Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) |
18. அபரஅச்ச²ராஸங்கா⁴தவக்³க³வண்ணனா
18. Aparaaccharāsaṅghātavaggavaṇṇanā
382. அச்ச²ராஸங்கா⁴தமத்தம்பீதி இத³ம்பி ஸுத்தங் அக்³கி³க்க²ந்தூ⁴பமஅட்டு²ப்பத்தியங்யேவ (அ॰ நி॰ 7.72) வுத்தங். அப்பனாப்பத்தாய ஹி மெத்தாய விபாகே கதா²யேவ நத்தி². தஸ்ஸாயேவ அட்டு²ப்பத்தியா அயங் தே³ஸனா ஆரத்³தா⁴தி வேதி³தப்³பா³. தத்த² பட²மந்தி ‘‘க³ணனானுபுப்³ப³தா பட²மங், இத³ங் பட²மங் ஸமாபஜ்ஜதீதி பட²ம’’ந்தி விப⁴ங்கே³ (விப⁴॰ 568) வுத்தத்த²மேவ. ஜா²னந்தி ஜா²னங் நாம து³வித⁴ங் ஆரம்மணூபனிஜ்ஜா²னஞ்ச லக்க²ணூபனிஜ்ஜா²னஞ்சாதி. தத்த² ஆரம்மணூபனிஜ்ஜா²னங் நாம அட்ட² ஸமாபத்தியோ. தா ஹி பத²வீகஸிணாதி³னோ ஆரம்மணஸ்ஸ உபனிஜ்ஜா²னதோ ஆரம்மணூபனிஜ்ஜா²னந்தி வுச்சந்தி. லக்க²ணூபனிஜ்ஜா²னந்தி விபஸ்ஸனாமக்³க³ப²லானி. விபஸ்ஸனா ஹி அனிச்சாதி³வஸேன ஸங்கா²ரலக்க²ணஸ்ஸ உபனிஜ்ஜா²னதோ லக்க²ணூபனிஜ்ஜா²னங் நாம, விபஸ்ஸனாய பன லக்க²ணூபனிஜ்ஜா²னகிச்சங் மக்³கே³ன ஸிஜ்ஜ²தீதி மக்³கோ³ லக்க²ணூபனிஜ்ஜா²னங், ப²லங் ஸுஞ்ஞதஅனிமித்தஅப்பணிஹித-லக்க²ணஸ்ஸ நிப்³பா³னஸ்ஸேவ உபனிஜ்ஜா²னதோ லக்க²ணூபனிஜ்ஜா²னந்தி வுச்சதி. தத்த² இமஸ்மிங் பன அத்தே² ஆரம்மணூபனிஜ்ஜா²னங் அதி⁴ப்பேதங். கோ பன வாதோ³ யே நங் ப³ஹுலீகரொந்தீதி யே நங் பட²மஜ்ஜா²னங் ப³ஹுலீ கரொந்தி, புனப்புனங் கரொந்தி, தேஸு வத்தப்³ப³மேவ நத்தி². ஸேஸமெத்த² ஹெட்டா² வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³ப³ங்.
382.Accharāsaṅghātamattampīti idampi suttaṃ aggikkhandhūpamaaṭṭhuppattiyaṃyeva (a. ni. 7.72) vuttaṃ. Appanāppattāya hi mettāya vipāke kathāyeva natthi. Tassāyeva aṭṭhuppattiyā ayaṃ desanā āraddhāti veditabbā. Tattha paṭhamanti ‘‘gaṇanānupubbatā paṭhamaṃ, idaṃ paṭhamaṃ samāpajjatīti paṭhama’’nti vibhaṅge (vibha. 568) vuttatthameva. Jhānanti jhānaṃ nāma duvidhaṃ ārammaṇūpanijjhānañca lakkhaṇūpanijjhānañcāti. Tattha ārammaṇūpanijjhānaṃ nāma aṭṭha samāpattiyo. Tā hi pathavīkasiṇādino ārammaṇassa upanijjhānato ārammaṇūpanijjhānanti vuccanti. Lakkhaṇūpanijjhānanti vipassanāmaggaphalāni. Vipassanā hi aniccādivasena saṅkhāralakkhaṇassa upanijjhānato lakkhaṇūpanijjhānaṃ nāma, vipassanāya pana lakkhaṇūpanijjhānakiccaṃ maggena sijjhatīti maggo lakkhaṇūpanijjhānaṃ, phalaṃ suññataanimittaappaṇihita-lakkhaṇassa nibbānasseva upanijjhānato lakkhaṇūpanijjhānanti vuccati. Tattha imasmiṃ pana atthe ārammaṇūpanijjhānaṃ adhippetaṃ. Ko pana vādo ye naṃ bahulīkarontīti ye naṃ paṭhamajjhānaṃ bahulī karonti, punappunaṃ karonti, tesu vattabbameva natthi. Sesamettha heṭṭhā vuttanayeneva veditabbaṃ.
383. து³தியந்திஆதீ³ஸுபி ‘‘க³ணனானுபுப்³ப³தா து³திய’’ந்திஆதி³னா (விப⁴॰ 579) நயேன அத்தோ² வேதி³தப்³போ³.
383.Dutiyantiādīsupi ‘‘gaṇanānupubbatā dutiya’’ntiādinā (vibha. 579) nayena attho veditabbo.
386-387. மெத்தந்தி ஸப்³ப³ஸத்தேஸு ஹிதப²ரணங். சேதோவிமுத்திந்தி சித்தவிமுத்திங். இத⁴ அப்பனாப்பத்தாவ மெத்தா அதி⁴ப்பேதா. கருணாதீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோ. இமே பன சத்தாரோ ப்³ரஹ்மவிஹாரா வட்டங் ஹொந்தி, வட்டபாதா³ ஹொந்தி, விபஸ்ஸனாபாதா³ ஹொந்தி, தி³ட்ட²த⁴ம்மஸுக²விஹாரா ஹொந்தி, அபி⁴ஞ்ஞாபாதா³ வா நிரோத⁴பாதா³ வா ஹொந்தி. லோகுத்தரா பன ந ஹொந்தி. கஸ்மா? ஸத்தாரம்மணத்தாதி.
386-387.Mettanti sabbasattesu hitapharaṇaṃ. Cetovimuttinti cittavimuttiṃ. Idha appanāppattāva mettā adhippetā. Karuṇādīsupi eseva nayo. Ime pana cattāro brahmavihārā vaṭṭaṃ honti, vaṭṭapādā honti, vipassanāpādā honti, diṭṭhadhammasukhavihārā honti, abhiññāpādā vā nirodhapādā vā honti. Lokuttarā pana na honti. Kasmā? Sattārammaṇattāti.
390. காயே காயானுபஸ்ஸீதி ஆனாபானபப்³ப³ங், இரியாபத²பப்³ப³ங், சதுஸம்பஜஞ்ஞபப்³ப³ங், படிகூலமனஸிகாரபப்³ப³ங் , தா⁴துமனஸிகாரபப்³ப³ங், நவஸிவதி²காபப்³பா³னி, அஜ்ஜ²த்தபரிகம்மவஸேன சத்தாரி நீலாதி³கஸிணானீதி இமஸ்மிங் அட்டா²ரஸவிதே⁴ காயே தமேவ காயங் பஞ்ஞாய அனுபஸ்ஸந்தோ. விஹரதீதி இரியதி வத்ததி. இமினா இமஸ்ஸ அட்டா²ரஸவிதே⁴ன காயானுபஸ்ஸனாஸதிபட்டா²னபா⁴வகஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ இரியாபதோ² கதி²தோ ஹோதி. ஆதாபீதி தஸ்ஸேவ வுத்தப்பகாரஸ்ஸ ஸதிபட்டா²னஸ்ஸ பா⁴வனகவீரியேன வீரியவா. ஸம்பஜானோதி அட்டா²ரஸவிதே⁴ன காயானுபஸ்ஸனாஸதிபட்டா²னஸ்ஸ பரிக்³கா³ஹிகபஞ்ஞாய ஸம்மா பஜானந்தோ. ஸதிமாதி அட்டா²ரஸவிதே⁴ன காயானுபஸ்ஸனாபரிக்³கா³ஹிகாய ஸதியா ஸமன்னாக³தோ. வினெய்ய லோகே அபி⁴ஜ்ஜா²தோ³மனஸ்ஸந்தி தஸ்மிங்யேவ காயஸங்கா²தே லோகே பஞ்சகாமகு³ணிகதண்ஹஞ்ச படிக⁴ஸம்பயுத்ததோ³மனஸ்ஸஞ்ச வினெத்வா விக்க²ம்பெ⁴த்வா காயே காயானுபஸ்ஸீ விஹரதீதி வுத்தங் ஹோதி. எத்தாவதா காயானுபஸ்ஸனாஸதிபட்டா²னவஸேன ஸுத்³த⁴ரூபஸம்மஸனமேவ கதி²தந்தி வேதி³தப்³ப³ங்.
390.Kāyekāyānupassīti ānāpānapabbaṃ, iriyāpathapabbaṃ, catusampajaññapabbaṃ, paṭikūlamanasikārapabbaṃ , dhātumanasikārapabbaṃ, navasivathikāpabbāni, ajjhattaparikammavasena cattāri nīlādikasiṇānīti imasmiṃ aṭṭhārasavidhe kāye tameva kāyaṃ paññāya anupassanto. Viharatīti iriyati vattati. Iminā imassa aṭṭhārasavidhena kāyānupassanāsatipaṭṭhānabhāvakassa bhikkhuno iriyāpatho kathito hoti. Ātāpīti tasseva vuttappakārassa satipaṭṭhānassa bhāvanakavīriyena vīriyavā. Sampajānoti aṭṭhārasavidhena kāyānupassanāsatipaṭṭhānassa pariggāhikapaññāya sammā pajānanto. Satimāti aṭṭhārasavidhena kāyānupassanāpariggāhikāya satiyā samannāgato. Vineyya loke abhijjhādomanassanti tasmiṃyeva kāyasaṅkhāte loke pañcakāmaguṇikataṇhañca paṭighasampayuttadomanassañca vinetvā vikkhambhetvā kāye kāyānupassī viharatīti vuttaṃ hoti. Ettāvatā kāyānupassanāsatipaṭṭhānavasena suddharūpasammasanameva kathitanti veditabbaṃ.
வேத³னாஸு வேத³னானுபஸ்ஸீதி ஸுகா²தி³பே⁴தா³ஸு வேத³னாஸு ‘‘ஸுக²ங் வேத³னங் வேதி³யமானோ ஸுக²ங் வேத³னங் வேதி³யாமீதி பஜானாதி. து³க்க²ங், அது³க்க²மஸுக²ங், ஸாமிஸங் வா ஸுக²ங், நிராமிஸங் வா ஸுக²ங், ஸாமிஸங் வா து³க்க²ங், நிராமிஸங் வா து³க்க²ங், ஸாமிஸங் வா அது³க்க²மஸுக²ங், நிராமிஸங் வா அது³க்க²மஸுக²ங் வேத³னங் வேதி³யமானோ நிராமிஸங் அது³க்க²மஸுக²ங் வேத³னங் வேதி³யாமீதி பஜானாதீ’’தி (தீ³॰ நி॰ 2.380; விப⁴॰ 363; ம॰ நி॰ 1.113) ஏவங் வுத்தங் நவவித⁴ங் வேத³னங் அனுபஸ்ஸந்தோ. ஆதாபீதிஆதி³னா பனெத்த² நவவிதே⁴ன வேத³னானுபஸ்ஸனாஸதிபட்டா²னஸ்ஸ பா⁴வனாபரிக்³கா³ஹிகானங் வீரியபஞ்ஞாஸதீனங் வஸேன அத்தோ² வேதி³தப்³போ³. லோகோதி செத்த² வேத³னா வேதி³தப்³பா³.
Vedanāsu vedanānupassīti sukhādibhedāsu vedanāsu ‘‘sukhaṃ vedanaṃ vediyamāno sukhaṃ vedanaṃ vediyāmīti pajānāti. Dukkhaṃ, adukkhamasukhaṃ, sāmisaṃ vā sukhaṃ, nirāmisaṃ vā sukhaṃ, sāmisaṃ vā dukkhaṃ, nirāmisaṃ vā dukkhaṃ, sāmisaṃ vā adukkhamasukhaṃ, nirāmisaṃ vā adukkhamasukhaṃ vedanaṃ vediyamāno nirāmisaṃ adukkhamasukhaṃ vedanaṃ vediyāmīti pajānātī’’ti (dī. ni. 2.380; vibha. 363; ma. ni. 1.113) evaṃ vuttaṃ navavidhaṃ vedanaṃ anupassanto. Ātāpītiādinā panettha navavidhena vedanānupassanāsatipaṭṭhānassa bhāvanāpariggāhikānaṃ vīriyapaññāsatīnaṃ vasena attho veditabbo. Lokoti cettha vedanā veditabbā.
சித்தத⁴ம்மேஸுபி ஏஸேவ நயோ. எத்த² பன சித்தே சித்தானுபஸ்ஸீதி ‘‘ஸராக³ங் வா சித்தங் ஸராக³ங் சித்தந்தி பஜானாதீ’’தி (தீ³॰ நி॰ 2.381; விப⁴॰ 365; ம॰ நி॰ 1.114) ஏவங் வித்தா²ரிதே ஸோளஸப்பபே⁴தே³ சித்தே தமேவ சித்தங் பரிக்³கா³ஹிகாய அனுபஸ்ஸனாய அனுபஸ்ஸந்தோதி அத்தோ². த⁴ம்மேஸு த⁴ம்மானுபஸ்ஸீதி ‘‘பஞ்ச நீவரணானி, பஞ்சுபாதா³னக்க²ந்தா⁴, ச² அஜ்ஜ²த்திகபா³ஹிராயதனானி, ஸத்த பொ³ஜ்ஜ²ங்கா³, சத்தாரி அரியஸச்சானீ’’தி (தீ³॰ நி॰ 2.382-403; விப⁴॰ 367-373; ம॰ நி॰ 1.115-136) ஏவங் கொட்டா²ஸவஸேன பஞ்சதா⁴ வுத்தேஸு த⁴ம்மேஸு த⁴ம்மபரிக்³கா³ஹிகாய அனுபஸ்ஸனாய தே த⁴ம்மே அனுபஸ்ஸந்தோதி அத்தோ². எத்த² பன வேத³னானுபஸ்ஸனாஸதிபட்டா²னே ச சித்தானுபஸ்ஸனாஸதிபட்டா²னே ச ஸுத்³த⁴அரூபஸம்மஸனமேவ கதி²தங், த⁴ம்மானுபஸ்ஸனாஸதிபட்டா²னே ரூபாரூபஸம்மஸனங். இதி இமானி சத்தாரிபி ஸதிபட்டா²னானி லோகியலோகுத்தரமிஸ்ஸகானேவ கதி²தானீதி வேதி³தப்³பா³னி.
Cittadhammesupi eseva nayo. Ettha pana citte cittānupassīti ‘‘sarāgaṃ vā cittaṃ sarāgaṃ cittanti pajānātī’’ti (dī. ni. 2.381; vibha. 365; ma. ni. 1.114) evaṃ vitthārite soḷasappabhede citte tameva cittaṃ pariggāhikāya anupassanāya anupassantoti attho. Dhammesu dhammānupassīti ‘‘pañca nīvaraṇāni, pañcupādānakkhandhā, cha ajjhattikabāhirāyatanāni, satta bojjhaṅgā, cattāri ariyasaccānī’’ti (dī. ni. 2.382-403; vibha. 367-373; ma. ni. 1.115-136) evaṃ koṭṭhāsavasena pañcadhā vuttesu dhammesu dhammapariggāhikāya anupassanāya te dhamme anupassantoti attho. Ettha pana vedanānupassanāsatipaṭṭhāne ca cittānupassanāsatipaṭṭhāne ca suddhaarūpasammasanameva kathitaṃ, dhammānupassanāsatipaṭṭhāne rūpārūpasammasanaṃ. Iti imāni cattāripi satipaṭṭhānāni lokiyalokuttaramissakāneva kathitānīti veditabbāni.
394. அனுப்பன்னானந்தி அனிப்³ப³த்தானங். பாபகானந்தி லாமகானங். அகுஸலானங் த⁴ம்மானந்தி அகோஸல்லஸம்பூ⁴தானங் லோபா⁴தி³த⁴ம்மானங். அனுப்பாதா³யாதி அனிப்³ப³த்தனத்தா²ய. ச²ந்த³ங் ஜனேதீதி கத்துகம்யதாகுஸலச்ச²ந்த³ங் உப்பாதே³தி. வாயமதீதி பயோக³ங் பரக்கமங் கரோதி. வீரியங் ஆரப⁴தீதி காயிகசேதஸிகவீரியங் கரோதி. சித்தங் பக்³க³ண்ஹாதீதி தேனேவ ஸஹஜாதவீரியேன சித்தங் உக்கி²பதி. பத³ஹதீதி பதா⁴னவீரியங் கரோதி.
394.Anuppannānanti anibbattānaṃ. Pāpakānanti lāmakānaṃ. Akusalānaṃ dhammānanti akosallasambhūtānaṃ lobhādidhammānaṃ. Anuppādāyāti anibbattanatthāya. Chandaṃ janetīti kattukamyatākusalacchandaṃ uppādeti. Vāyamatīti payogaṃ parakkamaṃ karoti. Vīriyaṃ ārabhatīti kāyikacetasikavīriyaṃ karoti. Cittaṃpaggaṇhātīti teneva sahajātavīriyena cittaṃ ukkhipati. Padahatīti padhānavīriyaṃ karoti.
உப்பன்னானந்தி ஜாதானங் நிப்³ப³த்தானங். குஸலானங் த⁴ம்மானந்தி கோஸல்லஸம்பூ⁴தானங் அலோபா⁴தி³த⁴ம்மானங். டி²தியாதி டி²தத்த²ங். அஸம்மோஸாயாதி அனஸ்ஸனத்த²ங். பி⁴ய்யோபா⁴வாயாதி புனப்புனபா⁴வாய. வேபுல்லாயாதி விபுலபா⁴வாய. பா⁴வனாயாதி வட்³டி⁴யா. பரிபூரியாதி பரிபூரணத்தா²ய. அயங் தாவ சதுன்னங் ஸம்மப்பதா⁴னானங் ஏகபதி³கோ அத்து²த்³தா⁴ரோ.
Uppannānanti jātānaṃ nibbattānaṃ. Kusalānaṃ dhammānanti kosallasambhūtānaṃ alobhādidhammānaṃ. Ṭhitiyāti ṭhitatthaṃ. Asammosāyāti anassanatthaṃ. Bhiyyobhāvāyāti punappunabhāvāya. Vepullāyāti vipulabhāvāya. Bhāvanāyāti vaḍḍhiyā. Paripūriyāti paripūraṇatthāya. Ayaṃ tāva catunnaṃ sammappadhānānaṃ ekapadiko atthuddhāro.
அயங் பன ஸம்மப்பதா⁴னகதா² நாம து³விதா⁴ லோகியா லோகுத்தரா ச. தத்த² லோகியா ஸப்³ப³புப்³ப³பா⁴கே³ ஹோதி, ஸா கஸ்ஸபஸங்யுத்தபரியாயேன லோகியமக்³க³க்க²ணேயேவ வேதி³தப்³பா³. வுத்தஞ்ஹி தத்த² –
Ayaṃ pana sammappadhānakathā nāma duvidhā lokiyā lokuttarā ca. Tattha lokiyā sabbapubbabhāge hoti, sā kassapasaṃyuttapariyāyena lokiyamaggakkhaṇeyeva veditabbā. Vuttañhi tattha –
‘‘சத்தாரோமே, ஆவுஸோ, ஸம்மப்பதா⁴னா. கதமே சத்தாரோ? இதா⁴வுஸோ, பி⁴க்கு² ‘அனுப்பன்னா மே பாபகா அகுஸலா த⁴ம்மா உப்பஜ்ஜமானா அனத்தா²ய ஸங்வத்தெய்யு’ந்தி ஆதப்பங் கரோதி, ‘உப்பன்னா மே பாபகா அகுஸலா த⁴ம்மா அப்பஹீயமானா அனத்தா²ய ஸங்வத்தெய்யு’ந்தி ஆதப்பங் கரோதி, ‘அனுப்பன்னா மே குஸலா த⁴ம்மா அனுப்பஜ்ஜமானா அனத்தா²ய ஸங்வத்தெய்யு’ந்தி ஆதப்பங் கரோதி, ‘உப்பன்னா மே குஸலா த⁴ம்மா நிருஜ்ஜ²மானா அனத்தா²ய ஸங்வத்தெய்யு’ந்தி ஆதப்பங் கரோதீ’’தி (ஸங்॰ நி॰ 2.145).
‘‘Cattārome, āvuso, sammappadhānā. Katame cattāro? Idhāvuso, bhikkhu ‘anuppannā me pāpakā akusalā dhammā uppajjamānā anatthāya saṃvatteyyu’nti ātappaṃ karoti, ‘uppannā me pāpakā akusalā dhammā appahīyamānā anatthāya saṃvatteyyu’nti ātappaṃ karoti, ‘anuppannā me kusalā dhammā anuppajjamānā anatthāya saṃvatteyyu’nti ātappaṃ karoti, ‘uppannā me kusalā dhammā nirujjhamānā anatthāya saṃvatteyyu’nti ātappaṃ karotī’’ti (saṃ. ni. 2.145).
எத்த² ச பாபகா அகுஸலாதி லோபா⁴த³யோ வேதி³தப்³பா³. அனுப்பன்னா குஸலா த⁴ம்மாதி ஸமத²விபஸ்ஸனா சேவ மக்³கோ³ ச. உப்பன்னா குஸலா நாம ஸமத²விபஸ்ஸனாவ. மக்³கோ³ பன ஸகிங் உப்பஜ்ஜித்வா நிருஜ்ஜ²மானோ அனத்தா²ய ஸங்வத்தனகோ நாம நத்தி². ஸோ ஹி ப²லஸ்ஸ பச்சயங் த³த்வாவ நிருஜ்ஜ²தி . புரிமஸ்மிம்பி வா ஸமத²விபஸ்ஸனாவ க³ஹேதப்³பா³தி வுத்தங், தங் பன ந யுத்தங். ஏவங் லோகியா ஸம்மப்பதா⁴னகதா² ஸப்³ப³புப்³ப³பா⁴கே³ கஸ்ஸபஸங்யுத்தபரியாயேன வேதி³தப்³பா³. லோகுத்தரமக்³க³க்க²ணே பனேதங் ஏகமேவ வீரியங் சதுகிச்சஸாத⁴னவஸேன சத்தாரி நாமானி லப⁴தி.
Ettha ca pāpakā akusalāti lobhādayo veditabbā. Anuppannākusalā dhammāti samathavipassanā ceva maggo ca. Uppannā kusalā nāma samathavipassanāva. Maggo pana sakiṃ uppajjitvā nirujjhamāno anatthāya saṃvattanako nāma natthi. So hi phalassa paccayaṃ datvāva nirujjhati . Purimasmimpi vā samathavipassanāva gahetabbāti vuttaṃ, taṃ pana na yuttaṃ. Evaṃ lokiyā sammappadhānakathā sabbapubbabhāge kassapasaṃyuttapariyāyena veditabbā. Lokuttaramaggakkhaṇe panetaṃ ekameva vīriyaṃ catukiccasādhanavasena cattāri nāmāni labhati.
தத்த² அனுப்பன்னானங் பாபகானந்தி எத்த² ‘‘அனுப்பன்னோ சேவ காமச்ச²ந்தோ³’’திஆதீ³ஸு வுத்தனயேன அத்தோ² வேதி³தப்³போ³. உப்பன்னானங் பாபகானந்தி எத்த² சதுப்³பி³த⁴ங் உப்பன்னங் வத்தமானுப்பன்னங், பு⁴த்வாவிக³துப்பன்னங், ஓகாஸகதுப்பன்னங், பூ⁴மிலத்³து⁴ப்பன்னந்தி. தத்த² யே கிலேஸா விஜ்ஜமானா உப்பாதா³தி³ஸமங்கி³னோ, இத³ங் வத்தமானுப்பன்னங் நாம. கம்மே பன ஜவிதே ஆரம்மணரஸங் அனுப⁴வித்வா நிருத்³த⁴விபாகோ பு⁴த்வா விக³தங் நாம, கம்மங் உப்பஜ்ஜித்வா நிருத்³த⁴ங் பு⁴த்வா விக³தங் நாம. தது³ப⁴யம்பி பு⁴த்வாவிக³துப்பன்னந்தி ஸங்க²ங் க³ச்ச²தி. குஸலாகுஸலகம்மங் அஞ்ஞகம்மஸ்ஸ விபாகங் படிபா³ஹித்வா அத்தனோ விபாகஸ்ஸ ஓகாஸங் கரோதி, ஏவங் கதே ஓகாஸே விபாகோ உப்பஜ்ஜமானோ ஓகாஸகரணதோ பட்டா²ய உப்பன்னோதி வுச்சதி, இத³ங் ஓகாஸகதுப்பன்னங் நாம. பஞ்சக்க²ந்தா⁴ பன விபஸ்ஸனாய பூ⁴மி நாம, தே அதீதாதி³பே⁴தா³ ஹொந்தி. தேஸு அனுஸயிதகிலேஸா பன அதீதா வா அனாக³தா வா பச்சுப்பன்னா வாதி ந வத்தப்³பா³. அதீதக்க²ந்தே⁴ஸு அனுஸயிதாபி ஹி அப்பஹீனாவ ஹொந்தி, அனாக³தக்க²ந்தே⁴ஸு அனுஸயிதாபி அப்பஹீனாவ ஹொந்தி, பச்சுப்பன்னக்க²ந்தே⁴ஸு அனுஸயிதாபி அப்பஹீனாவ ஹொந்தி, இத³ங் பூ⁴மிலத்³து⁴ப்பன்னங் நாம. தேனாஹு போராணா – ‘‘தாஸு தாஸு பூ⁴மிஸு அஸமுக்³கா⁴தக³தா கிலேஸா பூ⁴மிலத்³து⁴ப்பன்னாதி ஸங்க²ங் க³ச்ச²ந்தீ’’தி.
Tattha anuppannānaṃ pāpakānanti ettha ‘‘anuppanno ceva kāmacchando’’tiādīsu vuttanayena attho veditabbo. Uppannānaṃ pāpakānanti ettha catubbidhaṃ uppannaṃ vattamānuppannaṃ, bhutvāvigatuppannaṃ, okāsakatuppannaṃ, bhūmiladdhuppannanti. Tattha ye kilesā vijjamānā uppādādisamaṅgino, idaṃ vattamānuppannaṃ nāma. Kamme pana javite ārammaṇarasaṃ anubhavitvā niruddhavipāko bhutvā vigataṃ nāma, kammaṃ uppajjitvā niruddhaṃ bhutvā vigataṃ nāma. Tadubhayampi bhutvāvigatuppannanti saṅkhaṃ gacchati. Kusalākusalakammaṃ aññakammassa vipākaṃ paṭibāhitvā attano vipākassa okāsaṃ karoti, evaṃ kate okāse vipāko uppajjamāno okāsakaraṇato paṭṭhāya uppannoti vuccati, idaṃ okāsakatuppannaṃ nāma. Pañcakkhandhā pana vipassanāya bhūmi nāma, te atītādibhedā honti. Tesu anusayitakilesā pana atītā vā anāgatā vā paccuppannā vāti na vattabbā. Atītakkhandhesu anusayitāpi hi appahīnāva honti, anāgatakkhandhesu anusayitāpi appahīnāva honti, paccuppannakkhandhesu anusayitāpi appahīnāva honti, idaṃ bhūmiladdhuppannaṃ nāma. Tenāhu porāṇā – ‘‘tāsu tāsu bhūmisu asamugghātagatā kilesā bhūmiladdhuppannāti saṅkhaṃ gacchantī’’ti.
அபரம்பி சதுப்³பி³த⁴ங் உப்பன்னங் ஸமுதா³சாருப்பன்னங், ஆரம்மணாதி⁴க்³க³ஹிதுப்பன்னங், அவிக்க²ம்பி⁴துப்பன்னங், அஸமுக்³கா⁴திதுப்பன்னந்தி. தத்த² ஸம்பதி வத்தமானங்யேவ ஸமுதா³சாருப்பன்னங் நாம. ஸகிங் சக்கூ²னி உம்மீலெத்வா ஆரம்மணே நிமித்தே க³ஹிதே அனுஸ்ஸரிதானுஸ்ஸரிதக்க²ணே கிலேஸா நுப்பஜ்ஜிஸ்ஸந்தீதி ந வத்தப்³பா³. கஸ்மா? ஆரம்மணஸ்ஸ அதி⁴க்³க³ஹிதத்தா. யதா² கிங்? யதா² கீ²ருக்க²ஸ்ஸ குடா²ரியா ஆஹதாஹதட்டா²னே கீ²ரங் ந நிக்க²மிஸ்ஸதீதி ந வத்தப்³பா³, ஏவங். இத³ங் ஆரம்மணாதி⁴க்³க³ஹிதுப்பன்னங் நாம. ஸமாபத்தியா அவிக்க²ம்பி⁴தகிலேஸா பன இமஸ்மிங் நாம டா²னேன உப்பஜ்ஜிஸ்ஸந்தீதி ந வத்தப்³பா³. கஸ்மா? அவிக்க²ம்பி⁴தத்தா. யதா² கிங்? யதா² கீ²ரருக்க²ங் குடா²ரியா ஆஹனெய்யுங், இமஸ்மிங் நாம டா²னே கீ²ரங் ந நிக்க²மெய்யாதி ந வத்தப்³ப³ங், ஏவங். இத³ங் அவிக்க²ம்பி⁴துப்பன்னங் நாம. மக்³கே³ன அஸமுக்³கா⁴திதகிலேஸா பன ப⁴வக்³கே³ நிப்³ப³த்தஸ்ஸாபி உப்பஜ்ஜந்தீதி புரிமனயேனேவ வித்தா²ரேதப்³ப³ங். இத³ங் அஸமுக்³கா⁴திதுப்பன்னங் நாம.
Aparampi catubbidhaṃ uppannaṃ samudācāruppannaṃ, ārammaṇādhiggahituppannaṃ, avikkhambhituppannaṃ, asamugghātituppannanti. Tattha sampati vattamānaṃyeva samudācāruppannaṃ nāma. Sakiṃ cakkhūni ummīletvā ārammaṇe nimitte gahite anussaritānussaritakkhaṇe kilesā nuppajjissantīti na vattabbā. Kasmā? Ārammaṇassa adhiggahitattā. Yathā kiṃ? Yathā khīrukkhassa kuṭhāriyā āhatāhataṭṭhāne khīraṃ na nikkhamissatīti na vattabbā, evaṃ. Idaṃ ārammaṇādhiggahituppannaṃ nāma. Samāpattiyā avikkhambhitakilesā pana imasmiṃ nāma ṭhānena uppajjissantīti na vattabbā. Kasmā? Avikkhambhitattā. Yathā kiṃ? Yathā khīrarukkhaṃ kuṭhāriyā āhaneyyuṃ, imasmiṃ nāma ṭhāne khīraṃ na nikkhameyyāti na vattabbaṃ, evaṃ. Idaṃ avikkhambhituppannaṃ nāma. Maggena asamugghātitakilesā pana bhavagge nibbattassāpi uppajjantīti purimanayeneva vitthāretabbaṃ. Idaṃ asamugghātituppannaṃ nāma.
இமேஸு உப்பன்னேஸு வத்தமானுப்பன்னங், பு⁴த்வாவிக³துப்பன்னங், ஓகாஸகதுப்பன்னங், ஸமுதா³சாருப்பன்னந்தி சதுப்³பி³த⁴ங் உப்பன்னங் ந மக்³க³வஜ்ஜ²ங், பூ⁴மிலத்³து⁴ப்பன்னங், ஆரம்மணாதி⁴க்³க³ஹிதுப்பன்னங், அவிக்க²ம்பி⁴துப்பன்னங், அஸமுக்³கா⁴திதுப்பன்னந்தி சதுப்³பி³த⁴ங் மக்³க³வஜ்ஜ²ங். மக்³கோ³ ஹி உப்பஜ்ஜமானோ ஏதே கிலேஸே பஜஹதி. ஸோ யே கிலேஸே பஜஹதி, தே அதீதா வா அனாக³தா வா பச்சுப்பன்னா வாதி ந வத்தப்³பா³. வுத்தம்பி சேதங் –
Imesu uppannesu vattamānuppannaṃ, bhutvāvigatuppannaṃ, okāsakatuppannaṃ, samudācāruppannanti catubbidhaṃ uppannaṃ na maggavajjhaṃ, bhūmiladdhuppannaṃ, ārammaṇādhiggahituppannaṃ, avikkhambhituppannaṃ, asamugghātituppannanti catubbidhaṃ maggavajjhaṃ. Maggo hi uppajjamāno ete kilese pajahati. So ye kilese pajahati, te atītā vā anāgatā vā paccuppannā vāti na vattabbā. Vuttampi cetaṃ –
‘‘ஹஞ்சி அதீதே கிலேஸே பஜஹதி? தேன ஹி கீ²ணங்யேவ கே²பேதி, நிருத்³த⁴ங் நிரோதே⁴தி, அத்த²ங்க³தங் அத்த²ங்க³மேதி, அதீதங் யங் நத்தி², தங் பஜஹதி. ஹஞ்சி அனாக³தே கிலேஸே பஜஹதி? தேன ஹி அஜாதங் பஜஹதி, அனிப்³ப³த்தங் அனுப்பன்னங் அபாதுபூ⁴தங் பஜஹதி, அனாக³தங் யங் நத்தி², தங் பஜஹதி. ஹஞ்சி பச்சுப்பன்னே கிலேஸே பஜஹதி? தேன ஹி ரத்தோ ராக³ங் பஜஹதி, து³ட்டோ² தோ³ஸங், மூள்ஹோ மோஹங், வினிப³த்³தோ⁴ மானங், பராமட்டோ² தி³ட்டி²ங், அனிட்ட²ங்க³தோ விசிகிச்ச²ங், தா²மக³தோ அனுஸயங் பஜஹதி, கண்ஹஸுக்கா த⁴ம்மா யுக³னத்³தா⁴ வத்தந்தி, ஸங்கிலேஸியா மக்³க³பா⁴வனா ஹோதீதி…பே॰… தேன ஹி நத்தி² மக்³க³பா⁴வனா, நத்தி² ப²லஸச்சி²கிரியா, நத்தி² கிலேஸப்பஹானங், நத்தி² த⁴ம்மாபி⁴ஸமயோதி. அத்தி² மக்³க³பா⁴வனா…பே॰… அத்தி² த⁴ம்மாபி⁴ஸமயோதி. யதா² கத²ங் விய? ஸெய்யதா²பி தருணோ ருக்கோ²…பே॰… அபாதுபூ⁴தாயேவ ந பாதுப⁴வந்தீ’’தி (படி॰ ம॰ 3.21).
‘‘Hañci atīte kilese pajahati? Tena hi khīṇaṃyeva khepeti, niruddhaṃ nirodheti, atthaṅgataṃ atthaṅgameti, atītaṃ yaṃ natthi, taṃ pajahati. Hañci anāgate kilese pajahati? Tena hi ajātaṃ pajahati, anibbattaṃ anuppannaṃ apātubhūtaṃ pajahati, anāgataṃ yaṃ natthi, taṃ pajahati. Hañci paccuppanne kilese pajahati? Tena hi ratto rāgaṃ pajahati, duṭṭho dosaṃ, mūḷho mohaṃ, vinibaddho mānaṃ, parāmaṭṭho diṭṭhiṃ, aniṭṭhaṅgato vicikicchaṃ, thāmagato anusayaṃ pajahati, kaṇhasukkā dhammā yuganaddhā vattanti, saṃkilesiyā maggabhāvanā hotīti…pe… tena hi natthi maggabhāvanā, natthi phalasacchikiriyā, natthi kilesappahānaṃ, natthi dhammābhisamayoti. Atthi maggabhāvanā…pe… atthi dhammābhisamayoti. Yathā kathaṃ viya? Seyyathāpi taruṇo rukkho…pe… apātubhūtāyeva na pātubhavantī’’ti (paṭi. ma. 3.21).
இதி பாளியங் அஜாதப²லருக்கோ² ஆக³தோ, ஜாதப²லருக்கோ² பன தீ³பேதப்³போ³. யதா² ஹி ஸப²லோ தருணம்ப³ருக்கோ², தஸ்ஸ ப²லானி மனுஸ்ஸா பரிபு⁴ஞ்ஜெய்யுங், ஸேஸானி பாதெத்வா பச்சி²யோ பூரெய்யுங், அத²ஞ்ஞோ புரிஸோ தங் ப²ரஸுனா சி²ந்தெ³ய்ய. தேனஸ்ஸ நேவ அதீதானி ப²லானி நாஸிதானி ஹொந்தி, ந அனாக³தபச்சுப்பன்னானி ச நாஸிதானி. அதீதானி ஹி மனுஸ்ஸேஹி பரிபு⁴த்தானி, அனாக³தானி அனிப்³ப³த்தானி, ந ஸக்கா நாஸேதுங். யஸ்மிங் பன ஸமயே ஸோ சி²ன்னோ, ததா³ ப²லானியேவ நத்தீ²தி பச்சுப்பன்னானிபி அனாஸிதானி. ஸசே பன ருக்கோ² அச்சி²ன்னோ அஸ்ஸ, அத²ஸ்ஸ பத²வீரஸஞ்ச ஆபோரஸஞ்ச ஆக³ம்ம யானி ப²லானி நிப்³ப³த்தெய்யுங், தானி நாஸிதானி ஹொந்தி. தானி ஹி அஜாதானேவ ந ஜாயந்தி, அனிப்³ப³த்தானேவ ந நிப்³ப³த்தந்தி, அபாதுபூ⁴தானேவ ந பாதுப⁴வந்தி. ஏவமேவ மக்³கோ³ நாபி அதீதாதி³பே⁴தே³ கிலேஸே பஜஹதி, நாபி ந பஜஹதி. யேஸஞ்ஹி கிலேஸானங் மக்³கே³ன க²ந்தே⁴ஸு அபரிஞ்ஞாதேஸு உப்பத்தி ஸியா, மக்³கே³ன உப்பஜ்ஜித்வா க²ந்தா⁴னங் பரிஞ்ஞாதத்தா தே கிலேஸா அஜாதாவ ந ஜாயந்தி, அனிப்³ப³த்தாவ ந நிப்³ப³த்தந்தி, அபாதுபூ⁴தாவ ந பாதுப⁴வந்தி. தருணபுத்தாய இத்தி²யா புன அவிஜாயனத்த²ங் ப்³யாதி⁴தானங் ரோக³வூபஸமனத்த²ங் பீதபே⁴ஸஜ்ஜேஹி வாபி அயமத்தோ² விபா⁴வேதப்³போ³. ஏவங் மக்³கோ³ யே கிலேஸே பஜஹதி, தே அதீதா வா அனாக³தா வா பச்சுப்பன்னா வாதி ந வத்தப்³பா³. ந ச மக்³கோ³ கிலேஸே ந பஜஹதி. யே பன மக்³கோ³ கிலேஸே பஜஹதி, தே ஸந்தா⁴ய ‘‘உப்பன்னானங் பாபகான’’ந்திஆதி³ வுத்தங்.
Iti pāḷiyaṃ ajātaphalarukkho āgato, jātaphalarukkho pana dīpetabbo. Yathā hi saphalo taruṇambarukkho, tassa phalāni manussā paribhuñjeyyuṃ, sesāni pātetvā pacchiyo pūreyyuṃ, athañño puriso taṃ pharasunā chindeyya. Tenassa neva atītāni phalāni nāsitāni honti, na anāgatapaccuppannāni ca nāsitāni. Atītāni hi manussehi paribhuttāni, anāgatāni anibbattāni, na sakkā nāsetuṃ. Yasmiṃ pana samaye so chinno, tadā phalāniyeva natthīti paccuppannānipi anāsitāni. Sace pana rukkho acchinno assa, athassa pathavīrasañca āporasañca āgamma yāni phalāni nibbatteyyuṃ, tāni nāsitāni honti. Tāni hi ajātāneva na jāyanti, anibbattāneva na nibbattanti, apātubhūtāneva na pātubhavanti. Evameva maggo nāpi atītādibhede kilese pajahati, nāpi na pajahati. Yesañhi kilesānaṃ maggena khandhesu apariññātesu uppatti siyā, maggena uppajjitvā khandhānaṃ pariññātattā te kilesā ajātāva na jāyanti, anibbattāva na nibbattanti, apātubhūtāva na pātubhavanti. Taruṇaputtāya itthiyā puna avijāyanatthaṃ byādhitānaṃ rogavūpasamanatthaṃ pītabhesajjehi vāpi ayamattho vibhāvetabbo. Evaṃ maggo ye kilese pajahati, te atītā vā anāgatā vā paccuppannā vāti na vattabbā. Na ca maggo kilese na pajahati. Ye pana maggo kilese pajahati, te sandhāya ‘‘uppannānaṃ pāpakāna’’ntiādi vuttaṃ.
ந கேவலஞ்ச மக்³கோ³ கிலேஸேயேவ பஜஹதி, கிலேஸானங் பன அப்பஹீனத்தா யே உப்பஜ்ஜெய்யுங் உபாதி³ன்னக்க²ந்தா⁴, தேபி பஜஹதியேவ. வுத்தம்பி சேதங் – ‘‘ஸோதாபத்திமக்³க³ஞாணேன அபி⁴ஸங்கா²ரவிஞ்ஞாணஸ்ஸ நிரோதே⁴ன ஸத்த ப⁴வே ட²பெத்வா அனமதக்³கே³ ஸங்ஸாரே யே உப்பஜ்ஜெய்யுங் நாமஞ்ச ரூபஞ்ச, எத்தே²தே நிருஜ்ஜ²ந்தீ’’தி (சூளவ॰ அஜிதமாணவபுச்சா²னித்³தே³ஸோ 6) வித்தா²ரோ. இதி மக்³கோ³ உபாதி³ன்னதோ அனுபாதி³ன்னதோ ச வுட்டா²தி. ப⁴வவஸேன பன ஸோதாபத்திமக்³கோ³ அபாயப⁴வதோ வுட்டா²தி, ஸகதா³கா³மிமக்³கோ³ ஸுக³திப⁴வேகதே³ஸதோ, அனாகா³மிமக்³கோ³ ஸுக³திகாமப⁴வதோ, அரஹத்தமக்³கோ³ ரூபாரூபப⁴வதோ வுட்டா²தி. ஸப்³ப³ப⁴வேஹி வுட்டா²தியேவாதிபி வத³ந்தி.
Na kevalañca maggo kileseyeva pajahati, kilesānaṃ pana appahīnattā ye uppajjeyyuṃ upādinnakkhandhā, tepi pajahatiyeva. Vuttampi cetaṃ – ‘‘sotāpattimaggañāṇena abhisaṅkhāraviññāṇassa nirodhena satta bhave ṭhapetvā anamatagge saṃsāre ye uppajjeyyuṃ nāmañca rūpañca, etthete nirujjhantī’’ti (cūḷava. ajitamāṇavapucchāniddeso 6) vitthāro. Iti maggo upādinnato anupādinnato ca vuṭṭhāti. Bhavavasena pana sotāpattimaggo apāyabhavato vuṭṭhāti, sakadāgāmimaggo sugatibhavekadesato, anāgāmimaggo sugatikāmabhavato, arahattamaggo rūpārūpabhavato vuṭṭhāti. Sabbabhavehi vuṭṭhātiyevātipi vadanti.
அத² மக்³க³க்க²ணே கத²ங் அனுப்பன்னானங் உப்பாதா³ய பா⁴வனா ஹோதி, கத²ங் வா உப்பன்னானங் டி²தியாதி? மக்³க³ப்பவத்தியா ஏவ. மக்³கோ³ ஹி பவத்தமானோ புப்³பே³ அனுப்பன்னபுப்³ப³த்தா அனுப்பன்னோ நாம வுச்சதி. அனாக³தபுப்³ப³ஞ்ஹி டா²னங் க³ந்த்வா அனநுபூ⁴தபுப்³ப³ங் வா ஆரம்மணங் அனுப⁴வித்வா வத்தாரோ ப⁴வந்தி; ‘‘அனாக³தட்டா²னங் ஆக³தம்ஹ, அனநுபூ⁴தங் ஆரம்மணங் அனுப⁴வாமா’’தி. யா சஸ்ஸ பவத்தி, அயமேவ டி²தி நாமாதி ‘‘டி²தியா பா⁴வேதீ’’தி வத்துங் வட்டதி. ஏவமேதஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ இத³ங் லோகுத்தரமக்³க³க்க²ணே வீரியங் ‘‘அனுப்பன்னானங் பாபகானங் அகுஸலானங் த⁴ம்மானங் அனுப்பாதா³யா’’திஆதீ³னி சத்தாரி நாமானி லப⁴தி. அயங் லோகுத்தரமக்³க³க்க²ணே ஸம்மப்பதா⁴னகதா². இமஸ்மிங் பன ஸுத்தே லோகியலோகுத்தரமிஸ்ஸகானேவ ஸம்மப்பதா⁴னானி கதி²தானி.
Atha maggakkhaṇe kathaṃ anuppannānaṃ uppādāya bhāvanā hoti, kathaṃ vā uppannānaṃ ṭhitiyāti? Maggappavattiyā eva. Maggo hi pavattamāno pubbe anuppannapubbattā anuppanno nāma vuccati. Anāgatapubbañhi ṭhānaṃ gantvā ananubhūtapubbaṃ vā ārammaṇaṃ anubhavitvā vattāro bhavanti; ‘‘anāgataṭṭhānaṃ āgatamha, ananubhūtaṃ ārammaṇaṃ anubhavāmā’’ti. Yā cassa pavatti, ayameva ṭhiti nāmāti ‘‘ṭhitiyā bhāvetī’’ti vattuṃ vaṭṭati. Evametassa bhikkhuno idaṃ lokuttaramaggakkhaṇe vīriyaṃ ‘‘anuppannānaṃ pāpakānaṃ akusalānaṃ dhammānaṃ anuppādāyā’’tiādīni cattāri nāmāni labhati. Ayaṃ lokuttaramaggakkhaṇe sammappadhānakathā. Imasmiṃ pana sutte lokiyalokuttaramissakāneva sammappadhānāni kathitāni.
398-401. இத்³தி⁴பாதே³ஸு ச²ந்த³ங் நிஸ்ஸாய பவத்தோ ஸமாதி⁴ ச²ந்த³ஸமாதி⁴, பதா⁴னபூ⁴தா ஸங்கா²ரா பதா⁴னஸங்கா²ரா. ஸமன்னாக³தந்தி தேஹி த⁴ம்மேஹி உபேதங். இத்³தி⁴யா பாத³ங், இத்³தி⁴பூ⁴தங் வா பாத³ந்தி இத்³தி⁴பாத³ங். ஸேஸேஸுபி ஏஸேவ நயோ. அயமெத்த² ஸங்கே²போ, வித்தா²ரோ பன இத்³தி⁴பாத³விப⁴ங்கே³ (விப⁴॰ 431 ஆத³யோ) ஆக³தோ ஏவ. விஸுத்³தி⁴மக்³கே³ (விஸுத்³தி⁴॰ 2.382) பனஸ்ஸ அத்தோ² தீ³பிதோ. தத்ராயங் பி⁴க்கு² யதா³ ச²ந்தா³தீ³ஸு ஏகங் து⁴ரங் நிஸ்ஸாய விபஸ்ஸனங் வட்³டெ⁴த்வா அரஹத்தங் பாபுணாதி , ததா³ஸ்ஸ பட²மித்³தி⁴பாதோ³ புப்³ப³பா⁴கே³ லோகியோ, அபரபா⁴கே³ லோகுத்தரோ. ஏவங் ஸேஸாபீதி. இமஸ்மிம்பி ஸுத்தே லோகியலோகுத்தராவ இத்³தி⁴பாதா³ கதி²தா.
398-401. Iddhipādesu chandaṃ nissāya pavatto samādhi chandasamādhi, padhānabhūtā saṅkhārā padhānasaṅkhārā. Samannāgatanti tehi dhammehi upetaṃ. Iddhiyā pādaṃ, iddhibhūtaṃ vā pādanti iddhipādaṃ. Sesesupi eseva nayo. Ayamettha saṅkhepo, vitthāro pana iddhipādavibhaṅge (vibha. 431 ādayo) āgato eva. Visuddhimagge (visuddhi. 2.382) panassa attho dīpito. Tatrāyaṃ bhikkhu yadā chandādīsu ekaṃ dhuraṃ nissāya vipassanaṃ vaḍḍhetvā arahattaṃ pāpuṇāti , tadāssa paṭhamiddhipādo pubbabhāge lokiyo, aparabhāge lokuttaro. Evaṃ sesāpīti. Imasmimpi sutte lokiyalokuttarāva iddhipādā kathitā.
402-406. ஸத்³தி⁴ந்த்³ரியங் பா⁴வேதீதிஆதீ³ஸு ஸத்³தா⁴வ அத்தனோ ஸத்³தா⁴து⁴ரே இந்த³ட்ட²ங் கரோதீதி ஸத்³தி⁴ந்த்³ரியங். வீரியிந்த்³ரியாதீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோ. பா⁴வேதீதி எத்த² பன ஆதி³கம்மிகோ யோகா³வசரோ தீஹி காரணேஹி ஸத்³தி⁴ந்த்³ரியங் விஸோதெ⁴ந்தோ ஸத்³தி⁴ந்த்³ரியங் பா⁴வேதி நாம. வீரியிந்த்³ரியாதீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோ. வுத்தஞ்ஹேதங் –
402-406.Saddhindriyaṃ bhāvetītiādīsu saddhāva attano saddhādhure indaṭṭhaṃ karotīti saddhindriyaṃ. Vīriyindriyādīsupi eseva nayo. Bhāvetīti ettha pana ādikammiko yogāvacaro tīhi kāraṇehi saddhindriyaṃ visodhento saddhindriyaṃ bhāveti nāma. Vīriyindriyādīsupi eseva nayo. Vuttañhetaṃ –
‘‘அஸ்ஸத்³தே⁴ புக்³க³லே பரிவஜ்ஜயதோ, ஸத்³தே⁴ புக்³க³லே ஸேவதோ ப⁴ஜதோ பயிருபாஸதோ, பஸாத³னீயே ஸுத்தந்தே பச்சவெக்க²தோ இமேஹி தீஹாகாரேஹி ஸத்³தி⁴ந்த்³ரியங் விஸுஜ்ஜ²தி.
‘‘Assaddhe puggale parivajjayato, saddhe puggale sevato bhajato payirupāsato, pasādanīye suttante paccavekkhato imehi tīhākārehi saddhindriyaṃ visujjhati.
‘‘குஸீதே புக்³க³லே பரிவஜ்ஜயதோ, ஆரத்³த⁴வீரியே புக்³க³லே ஸேவதோ ப⁴ஜதோ பயிருபாஸதோ, ஸம்மப்பதா⁴னே பச்சவெக்க²தோ இமேஹி தீஹாகாரேஹி வீரியிந்த்³ரியங் விஸுஜ்ஜ²தி.
‘‘Kusīte puggale parivajjayato, āraddhavīriye puggale sevato bhajato payirupāsato, sammappadhāne paccavekkhato imehi tīhākārehi vīriyindriyaṃ visujjhati.
‘‘முட்ட²ஸ்ஸதீ புக்³க³லே பரிவஜ்ஜயதோ, உபட்டி²தஸ்ஸதீ புக்³க³லே ஸேவதோ ப⁴ஜதோ பயிருபாஸதோ, ஸதிபட்டா²னே பச்சவெக்க²தோ இமேஹி தீஹாகாரேஹி ஸதிந்த்³ரியங் விஸுஜ்ஜ²தி.
‘‘Muṭṭhassatī puggale parivajjayato, upaṭṭhitassatī puggale sevato bhajato payirupāsato, satipaṭṭhāne paccavekkhato imehi tīhākārehi satindriyaṃ visujjhati.
‘‘அஸமாஹிதே புக்³க³லே பரிவஜ்ஜயதோ, ஸமாஹிதே புக்³க³லே ஸேவதோ ப⁴ஜதோ பயிருபாஸதோ, ஜா²னவிமொக்கே² பச்சவெக்க²தோ இமேஹி தீஹாகாரேஹி ஸமாதி⁴ந்த்³ரியங் விஸுஜ்ஜ²தி.
‘‘Asamāhite puggale parivajjayato, samāhite puggale sevato bhajato payirupāsato, jhānavimokkhe paccavekkhato imehi tīhākārehi samādhindriyaṃ visujjhati.
‘‘து³ப்பஞ்ஞே புக்³க³லே பரிவஜ்ஜயதோ, பஞ்ஞவந்தே புக்³க³லே ஸேவதோ ப⁴ஜதோ பயிருபாஸதோ, க³ம்பீ⁴ரஞாணசரியங் பச்சவெக்க²தோ இமேஹி தீஹாகாரேஹி பஞ்ஞிந்த்³ரியங் விஸுஜ்ஜ²தீ’’தி (படி॰ ம॰ 1.184-185).
‘‘Duppaññe puggale parivajjayato, paññavante puggale sevato bhajato payirupāsato, gambhīrañāṇacariyaṃ paccavekkhato imehi tīhākārehi paññindriyaṃ visujjhatī’’ti (paṭi. ma. 1.184-185).
எத்த² ச க³ம்பீ⁴ரஞாணசரியங் பச்சவெக்க²தோதி ஸண்ஹஸுகு²மங் க²ந்த⁴ந்தரங், ஆயதனந்தரங், தா⁴தந்தரங், இந்த்³ரியப³லபொ³ஜ்ஜ²ங்க³ந்தரங், மக்³க³ந்தரங், ப²லந்தரஞ்ச பச்சவெக்க²ந்தஸ்ஸாதி அத்தோ². இமேஸஞ்ஹி திண்ணங் திண்ணங் காரணானங் வஸேன அகதாபி⁴னிவேஸோ ஆதி³கம்மிகோ யோகா³வசரோ ஸத்³தா⁴து⁴ராதீ³ஸு அபி⁴னிவேஸங் பட்ட²பெத்வா பா⁴வெந்தோ அவஸானே விவட்டெத்வா அரஹத்தங் க³ண்ஹதி. ஸோ யாவ அரஹத்தமக்³கா³ இமானி இந்த்³ரியானி பா⁴வேதி நாம, அரஹத்தப²லே பத்தே பா⁴விதிந்த்³ரியோ நாம ஹோதீதி. ஏவங் இமானிபி பஞ்சிந்த்³ரியானி லோகியலோகுத்தரானேவ கதி²தானீதி.
Ettha ca gambhīrañāṇacariyaṃ paccavekkhatoti saṇhasukhumaṃ khandhantaraṃ, āyatanantaraṃ, dhātantaraṃ, indriyabalabojjhaṅgantaraṃ, maggantaraṃ, phalantarañca paccavekkhantassāti attho. Imesañhi tiṇṇaṃ tiṇṇaṃ kāraṇānaṃ vasena akatābhiniveso ādikammiko yogāvacaro saddhādhurādīsu abhinivesaṃ paṭṭhapetvā bhāvento avasāne vivaṭṭetvā arahattaṃ gaṇhati. So yāva arahattamaggā imāni indriyāni bhāveti nāma, arahattaphale patte bhāvitindriyo nāma hotīti. Evaṃ imānipi pañcindriyāni lokiyalokuttarāneva kathitānīti.
ஸத்³தா⁴ப³லாதீ³ஸு ஸத்³தா⁴யேவ அகம்பியட்டே²ன ப³லந்தி ஸத்³தா⁴ப³லங். வீரியப³லாதீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோ. எத்த² ஹி ஸத்³தா⁴ அஸ்ஸத்³தி⁴யே ந கம்பதி, வீரியங் கோஸஜ்ஜேன ந கம்பதி, ஸதி முட்ட²ஸ்ஸச்சேன ந கம்பதி, ஸமாதி⁴ உத்³த⁴ச்சே ந கம்பதி, பஞ்ஞா அவிஜ்ஜாய ந கம்பதீதி ஸப்³பா³னிபி அகம்பியட்டே²ன ப³லானீதி வுச்சந்தி. பா⁴வனானயோ பனெத்த² இந்த்³ரியபா⁴வனாயங் வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³போ³தி. இமானி லோகியலோகுத்தரானேவ கதி²தானீதி.
Saddhābalādīsu saddhāyeva akampiyaṭṭhena balanti saddhābalaṃ. Vīriyabalādīsupi eseva nayo. Ettha hi saddhā assaddhiye na kampati, vīriyaṃ kosajjena na kampati, sati muṭṭhassaccena na kampati, samādhi uddhacce na kampati, paññā avijjāya na kampatīti sabbānipi akampiyaṭṭhena balānīti vuccanti. Bhāvanānayo panettha indriyabhāvanāyaṃ vuttanayeneva veditabboti. Imāni lokiyalokuttarāneva kathitānīti.
418. ஸதிஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்க³ங் பா⁴வேதீதி எத்த² அயங் ஆதி³கம்மிகானங் குலபுத்தானங் வஸேன ஸத்³தி⁴ங் அத்த²வண்ணனாய பா⁴வனானயோ. தத்த² ஸதிஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்க³ந்திஆதி³னா நயேன வுத்தானங் ஸத்தன்னங் ஆதி³பதா³னங் தாவ அயமத்த²வண்ணனா – ஸதிஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்கே³ தாவ ஸரணட்டே²ன ஸதி, ஸா பனேஸா உபட்டா²னலக்க²ணா, அபிலாபனலக்க²ணா வா. வுத்தம்பி சேதங் – ‘‘யதா², மஹாராஜ , ரஞ்ஞோ ப⁴ண்டா³கா³ரிகோ ரஞ்ஞோ ஸாபதெய்யங் அபிலாபேதி ‘எத்தகங், மஹாராஜ, ஹிரஞ்ஞங், எத்தகங் ஸுவண்ணங், எத்தகங் ஸாபதெய்ய’ந்தி. ஏவமேவ கோ², மஹாராஜ, ஸதி உப்பஜ்ஜமானா குஸலாகுஸலஸாவஜ்ஜானவஜ்ஜஹீனப்பணீதகண்ஹஸுக்கஸப்படிபா⁴கே³ த⁴ம்மே அபிலாபேதி இமே சத்தாரோ ஸதிபட்டா²னா’’தி (மி॰ ப॰ 2.1.13) வித்தா²ரோ. அபிலாபனரஸா, கிச்சவஸேனேவ ஹிஸ்ஸா ஏதங் லக்க²ணங் தே²ரேன வுத்தங். அஸம்மோஸரஸா வா, கோ³சராபி⁴முகீ²பா⁴வபச்சுபட்டா²னா. ஸதி ஏவ ஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்கோ³தி ஸதிஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்கோ³.
418.Satisambojjhaṅgaṃ bhāvetīti ettha ayaṃ ādikammikānaṃ kulaputtānaṃ vasena saddhiṃ atthavaṇṇanāya bhāvanānayo. Tattha satisambojjhaṅgantiādinā nayena vuttānaṃ sattannaṃ ādipadānaṃ tāva ayamatthavaṇṇanā – satisambojjhaṅge tāva saraṇaṭṭhena sati, sā panesā upaṭṭhānalakkhaṇā, apilāpanalakkhaṇā vā. Vuttampi cetaṃ – ‘‘yathā, mahārāja , rañño bhaṇḍāgāriko rañño sāpateyyaṃ apilāpeti ‘ettakaṃ, mahārāja, hiraññaṃ, ettakaṃ suvaṇṇaṃ, ettakaṃ sāpateyya’nti. Evameva kho, mahārāja, sati uppajjamānā kusalākusalasāvajjānavajjahīnappaṇītakaṇhasukkasappaṭibhāge dhamme apilāpeti ime cattāro satipaṭṭhānā’’ti (mi. pa. 2.1.13) vitthāro. Apilāpanarasā, kiccavaseneva hissā etaṃ lakkhaṇaṃ therena vuttaṃ. Asammosarasā vā, gocarābhimukhībhāvapaccupaṭṭhānā. Sati eva sambojjhaṅgoti satisambojjhaṅgo.