இதோ ஸத்த ததோ ஸத்த, ஸங்ஸாரானி சதுத்³த³ஸ;

    ‘‘Ito satta tato satta, saṃsārāni catuddasa;

    நிவாஸமபி⁴ஜானிஸ்ஸங், தே³வலோகே டி²தா ததா³.

    Nivāsamabhijānissaṃ, devaloke ṭhitā tadā.

    916.

    916.

    ‘‘பஞ்சங்கி³கே ஸமாதி⁴ம்ஹி, ஸந்தே ஏகோதி³பா⁴விதே;

    ‘‘Pañcaṅgike samādhimhi, sante ekodibhāvite;

    படிப்பஸ்ஸத்³தி⁴லத்³த⁴ம்ஹி, தி³ப்³ப³சக்கு² விஸுஜ்ஜி² மே.

    Paṭippassaddhiladdhamhi, dibbacakkhu visujjhi me.

    917.

    917.

    ‘‘சுதூபபாதங் ஜானாமி, ஸத்தானங் ஆக³திங் க³திங்;

    ‘‘Cutūpapātaṃ jānāmi, sattānaṃ āgatiṃ gatiṃ;

    இத்த²பா⁴வஞ்ஞதா²பா⁴வங், ஜா²னே பஞ்சங்கி³கே டி²தோ.

    Itthabhāvaññathābhāvaṃ, jhāne pañcaṅgike ṭhito.

    918.

    918.

    ‘‘பரிசிண்ணோ மயா ஸத்தா²…பே॰… ப⁴வனெத்தி ஸமூஹதா.

    ‘‘Pariciṇṇo mayā satthā…pe… bhavanetti samūhatā.

    919.

    919.

    ‘‘வஜ்ஜீனங் வேளுவகா³மே, அஹங் ஜீவிதஸங்க²யா;

    ‘‘Vajjīnaṃ veḷuvagāme, ahaṃ jīvitasaṅkhayā;

    ஹெட்ட²தோ வேளுகு³ம்ப³ஸ்மிங், நிப்³பா³யிஸ்ஸங் அனாஸவோ’’தி.

    Heṭṭhato veḷugumbasmiṃ, nibbāyissaṃ anāsavo’’ti.

    … அனுருத்³தோ⁴ தே²ரோ….

    … Anuruddho thero….







    Footnotes:
    1. ஸுத்³த⁴மஜ்ஜ²கா³ (ஸீ॰ க॰), ஸுத்³தி⁴மஜ்ஜ²க³மா (ஸ்யா॰)
    2. suddhamajjhagā (sī. ka.), suddhimajjhagamā (syā.)
    3. தீ³॰ நி॰ 2.222
    4. dī. ni. 2.222
    5. தீ³॰ நி॰ 2.222
    6. dī. ni. 2.222
    7. ஸபி⁴க்கு²னோ (ஸீ॰ க॰)
    8. sabhikkhuno (sī. ka.)
    9. அன்னஹாரோ (ஸீ॰)
    10. annahāro (sī.)
    11. ஸதஜாதியா (ஸீ॰)
    12. satajātiyā (sī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā / 9. அனுருத்³த⁴த்தே²ரகா³தா²வண்ணனா • 9. Anuruddhattheragāthāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact