Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā

    7. (அபர)-கோ³தமத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா

    7. (Apara)-gotamattheragāthāvaṇṇanā

    விஜானெய்ய ஸகங் அத்த²ந்திஆதி³கா ஆயஸ்மதோ அபரஸ்ஸ கோ³தமத்தே²ரஸ்ஸ கா³தா². கா உப்பத்தி? அயம்பி புரிமபு³த்³தே⁴ஸு கதாதி⁴காரோ தத்த² தத்த² ப⁴வே விவட்டூபனிஸ்ஸயங் குஸலங் உபசினித்வா அம்ஹாகங் ப⁴க³வதோ உப்பத்திதோ புரேதரமேவ ஸாவத்தி²யங் உதி³ச்சப்³ராஹ்மணகுலே நிப்³ப³த்தித்வா வயப்பத்தோ திண்ணங் வேதா³னங் பாரகூ³ ஹுத்வா, வாத³மக்³க³ங் உக்³க³ஹெத்வா அத்தனோ வாத³ஸ்ஸ உபரி உத்தரிங் வத³ந்தங் அலப⁴ந்தோ தேஹி தேஹி விக்³கா³ஹிககத²ங் அனுயுத்தோ விசரதி. அத² அம்ஹாகங் ப⁴க³வா லோகே உப்பஜ்ஜித்வா பவத்திதவரத⁴ம்மசக்கோ அனுபுப்³பே³ன யஸாதி³கே வேனெய்யே வினெத்வா அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ அபி⁴யாசனாய ஸாவத்தி²ங் உபக³ச்சி². ததா³ ஸத்து² ஜேதவனபடிக்³க³ஹே படிலத்³த⁴ஸத்³தோ⁴ ஸத்தா²ரங் உபஸங்கமித்வா த⁴ம்மங் ஸுத்வா பப்³ப³ஜ்ஜங் யாசி. ஸத்தா² அஞ்ஞதரங் பிண்ட³சாரிகங் பி⁴க்கு²ங் ஆணாபேஸி – ‘‘பி⁴க்கு², இமங் பப்³பா³ஜேஹீ’’தி. ஸோ தேன பப்³பா³ஜியமானோ கு²ரக்³கே³யேவ அரஹத்தங் பாபுணித்வா கோஸலஜனபத³ங் க³ந்த்வா தத்த² சிரங் வஸித்வா புன ஸாவத்தி²ங் பச்சாக³மி. தங் ப³ஹூ ஞாதகா ப்³ராஹ்மணமஹாஸாலா உபஸங்கமித்வா பயிருபாஸித்வா நிஸின்னா ‘‘இமஸ்மிங் லோகே ப³ஹூ ஸமணப்³ராஹ்மணா ஸங்ஸாரே ஸுத்³தி⁴வாதா³, தேஸு கதமேஸங் நு கோ² வாதோ³ நிய்யானிகோ, கத²ங் படிபஜ்ஜந்தோ ஸங்ஸாரதோ ஸுஜ்ஜ²தீ’’தி புச்சி²ங்ஸு. தே²ரோ தேஸங் தமத்த²ங் பகாஸெந்தோ –

    Vijāneyya sakaṃ atthantiādikā āyasmato aparassa gotamattherassa gāthā. Kā uppatti? Ayampi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayaṃ kusalaṃ upacinitvā amhākaṃ bhagavato uppattito puretarameva sāvatthiyaṃ udiccabrāhmaṇakule nibbattitvā vayappatto tiṇṇaṃ vedānaṃ pāragū hutvā, vādamaggaṃ uggahetvā attano vādassa upari uttariṃ vadantaṃ alabhanto tehi tehi viggāhikakathaṃ anuyutto vicarati. Atha amhākaṃ bhagavā loke uppajjitvā pavattitavaradhammacakko anupubbena yasādike veneyye vinetvā anāthapiṇḍikassa abhiyācanāya sāvatthiṃ upagacchi. Tadā satthu jetavanapaṭiggahe paṭiladdhasaddho satthāraṃ upasaṅkamitvā dhammaṃ sutvā pabbajjaṃ yāci. Satthā aññataraṃ piṇḍacārikaṃ bhikkhuṃ āṇāpesi – ‘‘bhikkhu, imaṃ pabbājehī’’ti. So tena pabbājiyamāno khuraggeyeva arahattaṃ pāpuṇitvā kosalajanapadaṃ gantvā tattha ciraṃ vasitvā puna sāvatthiṃ paccāgami. Taṃ bahū ñātakā brāhmaṇamahāsālā upasaṅkamitvā payirupāsitvā nisinnā ‘‘imasmiṃ loke bahū samaṇabrāhmaṇā saṃsāre suddhivādā, tesu katamesaṃ nu kho vādo niyyāniko, kathaṃ paṭipajjanto saṃsārato sujjhatī’’ti pucchiṃsu. Thero tesaṃ tamatthaṃ pakāsento –

    587.

    587.

    ‘‘விஜானெய்ய ஸகங் அத்த²ங், அவலோகெய்யாத² பாவசனங்;

    ‘‘Vijāneyya sakaṃ atthaṃ, avalokeyyātha pāvacanaṃ;

    யஞ்செத்த² அஸ்ஸ பதிரூபங், ஸாமஞ்ஞங் அஜ்ஜூ²பக³தஸ்ஸ.

    Yañcettha assa patirūpaṃ, sāmaññaṃ ajjhūpagatassa.

    588.

    588.

    ‘‘மித்தங் இத⁴ ச கல்யாணங், ஸிக்கா² விபுலங் ஸமாதா³னங்;

    ‘‘Mittaṃ idha ca kalyāṇaṃ, sikkhā vipulaṃ samādānaṃ;

    ஸுஸ்ஸூஸா ச க³ரூனங், ஏதங் ஸமணஸ்ஸ பதிரூபங்.

    Sussūsā ca garūnaṃ, etaṃ samaṇassa patirūpaṃ.

    589.

    589.

    ‘‘பு³த்³தே⁴ஸு ஸகா³ரவதா, த⁴ம்மே அபசிதி யதா²பூ⁴தங்;

    ‘‘Buddhesu sagāravatā, dhamme apaciti yathābhūtaṃ;

    ஸங்கே⁴ ச சித்தீகாரோ, ஏதங் ஸமணஸ்ஸ பதிரூபங்.

    Saṅghe ca cittīkāro, etaṃ samaṇassa patirūpaṃ.

    590.

    590.

    ‘‘ஆசாரகோ³சரே யுத்தோ, ஆஜீவோ ஸோதி⁴தோ அகா³ரய்ஹோ;

    ‘‘Ācāragocare yutto, ājīvo sodhito agārayho;

    சித்தஸ்ஸ ச ஸண்ட²பனங், ஏதங் ஸமணஸ்ஸ பதிரூபங்.

    Cittassa ca saṇṭhapanaṃ, etaṃ samaṇassa patirūpaṃ.

    591.

    591.

    ‘‘சாரித்தங் அத² வாரித்தங், இரியாபதி²யங் பஸாத³னியங்;

    ‘‘Cārittaṃ atha vārittaṃ, iriyāpathiyaṃ pasādaniyaṃ;

    அதி⁴சித்தே ச ஆயோகோ³, ஏதங் ஸமணஸ்ஸ பதிரூபங்.

    Adhicitte ca āyogo, etaṃ samaṇassa patirūpaṃ.

    592.

    592.

    ‘‘ஆரஞ்ஞகானி ஸேனாஸனானி, பந்தானி அப்பஸத்³தா³னி;

    ‘‘Āraññakāni senāsanāni, pantāni appasaddāni;

    ப⁴ஜிதப்³பா³னி முனினா, ஏதங் ஸமணஸ்ஸ பதிரூபங்.

    Bhajitabbāni muninā, etaṃ samaṇassa patirūpaṃ.

    593.

    593.

    ‘‘ஸீலஞ்ச பா³ஹுஸச்சஞ்ச, த⁴ம்மானங் பவிசயோ யதா²பூ⁴தங்;

    ‘‘Sīlañca bāhusaccañca, dhammānaṃ pavicayo yathābhūtaṃ;

    ஸச்சானங் அபி⁴ஸமயோ, ஏதங் ஸமணஸ்ஸ பதிரூபங்.

    Saccānaṃ abhisamayo, etaṃ samaṇassa patirūpaṃ.

    594.

    594.

    ‘‘பா⁴வெய்ய ச அனிச்சந்தி, அனத்தஸஞ்ஞங் அஸுப⁴ஸஞ்ஞஞ்ச;

    ‘‘Bhāveyya ca aniccanti, anattasaññaṃ asubhasaññañca;

    லோகம்ஹி ச அனபி⁴ரதிங், ஏதங் ஸமணஸ்ஸ பதிரூபங்.

    Lokamhi ca anabhiratiṃ, etaṃ samaṇassa patirūpaṃ.

    595.

    595.

    ‘‘பா⁴வெய்ய ச பொ³ஜ்ஜ²ங்கே³, இத்³தி⁴பாதா³னி இந்த்³ரியானி ப³லானி;

    ‘‘Bhāveyya ca bojjhaṅge, iddhipādāni indriyāni balāni;

    அட்ட²ங்க³மக்³க³மரியங், ஏதங் ஸமணஸ்ஸ பதிரூபங்.

    Aṭṭhaṅgamaggamariyaṃ, etaṃ samaṇassa patirūpaṃ.

    596.

    596.

    ‘‘தண்ஹங் பஜஹெய்ய முனி, ஸமூலகே ஆஸவே பதா³லெய்ய;

    ‘‘Taṇhaṃ pajaheyya muni, samūlake āsave padāleyya;

    விஹரெய்ய விப்பமுத்தோ, ஏதங் ஸமணஸ்ஸ பதிரூப’’ந்தி. –

    Vihareyya vippamutto, etaṃ samaṇassa patirūpa’’nti. –

    இமா கா³தா² அபா⁴ஸி.

    Imā gāthā abhāsi.

    தத்த² விஜானெய்ய ஸகங் அத்த²ந்தி, விஞ்ஞூஜாதிகோ புரிஸோ அத்தனோ அத்த²ங் யாதா²வதோ விசாரெத்வா ஜானெய்ய. விசாரெந்தோ ச அவலோகெய்யாத² பாவசனங் இத⁴ லோகே புது²ஸமணப்³ராஹ்மணேஹி ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴ன ச பவுத்தங் பாவசனங், ஸமயோ. தத்த² யங் நிய்யானிகங், தங் ஓலோகெய்ய பஞ்ஞாசக்கு²னா பஸ்ஸெய்ய. இமே ஹி நானாதித்தி²யா ஸமணப்³ராஹ்மணா அனிச்சே ‘‘நிச்ச’’ந்தி, அனத்தனி ‘‘அத்தா’’தி, அஸுத்³தி⁴மக்³க³ஞ்ச ‘‘ஸுத்³தி⁴மக்³கோ³’’தி மிச்சா²பி⁴னிவேஸினோ அஞ்ஞமஞ்ஞஞ்ச விருத்³த⁴வாதா³, தஸ்மா நேஸங் வாதோ³ அனிய்யானிகோ. ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ பன ‘‘ஸப்³பே³ ஸங்கா²ரா அனிச்சா, ஸப்³பே³ த⁴ம்மா அனத்தா, ஸந்தங் நிப்³பா³ன’’ந்தி ஸயம்பூ⁴ஞாணேன யதா²பூ⁴தங் அப்³ப⁴ஞ்ஞாய பவேதே³தி, தஸ்மா ‘‘தஸ்ஸ வாதோ³ நிய்யானிகோ’’தி ஸத்து² ஸாஸனமஹந்ததங் ஓலோகெய்யாதி அத்தோ². யஞ்செத்த² அஸ்ஸ பதிரூபங், ஸாமஞ்ஞங் அஜ்ஜூ²பக³தஸ்ஸாதி, ஸாமஞ்ஞங் ஸமணபா⁴வங் பப்³ப³ஜ்ஜங் உபக³தஸ்ஸ குலபுத்தஸ்ஸ யங் எத்த² ஸாஸனே பப்³ப³ஜிதபா⁴வே வா பதிரூபங் யுத்தரூபங் ஸாருப்பங் அஸ்ஸ ஸியா, தம்பி அபலோகெய்ய.

    Tattha vijāneyya sakaṃ atthanti, viññūjātiko puriso attano atthaṃ yāthāvato vicāretvā jāneyya. Vicārento ca avalokeyyātha pāvacanaṃ idha loke puthusamaṇabrāhmaṇehi sammāsambuddhena ca pavuttaṃ pāvacanaṃ, samayo. Tattha yaṃ niyyānikaṃ, taṃ olokeyya paññācakkhunā passeyya. Ime hi nānātitthiyā samaṇabrāhmaṇā anicce ‘‘nicca’’nti, anattani ‘‘attā’’ti, asuddhimaggañca ‘‘suddhimaggo’’ti micchābhinivesino aññamaññañca viruddhavādā, tasmā nesaṃ vādo aniyyāniko. Sammāsambuddho pana ‘‘sabbe saṅkhārā aniccā, sabbe dhammā anattā, santaṃ nibbāna’’nti sayambhūñāṇena yathābhūtaṃ abbhaññāya pavedeti, tasmā ‘‘tassa vādo niyyāniko’’ti satthu sāsanamahantataṃ olokeyyāti attho. Yañcettha assa patirūpaṃ, sāmaññaṃ ajjhūpagatassāti, sāmaññaṃ samaṇabhāvaṃ pabbajjaṃ upagatassa kulaputtassa yaṃ ettha sāsane pabbajitabhāve vā patirūpaṃ yuttarūpaṃ sāruppaṃ assa siyā, tampi apalokeyya.

    கிங் பன தந்தி ஆஹ ‘‘மித்தங் இத⁴ ச கல்யாண’’ந்திஆதி³. இமஸ்மிங் ஸாஸனே கல்யாணமித்தங் ஸேவியமானங் ஸமணஸ்ஸ பதிரூபந்தி யோஜனா. ஏஸ நயோ இதரேஸுபி. கல்யாணமித்தஞ்ஹி நிஸ்ஸாய அகுஸலங் பஜஹதி, குஸலங் பா⁴வேதி, ஸுத்³த⁴மத்தானங் பரிஹரதி. ஸிக்கா² விபுலங் ஸமாதா³னந்தி விபுலங் ஸிக்கா²ஸமாதா³னங், மஹதியா நிப்³பா³னாவஹாய அதி⁴ஸீலாதி³ஸிக்கா²ய அனுட்டா²னந்தி அத்தோ². ஸுஸ்ஸூஸா ச க³ரூனந்தி க³ரூனங் ஆசரியுபஜ்ஜா²யாதீ³னங் கல்யாணமித்தானங் ஓவாத³ஸ்ஸ ஸோதுகம்யதா பாரிசரியா ச. ஏதந்தி கல்யாணமித்தஸேவனாதி³.

    Kiṃ pana tanti āha ‘‘mittaṃ idha ca kalyāṇa’’ntiādi. Imasmiṃ sāsane kalyāṇamittaṃ seviyamānaṃ samaṇassa patirūpanti yojanā. Esa nayo itaresupi. Kalyāṇamittañhi nissāya akusalaṃ pajahati, kusalaṃ bhāveti, suddhamattānaṃ pariharati. Sikkhā vipulaṃ samādānanti vipulaṃ sikkhāsamādānaṃ, mahatiyā nibbānāvahāya adhisīlādisikkhāya anuṭṭhānanti attho. Sussūsā ca garūnanti garūnaṃ ācariyupajjhāyādīnaṃ kalyāṇamittānaṃ ovādassa sotukamyatā pāricariyā ca. Etanti kalyāṇamittasevanādi.

    பு³த்³தே⁴ஸு ஸகா³ரவதாதி ஸப்³ப³ஞ்ஞுபு³த்³தே⁴ஸு ‘‘ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ ப⁴க³வா’’தி கா³ரவயோகோ³ க³ருசித்தீகாரோ. த⁴ம்மே அபசிதி யதா²பூ⁴தந்தி அரியத⁴ம்மே யாதா²வதோ அபசாயனங் ஆத³ரேன அபி⁴பூஜனங். ஸங்கே⁴தி அரியஸங்கே⁴. சித்தீகாரோதி ஸக்காரோ ஸம்மானநங். ஏதந்தி ரதனத்தயக³ருகரணங்.

    Buddhesu sagāravatāti sabbaññubuddhesu ‘‘sammāsambuddho bhagavā’’ti gāravayogo garucittīkāro. Dhamme apaciti yathābhūtanti ariyadhamme yāthāvato apacāyanaṃ ādarena abhipūjanaṃ. Saṅgheti ariyasaṅghe. Cittīkāroti sakkāro sammānanaṃ. Etanti ratanattayagarukaraṇaṃ.

    ஆசாரகோ³சரே யுத்தோதி காயிகவாசஸிகவீதிக்கமனஸங்கா²தங் அனாசாரங், பிண்ட³பாதாதீ³னங் அத்தா²ய உபஸங்கமிதுங் அயுத்தட்டா²னபூ⁴தங் வேஸியாதி³அகோ³சரஞ்ச பஹாய காயிகவாசஸிகஅவீதிக்கமனஸங்கா²தேன ஆசாரேன பிண்ட³பாதாதீ³னங் அத்தா²ய உபஸங்கமிதுங் யுத்தட்டா²னபூ⁴தேன கோ³சரேன ச யுத்தோ ஸம்பன்னோ, ஸம்பன்னஆசாரகோ³சரோதி அத்தோ². ஆஜீவோ ஸோதி⁴தோதி வேளுதா³னாதி³ங் பு³த்³த⁴படிகுட்ட²ங் அனேஸனங் பஹாய அனவஜ்ஜுப்பாதே³ பச்சயே ஸேவந்தஸ்ஸ ஆஜீவோ ஸோதி⁴தோ ஹோதி ஸுவிஸுத்³தோ⁴, ஸோதி⁴தத்தா ஏவ அகா³ரய்ஹோ விஞ்ஞூஹி. சித்தஸ்ஸ ச ஸண்ட²பனந்தி யதா² சக்கா²தி³த்³வாரேஹி ரூபாதி³ஆரம்மணேஸு அபி⁴ஜ்ஜா²த³யோ நப்பவத்தந்தி, ஏவங் தி³ட்டே² தி³ட்ட²மத்தாதி³வஸேன சித்தஸ்ஸ ஸம்மா ட²பனங். ஏதந்தி ஆசாரகோ³சரஸம்பத்தி ஆஜீவபாரிஸுத்³தி⁴ இந்த்³ரியேஸு கு³த்தத்³வாரதாதி ஏதங் தயங்.

    Ācāragocare yuttoti kāyikavācasikavītikkamanasaṅkhātaṃ anācāraṃ, piṇḍapātādīnaṃ atthāya upasaṅkamituṃ ayuttaṭṭhānabhūtaṃ vesiyādiagocarañca pahāya kāyikavācasikaavītikkamanasaṅkhātena ācārena piṇḍapātādīnaṃ atthāya upasaṅkamituṃ yuttaṭṭhānabhūtena gocarena ca yutto sampanno, sampannaācāragocaroti attho. Ājīvo sodhitoti veḷudānādiṃ buddhapaṭikuṭṭhaṃ anesanaṃ pahāya anavajjuppāde paccaye sevantassa ājīvo sodhito hoti suvisuddho, sodhitattā eva agārayho viññūhi. Cittassa ca saṇṭhapananti yathā cakkhādidvārehi rūpādiārammaṇesu abhijjhādayo nappavattanti, evaṃ diṭṭhe diṭṭhamattādivasena cittassa sammā ṭhapanaṃ. Etanti ācāragocarasampatti ājīvapārisuddhi indriyesu guttadvāratāti etaṃ tayaṃ.

    சாரித்தந்தி சரித்வா பரிபூரேதப்³ப³ஸீலங். வாரித்தந்தி விரதியா அகரணேன பரிபூரேதப்³ப³ஸீலங். இரியாபதி²யங் பஸாத³னியந்தி பரேஸங் பஸாதா³வஹங் ஆகப்பஸம்பத்தினிமித்தங் இரியாபத²னிஸ்ஸிதங் ஸம்பஜஞ்ஞங். அதி⁴சித்தே ச ஆயோகோ³தி ஸமத²விபஸ்ஸனாஸு அனுயோகோ³ பா⁴வனா.

    Cārittanti caritvā paripūretabbasīlaṃ. Vārittanti viratiyā akaraṇena paripūretabbasīlaṃ. Iriyāpathiyaṃ pasādaniyanti paresaṃ pasādāvahaṃ ākappasampattinimittaṃ iriyāpathanissitaṃ sampajaññaṃ. Adhicitte ca āyogoti samathavipassanāsu anuyogo bhāvanā.

    ஆரஞ்ஞகானீதி அரஞ்ஞே பரியாபன்னானி. பந்தானீதி விவித்தானி.

    Āraññakānīti araññe pariyāpannāni. Pantānīti vivittāni.

    ஸீலந்தி சதுபாரிஸுத்³தி⁴ஸீலங். ஹெட்டா² ஹி பி⁴ந்தி³த்வா வுத்தங், இத⁴ அபி⁴ந்தி³த்வா வத³தி. பா³ஹுஸச்சந்தி ப³ஹுஸ்ஸுதபா⁴வோ. ஸோ ஹி பா⁴வனானுயோக³ஸ்ஸ ப³ஹுகாரோ, பொ³ஜ்ஜ²ங்க³கோஸல்லஅனுத்தரஸீதிபா⁴வஅதி⁴சித்தயுத்ததாதீ³ஸு ஸம்மா பவிசயப³ஹுலஸ்ஸ ஸமத²விபஸ்ஸனானுயோகோ³ ஸம்பஜ்ஜதி. த⁴ம்மானங் பவிசயோ யதா²பூ⁴தந்தி ரூபாரூபத⁴ம்மானங் அவிபரீதஸலக்க²ணதோ ஸாமஞ்ஞலக்க²ணதோ ச பரிவீமங்ஸா. இமினா அதி⁴பஞ்ஞாத⁴ம்மவிபஸ்ஸனமாஹ. ஸச்சானங் அபி⁴ஸமயோதி து³க்கா²தீ³னங் அரியஸச்சானங் பரிஞ்ஞாபி⁴ஸமயாதி³வஸேன படிவேதோ⁴.

    Sīlanti catupārisuddhisīlaṃ. Heṭṭhā hi bhinditvā vuttaṃ, idha abhinditvā vadati. Bāhusaccanti bahussutabhāvo. So hi bhāvanānuyogassa bahukāro, bojjhaṅgakosallaanuttarasītibhāvaadhicittayuttatādīsu sammā pavicayabahulassa samathavipassanānuyogo sampajjati. Dhammānaṃ pavicayo yathābhūtanti rūpārūpadhammānaṃ aviparītasalakkhaṇato sāmaññalakkhaṇato ca parivīmaṃsā. Iminā adhipaññādhammavipassanamāha. Saccānaṃ abhisamayoti dukkhādīnaṃ ariyasaccānaṃ pariññābhisamayādivasena paṭivedho.

    ஸ்வாயங் ஸச்சாபி⁴ஸமயோ யதா² ஹோதி, தங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘பா⁴வெய்யா’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² பா⁴வெய்ய ச அனிச்சந்தி ‘‘ஸப்³பே³ ஸங்கா²ரா அனிச்சா’’திஆதி³னா (த⁴॰ ப॰ 277) அவிபா⁴க³தோ ‘‘யங் கிஞ்சி ரூபங் அதீதானாக³தபச்சுப்பன்ன’’ந்திஆதி³னா (விப⁴॰ 2; ஸங்॰ நி॰ 3.49) விபா⁴க³தோ வா ஸப்³ப³ஸங்கா²ரேஸு அனிச்சஸஞ்ஞங் பா⁴வெய்ய உப்பாதெ³ய்ய சேவ வட்³டெ⁴ய்ய சாதி அத்தோ². அனத்தஸஞ்ஞந்தி, ‘‘ஸப்³பே³ த⁴ம்மா அனத்தா’’தி பவத்தங் அனத்தஸஞ்ஞஞ்ச பா⁴வெய்யாதி யோஜனா. ஏவங் ஸேஸேஸுபி. அஸுப⁴ஸஞ்ஞந்தி, கரஜகாயே ஸப்³ப³ஸ்மிம்பி வா தேபூ⁴மகஸங்கா²ரே கிலேஸாஸுசிபக்³க⁴ரணதோ ‘‘அஸுபா⁴’’தி பவத்தஸஞ்ஞங். து³க்க²ஸஞ்ஞாபரிவாரா ஹி அயங், ஏதேனேவ செத்த² து³க்க²ஸஞ்ஞாபி க³ஹிதாதி வேதி³தப்³ப³ங். லோகம்ஹி ச அனபி⁴ரதிந்தி ஸப்³ப³லோகே தேபூ⁴மகேஸு ஸங்கா²ரேஸு அனாபி⁴ரதிஸஞ்ஞங். ஏதேன ஆதீ³னவானுபஸ்ஸனங் நிப்³பி³தா³னுபஸ்ஸனஞ்ச வத³தி.

    Svāyaṃ saccābhisamayo yathā hoti, taṃ dassetuṃ ‘‘bhāveyyā’’tiādi vuttaṃ. Tattha bhāveyya ca aniccanti ‘‘sabbe saṅkhārā aniccā’’tiādinā (dha. pa. 277) avibhāgato ‘‘yaṃ kiñci rūpaṃ atītānāgatapaccuppanna’’ntiādinā (vibha. 2; saṃ. ni. 3.49) vibhāgato vā sabbasaṅkhāresu aniccasaññaṃ bhāveyya uppādeyya ceva vaḍḍheyya cāti attho. Anattasaññanti, ‘‘sabbe dhammā anattā’’ti pavattaṃ anattasaññañca bhāveyyāti yojanā. Evaṃ sesesupi. Asubhasaññanti, karajakāye sabbasmimpi vā tebhūmakasaṅkhāre kilesāsucipaggharaṇato ‘‘asubhā’’ti pavattasaññaṃ. Dukkhasaññāparivārā hi ayaṃ, eteneva cettha dukkhasaññāpi gahitāti veditabbaṃ. Lokamhi ca anabhiratinti sabbaloke tebhūmakesu saṅkhāresu anābhiratisaññaṃ. Etena ādīnavānupassanaṃ nibbidānupassanañca vadati.

    ஏவங் பன விபஸ்ஸனாபா⁴வனங் அனுயுத்தோ தங் உஸ்ஸுக்காபெந்தோ இமே த⁴ம்மே வட்³டெ⁴ய்யாதி த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘பா⁴வெய்ய ச பொ³ஜ்ஜ²ங்கே³’’தி கா³த²மாஹ. தஸ்ஸத்தோ² – போ³தி⁴யா ஸதிஆதி³ஸத்தவித⁴த⁴ம்மஸாமக்³கி³யா, போ³தி⁴ஸ்ஸ வா தங்ஸமங்கி³னோ புக்³க³லஸ்ஸ அங்கா³தி பொ³ஜ்ஜ²ங்கா³, ஸதிஆத³யோ த⁴ம்மா. தே ஸதிஆதி³கே ஸத்தபொ³ஜ்ஜ²ங்கே³, ச²ந்த³ஆதீ³னி சத்தாரி இத்³தி⁴பாதா³னி, ஸத்³தா⁴தீ³னி பஞ்சிந்த்³ரியானி, ஸத்³தா⁴தீ³னியேவ பஞ்ச ப³லானி, ஸம்மாதி³ட்டி²ஆதீ³னங் வஸேன அட்ட²ங்க³அரியமக்³க³ஞ்ச. ச-ஸத்³தே³ன ஸதிபட்டா²னானி ஸம்மப்பதா⁴னானி ச க³ஹிதானீதி ஸப்³பே³பி ஸத்ததிங்ஸப்பபே⁴தே³ போ³தி⁴பக்கி²யத⁴ம்மே பா⁴வெய்ய உப்பாதெ³ய்ய சேவ வட்³டெ⁴ய்ய ச. தத்த² யதே³தேஸங் பட²மமக்³க³க்க²ணே உப்பாத³னங், உபரிமக்³க³க்க²ணே ச வட்³ட⁴னங், ஏதங் ஸமணஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ ஸாருப்பந்தி.

    Evaṃ pana vipassanābhāvanaṃ anuyutto taṃ ussukkāpento ime dhamme vaḍḍheyyāti dassento ‘‘bhāveyya ca bojjhaṅge’’ti gāthamāha. Tassattho – bodhiyā satiādisattavidhadhammasāmaggiyā, bodhissa vā taṃsamaṅgino puggalassa aṅgāti bojjhaṅgā, satiādayo dhammā. Te satiādike sattabojjhaṅge, chandaādīni cattāri iddhipādāni, saddhādīni pañcindriyāni, saddhādīniyeva pañca balāni, sammādiṭṭhiādīnaṃ vasena aṭṭhaṅgaariyamaggañca. Ca-saddena satipaṭṭhānāni sammappadhānāni ca gahitānīti sabbepi sattatiṃsappabhede bodhipakkhiyadhamme bhāveyya uppādeyya ceva vaḍḍheyya ca. Tattha yadetesaṃ paṭhamamaggakkhaṇe uppādanaṃ, uparimaggakkhaṇe ca vaḍḍhanaṃ, etaṃ samaṇassa bhikkhuno sāruppanti.

    ஏவங் போ³தி⁴பக்கி²யஸத்ததிங்ஸத⁴ம்மே பா⁴வெந்தோ யதா² மக்³க³ஸச்சங் பா⁴வனாபி⁴ஸமயவஸேன அபி⁴ஸமேதி, ஏவங் ஸமுத³யஸச்சங் பஹானாபி⁴ஸமயவஸேன, நிரோத⁴ஸச்சங் ஸச்சி²கிரியாபி⁴ஸமயவஸேன அபி⁴ஸமேதீதி த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘தண்ஹங் பஜஹெய்யா’’தி ஓஸானகா³த²மாஹ. தத்த² தண்ஹங் பஜஹெய்யாதி, காமதண்ஹாதி³பபே⁴த³ங் ஸப்³ப³ங் தண்ஹங் அரியமக்³கே³ன அனவஸேஸதோ ஸமுச்சி²ந்தெ³ய்ய, மோனங் வுச்சதி ஞாணங், தேன ஸமன்னாக³தத்தா முனி. ஸமூலகே ஆஸவே பதா³லெய்யாதி காமராகா³னுஸயாதி³ஸமூலகே காமாஸவாதி³கே ஸப்³பே³பி ஆஸவே பி⁴ந்தெ³ய்ய ஸமுச்சி²ந்தெ³ய்ய. விஹரெய்ய விப்பமுத்தோதி ஏவங் ஸப்³ப³ஸோ கிலேஸானங் பஹீனத்தா ஸப்³ப³தி⁴ விமுத்தோ ஸப்³பூ³பதி⁴படினிஸ்ஸக்³க³ங் நிரோத⁴ங் நிப்³பா³னங் ஸச்சி²கத்வா விஹரெய்ய. ஏதந்தி யதே³தங் விஹரணங், ஏதங் ஸமணஸ்ஸ ஸமிதபாபஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ பதிரூபங் ஸாருப்பந்தி அத்தோ².

    Evaṃ bodhipakkhiyasattatiṃsadhamme bhāvento yathā maggasaccaṃ bhāvanābhisamayavasena abhisameti, evaṃ samudayasaccaṃ pahānābhisamayavasena, nirodhasaccaṃ sacchikiriyābhisamayavasena abhisametīti dassento ‘‘taṇhaṃ pajaheyyā’’ti osānagāthamāha. Tattha taṇhaṃ pajaheyyāti, kāmataṇhādipabhedaṃ sabbaṃ taṇhaṃ ariyamaggena anavasesato samucchindeyya, monaṃ vuccati ñāṇaṃ, tena samannāgatattā muni. Samūlake āsave padāleyyāti kāmarāgānusayādisamūlake kāmāsavādike sabbepi āsave bhindeyya samucchindeyya. Vihareyya vippamuttoti evaṃ sabbaso kilesānaṃ pahīnattā sabbadhi vimutto sabbūpadhipaṭinissaggaṃ nirodhaṃ nibbānaṃ sacchikatvā vihareyya. Etanti yadetaṃ viharaṇaṃ, etaṃ samaṇassa samitapāpassa bhikkhuno patirūpaṃ sāruppanti attho.

    ஏவங் தே²ரோ ஸமணஸாருப்பபடிபத்திகித்தனமுகே²ன ஸாஸனஸ்ஸ நிய்யானிகபா⁴வங் தப்³பி³லோமதோ பா³ஹிரகஸமயஸ்ஸ அனிய்யானிகதஞ்ச விபா⁴வேஸி. தங் ஸுத்வா தே ப்³ராஹ்மணமஹாஸாலா ஸாஸனே அபி⁴ப்பஸன்னா ஸரணாதீ³ஸு பதிட்ட²ஹிங்ஸு.

    Evaṃ thero samaṇasāruppapaṭipattikittanamukhena sāsanassa niyyānikabhāvaṃ tabbilomato bāhirakasamayassa aniyyānikatañca vibhāvesi. Taṃ sutvā te brāhmaṇamahāsālā sāsane abhippasannā saraṇādīsu patiṭṭhahiṃsu.

    (அபர)-கோ³தமத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    (Apara)-gotamattheragāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.

    த³ஸகனிபாதவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Dasakanipātavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi / 7. (அபர)-கோ³தமத்தே²ரகா³தா² • 7. (Apara)-gotamattheragāthā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact