Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    10. ஆபணஸுத்தங்

    10. Āpaṇasuttaṃ

    520. ஏவங் மே ஸுதங் – ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா அங்கே³ஸு விஹரதி ஆபணங் நாம அங்கா³னங் நிக³மோ. தத்ர கோ² ப⁴க³வா ஆயஸ்மந்தங் ஸாரிபுத்தங் ஆமந்தேஸி – ‘‘யோ ஸோ, ஸாரிபுத்த, அரியஸாவகோ ததா²க³தே ஏகந்தக³தோ 1 அபி⁴ப்பஸன்னோ, ந ஸோ ததா²க³தே வா ததா²க³தஸாஸனே வா கங்கெ²ய்ய வா விசிகிச்செ²ய்ய வா’’தி?

    520. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā aṅgesu viharati āpaṇaṃ nāma aṅgānaṃ nigamo. Tatra kho bhagavā āyasmantaṃ sāriputtaṃ āmantesi – ‘‘yo so, sāriputta, ariyasāvako tathāgate ekantagato 2 abhippasanno, na so tathāgate vā tathāgatasāsane vā kaṅkheyya vā vicikiccheyya vā’’ti?

    ‘‘யோ ஸோ, ப⁴ந்தே, அரியஸாவகோ ததா²க³தே ஏகந்தக³தோ அபி⁴ப்பஸன்னோ, ந ஸோ ததா²க³தே வா ததா²க³தஸாஸனே வா கங்கெ²ய்ய வா விசிகிச்செ²ய்ய வா. ஸத்³த⁴ஸ்ஸ ஹி, ப⁴ந்தே, அரியஸாவகஸ்ஸ ஏவங் பாடிகங்க²ங் யங் ஆரத்³த⁴வீரியோ விஹரிஸ்ஸதி – அகுஸலானங் த⁴ம்மானங் பஹானாய, குஸலானங் த⁴ம்மானங் உபஸம்பதா³ய, தா²மவா த³ள்ஹபரக்கமோ அனிக்கி²த்தது⁴ரோ குஸலேஸு த⁴ம்மேஸு. யங் ஹிஸ்ஸ, ப⁴ந்தே, வீரியங் தத³ஸ்ஸ வீரியிந்த்³ரியங்.

    ‘‘Yo so, bhante, ariyasāvako tathāgate ekantagato abhippasanno, na so tathāgate vā tathāgatasāsane vā kaṅkheyya vā vicikiccheyya vā. Saddhassa hi, bhante, ariyasāvakassa evaṃ pāṭikaṅkhaṃ yaṃ āraddhavīriyo viharissati – akusalānaṃ dhammānaṃ pahānāya, kusalānaṃ dhammānaṃ upasampadāya, thāmavā daḷhaparakkamo anikkhittadhuro kusalesu dhammesu. Yaṃ hissa, bhante, vīriyaṃ tadassa vīriyindriyaṃ.

    ‘‘ஸத்³த⁴ஸ்ஸ ஹி , ப⁴ந்தே, அரியஸாவகஸ்ஸ ஆரத்³த⁴வீரியஸ்ஸ ஏதங் பாடிகங்க²ங் யங் ஸதிமா ப⁴விஸ்ஸதி, பரமேன ஸதினேபக்கேன ஸமன்னாக³தோ, சிரகதம்பி சிரபா⁴ஸிதம்பி ஸரிதா அனுஸ்ஸரிதா. யா ஹிஸ்ஸ, ப⁴ந்தே, ஸதி தத³ஸ்ஸ ஸதிந்த்³ரியங்.

    ‘‘Saddhassa hi , bhante, ariyasāvakassa āraddhavīriyassa etaṃ pāṭikaṅkhaṃ yaṃ satimā bhavissati, paramena satinepakkena samannāgato, cirakatampi cirabhāsitampi saritā anussaritā. Yā hissa, bhante, sati tadassa satindriyaṃ.

    ‘‘ஸத்³த⁴ஸ்ஸ ஹி, ப⁴ந்தே, அரியஸாவகஸ்ஸ ஆரத்³த⁴வீரியஸ்ஸ உபட்டி²தஸ்ஸதினோ ஏதங் பாடிகங்க²ங் யங் வொஸ்ஸக்³கா³ரம்மணங் கரித்வா லபி⁴ஸ்ஸதி ஸமாதி⁴ங், லபி⁴ஸ்ஸதி சித்தஸ்ஸ ஏகக்³க³தங். யோ ஹிஸ்ஸ, ப⁴ந்தே, ஸமாதி⁴ தத³ஸ்ஸ ஸமாதி⁴ந்த்³ரியங்.

    ‘‘Saddhassa hi, bhante, ariyasāvakassa āraddhavīriyassa upaṭṭhitassatino etaṃ pāṭikaṅkhaṃ yaṃ vossaggārammaṇaṃ karitvā labhissati samādhiṃ, labhissati cittassa ekaggataṃ. Yo hissa, bhante, samādhi tadassa samādhindriyaṃ.

    ‘‘ஸத்³த⁴ஸ்ஸ ஹி, ப⁴ந்தே, அரியஸாவகஸ்ஸ ஆரத்³த⁴வீரியஸ்ஸ உபட்டி²தஸ்ஸதினோ ஸமாஹிதசித்தஸ்ஸ ஏதங் பாடிகங்க²ங் யங் ஏவங் பஜானிஸ்ஸதி – அனமதக்³கோ³ கோ² ஸங்ஸாரோ. புப்³பா³ கோடி ந பஞ்ஞாயதி அவிஜ்ஜானீவரணானங் ஸத்தானங் தண்ஹாஸங்யோஜனானங் ஸந்தா⁴வதங் ஸங்ஸரதங். அவிஜ்ஜாய த்வேவ தமோகாயஸ்ஸ அஸேஸவிராக³னிரோதோ⁴ ஸந்தமேதங் பத³ங் பணீதமேதங் பத³ங், யதி³த³ங் – ஸப்³ப³ஸங்கா²ரஸமதோ² ஸப்³பூ³பதி⁴படினிஸ்ஸக்³கோ³ தண்ஹாக்க²யோ விராகோ³ நிரோதோ⁴ நிப்³பா³னங் 3. யா ஹிஸ்ஸ, ப⁴ந்தே, பஞ்ஞா தத³ஸ்ஸ பஞ்ஞிந்த்³ரியங்.

    ‘‘Saddhassa hi, bhante, ariyasāvakassa āraddhavīriyassa upaṭṭhitassatino samāhitacittassa etaṃ pāṭikaṅkhaṃ yaṃ evaṃ pajānissati – anamataggo kho saṃsāro. Pubbā koṭi na paññāyati avijjānīvaraṇānaṃ sattānaṃ taṇhāsaṃyojanānaṃ sandhāvataṃ saṃsarataṃ. Avijjāya tveva tamokāyassa asesavirāganirodho santametaṃ padaṃ paṇītametaṃ padaṃ, yadidaṃ – sabbasaṅkhārasamatho sabbūpadhipaṭinissaggo taṇhākkhayo virāgo nirodho nibbānaṃ 4. Yā hissa, bhante, paññā tadassa paññindriyaṃ.

    ‘‘ஸத்³தோ⁴ ஸோ 5, ப⁴ந்தே, அரியஸாவகோ ஏவங் பத³ஹித்வா பத³ஹித்வா ஏவங் ஸரித்வா ஸரித்வா ஏவங் ஸமாத³ஹித்வா ஸமாத³ஹித்வா ஏவங் பஜானித்வா பஜானித்வா ஏவங் அபி⁴ஸத்³த³ஹதி – ‘இமே கோ² தே த⁴ம்மா யே மே புப்³பே³ ஸுதவா அஹேஸுங். தேனாஹங் ஏதரஹி காயேன ச பு²ஸித்வா விஹராமி, பஞ்ஞாய ச அதிவிஜ்ஜ² 6 பஸ்ஸாமீ’தி. யா ஹிஸ்ஸ, ப⁴ந்தே, ஸத்³தா⁴ தத³ஸ்ஸ ஸத்³தி⁴ந்த்³ரிய’’ந்தி.

    ‘‘Saddho so 7, bhante, ariyasāvako evaṃ padahitvā padahitvā evaṃ saritvā saritvā evaṃ samādahitvā samādahitvā evaṃ pajānitvā pajānitvā evaṃ abhisaddahati – ‘ime kho te dhammā ye me pubbe sutavā ahesuṃ. Tenāhaṃ etarahi kāyena ca phusitvā viharāmi, paññāya ca ativijjha 8 passāmī’ti. Yā hissa, bhante, saddhā tadassa saddhindriya’’nti.

    ‘‘ஸாது⁴ ஸாது⁴, ஸாரிபுத்த! யோ ஸோ, ஸாரிபுத்த, அரியஸாவகோ ததா²க³தே ஏகந்தக³தோ அபி⁴ப்பஸன்னோ, ந ஸோ ததா²க³தே வா ததா²க³தஸாஸனே வா கங்கெ²ய்ய வா விசிகிச்செ²ய்ய வா. ஸத்³த⁴ஸ்ஸ ஹி, ஸாரிபுத்த, அரியஸாவகஸ்ஸ ஏதங் பாடிகங்க²ங் யங் ஆரத்³த⁴வீரியோ விஹரிஸ்ஸதி – அகுஸலானங் த⁴ம்மானங் பஹானாய, குஸலானங் த⁴ம்மானங் உபஸம்பதா³ய, தா²மவா த³ள்ஹபரக்கமோ அனிக்கி²த்தது⁴ரோ குஸலேஸு த⁴ம்மேஸு. யங் ஹிஸ்ஸ, ஸாரிபுத்த, வீரியங் தத³ஸ்ஸ வீரியிந்த்³ரியங்.

    ‘‘Sādhu sādhu, sāriputta! Yo so, sāriputta, ariyasāvako tathāgate ekantagato abhippasanno, na so tathāgate vā tathāgatasāsane vā kaṅkheyya vā vicikiccheyya vā. Saddhassa hi, sāriputta, ariyasāvakassa etaṃ pāṭikaṅkhaṃ yaṃ āraddhavīriyo viharissati – akusalānaṃ dhammānaṃ pahānāya, kusalānaṃ dhammānaṃ upasampadāya, thāmavā daḷhaparakkamo anikkhittadhuro kusalesu dhammesu. Yaṃ hissa, sāriputta, vīriyaṃ tadassa vīriyindriyaṃ.

    ‘‘ஸத்³த⁴ஸ்ஸ ஹி, ஸாரிபுத்த, அரியஸாவகஸ்ஸ ஆரத்³த⁴வீரியஸ்ஸ ஏதங் பாடிகங்க²ங் யங் ஸதிமா ப⁴விஸ்ஸதி, பரமேன ஸதினேபக்கேன ஸமன்னாக³தோ, சிரகதம்பி சிரபா⁴ஸிதம்பி ஸரிதா அனுஸ்ஸரிதா. யா ஹிஸ்ஸ, ஸாரிபுத்த, ஸதி தத³ஸ்ஸ ஸதிந்த்³ரியங்.

    ‘‘Saddhassa hi, sāriputta, ariyasāvakassa āraddhavīriyassa etaṃ pāṭikaṅkhaṃ yaṃ satimā bhavissati, paramena satinepakkena samannāgato, cirakatampi cirabhāsitampi saritā anussaritā. Yā hissa, sāriputta, sati tadassa satindriyaṃ.

    ‘‘ஸத்³த⁴ஸ்ஸ ஹி, ஸாரிபுத்த, அரியஸாவகஸ்ஸ ஆரத்³த⁴வீரியஸ்ஸ உபட்டி²தஸ்ஸதினோ ஏதங் பாடிகங்க²ங் யங் வொஸ்ஸக்³கா³ரம்மணங் கரித்வா லபி⁴ஸ்ஸதி ஸமாதி⁴ங், லபி⁴ஸ்ஸதி சித்தஸ்ஸ ஏகக்³க³தங். யோ ஹிஸ்ஸ, ஸாரிபுத்த, ஸமாதி⁴ தத³ஸ்ஸ ஸமாதி⁴ந்த்³ரியங்.

    ‘‘Saddhassa hi, sāriputta, ariyasāvakassa āraddhavīriyassa upaṭṭhitassatino etaṃ pāṭikaṅkhaṃ yaṃ vossaggārammaṇaṃ karitvā labhissati samādhiṃ, labhissati cittassa ekaggataṃ. Yo hissa, sāriputta, samādhi tadassa samādhindriyaṃ.

    ‘‘ஸத்³த⁴ஸ்ஸ ஹி, ஸாரிபுத்த, அரியஸாவகஸ்ஸ ஆரத்³த⁴வீரியஸ்ஸ உபட்டி²தஸ்ஸதினோ ஸமாஹிதசித்தஸ்ஸ ஏதங் பாடிகங்க²ங் யங் ஏவங் பஜானிஸ்ஸதி – அனமதக்³கோ³ கோ² ஸங்ஸாரோ. புப்³பா³ கோடி ந பஞ்ஞாயதி அவிஜ்ஜானீவரணானங் ஸத்தானங் தண்ஹாஸங்யோஜனானங் ஸந்தா⁴வதங் ஸங்ஸரதங். அவிஜ்ஜாய த்வேவ தமோகாயஸ்ஸ அஸேஸவிராக³னிரோதோ⁴ ஸந்தமேதங் பத³ங் பணீதமேதங் பத³ங், யதி³த³ங் – ஸப்³ப³ஸங்கா²ரஸமதோ² ஸப்³பூ³பதி⁴படினிஸ்ஸக்³கோ³ தண்ஹாக்க²யோ விராகோ³ நிரோதோ⁴ நிப்³பா³னங். யா ஹிஸ்ஸ, ஸாரிபுத்த, பஞ்ஞா தத³ஸ்ஸ பஞ்ஞிந்த்³ரியங்.

    ‘‘Saddhassa hi, sāriputta, ariyasāvakassa āraddhavīriyassa upaṭṭhitassatino samāhitacittassa etaṃ pāṭikaṅkhaṃ yaṃ evaṃ pajānissati – anamataggo kho saṃsāro. Pubbā koṭi na paññāyati avijjānīvaraṇānaṃ sattānaṃ taṇhāsaṃyojanānaṃ sandhāvataṃ saṃsarataṃ. Avijjāya tveva tamokāyassa asesavirāganirodho santametaṃ padaṃ paṇītametaṃ padaṃ, yadidaṃ – sabbasaṅkhārasamatho sabbūpadhipaṭinissaggo taṇhākkhayo virāgo nirodho nibbānaṃ. Yā hissa, sāriputta, paññā tadassa paññindriyaṃ.

    ‘‘ஸத்³தோ⁴ ஸோ 9, ஸாரிபுத்த, அரியஸாவகோ ஏவங் பத³ஹித்வா பத³ஹித்வா ஏவங் ஸரித்வா ஸரித்வா ஏவங் ஸமாத³ஹித்வா ஸமாத³ஹித்வா ஏவங் பஜானித்வா பஜானித்வா ஏவங் அபி⁴ஸத்³த³ஹதி – ‘இமே கோ² தே த⁴ம்மா யே மே புப்³பே³ ஸுதவா அஹேஸுங். தேனாஹங் ஏதரஹி காயேன ச பு²ஸித்வா விஹராமி, பஞ்ஞாய ச அதிவிஜ்ஜ² 10 பஸ்ஸாமீ’தி. யா ஹிஸ்ஸ, ஸாரிபுத்த, ஸத்³தா⁴ தத³ஸ்ஸ ஸத்³தி⁴ந்த்³ரிய’’ந்தி. த³ஸமங்.

    ‘‘Saddho so 11, sāriputta, ariyasāvako evaṃ padahitvā padahitvā evaṃ saritvā saritvā evaṃ samādahitvā samādahitvā evaṃ pajānitvā pajānitvā evaṃ abhisaddahati – ‘ime kho te dhammā ye me pubbe sutavā ahesuṃ. Tenāhaṃ etarahi kāyena ca phusitvā viharāmi, paññāya ca ativijjha 12 passāmī’ti. Yā hissa, sāriputta, saddhā tadassa saddhindriya’’nti. Dasamaṃ.

    ஜராவக்³கோ³ பஞ்சமோ.

    Jarāvaggo pañcamo.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    ஜரா உண்ணாபோ⁴ ப்³ராஹ்மணோ, ஸாகேதோ புப்³ப³கொட்ட²கோ;

    Jarā uṇṇābho brāhmaṇo, sāketo pubbakoṭṭhako;

    புப்³பா³ராமே ச சத்தாரி, பிண்டோ³லோ ஆபணேன சாதி 13.

    Pubbārāme ca cattāri, piṇḍolo āpaṇena cāti 14.







    Footnotes:
    1. ஏகந்திக³தோ (ஸீ॰)
    2. ekantigato (sī.)
    3. நிப்³பா³னந்தி (?)
    4. nibbānanti (?)
    5. ஸ கோ² ஸோ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰)
    6. படிவிஜ்ஜ² (ஸீ॰ க॰) தத³ட்ட²கதா²ஸு பன அதிவிஜ்ஜி²த்வாதி வண்ணிதங்
    7. sa kho so (sī. syā. kaṃ.)
    8. paṭivijjha (sī. ka.) tadaṭṭhakathāsu pana ativijjhitvāti vaṇṇitaṃ
    9. ஸ கோ² ஸோ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰ பீ॰)
    10. படிவிஜ்ஜ² (க॰ ஸீ॰ க॰)
    11. sa kho so (sī. syā. kaṃ. pī.)
    12. paṭivijjha (ka. sī. ka.)
    13. ஸத்³தே⁴ன தே த³ஸாதி (ஸ்யா॰ கங்॰ க॰)
    14. saddhena te dasāti (syā. kaṃ. ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 10. ஆபணஸுத்தவண்ணனா • 10. Āpaṇasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 10. ஆபணஸுத்தவண்ணனா • 10. Āpaṇasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact