Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi |
சூளஸங்கா³மங்
Cūḷasaṅgāmaṃ
அனுவிஜ்ஜகஸ்ஸ படிபத்திவண்ணனா
Anuvijjakassa paṭipattivaṇṇanā
365. சூளஸங்கா³மே ஸமாக³மனங் ஸங்கா³மோ, ஸமாக³மெந்தி ஸன்னிபதந்தி எத்தா²தி வா ஸங்கா³மோதி வசனத்த²ங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘ஸங்கா³மோ வுச்சதி…பே॰… ஸங்க⁴ஸன்னிபாதோ’’தி. ஸன்னிபதனங் ஸன்னிபாதோ, ஸன்னிபதந்தி எத்த² தே³ஸேதி வா ஸன்னிபாதோ, ஸங்க⁴ஸ்ஸ ஸன்னிபாதோ ஸங்க⁴ஸன்னிபாதோ. ஸங்கா³ம யுத்³தே⁴தி தா⁴துபாடே²ஸு (ஸத்³த³னீதிதா⁴துமாலாயங் 18 மகாரந்ததா⁴து) வுத்தங். தத்த² யுத்³த⁴ங் நாம அத்த²தோ அதி⁴கரணவினிச்ச²யோதி க³ஹேதப்³ப³ங். தத³த்த²ங் வித்தா²ரெந்தோ ஆஹ ‘‘தத்ர ஹீ’’திஆதி³. தத்த² தத்ராதி தஸ்மிங் ஸங்கா³மே, ஸமோஸரந்தீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. அத்தபச்சத்தி²காதி அத்தனோ படிபக்க²ங் அத்த²யந்தி. உத்³த⁴ம்மந்தி த⁴ம்மதோ வியோக³ங். தீ³பெந்தா ஹுத்வாதி யோஜனா. கே வியாதி ஆஹ ‘‘வஜ்ஜிபுத்தகா வியா’’தி. ஸோ பி⁴க்கு² பவத்தேதீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. லத்³தி⁴ந்தி உத்³த⁴ம்மாதி³வாத³ங். தத்தா²தி ஸங்கா³மே. அவசரதீதி ஓகா³ஹெத்வா சாரேதி பவத்தேதி. தமேவத்த²ங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘அஜ்ஜோ²கா³ஹெத்வா வினிச்ச²யங் பவத்தேதீ’’தி. எத்த² ‘‘அஜ்ஜோ²கா³ஹெத்வா’’தி இமினா அவத்யூபஸக்³க³ஸ்ஸ ஓகா³ஹத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி. ‘‘வினிச்ச²யங் பவத்தேதீ’’தி இமினா சரதா⁴துஸ்ஸ காரிதந்தோக³த⁴த்தா ஸஹகாரிதகம்மேன பவத்தனத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி. இமினா ஸங்கா³மே அவசரதீதி ஸங்கா³மாவசரோதி நிப்³ப³சனங் த³ஸ்ஸேதி. கோ வியாதி ஆஹ ‘‘யஸத்தே²ரோ வியா’’தி. மானத்³த⁴ஜந்தி கேதுகம்யதாபச்சுபட்டா²னமானஸங்கா²தங் த⁴ஜங். ரஜோஹரணஸமேனாதி எத்த² ரஜங் ஹரதி அபனேதி அனேனாதி ரஜோஹரணங், பாத³புஞ்ஜனங், தேன ஸமேனாதி த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘பாத³புஞ்ஜனஸமேனா’’தி. பாத³ங் புஞ்ஜதி ஸோதே⁴தி அனேனாதி பாத³புஞ்ஜனங், தேன ஸமோ பாத³புஞ்ஜனஸமோ, தேன. ஸமாகாரங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘யதா²’’திஆதி³. ரஜோஹரணஸ்ஸ நேவ ராகோ³ ஹோதீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. யதா²பதிரூபந்தி பதிரூபஸ்ஸ அனுலோமங், பதிரூபானதிக்கந்தந்தி அத்தோ². அகதெ²ந்தேன நிஸீதி³தப்³ப³ந்தி ஸம்ப³ந்தோ⁴. ஸாமங் வா த⁴ம்மோதி எத்த² த⁴ம்மோ நாம கோதி ஆஹ ‘‘கப்பியாகப்பியனிஸ்ஸிதா வா’’திஆதி³. ரூபாரூபபரிச்சே²தோ³ ச ஸமதா²சாரோ ச விபஸ்ஸானாசாரோ ச டா²னவத்தஞ்ச நிஸஜ்ஜவத்தஞ்ச, ஆதி³ஸத்³தே³ன சங்கமவத்தாதீ³னி ஸங்க³ண்ஹாதி. சுத்³த³ஸமஹாவத்தாதீ³னங் ‘‘கப்பியாகப்பியனிஸ்ஸிதா’’தி பதே³ன க³ஹிதத்தா வத்தஸத்³தே³ன டா²னவத்தாதீ³னி ஏவ க³ஹேதப்³பா³னி, ஆதி³ஸத்³தே³ன சங்கமவத்தாதீ³னி க³ஹேதப்³பா³னி. பரோ வா அஜ்ஜே²ஸிதப்³போ³தி யோவா ஸோ வா கோசி அஜ்ஜே²ஸிதப்³போ³தி ஆஹ ‘‘யோ’’திஆதி³. இமினா ந யோ வா ஸோ வா கோசி அஜ்ஜே²ஸிதப்³போ³, ஸமத்தோ²யேவ பன அஜ்ஜே²ஸிதப்³போ³தி வா த³ஸ்ஸேதி. ‘‘ஆவுஸோ’’திஆதி³னா வத்தப்³பா³காரங் த³ஸ்ஸேதி. அரியோ வா துண்ஹீபா⁴வோதி எத்த² ந கேவலங் கதே²துங் அஸமத்த²வஸேன துண்ஹீபா⁴வோ, கம்மட்டா²னமனஸிகாரவஸேன பனாதி ஆஹ ‘‘கம்மட்டா²னமனஸிகாரவஸேன துண்ஹீபா⁴வோ’’தி. அரியானங் ஏஸோ அரியோ, துண்ஹீபா⁴வோ. ‘‘நாவஜானிதப்³போ³’’தி இமினா நாதிமஞ்ஞிதப்³போ³தி பத³ஸ்ஸ அதிக்கம்ம ந மஞ்ஞிதப்³போ³தி த³ஸ்ஸேதி.
365. Cūḷasaṅgāme samāgamanaṃ saṅgāmo, samāgamenti sannipatanti etthāti vā saṅgāmoti vacanatthaṃ dassento āha ‘‘saṅgāmo vuccati…pe… saṅghasannipāto’’ti. Sannipatanaṃ sannipāto, sannipatanti ettha deseti vā sannipāto, saṅghassa sannipāto saṅghasannipāto. Saṅgāma yuddheti dhātupāṭhesu (saddanītidhātumālāyaṃ 18 makārantadhātu) vuttaṃ. Tattha yuddhaṃ nāma atthato adhikaraṇavinicchayoti gahetabbaṃ. Tadatthaṃ vitthārento āha ‘‘tatra hī’’tiādi. Tattha tatrāti tasmiṃ saṅgāme, samosarantīti sambandho. Attapaccatthikāti attano paṭipakkhaṃ atthayanti. Uddhammanti dhammato viyogaṃ. Dīpentā hutvāti yojanā. Ke viyāti āha ‘‘vajjiputtakā viyā’’ti. So bhikkhu pavattetīti sambandho. Laddhinti uddhammādivādaṃ. Tatthāti saṅgāme. Avacaratīti ogāhetvā cāreti pavatteti. Tamevatthaṃ dassento āha ‘‘ajjhogāhetvā vinicchayaṃ pavattetī’’ti. Ettha ‘‘ajjhogāhetvā’’ti iminā avatyūpasaggassa ogāhatthaṃ dasseti. ‘‘Vinicchayaṃ pavattetī’’ti iminā caradhātussa kāritantogadhattā sahakāritakammena pavattanatthaṃ dasseti. Iminā saṅgāme avacaratīti saṅgāmāvacaroti nibbacanaṃ dasseti. Ko viyāti āha ‘‘yasatthero viyā’’ti. Mānaddhajanti ketukamyatāpaccupaṭṭhānamānasaṅkhātaṃ dhajaṃ. Rajoharaṇasamenāti ettha rajaṃ harati apaneti anenāti rajoharaṇaṃ, pādapuñjanaṃ, tena samenāti dassento āha ‘‘pādapuñjanasamenā’’ti. Pādaṃ puñjati sodheti anenāti pādapuñjanaṃ, tena samo pādapuñjanasamo, tena. Samākāraṃ dassento āha ‘‘yathā’’tiādi. Rajoharaṇassa neva rāgo hotīti sambandho. Yathāpatirūpanti patirūpassa anulomaṃ, patirūpānatikkantanti attho. Akathentena nisīditabbanti sambandho. Sāmaṃ vā dhammoti ettha dhammo nāma koti āha ‘‘kappiyākappiyanissitā vā’’tiādi. Rūpārūpaparicchedo ca samathācāro ca vipassānācāro ca ṭhānavattañca nisajjavattañca, ādisaddena caṅkamavattādīni saṅgaṇhāti. Cuddasamahāvattādīnaṃ ‘‘kappiyākappiyanissitā’’ti padena gahitattā vattasaddena ṭhānavattādīni eva gahetabbāni, ādisaddena caṅkamavattādīni gahetabbāni. Paro vā ajjhesitabboti yovā so vā koci ajjhesitabboti āha ‘‘yo’’tiādi. Iminā na yo vā so vā koci ajjhesitabbo, samatthoyeva pana ajjhesitabboti vā dasseti. ‘‘Āvuso’’tiādinā vattabbākāraṃ dasseti. Ariyovā tuṇhībhāvoti ettha na kevalaṃ kathetuṃ asamatthavasena tuṇhībhāvo, kammaṭṭhānamanasikāravasena panāti āha ‘‘kammaṭṭhānamanasikāravasena tuṇhībhāvo’’ti. Ariyānaṃ eso ariyo, tuṇhībhāvo. ‘‘Nāvajānitabbo’’ti iminā nātimaññitabboti padassa atikkamma na maññitabboti dasseti.
உபஜ்ஜா²யோதி சோத³கசுதி³தகானங் உபஜ்ஜா²யோ. ஸப்³ப³த்தா²தி ஸப்³பே³ஸு ‘‘ந ஆசரியோ புச்சி²தப்³போ³’’திஆதி³பதே³ஸு. குலமேவ ஜாதினாமகொ³த்தவஸேன அயந்தி அபதி³ஸியதீதி குலபதே³ஸோ. அத்ரஸ்ஸாதி எத்த² அத்ர அஸ்ஸாதி பத³ச்சே²த³ங் கத்வா அத்ரஸத்³தோ³ புக்³க³லவிஸயோ, அஸ்ஸஸத்³தோ³ ஆக்²யாதிகோதி ஆஹ ‘‘அத்ர புக்³க³லே’’திஆதி³. தத்த² ‘‘ப⁴வெய்யா’’தி இமினா அஸ்ஸஸத்³த³ஸ்ஸ ஸப்³ப³னாமத்தஞ்ச ‘‘ப⁴வதீ’’தி வத்தமானிகபா⁴வஞ்ச படிக்கி²பதி. பரிஸானுவிதா⁴யகேனாதி பரிஸாய அனுமதங் கரொந்தேன. இமினா நோ பரிஸகப்பிகேனாதி எத்த² கப்பஸத்³தோ³ விஜ²த்தோ²தி த³ஸ்ஸேதி. யந்தி வசனங். ந ஹத்த²முத்³தா³தி முத³ந்தி ஏதாயாதி முத்³தா³, ஸக்க²ரமங்கு³லியங் ஹத்த²ஸ்ஸ முத்³தா³ அவயவிஅவயவவஸேன ஸம்ப³ந்த⁴த்தாதி ஹத்த²முத்³தா³. தஸ்ஸா விகாரோ ‘‘ஹத்த²முத்³தா³’’தி க³ஹேதப்³போ³தி ஆஹ ‘‘ஹத்த²விகாரோ’’தி.
Upajjhāyoti codakacuditakānaṃ upajjhāyo. Sabbatthāti sabbesu ‘‘na ācariyo pucchitabbo’’tiādipadesu. Kulameva jātināmagottavasena ayanti apadisiyatīti kulapadeso. Atrassāti ettha atra assāti padacchedaṃ katvā atrasaddo puggalavisayo, assasaddo ākhyātikoti āha ‘‘atra puggale’’tiādi. Tattha ‘‘bhaveyyā’’ti iminā assasaddassa sabbanāmattañca ‘‘bhavatī’’ti vattamānikabhāvañca paṭikkhipati. Parisānuvidhāyakenāti parisāya anumataṃ karontena. Iminā no parisakappikenāti ettha kappasaddo vijhatthoti dasseti. Yanti vacanaṃ. Na hatthamuddāti mudanti etāyāti muddā, sakkharamaṅguliyaṃ hatthassa muddā avayaviavayavavasena sambandhattāti hatthamuddā. Tassā vikāro ‘‘hatthamuddā’’ti gahetabboti āha ‘‘hatthavikāro’’ti.
‘‘அத்த²ங் அனுவிதி⁴யந்தேனா’’தி எத்த² அத்த²ந்தி வினிச்ச²யத்த²ங். அனுவிதி⁴யந்தேனாதி ஸல்லக்கெ²ந்தேன. இதி இமமத்த²ங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘வினிச்ச²யபடிவேத⁴மேவ ஸல்லக்கெ²ந்தேனா’’தி. ஸன்னிபாதமண்ட³லேதி ஸன்னிபாதாய பரிஸாய ஸமூஹே, ஸன்னிபாதமண்ட³லஸ்ஸ மஜ்ஜே²தி அத்தோ². ந வீதிஹாதப்³ப³ந்தி எத்த² வீதிஹரணங் நாம அத்த²தோ ஹாபனந்தி ஆஹ ‘‘ந வினிச்ச²யோ ஹாபேதப்³போ³’’தி. து³ருத்தவாசந்தி சோத³கசுதி³தகானங் து³ருத்தவாசங். ஹிதபரிஸகினாதி எத்த² ஹிதங் பரி ஏஸதீதி ஹிதபரிஸகோ, கருணா ச கருணாபுப்³ப³பா⁴கோ³ ச, ஸோ ஏதஸ்ஸத்தீ²தி ஹிதபரிஸகீ, புக்³க³லோ, தேன ஹிதபரிஸகினா. தமேவத்த²ங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘ஹிதேஸினா ஹிதக³வேஸினா’’தி . கருணாதி அப்பனாபத்தா கருணா. கருணாபுப்³ப³பா⁴கோ³தி அப்பனாபத்தாய கருணாய புப்³ப³பா⁴கே³ பவத்தா பரிகம்மஉபசாரகருணா. பத³த்³வயேபீதி ‘‘ஹிதானுகம்பினா காருணிகேன ப⁴விதப்³ப³ங். ஹிதபரிஸகினா அஸம்ப²ப்பலாபினா ப⁴விதப்³ப³’’ந்தி பத³த்³வயேபி. அயங் அதி⁴ப்பாயோ வேதி³தப்³போ³தி யோஜனா. ‘‘அஸுந்த³ரவசன’’ந்தி இமினா அஸுருத்தந்தி எத்த² ஸுந்த³ரங் உத்தங் ஸுருத்தங், ந ஸுருத்தங் அஸுருத்தந்தி வசனத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி. பரிக்³க³ஹேதப்³போ³தி பரிவீமங்ஸித்வா க³ஹேதப்³போ³.
‘‘Atthaṃ anuvidhiyantenā’’ti ettha atthanti vinicchayatthaṃ. Anuvidhiyantenāti sallakkhentena. Iti imamatthaṃ dassento āha ‘‘vinicchayapaṭivedhameva sallakkhentenā’’ti. Sannipātamaṇḍaleti sannipātāya parisāya samūhe, sannipātamaṇḍalassa majjheti attho. Na vītihātabbanti ettha vītiharaṇaṃ nāma atthato hāpananti āha ‘‘na vinicchayo hāpetabbo’’ti. Duruttavācanti codakacuditakānaṃ duruttavācaṃ. Hitaparisakināti ettha hitaṃ pari esatīti hitaparisako, karuṇā ca karuṇāpubbabhāgo ca, so etassatthīti hitaparisakī, puggalo, tena hitaparisakinā. Tamevatthaṃ dassento āha ‘‘hitesinā hitagavesinā’’ti . Karuṇāti appanāpattā karuṇā. Karuṇāpubbabhāgoti appanāpattāya karuṇāya pubbabhāge pavattā parikammaupacārakaruṇā. Padadvayepīti ‘‘hitānukampinā kāruṇikena bhavitabbaṃ. Hitaparisakinā asamphappalāpinā bhavitabba’’nti padadvayepi. Ayaṃ adhippāyo veditabboti yojanā. ‘‘Asundaravacana’’nti iminā asuruttanti ettha sundaraṃ uttaṃ suruttaṃ, na suruttaṃ asuruttanti vacanatthaṃ dasseti. Pariggahetabboti parivīmaṃsitvā gahetabbo.
தஸ்ஸாதி அத⁴ம்மசோத³கஸ்ஸ. அனோஸடங் வத்து²ந்தி எத்த² ‘‘சோத³கசுதி³தகேஹி வுத்த’’ந்தி பத³ங் அதி⁴காரவஸேன வேதி³தப்³ப³ங். எத்த² ச அனோஸடந்தி வினிச்ச²யங் அனோஸடந்தி அத்தோ². கிங் பக்³க³ண்ஹிதப்³போ³தி ஆஹ ‘‘நனு த்வ’’ந்திஆதி³. அனுயோக³வத்தந்தி ‘‘காலேன வக்கா²மீ’’திஆதி³னா (சூளவ॰ 399; பரி॰ 362, 437) வுத்தங், ‘‘ஸச்சே ச அகுப்பே சா’’தி (சூளவ॰ 401) ச வுத்தங் அனுயுஞ்ஜனவத்தங். தஞ்ஹி யஸ்மா அனேன வத்தேன சோத³கோ சுதி³தகங், சுதி³தகோ வா சோத³கங் அனுயுஞ்ஜதி, சோத³கேன சுதி³தகோ, சுதி³தகேன வா சோத³கோ அனுயுஞ்ஜியதி, தஸ்மா அனுயோக³வத்தந்தி வுச்சதி. கதா²பெத்வாதி சோத³கசுதி³தகேஹேவ கதா²பெத்வா. தஸ்ஸாதி சோத³கஸ்ஸ வா சுதி³தகஸ்ஸ வா, ஸாரஜ்ஜந்தி ப⁴யங். தேதி தவ. வத்வாபீதி முகே²ன வத்வாபி. பிஸத்³தே³ன காயவிகாரங் த³ஸ்ஸெத்வாபீதி ஸம்பிண்டே³தி. ‘‘அனுயோக³வத்த’’ந்தி தா⁴துகம்மங், ‘‘ஸோ பி⁴க்கூ²’’தி காரிதகம்மங் அஜ்ஜா²ஹரிதப்³ப³ங், தங் கம்மங் தப்³ப³பச்சயோ வத³தி. அஸுசி விபா⁴வேதப்³போ³தி எத்த² நத்தி² ஸுசி ஸீலமேதஸ்ஸாதி அஸுசீதி வுத்தே அலஜ்ஜீதி ஆஹ ‘‘அலஜ்ஜி’’ந்தி. உஜு ஸீலவா காயவங்காதி³ரஹிதோ ஹோதீதி யோஜனா. எத்த² ச காயவங்காதி³ரஹிதோ ஹோதீதி இமினா உஜுனோ காரணங் த³ஸ்ஸேதி. காயவங்காதி³ரஹிதத்தா உஜு ஹோதீதி அதி⁴ப்பாயோ. ஸோதி பி⁴க்கு². மத்³த³வேனேவாதி முது³பா⁴வேனேவ. உபசரிதப்³போ³தி கதே²தப்³போ³. இமினா உஜுமத்³த³வேனாதி பத³ஸ்ஸ ஸம்ப³ந்த⁴ட்டா²னங் பாட²ஸேஸங் த³ஸ்ஸேதி. யோதி பி⁴க்கு². அயமேவாதி ஏவஸத்³தே³ன ந த⁴ம்மக³ருகோ, புக்³க³லக³ருகோ, த⁴ம்மேஸு ச புக்³க³லேஸு ச ந மஜ்ஜ²த்தோதி வேதி³தப்³போ³தி த³ஸ்ஸேதி.
Tassāti adhammacodakassa. Anosaṭaṃ vatthunti ettha ‘‘codakacuditakehi vutta’’nti padaṃ adhikāravasena veditabbaṃ. Ettha ca anosaṭanti vinicchayaṃ anosaṭanti attho. Kiṃ paggaṇhitabboti āha ‘‘nanu tva’’ntiādi. Anuyogavattanti ‘‘kālena vakkhāmī’’tiādinā (cūḷava. 399; pari. 362, 437) vuttaṃ, ‘‘sacce ca akuppe cā’’ti (cūḷava. 401) ca vuttaṃ anuyuñjanavattaṃ. Tañhi yasmā anena vattena codako cuditakaṃ, cuditako vā codakaṃ anuyuñjati, codakena cuditako, cuditakena vā codako anuyuñjiyati, tasmā anuyogavattanti vuccati. Kathāpetvāti codakacuditakeheva kathāpetvā. Tassāti codakassa vā cuditakassa vā, sārajjanti bhayaṃ. Teti tava. Vatvāpīti mukhena vatvāpi. Pisaddena kāyavikāraṃ dassetvāpīti sampiṇḍeti. ‘‘Anuyogavatta’’nti dhātukammaṃ, ‘‘so bhikkhū’’ti kāritakammaṃ ajjhāharitabbaṃ, taṃ kammaṃ tabbapaccayo vadati. Asuci vibhāvetabboti ettha natthi suci sīlametassāti asucīti vutte alajjīti āha ‘‘alajji’’nti. Uju sīlavā kāyavaṅkādirahito hotīti yojanā. Ettha ca kāyavaṅkādirahito hotīti iminā ujuno kāraṇaṃ dasseti. Kāyavaṅkādirahitattā uju hotīti adhippāyo. Soti bhikkhu. Maddavenevāti mudubhāveneva. Upacaritabboti kathetabbo. Iminā ujumaddavenāti padassa sambandhaṭṭhānaṃ pāṭhasesaṃ dasseti. Yoti bhikkhu. Ayamevāti evasaddena na dhammagaruko, puggalagaruko, dhammesu ca puggalesu ca na majjhattoti veditabboti dasseti.
366. தேன ச பன அனுவிஜ்ஜகேனாதி யோஜனா. ஸுத்தாதீ³ஸூதி ஆதி³ஸத்³தே³ன வினயஅனுலோம பஞ்ஞத்தஅனுலோமிகானி ஸங்க³ஹேதப்³பா³னி. ஸுத்தங் ஸங்ஸந்த³னத்தா²ய ஹோதீதி யோஜனா. கேஸங் ஸங்ஸந்த³னத்தா²யாதி ஆஹ ‘‘ஆபத்தானாபத்தீனங் ஸங்ஸந்த³னத்த²’’ந்தி. ஓபம்மங் அத்த²த³ஸ்ஸனத்தா²ய ஹோதீதி யோஜனா. ஏஸேவ நயோ ஸேஸேஸுபி. பச்சேகட்டா²யினோ அவிஸங்வாத³கட்டா²யினோதி எத்த² பச்சேகஸ்மிங் திட்ட²ந்தி ஸீலேனாதி பச்சேகட்டா²யினோ, அவிஸங்வாத³கே திட்ட²ந்தி ஸீலேனாதி அவிஸங்வாத³கட்டா²யினோதி த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘இஸ்ஸ…பே॰… டி²தா’’தி. ‘‘இஸ்ஸரியாதி⁴பச்சஜெட்ட²கட்டா²னே’’தி இமினா பச்சேகஸரூபங் த³ஸ்ஸேதி. தேதி ஸங்கே⁴ன அனுமதா புக்³க³லா.
366. Tena ca pana anuvijjakenāti yojanā. Suttādīsūti ādisaddena vinayaanuloma paññattaanulomikāni saṅgahetabbāni. Suttaṃ saṃsandanatthāya hotīti yojanā. Kesaṃ saṃsandanatthāyāti āha ‘‘āpattānāpattīnaṃ saṃsandanattha’’nti. Opammaṃ atthadassanatthāya hotīti yojanā. Eseva nayo sesesupi. Paccekaṭṭhāyino avisaṃvādakaṭṭhāyinoti ettha paccekasmiṃ tiṭṭhanti sīlenāti paccekaṭṭhāyino, avisaṃvādake tiṭṭhanti sīlenāti avisaṃvādakaṭṭhāyinoti dassento āha ‘‘issa…pe… ṭhitā’’ti. ‘‘Issariyādhipaccajeṭṭhakaṭṭhāne’’ti iminā paccekasarūpaṃ dasseti. Teti saṅghena anumatā puggalā.
கிமத்த²ங் ‘‘வினயோ ஸங்வரத்தா²யா’’திஆதி³ வுத்தந்தி ஆஹ ‘‘இதா³னீ’’திஆதி³. இதா³னி த³ஸ்ஸேதுங் ஆஹாதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. யே மந்தா³ மந்த³பு³த்³தி⁴னோ ஹுத்வா ஏவங் வதெ³ய்யுந்தி யோஜனா. அத² வா மந்தா³ மந்த³பு³த்³தி⁴னோ யே புக்³க³லா ஏவங் வதெ³ய்யுந்தி யோஜனா. ஸகலாபி வினயபஞ்ஞத்தி உபனிஸ்ஸயோ ஹோதீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. இமினா ‘‘ஸங்வரத்தா²யா’’திஆதீ³ஸு ‘‘அனுபாதா³பரினிப்³பா³னத்தா²யா’’திபரியோஸானேஸு தேரஸவாக்யேஸு ‘‘உபனிஸ்ஸயோ ஹோதீ’’தி பாட²ஸேஸோ அஜ்ஜா²ஹரிதப்³போ³தி த³ஸ்ஸேதி. ‘‘பச்சயோ’’தி இமினா ‘‘உபனிஸ்ஸயோ’’தி பத³ஸ்ஸ உபனிஸ்ஸயபச்சயோதி அத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி. ஸப்³ப³த்தா²தி ஸப்³பே³ஸு த்³வாத³ஸவாக்யேஸு. விஸேஸங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘அபிசெத்தா²’’திஆதி³. தத்த² அபிச விஸேஸங் வக்கா²மீதி யோஜனா. எத்தா²தி ‘‘அவிப்படிஸாரத்தா²யா’’திஆதீ³ஸு. தந்தி ஸுக²ங். தருணவிபஸ்ஸனா நாம கஸ்ஸ அதி⁴வசனந்தி ஆஹ ‘‘உத³யப்³ப³யஞாணஸ்ஸேதமதி⁴வசன’’ந்தி. நனு ‘‘விராகோ³’’தி எத்த² சதுப்³பி³த⁴ஸ்ஸ அரியமக்³க³ஸ்ஸ க³ஹிதத்தா ‘‘விமுத்தீ’’தி எத்தா²பி சதுப்³பி³த⁴ங் ப²லங் க³ஹேதப்³ப³ங், கஸ்மா பன ‘‘விமுத்தீதி அரஹத்தப²ல’’ந்தி வுத்தந்தி ஆஹ ‘‘சதுப்³பி³தோ⁴பி ஹீ’’திஆதி³. ஹீதி ஸச்சங், யஸ்மா வா. அபச்சயபரினிப்³பா³னத்தா²யாதி அஸங்க²தபரினிப்³பா³னத்தா²ய. நத்தெ²த்த² ஹி பரினிப்³பா³னே கோசி பச்சயோ, தஸ்மா அபச்சயபரினிப்³பா³னந்தி வுச்சதி. தந்தி விமுத்திஞாணத³ஸ்ஸனங். தஸ்மிங்அனுப்பத்தேதி தஸ்மிங் விமுத்திஞாணத³ஸ்ஸனே அனுக்கமேன பத்தே. அவஸ்ஸந்தி து⁴வங் ஏகந்தேனாதி அத்தோ². ஏதத³த்தா²தி ஏஸோ அனுபாதா³ பரினிப்³பா³னஸங்கா²தோ அத்தோ² பயோஜனங் இமிஸ்ஸா கதா²யாதி ஏதத³த்தா². கதா²தி அத்த²ஸ்ஸ கதா². மந்தனாதி த⁴ம்மஸ்ஸ மந்தனா. ஏதத³த்தா² உபனிஸாதி எத்த² உபனிஸாஸத்³தோ³ பச்சயவாசகோதி ஆஹ ‘‘பரங்பரபச்சயதாபீ’’தி. பரங்பரபச்சயோ ஹி யஸ்மா எத்த² பரங்பரப²லங் உபக³ந்த்வா நிஸீத³தி, தஸ்மா உபனிஸாதி வுச்சதி. ‘‘வினயோ ஸங்வரத்தா²யா’’திஆதி³கா அயங் பரங்பரபச்சயதாபீதி யோஜனா. ஸோதாவதா⁴னந்தி ஓகா³ஹெத்வா தி⁴யதே ட²பியதே அவதா⁴னங், ஸோதஸ்ஸ அவதா⁴னங் ஸோதாவதா⁴னங். இமங் கத²ந்தி ‘‘வினயோ ஸங்வரத்தா²யா’’திஆதி³ங் இமங் கத²ங். யங் ஞாணங் உப்பஜ்ஜதி, தம்பி ஏதத³த்த²ந்தி யோஜனா. யதி³த³ங் அனுபாதா³ சித்தஸ்ஸாதி எத்த² ‘‘யதி³த³’’ந்தி நிபாதோ ‘‘விமொக்கோ²’’தி பத³மபெக்கி²த்வா யோ அயந்தி அத்த²ங் வத³தி. அனுபாதா³தி எத்த² ‘‘ஸயங் அபி⁴ஞ்ஞா’’திஆதீ³ஸு (மஹாவ॰ 11) விய யகாரலோபோ ஹோதி, தஸ்ஸ பத³ஸ்ஸ கரணங் பன ‘‘சதூஹி உபாதா³னேஹீ’’தி வேதி³தப்³ப³ங். இதி இம மத்த²ங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘யோ அயங் சதூஹி உபாதா³னேஹி அனுபாதி³யித்வா’’தி. எத்த² சதூஹி உபாதா³னேஹி அனுபாதி³யித்வா சித்தஸ்ஸ அரஹத்தப²லஸங்கா²தோ யோ அயங் விமொக்கோ² அத்தி², ஸோபி ஏதத³த்தா²ய ஹோதீதி யோஜனா. ‘‘அரஹத்தப²லஸங்கா²தோ’’தி இமினா ‘‘விமொக்கோ²’’தி பத³ஸ்ஸ அத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி. அரஹத்தப²லஞ்ஹி யஸ்மா விருத்³தே⁴ஹி, விஸேஸேன வா ஸப்³ப³கிலேஸேஹி முச்சித்த², தஸ்மா விமொக்கோ²தி வுச்சதி. ‘‘அபச்சயபரினிப்³பா³னத்தா²ய ஏவா’’தி இமினா ஏதத³த்தா²யாதி பத³ஸ்ஸ அத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி.
Kimatthaṃ ‘‘vinayo saṃvaratthāyā’’tiādi vuttanti āha ‘‘idānī’’tiādi. Idāni dassetuṃ āhāti sambandho. Ye mandā mandabuddhino hutvā evaṃ vadeyyunti yojanā. Atha vā mandā mandabuddhino ye puggalā evaṃ vadeyyunti yojanā. Sakalāpi vinayapaññatti upanissayo hotīti sambandho. Iminā ‘‘saṃvaratthāyā’’tiādīsu ‘‘anupādāparinibbānatthāyā’’tipariyosānesu terasavākyesu ‘‘upanissayo hotī’’ti pāṭhaseso ajjhāharitabboti dasseti. ‘‘Paccayo’’ti iminā ‘‘upanissayo’’ti padassa upanissayapaccayoti atthaṃ dasseti. Sabbatthāti sabbesu dvādasavākyesu. Visesaṃ dassento āha ‘‘apicetthā’’tiādi. Tattha apica visesaṃ vakkhāmīti yojanā. Etthāti ‘‘avippaṭisāratthāyā’’tiādīsu. Tanti sukhaṃ. Taruṇavipassanā nāma kassa adhivacananti āha ‘‘udayabbayañāṇassetamadhivacana’’nti. Nanu ‘‘virāgo’’ti ettha catubbidhassa ariyamaggassa gahitattā ‘‘vimuttī’’ti etthāpi catubbidhaṃ phalaṃ gahetabbaṃ, kasmā pana ‘‘vimuttīti arahattaphala’’nti vuttanti āha ‘‘catubbidhopi hī’’tiādi. Hīti saccaṃ, yasmā vā. Apaccayaparinibbānatthāyāti asaṅkhataparinibbānatthāya. Natthettha hi parinibbāne koci paccayo, tasmā apaccayaparinibbānanti vuccati. Tanti vimuttiñāṇadassanaṃ. Tasmiṃanuppatteti tasmiṃ vimuttiñāṇadassane anukkamena patte. Avassanti dhuvaṃ ekantenāti attho. Etadatthāti eso anupādā parinibbānasaṅkhāto attho payojanaṃ imissā kathāyāti etadatthā. Kathāti atthassa kathā. Mantanāti dhammassa mantanā. Etadatthā upanisāti ettha upanisāsaddo paccayavācakoti āha ‘‘paraṃparapaccayatāpī’’ti. Paraṃparapaccayo hi yasmā ettha paraṃparaphalaṃ upagantvā nisīdati, tasmā upanisāti vuccati. ‘‘Vinayo saṃvaratthāyā’’tiādikā ayaṃ paraṃparapaccayatāpīti yojanā. Sotāvadhānanti ogāhetvā dhiyate ṭhapiyate avadhānaṃ, sotassa avadhānaṃ sotāvadhānaṃ. Imaṃ kathanti ‘‘vinayo saṃvaratthāyā’’tiādiṃ imaṃ kathaṃ. Yaṃ ñāṇaṃ uppajjati, tampi etadatthanti yojanā. Yadidaṃ anupādā cittassāti ettha ‘‘yadida’’nti nipāto ‘‘vimokkho’’ti padamapekkhitvā yo ayanti atthaṃ vadati. Anupādāti ettha ‘‘sayaṃ abhiññā’’tiādīsu (mahāva. 11) viya yakāralopo hoti, tassa padassa karaṇaṃ pana ‘‘catūhi upādānehī’’ti veditabbaṃ. Iti ima matthaṃ dassento āha ‘‘yo ayaṃ catūhi upādānehi anupādiyitvā’’ti. Ettha catūhi upādānehi anupādiyitvā cittassa arahattaphalasaṅkhāto yo ayaṃ vimokkho atthi, sopi etadatthāya hotīti yojanā. ‘‘Arahattaphalasaṅkhāto’’ti iminā ‘‘vimokkho’’ti padassa atthaṃ dasseti. Arahattaphalañhi yasmā viruddhehi, visesena vā sabbakilesehi muccittha, tasmā vimokkhoti vuccati. ‘‘Apaccayaparinibbānatthāya evā’’ti iminā etadatthāyāti padassa atthaṃ dasseti.
367. வத்து²ங்…பே॰… ந ஜானாதீதி எத்தா²தி யோஜனா காதப்³பா³. தஸ்மாதி யஸ்மா ஸம்ப³ந்தோ⁴, தஸ்மா. எத்தா²தி இமாஸு கா³தா²ஸு. ஸமேன சாதி எத்த² ‘‘ஸமேனா’’தி பத³ங் ‘‘அஞ்ஞாணேனா’’தி அத்த²ஸ்ஸ வாசகங் ரூள்ஹீபத³ந்தி த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘தேனேவ புப்³பா³பரங் அஜானநஸ்ஸ ஸமேன அஞ்ஞாணேனா’’தி. பாளியங் கேன காரணேன கதாகதங் ந ஜானாதீதி ஆஹ ‘‘ஸமேனா’’தி. ஸமேன புப்³பா³பரஸ்ஸ அஞ்ஞாணேன கதாகதங் ந ஜானாதீதி அத்தோ². ஏவந்திஆதி³ நிக³மனங் . யங் பனேதங் வசனங் வுத்தந்தி யோஜனா. ‘‘தத்தா²’’தி ச ‘‘ஆகாரஅகோவிதோ³’’தி ச ஆதா⁴ராதெ⁴ய்யானமபே⁴தோ³ ஹோதி, தஸ்மா அவயவீ ஆதா⁴ரோ, அவயவோ ஆதெ⁴ய்யோதி த³ட்ட²ப்³ப³ங். ஆகாரஸத்³தோ³ இங்கி³தத்தோ²தி ஆஹ ‘‘காரணாகாரணே’’தி. காரணஅகாரணஸங்கா²தே இங்கி³தேதி அத்தோ². ஆகாரஸ்ஸாதி பு⁴ம்மத்தே² ஸாமிவசனங். ஆகாரஸ்மிந்தி ஹி அத்தோ².
367.Vatthuṃ…pe… na jānātīti etthāti yojanā kātabbā. Tasmāti yasmā sambandho, tasmā. Etthāti imāsu gāthāsu. Samena cāti ettha ‘‘samenā’’ti padaṃ ‘‘aññāṇenā’’ti atthassa vācakaṃ rūḷhīpadanti dassento āha ‘‘teneva pubbāparaṃ ajānanassa samena aññāṇenā’’ti. Pāḷiyaṃ kena kāraṇena katākataṃ na jānātīti āha ‘‘samenā’’ti. Samena pubbāparassa aññāṇena katākataṃ na jānātīti attho. Evantiādi nigamanaṃ . Yaṃ panetaṃ vacanaṃ vuttanti yojanā. ‘‘Tatthā’’ti ca ‘‘ākāraakovido’’ti ca ādhārādheyyānamabhedo hoti, tasmā avayavī ādhāro, avayavo ādheyyoti daṭṭhabbaṃ. Ākārasaddo iṅgitatthoti āha ‘‘kāraṇākāraṇe’’ti. Kāraṇaakāraṇasaṅkhāte iṅgiteti attho. Ākārassāti bhummatthe sāmivacanaṃ. Ākārasminti hi attho.
ததே²வாதி யதா² வத்து²ஆதீ³னி ந ஜானாதி, ததே²வ. இதீதி ஏவங். ய்வாயந்தி யோ அயங் பி⁴க்கு². ‘‘ப⁴யேனா’’தி இமினா ப⁴யாதி எத்த² காரணத்தே² நிஸ்ஸக்கவசனந்தி த³ஸ்ஸேதி. ப⁴யா ப⁴யேன க³ச்ச²தீதி யோஜனா. ஏஸேவ நயோ ஸம்மோஹேன மோஹா க³ச்ச²தீதி எத்தா²பி. ச²ந்தா³தி ச²ந்தே³ன. தோ³ஸாதி தோ³ஸேன. அத்தனா ஞாதுங் அஸமத்த²தாய ந ஸஞ்ஞத்தியா குஸலோதி ஆஹ ‘‘பரங் ஸஞ்ஞாபேதுங் அஸமத்த²தாயா’’தி. கஸ்மா நிஜ்ஜ²த்தியா ச அகோவிதோ³தி ஆஹ ‘‘காரணா…பே॰… தாயா’’தி. ‘‘பரிஸாய லத்³த⁴த்தா’’தி இமினா லத்³தோ⁴ பரிஸஸங்கா²தோ பக்கோ² யேனாதி லத்³த⁴பக்கோ²தி வசனத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி. ஸசே தாதி³ஸகோ பி⁴க்கு² ஹோதி, ஸோ பி⁴க்கு² ‘‘அபடிக்கோ²’’தி வுச்சதீதி யோஜனா. ஏஸேவ நயோ ஹெட்டா²பி. ‘‘ந படிக்கி²தப்³போ³’’தி இமினா படிமுக²ங் ந இக்கி²தப்³போ³தி அபடிக்கோ²தி வசனத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி. ‘‘ந ஓலோகேதப்³போ³’’தி இமினா இக்க²தா⁴துயா த³ஸ்ஸனத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி.
Tathevāti yathā vatthuādīni na jānāti, tatheva. Itīti evaṃ. Yvāyanti yo ayaṃ bhikkhu. ‘‘Bhayenā’’ti iminā bhayāti ettha kāraṇatthe nissakkavacananti dasseti. Bhayā bhayena gacchatīti yojanā. Eseva nayo sammohena mohā gacchatīti etthāpi. Chandāti chandena. Dosāti dosena. Attanā ñātuṃ asamatthatāya na saññattiyā kusaloti āha ‘‘paraṃ saññāpetuṃ asamatthatāyā’’ti. Kasmā nijjhattiyā ca akovidoti āha ‘‘kāraṇā…pe… tāyā’’ti. ‘‘Parisāya laddhattā’’ti iminā laddho parisasaṅkhāto pakkho yenāti laddhapakkhoti vacanatthaṃ dasseti. Sace tādisako bhikkhu hoti, so bhikkhu ‘‘apaṭikkho’’ti vuccatīti yojanā. Eseva nayo heṭṭhāpi. ‘‘Na paṭikkhitabbo’’ti iminā paṭimukhaṃ na ikkhitabboti apaṭikkhoti vacanatthaṃ dasseti. ‘‘Na oloketabbo’’ti iminā ikkhadhātuyā dassanatthaṃ dasseti.
இதி சூளஸங்கா³மவண்ணனாய யோஜனா ஸமத்தா.
Iti cūḷasaṅgāmavaṇṇanāya yojanā samattā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / பரிவாரபாளி • Parivārapāḷi / 1. அனுவிஜ்ஜகஸ்ஸபடிபத்தி • 1. Anuvijjakassapaṭipatti
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / பரிவார-அட்ட²கதா² • Parivāra-aṭṭhakathā / அனுவிஜ்ஜகஸ்ஸ படிபத்திவண்ணனா • Anuvijjakassa paṭipattivaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ஸங்கா³மத்³வயவண்ணனா • Saṅgāmadvayavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / அனுவிஜ்ஜகஸ்ஸபடிபத்திவண்ணனா • Anuvijjakassapaṭipattivaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / அனுவிஜ்ஜகஸ்ஸ படிபத்திவண்ணனா • Anuvijjakassa paṭipattivaṇṇanā