Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā

    அபலோகனகம்மகதா²வண்ணனா

    Apalokanakammakathāvaṇṇanā

    496. ஏதரஹி ஸசேபி ஸாமணேரோதிஆதீ³ஸு பு³த்³தா⁴தீ³னங் அவண்ணபா⁴ஸனம்பி அகப்பியாதி³ங் கப்பியாதி³பா⁴வேன தீ³பனம்பி தி³ட்டி²விபத்தியஞ்ஞேவ பவிஸதி. தேனேவ வக்க²தி ‘‘தங் லத்³தி⁴ங் நிஸ்ஸஜ்ஜாபேதப்³போ³’’தி. பி⁴க்கூ²னம்பி ஏஸேவ நயோ. மிச்சா²தி³ட்டி²கோதி பு³த்³த⁴வசனாதி⁴ப்பாயங் விபரீததோ க³ண்ஹந்தோ, ஸோ ஏவ அந்தக்³கா³ஹிகாய தி³ட்டி²யா ஸமன்னாக³தோதி ச வுத்தோ. கேசி பன ‘‘ஸஸ்ஸதுச்சே²தா³னங் அஞ்ஞதரதி³ட்டி²யா ஸமன்னாக³தோ’’தி வத³ந்தி, தங் ந யுத்தங், ஸஸ்ஸதுச்சே²த³க்³கா³ஹஸ்ஸ ஸாமணேரானங் லிங்க³னாஸனாய காரணத்தேன ஹெட்டா² அட்ட²கதா²யமேவ (மஹாவ॰ அட்ட²॰ 108) வுத்தத்தா, இத⁴ ச த³ண்ட³கம்மனாஸனாய ஏவ அதி⁴ப்பேதத்தா.

    496.Etarahi sacepi sāmaṇerotiādīsu buddhādīnaṃ avaṇṇabhāsanampi akappiyādiṃ kappiyādibhāvena dīpanampi diṭṭhivipattiyaññeva pavisati. Teneva vakkhati ‘‘taṃ laddhiṃ nissajjāpetabbo’’ti. Bhikkhūnampi eseva nayo. Micchādiṭṭhikoti buddhavacanādhippāyaṃ viparītato gaṇhanto, so eva antaggāhikāya diṭṭhiyā samannāgatoti ca vutto. Keci pana ‘‘sassatucchedānaṃ aññataradiṭṭhiyā samannāgato’’ti vadanti, taṃ na yuttaṃ, sassatucchedaggāhassa sāmaṇerānaṃ liṅganāsanāya kāraṇattena heṭṭhā aṭṭhakathāyameva (mahāva. aṭṭha. 108) vuttattā, idha ca daṇḍakammanāsanāya eva adhippetattā.

    தஸ்ஸாபி தா³தப்³போ³தி விஜ்ஜமானங் முக²ராதி³பா⁴வங் நிஸ்ஸாய அப்படிபுச்சி²த்வாபி படிஞ்ஞங் அக்³க³ஹெத்வாபி ஆபத்திங் அனாரோபெத்வாபி தே³ஸிதாயபி ஆபத்தியா கு²ங்ஸனாதி³தோ அனோரமந்தஸ்ஸ தா³தப்³போ³வ. ஓரமந்தஸ்ஸ பன க²மாபெந்தஸ்ஸ ந தா³தப்³போ³.

    Tassāpi dātabboti vijjamānaṃ mukharādibhāvaṃ nissāya appaṭipucchitvāpi paṭiññaṃ aggahetvāpi āpattiṃ anāropetvāpi desitāyapi āpattiyā khuṃsanādito anoramantassa dātabbova. Oramantassa pana khamāpentassa na dātabbo.

    ப்³ரஹ்மத³ண்ட³ஸ்ஸ தா³னந்தி க²ரத³ண்ட³ஸ்ஸ உக்கட்ட²த³ண்ட³ஸ்ஸ தா³னங். தஜ்ஜனீயாதி³கம்மே ஹி கதே ஓவாதா³னுஸாஸனிப்பதா³னபடிக்கே²போ நத்தி². தி³ன்னப்³ரஹ்மத³ண்டே³ பன தஸ்மிங் ஸத்³தி⁴ங் தஜ்ஜனீயாதி³கம்மகதேஹி படிக்கி²த்தம்பி காதுங் ந வட்டதி, ‘‘நேவ வத்தப்³போ³’’திஆதி³னா ஆலாபஸல்லாபாதி³மத்தஸ்ஸாபி நகாரேன படிக்கி²த்தத்தா. தஞ்ஹி தி³ஸ்வா பி⁴க்கூ² கீ³வங் பரிவத்தெத்வா ஓலோகனமத்தம்பி ந கரொந்தி, ஏவங் விவஜ்ஜேதப்³ப³ங் நிம்மத³னகரணத்த²மேவ தஸ்ஸ த³ண்ட³ஸ்ஸ அனுஞ்ஞாதத்தா. தேனேவ ச²ன்னத்தே²ரோபி உக்கே²பனீயாதி³கம்மகதோபி அபா⁴யித்வா ப்³ரஹ்மத³ண்டே³ தி³ன்னே ‘‘ஸங்கே⁴னாஹங் ஸப்³ப³தா² விவஜ்ஜிதோ’’தி முச்சி²தோ பபதி. யோ பன ப்³ரஹ்மத³ண்ட³கதேன ஸத்³தி⁴ங் ஞத்வா ஸங்ஸட்டோ² அவிவஜ்ஜெத்வா விஹரதி, தஸ்ஸ து³க்கடமேவாதி க³ஹேதப்³ப³ங் அஞ்ஞதா² ப்³ரஹ்மத³ண்ட³விதா⁴னஸ்ஸ நிரத்த²கதாபஸங்க³தோ. தேனாதி ப்³ரஹ்மத³ண்ட³கதேன. யதா² தஜ்ஜனீயாதி³கம்மகதேஹி, ஏவமேவ ததோ அதி⁴கம்பி ஸங்க⁴ங்ஆராதெ⁴ந்தேன ஸம்மாவத்திதப்³ப³ங். தஞ்ச ‘‘ஸோரதோ நிவாதவுத்தீ’’திஆதி³னா ஸரூபதோ த³ஸ்ஸிதமேவ. தேனாஹ ‘‘ஸம்மாவத்தித்வா க²மாபெந்தஸ்ஸ ப்³ரஹ்மத³ண்டோ³ படிப்பஸ்ஸம்பே⁴தப்³போ³’’தி.

    Brahmadaṇḍassa dānanti kharadaṇḍassa ukkaṭṭhadaṇḍassa dānaṃ. Tajjanīyādikamme hi kate ovādānusāsanippadānapaṭikkhepo natthi. Dinnabrahmadaṇḍe pana tasmiṃ saddhiṃ tajjanīyādikammakatehi paṭikkhittampi kātuṃ na vaṭṭati, ‘‘neva vattabbo’’tiādinā ālāpasallāpādimattassāpi nakārena paṭikkhittattā. Tañhi disvā bhikkhū gīvaṃ parivattetvā olokanamattampi na karonti, evaṃ vivajjetabbaṃ nimmadanakaraṇatthameva tassa daṇḍassa anuññātattā. Teneva channattheropi ukkhepanīyādikammakatopi abhāyitvā brahmadaṇḍe dinne ‘‘saṅghenāhaṃ sabbathā vivajjito’’ti mucchito papati. Yo pana brahmadaṇḍakatena saddhiṃ ñatvā saṃsaṭṭho avivajjetvā viharati, tassa dukkaṭamevāti gahetabbaṃ aññathā brahmadaṇḍavidhānassa niratthakatāpasaṅgato. Tenāti brahmadaṇḍakatena. Yathā tajjanīyādikammakatehi, evameva tato adhikampi saṅghaṃārādhentena sammāvattitabbaṃ. Tañca ‘‘sorato nivātavuttī’’tiādinā sarūpato dassitameva. Tenāha ‘‘sammāvattitvā khamāpentassa brahmadaṇḍo paṭippassambhetabbo’’ti.

    யங் தங் ப⁴க³வதா அவந்தி³யகம்மங் அனுஞ்ஞாதந்தி ஸம்ப³ந்தோ⁴. ‘‘தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ த³ண்ட³கம்மங் காது’’ந்தி ஸாமஞ்ஞதோ அனுஞ்ஞாதப்பகாரங் த³ஸ்ஸெத்வா புன விஸேஸதோ அனுஞ்ஞாதப்பகாரங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘அத² கோ²’’திஆதி³பாளி உத்³த⁴டாதி வேதி³தப்³ப³ங். இமஸ்ஸ அபலோகனகம்மஸ்ஸ டா²னங் ஹோதீதி அபலோகனகம்மஸ்ஸ ஸாமஞ்ஞஸ்ஸ பவத்திட்டா²னங் ஹோதீதி. விஸேஸப்³யதிரேகேன அவிஜ்ஜமானம்பி தத³ஞ்ஞத்த² அப்பவத்திங் த³ஸ்ஸேதுங் விஸேஸனிஸ்ஸிதங் விய வோஹரீயதி. ‘‘கம்மஞ்ஞேவ லக்க²ண’’ந்தி இமினா ஓஸாரணாதி³வஸேன க³ஹிதாவஸேஸானங் ஸப்³பே³ஸங் அபலோகனகம்மஸ்ஸ ஸாமஞ்ஞலக்க²ணவஸேன க³ஹிதத்தா கம்மஞ்ஞேவ லக்க²ணமஸ்ஸாதி கம்மலக்க²ணந்தி நிப்³ப³சனங் த³ஸ்ஸேதி. இத³ஞ்ச வுத்தாவஸேஸானங் கம்மானங் நிட்டா²னட்டா²னங், ஸங்கா²ரக்க²ந்த⁴த⁴ம்மாயதனானி விய வுத்தாவஸேஸக²ந்தா⁴யதனானந்தி த³ட்ட²ப்³ப³ங். தேனேவ வக்க²தி ‘‘அயங் பனெத்த² பாளிமுத்தகோபி கம்மலக்க²ணவினிச்ச²யோ’’திஆதி³ (பரி॰ அட்ட²॰ 495-496). யதா² செத்த², ஏவங் உபரி ஞத்திகம்மாதீ³ஸுபி கம்மலக்க²ணங் வுத்தந்தி வேதி³தப்³ப³ங். தஸ்ஸ கரணந்தி அவந்தி³யகம்மஸ்ஸ கரணவிதா⁴னங்.

    Yaṃ taṃ bhagavatā avandiyakammaṃ anuññātanti sambandho. ‘‘Tassa bhikkhuno daṇḍakammaṃ kātu’’nti sāmaññato anuññātappakāraṃ dassetvā puna visesato anuññātappakāraṃ dassetuṃ ‘‘atha kho’’tiādipāḷi uddhaṭāti veditabbaṃ. Imassa apalokanakammassa ṭhānaṃ hotīti apalokanakammassa sāmaññassa pavattiṭṭhānaṃ hotīti. Visesabyatirekena avijjamānampi tadaññattha appavattiṃ dassetuṃ visesanissitaṃ viya voharīyati. ‘‘Kammaññeva lakkhaṇa’’nti iminā osāraṇādivasena gahitāvasesānaṃ sabbesaṃ apalokanakammassa sāmaññalakkhaṇavasena gahitattā kammaññeva lakkhaṇamassāti kammalakkhaṇanti nibbacanaṃ dasseti. Idañca vuttāvasesānaṃ kammānaṃ niṭṭhānaṭṭhānaṃ, saṅkhārakkhandhadhammāyatanāni viya vuttāvasesakhandhāyatanānanti daṭṭhabbaṃ. Teneva vakkhati ‘‘ayaṃ panettha pāḷimuttakopi kammalakkhaṇavinicchayo’’tiādi (pari. aṭṭha. 495-496). Yathā cettha, evaṃ upari ñattikammādīsupi kammalakkhaṇaṃ vuttanti veditabbaṃ. Tassa karaṇanti avandiyakammassa karaṇavidhānaṃ.

    ‘‘ந வந்தி³தப்³போ³’’தி இமினா வந்த³ந்தியா து³க்கடந்தி த³ஸ்ஸேதீதி த³ட்ட²ப்³ப³ங். ஸங்கே⁴ன கதங் கதிகங் ஞத்வா மத்³த³னங் விய ஹி ஸங்க⁴ஸம்முதிங் அனாத³ரேன அதிக்கமந்தஸ்ஸ ஆபத்தி ஏவ ஹோதி.

    ‘‘Na vanditabbo’’ti iminā vandantiyā dukkaṭanti dassetīti daṭṭhabbaṃ. Saṅghena kataṃ katikaṃ ñatvā maddanaṃ viya hi saṅghasammutiṃ anādarena atikkamantassa āpatti eva hoti.

    பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸாபி பனேதங் லப்³ப⁴தியேவாதி அவந்தி³யகம்மஸ்ஸ உபலக்க²ணமத்தேன க³ஹிதத்தா பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸாபி கம்மலக்க²ணங் லப்³ப⁴தி ஏவ.

    Bhikkhusaṅghassāpi panetaṃ labbhatiyevāti avandiyakammassa upalakkhaṇamattena gahitattā bhikkhusaṅghassāpi kammalakkhaṇaṃ labbhati eva.

    ஸலாகதா³னட்டா²னங் ஸலாகக்³க³ங் நாம. யாகு³ப⁴த்தானங் பா⁴ஜனட்டா²னானி யாக³க்³க³ப⁴த்தக்³கா³னி நாம. ஏதேஸுபி ஹி டா²னேஸு ஸப்³போ³ ஸங்கோ⁴ உபோஸதே² விய ஸன்னிபதிதோ, கம்மஞ்ச வக்³க³கம்மங் ந ஹோதி, ‘‘மயமேதங் ந ஜானிம்ஹா’’தி பச்சா² கி²ய்யந்தாபி ந ஹொந்தி. க²ண்ட³ஸீமாய பன கதே கி²ய்யந்தி. ஸங்கி⁴கபச்சயஞ்ஹி அச்சி²ன்னசீவராதீ³னங் தா³துங் அபலோகெந்தேஹி உபசாரஸீமட்டா²னங் ஸப்³பே³ஸங் அனுமதிங் க³ஹெத்வாவ காதப்³ப³ங். யோ பன விஸபா⁴க³புக்³க³லோ த⁴ம்மிகங் அபலோகனங் படிபா³ஹதி, தங் உபாயேன ப³ஹிஉபசாரஸீமாக³தங் வா கத்வா க²ண்ட³ஸீமங் வா பவிஸித்வா காதுங் வட்டதி.

    Salākadānaṭṭhānaṃ salākaggaṃ nāma. Yāgubhattānaṃ bhājanaṭṭhānāni yāgaggabhattaggāni nāma. Etesupi hi ṭhānesu sabbo saṅgho uposathe viya sannipatito, kammañca vaggakammaṃ na hoti, ‘‘mayametaṃ na jānimhā’’ti pacchā khiyyantāpi na honti. Khaṇḍasīmāya pana kate khiyyanti. Saṅghikapaccayañhi acchinnacīvarādīnaṃ dātuṃ apalokentehi upacārasīmaṭṭhānaṃ sabbesaṃ anumatiṃ gahetvāva kātabbaṃ. Yo pana visabhāgapuggalo dhammikaṃ apalokanaṃ paṭibāhati, taṃ upāyena bahiupacārasīmāgataṃ vā katvā khaṇḍasīmaṃ vā pavisitvā kātuṃ vaṭṭati.

    யங் ஸந்தா⁴ய ‘‘அபலோகனகம்மங் கரோதீ’’தி ஸாமஞ்ஞதோ த³ஸ்ஸேதி, தங் அபலோகனகம்மங் ஸரூபதோ த³ஸ்ஸேதுமாஹ ‘‘அச்சி²ன்னசீவரங்’’இச்சாதி³. யதி³ அபலோகெத்வாவ சீவரங் தா³தப்³ப³ங், கிங் பன அப்பமத்தகவிஸ்ஸஜ்ஜகஸம்முதியாதி ஆஹ ‘‘அப்பமத்தகவிஸ்ஸஜ்ஜனகேன பனா’’திஆதி³. நாளி வா உபட்³ட⁴னாளி வாதி தி³வஸே தி³வஸே அபலோகெத்வா தா³தப்³ப³ஸ்ஸ பமாணத³ஸ்ஸனங். தேன யாபனமத்தமேவ அபலோகேதப்³ப³ங், ந அதி⁴கந்தி த³ஸ்ஸேதி. ஏகதி³வஸங்யேவ வாதிஆதி³ த³ஸவீஸதிதி³வஸானங் ஏகஸ்மிங் தி³வஸேயேவ தா³தப்³ப³பரிச்சே²த³த³ஸ்ஸனங், தேன யாவ ஜீவந்தி வா யாவ ரோகா³ வுட்ட²ஹதீதி வா ஏவங் அபலோகேதுங் ந வட்டதீதி த³ஸ்ஸேதி. இணபலிபோ³த⁴ந்தி இணவத்து²ங் தா³துங் வட்டதீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. தஞ்ச இணாயிகேஹி பலிபு³த்³த⁴ஸ்ஸ லஜ்ஜிபேஸலஸ்ஸ ஸாஸனுபகாரகஸ்ஸ பமாணயுத்தமேவ கப்பியப⁴ண்ட³ங் நியமெத்வா அபலோகெத்வா தா³தப்³ப³ங், ந பன ஸஹஸ்ஸங் வா ஸதஸஹஸ்ஸங் வா மஹாஇணங். தாதி³ஸஞ்ஹி பி⁴க்கா²சரியவத்தேன ஸப்³பே³ஹி பி⁴க்கூ²ஹி தாதி³ஸஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ பரியேஸித்வா தா³தப்³ப³ங்.

    Yaṃ sandhāya ‘‘apalokanakammaṃ karotī’’ti sāmaññato dasseti, taṃ apalokanakammaṃ sarūpato dassetumāha ‘‘acchinnacīvaraṃ’’iccādi. Yadi apaloketvāva cīvaraṃ dātabbaṃ, kiṃ pana appamattakavissajjakasammutiyāti āha ‘‘appamattakavissajjanakena panā’’tiādi. Nāḷi vā upaḍḍhanāḷi vāti divase divase apaloketvā dātabbassa pamāṇadassanaṃ. Tena yāpanamattameva apaloketabbaṃ, na adhikanti dasseti. Ekadivasaṃyeva vātiādi dasavīsatidivasānaṃ ekasmiṃ divaseyeva dātabbaparicchedadassanaṃ, tena yāva jīvanti vā yāva rogā vuṭṭhahatīti vā evaṃ apaloketuṃ na vaṭṭatīti dasseti. Iṇapalibodhanti iṇavatthuṃ dātuṃ vaṭṭatīti sambandho. Tañca iṇāyikehi palibuddhassa lajjipesalassa sāsanupakārakassa pamāṇayuttameva kappiyabhaṇḍaṃ niyametvā apaloketvā dātabbaṃ, na pana sahassaṃ vā satasahassaṃ vā mahāiṇaṃ. Tādisañhi bhikkhācariyavattena sabbehi bhikkhūhi tādisassa bhikkhuno pariyesitvā dātabbaṃ.

    உபனிக்கே²பதோதி சேதியபடிஜக்³க³னத்தா²ய வட்³டி⁴யா பயோஜெத்வா கப்பியகாரகேஹி ட²பிதவத்து²தோ. ஸங்கி⁴கேனபீதி ந கேவலஞ்ச தத்ருப்பாத³தோ பச்சயதா³யகேஹி சதுபச்சயத்தா²ய ஸங்க⁴ஸ்ஸ தி³ன்னவத்து²னாபீதி அத்தோ².

    Upanikkhepatoti cetiyapaṭijagganatthāya vaḍḍhiyā payojetvā kappiyakārakehi ṭhapitavatthuto. Saṅghikenapīti na kevalañca tatruppādato paccayadāyakehi catupaccayatthāya saṅghassa dinnavatthunāpīti attho.

    ஸங்க⁴ப⁴த்தங் காதுங் ந வட்டதீதி மஹாதா³னங் தெ³ந்தேஹிபி கரியமானங் ஸங்க⁴ப⁴த்தங் விய காரேதுங் ந வட்டதீதி அதி⁴ப்பாயோ.

    Saṅghabhattaṃ kātuṃ na vaṭṭatīti mahādānaṃ dentehipi kariyamānaṃ saṅghabhattaṃ viya kāretuṃ na vaṭṭatīti adhippāyo.

    ‘‘யதா²ஸுக²ங் பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் ருச்சதீ’’தி வுத்தத்தா அத்தனோ பரிபோ⁴க³ப்பஹோனகங் அப்பங் வா ப³ஹுங் வா க³ஹேதப்³ப³ங், அதி⁴கங் பன க³ஹேதுங் ந லப⁴தி. உபோஸத²தி³வஸேதி நித³ஸ்ஸனமத்தங், யஸ்மிங் கிஸ்மிஞ்சி தி³வஸேபி கதங் ஸுகதமேவ ஹோதி. கரொந்தேன ‘‘யங் இமஸ்மிங் விஹாரே அந்தோஸீமாய ஸங்க⁴ஸந்தகங்…பே॰… யதா²ஸுக²ங் பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் மய்ஹங் ருச்சதீ’’தி ஏவங் கதிகா காதப்³பா³, ததா² த்³வீஹி தீஹிபி ‘‘ஆயஸ்மந்தானங் ருச்சதீ’’தி வசனமேவ ஹெத்த² விஸேஸோ. தேஸம்பீதி ருக்கா²னங். ஸா ஏவ கதிகாதி விஸுங் கதிகா ந காதப்³பா³தி அத்தோ².

    ‘‘Yathāsukhaṃ paribhuñjituṃ ruccatī’’ti vuttattā attano paribhogappahonakaṃ appaṃ vā bahuṃ vā gahetabbaṃ, adhikaṃ pana gahetuṃ na labhati. Uposathadivaseti nidassanamattaṃ, yasmiṃ kismiñci divasepi kataṃ sukatameva hoti. Karontena ‘‘yaṃ imasmiṃ vihāre antosīmāya saṅghasantakaṃ…pe… yathāsukhaṃ paribhuñjituṃ mayhaṃ ruccatī’’ti evaṃ katikā kātabbā, tathā dvīhi tīhipi ‘‘āyasmantānaṃ ruccatī’’ti vacanameva hettha viseso. Tesampīti rukkhānaṃ. Sā eva katikāti visuṃ katikā na kātabbāti attho.

    தேஸந்தி ருக்கா²னங். ஸங்கோ⁴ ஸாமீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. புரிமவிஹாரேதி புரிமே யதா²ஸுக²ங் பரிபோ⁴க³த்தா²ய கதகதிகே விஹாரே. பரிவேணானி கத்வா ஜக்³க³ந்தீதி யத்த² அரக்கி²யமானே ப²லாப²லானி, ருக்கா² ச வினஸ்ஸந்தி, தாதி³ஸங் டா²னங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங், தத்த² ஸங்க⁴ஸ்ஸ கதிகா ந பவத்தீதி அதி⁴ப்பாயோ. யே பன ருக்கா² பீ³ஜானி ரோபெத்வா ஆதி³தோ பட்டா²ய படிஜக்³கி³தா, தேபி த³ஸமபா⁴க³ங் த³த்வா ரோபகேஹேவ பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³பா³. தேஹீதி ஜக்³க³கேஹி.

    Tesanti rukkhānaṃ. Saṅgho sāmīti sambandho. Purimavihāreti purime yathāsukhaṃ paribhogatthāya katakatike vihāre. Pariveṇāni katvā jaggantīti yattha arakkhiyamāne phalāphalāni, rukkhā ca vinassanti, tādisaṃ ṭhānaṃ sandhāya vuttaṃ, tattha saṅghassa katikā na pavattīti adhippāyo. Ye pana rukkhā bījāni ropetvā ādito paṭṭhāya paṭijaggitā, tepi dasamabhāgaṃ datvā ropakeheva paribhuñjitabbā. Tehīti jaggakehi.

    தத்தா²தி தஸ்மிங் விஹாரே. மூலேதி ஆதி³காலே, புப்³பே³தி அத்தோ². தீ³கா⁴ கதிகாதி அபரிச்சி²ன்னகாலா யதா²ஸுக²ங் பரிபோ⁴க³த்தா²ய கதிகா. நிக்குக்குச்சேனாதி ‘‘அபா⁴ஜிதமித³’’ந்தி குக்குச்சங் அகத்வாதி அத்தோ². கி²ய்யனமத்தமேவேதந்தி தேன கி²ய்யனேன ப³ஹுங் கா²த³ந்தானங் தோ³ஸோ நத்தி² அத்தனோ பரிபோ⁴க³ப்பமாணஸ்ஸேவ க³ஹிதத்தா, கி²ய்யந்தேபி அத்தனோ பஹோனகங் க³ஹெத்வா கா²தி³தப்³ப³ந்தி அதி⁴ப்பாயோ.

    Tatthāti tasmiṃ vihāre. Mūleti ādikāle, pubbeti attho. Dīghā katikāti aparicchinnakālā yathāsukhaṃ paribhogatthāya katikā. Nikkukkuccenāti ‘‘abhājitamida’’nti kukkuccaṃ akatvāti attho. Khiyyanamattamevetanti tena khiyyanena bahuṃ khādantānaṃ doso natthi attano paribhogappamāṇasseva gahitattā, khiyyantepi attano pahonakaṃ gahetvā khāditabbanti adhippāyo.

    க³ண்ஹதா²தி ந வத்தப்³பா³தி ததா²வுத்தே தேனேவ பி⁴க்கு²னா தி³ன்னங் விய மஞ்ஞெய்யுங், தங் நிஸ்ஸாய மிச்சா²ஜீவஸம்ப⁴வோ ஹோதீதி வுத்தங். தேனாஹ ‘‘அனுவிசரித்வா’’திஆதி³. உபட்³ட⁴பா⁴கோ³தி ஏகபி⁴க்கு²னோ படிவீஸதோ உபட்³ட⁴பா⁴கோ³. தெ³ந்தேன ச ‘‘எத்தகங் தா³துங் ஸங்கோ⁴ அனுஞ்ஞாஸீ’’தி ஏவங் அத்தானங் பரிமோசெத்வா யதா² தே ஸங்கே⁴ ஏவ பஸீத³ந்தி, ஏவங் வத்வா தா³தப்³ப³ங்.

    Gaṇhathāti na vattabbāti tathāvutte teneva bhikkhunā dinnaṃ viya maññeyyuṃ, taṃ nissāya micchājīvasambhavo hotīti vuttaṃ. Tenāha ‘‘anuvicaritvā’’tiādi. Upaḍḍhabhāgoti ekabhikkhuno paṭivīsato upaḍḍhabhāgo. Dentena ca ‘‘ettakaṃ dātuṃ saṅgho anuññāsī’’ti evaṃ attānaṃ parimocetvā yathā te saṅghe eva pasīdanti, evaṃ vatvā dātabbaṃ.

    அபச்சாஸீஸந்தேனாதி கி³லானக³மிகிஸ்ஸராதீ³னங் அனுஞ்ஞாதபுக்³க³லானம்பி அத்தனோ ஸந்தகங் தெ³ந்தேன அபச்சாஸீஸந்தேனேவ தா³தப்³ப³ங், அனநுஞ்ஞாதபுக்³க³லானங் பன அபச்சாஸீஸந்தேனாபி தா³துங் ந வட்டதீதி. ஸங்கி⁴கமேவ யதா²கதிதாய தா³பேதப்³ப³ங். அத்தனோ ஸந்தகம்பி பச்சயதா³யகாதீ³ ஸயமேவ விஸ்ஸாஸேன க³ண்ஹந்தி, ந வாரேதப்³பா³, லத்³த⁴கப்பியந்தி துண்ஹீ ப⁴விதப்³ப³ங். புப்³பே³ வுத்தமேவாதி ‘‘குத்³தோ⁴ ஹி ஸோ ருக்கே²பி சி²ந்தெ³ய்யா’’திஆதி³னா துண்ஹீபா⁴வே காரணங் புப்³பே³ வுத்தமேவ. தேஹி கதஅனத்தா²பா⁴வேபி காருஞ்ஞேன துண்ஹீ ப⁴விதுங் வட்டதி, ‘‘க³ண்ஹதா²’’திஆதி³ பன வத்துங் ந வட்டதி.

    Apaccāsīsantenāti gilānagamikissarādīnaṃ anuññātapuggalānampi attano santakaṃ dentena apaccāsīsanteneva dātabbaṃ, ananuññātapuggalānaṃ pana apaccāsīsantenāpi dātuṃ na vaṭṭatīti. Saṅghikameva yathākatitāya dāpetabbaṃ. Attano santakampi paccayadāyakādī sayameva vissāsena gaṇhanti, na vāretabbā, laddhakappiyanti tuṇhī bhavitabbaṃ. Pubbe vuttamevāti ‘‘kuddho hi so rukkhepi chindeyyā’’tiādinā tuṇhībhāve kāraṇaṃ pubbe vuttameva. Tehi kataanatthābhāvepi kāruññena tuṇhī bhavituṃ vaṭṭati, ‘‘gaṇhathā’’tiādi pana vattuṃ na vaṭṭati.

    க³ருப⁴ண்ட³த்தா…பே॰… ந தா³தப்³ப³ந்தி ஜீவருக்கா²னங் ஆராமட்டா²னீயத்தா, தா³ரூனஞ்ச கே³ஹஸம்பா⁴ரானுபக³தத்தா ‘‘ஸப்³ப³ங் த்வமேவ க³ண்ஹா’’தி தா³துங் ந வட்டதீதி வுத்தங். அகதாவாஸங் வா கத்வாதி புப்³பே³ அவிஜ்ஜமானங் ஸேனாஸனங் கத்வா ஜக்³கி³தகாலே ப²லவாரே ஸம்பத்தே.

    Garubhaṇḍattā…pe… na dātabbanti jīvarukkhānaṃ ārāmaṭṭhānīyattā, dārūnañca gehasambhārānupagatattā ‘‘sabbaṃ tvameva gaṇhā’’ti dātuṃ na vaṭṭatīti vuttaṃ. Akatāvāsaṃ vā katvāti pubbe avijjamānaṃ senāsanaṃ katvā jaggitakāle phalavāre sampatte.

    அபலோகனகம்மகதா²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Apalokanakammakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / பரிவாரபாளி • Parivārapāḷi / 1. கம்மவக்³கோ³ • 1. Kammavaggo

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / பரிவார-அட்ட²கதா² • Parivāra-aṭṭhakathā / அபலோகனகம்மகதா² • Apalokanakammakathā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / அபலோகனகம்மகதா²வண்ணனா • Apalokanakammakathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / அபலோகனகம்மகதா²வண்ணனா • Apalokanakammakathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / அபலோகனகம்மகதா² • Apalokanakammakathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact