Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பரிவார-அட்ட²கதா² • Parivāra-aṭṭhakathā |
அபலோகனகம்மகதா²
Apalokanakammakathā
495-496. இதா³னி தேஸங் கம்மானங் பபே⁴த³த³ஸ்ஸனத்த²ங் ‘‘அபலோகனகம்மங் கதி டா²னானி க³ச்ச²தீ’’திஆதி³மாஹ. தத்த² ‘‘அபலோகனகம்மங் பஞ்ச டா²னானி க³ச்ச²தி – ஓஸாரணங், நிஸ்ஸாரணங், ப⁴ண்டு³கம்மங், ப்³ரஹ்மத³ண்ட³ங், கம்மலக்க²ணஞ்ஞேவ பஞ்சம’’ந்தி எத்த² ‘‘ஓஸாரணங் நிஸ்ஸாரண’’ந்தி பத³ஸிலிட்ட²தாயேதங் வுத்தங். பட²மங் பன நிஸ்ஸாரணா ஹோதி, பச்சா² ஓஸாரணா. தத்த² யா கண்டகஸாமணேரஸ்ஸ த³ண்ட³கம்மனாஸனா, ஸா ‘‘நிஸ்ஸாரணா’’தி வேதி³தப்³பா³. தஸ்மா ஏதரஹி ஸசேபி ஸாமணேரோ பு³த்³த⁴ஸ்ஸ வா த⁴ம்மஸ்ஸ வா ஸங்க⁴ஸ்ஸ வா அவண்ணங் ப⁴ணதி, ‘‘அகப்பியங் கப்பிய’’ந்தி தீ³பேதி, மிச்சா²தி³ட்டி²கோ ஹோதி அந்தக்³கா³ஹிகாய தி³ட்டி²யா ஸமன்னாக³தோ, ஸோ யாவததியங் நிவாரெத்வா தங் லத்³தி⁴ங் நிஸ்ஸஜ்ஜாபேதப்³போ³. நோ சே விஸ்ஸஜ்ஜேதி, ஸங்க⁴ங் ஸன்னிபாதெத்வா ‘‘விஸ்ஸஜ்ஜேஹீ’’தி வத்தப்³போ³. நோ சே விஸ்ஸஜ்ஜேதி, ப்³யத்தேன பி⁴க்கு²னா அபலோகனகம்மங் கத்வா நிஸ்ஸாரேதப்³போ³. ஏவஞ்ச பன கம்மங் காதப்³ப³ங் –
495-496. Idāni tesaṃ kammānaṃ pabhedadassanatthaṃ ‘‘apalokanakammaṃ kati ṭhānāni gacchatī’’tiādimāha. Tattha ‘‘apalokanakammaṃ pañca ṭhānāni gacchati – osāraṇaṃ, nissāraṇaṃ, bhaṇḍukammaṃ, brahmadaṇḍaṃ, kammalakkhaṇaññeva pañcama’’nti ettha ‘‘osāraṇaṃ nissāraṇa’’nti padasiliṭṭhatāyetaṃ vuttaṃ. Paṭhamaṃ pana nissāraṇā hoti, pacchā osāraṇā. Tattha yā kaṇṭakasāmaṇerassa daṇḍakammanāsanā, sā ‘‘nissāraṇā’’ti veditabbā. Tasmā etarahi sacepi sāmaṇero buddhassa vā dhammassa vā saṅghassa vā avaṇṇaṃ bhaṇati, ‘‘akappiyaṃ kappiya’’nti dīpeti, micchādiṭṭhiko hoti antaggāhikāya diṭṭhiyā samannāgato, so yāvatatiyaṃ nivāretvā taṃ laddhiṃ nissajjāpetabbo. No ce vissajjeti, saṅghaṃ sannipātetvā ‘‘vissajjehī’’ti vattabbo. No ce vissajjeti, byattena bhikkhunā apalokanakammaṃ katvā nissāretabbo. Evañca pana kammaṃ kātabbaṃ –
‘‘ஸங்க⁴ங், ப⁴ந்தே, புச்சா²மி – ‘அயங் இத்த²ன்னாமோ ஸாமணேரோ பு³த்³த⁴ஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸ ஸங்க⁴ஸ்ஸ அவண்ணவாதீ³ மிச்சா²தி³ட்டி²கோ, யங் அஞ்ஞே ஸாமணேரா லப⁴ந்தி, தி³ரத்ததிரத்தங் பி⁴க்கூ²ஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸஹஸெய்யங், தஸ்ஸ அலாபா⁴ய நிஸ்ஸாரணா ருச்சதி ஸங்க⁴ஸ்ஸா’தி. து³தியம்பி… ததியம்பி, ப⁴ந்தே, ஸங்க⁴ங் புச்சா²மி – ‘அயங் இத்த²ன்னாமோ ஸாமணேரோ பு³த்³த⁴ஸ்ஸ…பே॰… ருச்சதி ஸங்க⁴ஸ்ஸா’தி சர பிரே வினஸ்ஸா’’தி.
‘‘Saṅghaṃ, bhante, pucchāmi – ‘ayaṃ itthannāmo sāmaṇero buddhassa dhammassa saṅghassa avaṇṇavādī micchādiṭṭhiko, yaṃ aññe sāmaṇerā labhanti, dirattatirattaṃ bhikkhūhi saddhiṃ sahaseyyaṃ, tassa alābhāya nissāraṇā ruccati saṅghassā’ti. Dutiyampi… tatiyampi, bhante, saṅghaṃ pucchāmi – ‘ayaṃ itthannāmo sāmaṇero buddhassa…pe… ruccati saṅghassā’ti cara pire vinassā’’ti.
ஸோ அபரேன ஸமயேன ‘‘அஹங், ப⁴ந்தே, பா³லதாய அஞ்ஞாணதாய அலக்கி²கதாய ஏவங் அகாஸிங், ஸ்வாஹங் ஸங்க⁴ங் க²மாபேமீ’’தி க²மாபெந்தோ யாவததியங் யாசாபெத்வா அபலோகனகம்மேனேவ ஓஸாரேதப்³போ³ . ஏவங் பன ஓஸாரேதப்³போ³, ஸங்க⁴மஜ்ஜே² ப்³யத்தேன பி⁴க்கு²னா ஸங்க⁴ஸ்ஸ அனுமதியா ஸாவேதப்³ப³ங் –
So aparena samayena ‘‘ahaṃ, bhante, bālatāya aññāṇatāya alakkhikatāya evaṃ akāsiṃ, svāhaṃ saṅghaṃ khamāpemī’’ti khamāpento yāvatatiyaṃ yācāpetvā apalokanakammeneva osāretabbo . Evaṃ pana osāretabbo, saṅghamajjhe byattena bhikkhunā saṅghassa anumatiyā sāvetabbaṃ –
‘‘ஸங்க⁴ங், ப⁴ந்தே, புச்சா²மி – அயங் இத்த²ன்னாமோ ஸாமணேரோ பு³த்³த⁴ஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸ ஸங்க⁴ஸ்ஸ அவண்ணவாதீ³ மிச்சா²தி³ட்டி²கோ, யங் அஞ்ஞே ஸாமணேரா லப⁴ந்தி, பி⁴க்கூ²ஹி ஸத்³தி⁴ங் தி³ரத்ததிரத்தங் ஸஹஸெய்யங், தஸ்ஸ அலாபா⁴ய நிஸ்ஸாரிதோ, ஸ்வாயங் இதா³னி ஸோரதோ நிவாதவுத்தி லஜ்ஜித⁴ம்மங் ஓக்கந்தோ ஹிரொத்தப்பே பதிட்டி²தோ கதத³ண்ட³கம்மோ அச்சயங் தே³ஸேதி, இமஸ்ஸ ஸாமணேரஸ்ஸ யதா² புரே காயஸம்போ⁴க³ஸாமக்³கி³தா³னங் ருச்சதி ஸங்க⁴ஸ்ஸா’’தி.
‘‘Saṅghaṃ, bhante, pucchāmi – ayaṃ itthannāmo sāmaṇero buddhassa dhammassa saṅghassa avaṇṇavādī micchādiṭṭhiko, yaṃ aññe sāmaṇerā labhanti, bhikkhūhi saddhiṃ dirattatirattaṃ sahaseyyaṃ, tassa alābhāya nissārito, svāyaṃ idāni sorato nivātavutti lajjidhammaṃ okkanto hirottappe patiṭṭhito katadaṇḍakammo accayaṃ deseti, imassa sāmaṇerassa yathā pure kāyasambhogasāmaggidānaṃ ruccati saṅghassā’’ti.
ஏவங் திக்க²த்துங் வத்தப்³ப³ங். ஏவங் அபலோகனகம்மங் ஓஸாரணஞ்ச நிஸ்ஸாரணஞ்ச க³ச்ச²தி. ப⁴ண்டு³கம்மங் மஹாக²ந்த⁴கவண்ணனாயங் வுத்தமேவ. ப்³ரஹ்மத³ண்டோ³ பஞ்சஸதிகக்க²ந்த⁴கே வுத்தோயேவ. ந கேவலங் பனேஸ ச²ன்னஸ்ஸேவ பஞ்ஞத்தோ, யோ அஞ்ஞோபி பி⁴க்கு² முக²ரோ ஹோதி, பி⁴க்கூ² து³ருத்தவசனேஹி க⁴ட்டெந்தோ கு²ங்ஸெந்தோ வம்பெ⁴ந்தோ விஹரதி, தஸ்ஸபி தா³தப்³போ³. ஏவஞ்ச பன தா³தப்³போ³, ஸங்க⁴மஜ்ஜே² ப்³யத்தேன பி⁴க்கு²னா ஸங்க⁴ஸ்ஸ அனுமதியா ஸாவேதப்³ப³ங் –
Evaṃ tikkhattuṃ vattabbaṃ. Evaṃ apalokanakammaṃ osāraṇañca nissāraṇañca gacchati. Bhaṇḍukammaṃ mahākhandhakavaṇṇanāyaṃ vuttameva. Brahmadaṇḍo pañcasatikakkhandhake vuttoyeva. Na kevalaṃ panesa channasseva paññatto, yo aññopi bhikkhu mukharo hoti, bhikkhū duruttavacanehi ghaṭṭento khuṃsento vambhento viharati, tassapi dātabbo. Evañca pana dātabbo, saṅghamajjhe byattena bhikkhunā saṅghassa anumatiyā sāvetabbaṃ –
‘‘ப⁴ந்தே, இத்த²ன்னாமோ பி⁴க்கு² முக²ரோ, பி⁴க்கூ² து³ருத்தவசனேஹி க⁴ட்டெந்தோ விஹரதி. ஸோ பி⁴க்கு² யங் இச்செ²ய்ய, தங் வதெ³ய்ய. பி⁴க்கூ²ஹி இத்த²ன்னாமோ பி⁴க்கு² நேவ வத்தப்³போ³, ந ஓவதி³தப்³போ³, ந அனுஸாஸிதப்³போ³. ஸங்க⁴ங், ப⁴ந்தே, புச்சா²மி – ‘இத்த²ன்னாமஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ ப்³ரஹ்மத³ண்ட³ஸ்ஸ தா³னங், ருச்சதி ஸங்க⁴ஸ்ஸா’தி. து³தியம்பி புச்சா²மி, ததியம்பி புச்சா²மி – ‘இத்த²ன்னாமஸ்ஸ, ப⁴ந்தே, பி⁴க்கு²னோ ப்³ரஹ்மத³ண்ட³ஸ்ஸ தா³னங், ருச்சதி ஸங்க⁴ஸ்ஸா’’’தி.
‘‘Bhante, itthannāmo bhikkhu mukharo, bhikkhū duruttavacanehi ghaṭṭento viharati. So bhikkhu yaṃ iccheyya, taṃ vadeyya. Bhikkhūhi itthannāmo bhikkhu neva vattabbo, na ovaditabbo, na anusāsitabbo. Saṅghaṃ, bhante, pucchāmi – ‘itthannāmassa bhikkhuno brahmadaṇḍassa dānaṃ, ruccati saṅghassā’ti. Dutiyampi pucchāmi, tatiyampi pucchāmi – ‘itthannāmassa, bhante, bhikkhuno brahmadaṇḍassa dānaṃ, ruccati saṅghassā’’’ti.
தஸ்ஸ அபரேன ஸமயேன ஸம்மா வத்தித்வா க²மாபெந்தஸ்ஸ ப்³ரஹ்மத³ண்டோ³ படிப்பஸ்ஸம்பே⁴தப்³போ³. ஏவஞ்ச பன படிப்பஸ்ஸம்பே⁴தப்³போ³, ப்³யத்தேன பி⁴க்கு²னா ஸங்க⁴மஜ்ஜே² ஸாவேதப்³ப³ங் –
Tassa aparena samayena sammā vattitvā khamāpentassa brahmadaṇḍo paṭippassambhetabbo. Evañca pana paṭippassambhetabbo, byattena bhikkhunā saṅghamajjhe sāvetabbaṃ –
‘‘ப⁴ந்தே, பி⁴க்கு²ஸங்கோ⁴ அஸுகஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ ப்³ரஹ்மத³ண்ட³ங் அதா³ஸி, ஸோ பி⁴க்கு² ஸோரதோ நிவாதவுத்தி லஜ்ஜித⁴ம்மங் ஓக்கந்தோ ஹிரொத்தப்பே பதிட்டி²தோ, படிஸங்கா² ஆயதிங் ஸங்வரே திட்ட²தி, ஸங்க⁴ங், ப⁴ந்தே, புச்சா²மி, தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ ப்³ரஹ்மத³ண்ட³ஸ்ஸ படிப்பஸ்ஸத்³தி⁴, ருச்சதி ஸங்க⁴ஸ்ஸா’’தி.
‘‘Bhante, bhikkhusaṅgho asukassa bhikkhuno brahmadaṇḍaṃ adāsi, so bhikkhu sorato nivātavutti lajjidhammaṃ okkanto hirottappe patiṭṭhito, paṭisaṅkhā āyatiṃ saṃvare tiṭṭhati, saṅghaṃ, bhante, pucchāmi, tassa bhikkhuno brahmadaṇḍassa paṭippassaddhi, ruccati saṅghassā’’ti.
ஏவங் யாவததியங் வத்வா அபலோகனகம்மேனேவ ப்³ரஹ்மத³ண்டோ³ படிப்பஸ்ஸம்பே⁴தப்³போ³தி.
Evaṃ yāvatatiyaṃ vatvā apalokanakammeneva brahmadaṇḍo paṭippassambhetabboti.
கம்மலக்க²ணஞ்ஞேவ பஞ்சமந்தி யங் தங் ப⁴க³வதா பி⁴க்கு²னிக்க²ந்த⁴கே ‘‘தேன கோ² பன ஸமயேன ச²ப்³ப³க்³கி³யா பி⁴க்கூ² பி⁴க்கு²னியோ கத்³த³மோத³கேன ஓஸிஞ்சந்தி, ‘அப்பேவ நாம அம்ஹேஸு ஸாரஜ்ஜெய்யு’ந்தி, காயங் விவரித்வா பி⁴க்கு²னீனங் த³ஸ்ஸெந்தி , ஊருங் விவரித்வா பி⁴க்கு²னீனங் த³ஸ்ஸெந்தி, அங்க³ஜாதங் விவரித்வா பி⁴க்கு²னீனங் த³ஸ்ஸெந்தி, பி⁴க்கு²னியோ ஓபா⁴ஸெந்தி, பி⁴க்கு²னீஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸம்பயோஜெந்தி, ‘அப்பேவ நாம அம்ஹேஸு ஸாரஜ்ஜெய்யு’ந்தி. இமேஸு வத்தூ²ஸு தேஸங் பி⁴க்கூ²னங் து³க்கடங் பஞ்ஞபெத்வா ‘அனுஜானாமி பி⁴க்க²வே தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ த³ண்ட³கம்மங் காது’ந்தி. அத² கோ² பி⁴க்கு²னீனங் ஏதத³ஹோஸி – ‘கிங் நு கோ² த³ண்ட³கம்மங் காதப்³ப³’ந்தி. ப⁴க³வதோ ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸுங் – ‘அவந்தி³யோ ஸோ பி⁴க்க²வே பி⁴க்கு² பி⁴க்கு²னிஸங்கே⁴ன காதப்³போ³’’’தி ஏவங் அவந்தி³யகம்மங் அனுஞ்ஞாதங், தங் கம்மலக்க²ணஞ்ஞேவ பஞ்சமங் இமஸ்ஸ அபலோகனகம்மஸ்ஸ டா²னங் ஹோதி. தஸ்ஸ ஹி கம்மஞ்ஞேவ லக்க²ணங், ந ஓஸாரணாதீ³னி; தஸ்மா ‘‘கம்மலக்க²ண’’ந்தி வுச்சதி. தஸ்ஸ கரணங் தத்தே²வ வுத்தங். அபிச நங் படிப்பஸ்ஸத்³தி⁴யா ஸத்³தி⁴ங் வித்தா²ரதோ த³ஸ்ஸேதுங் இதா⁴பி வதா³ம, பி⁴க்கு²னுபஸ்ஸயே ஸன்னிபதிதஸ்ஸ பி⁴க்கு²னிஸங்க⁴ஸ்ஸ அனுமதியா ப்³யத்தாய பி⁴க்கு²னியா ஸாவேதப்³ப³ங் –
Kammalakkhaṇaññeva pañcamanti yaṃ taṃ bhagavatā bhikkhunikkhandhake ‘‘tena kho pana samayena chabbaggiyā bhikkhū bhikkhuniyo kaddamodakena osiñcanti, ‘appeva nāma amhesu sārajjeyyu’nti, kāyaṃ vivaritvā bhikkhunīnaṃ dassenti , ūruṃ vivaritvā bhikkhunīnaṃ dassenti, aṅgajātaṃ vivaritvā bhikkhunīnaṃ dassenti, bhikkhuniyo obhāsenti, bhikkhunīhi saddhiṃ sampayojenti, ‘appeva nāma amhesu sārajjeyyu’nti. Imesu vatthūsu tesaṃ bhikkhūnaṃ dukkaṭaṃ paññapetvā ‘anujānāmi bhikkhave tassa bhikkhuno daṇḍakammaṃ kātu’nti. Atha kho bhikkhunīnaṃ etadahosi – ‘kiṃ nu kho daṇḍakammaṃ kātabba’nti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ – ‘avandiyo so bhikkhave bhikkhu bhikkhunisaṅghena kātabbo’’’ti evaṃ avandiyakammaṃ anuññātaṃ, taṃ kammalakkhaṇaññeva pañcamaṃ imassa apalokanakammassa ṭhānaṃ hoti. Tassa hi kammaññeva lakkhaṇaṃ, na osāraṇādīni; tasmā ‘‘kammalakkhaṇa’’nti vuccati. Tassa karaṇaṃ tattheva vuttaṃ. Apica naṃ paṭippassaddhiyā saddhiṃ vitthārato dassetuṃ idhāpi vadāma, bhikkhunupassaye sannipatitassa bhikkhunisaṅghassa anumatiyā byattāya bhikkhuniyā sāvetabbaṃ –
‘‘அய்யே அஸுகோ நாம அய்யோ பி⁴க்கு²னீனங் அபாஸாதி³கங் த³ஸ்ஸேதி, ஏதஸ்ஸ அய்யஸ்ஸ அவந்தி³யகரணங் ருச்சதீதி பி⁴க்கு²னிஸங்க⁴ங் புச்சா²மி, து³தியம்பி… ததியம்பி பி⁴க்கு²னிஸங்க⁴ங் புச்சா²மீ’’தி.
‘‘Ayye asuko nāma ayyo bhikkhunīnaṃ apāsādikaṃ dasseti, etassa ayyassa avandiyakaraṇaṃ ruccatīti bhikkhunisaṅghaṃ pucchāmi, dutiyampi… tatiyampi bhikkhunisaṅghaṃ pucchāmī’’ti.
ஏவங் திக்க²த்துங் ஸாவெத்வா அபலோகனகம்மேன அவந்தி³யகம்மங் காதப்³ப³ங்.
Evaṃ tikkhattuṃ sāvetvā apalokanakammena avandiyakammaṃ kātabbaṃ.
ததோ பட்டா²ய ஸோ பி⁴க்கு² பி⁴க்கு²னீஹி ந வந்தி³தப்³போ³. ஸசே அவந்தி³யமானோ ஹிரொத்தப்பங் பச்சுபட்ட²பெத்வா ஸம்மா வத்ததி, தேன பி⁴க்கு²னியோ க²மாபேதப்³பா³. க²மாபெந்தேன பி⁴க்கு²னுபஸ்ஸயங் அக³ந்த்வா விஹாரேயேவ ஸங்க⁴ங் வா க³ணங் வா ஏகங் பி⁴க்கு²ங் வா உபஸங்கமித்வா உக்குடிகங் நிஸீதி³த்வா அஞ்ஜலிங் பக்³க³ஹெத்வா ‘‘அஹங் ப⁴ந்தே படிஸங்கா² ஆயதிங் ஸங்வரே திட்டா²மி, ந புன அபாஸாதி³கங் த³ஸ்ஸெஸ்ஸாமி, பி⁴க்கு²னிஸங்கோ⁴ மய்ஹங் க²மதூ’’தி க²மாபேதப்³ப³ங். தேன ஸங்கே⁴ன வா க³ணேன வா ஏகங் பி⁴க்கு²ங் பேஸெத்வா ஏகபி⁴க்கு²னா வா ஸயமேவ க³ந்த்வா பி⁴க்கு²னியோ வத்தப்³பா³ – ‘‘அயங் பி⁴க்கு² படிஸங்கா² ஆயதிங் ஸங்வரே டி²தோ, இமினா அச்சயங் தே³ஸெத்வா பி⁴க்கு²னிஸங்கோ⁴ க²மாபிதோ, பி⁴க்கு²னிஸங்கோ⁴ இமங் வந்தி³யங் கரோதூ’’தி. ஸோ வந்தி³யோ காதப்³போ³. ஏவஞ்ச பன காதப்³போ³, பி⁴க்கு²னுபஸ்ஸயே ஸன்னிபதிதஸ்ஸ பி⁴க்கு²னிஸங்க⁴ஸ்ஸ அனுமதியா ப்³யத்தாய பி⁴க்கு²னியா ஸாவேதப்³ப³ங் –
Tato paṭṭhāya so bhikkhu bhikkhunīhi na vanditabbo. Sace avandiyamāno hirottappaṃ paccupaṭṭhapetvā sammā vattati, tena bhikkhuniyo khamāpetabbā. Khamāpentena bhikkhunupassayaṃ agantvā vihāreyeva saṅghaṃ vā gaṇaṃ vā ekaṃ bhikkhuṃ vā upasaṅkamitvā ukkuṭikaṃ nisīditvā añjaliṃ paggahetvā ‘‘ahaṃ bhante paṭisaṅkhā āyatiṃ saṃvare tiṭṭhāmi, na puna apāsādikaṃ dassessāmi, bhikkhunisaṅgho mayhaṃ khamatū’’ti khamāpetabbaṃ. Tena saṅghena vā gaṇena vā ekaṃ bhikkhuṃ pesetvā ekabhikkhunā vā sayameva gantvā bhikkhuniyo vattabbā – ‘‘ayaṃ bhikkhu paṭisaṅkhā āyatiṃ saṃvare ṭhito, iminā accayaṃ desetvā bhikkhunisaṅgho khamāpito, bhikkhunisaṅgho imaṃ vandiyaṃ karotū’’ti. So vandiyo kātabbo. Evañca pana kātabbo, bhikkhunupassaye sannipatitassa bhikkhunisaṅghassa anumatiyā byattāya bhikkhuniyā sāvetabbaṃ –
‘‘அயங் அய்யே அஸுகோ நாம அய்யோ பி⁴க்கு²னீனங் அபாஸாதி³கங் த³ஸ்ஸேதீதி பி⁴க்கு²னிஸங்கே⁴ன அவந்தி³யோ கதோ, ஸோ லஜ்ஜித⁴ம்மங் ஓக்கமித்வா படிஸங்கா² ஆயதிங் ஸங்வரே டி²தோ அச்சயங் தே³ஸெத்வா பி⁴க்கு²னிஸங்க⁴ங் க²மாபேஸி, தஸ்ஸ அய்யஸ்ஸ வந்தி³யகரணங் ருச்சதீதி பி⁴க்கு²னிஸங்க⁴ங் புச்சா²மீ’’தி –
‘‘Ayaṃ ayye asuko nāma ayyo bhikkhunīnaṃ apāsādikaṃ dassetīti bhikkhunisaṅghena avandiyo kato, so lajjidhammaṃ okkamitvā paṭisaṅkhā āyatiṃ saṃvare ṭhito accayaṃ desetvā bhikkhunisaṅghaṃ khamāpesi, tassa ayyassa vandiyakaraṇaṃ ruccatīti bhikkhunisaṅghaṃ pucchāmī’’ti –
திக்க²த்துங் வத்தப்³ப³ங் ஏவங் அபலோகனகம்மேனேவ வந்தி³யோ காதப்³போ³.
Tikkhattuṃ vattabbaṃ evaṃ apalokanakammeneva vandiyo kātabbo.
அயங் பனெத்த² பாளிமுத்தகோபி கம்மலக்க²ணவினிச்ச²யோ. இத³ஞ்ஹி கம்மலக்க²ணங் நாம பி⁴க்கு²னிஸங்க⁴மூலகங் பஞ்ஞத்தங், பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸாபி பனேதங் லப்³ப⁴தியேவ. யஞ்ஹி பி⁴க்கு²ஸங்கோ⁴ ஸலாகக்³க³யாக³க்³க³ப⁴த்தக்³க³உபோஸத²க்³கே³ஸு அபலோகனகம்மங் கரோதி, ஏதம்பி கம்மலக்க²ணமேவ. அச்சி²ன்னசீவரஜிண்ணசீவரனட்ட²சீவரானஞ்ஹி ஸங்க⁴ங் ஸன்னிபாதெத்வா ப்³யத்தேன பி⁴க்கு²னா யாவததியங் ஸாவெத்வா அபலோகனகம்மங் கத்வா சீவரங் தா³துங் வட்டதி. அப்பமத்தகவிஸ்ஸஜ்ஜகேன பன சீவரங் கரொந்தஸ்ஸ ஸேனாஸனக்க²ந்த⁴கவண்ணனாயங் வுத்தப்பபே⁴தா³னி ஸூசிஆதீ³னி அனபலோகெத்வாபி தா³தப்³பா³னி. தேஸங் தா³னே ஸோயேவ இஸ்ஸரோ, ததோ அதிரேகங் தெ³ந்தேன அபலோகெத்வா தா³தப்³ப³ங். ததோ ஹி அதிரேகதா³னே ஸங்கோ⁴ ஸாமீ. கி³லானபே⁴ஸஜ்ஜம்பி தத்த² வுத்தப்பகாரங் ஸயமேவ தா³தப்³ப³ங். அதிரேகங் இச்ச²ந்தஸ்ஸ அபலோகெத்வா தா³தப்³ப³ங். யோபி ச து³ப்³ப³லோ வா சி²ன்னிரியாபதோ² வா பச்சி²ன்னபி⁴க்கா²சாரபதோ² வா மஹாகி³லானோ, தஸ்ஸ மஹாவாஸேஸு தத்ருப்பாத³தோ தே³வஸிகங் நாளி வா உபட்³ட⁴னாளி வா ஏகதி³வஸங்யேவ வா பஞ்ச வா த³ஸ வா தண்டு³லனாளியோ தெ³ந்தேன அபலோகனகம்மங் கத்வாவ தா³தப்³பா³. பேஸலஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ தத்ருப்பாத³தோ இணபலிபோ³த⁴ம்பி ப³ஹுஸ்ஸுதஸ்ஸ ஸங்க⁴பா⁴ரனித்தா²ரகஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ அனுட்டா²பனீயஸேனாஸனம்பி ஸங்க⁴கிச்சங் கரொந்தானங் கப்பியகாரகாதீ³னங் ப⁴த்தவேதனம்பி அபலோகனகம்மேன தா³துங் வட்டதி.
Ayaṃ panettha pāḷimuttakopi kammalakkhaṇavinicchayo. Idañhi kammalakkhaṇaṃ nāma bhikkhunisaṅghamūlakaṃ paññattaṃ, bhikkhusaṅghassāpi panetaṃ labbhatiyeva. Yañhi bhikkhusaṅgho salākaggayāgaggabhattaggauposathaggesu apalokanakammaṃ karoti, etampi kammalakkhaṇameva. Acchinnacīvarajiṇṇacīvaranaṭṭhacīvarānañhi saṅghaṃ sannipātetvā byattena bhikkhunā yāvatatiyaṃ sāvetvā apalokanakammaṃ katvā cīvaraṃ dātuṃ vaṭṭati. Appamattakavissajjakena pana cīvaraṃ karontassa senāsanakkhandhakavaṇṇanāyaṃ vuttappabhedāni sūciādīni anapaloketvāpi dātabbāni. Tesaṃ dāne soyeva issaro, tato atirekaṃ dentena apaloketvā dātabbaṃ. Tato hi atirekadāne saṅgho sāmī. Gilānabhesajjampi tattha vuttappakāraṃ sayameva dātabbaṃ. Atirekaṃ icchantassa apaloketvā dātabbaṃ. Yopi ca dubbalo vā chinniriyāpatho vā pacchinnabhikkhācārapatho vā mahāgilāno, tassa mahāvāsesu tatruppādato devasikaṃ nāḷi vā upaḍḍhanāḷi vā ekadivasaṃyeva vā pañca vā dasa vā taṇḍulanāḷiyo dentena apalokanakammaṃ katvāva dātabbā. Pesalassa bhikkhuno tatruppādato iṇapalibodhampi bahussutassa saṅghabhāranitthārakassa bhikkhuno anuṭṭhāpanīyasenāsanampi saṅghakiccaṃ karontānaṃ kappiyakārakādīnaṃ bhattavetanampi apalokanakammena dātuṃ vaṭṭati.
சதுபச்சயவஸேன தி³ன்னதத்ருப்பாத³தோ ஸங்கி⁴கங் ஆவாஸங் ஜக்³கா³பேதுங் வட்டதி. ‘‘அயங் பி⁴க்கு² இஸ்ஸரவதாய விசாரேதீ’’தி கதா²பச்சி²ந்த³னத்த²ங் பன ஸலாகக்³கா³தீ³ஸு வா அந்தரஸன்னிபாதே வா ஸங்க⁴ங் புச்சி²த்வாவ ஜக்³கா³பேதப்³போ³. சீவரபிண்ட³பாதத்தா²ய ஓதி³ஸ்ஸதி³ன்னதத்ருப்பாத³தோபி அபலோகெத்வா ஆவாஸோ ஜக்³கா³பேதப்³போ³. அனபலோகெத்வாபி வட்டதி. ‘‘ஸூரோ வதாயங் பி⁴க்கு² சீவரபிண்ட³பாதத்தா²ய தி³ன்னதோ ஆவாஸங் ஜக்³கா³பேதீ’’தி ஏவங் உப்பன்னகதா²பச்சே²த³னத்த²ங் பன அபலோகனகம்மமேவ கத்வா ஜக்³கா³பேதப்³போ³.
Catupaccayavasena dinnatatruppādato saṅghikaṃ āvāsaṃ jaggāpetuṃ vaṭṭati. ‘‘Ayaṃ bhikkhu issaravatāya vicāretī’’ti kathāpacchindanatthaṃ pana salākaggādīsu vā antarasannipāte vā saṅghaṃ pucchitvāva jaggāpetabbo. Cīvarapiṇḍapātatthāya odissadinnatatruppādatopi apaloketvā āvāso jaggāpetabbo. Anapaloketvāpi vaṭṭati. ‘‘Sūro vatāyaṃ bhikkhu cīvarapiṇḍapātatthāya dinnato āvāsaṃ jaggāpetī’’ti evaṃ uppannakathāpacchedanatthaṃ pana apalokanakammameva katvā jaggāpetabbo.
சேதியே ச²த்தங் வா வேதி³கங் வா போ³தி⁴க⁴ரங் வா ஆஸனக⁴ரங் வா அகதங் வா கரொந்தேன ஜிண்ணங் வா படிஸங்க²ரொந்தேன ஸுதா⁴கம்மங் வா கரொந்தேன மனுஸ்ஸே ஸமாத³பெத்வா காதுங் வட்டதி. ஸசே காரகோ நத்தி², சேதியஸ்ஸ உபனிக்கே²பதோ காரேதப்³ப³ங். உபனிக்கே²பேபி அஸதி அபலோகனகம்மங் கத்வா தத்ருப்பாத³தோ காரேதப்³ப³ங், ஸங்கி⁴கேனபி. ஸங்கி⁴கேன ஹி அபலோகெத்வா சேதியகிச்சங் காதுங் வட்டதி. சேதியஸ்ஸ ஸந்தகேன அபலோகெத்வாபி ஸங்கி⁴ககிச்சங் காதுங் ந வட்டதி. தாவகாலிகங் பன க³ஹெத்வா பாகதிகங் காதுங் வட்டதி.
Cetiye chattaṃ vā vedikaṃ vā bodhigharaṃ vā āsanagharaṃ vā akataṃ vā karontena jiṇṇaṃ vā paṭisaṅkharontena sudhākammaṃ vā karontena manusse samādapetvā kātuṃ vaṭṭati. Sace kārako natthi, cetiyassa upanikkhepato kāretabbaṃ. Upanikkhepepi asati apalokanakammaṃ katvā tatruppādato kāretabbaṃ, saṅghikenapi. Saṅghikena hi apaloketvā cetiyakiccaṃ kātuṃ vaṭṭati. Cetiyassa santakena apaloketvāpi saṅghikakiccaṃ kātuṃ na vaṭṭati. Tāvakālikaṃ pana gahetvā pākatikaṃ kātuṃ vaṭṭati.
சேதியே ஸுதா⁴கம்மாதீ³னி கரொந்தேஹி பன பி⁴க்கா²சாரதோ வா ஸங்க⁴தோ வா யாபனமத்தங் அலப⁴ந்தேஹி சேதியஸந்தகதோ யாபனமத்தங் க³ஹெத்வா பரிபு⁴ஞ்ஜந்தேஹி வத்தங் காதுங் வட்டதி, ‘‘வத்தங் கரோமா’’தி மச்ச²மங்ஸாதீ³ஹி ஸங்க⁴ப⁴த்தங் காதுங் ந வட்டதி. யே விஹாரே ரோபிதா ப²லருக்கா² ஸங்கே⁴ன பரிக்³க³ஹிதா ஹொந்தி, ஜக்³க³னகம்மங் லப⁴ந்தி, யேஸங் ப²லானி க⁴ண்டிங் பஹரித்வா பா⁴ஜெத்வா பரிபு⁴ஞ்ஜந்தி, தேஸு அபலோகனகம்மங் ந காதப்³ப³ங். யே பன அபரிக்³க³ஹிதா, தேஸு அபலோகனகம்மங் காதப்³ப³ங். தங் பன ஸலாகக்³க³யாக³க்³க³ப⁴த்தக்³க³அந்தரஸன்னிபாதேஸுபி காதுங் வட்டதி, உபோஸத²க்³கே³ பன வட்டதியேவ. தத்த² ஹி அனாக³தானம்பி ச²ந்த³பாரிஸுத்³தி⁴ ஆஹரியதி, தஸ்மா தங் ஸுவிஸோதி⁴தங் ஹோதி.
Cetiye sudhākammādīni karontehi pana bhikkhācārato vā saṅghato vā yāpanamattaṃ alabhantehi cetiyasantakato yāpanamattaṃ gahetvā paribhuñjantehi vattaṃ kātuṃ vaṭṭati, ‘‘vattaṃ karomā’’ti macchamaṃsādīhi saṅghabhattaṃ kātuṃ na vaṭṭati. Ye vihāre ropitā phalarukkhā saṅghena pariggahitā honti, jagganakammaṃ labhanti, yesaṃ phalāni ghaṇṭiṃ paharitvā bhājetvā paribhuñjanti, tesu apalokanakammaṃ na kātabbaṃ. Ye pana apariggahitā, tesu apalokanakammaṃ kātabbaṃ. Taṃ pana salākaggayāgaggabhattaggaantarasannipātesupi kātuṃ vaṭṭati, uposathagge pana vaṭṭatiyeva. Tattha hi anāgatānampi chandapārisuddhi āhariyati, tasmā taṃ suvisodhitaṃ hoti.
ஏவஞ்ச பன காதப்³ப³ங், ப்³யத்தேன பி⁴க்கு²னா பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ அனுமதியா ஸாவேதப்³ப³ங் –
Evañca pana kātabbaṃ, byattena bhikkhunā bhikkhusaṅghassa anumatiyā sāvetabbaṃ –
‘‘ப⁴ந்தே, யங் இமஸ்மிங் விஹாரே அந்தோஸீமாய ஸங்க⁴ஸந்தகங் மூலதசபத்தஅங்குரபுப்ப²ப²லகா²த³னீயாதி³ அத்தி², தங் ஸப்³ப³ங் ஆக³தாக³தானங் பி⁴க்கூ²னங் யதா²ஸுக²ங் பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் ருச்சதீதி ஸங்க⁴ங் புச்சா²மீ’’தி திக்க²த்துங் புச்சி²தப்³ப³ங்.
‘‘Bhante, yaṃ imasmiṃ vihāre antosīmāya saṅghasantakaṃ mūlatacapattaaṅkurapupphaphalakhādanīyādi atthi, taṃ sabbaṃ āgatāgatānaṃ bhikkhūnaṃ yathāsukhaṃ paribhuñjituṃ ruccatīti saṅghaṃ pucchāmī’’ti tikkhattuṃ pucchitabbaṃ.
சதூஹி பஞ்சஹி பி⁴க்கூ²ஹி கதங் ஸுகதமேவ. யஸ்மிங் விஹாரே த்³வே தயோ ஜனா வஸந்தி, தேஹி நிஸீதி³த்வா கதம்பி ஸங்கே⁴ன கதஸதி³ஸமேவ. யஸ்மிங் பன விஹாரே ஏகோ பி⁴க்கு² ஹோதி, தேன பி⁴க்கு²னா உபோஸத²தி³வஸே புப்³ப³கரணபுப்³ப³கிச்சங் கத்வா நிஸின்னேன கதம்பி கதிகவத்தங் ஸங்கே⁴ன கதஸதி³ஸமேவ ஹோதி.
Catūhi pañcahi bhikkhūhi kataṃ sukatameva. Yasmiṃ vihāre dve tayo janā vasanti, tehi nisīditvā katampi saṅghena katasadisameva. Yasmiṃ pana vihāre eko bhikkhu hoti, tena bhikkhunā uposathadivase pubbakaraṇapubbakiccaṃ katvā nisinnena katampi katikavattaṃ saṅghena katasadisameva hoti.
கரொந்தேன பன ப²லவாரேன காதும்பி சத்தாரோ மாஸே ச² மாஸே ஏகஸங்வச்ச²ரந்தி ஏவங் பரிச்சி²ந்தி³த்வாபி அபரிச்சி²ந்தி³த்வாபி காதுங் வட்டதி. பரிச்சி²ன்னே யதா²பரிச்சே²த³ங் பரிபு⁴ஞ்ஜித்வா புன காதப்³ப³ங். அபரிச்சி²ன்னே யாவ ருக்கா² த⁴ரந்தி தாவ வட்டதியேவ. யேபி தேஸங் ருக்கா²னங் பீ³ஜேஹி அஞ்ஞே ருக்கா² ரோபிதா ஹொந்தி, தேஸம்பி ஸா ஏவ கதிகா.
Karontena pana phalavārena kātumpi cattāro māse cha māse ekasaṃvaccharanti evaṃ paricchinditvāpi aparicchinditvāpi kātuṃ vaṭṭati. Paricchinne yathāparicchedaṃ paribhuñjitvā puna kātabbaṃ. Aparicchinne yāva rukkhā dharanti tāva vaṭṭatiyeva. Yepi tesaṃ rukkhānaṃ bījehi aññe rukkhā ropitā honti, tesampi sā eva katikā.
ஸசே பன அஞ்ஞஸ்மிங் விஹாரே ரோபிதா ஹொந்தி, தேஸங் யத்த² ரோபிதா, தஸ்மிங்யேவ விஹாரே ஸங்கோ⁴ ஸாமீ. யேபி அஞ்ஞதோ பீ³ஜானி ஆஹரித்வா புரிமவிஹாரே பச்சா² ரோபிதா, தேஸு அஞ்ஞா கதிகா காதப்³பா³. கதிகாய கதாய புக்³க³லிகட்டா²னே திட்ட²ந்தி, யதா²ஸுக²ங் ப²லாதீ³னி பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் வட்டதி. ஸசே பனெத்த² தங் தங் ஓகாஸங் பரிக்கி²பித்வா பரிவேணானி கத்வா ஜக்³க³ந்தி, தேஸங் பி⁴க்கூ²னங் புக்³க³லிகட்டா²னே திட்ட²ந்தி. அஞ்ஞே பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் ந லப⁴ந்தி, தேஹி பன ஸங்க⁴ஸ்ஸ த³ஸபா⁴க³ங் த³த்வா பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³பா³னி. யோபி மஜ்ஜே²விஹாரே ருக்க²ங் ஸாகா²ஹி பரிவாரெத்வா ரக்க²தி, தஸ்ஸாபி ஏஸேவ நயோ.
Sace pana aññasmiṃ vihāre ropitā honti, tesaṃ yattha ropitā, tasmiṃyeva vihāre saṅgho sāmī. Yepi aññato bījāni āharitvā purimavihāre pacchā ropitā, tesu aññā katikā kātabbā. Katikāya katāya puggalikaṭṭhāne tiṭṭhanti, yathāsukhaṃ phalādīni paribhuñjituṃ vaṭṭati. Sace panettha taṃ taṃ okāsaṃ parikkhipitvā pariveṇāni katvā jagganti, tesaṃ bhikkhūnaṃ puggalikaṭṭhāne tiṭṭhanti. Aññe paribhuñjituṃ na labhanti, tehi pana saṅghassa dasabhāgaṃ datvā paribhuñjitabbāni. Yopi majjhevihāre rukkhaṃ sākhāhi parivāretvā rakkhati, tassāpi eseva nayo.
போராணவிஹாரங் க³தஸ்ஸ ஸம்பா⁴வனீயபி⁴க்கு²னோ ‘‘தே²ரோ ஆக³தோ’’தி ப²லாப²லங் ஆஹரந்தி, ஸசே தத்த² மூலே ஸப்³ப³பரியத்தித⁴ரோ ப³ஹுஸ்ஸுதபி⁴க்கு² விஹாஸி, ‘‘அத்³தா⁴ எத்த² தீ³கா⁴ கதிகா கதா ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி நிக்குக்குச்சேன பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங். விஹாரே ப²லாப²லங் பிண்ட³பாதிகானம்பி வட்டதி, து⁴தங்க³ங் ந கோபேதி. ஸாமணேரா அத்தனோ ஆசரியுபஜ்ஜா²யானங் ப³ஹூனி ப²லானி தெ³ந்தி, அஞ்ஞே பி⁴க்கூ² அலப⁴ந்தா கி²ய்யந்தி, கி²ய்யனமத்தமேவ சேதங் ஹோதி.
Porāṇavihāraṃ gatassa sambhāvanīyabhikkhuno ‘‘thero āgato’’ti phalāphalaṃ āharanti, sace tattha mūle sabbapariyattidharo bahussutabhikkhu vihāsi, ‘‘addhā ettha dīghā katikā katā bhavissatī’’ti nikkukkuccena paribhuñjitabbaṃ. Vihāre phalāphalaṃ piṇḍapātikānampi vaṭṭati, dhutaṅgaṃ na kopeti. Sāmaṇerā attano ācariyupajjhāyānaṃ bahūni phalāni denti, aññe bhikkhū alabhantā khiyyanti, khiyyanamattameva cetaṃ hoti.
ஸசே பன து³ப்³பி⁴க்க²ங் ஹோதி, ஏகங் பனஸருக்க²ங் நிஸ்ஸாய ஸட்டி²பி ஜனா ஜீவந்தி, தாதி³ஸே காலே ஸப்³பே³ஸங் ஸங்க³ஹகரணத்தா²ய பா⁴ஜெத்வா கா²தி³தப்³ப³ங், அயங் ஸாமீசி. யாவ பன கதிகவத்தங் ந படிப்பஸ்ஸம்ப⁴தி, தாவ தேஹி கா²யிதங் ஸுகா²யிதமேவ. கதா³ பன கதிகவத்தங் படிப்பஸ்ஸம்ப⁴தி? யதா³ ஸமக்³கோ³ ஸங்கோ⁴ ஸன்னிபதித்வா ‘‘இதோ பட்டா²ய பா⁴ஜெத்வா கா²த³ந்தூ’’தி ஸாவேதி. ஏகபி⁴க்கு²கே பன விஹாரே ஏகேன ஸாவிதேபி புரிமகதிகா படிப்பஸ்ஸம்ப⁴தியேவ. ஸசே படிப்பஸ்ஸத்³தா⁴ய கதிகாய ஸாமணேரா நேவ ருக்க²தோ பாதெந்தி, ந பூ⁴மிதோ க³ஹெத்வா பி⁴க்கூ²னங் தெ³ந்தி, பதிதப²லானி பாதே³ஹி பஹரந்தா விசரந்தி, தேஸங் த³ஸபா⁴க³தோ பட்டா²ய யாவ உபட்³ட⁴ப²லபா⁴கே³ன பா²திகம்மங் காதப்³ப³ங். அத்³தா⁴ பா²திகம்மலோபே⁴ன ஆஹரித்வா த³ஸ்ஸந்தி. புன ஸுபி⁴க்கே² ஜாதே கப்பியகாரகேஸு ஆக³ந்த்வா ஸாகா²பரிவாராதீ³னி கத்வா ருக்கே² ரக்க²ந்தேஸு ஸாமணேரானங் பா²திகம்மங் ந தா³தப்³ப³ங், பா⁴ஜெத்வா பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங்.
Sace pana dubbhikkhaṃ hoti, ekaṃ panasarukkhaṃ nissāya saṭṭhipi janā jīvanti, tādise kāle sabbesaṃ saṅgahakaraṇatthāya bhājetvā khāditabbaṃ, ayaṃ sāmīci. Yāva pana katikavattaṃ na paṭippassambhati, tāva tehi khāyitaṃ sukhāyitameva. Kadā pana katikavattaṃ paṭippassambhati? Yadā samaggo saṅgho sannipatitvā ‘‘ito paṭṭhāya bhājetvā khādantū’’ti sāveti. Ekabhikkhuke pana vihāre ekena sāvitepi purimakatikā paṭippassambhatiyeva. Sace paṭippassaddhāya katikāya sāmaṇerā neva rukkhato pātenti, na bhūmito gahetvā bhikkhūnaṃ denti, patitaphalāni pādehi paharantā vicaranti, tesaṃ dasabhāgato paṭṭhāya yāva upaḍḍhaphalabhāgena phātikammaṃ kātabbaṃ. Addhā phātikammalobhena āharitvā dassanti. Puna subhikkhe jāte kappiyakārakesu āgantvā sākhāparivārādīni katvā rukkhe rakkhantesu sāmaṇerānaṃ phātikammaṃ na dātabbaṃ, bhājetvā paribhuñjitabbaṃ.
‘‘விஹாரே ப²லாப²லங் அத்தீ²’’தி ஸாமந்தகா³மேஹி மனுஸ்ஸா கி³லானானங் வா க³ப்³பி⁴னீனங் வா அத்தா²ய ஆக³ந்த்வா ‘‘ஏகங் நாளிகேரங் தே³த², அம்ப³ங் தே³த², லபு³ஜங் தே³தா²’’தி யாசந்தி, தா³தப்³ப³ங் ந தா³தப்³ப³ந்தி? தா³தப்³ப³ங். அதீ³யமானே ஹி தே தோ³மனஸ்ஸிகா ஹொந்தி, தெ³ந்தேன பன ஸங்க⁴ங் ஸன்னிபாதெத்வா யாவததியங் ஸாவெத்வா அபலோகனகம்மங் கத்வாவ தா³தப்³ப³ங், கதிகவத்தங் வா கத்வா ட²பேதப்³ப³ங், ஏவஞ்ச பன காதப்³ப³ங், ப்³யத்தேன பி⁴க்கு²னா ஸங்க⁴ஸ்ஸ அனுமதியா ஸாவேதப்³ப³ங் –
‘‘Vihāre phalāphalaṃ atthī’’ti sāmantagāmehi manussā gilānānaṃ vā gabbhinīnaṃ vā atthāya āgantvā ‘‘ekaṃ nāḷikeraṃ detha, ambaṃ detha, labujaṃ dethā’’ti yācanti, dātabbaṃ na dātabbanti? Dātabbaṃ. Adīyamāne hi te domanassikā honti, dentena pana saṅghaṃ sannipātetvā yāvatatiyaṃ sāvetvā apalokanakammaṃ katvāva dātabbaṃ, katikavattaṃ vā katvā ṭhapetabbaṃ, evañca pana kātabbaṃ, byattena bhikkhunā saṅghassa anumatiyā sāvetabbaṃ –
‘‘ஸாமந்தகா³மேஹி மனுஸ்ஸா ஆக³ந்த்வா கி³லானாதீ³னங் அத்தா²ய ப²லாப²லங் யாசந்தி, த்³வே நாளிகேரானி, த்³வே தாலப²லானி, த்³வே பனஸானி, பஞ்ச அம்பா³னி, பஞ்ச கத³லிப²லானி க³ண்ஹந்தானங் அனிவாரணங், அஸுகருக்க²தோ ச அஸுகருக்க²தோ ச ப²லங் க³ண்ஹந்தானங் அனிவாரணங் ருச்சதி பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸா’’தி திக்க²த்துங் வத்தப்³ப³ங்.
‘‘Sāmantagāmehi manussā āgantvā gilānādīnaṃ atthāya phalāphalaṃ yācanti, dve nāḷikerāni, dve tālaphalāni, dve panasāni, pañca ambāni, pañca kadaliphalāni gaṇhantānaṃ anivāraṇaṃ, asukarukkhato ca asukarukkhato ca phalaṃ gaṇhantānaṃ anivāraṇaṃ ruccati bhikkhusaṅghassā’’ti tikkhattuṃ vattabbaṃ.
ததோ பட்டா²ய கி³லானாதீ³னங் நாமங் க³ஹெத்வா யாசந்தா ‘‘க³ண்ஹதா²’’தி ந வத்தப்³பா³, வத்தங் பன ஆசிக்கி²தப்³ப³ங் – ‘‘நாளிகேராதீ³னி இமினா நாம பரிச்சே²தே³ன க³ண்ஹந்தானங் அஸுகருக்க²தோ ச அஸுகருக்க²தோ ச ப²லங் க³ண்ஹந்தானங் அனிவாரணங் கத’’ந்தி. அனுவிசரித்வா பன ‘‘அயங் மது⁴ரப²லோ அம்போ³, இதோ க³ண்ஹதா²’’திபி ந வத்தப்³பா³. ப²லபா⁴ஜனகாலே பன ஆக³தானங் ஸம்மதேன உபட்³ட⁴பா⁴கோ³ தா³தப்³போ³, அஸம்மதேன அபலோகெத்வா தா³தப்³ப³ங்.
Tato paṭṭhāya gilānādīnaṃ nāmaṃ gahetvā yācantā ‘‘gaṇhathā’’ti na vattabbā, vattaṃ pana ācikkhitabbaṃ – ‘‘nāḷikerādīni iminā nāma paricchedena gaṇhantānaṃ asukarukkhato ca asukarukkhato ca phalaṃ gaṇhantānaṃ anivāraṇaṃ kata’’nti. Anuvicaritvā pana ‘‘ayaṃ madhuraphalo ambo, ito gaṇhathā’’tipi na vattabbā. Phalabhājanakāle pana āgatānaṃ sammatena upaḍḍhabhāgo dātabbo, asammatena apaloketvā dātabbaṃ.
கீ²ணபரிப்³ப³யோ வா மக்³க³க³மியஸத்த²வாஹோ வா அஞ்ஞோ வா இஸ்ஸரோ ஆக³ந்த்வா யாசதி, அபலோகெத்வாவ தா³தப்³ப³ங். ப³லக்காரேன க³ஹெத்வா கா²த³ந்தோ ந வாரேதப்³போ³. குத்³தோ⁴ ஹி ஸோ ருக்கே²பி சி²ந்தெ³ய்ய, அஞ்ஞம்பி அனத்த²ங் கரெய்ய. புக்³க³லிகபரிவேணங் ஆக³ந்த்வா கி³லானஸ்ஸ கா³மேன யாசந்தோ ‘‘அம்ஹேஹி சா²யாதீ³னங் அத்தா²ய ரோபிதங், ஸசே அத்தி², தும்ஹே ஜானாதா²’’தி வத்தப்³போ³. யதி³ பன ப²லப⁴ரிதாவ ருக்கா² ஹொந்தி, கண்டகே ப³ந்தி⁴த்வா ப²லவாரேன கா²த³ந்தி, அபச்சாஸீஸந்தேன ஹுத்வா தா³தப்³ப³ங். ப³லக்காரேன க³ண்ஹந்தோ ந வாரேதப்³போ³, புப்³பே³ வுத்தமேவெத்த² காரணங்.
Khīṇaparibbayo vā maggagamiyasatthavāho vā añño vā issaro āgantvā yācati, apaloketvāva dātabbaṃ. Balakkārena gahetvā khādanto na vāretabbo. Kuddho hi so rukkhepi chindeyya, aññampi anatthaṃ kareyya. Puggalikapariveṇaṃ āgantvā gilānassa gāmena yācanto ‘‘amhehi chāyādīnaṃ atthāya ropitaṃ, sace atthi, tumhe jānāthā’’ti vattabbo. Yadi pana phalabharitāva rukkhā honti, kaṇṭake bandhitvā phalavārena khādanti, apaccāsīsantena hutvā dātabbaṃ. Balakkārena gaṇhanto na vāretabbo, pubbe vuttamevettha kāraṇaṃ.
ஸங்க⁴ஸ்ஸ ப²லாராமோ ஹோதி, படிஜக்³க³னங் ந லப⁴தி, ஸசே தங் கோசி வத்தஸீஸேன ஜக்³க³தி, ஸங்க⁴ஸ்ஸேவ ஹோதி. அதா²பி கஸ்ஸசி படிப³லஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ ‘‘இமங் ஸப்புரிஸ ஜக்³கி³த்வா தே³ஹீ’’தி ஸங்கோ⁴ பா⁴ரங் கரோதி, ஸோ சே வத்தஸீஸேன ஜக்³க³தி, ஏவம்பி ஸங்க⁴ஸ்ஸேவ ஹோதி. பா²திகம்மங் பச்சாஸீஸந்தஸ்ஸ பன ததியபா⁴கே³ன வா உபட்³ட⁴பா⁴கே³ன வா பா²திகம்மங் காதப்³ப³ங். ‘‘பா⁴ரியங் கம்ம’’ந்தி வத்வா எத்தகேன அனிச்ச²ந்தோ பன ஸப்³ப³ங் தவேவ ஸந்தகங் கத்வா ‘‘மூலபா⁴க³ங் த³ஸபா⁴க³மத்தங் த³த்வா ஜக்³கா³ஹீ’’திபி வத்தப்³போ³. க³ருப⁴ண்ட³த்தா பன மூலச்சே²ஜ்ஜவஸேன ந தா³தப்³ப³ங். ஸோ மூலபா⁴க³ங் த³த்வா கா²த³ந்தோ அகதாவாஸங் வா கத்வா கதாவாஸங் வா ஜக்³கி³த்வா நிஸ்ஸிதகானங் ஆராமங் நிய்யாதே³தி, தேஹிபி மூலபா⁴கோ³ தா³தப்³போ³வ. யதா³ பன பி⁴க்கூ² ஸயங் ஜக்³கி³துங் பஹொந்தி, அத² தேஸங் ஜக்³கி³துஞ்ச ந தா³தப்³ப³ங், ஜக்³கி³தகாலே ச ந வாரேதப்³பா³, ஜக்³க³னகாலேயேவ வாரேதப்³பா³. ‘‘ப³ஹுங் தும்ஹேஹி கா²யிதங், இதா³னி மா ஜக்³கி³த்த², பி⁴க்கு²ஸங்கோ⁴யேவ ஜக்³கி³ஸ்ஸதீ’’தி வத்தப்³ப³ங்.
Saṅghassa phalārāmo hoti, paṭijagganaṃ na labhati, sace taṃ koci vattasīsena jaggati, saṅghasseva hoti. Athāpi kassaci paṭibalassa bhikkhuno ‘‘imaṃ sappurisa jaggitvā dehī’’ti saṅgho bhāraṃ karoti, so ce vattasīsena jaggati, evampi saṅghasseva hoti. Phātikammaṃ paccāsīsantassa pana tatiyabhāgena vā upaḍḍhabhāgena vā phātikammaṃ kātabbaṃ. ‘‘Bhāriyaṃ kamma’’nti vatvā ettakena anicchanto pana sabbaṃ taveva santakaṃ katvā ‘‘mūlabhāgaṃ dasabhāgamattaṃ datvā jaggāhī’’tipi vattabbo. Garubhaṇḍattā pana mūlacchejjavasena na dātabbaṃ. So mūlabhāgaṃ datvā khādanto akatāvāsaṃ vā katvā katāvāsaṃ vā jaggitvā nissitakānaṃ ārāmaṃ niyyādeti, tehipi mūlabhāgo dātabbova. Yadā pana bhikkhū sayaṃ jaggituṃ pahonti, atha tesaṃ jaggituñca na dātabbaṃ, jaggitakāle ca na vāretabbā, jagganakāleyeva vāretabbā. ‘‘Bahuṃ tumhehi khāyitaṃ, idāni mā jaggittha, bhikkhusaṅghoyeva jaggissatī’’ti vattabbaṃ.
ஸசே பன நேவ வத்தஸீஸேன ஜக்³க³ந்தோ அத்தி², ந பா²திகம்மேன, ந ஸங்கோ⁴ ஜக்³கி³துங் பஹோதி, ஏகோ அனாபுச்சி²த்வாவ ஜக்³கி³த்வா பா²திகம்மங் வட்³டெ⁴த்வா பச்சாஸீஸதி, அபலோகனகம்மேன பா²திகம்மங் வட்³டெ⁴த்வா தா³தப்³ப³ங். இதி இமங் ஸப்³ப³ம்பி கம்மலக்க²ணமேவ ஹோதி. அபலோகனகம்மங் இமானி பஞ்ச டா²னானி க³ச்ச²தி.
Sace pana neva vattasīsena jagganto atthi, na phātikammena, na saṅgho jaggituṃ pahoti, eko anāpucchitvāva jaggitvā phātikammaṃ vaḍḍhetvā paccāsīsati, apalokanakammena phātikammaṃ vaḍḍhetvā dātabbaṃ. Iti imaṃ sabbampi kammalakkhaṇameva hoti. Apalokanakammaṃ imāni pañca ṭhānāni gacchati.
ஞத்திகம்மட்டா²னபே⁴தே³ பன ‘‘ஸுணாது மே ப⁴ந்தே ஸங்கோ⁴, இத்த²ன்னாமோ இத்த²ன்னாமஸ்ஸ ஆயஸ்மதோ உபஸம்பதா³பெக்கோ², அனுஸிட்டோ² ஸோ மயா. யதி³ ஸங்க⁴ஸ்ஸ பத்தகல்லங், இத்த²ன்னாமோ ஆக³ச்செ²ய்யாதி, ஆக³ச்சா²ஹீதி வத்தப்³போ³’’தி ஏவங் உபஸம்பதா³பெக்க²ஸ்ஸ ஓஸாரணா ஓஸாரணா நாம.
Ñattikammaṭṭhānabhede pana ‘‘suṇātu me bhante saṅgho, itthannāmo itthannāmassa āyasmato upasampadāpekkho, anusiṭṭho so mayā. Yadi saṅghassa pattakallaṃ, itthannāmo āgaccheyyāti, āgacchāhīti vattabbo’’ti evaṃ upasampadāpekkhassa osāraṇā osāraṇā nāma.
‘‘ஸுணந்து மே ஆயஸ்மந்தா, அயங் இத்த²ன்னாமோ பி⁴க்கு² த⁴ம்மகதி²கோ இமஸ்ஸ நேவ ஸுத்தங் ஆக³ச்ச²தி, நோ ஸுத்தவிப⁴ங்கோ³, ஸோ அத்த²ங் அஸல்லக்கெ²த்வா ப்³யஞ்ஜனச்சா²யாய அத்த²ங் படிபா³ஹதி. யதா³யஸ்மந்தானங் பத்தகல்லங், இத்த²ன்னாமங் பி⁴க்கு²ங் வுட்டா²பெத்வா அவஸேஸா இமங் அதி⁴கரணங் வூபஸமெய்யாமா’’தி ஏவங் உப்³பா³ஹிகாவினிச்ச²யே த⁴ம்மகதி²கஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ நிஸ்ஸாரணா நிஸ்ஸாரணா நாம.
‘‘Suṇantu me āyasmantā, ayaṃ itthannāmo bhikkhu dhammakathiko imassa neva suttaṃ āgacchati, no suttavibhaṅgo, so atthaṃ asallakkhetvā byañjanacchāyāya atthaṃ paṭibāhati. Yadāyasmantānaṃ pattakallaṃ, itthannāmaṃ bhikkhuṃ vuṭṭhāpetvā avasesā imaṃ adhikaraṇaṃ vūpasameyyāmā’’ti evaṃ ubbāhikāvinicchaye dhammakathikassa bhikkhuno nissāraṇā nissāraṇā nāma.
‘‘ஸுணாது மே ப⁴ந்தே ஸங்கோ⁴, அஜ்ஜுபோஸதோ² பன்னரஸோ. யதி³ ஸங்க⁴ஸ்ஸ பத்தகல்லங், ஸங்கோ⁴ உபோஸத²ங் கரெய்யா’’தி ஏவங் உபோஸத²கம்மவஸேன ட²பிதா ஞத்தி உபோஸதோ² நாம.
‘‘Suṇātu me bhante saṅgho, ajjuposatho pannaraso. Yadi saṅghassa pattakallaṃ, saṅgho uposathaṃ kareyyā’’ti evaṃ uposathakammavasena ṭhapitā ñatti uposatho nāma.
‘‘ஸுணாது மே ப⁴ந்தே ஸங்கோ⁴, அஜ்ஜ பவாரணா பன்னரஸீ. யதி³ ஸங்க⁴ஸ்ஸ பத்தகல்லங், ஸங்கோ⁴ பவாரெய்யா’’தி ஏவங் பவாரணாகம்மவஸேன ட²பிதா ஞத்தி பவாரணா நாம.
‘‘Suṇātu me bhante saṅgho, ajja pavāraṇā pannarasī. Yadi saṅghassa pattakallaṃ, saṅgho pavāreyyā’’ti evaṃ pavāraṇākammavasena ṭhapitā ñatti pavāraṇā nāma.