Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    நமோ தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ அரஹதோ ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ

    Namo tassa bhagavato arahato sammāsambuddhassa

    கு²த்³த³கனிகாயே

    Khuddakanikāye

    ஜாதக-அட்ட²கதா²

    Jātaka-aṭṭhakathā

    (பட²மோ பா⁴கோ³)

    (Paṭhamo bhāgo)

    க³ந்தா²ரம்ப⁴கதா²

    Ganthārambhakathā

    ஜாதிகோடிஸஹஸ்ஸேஹி , பமாணரஹிதங் ஹிதங்;

    Jātikoṭisahassehi , pamāṇarahitaṃ hitaṃ;

    லோகஸ்ஸ லோகனாதே²ன, கதங் யேன மஹேஸினா.

    Lokassa lokanāthena, kataṃ yena mahesinā.

    தஸ்ஸ பாதே³ நமஸ்ஸித்வா, கத்வா த⁴ம்மஸ்ஸ சஞ்ஜலிங்;

    Tassa pāde namassitvā, katvā dhammassa cañjaliṃ;

    ஸங்க⁴ஞ்ச பதிமானெத்வா, ஸப்³ப³ஸம்மானபா⁴ஜனங்.

    Saṅghañca patimānetvā, sabbasammānabhājanaṃ.

    நமஸ்ஸனாதி³னோ அஸ்ஸ, புஞ்ஞஸ்ஸ ரதனத்தயே;

    Namassanādino assa, puññassa ratanattaye;

    பவத்தஸ்ஸானுபா⁴வேன, செ²த்வா ஸப்³பே³ உபத்³த³வே.

    Pavattassānubhāvena, chetvā sabbe upaddave.

    தங் தங் காரணமாக³ம்ம, தே³ஸிதானி ஜுதீமதா;

    Taṃ taṃ kāraṇamāgamma, desitāni jutīmatā;

    அபண்ணகாதீ³னி புரா, ஜாதகானி மஹேஸினா.

    Apaṇṇakādīni purā, jātakāni mahesinā.

    யானி யேஸு சிரங் ஸத்தா², லோகனித்த²ரணத்தி²கோ;

    Yāni yesu ciraṃ satthā, lokanittharaṇatthiko;

    அனந்தே போ³தி⁴ஸம்பா⁴ரே, பரிபாசேஸி நாயகோ.

    Anante bodhisambhāre, paripācesi nāyako.

    தானி ஸப்³பா³னி ஏகஜ்ஜ²ங், ஆரோபெந்தேஹி ஸங்க³ஹங்;

    Tāni sabbāni ekajjhaṃ, āropentehi saṅgahaṃ;

    ஜாதகங் நாம ஸங்கீ³தங், த⁴ம்மஸங்கா³ஹகேஹி யங்.

    Jātakaṃ nāma saṅgītaṃ, dhammasaṅgāhakehi yaṃ.

    பு³த்³த⁴வங்ஸஸ்ஸ ஏதஸ்ஸ, இச்ச²ந்தேன சிரட்டி²திங்;

    Buddhavaṃsassa etassa, icchantena ciraṭṭhitiṃ;

    யாசிதோ அபி⁴க³ந்த்வான, தே²ரேன அத்த²த³ஸ்ஸினா.

    Yācito abhigantvāna, therena atthadassinā.

    அஸங்ஸட்ட²விஹாரே , ஸதா³ ஸுத்³த⁴விஹாரினா;

    Asaṃsaṭṭhavihāre , sadā suddhavihārinā;

    ததே²வ பு³த்³த⁴மித்தேன, ஸந்தசித்தேன விஞ்ஞுனா.

    Tatheva buddhamittena, santacittena viññunā.

    மஹிங்ஸாஸகவங்ஸம்ஹி, ஸம்பூ⁴தேன நயஞ்ஞுனா;

    Mahiṃsāsakavaṃsamhi, sambhūtena nayaññunā;

    பு³த்³த⁴தே³வேன ச ததா², பி⁴க்கு²னா ஸுத்³த⁴பு³த்³தி⁴னா.

    Buddhadevena ca tathā, bhikkhunā suddhabuddhinā.

    மஹாபுரிஸசரியானங், ஆனுபா⁴வங் அசிந்தியங்;

    Mahāpurisacariyānaṃ, ānubhāvaṃ acintiyaṃ;

    தஸ்ஸ விஜ்ஜோதயந்தஸ்ஸ, ஜாதகஸ்ஸத்த²வண்ணனங்.

    Tassa vijjotayantassa, jātakassatthavaṇṇanaṃ.

    மஹாவிஹாரவாஸீனங், வாசனாமக்³க³னிஸ்ஸிதங்;

    Mahāvihāravāsīnaṃ, vācanāmagganissitaṃ;

    பா⁴ஸிஸ்ஸங் பா⁴ஸதோ தங் மே, ஸாது⁴ க³ண்ஹந்து ஸாத⁴வோதி.

    Bhāsissaṃ bhāsato taṃ me, sādhu gaṇhantu sādhavoti.

    நிதா³னகதா²

    Nidānakathā

    ஸா பனாயங் ஜாதகஸ்ஸ அத்த²வண்ணனா தூ³ரேனிதா³னங், அவிதூ³ரேனிதா³னங், ஸந்திகேனிதா³னந்தி இமானி தீணி நிதா³னானி த³ஸ்ஸெத்வா வண்ணியமானா யே நங் ஸுணந்தி, தேஹி ஸமுதா³க³மதோ பட்டா²ய விஞ்ஞாதத்தா யஸ்மா ஸுட்டு² விஞ்ஞாதா நாம ஹோதி, தஸ்மா தங் தானி நிதா³னானி த³ஸ்ஸெத்வா வண்ணயிஸ்ஸாம.

    Sā panāyaṃ jātakassa atthavaṇṇanā dūrenidānaṃ, avidūrenidānaṃ, santikenidānanti imāni tīṇi nidānāni dassetvā vaṇṇiyamānā ye naṃ suṇanti, tehi samudāgamato paṭṭhāya viññātattā yasmā suṭṭhu viññātā nāma hoti, tasmā taṃ tāni nidānāni dassetvā vaṇṇayissāma.

    தத்த² ஆதி³தோ தாவ தேஸங் நிதா³னானங் பரிச்சே²தோ³ வேதி³தப்³போ³. தீ³பங்கரபாத³மூலஸ்மிஞ்ஹி கதாபி⁴னீஹாரஸ்ஸ மஹாஸத்தஸ்ஸ யாவ வெஸ்ஸந்தரத்தபா⁴வா சவித்வா துஸிதபுரே நிப்³ப³த்தி, தாவ பவத்தோ கதா²மக்³கோ³ தூ³ரேனிதா³னங் நாம. துஸிதப⁴வனதோ பன சவித்வா யாவ போ³தி⁴மண்டே³ ஸப்³ப³ஞ்ஞுதப்பத்தி, தாவ பவத்தோ கதா²மக்³கோ³ அவிதூ³ரேனிதா³னங் நாம. ஸந்திகேனிதா³னங் பன தேஸு தேஸு டா²னேஸு விஹரதோ தஸ்மிங் தஸ்மிங்யேவ டா²னே லப்³ப⁴தீதி.

    Tattha ādito tāva tesaṃ nidānānaṃ paricchedo veditabbo. Dīpaṅkarapādamūlasmiñhi katābhinīhārassa mahāsattassa yāva vessantarattabhāvā cavitvā tusitapure nibbatti, tāva pavatto kathāmaggo dūrenidānaṃ nāma. Tusitabhavanato pana cavitvā yāva bodhimaṇḍe sabbaññutappatti, tāva pavatto kathāmaggo avidūrenidānaṃ nāma. Santikenidānaṃ pana tesu tesu ṭhānesu viharato tasmiṃ tasmiṃyeva ṭhāne labbhatīti.

    1. தூ³ரேனிதா³னகதா²

    1. Dūrenidānakathā

    தத்ரித³ங் தூ³ரேனிதா³னங் நாம – இதோ கிர கப்பஸதஸஹஸ்ஸாதி⁴கானங் சதுன்னங் அஸங்க்²யெய்யானங் மத்த²கே அமரவதீ நாம நக³ரங் அஹோஸி. தத்த² ஸுமேதோ⁴ நாம ப்³ராஹ்மணோ படிவஸதி உப⁴தோ ஸுஜாதோ மாதிதோ ச பிதிதோ ச ஸங்ஸுத்³த⁴க³ஹணிகோ யாவ ஸத்தமா குலபரிவட்டா அக்கி²த்தோ அனுபகுட்டோ² ஜாதிவாதே³ன அபி⁴ரூபோ த³ஸ்ஸனீயோ பாஸாதி³கோ பரமாய வண்ணபொக்க²ரதாய ஸமன்னாக³தோ. ஸோ அஞ்ஞங் கம்மங் அகத்வா ப்³ராஹ்மணஸிப்பமேவ உக்³க³ண்ஹி. தஸ்ஸ த³ஹரகாலேயேவ மாதாபிதரோ காலமகங்ஸு. அத²ஸ்ஸ ராஸிவட்³ட⁴கோ அமச்சோ ஆயபொத்த²கங் ஆஹரித்வா ஸுவண்ணரஜதமணிமுத்தாதி³ப⁴ரிதே க³ப்³பே⁴ விவரித்வா ‘‘எத்தகங் தே, குமார, மாது ஸந்தகங், எத்தகங் பிது ஸந்தகங், எத்தகங் அய்யகபய்யகான’’ந்தி யாவ ஸத்தமா குலபரிவட்டா த⁴னங் ஆசிக்கி²த்வா ‘‘ஏதங் படிபஜ்ஜாஹீ’’தி ஆஹ. ஸுமேத⁴பண்டி³தோ சிந்தேஸி – ‘‘இமங் த⁴னங் ஸங்ஹரித்வா மய்ஹங் பிதுபிதாமஹாத³யோ பரலோகங் க³ச்ச²ந்தா ஏகங் கஹாபணம்பி க³ஹெத்வா ந க³தா, மயா பன க³ஹெத்வா க³மனகாரணங் காதுங் வட்டதீ’’தி. ஸோ ரஞ்ஞோ ஆரோசெத்வா நக³ரே பே⁴ரிங் சராபெத்வா மஹாஜனஸ்ஸ தா³னங் த³த்வா தாபஸபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜி. இமஸ்ஸ பனத்த²ஸ்ஸ ஆவிபா⁴வத்த²ங் இமஸ்மிங் டா²னே ஸுமேத⁴கதா² கதே²தப்³பா³ . ஸா பனேஸா கிஞ்சாபி பு³த்³த⁴வங்ஸே நிரந்தரங் ஆக³தாயேவ, கா³தா²ஸம்ப³ந்தே⁴ன பன ஆக³தத்தா ந ஸுட்டு² பாகடா. தஸ்மா தங் அந்தரந்தரா கா³தா²ய ஸம்ப³ந்த⁴தீ³பகேஹி வசனேஹி ஸத்³தி⁴ங் கதெ²ஸ்ஸாம.

    Tatridaṃ dūrenidānaṃ nāma – ito kira kappasatasahassādhikānaṃ catunnaṃ asaṅkhyeyyānaṃ matthake amaravatī nāma nagaraṃ ahosi. Tattha sumedho nāma brāhmaṇo paṭivasati ubhato sujāto mātito ca pitito ca saṃsuddhagahaṇiko yāva sattamā kulaparivaṭṭā akkhitto anupakuṭṭho jātivādena abhirūpo dassanīyo pāsādiko paramāya vaṇṇapokkharatāya samannāgato. So aññaṃ kammaṃ akatvā brāhmaṇasippameva uggaṇhi. Tassa daharakāleyeva mātāpitaro kālamakaṃsu. Athassa rāsivaḍḍhako amacco āyapotthakaṃ āharitvā suvaṇṇarajatamaṇimuttādibharite gabbhe vivaritvā ‘‘ettakaṃ te, kumāra, mātu santakaṃ, ettakaṃ pitu santakaṃ, ettakaṃ ayyakapayyakāna’’nti yāva sattamā kulaparivaṭṭā dhanaṃ ācikkhitvā ‘‘etaṃ paṭipajjāhī’’ti āha. Sumedhapaṇḍito cintesi – ‘‘imaṃ dhanaṃ saṃharitvā mayhaṃ pitupitāmahādayo paralokaṃ gacchantā ekaṃ kahāpaṇampi gahetvā na gatā, mayā pana gahetvā gamanakāraṇaṃ kātuṃ vaṭṭatī’’ti. So rañño ārocetvā nagare bheriṃ carāpetvā mahājanassa dānaṃ datvā tāpasapabbajjaṃ pabbaji. Imassa panatthassa āvibhāvatthaṃ imasmiṃ ṭhāne sumedhakathā kathetabbā . Sā panesā kiñcāpi buddhavaṃse nirantaraṃ āgatāyeva, gāthāsambandhena pana āgatattā na suṭṭhu pākaṭā. Tasmā taṃ antarantarā gāthāya sambandhadīpakehi vacanehi saddhiṃ kathessāma.

    ஸுமேத⁴கதா²

    Sumedhakathā

    கப்பஸதஸஹஸ்ஸாதி⁴கானஞ்ஹி சதுன்னங் அஸங்க்²யெய்யானங் மத்த²கே த³ஸஹி ஸத்³தே³ஹி அவிவித்தங் ‘‘அமரவதீ’’தி ச ‘‘அமர’’ந்தி ச லத்³த⁴னாமங் நக³ரங் அஹோஸி, யங் ஸந்தா⁴ய பு³த்³த⁴வங்ஸே வுத்தங் –

    Kappasatasahassādhikānañhi catunnaṃ asaṅkhyeyyānaṃ matthake dasahi saddehi avivittaṃ ‘‘amaravatī’’ti ca ‘‘amara’’nti ca laddhanāmaṃ nagaraṃ ahosi, yaṃ sandhāya buddhavaṃse vuttaṃ –

    ‘‘கப்பே ச ஸதஸஹஸ்ஸே, சதுரோ ச அஸங்கி²யே;

    ‘‘Kappe ca satasahasse, caturo ca asaṅkhiye;

    அமரங் நாம நக³ரங், த³ஸ்ஸனெய்யங் மனோரமங்;

    Amaraṃ nāma nagaraṃ, dassaneyyaṃ manoramaṃ;

    த³ஸஹி ஸத்³தே³ஹி அவிவித்தங், அன்னபானஸமாயுத’’ந்தி.

    Dasahi saddehi avivittaṃ, annapānasamāyuta’’nti.

    தத்த² த³ஸஹி ஸத்³தே³ஹி அவிவித்தந்தி ஹத்தி²ஸத்³தே³ன, அஸ்ஸஸத்³தே³ன, ரத²ஸத்³தே³ன, பே⁴ரிஸத்³தே³ன, முதி³ங்க³ஸத்³தே³ன, வீணாஸத்³தே³ன, ஸம்மஸத்³தே³ன, தாளஸத்³தே³ன, ஸங்க²ஸத்³தே³ன ‘‘அஸ்னாத², பிவத², கா²த³தா²’’தி த³ஸமேன ஸத்³தே³னாதி இமேஹி த³ஸஹி ஸத்³தே³ஹி அவிவித்தங் அஹோஸி. தேஸங் பன ஸத்³தா³னங் ஏகதே³ஸமேவ க³ஹெத்வா –

    Tattha dasahi saddehi avivittanti hatthisaddena, assasaddena, rathasaddena, bherisaddena, mudiṅgasaddena, vīṇāsaddena, sammasaddena, tāḷasaddena, saṅkhasaddena ‘‘asnātha, pivatha, khādathā’’ti dasamena saddenāti imehi dasahi saddehi avivittaṃ ahosi. Tesaṃ pana saddānaṃ ekadesameva gahetvā –

    ‘‘ஹத்தி²ஸத்³த³ங் அஸ்ஸஸத்³த³ங், பே⁴ரிஸங்க²ரதா²னி ச;

    ‘‘Hatthisaddaṃ assasaddaṃ, bherisaṅkharathāni ca;

    கா²த³த² பிவத² சேவ, அன்னபானேன கோ⁴ஸித’’ந்தி. –

    Khādatha pivatha ceva, annapānena ghosita’’nti. –

    பு³த்³த⁴வங்ஸே இமங் கா³த²ங் வத்வா –

    Buddhavaṃse imaṃ gāthaṃ vatvā –

    ‘‘நக³ரங் ஸப்³ப³ங்க³ஸம்பன்னங், ஸப்³ப³கம்மமுபாக³தங்;

    ‘‘Nagaraṃ sabbaṅgasampannaṃ, sabbakammamupāgataṃ;

    ஸத்தரதனஸம்பன்னங், நானாஜனஸமாகுலங்;

    Sattaratanasampannaṃ, nānājanasamākulaṃ;

    ஸமித்³த⁴ங் தே³வனக³ரங்வ, ஆவாஸங் புஞ்ஞகம்மினங்.

    Samiddhaṃ devanagaraṃva, āvāsaṃ puññakamminaṃ.

    ‘‘நக³ரே அமரவதியா, ஸுமேதோ⁴ நாம ப்³ராஹ்மணோ;

    ‘‘Nagare amaravatiyā, sumedho nāma brāhmaṇo;

    அனேககோடிஸன்னிசயோ, பஹூதத⁴னத⁴ஞ்ஞவா.

    Anekakoṭisannicayo, pahūtadhanadhaññavā.

    ‘‘அஜ்ஜா²யகோ மந்தத⁴ரோ, திண்ணங் வேதா³ன பாரகூ³;

    ‘‘Ajjhāyako mantadharo, tiṇṇaṃ vedāna pāragū;

    லக்க²ணே இதிஹாஸே ச, ஸத⁴ம்மே பாரமிங் க³தோ’’தி. – வுத்தங்;

    Lakkhaṇe itihāse ca, sadhamme pāramiṃ gato’’ti. – vuttaṃ;

    அதே²கதி³வஸங் ஸோ ஸுமேத⁴பண்டி³தோ உபரிபாஸாத³வரதலே ரஹோக³தோ ஹுத்வா பல்லங்கங் ஆபு⁴ஜித்வா நிஸின்னோ சிந்தேஸி – ‘‘புனப்³ப⁴வே, பண்டி³த, படிஸந்தி⁴க்³க³ஹணங் நாம து³க்க²ங், ததா² நிப்³ப³த்தனிப்³ப³த்தட்டா²னே ஸரீரபே⁴த³னங், அஹஞ்ச ஜாதித⁴ம்மோ ஜராத⁴ம்மோ ப்³யாதி⁴த⁴ம்மோ மரணத⁴ம்மோ, ஏவங்பூ⁴தேன மயா அஜாதிங் அஜரங் அப்³யாதி⁴ங் அது³க்க²ங் ஸுக²ங் ஸீதலங் அமதமஹானிப்³பா³னங் பரியேஸிதுங் வட்டதி, அவஸ்ஸங் ப⁴வதோ முச்சித்வா நிப்³பா³னகா³மினா ஏகேன மக்³கே³ன ப⁴விதப்³ப³’’ந்தி. தேன வுத்தங் –

    Athekadivasaṃ so sumedhapaṇḍito uparipāsādavaratale rahogato hutvā pallaṅkaṃ ābhujitvā nisinno cintesi – ‘‘punabbhave, paṇḍita, paṭisandhiggahaṇaṃ nāma dukkhaṃ, tathā nibbattanibbattaṭṭhāne sarīrabhedanaṃ, ahañca jātidhammo jarādhammo byādhidhammo maraṇadhammo, evaṃbhūtena mayā ajātiṃ ajaraṃ abyādhiṃ adukkhaṃ sukhaṃ sītalaṃ amatamahānibbānaṃ pariyesituṃ vaṭṭati, avassaṃ bhavato muccitvā nibbānagāminā ekena maggena bhavitabba’’nti. Tena vuttaṃ –

    ‘‘ரஹோக³தோ நிஸீதி³த்வா, ஏவங் சிந்தேஸஹங் ததா³;

    ‘‘Rahogato nisīditvā, evaṃ cintesahaṃ tadā;

    து³க்கோ² புனப்³ப⁴வோ நாம, ஸரீரஸ்ஸ ச பே⁴த³னங்.

    Dukkho punabbhavo nāma, sarīrassa ca bhedanaṃ.

    ‘‘ஜாதித⁴ம்மோ ஜராத⁴ம்மோ, ப்³யாதி⁴த⁴ம்மோ ஸஹங் ததா³;

    ‘‘Jātidhammo jarādhammo, byādhidhammo sahaṃ tadā;

    அஜரங் அமதங் கே²மங், பரியேஸிஸ்ஸாமி நிப்³பு³திங்.

    Ajaraṃ amataṃ khemaṃ, pariyesissāmi nibbutiṃ.

    ‘‘யங்னூனிமங் பூதிகாயங், நானாகுணபபூரிதங்;

    ‘‘Yaṃnūnimaṃ pūtikāyaṃ, nānākuṇapapūritaṃ;

    ச²ட்³ட³யித்வான க³ச்செ²ய்யங், அனபெக்கோ² அனத்தி²கோ.

    Chaḍḍayitvāna gaccheyyaṃ, anapekkho anatthiko.

    ‘‘அத்தி² ஹேஹிதி ஸோ மக்³கோ³, ந ஸோ ஸக்கா ந ஹேதுயே;

    ‘‘Atthi hehiti so maggo, na so sakkā na hetuye;

    பரியேஸிஸ்ஸாமி தங் மக்³க³ங், ப⁴வதோ பரிமுத்தியா’’தி.

    Pariyesissāmi taṃ maggaṃ, bhavato parimuttiyā’’ti.

    ததோ உத்தரிபி ஏவங் சிந்தேஸி – யதா² ஹி லோகே து³க்க²ஸ்ஸ படிபக்க²பூ⁴தங் ஸுக²ங் நாம அத்தி², ஏவங் ப⁴வே ஸதி தப்படிபக்கே²ன விப⁴வேனாபி ப⁴விதப்³ப³ங். யதா² ச உண்ஹே ஸதி தஸ்ஸ வூபஸமபூ⁴தங் ஸீதம்பி அத்தி², ஏவங் ராகா³தீ³னங் அக்³கீ³னங் வூபஸமேன நிப்³பா³னேனாபி ப⁴விதப்³ப³ங். யதா² ச பாபஸ்ஸ லாமகஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸ படிபக்க²பூ⁴தோ கல்யாணோ அனவஜ்ஜத⁴ம்மோபி அத்தி²யேவ, ஏவமேவ பாபிகாய ஜாதியா ஸதி ஸப்³ப³ஜாதிக்கே²பனதோ அஜாதிஸங்கா²தேன நிப்³பா³னேனாபி ப⁴விதப்³ப³மேவாதி. தேன வுத்தங் –

    Tato uttaripi evaṃ cintesi – yathā hi loke dukkhassa paṭipakkhabhūtaṃ sukhaṃ nāma atthi, evaṃ bhave sati tappaṭipakkhena vibhavenāpi bhavitabbaṃ. Yathā ca uṇhe sati tassa vūpasamabhūtaṃ sītampi atthi, evaṃ rāgādīnaṃ aggīnaṃ vūpasamena nibbānenāpi bhavitabbaṃ. Yathā ca pāpassa lāmakassa dhammassa paṭipakkhabhūto kalyāṇo anavajjadhammopi atthiyeva, evameva pāpikāya jātiyā sati sabbajātikkhepanato ajātisaṅkhātena nibbānenāpi bhavitabbamevāti. Tena vuttaṃ –

    ‘‘யதா²பி து³க்கே² விஜ்ஜந்தே, ஸுக²ங் நாமபி விஜ்ஜதி;

    ‘‘Yathāpi dukkhe vijjante, sukhaṃ nāmapi vijjati;

    ஏவங் ப⁴வே விஜ்ஜமானே, விப⁴வோபி இச்சி²தப்³ப³கோ.

    Evaṃ bhave vijjamāne, vibhavopi icchitabbako.

    ‘‘யதா²பி உண்ஹே விஜ்ஜந்தே, அபரங் விஜ்ஜதி ஸீதலங்;

    ‘‘Yathāpi uṇhe vijjante, aparaṃ vijjati sītalaṃ;

    ஏவங் திவித⁴க்³கி³ விஜ்ஜந்தே, நிப்³பா³னங் இச்சி²தப்³ப³கங்.

    Evaṃ tividhaggi vijjante, nibbānaṃ icchitabbakaṃ.

    ‘‘யதா²பி பாபே விஜ்ஜந்தே, கல்யாணமபி விஜ்ஜதி;

    ‘‘Yathāpi pāpe vijjante, kalyāṇamapi vijjati;

    ஏவமேவ ஜாதி விஜ்ஜந்தே, அஜாதிபிச்சி²தப்³ப³க’’ந்தி.

    Evameva jāti vijjante, ajātipicchitabbaka’’nti.

    அபரம்பி சிந்தேஸி – யதா² நாம கூ³த²ராஸிம்ஹி நிமுக்³கே³ன புரிஸேன தூ³ரதோ பஞ்சவண்ணபது³மஸஞ்ச²ன்னங் மஹாதளாகங் தி³ஸ்வா ‘‘கதரேன நு கோ² மக்³கே³ன எத்த² க³ந்தப்³ப³’’ந்தி தங் தளாகங் க³வேஸிதுங் யுத்தங். யங் தஸ்ஸ அக³வேஸனங், ந ஸோ தளாகஸ்ஸ தோ³ஸோ. ஏவமேவ கிலேஸமலதோ⁴வனே அமதமஹானிப்³பா³னதளாகே விஜ்ஜந்தே தஸ்ஸ அக³வேஸனங் ந அமதனிப்³பா³னமஹாதளாகஸ்ஸ தோ³ஸோ. யதா² ச சோரேஹி ஸம்பரிவாரிதோ புரிஸோ பலாயனமக்³கே³ விஜ்ஜமானேபி ஸசே ந பலாயதி, ந ஸோ மக்³க³ஸ்ஸ தோ³ஸோ, புரிஸஸ்ஸேவ தோ³ஸோ. ஏவமேவ கிலேஸேஹி பரிவாரெத்வா க³ஹிதஸ்ஸ புரிஸஸ்ஸ விஜ்ஜமானேயேவ நிப்³பா³னகா³மிம்ஹி ஸிவே மக்³கே³ மக்³க³ஸ்ஸ அக³வேஸனங் நாம ந மக்³க³ஸ்ஸ தோ³ஸோ, புக்³க³லஸ்ஸேவ தோ³ஸோ. யதா² ச ப்³யாதி⁴பீளிதோ புரிஸோ விஜ்ஜமானே ப்³யாதி⁴திகிச்ச²கே வேஜ்ஜே ஸசே தங் வேஜ்ஜங் க³வேஸித்வா ப்³யாதி⁴ங் ந திகிச்சா²பேதி, ந ஸோ வேஜ்ஜஸ்ஸ தோ³ஸோ, புரிஸஸ்ஸேவ தோ³ஸோ. ஏவமேவ யோ கிலேஸப்³யாதி⁴பீளிதோ புரிஸோ கிலேஸவூபஸமமக்³க³கோவித³ங் விஜ்ஜமானமேவ ஆசரியங் ந க³வேஸதி, தஸ்ஸேவ தோ³ஸோ, ந கிலேஸவினாஸகஸ்ஸ ஆசரியஸ்ஸாதி. தேன வுத்தங் –

    Aparampi cintesi – yathā nāma gūtharāsimhi nimuggena purisena dūrato pañcavaṇṇapadumasañchannaṃ mahātaḷākaṃ disvā ‘‘katarena nu kho maggena ettha gantabba’’nti taṃ taḷākaṃ gavesituṃ yuttaṃ. Yaṃ tassa agavesanaṃ, na so taḷākassa doso. Evameva kilesamaladhovane amatamahānibbānataḷāke vijjante tassa agavesanaṃ na amatanibbānamahātaḷākassa doso. Yathā ca corehi samparivārito puriso palāyanamagge vijjamānepi sace na palāyati, na so maggassa doso, purisasseva doso. Evameva kilesehi parivāretvā gahitassa purisassa vijjamāneyeva nibbānagāmimhi sive magge maggassa agavesanaṃ nāma na maggassa doso, puggalasseva doso. Yathā ca byādhipīḷito puriso vijjamāne byādhitikicchake vejje sace taṃ vejjaṃ gavesitvā byādhiṃ na tikicchāpeti, na so vejjassa doso, purisasseva doso. Evameva yo kilesabyādhipīḷito puriso kilesavūpasamamaggakovidaṃ vijjamānameva ācariyaṃ na gavesati, tasseva doso, na kilesavināsakassa ācariyassāti. Tena vuttaṃ –

    ‘‘யதா² கூ³த²க³தோ புரிஸோ, தளாகங் தி³ஸ்வான பூரிதங்;

    ‘‘Yathā gūthagato puriso, taḷākaṃ disvāna pūritaṃ;

    ந க³வேஸதி தங் தளாகங், ந தோ³ஸோ தளாகஸ்ஸ ஸோ.

    Na gavesati taṃ taḷākaṃ, na doso taḷākassa so.

    ‘‘ஏவங் கிலேஸமலதோ⁴வே, விஜ்ஜந்தே அமதந்தளே;

    ‘‘Evaṃ kilesamaladhove, vijjante amatantaḷe;

    ந க³வேஸதி தங் தளாகங், ந தோ³ஸோ அமதந்தளே.

    Na gavesati taṃ taḷākaṃ, na doso amatantaḷe.

    ‘‘யதா² அரீஹி பரிருத்³தோ⁴, விஜ்ஜந்தே க³மனம்பதே²;

    ‘‘Yathā arīhi pariruddho, vijjante gamanampathe;

    ந பலாயதி ஸோ புரிஸோ, ந தோ³ஸோ அஞ்ஜஸஸ்ஸ ஸோ.

    Na palāyati so puriso, na doso añjasassa so.

    ‘‘ஏவங் கிலேஸபரிருத்³தோ⁴, விஜ்ஜமானே ஸிவே பதே²;

    ‘‘Evaṃ kilesapariruddho, vijjamāne sive pathe;

    ந க³வேஸதி தங் மக்³க³ங், ந தோ³ஸோ ஸிவமஞ்ஜஸே.

    Na gavesati taṃ maggaṃ, na doso sivamañjase.

    ‘‘யதா²பி ப்³யாதி⁴தோ புரிஸோ, விஜ்ஜமானே திகிச்ச²கே;

    ‘‘Yathāpi byādhito puriso, vijjamāne tikicchake;

    ந திகிச்சா²பேதி தங் ப்³யாதி⁴ங், ந தோ³ஸோ ஸோ திகிச்ச²கே.

    Na tikicchāpeti taṃ byādhiṃ, na doso so tikicchake.

    ‘‘ஏவங் கிலேஸப்³யாதீ⁴ஹி, து³க்கி²தோ பரிபீளிதோ;

    ‘‘Evaṃ kilesabyādhīhi, dukkhito paripīḷito;

    ந க³வேஸதி தங் ஆசரியங், ந தோ³ஸோ ஸோ வினாயகே’’தி.

    Na gavesati taṃ ācariyaṃ, na doso so vināyake’’ti.

    அபரம்பி சிந்தேஸி – யதா² மண்ட³னஜாதிகோ புரிஸோ கண்டே² ஆஸத்தங் குணபங் ச²ட்³டெ³த்வா ஸுகீ² க³ச்ச²தி, ஏவங் மயாபி இமங் பூதிகாயங் ச²ட்³டெ³த்வா அனபெக்கே²ன நிப்³பா³னநக³ரங் பவிஸிதப்³ப³ங். யதா² ச நரனாரியோ உக்காரபூ⁴மியங் உச்சாரபஸ்ஸாவங் கத்வா ந தங் உச்ச²ங்கே³ன வா ஆதா³ய த³ஸந்தேன வா வேடெ²த்வா க³ச்ச²ந்தி, ஜிகு³ச்ச²மானா பன அனபெக்கா²வ ச²ட்³டெ³த்வா க³ச்ச²ந்தி, ஏவங் மயாபி இமங் பூதிகாயங் அனபெக்கே²ன ச²ட்³டெ³த்வா அமதங் நிப்³பா³னநக³ரங் பவிஸிதுங் வட்டதி. யதா² ச நாவிகா நாம ஜஜ்ஜரங் நாவங் அனபெக்கா² ச²ட்³டெ³த்வா க³ச்ச²ந்தி, ஏவங் அஹம்பி இமங் நவஹி வணமுகே²ஹி பக்³க⁴ரந்தங் காயங் ச²ட்³டெ³த்வா அனபெக்கோ² நிப்³பா³னபுரங் பவிஸிஸ்ஸாமி. யதா² ச புரிஸோ நானாரதனானி ஆதா³ய சோரேஹி ஸத்³தி⁴ங் மக்³க³ங் க³ச்ச²ந்தோ அத்தனோ ரதனநாஸப⁴யேன தே ச²ட்³டெ³த்வா கே²மங் மக்³க³ங் க³ண்ஹாதி, ஏவங் அயம்பி கரஜகாயோ ரதனவிலோபகசோரஸதி³ஸோ. ஸசாஹங் எத்த² தண்ஹங் கரிஸ்ஸாமி, அரியமக்³க³குஸலத⁴ம்மரதனங் மே நஸ்ஸிஸ்ஸதி. தஸ்மா மயா இமங் சோரஸதி³ஸங் காயங் ச²ட்³டெ³த்வா நிப்³பா³னநக³ரங் பவிஸிதுங் வட்டதீதி. தேன வுத்தங் –

    Aparampi cintesi – yathā maṇḍanajātiko puriso kaṇṭhe āsattaṃ kuṇapaṃ chaḍḍetvā sukhī gacchati, evaṃ mayāpi imaṃ pūtikāyaṃ chaḍḍetvā anapekkhena nibbānanagaraṃ pavisitabbaṃ. Yathā ca naranāriyo ukkārabhūmiyaṃ uccārapassāvaṃ katvā na taṃ ucchaṅgena vā ādāya dasantena vā veṭhetvā gacchanti, jigucchamānā pana anapekkhāva chaḍḍetvā gacchanti, evaṃ mayāpi imaṃ pūtikāyaṃ anapekkhena chaḍḍetvā amataṃ nibbānanagaraṃ pavisituṃ vaṭṭati. Yathā ca nāvikā nāma jajjaraṃ nāvaṃ anapekkhā chaḍḍetvā gacchanti, evaṃ ahampi imaṃ navahi vaṇamukhehi paggharantaṃ kāyaṃ chaḍḍetvā anapekkho nibbānapuraṃ pavisissāmi. Yathā ca puriso nānāratanāni ādāya corehi saddhiṃ maggaṃ gacchanto attano ratananāsabhayena te chaḍḍetvā khemaṃ maggaṃ gaṇhāti, evaṃ ayampi karajakāyo ratanavilopakacorasadiso. Sacāhaṃ ettha taṇhaṃ karissāmi, ariyamaggakusaladhammaratanaṃ me nassissati. Tasmā mayā imaṃ corasadisaṃ kāyaṃ chaḍḍetvā nibbānanagaraṃ pavisituṃ vaṭṭatīti. Tena vuttaṃ –

    ‘‘யதா²பி குணபங் புரிஸோ, கண்டே² ப³த்³த⁴ங் ஜிகு³ச்சி²ய;

    ‘‘Yathāpi kuṇapaṃ puriso, kaṇṭhe baddhaṃ jigucchiya;

    மோசயித்வான க³ச்செ²ய்ய, ஸுகீ² ஸேரீ ஸயங்வஸீ.

    Mocayitvāna gaccheyya, sukhī serī sayaṃvasī.

    ‘‘ததே²விமங் பூதிகாயங், நானாகுணபஸஞ்சயங்;

    ‘‘Tathevimaṃ pūtikāyaṃ, nānākuṇapasañcayaṃ;

    ச²ட்³ட³யித்வான க³ச்செ²ய்யங், அனபெக்கோ² அனத்தி²கோ.

    Chaḍḍayitvāna gaccheyyaṃ, anapekkho anatthiko.

    ‘‘யதா² உச்சாரட்டா²னம்ஹி, கரீஸங் நரனாரியோ;

    ‘‘Yathā uccāraṭṭhānamhi, karīsaṃ naranāriyo;

    ச²ட்³ட³யித்வான க³ச்ச²ந்தி, அனபெக்கா² அனத்தி²கா.

    Chaḍḍayitvāna gacchanti, anapekkhā anatthikā.

    ‘‘ஏவமேவாஹங் இமங் காயங், நானாகுணபபூரிதங்;

    ‘‘Evamevāhaṃ imaṃ kāyaṃ, nānākuṇapapūritaṃ;

    ச²ட்³ட³யித்வான க³ச்சி²ஸ்ஸங், வச்சங் கத்வா யதா² குடிங்.

    Chaḍḍayitvāna gacchissaṃ, vaccaṃ katvā yathā kuṭiṃ.

    ‘‘யதா²பி ஜஜ்ஜரங் நாவங், பலுக்³க³ங் உத³கா³ஹினிங்;

    ‘‘Yathāpi jajjaraṃ nāvaṃ, paluggaṃ udagāhiniṃ;

    ஸாமீ ச²ட்³டெ³த்வா க³ச்ச²ந்தி, அனபெக்கா² அனத்தி²கா.

    Sāmī chaḍḍetvā gacchanti, anapekkhā anatthikā.

    ‘‘ஏவமேவாஹங் இமங் காயங், நவச்சி²த்³த³ங் து⁴வஸ்ஸவங்;

    ‘‘Evamevāhaṃ imaṃ kāyaṃ, navacchiddaṃ dhuvassavaṃ;

    ச²ட்³ட³யித்வான க³ச்சி²ஸ்ஸங், ஜிண்ணனாவங்வ ஸாமிகா.

    Chaḍḍayitvāna gacchissaṃ, jiṇṇanāvaṃva sāmikā.

    ‘‘யதா²பி புரிஸோ சோரேஹி, க³ச்ச²ந்தோ ப⁴ண்ட³மாதி³ய;

    ‘‘Yathāpi puriso corehi, gacchanto bhaṇḍamādiya;

    ப⁴ண்ட³ச்சே²த³ப⁴யங் தி³ஸ்வா, ச²ட்³ட³யித்வான க³ச்ச²தி.

    Bhaṇḍacchedabhayaṃ disvā, chaḍḍayitvāna gacchati.

    ‘‘ஏவமேவ அயங் காயோ, மஹாசோரஸமோ விய;

    ‘‘Evameva ayaṃ kāyo, mahācorasamo viya;

    பஹாயிமங் க³மிஸ்ஸாமி, குஸலச்சே²த³னாப⁴யா’’தி.

    Pahāyimaṃ gamissāmi, kusalacchedanābhayā’’ti.

    ஏவங் ஸுமேத⁴பண்டி³தோ நானாவிதா⁴ஹி உபமாஹி இமங் நெக்க²ம்மூபஸங்ஹிதங் அத்த²ங் சிந்தெத்வா ஸகனிவேஸனே அபரிமிதங் போ⁴க³க்க²ந்த⁴ங் ஹெட்டா² வுத்தனயேன கபணத்³தி⁴காதீ³னங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா மஹாதா³னங் த³த்வா வத்து²காமே ச கிலேஸகாமே ச பஹாய அமரனக³ரதோ நிக்க²மித்வா ஏககோவ ஹிமவந்தே த⁴ம்மிகங் நாம பப்³ப³தங் நிஸ்ஸாய அஸ்ஸமங் கத்வா தத்த² பண்ணஸாலஞ்ச சங்கமஞ்ச மாபெத்வா பஞ்சஹி நீவரணதோ³ஸேஹி விவஜ்ஜிதங் ‘‘ஏவங் ஸமாஹிதே சித்தே’’திஆதி³னா நயேன வுத்தேஹி அட்ட²ஹி காரணகு³ணேஹி ஸமுபேதங் அபி⁴ஞ்ஞாஸங்கா²தங் ப³லங் ஆஹரிதுங் தஸ்மிங் அஸ்ஸமபதே³ நவதோ³ஸஸமன்னாக³தங் ஸாடகங் பஜஹித்வா த்³வாத³ஸகு³ணஸமன்னாக³தங் வாகசீரங் நிவாஸெத்வா இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜி. ஏவங் பப்³ப³ஜிதோ அட்ட²தோ³ஸஸமாகிண்ணங் தங் பண்ணஸாலங் பஹாய த³ஸகு³ணஸமன்னாக³தங் ருக்க²மூலங் உபக³ந்த்வா ஸப்³ப³ங் த⁴ஞ்ஞவிகதிங் பஹாய பவத்தப²லபோ⁴ஜனோ ஹுத்வா நிஸஜ்ஜட்டா²னசங்கமனவஸேனேவ பதா⁴னங் பத³ஹந்தோ ஸத்தாஹப்³ப⁴ந்தரேயேவ அட்ட²ன்னங் ஸமாபத்தீனங் பஞ்சன்னஞ்ச அபி⁴ஞ்ஞானங் லாபீ⁴ அஹோஸி. ஏவங் தங் யதா²பத்தி²தங் அபி⁴ஞ்ஞாப³லங் பாபுணி. தேன வுத்தங் –

    Evaṃ sumedhapaṇḍito nānāvidhāhi upamāhi imaṃ nekkhammūpasaṃhitaṃ atthaṃ cintetvā sakanivesane aparimitaṃ bhogakkhandhaṃ heṭṭhā vuttanayena kapaṇaddhikādīnaṃ vissajjetvā mahādānaṃ datvā vatthukāme ca kilesakāme ca pahāya amaranagarato nikkhamitvā ekakova himavante dhammikaṃ nāma pabbataṃ nissāya assamaṃ katvā tattha paṇṇasālañca caṅkamañca māpetvā pañcahi nīvaraṇadosehi vivajjitaṃ ‘‘evaṃ samāhite citte’’tiādinā nayena vuttehi aṭṭhahi kāraṇaguṇehi samupetaṃ abhiññāsaṅkhātaṃ balaṃ āharituṃ tasmiṃ assamapade navadosasamannāgataṃ sāṭakaṃ pajahitvā dvādasaguṇasamannāgataṃ vākacīraṃ nivāsetvā isipabbajjaṃ pabbaji. Evaṃ pabbajito aṭṭhadosasamākiṇṇaṃ taṃ paṇṇasālaṃ pahāya dasaguṇasamannāgataṃ rukkhamūlaṃ upagantvā sabbaṃ dhaññavikatiṃ pahāya pavattaphalabhojano hutvā nisajjaṭṭhānacaṅkamanavaseneva padhānaṃ padahanto sattāhabbhantareyeva aṭṭhannaṃ samāpattīnaṃ pañcannañca abhiññānaṃ lābhī ahosi. Evaṃ taṃ yathāpatthitaṃ abhiññābalaṃ pāpuṇi. Tena vuttaṃ –

    ‘‘ஏவாஹங் சிந்தயித்வான, நேககோடிஸதங் த⁴னங்;

    ‘‘Evāhaṃ cintayitvāna, nekakoṭisataṃ dhanaṃ;

    நாதா²னாதா²னங் த³த்வான, ஹிமவந்தமுபாக³மிங்.

    Nāthānāthānaṃ datvāna, himavantamupāgamiṃ.

    ‘‘ஹிமவந்தஸ்ஸாவிதூ³ரே , த⁴ம்மிகோ நாம பப்³ப³தோ;

    ‘‘Himavantassāvidūre , dhammiko nāma pabbato;

    அஸ்ஸமோ ஸுகதோ மய்ஹங், பண்ணஸாலா ஸுமாபிதா.

    Assamo sukato mayhaṃ, paṇṇasālā sumāpitā.

    ‘‘சங்கமங் தத்த² மாபேஸிங், பஞ்சதோ³ஸவிவஜ்ஜிதங்;

    ‘‘Caṅkamaṃ tattha māpesiṃ, pañcadosavivajjitaṃ;

    அட்ட²கு³ணஸமுபேதங், அபி⁴ஞ்ஞாப³லமாஹரிங்.

    Aṭṭhaguṇasamupetaṃ, abhiññābalamāhariṃ.

    ‘‘ஸாடகங் பஜஹிங் தத்த², நவதோ³ஸமுபாக³தங்;

    ‘‘Sāṭakaṃ pajahiṃ tattha, navadosamupāgataṃ;

    வாகசீரங் நிவாஸேஸிங், த்³வாத³ஸகு³ணமுபாக³தங்.

    Vākacīraṃ nivāsesiṃ, dvādasaguṇamupāgataṃ.

    ‘‘அட்ட²தோ³ஸஸமாகிண்ணங், பஜஹிங் பண்ணஸாலகங்;

    ‘‘Aṭṭhadosasamākiṇṇaṃ, pajahiṃ paṇṇasālakaṃ;

    உபாக³மிங் ருக்க²மூலங், கு³ணே த³ஸஹுபாக³தங்.

    Upāgamiṃ rukkhamūlaṃ, guṇe dasahupāgataṃ.

    ‘‘வாபிதங் ரோபிதங் த⁴ஞ்ஞங், பஜஹிங் நிரவஸேஸதோ;

    ‘‘Vāpitaṃ ropitaṃ dhaññaṃ, pajahiṃ niravasesato;

    அனேககு³ணஸம்பன்னங், பவத்தப²லமாதி³யிங்.

    Anekaguṇasampannaṃ, pavattaphalamādiyiṃ.

    ‘‘தத்த²ப்பதா⁴னங் பத³ஹிங், நிஸஜ்ஜட்டா²னசங்கமே;

    ‘‘Tatthappadhānaṃ padahiṃ, nisajjaṭṭhānacaṅkame;

    அப்³ப⁴ந்தரம்ஹி ஸத்தாஹே, அபி⁴ஞ்ஞாப³லபாபுணி’’ந்தி.

    Abbhantaramhi sattāhe, abhiññābalapāpuṇi’’nti.

    தத்த² ‘‘அஸ்ஸமோ ஸுகதோ மய்ஹங், பண்ணஸாலா ஸுமாபிதா’’தி இமாய பாளியா ஸுமேத⁴பண்டி³தேன அஸ்ஸமபண்ணஸாலாசங்கமா ஸஹத்தா² மாபிதா விய வுத்தா. அயங் பனெத்த² அத்தோ² – மஹாஸத்தங் ‘‘ஹிமவந்தங் அஜ்ஜோ²கா³ஹெத்வா அஜ்ஜ த⁴ம்மிகங் பப்³ப³தங் பவிஸிஸ்ஸாமீ’’தி நிக்க²ந்தங் தி³ஸ்வா ஸக்கோ தே³வானமிந்தோ³ விஸ்ஸகம்மதே³வபுத்தங் ஆமந்தேஸி – ‘‘தாத, அயங் ஸுமேத⁴பண்டி³தோ பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமீதி நிக்க²ந்தோ, ஏதஸ்ஸ வஸனட்டா²னங் மாபேஹீ’’தி. ஸோ தஸ்ஸ வசனங் ஸம்படிச்சி²த்வா ரமணீயங் அஸ்ஸமங், ஸுகு³த்தங் பண்ணஸாலங், மனோரமங் சங்கமஞ்ச மாபேஸி. ப⁴க³வா பன ததா³ அத்தனோ புஞ்ஞானுபா⁴வேன நிப்ப²ன்னங் தங் அஸ்ஸமபத³ங் ஸந்தா⁴ய ஸாரிபுத்த, தஸ்மிங் த⁴ம்மிகபப்³ப³தே –

    Tattha ‘‘assamo sukato mayhaṃ, paṇṇasālā sumāpitā’’ti imāya pāḷiyā sumedhapaṇḍitena assamapaṇṇasālācaṅkamā sahatthā māpitā viya vuttā. Ayaṃ panettha attho – mahāsattaṃ ‘‘himavantaṃ ajjhogāhetvā ajja dhammikaṃ pabbataṃ pavisissāmī’’ti nikkhantaṃ disvā sakko devānamindo vissakammadevaputtaṃ āmantesi – ‘‘tāta, ayaṃ sumedhapaṇḍito pabbajissāmīti nikkhanto, etassa vasanaṭṭhānaṃ māpehī’’ti. So tassa vacanaṃ sampaṭicchitvā ramaṇīyaṃ assamaṃ, suguttaṃ paṇṇasālaṃ, manoramaṃ caṅkamañca māpesi. Bhagavā pana tadā attano puññānubhāvena nipphannaṃ taṃ assamapadaṃ sandhāya sāriputta, tasmiṃ dhammikapabbate –

    ‘‘அஸ்ஸமோ ஸுகதோ மய்ஹங், பண்ணஸாலா ஸுமாபிதா;

    ‘‘Assamo sukato mayhaṃ, paṇṇasālā sumāpitā;

    சங்கமங் தத்த² மாபேஸிங், பஞ்சதோ³ஸவிவஜ்ஜித’’ந்தி. –

    Caṅkamaṃ tattha māpesiṃ, pañcadosavivajjita’’nti. –

    ஆஹ . தத்த² ஸுகதோ மய்ஹந்தி ஸுகதோ மயா. பண்ணஸாலா ஸுமாபிதாதி பண்ணச்ச²த³னஸாலாபி மே ஸுமாபிதா அஹோஸி.

    Āha . Tattha sukato mayhanti sukato mayā. Paṇṇasālā sumāpitāti paṇṇacchadanasālāpi me sumāpitā ahosi.

    பஞ்சதோ³ஸவிவஜ்ஜிதந்தி பஞ்சிமே சங்கமதோ³ஸா நாம – த²த்³த⁴விஸமதா, அந்தோருக்க²தா, க³ஹனச்ச²ன்னதா, அதிஸம்பா³த⁴தா, அதிவிஸாலதாதி. த²த்³த⁴விஸமபூ⁴மிபா⁴க³ஸ்மிஞ்ஹி சங்கமே சங்கமந்தஸ்ஸ பாதா³ ருஜ்ஜந்தி, போ²டா உட்ட²ஹந்தி, சித்தங் ஏகக்³க³ங் ந லப⁴தி, கம்மட்டா²னங் விபஜ்ஜதி. முது³ஸமதலே பன பா²ஸுவிஹாரங் ஆக³ம்ம கம்மட்டா²னங் ஸம்பஜ்ஜதி. தஸ்மா த²த்³த⁴விஸமபூ⁴மிபா⁴க³தா ஏகோ தோ³ஸோதி வேதி³தப்³போ³. சங்கமஸ்ஸ அந்தோ வா மஜ்ஜே² வா கோடியங் வா ருக்கே² ஸதி பமாத³மாக³ம்ம சங்கமந்தஸ்ஸ நலாடங் வா ஸீஸங் வா படிஹஞ்ஞதீதி அந்தோருக்க²தா து³தியோ தோ³ஸோ. திணலதாதி³க³ஹனச்ச²ன்னே சங்கமே சங்கமந்தோ அந்த⁴காரவேலாயங் உரகா³தி³கே பாணே அக்கமித்வா வா மாரேதி, தேஹி வா த³ட்டோ² து³க்க²ங் ஆபஜ்ஜதீதி க³ஹனச்ச²ன்னதா ததியோ தோ³ஸோ. அதிஸம்பா³தே⁴ சங்கமே வித்தா²ரதோ ரதனிகே வா அட்³ட⁴ரதனிகே வா சங்கமந்தஸ்ஸ பரிச்சே²தே³ பக்க²லித்வா நகா²பி அங்கு³லியோபி பி⁴ஜ்ஜந்தீதி அதிஸம்பா³த⁴தா சதுத்தோ² தோ³ஸோ. அதிவிஸாலே சங்கமே சங்கமந்தஸ்ஸ சித்தங் விதா⁴வதி, ஏகக்³க³தங் ந லப⁴தீதி அதிவிஸாலதா பஞ்சமோ தோ³ஸோ. புது²லதோ பன தி³யட்³ட⁴ரதனங் த்³வீஸு பஸ்ஸேஸு ரதனமத்தஅனுசங்கமங் தீ³க⁴தோ ஸட்டி²ஹத்த²ங் முது³தலங் ஸமவிப்பகிண்ணவாலுகங் சங்கமங் வட்டதி சேதியகி³ரிம்ஹி தீ³பப்பஸாத³கமஹிந்த³த்தே²ரஸ்ஸ சங்கமனங் விய, தாதி³ஸங் தங் அஹோஸி. தேனாஹ ‘‘சங்கமங் தத்த² மாபேஸிங், பஞ்சதோ³ஸவிவஜ்ஜித’’ந்தி.

    Pañcadosavivajjitanti pañcime caṅkamadosā nāma – thaddhavisamatā, antorukkhatā, gahanacchannatā, atisambādhatā, ativisālatāti. Thaddhavisamabhūmibhāgasmiñhi caṅkame caṅkamantassa pādā rujjanti, phoṭā uṭṭhahanti, cittaṃ ekaggaṃ na labhati, kammaṭṭhānaṃ vipajjati. Mudusamatale pana phāsuvihāraṃ āgamma kammaṭṭhānaṃ sampajjati. Tasmā thaddhavisamabhūmibhāgatā eko dosoti veditabbo. Caṅkamassa anto vā majjhe vā koṭiyaṃ vā rukkhe sati pamādamāgamma caṅkamantassa nalāṭaṃ vā sīsaṃ vā paṭihaññatīti antorukkhatā dutiyo doso. Tiṇalatādigahanacchanne caṅkame caṅkamanto andhakāravelāyaṃ uragādike pāṇe akkamitvā vā māreti, tehi vā daṭṭho dukkhaṃ āpajjatīti gahanacchannatā tatiyo doso. Atisambādhe caṅkame vitthārato ratanike vā aḍḍharatanike vā caṅkamantassa paricchede pakkhalitvā nakhāpi aṅguliyopi bhijjantīti atisambādhatā catuttho doso. Ativisāle caṅkame caṅkamantassa cittaṃ vidhāvati, ekaggataṃ na labhatīti ativisālatā pañcamo doso. Puthulato pana diyaḍḍharatanaṃ dvīsu passesu ratanamattaanucaṅkamaṃ dīghato saṭṭhihatthaṃ mudutalaṃ samavippakiṇṇavālukaṃ caṅkamaṃ vaṭṭati cetiyagirimhi dīpappasādakamahindattherassa caṅkamanaṃ viya, tādisaṃ taṃ ahosi. Tenāha ‘‘caṅkamaṃ tattha māpesiṃ, pañcadosavivajjita’’nti.

    அட்ட²கு³ணஸமுபேதந்தி அட்ட²ஹி ஸமணஸுகே²ஹி உபேதங். அட்டி²மானி ஸமணஸுகா²னி நாம – த⁴னத⁴ஞ்ஞபரிக்³க³ஹாபா⁴வோ, அனவஜ்ஜபிண்ட³பாதபரியேஸனபா⁴வோ, நிப்³பு³தபிண்ட³பாதபு⁴ஞ்ஜனபா⁴வோ, ரட்ட²ங் பீளெத்வா த⁴னஸாரங் வா ஸீஸகஹாபணாதீ³னி வா க³ண்ஹந்தேஸு ராஜகுலேஸு ரட்ட²பீளனகிலேஸாபா⁴வோ, உபகரணேஸு நிச்ச²ந்த³ராக³பா⁴வோ, சோரவிலோபே நிப்³ப⁴யபா⁴வோ, ராஜராஜமஹாமத்தேஹி அஸங்ஸட்ட²பா⁴வோ, சதூஸு தி³ஸாஸு அப்படிஹதபா⁴வோதி. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – யதா² தஸ்மிங் அஸ்ஸமே வஸந்தேன ஸக்கா ஹொந்தி இமானி அட்ட² ஸமணஸுகா²னி விந்தி³துங், ஏவங் அட்ட²கு³ணஸமுபேதங் தங் அஸ்ஸமங் மாபேஸிந்தி.

    Aṭṭhaguṇasamupetanti aṭṭhahi samaṇasukhehi upetaṃ. Aṭṭhimāni samaṇasukhāni nāma – dhanadhaññapariggahābhāvo, anavajjapiṇḍapātapariyesanabhāvo, nibbutapiṇḍapātabhuñjanabhāvo, raṭṭhaṃ pīḷetvā dhanasāraṃ vā sīsakahāpaṇādīni vā gaṇhantesu rājakulesu raṭṭhapīḷanakilesābhāvo, upakaraṇesu nicchandarāgabhāvo, coravilope nibbhayabhāvo, rājarājamahāmattehi asaṃsaṭṭhabhāvo, catūsu disāsu appaṭihatabhāvoti. Idaṃ vuttaṃ hoti – yathā tasmiṃ assame vasantena sakkā honti imāni aṭṭha samaṇasukhāni vindituṃ, evaṃ aṭṭhaguṇasamupetaṃ taṃ assamaṃ māpesinti.

    அபி⁴ஞ்ஞாப³லமாஹரிந்தி பச்சா² தஸ்மிங் அஸ்ஸமே வஸந்தோ கஸிணபரிகம்மங் கத்வா அபி⁴ஞ்ஞானங் ஸமாபத்தீனஞ்ச உப்பாத³னத்தா²ய அனிச்சதோ து³க்க²தோ விபஸ்ஸனங் ஆரபி⁴த்வா தா²மப்பத்தங் விபஸ்ஸனாப³லங் ஆஹரிங். யதா² தஸ்மிங் வஸந்தோ தங் ப³லங் ஆஹரிதுங் ஸக்கோமி, ஏவங் தங் அஸ்ஸமங் தஸ்ஸ அபி⁴ஞ்ஞத்தா²ய விபஸ்ஸனாப³லஸ்ஸ அனுச்ச²விகங் கத்வா மாபேஸிந்தி அத்தோ².

    Abhiññābalamāharinti pacchā tasmiṃ assame vasanto kasiṇaparikammaṃ katvā abhiññānaṃ samāpattīnañca uppādanatthāya aniccato dukkhato vipassanaṃ ārabhitvā thāmappattaṃ vipassanābalaṃ āhariṃ. Yathā tasmiṃ vasanto taṃ balaṃ āharituṃ sakkomi, evaṃ taṃ assamaṃ tassa abhiññatthāya vipassanābalassa anucchavikaṃ katvā māpesinti attho.

    ஸாடகங் பஜஹிங் தத்த², நவதோ³ஸமுபாக³தந்தி எத்தா²யங் அனுபுப்³பி³கதா² – ததா³ கிர குடிலேணசங்கமாதி³படிமண்டி³தங் புப்பூ²பக³ப²லூபக³ருக்க²ஸஞ்ச²ன்னங் ரமணீயங் மது⁴ரஸலிலாஸயங் அபக³தவாளமிக³பி⁴ங்ஸனகஸகுணங் பவிவேகக்க²மங் அஸ்ஸமங் மாபெத்வா அலங்கதசங்கமஸ்ஸ உபோ⁴ஸு அந்தேஸு ஆலம்ப³னப²லகங் ஸங்விதா⁴ய நிஸீத³னத்தா²ய சங்கமவேமஜ்ஜே² ஸமதலங் முக்³க³வண்ணஸிலங் மாபெத்வா அந்தோபண்ணஸாலாயங் ஜடாமண்ட³லவாகசீரதித³ண்ட³குண்டி³காதி³கே தாபஸபரிக்கா²ரே, மண்ட³பே பானீயக⁴டபானீயஸங்க²பானீயஸராவானி, அக்³கி³ஸாலாயங் அங்கா³ரகபல்லதா³ருஆதீ³னீதி ஏவங் யங் யங் பப்³ப³ஜிதானங் உபகாராய ஸங்வத்ததி, தங் தங் ஸப்³ப³ங் மாபெத்வா பண்ணஸாலாய பி⁴த்தியங் ‘‘யே கேசி பப்³ப³ஜிதுகாமா இமே பரிக்கா²ரே க³ஹெத்வா பப்³ப³ஜந்தூ’’தி அக்க²ரானி சி²ந்தி³த்வா தே³வலோகமேவ க³தே விஸ்ஸகம்மதே³வபுத்தே ஸுமேத⁴பண்டி³தோ ஹிமவந்தபப்³ப³தபாதே³ கி³ரிகந்த³ரானுஸாரேன அத்தனோ நிவாஸானுரூபங் பா²ஸுகட்டா²னங் ஓலோகெந்தோ நதீ³னிவத்தனே விஸ்ஸகம்மனிம்மிதங் ஸக்கத³த்தியங் ரமணீயங் அஸ்ஸமங் தி³ஸ்வா சங்கமனகோடிங் க³ந்த்வா பத³வலஞ்ஜங் அபஸ்ஸந்தோ ‘‘து⁴வங் பப்³ப³ஜிதா து⁴ரகா³மே பி⁴க்க²ங் பரியேஸித்வா கிலந்தரூபா ஆக³ந்த்வா பண்ணஸாலங் பவிஸித்வா நிஸின்னா ப⁴விஸ்ஸந்தீ’’தி சிந்தெத்வா தோ²கங் ஆக³மெத்வா ‘‘அதிவிய சிராயந்தி, ஜானிஸ்ஸாமீ’’தி பண்ணாஸாலாகுடித்³வாரங் விவரித்வா அந்தோ பவிஸித்வா இதோ சிதோ ச ஓலோகெந்தோ மஹாபி⁴த்தியங் அக்க²ரானி வாசெத்வா ‘‘மய்ஹங் கப்பியபரிக்கா²ரா ஏதே, இமே க³ஹெத்வா பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமீ’’தி அத்தனோ நிவத்த²பாருதங் ஸாடகயுக³ங் பஜஹி. தேனாஹ ‘‘ஸாடகங் பஜஹிங் தத்தா²’’தி. ஏவங் பவிட்டோ² அஹங், ஸாரிபுத்த, தஸ்ஸங் பண்ணஸாலாயங் ஸாடகங் பஜஹிங்.
