Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā)

    18. அபரஅச்ச²ராஸங்கா⁴தவக்³க³வண்ணனா

    18. Aparaaccharāsaṅghātavaggavaṇṇanā

    382. இத³ம்பி ஸுத்தந்தி எத்த² பி-ஸத்³தோ³ ஹெட்டா² வுத்தசூளச்ச²ராஸங்கா⁴தஸுத்தங் ஸம்பிண்டே³தி. சூளச்ச²ராஸங்கா⁴தஸுத்தே அப்பனங் அப்பத்தாய மெத்தாய தாவமஹந்தோ விபாகோ த³ஸ்ஸிதோ, கிமங்க³ங் பன இமிஸ்ஸா அப்பனாப்பத்தாய மெத்தாயாதி த³ஸ்ஸேதுங் – ‘‘அப்பனாப்பத்தாய ஹீ’’திஆதி³மாஹ. விபாககதா²யேவ நத்தீ²தி விபாகே கதா²யேவ நத்தி², அயமேவ வா பாடோ². க³ணனானுபுப்³ப³தாதி க³ணனானுபுப்³ப³தாய. பட²மங் உப்பன்னந்திபி பட²மங், பட²மங் ஸமாபஜ்ஜதீதி இத³ங் பன ந ஏகந்தலக்க²ணங். சிண்ணவஸீபா⁴வோ ஹி அட்ட²ஸமாபத்திலாபீ⁴ ஆதி³தோ பட்டா²ய மத்த²கங் பாபெந்தோபி ஸமாபஜ்ஜிதுங் ஸக்கோதி, மத்த²கதோ பட்டா²ய ஆதி³ங் பாபெந்தோபி, அந்தரந்தரா ஓக்கந்தோபி ஸமாபஜ்ஜிதுங் ஸக்கோதி ஏவ. புப்³பு³ப்பத்தியட்டே²ன பன பட²மங் நாம ஹோதி. விப⁴ங்கே³தி ஜா²னவிப⁴ங்கே³. விபஸ்ஸனங் கயிரமானங் லக்க²ணூபனிஜ்ஜா²னகிச்சங் மக்³கே³ன ஸிஜ்ஜ²தி தக்³க³தஸம்மோஹவித்³த⁴ங்ஸனதோ . அபிச விபஸ்ஸனாய லக்க²ணூபனிஜ்ஜா²னங் மக்³கே³ன உப்பன்னேன ஸிஜ்ஜ²தி இதரதா² பரிவத்தனதோ, தஸ்மா மக்³கோ³ லக்க²ணூபனிஜ்ஜா²னங், ந அனிச்சாதி³லக்க²ணானங் ஆரம்மணகரணதோ. யதா² ப²லங் நிப்³பா³னஸ்ஸ அஸங்க²தலக்க²ணங் ஆரம்மணகரணவஸேன உபனிஜ்ஜா²யதி, ஏவங் மக்³கோ³பி. ஏவம்பிஸ்ஸ லக்க²ணூபனிஜ்ஜா²னதங் வேதி³தப்³ப³ங். வத்தப்³ப³மேவ நத்தி² அரித்தஜ்ஜா²னதாய. ஸேஸங் விஸேஸங், அரித்தஜ்ஜா²னா ஏவாதி அத்தோ².

    382.Idampisuttanti ettha pi-saddo heṭṭhā vuttacūḷaccharāsaṅghātasuttaṃ sampiṇḍeti. Cūḷaccharāsaṅghātasutte appanaṃ appattāya mettāya tāvamahanto vipāko dassito, kimaṅgaṃ pana imissā appanāppattāya mettāyāti dassetuṃ – ‘‘appanāppattāya hī’’tiādimāha. Vipākakathāyeva natthīti vipāke kathāyeva natthi, ayameva vā pāṭho. Gaṇanānupubbatāti gaṇanānupubbatāya. Paṭhamaṃ uppannantipi paṭhamaṃ, paṭhamaṃ samāpajjatīti idaṃ pana na ekantalakkhaṇaṃ. Ciṇṇavasībhāvo hi aṭṭhasamāpattilābhī ādito paṭṭhāya matthakaṃ pāpentopi samāpajjituṃ sakkoti, matthakato paṭṭhāya ādiṃ pāpentopi, antarantarā okkantopi samāpajjituṃ sakkoti eva. Pubbuppattiyaṭṭhena pana paṭhamaṃ nāma hoti. Vibhaṅgeti jhānavibhaṅge. Vipassanaṃ kayiramānaṃ lakkhaṇūpanijjhānakiccaṃ maggena sijjhati taggatasammohaviddhaṃsanato . Apica vipassanāya lakkhaṇūpanijjhānaṃ maggena uppannena sijjhati itarathā parivattanato, tasmā maggo lakkhaṇūpanijjhānaṃ, na aniccādilakkhaṇānaṃ ārammaṇakaraṇato. Yathā phalaṃ nibbānassa asaṅkhatalakkhaṇaṃ ārammaṇakaraṇavasena upanijjhāyati, evaṃ maggopi. Evampissa lakkhaṇūpanijjhānataṃ veditabbaṃ. Vattabbameva natthi arittajjhānatāya. Sesaṃ visesaṃ, arittajjhānā evāti attho.

    386-387. ஹிதப²ரணந்தி ஸத்தேஸு ஹிதானுரூபங் ஜா²னஸ்ஸ ப²ரித்வா பவத்தனங். சேதோபடிபக்க²தோ விமுச்சதி ஏதாயாதி சேதோவிமுத்தி, அப்பனாப்பத்தா மெத்தா. தேனாஹ – ‘‘இதா⁴’’திஆதி³. ஏஸேவ நயோதி இமினா கருணாதீ³னம்பி அப்பனாப்பத்ததங் அதிதி³ஸதி. வட்டங் ஹொந்தி கம்மவட்டபா⁴வதோ. வட்டபாதா³ ஹொந்தீதி விபாகவட்டஸ்ஸ காரணங் ஹொந்தி.

    386-387.Hitapharaṇanti sattesu hitānurūpaṃ jhānassa pharitvā pavattanaṃ. Cetopaṭipakkhato vimuccati etāyāti cetovimutti, appanāppattā mettā. Tenāha – ‘‘idhā’’tiādi. Eseva nayoti iminā karuṇādīnampi appanāppattataṃ atidisati. Vaṭṭaṃ honti kammavaṭṭabhāvato. Vaṭṭapādā hontīti vipākavaṭṭassa kāraṇaṃ honti.

    390. அஜ்ஜ²த்தபரிகம்மவஸேனாதி அத்தனோ கேஸாதீ³ஸு பரிகம்மகரணவஸேன. அட்டா²ரஸவிதே⁴தி அட்டா²ரஸப்பபே⁴தே³. காயேதி ரூபகாயே. ரூபகாயோ ஹி இத⁴ அங்க³பச்சங்கா³னங் கேஸாதீ³னஞ்ச த⁴ம்மானங் ஸமூஹட்டே²ன ஹத்தி²காயரத²காயாத³யோ விய காயோதி அதி⁴ப்பேதோ. ஸமூஹவிஸயதாய சஸ்ஸ காயஸத்³த³ஸ்ஸ ஸமுதா³யூபாத³னதாய ச அஸுபா⁴காரஸ்ஸ ‘‘காயே’’தி ஏகவசனங். ததா² ஆரம்மணாதி³விபா⁴கே³ன அனேகபே⁴த³பி⁴ன்னம்பி சித்தங் சித்தபா⁴வஸாமஞ்ஞேன ஏகஜ்ஜ²ங் க³ஹெத்வா ‘‘சித்தே’’தி ஏகவசனங் கதங். காயானுபஸ்ஸீதி இமஸ்ஸ அத்த²ங் த³ஸ்ஸேதுங் – ‘‘தமேவ காயங் பஞ்ஞாய அனுபஸ்ஸந்தோ’’தி ஆஹ. தமேவ காயந்தி ச அவதா⁴ரணேன வேத³னாதி³அனுபஸ்ஸனங் நிவத்தேதி. தேன ச புன காயக்³க³ஹணஸ்ஸ பயோஜனங் ஸூசிதந்தி த³ட்ட²ப்³ப³ங். ‘‘காயே’’தி ஹி வத்வாபி புன ‘‘காயானுபஸ்ஸீ’’தி து³தியங் காயக்³க³ஹணங் அஸம்மிஸ்ஸதோ வவத்தா²னக⁴னவினிப்³போ⁴கா³தி³த³ஸ்ஸனத்த²ங் கதங். தேன வேத³னாத³யோபி எத்த² ஸிதா, எத்த² படிப³த்³தா⁴தி காயவேத³னாதி³அனுபஸ்ஸனப்பஸங்கே³பி ஆபன்னே ந காயே வேத³னானுபஸ்ஸீ சித்தானுபஸ்ஸீ த⁴ம்மானுபஸ்ஸீ வா. அத² கோ² காயானுபஸ்ஸீயேவாதி காயஸங்கா²தவத்து²ஸ்மிங் காயானுபஸ்ஸனாகாரஸ்ஸேவ த³ஸ்ஸனேன அஸம்மிஸ்ஸதோ வவத்தா²னங் த³ஸ்ஸிதங் ஹோதி. ததா² ந காயே அங்க³பச்சங்க³வினிமுத்தஏகத⁴ம்மானுபஸ்ஸீ, நாபி கேஸலோமாதி³வினிமுத்தஇத்தி²புரிஸானுபஸ்ஸீ. யோபி செத்த² கேஸலோமாதி³கோ பூ⁴துபாதா³யஸமூஹஸங்கா²தோ காயோ, கத்த²பி ந பூ⁴துபாதா³யவினிமுத்தஏகத⁴ம்மானுபஸ்ஸீ, அத² கோ² ரத²ஸம்பா⁴ரானுபஸ்ஸகோ விய அங்க³பச்சங்க³ஸமூஹானுபஸ்ஸீ , நாக³ராவயவானுபஸ்ஸகோ விய கேஸலோமாதி³ஸமூஹானுபஸ்ஸீ, கத³லிக்க²ந்த⁴பத்தவட்டிவினிப்³பு⁴ஜ்ஜகோ ரித்தமுட்டி²வினிவேட²கோ விய ச பூ⁴துபாதா³யஸமூஹானுபஸ்ஸீயேவாதி நானப்பகாரதோ ஸமூஹவஸேனேவ காயஸங்கா²தஸ்ஸ வத்து²னோ த³ஸ்ஸனேன க⁴னவினிப்³போ⁴கோ³ த³ஸ்ஸிதோ ஹோதி. ந ஹெத்த² யதா²வுத்தஸமூஹவினிமுத்தோ காயோ வா இத்தீ² வா புரிஸோ வா அஞ்ஞோ வா கோசி த⁴ம்மோ தி³ஸ்ஸதி, யதா²வுத்தத⁴ம்மஸமூஹமத்தேயேவ பன ததா² ததா² ஸத்தா மிச்சா²பி⁴னிவேஸங் கரொந்தி.

    390.Ajjhattaparikammavasenāti attano kesādīsu parikammakaraṇavasena. Aṭṭhārasavidheti aṭṭhārasappabhede. Kāyeti rūpakāye. Rūpakāyo hi idha aṅgapaccaṅgānaṃ kesādīnañca dhammānaṃ samūhaṭṭhena hatthikāyarathakāyādayo viya kāyoti adhippeto. Samūhavisayatāya cassa kāyasaddassa samudāyūpādanatāya ca asubhākārassa ‘‘kāye’’ti ekavacanaṃ. Tathā ārammaṇādivibhāgena anekabhedabhinnampi cittaṃ cittabhāvasāmaññena ekajjhaṃ gahetvā ‘‘citte’’ti ekavacanaṃ kataṃ. Kāyānupassīti imassa atthaṃ dassetuṃ – ‘‘tameva kāyaṃ paññāya anupassanto’’ti āha. Tameva kāyanti ca avadhāraṇena vedanādianupassanaṃ nivatteti. Tena ca puna kāyaggahaṇassa payojanaṃ sūcitanti daṭṭhabbaṃ. ‘‘Kāye’’ti hi vatvāpi puna ‘‘kāyānupassī’’ti dutiyaṃ kāyaggahaṇaṃ asammissato vavatthānaghanavinibbhogādidassanatthaṃ kataṃ. Tena vedanādayopi ettha sitā, ettha paṭibaddhāti kāyavedanādianupassanappasaṅgepi āpanne na kāye vedanānupassī cittānupassī dhammānupassī vā. Atha kho kāyānupassīyevāti kāyasaṅkhātavatthusmiṃ kāyānupassanākārasseva dassanena asammissato vavatthānaṃ dassitaṃ hoti. Tathā na kāye aṅgapaccaṅgavinimuttaekadhammānupassī, nāpi kesalomādivinimuttaitthipurisānupassī. Yopi cettha kesalomādiko bhūtupādāyasamūhasaṅkhāto kāyo, katthapi na bhūtupādāyavinimuttaekadhammānupassī, atha kho rathasambhārānupassako viya aṅgapaccaṅgasamūhānupassī , nāgarāvayavānupassako viya kesalomādisamūhānupassī, kadalikkhandhapattavaṭṭivinibbhujjako rittamuṭṭhiviniveṭhako viya ca bhūtupādāyasamūhānupassīyevāti nānappakārato samūhavaseneva kāyasaṅkhātassa vatthuno dassanena ghanavinibbhogo dassito hoti. Na hettha yathāvuttasamūhavinimutto kāyo vā itthī vā puriso vā añño vā koci dhammo dissati, yathāvuttadhammasamūhamatteyeva pana tathā tathā sattā micchābhinivesaṃ karonti.

    அட்டா²ரஸவிதே⁴னாதி அட்டா²ரஸவிதா⁴. ஸதிபட்டா²னபா⁴வகஸ்ஸாதி ஸதிபட்டா²னபா⁴வங் பா⁴வெந்தஸ்ஸ. தீஸு ப⁴வேஸு கிலேஸே ஆதபேதீதி ஆதாபோ, வீரியஸ்ஸேதங் நாமங். யதி³பி ஹி கிலேஸானங் பஹானங் ஆதாபனந்தி, தங் ஸம்மாதி³ட்டி²ஆதீ³னம்பி அத்தே²வ. ஆதபஸத்³தோ³ விய பன ஆதாபஸத்³தோ³பி வீரியேவ நிருள்ஹோ. அத² வா படிபக்க²ப்பஹானே ஸம்பயுத்தத⁴ம்மானங் அப்³பு⁴ஸ்ஸஹனவஸேன பவத்தமானஸ்ஸ வீரியஸ்ஸ ஸாதிஸயங் ததா³தாபனந்தி வீரியமேவ ததா² வுச்சதி, ந அஞ்ஞத⁴ம்மா, தஸ்மா ஆதாபோதி வீரியஸ்ஸ நாமங், ஸோ அஸ்ஸ அத்தீ²தி ஆதாபீ. அயஞ்ச ஈகாரோ பஸங்ஸாய அதிஸயஸ்ஸ வா தீ³பகோதி ஆதாபிக்³க³ஹணேன ஸம்மப்பதா⁴னஸமங்கி³தங் த³ஸ்ஸேதி. தேனேவாஹ – ‘‘ஆதாபீதி…பே॰… வீரியேன வீரியவா’’தி. ஸம்பஜானோதி ஸம்பஜஞ்ஞஸங்கா²தேன ஞாணேன ஸமன்னாக³தோ. தேனாஹ – ‘‘அட்டா²ரஸவிதே⁴ன…பே॰… ஸம்மா பஜானந்தோ’’தி. அயங் பனெத்த² வசனத்தோ² – ஸம்மா ஸமந்ததோ ஸாமஞ்ச பஜானந்தோ ஸம்பஜானோ, அஸம்மிஸ்ஸதோ வவத்தா²னே அஞ்ஞத⁴ம்மானுபஸ்ஸிதாபா⁴வேன ஸம்மா அவிபரீதங் ஸப்³பா³காரப்பஜானேன ஸமந்ததோ உபரூபரிவிஸேஸாவஹபா⁴வேன பவத்தியா ஸம்மா பஜானந்தோதி அத்தோ².

    Aṭṭhārasavidhenāti aṭṭhārasavidhā. Satipaṭṭhānabhāvakassāti satipaṭṭhānabhāvaṃ bhāventassa. Tīsu bhavesu kilese ātapetīti ātāpo, vīriyassetaṃ nāmaṃ. Yadipi hi kilesānaṃ pahānaṃ ātāpananti, taṃ sammādiṭṭhiādīnampi attheva. Ātapasaddo viya pana ātāpasaddopi vīriyeva niruḷho. Atha vā paṭipakkhappahāne sampayuttadhammānaṃ abbhussahanavasena pavattamānassa vīriyassa sātisayaṃ tadātāpananti vīriyameva tathā vuccati, na aññadhammā, tasmā ātāpoti vīriyassa nāmaṃ, so assa atthīti ātāpī. Ayañca īkāro pasaṃsāya atisayassa vā dīpakoti ātāpiggahaṇena sammappadhānasamaṅgitaṃ dasseti. Tenevāha – ‘‘ātāpīti…pe… vīriyena vīriyavā’’ti. Sampajānoti sampajaññasaṅkhātena ñāṇena samannāgato. Tenāha – ‘‘aṭṭhārasavidhena…pe… sammā pajānanto’’ti. Ayaṃ panettha vacanattho – sammā samantato sāmañca pajānanto sampajāno, asammissato vavatthāne aññadhammānupassitābhāvena sammā aviparītaṃ sabbākārappajānena samantato uparūparivisesāvahabhāvena pavattiyā sammā pajānantoti attho.

    காயோ ச இத⁴ லுஜ்ஜனப்பலுஜ்ஜனட்டே²ன லோகோதி அதி⁴ப்பேதோதி ஆஹ – ‘‘தஸ்மிங்யேவ காயஸங்கா²தே லோகே’’தி. பஞ்சகாமகு³ணிகதண்ஹந்தி ரூபாதீ³ஸு பஞ்சஸு காமகு³ணேஸு பவத்தமானங் தண்ஹங் . யஸ்மா பனெத்த² அபி⁴ஜ்ஜா²க³ஹணேன காமச்ச²ந்தோ³, தோ³மனஸ்ஸக்³க³ஹணேன ப்³யாபாதோ³ ஸங்க³ஹங் க³ச்ச²தி, தஸ்மா நீவரணபரியாபன்னப³லவத⁴ம்மத்³வயத³ஸ்ஸனேன நீவரணப்பஹானங் வுத்தங் ஹோதீதி வேதி³தப்³ப³ங். விஸேஸேன செத்த² அபி⁴ஜ்ஜா²வினயேன காயஸம்பத்திமூலகஸ்ஸ அனுரோத⁴ஸ்ஸ, தோ³மனஸ்ஸவினயேன காயவிபத்திமூலகஸ்ஸ விரோத⁴ஸ்ஸ, அபி⁴ஜ்ஜா²வினயேன ச காயே அபி⁴ரதியா, தோ³மனஸ்ஸவினயேன காயபா⁴வனாய அனபி⁴ரதியா, அபி⁴ஜ்ஜா²வினயேன காயே அபூ⁴தானங் ஸுப⁴ஸுக²பா⁴வாதீ³னங் பக்கே²பஸ்ஸ, தோ³மனஸ்ஸவினயேன காயே பூ⁴தானங் அஸுபா⁴ஸுக²பா⁴வாதீ³னங் அபனயனஸ்ஸ ச பஹானங் வுத்தங். தேன யோகா³வசரஸ்ஸ யோகா³னுபா⁴வோ யோக³ஸமத்த²தா ச தீ³பிதா ஹோதி. யோகா³னுபா⁴வோ ஹி ஏஸ, யதி³த³ங் அனுரோத⁴விரோத⁴விப்பமுத்தோ அரதிரதிஸஹோ அபூ⁴தபக்கே²பபூ⁴தாபனயனவிரஹிதோ ச ஹோதி. அனுரோத⁴விரோத⁴விப்பமுத்தோ சேஸ அரதிரதிஸஹோ அபூ⁴தங் அபக்கி²பந்தோ பூ⁴தஞ்ச அனபனெந்தோ யோக³ஸமத்தோ² ஹோதீதி. ஸுத்³த⁴ரூபஸம்மஸனமேவ கதி²தந்தி கேவலங் காயானுபஸ்ஸனாபா⁴வதோ வுத்தங்.

    Kāyo ca idha lujjanappalujjanaṭṭhena lokoti adhippetoti āha – ‘‘tasmiṃyeva kāyasaṅkhāte loke’’ti. Pañcakāmaguṇikataṇhanti rūpādīsu pañcasu kāmaguṇesu pavattamānaṃ taṇhaṃ . Yasmā panettha abhijjhāgahaṇena kāmacchando, domanassaggahaṇena byāpādo saṅgahaṃ gacchati, tasmā nīvaraṇapariyāpannabalavadhammadvayadassanena nīvaraṇappahānaṃ vuttaṃ hotīti veditabbaṃ. Visesena cettha abhijjhāvinayena kāyasampattimūlakassa anurodhassa, domanassavinayena kāyavipattimūlakassa virodhassa, abhijjhāvinayena ca kāye abhiratiyā, domanassavinayena kāyabhāvanāya anabhiratiyā, abhijjhāvinayena kāye abhūtānaṃ subhasukhabhāvādīnaṃ pakkhepassa, domanassavinayena kāye bhūtānaṃ asubhāsukhabhāvādīnaṃ apanayanassa ca pahānaṃ vuttaṃ. Tena yogāvacarassa yogānubhāvo yogasamatthatā ca dīpitā hoti. Yogānubhāvo hi esa, yadidaṃ anurodhavirodhavippamutto aratiratisaho abhūtapakkhepabhūtāpanayanavirahito ca hoti. Anurodhavirodhavippamutto cesa aratiratisaho abhūtaṃ apakkhipanto bhūtañca anapanento yogasamattho hotīti. Suddharūpasammasanameva kathitanti kevalaṃ kāyānupassanābhāvato vuttaṃ.

    ஸுகா²தி³பே⁴தா³ஸு வேத³னாஸூதி ஸுக²து³க்க²அது³க்க²மஸுக²ஸாமிஸனிராமிஸபே⁴தா³ஸு வேத³னாஸு. தத்த² ஸுக²யதீதி ஸுகா², ஸம்பயுத்தத⁴ம்மே காயஞ்ச லத்³த⁴ஸ்ஸாதே³ கரோதீதி அத்தோ². ஸுட்டு² வா கா²த³தி, க²னதி வா காயிகங் சேதஸிகஞ்ச ஆபா³த⁴ந்தி ஸுகா², ஸுகரங் ஓகாஸதா³னங் ஏதிஸ்ஸாதி வா ஸுகா². து³க்க²யதீதி து³க்கா², ஸம்பயுத்தத⁴ம்மே காயஞ்ச பீளேதி விபா³த⁴தீதி அத்தோ². து³ட்டு² வா கா²த³தி, க²னதி வா காயிகங் சேதஸிகஞ்ச ஸாதந்தி து³க்கா², து³க்கரங் ஓகாஸதா³னங் ஏதிஸ்ஸாதி வா து³க்கா². து³க்க²ஸுக²ப்படிக்கே²பேன அது³க்க²மஸுகா²தி உபெக்கா² வுத்தா. வேதி³யதி ஆரம்மணரஸங் அனுப⁴வதீதி வேத³னா. வேதி³யமானோதி அனுப⁴வமானோ. ஸுக²ங் வேத³னங் வேதி³யாமீதி பஜானாதீதி காயிகங் வா சேதஸிகங் வா ஸுக²ங் வேத³னங் வேதி³யமானோ ‘‘அஹங் ஸுக²ங் வேத³னங் வேதி³யாமீ’’தி பஜானாதீதி அத்தோ². தத்த² காமங் உத்தானஸெய்யகாபி தா³ரகா த²ஞ்ஞபிவனாதி³காலே ஸுக²ங் வேத³னங் வேதி³யமானா ‘‘ஸுக²ங் வேத³னங் வேதி³யாமா’’தி பஜானந்தி, ந பனேதங் ஏவரூபங் பஜானநங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். ஏவரூபஞ்ஹி ஜானநங் ஸத்துபலத்³தி⁴ங் ந ஜஹதி, அத்தஸஞ்ஞங் ந உக்³கா⁴டேதி, கம்மட்டா²னங் வா ஸதிபட்டா²னபா⁴வனா வா ந ஹோதி. இமஸ்ஸ பன பி⁴க்கு²னோ ஜானநங் ஸத்துபலத்³தி⁴ங் ஜஹதி, அத்தஸஞ்ஞங் உக்³கா⁴டேதி, கம்மட்டா²னஞ்சேவ ஸதிபட்டா²னபா⁴வனா ச ஹோதி. இத³ஞ்ஹி ‘‘கோ வேதி³யதி, தஸ்ஸ வேத³னா, கிங் காரணா வேத³னா’’தி ஏவங் ஸம்பஜானந்தஸ்ஸ வேதி³யனங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங்.

    Sukhādibhedāsu vedanāsūti sukhadukkhaadukkhamasukhasāmisanirāmisabhedāsu vedanāsu. Tattha sukhayatīti sukhā, sampayuttadhamme kāyañca laddhassāde karotīti attho. Suṭṭhu vā khādati, khanati vā kāyikaṃ cetasikañca ābādhanti sukhā, sukaraṃ okāsadānaṃ etissāti vā sukhā. Dukkhayatīti dukkhā, sampayuttadhamme kāyañca pīḷeti vibādhatīti attho. Duṭṭhu vā khādati, khanati vā kāyikaṃ cetasikañca sātanti dukkhā, dukkaraṃ okāsadānaṃ etissāti vā dukkhā. Dukkhasukhappaṭikkhepena adukkhamasukhāti upekkhā vuttā. Vediyati ārammaṇarasaṃ anubhavatīti vedanā. Vediyamānoti anubhavamāno. Sukhaṃ vedanaṃ vediyāmīti pajānātīti kāyikaṃ vā cetasikaṃ vā sukhaṃ vedanaṃ vediyamāno ‘‘ahaṃ sukhaṃ vedanaṃ vediyāmī’’ti pajānātīti attho. Tattha kāmaṃ uttānaseyyakāpi dārakā thaññapivanādikāle sukhaṃ vedanaṃ vediyamānā ‘‘sukhaṃ vedanaṃ vediyāmā’’ti pajānanti, na panetaṃ evarūpaṃ pajānanaṃ sandhāya vuttaṃ. Evarūpañhi jānanaṃ sattupaladdhiṃ na jahati, attasaññaṃ na ugghāṭeti, kammaṭṭhānaṃ vā satipaṭṭhānabhāvanā vā na hoti. Imassa pana bhikkhuno jānanaṃ sattupaladdhiṃ jahati, attasaññaṃ ugghāṭeti, kammaṭṭhānañceva satipaṭṭhānabhāvanā ca hoti. Idañhi ‘‘ko vediyati, tassa vedanā, kiṃ kāraṇā vedanā’’ti evaṃ sampajānantassa vediyanaṃ sandhāya vuttaṃ.

    தத்த² கோ வேதி³யதீதி? ந கோசி ஸத்தோ வா புக்³க³லோ வா வேதி³யதி. கஸ்ஸ வேத³னாதி? ந கஸ்ஸசி ஸத்தஸ்ஸ வா புக்³க³லஸ்ஸ வா வேத³னா. கிங் காரணா வேத³னாதி? வத்து²ஆரம்மணா ச பனஸ்ஸ வேத³னாதி. தஸ்மா ஏஸ ஏவங் பஜானாதி ‘‘தங் தங் ஸுகா²தீ³னங் வத்து²பூ⁴தங் ரூபாதி³ங் ஆரம்மணங் கத்வா வேத³னாவ வேதி³யதி, தங் பன வேத³னாபவத்திங் உபாதா³ய ‘அஹங் வேதி³யாமீ’தி வோஹாரமத்தங் ஹோதீ’’தி. ஏவங் ‘‘ஸுகா²தீ³னங் வத்து²பூ⁴தங் ரூபாதி³ங் ஆரம்மணங் கத்வா வேத³னாவ வேதி³யதீ’’தி ஸல்லக்கெ²ந்தோ ஏஸ ‘‘ஸுக²ங் வேத³னங் வேதி³யாமீ’’தி பஜானாதீதி வேதி³தப்³போ³.

    Tattha ko vediyatīti? Na koci satto vā puggalo vā vediyati. Kassa vedanāti? Na kassaci sattassa vā puggalassa vā vedanā. Kiṃ kāraṇā vedanāti? Vatthuārammaṇā ca panassa vedanāti. Tasmā esa evaṃ pajānāti ‘‘taṃ taṃ sukhādīnaṃ vatthubhūtaṃ rūpādiṃ ārammaṇaṃ katvā vedanāva vediyati, taṃ pana vedanāpavattiṃ upādāya ‘ahaṃ vediyāmī’ti vohāramattaṃ hotī’’ti. Evaṃ ‘‘sukhādīnaṃ vatthubhūtaṃ rūpādiṃ ārammaṇaṃ katvā vedanāva vediyatī’’ti sallakkhento esa ‘‘sukhaṃ vedanaṃ vediyāmī’’ti pajānātīti veditabbo.

    அத² வா ஸுக²ங் வேத³னங் வேதி³யாமீதி பஜானாதீதி ஸுக²வேத³னாக்க²ணே து³க்கா²ய வேத³னாய அபா⁴வதோ ஸுக²ங் வேத³னங் வேதி³யமானோ ‘‘ஸுக²ங் வேத³னங்யேவ வேதி³யாமீ’’தி பஜானாதி. தேன யா புப்³பே³ பூ⁴தபுப்³பா³ து³க்கா² வேத³னா, தஸ்ஸா இதா³னி அபா⁴வதோ இமிஸ்ஸா ச ஸுகா²ய வேத³னாய இதோ பரங் பட²மங் அபா⁴வதோ ‘‘வேத³னா நாம அனிச்சா அத்³து⁴வா விபரிணாமத⁴ம்மா’’தி இதிஹ தத்த² ஸம்பஜானோ ஹோதி. து³க்க²ங் வேத³னங் வேதி³யாமீதி பஜானாதீதிஆதீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோ.

    Atha vā sukhaṃ vedanaṃ vediyāmīti pajānātīti sukhavedanākkhaṇe dukkhāya vedanāya abhāvato sukhaṃ vedanaṃ vediyamāno ‘‘sukhaṃ vedanaṃyeva vediyāmī’’ti pajānāti. Tena yā pubbe bhūtapubbā dukkhā vedanā, tassā idāni abhāvato imissā ca sukhāya vedanāya ito paraṃ paṭhamaṃ abhāvato ‘‘vedanā nāma aniccā addhuvā vipariṇāmadhammā’’ti itiha tattha sampajāno hoti. Dukkhaṃ vedanaṃ vediyāmīti pajānātītiādīsupi eseva nayo.

    ஸாமிஸங் வா ஸுக²ந்திஆதீ³ஸு யஸ்மா கிலேஸேஹி ஆமஸிதப்³ப³தோ ஆமிஸா நாம பஞ்ச காமகு³ணா. ஆரம்மணகரணவஸேன ஸஹ ஆமிஸேஹீதி ஸாமிஸா, தஸ்மா ஸாமிஸா ஸுகா² நாம பஞ்சகாமகு³ணாமிஸனிஸ்ஸிதா ச²ஸு த்³வாரேஸு உப்பன்னா ச²கே³ஹஸ்ஸிதா ஸோமனஸ்ஸவேத³னா. ஸாமிஸா து³க்கா² நாம ச²கே³ஹஸ்ஸிதா தோ³மனஸ்ஸவேத³னா. ஸா ச ச²ஸு த்³வாரேஸு ‘‘இட்டா²ரம்மணங் நானுப⁴விஸ்ஸாமி நானுப⁴வாமீ’’தி விதக்கயதோ உப்பன்னா காமகு³ணனிஸ்ஸிதா தோ³மனஸ்ஸவேத³னா வேதி³தப்³பா³. நிராமிஸா ஸுகா² நாம ச²னெக்க²ம்மஸ்ஸிதா ஸோமனஸ்ஸவேத³னா. ஸா ச ச²ஸு த்³வாரேஸு இட்டா²ரம்மணே ஆபாத²க³தே அனிச்சாதி³வஸேன விபஸ்ஸனங் பட்ட²பெத்வா உஸ்ஸுக்காபேதுங் ஸக்கொந்தஸ்ஸ ‘‘உஸ்ஸக்கிதா மே விபஸ்ஸனா’’தி ஸோமனஸ்ஸஜாதஸ்ஸ உப்பன்னா ஸோமனஸ்ஸவேத³னா த³ட்ட²ப்³பா³.

    Sāmisaṃ vā sukhantiādīsu yasmā kilesehi āmasitabbato āmisā nāma pañca kāmaguṇā. Ārammaṇakaraṇavasena saha āmisehīti sāmisā, tasmā sāmisā sukhā nāma pañcakāmaguṇāmisanissitā chasu dvāresu uppannā chagehassitā somanassavedanā. Sāmisā dukkhā nāma chagehassitā domanassavedanā. Sā ca chasu dvāresu ‘‘iṭṭhārammaṇaṃ nānubhavissāmi nānubhavāmī’’ti vitakkayato uppannā kāmaguṇanissitā domanassavedanā veditabbā. Nirāmisā sukhā nāma chanekkhammassitā somanassavedanā. Sā ca chasu dvāresu iṭṭhārammaṇe āpāthagate aniccādivasena vipassanaṃ paṭṭhapetvā ussukkāpetuṃ sakkontassa ‘‘ussakkitā me vipassanā’’ti somanassajātassa uppannā somanassavedanā daṭṭhabbā.

    நிராமிஸா து³க்கா² நாம ச²னெக்க²ம்மஸ்ஸிதா தோ³மனஸ்ஸவேத³னா. ஸா பன ச²ஸு த்³வாரேஸு இட்டா²ரம்மணே ஆபாத²க³தே அனுத்தரவிமொக்க²ஸங்கா²தஅரியப²லத⁴ம்மேஸு பிஹங் பட்ட²பெத்வா தத³தி⁴க³மாய அனிச்சாதி³வஸேன விபஸ்ஸனங் பட்ட²பெத்வா உஸ்ஸுக்காபேதுங் அஸக்கொந்தஸ்ஸ ‘‘இமம்பி பக்க²ங் இமம்பி மாஸங் இமம்பி ஸங்வச்ச²ரங் விபஸ்ஸனங் உஸ்ஸுக்காபெத்வா அரியபூ⁴மிங் பாபுணிதுங் நாஸக்கி²’’ந்தி அனுஸோசதோ உப்பன்னா தோ³மனஸ்ஸவேத³னா.

    Nirāmisā dukkhā nāma chanekkhammassitā domanassavedanā. Sā pana chasu dvāresu iṭṭhārammaṇe āpāthagate anuttaravimokkhasaṅkhātaariyaphaladhammesu pihaṃ paṭṭhapetvā tadadhigamāya aniccādivasena vipassanaṃ paṭṭhapetvā ussukkāpetuṃ asakkontassa ‘‘imampi pakkhaṃ imampi māsaṃ imampi saṃvaccharaṃ vipassanaṃ ussukkāpetvā ariyabhūmiṃ pāpuṇituṃ nāsakkhi’’nti anusocato uppannā domanassavedanā.

    ஸாமிஸா அது³க்க²மஸுகா² நாம ச²கே³ஹஸ்ஸிதா உபெக்கா²வேத³னா. ஸா ச ச²ஸு த்³வாரேஸு இட்டா²ரம்மணே ஆபாத²க³தே கு³ளபிண்ட³கே நிலீனமக்கி²கா விய ரூபாதீ³னி அனுவத்தமானா தத்தே²வ லக்³கா³ லக்³கி³தா ஹுத்வா உப்பன்னா காமகு³ணனிஸ்ஸிதா உபெக்கா²வேத³னா. நிராமிஸா அது³க்க²மஸுகா² நாம ச²னெக்க²ம்மஸ்ஸிதா உபெக்கா²வேத³னா. ஸா பன ச²ஸு த்³வாரேஸு இட்டா²தி³ஆரம்மணே ஆபாத²க³தே இட்டே² அரஜ்ஜந்தஸ்ஸ, அனிட்டே² அது³ஸ்ஸந்தஸ்ஸ, அஸமபெக்க²னேன அமுய்ஹந்தஸ்ஸ உப்பன்னா விபஸ்ஸனாஞாணஸம்பயுத்தா உபெக்கா²வேத³னா. ஏவங் வுத்தந்தி மஹாஸதிபட்டா²னஸுத்தே வுத்தங். ஸாவ வேத³னா வேதி³தப்³பா³தி லுஜ்ஜனப்பலுஜ்ஜனட்டே²ன ஸா வேத³னா ‘‘லோகோ’’தி வேதி³தப்³பா³.

    Sāmisā adukkhamasukhā nāma chagehassitā upekkhāvedanā. Sā ca chasu dvāresu iṭṭhārammaṇe āpāthagate guḷapiṇḍake nilīnamakkhikā viya rūpādīni anuvattamānā tattheva laggā laggitā hutvā uppannā kāmaguṇanissitā upekkhāvedanā. Nirāmisā adukkhamasukhā nāma chanekkhammassitā upekkhāvedanā. Sā pana chasu dvāresu iṭṭhādiārammaṇe āpāthagate iṭṭhe arajjantassa, aniṭṭhe adussantassa, asamapekkhanena amuyhantassa uppannā vipassanāñāṇasampayuttā upekkhāvedanā. Evaṃ vuttanti mahāsatipaṭṭhānasutte vuttaṃ. Sāva vedanā veditabbāti lujjanappalujjanaṭṭhena sā vedanā ‘‘loko’’ti veditabbā.

    ஏவங் வித்தா²ரிதேதி ‘‘ஸராக³ங் வா சித்தங் ஸராக³ங் சித்தந்தி பஜானாதி, வீதராக³ங் வா சித்தங்…பே॰… ஸதோ³ஸங் வா சித்தங், வீததோ³ஸங் வா சித்தங், ஸமோஹங் வா சித்தங், வீதமோஹங் வா சித்தங், ஸங்கி²த்தங் வா சித்தங், விக்கி²த்தங் வா சித்தங், மஹக்³க³தங் வா சித்தங், அமஹக்³க³தங் வா சித்தங், ஸஉத்தரங் வா சித்தங், அனுத்தரங் வா சித்தங், ஸமாஹிதங் வா சித்தங், அஸமாஹிதங் வா சித்தங், விமுத்தங் வா சித்தங், அவிமுத்தங் வா சித்தந்தி பஜானாதீ’’தி ஏவங் ஸதிபட்டா²னஸுத்தே (தீ³॰ நி॰ 2.381; ம॰ நி॰ 1.114) வித்தா²ரெத்வா த³ஸ்ஸிதே ஸோளஸவிதே⁴ சித்தே.

    Evaṃ vitthāriteti ‘‘sarāgaṃ vā cittaṃ sarāgaṃ cittanti pajānāti, vītarāgaṃ vā cittaṃ…pe… sadosaṃ vā cittaṃ, vītadosaṃ vā cittaṃ, samohaṃ vā cittaṃ, vītamohaṃ vā cittaṃ, saṃkhittaṃ vā cittaṃ, vikkhittaṃ vā cittaṃ, mahaggataṃ vā cittaṃ, amahaggataṃ vā cittaṃ, sauttaraṃ vā cittaṃ, anuttaraṃ vā cittaṃ, samāhitaṃ vā cittaṃ, asamāhitaṃ vā cittaṃ, vimuttaṃ vā cittaṃ, avimuttaṃ vā cittanti pajānātī’’ti evaṃ satipaṭṭhānasutte (dī. ni. 2.381; ma. ni. 1.114) vitthāretvā dassite soḷasavidhe citte.

    தத்த² ஸராக³ந்தி அட்ட²வித⁴ங் லோப⁴ஸஹக³தங். வீதராக³ந்தி லோகியகுஸலாப்³யாகதங். இத³ங் பன யஸ்மா ஸம்மஸனங் ந த⁴ம்மஸமோதா⁴னங், தஸ்மா இத⁴ ஏகபதே³பி லோகுத்தரங் ந லப்³ப⁴தி. ஸேஸானி சத்தாரி அகுஸலசித்தானி நேவ புரிமபத³ங், ந பச்சி²மபத³ங் ப⁴ஜந்தி. ஸதோ³ஸந்தி து³வித⁴ங் தோ³மனஸ்ஸஸஹக³தங். வீததோ³ஸந்தி லோகியகுஸலாப்³யாகதங். ஸேஸானி த³ஸ அகுஸலசித்தானி நேவ புரிமபத³ங், ந பச்சி²மபத³ங் ப⁴ஜந்தி. ஸமோஹந்தி விசிகிச்சா²ஸஹக³தஞ்சேவ உத்³த⁴ச்சஸஹக³தஞ்சாதி து³வித⁴ங். யஸ்மா பன மோஹோ ஸப்³பா³குஸலேஸு உப்பஜ்ஜதி, தஸ்மா ஸேஸானிபி இத⁴ வத்தந்தியேவ. இமஸ்மிஞ்ஞேவ ஹி து³கே த்³வாத³ஸாகுஸலசித்தானி பரியாதி³ன்னானீதி. வீதமோஹந்தி லோகியகுஸலாப்³யாகதங்.

    Tattha sarāganti aṭṭhavidhaṃ lobhasahagataṃ. Vītarāganti lokiyakusalābyākataṃ. Idaṃ pana yasmā sammasanaṃ na dhammasamodhānaṃ, tasmā idha ekapadepi lokuttaraṃ na labbhati. Sesāni cattāri akusalacittāni neva purimapadaṃ, na pacchimapadaṃ bhajanti. Sadosanti duvidhaṃ domanassasahagataṃ. Vītadosanti lokiyakusalābyākataṃ. Sesāni dasa akusalacittāni neva purimapadaṃ, na pacchimapadaṃ bhajanti. Samohanti vicikicchāsahagatañceva uddhaccasahagatañcāti duvidhaṃ. Yasmā pana moho sabbākusalesu uppajjati, tasmā sesānipi idha vattantiyeva. Imasmiññeva hi duke dvādasākusalacittāni pariyādinnānīti. Vītamohanti lokiyakusalābyākataṃ.

    ஸங்கி²த்தந்தி தி²னமித்³தா⁴னுபதிதங். ஏதஞ்ஹி ஸங்குசிதசித்தங் நாம ஆரம்மணே ஸங்கோசவஸேன பவத்தனதோ. விக்கி²த்தந்தி உத்³த⁴ச்சஸஹக³தங். ஏதஞ்ஹி பஸடசித்தங் நாம ஆரம்மணே ஸவிஸேஸங் விக்கே²பவஸேன விஸடபா⁴வேன பவத்தனதோ. மஹக்³க³தந்தி ரூபாவசரங் அரூபாவசரஞ்ச. அமஹக்³க³தந்தி காமாவசரங். ஸஉத்தரந்தி காமாவசரங். அனுத்தரந்தி ரூபாவசரங் அரூபாவசரஞ்ச. தத்ராபி ஸஉத்தரங் ரூபாவசரங், அனுத்தரங் அரூபாவசரமேவ. ஸமாஹிதந்தி யஸ்ஸ அப்பனாஸமாதி⁴ வா உபசாரஸமாதி⁴ வா அத்தி². அஸமாஹிதந்தி உப⁴யஸமாதி⁴விரஹிதங். விமுத்தந்தி தத³ங்க³விக்க²ம்ப⁴னவிமுத்தீஹி விமுத்தங். அவிமுத்தந்தி உப⁴யவிமுத்திரஹிதங். ஸமுச்சே²த³ப்படிப்பஸ்ஸத்³தி⁴னிஸ்ஸரணவிமுத்தீனங் பன இத⁴ ஓகாஸோவ நத்தி², ஓகாஸாபா⁴வோ ச ஸம்மஸனசாரஸ்ஸ அதி⁴ப்பேதத்தா வேதி³தப்³போ³.

    Saṃkhittanti thinamiddhānupatitaṃ. Etañhi saṅkucitacittaṃ nāma ārammaṇe saṅkocavasena pavattanato. Vikkhittanti uddhaccasahagataṃ. Etañhi pasaṭacittaṃ nāma ārammaṇe savisesaṃ vikkhepavasena visaṭabhāvena pavattanato. Mahaggatanti rūpāvacaraṃ arūpāvacarañca. Amahaggatanti kāmāvacaraṃ. Sauttaranti kāmāvacaraṃ. Anuttaranti rūpāvacaraṃ arūpāvacarañca. Tatrāpi sauttaraṃ rūpāvacaraṃ, anuttaraṃ arūpāvacarameva. Samāhitanti yassa appanāsamādhi vā upacārasamādhi vā atthi. Asamāhitanti ubhayasamādhivirahitaṃ. Vimuttanti tadaṅgavikkhambhanavimuttīhi vimuttaṃ. Avimuttanti ubhayavimuttirahitaṃ. Samucchedappaṭippassaddhinissaraṇavimuttīnaṃ pana idha okāsova natthi, okāsābhāvo ca sammasanacārassa adhippetattā veditabbo.

    உபாதா³னஸ்ஸ க²ந்தா⁴ உபாதா³னக்க²ந்தா⁴, உபாதா³னஸ்ஸ பச்சயபூ⁴தா த⁴ம்மபுஞ்ஜா த⁴ம்மராஸயோதி அத்தோ². உபாதா³னேஹி ஆரம்மணகரணாதி³வஸேன உபாதா³தப்³பா³ வா க²ந்தா⁴ உபாதா³னக்க²ந்தா⁴. ச² அஜ்ஜ²த்திகபா³ஹிராயதனானீதி சக்கு² ஸோதங் கா⁴னங் ஜிவ்ஹா காயோ மனோதி இமானி ச² அஜ்ஜ²த்திகாயதனானி சேவ, ரூபங் ஸத்³தோ³ க³ந்தோ⁴ ரஸோ பொ²ட்ட²ப்³போ³ த⁴ம்மாதி இமானி ச² பா³ஹிராயதனானி ச. எத்த² பன லோகுத்தரத⁴ம்மா ந க³ஹேதப்³பா³ ஸம்மஸனசாரஸ்ஸ அதி⁴ப்பேதத்தா. ஸத்த ஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்கா³தி ஸதிஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்கா³த³யோ ஸத்த ஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்கா³. ஸதிஆத³யோ ஹி ஸம்போ³தி⁴ஸ்ஸ, ஸம்போ³தி⁴யா வா அங்கா³தி ஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்கா³. ததா² ஹி ஸம்பு³ஜ்ஜ²தி ஆரத்³த⁴விபஸ்ஸகதோ பட்டா²ய யோகா³வசரோதி ஸம்போ³தி⁴, யாய வா ஸோ ஸதிஆதி³காய ஸத்தத⁴ம்மஸாமக்³கி³யா ஸம்பு³ஜ்ஜ²தி, கிலேஸனித்³தா³தோ உட்டா²தி, ஸச்சானி வா படிவிஜ்ஜ²தி, ஸா த⁴ம்மஸாமக்³கீ³ ஸம்போ³தி⁴, தஸ்ஸ ஸம்போ³தி⁴ஸ்ஸ, தஸ்ஸா வா ஸம்போ³தி⁴யா அங்கா³தி ஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்கா³.

    Upādānassa khandhā upādānakkhandhā, upādānassa paccayabhūtā dhammapuñjā dhammarāsayoti attho. Upādānehi ārammaṇakaraṇādivasena upādātabbā vā khandhā upādānakkhandhā. Cha ajjhattikabāhirāyatanānīti cakkhu sotaṃ ghānaṃ jivhā kāyo manoti imāni cha ajjhattikāyatanāni ceva, rūpaṃ saddo gandho raso phoṭṭhabbo dhammāti imāni cha bāhirāyatanāni ca. Ettha pana lokuttaradhammā na gahetabbā sammasanacārassa adhippetattā. Satta sambojjhaṅgāti satisambojjhaṅgādayo satta sambojjhaṅgā. Satiādayo hi sambodhissa, sambodhiyā vā aṅgāti sambojjhaṅgā. Tathā hi sambujjhati āraddhavipassakato paṭṭhāya yogāvacaroti sambodhi, yāya vā so satiādikāya sattadhammasāmaggiyā sambujjhati, kilesaniddāto uṭṭhāti, saccāni vā paṭivijjhati, sā dhammasāmaggī sambodhi, tassa sambodhissa, tassā vā sambodhiyā aṅgāti sambojjhaṅgā.

    சத்தாரி அரியஸச்சானீதி ‘‘து³க்க²ங் து³க்க²ஸமுத³யோ து³க்க²னிரோதோ⁴ து³க்க²னிரோத⁴கா³மினிபடிபதா³’’தி (ஸங்॰ நி॰ 5.1071-1072) ஏவங் வுத்தானி சத்தாரி அரியஸச்சானி. தத்த² புரிமானி த்³வே ஸச்சானி வட்டங் பவத்திஹேதுபா⁴வதோ. பச்சி²மானி விவட்டங் நிவட்டதத³தி⁴க³மூபாயபா⁴வதோ. தேஸு பி⁴க்கு²னோ வட்டே கம்மட்டா²னாபி⁴னிவேஸோ ஹோதி ஸரூபதோ பரிக்³க³ஹஸம்ப⁴வதோ. விவட்டே நத்தி² அபி⁴னிவேஸோ அவிஸயத்தா அவிஸயத்தே ச பயோஜனாபா⁴வதோ. பஞ்சதா⁴ வுத்தேஸூதி ஸதிபட்டா²னஸுத்தே வுத்தேஸு. ஸுத்³த⁴அரூபஸம்மஸனமேவாதி ரூபேன அமிஸ்ஸிதத்தா கேவலங் அரூபஸம்மஸனமேவ. க²ந்தா⁴யதனஸச்சகொட்டா²ஸானங் பஞ்சக்க²ந்த⁴ஸங்க³ஹதோ ‘‘ரூபாரூபஸம்மஸன’’ந்தி வுத்தங். புப்³ப³பா⁴கி³யானம்பி ஸதிபட்டா²னானங் ஸங்க³ஹிதத்தா ‘‘லோகியலோகுத்தரமிஸ்ஸகானேவ கதி²தானீ’’தி ஆஹ.

    Cattāri ariyasaccānīti ‘‘dukkhaṃ dukkhasamudayo dukkhanirodho dukkhanirodhagāminipaṭipadā’’ti (saṃ. ni. 5.1071-1072) evaṃ vuttāni cattāri ariyasaccāni. Tattha purimāni dve saccāni vaṭṭaṃ pavattihetubhāvato. Pacchimāni vivaṭṭaṃ nivaṭṭatadadhigamūpāyabhāvato. Tesu bhikkhuno vaṭṭe kammaṭṭhānābhiniveso hoti sarūpato pariggahasambhavato. Vivaṭṭe natthi abhiniveso avisayattā avisayatte ca payojanābhāvato. Pañcadhā vuttesūti satipaṭṭhānasutte vuttesu. Suddhaarūpasammasanamevāti rūpena amissitattā kevalaṃ arūpasammasanameva. Khandhāyatanasaccakoṭṭhāsānaṃ pañcakkhandhasaṅgahato ‘‘rūpārūpasammasana’’nti vuttaṃ. Pubbabhāgiyānampi satipaṭṭhānānaṃ saṅgahitattā ‘‘lokiyalokuttaramissakāneva kathitānī’’ti āha.

    394. அனிப்³ப³த்தானந்தி அஜாதானங். பயோக³ங் பரக்கமந்தி எத்த² பு⁴ஸங் யோகோ³ பயோகோ³, பயோகோ³வ பரக்கமோ, பயோக³ஸங்கா²தங் பரக்கமந்தி அத்தோ². சித்தங் உக்கி²பதீதி கோஸஜ்ஜபக்கே² பதிதுங் அபதா³னவஸேன உக்கி²பதி. பதா⁴னவீரியந்தி ஸம்மப்பதா⁴னலக்க²ணப்பத்தவீரியங். லோகியாதி லோகியஸம்மப்பதா⁴னகதா². ஸப்³ப³புப்³ப³பா⁴கே³தி ஸப்³ப³மக்³கா³னங் புப்³ப³பா⁴கே³. கஸ்ஸபஸங்யுத்தபரியாயேனாதி கஸ்ஸபஸங்யுத்தே ஆக³தஸுத்தேன ‘‘உப்பன்னா மே பாபகா அகுஸலா த⁴ம்மா அப்பஹீயமானா அனத்தா²ய ஸங்வத்தெய்யு’’ந்தி (ஸங்॰ நி॰ 2.145) ஆக³தத்தா. ஸா லோகியாதி வேதி³தப்³பா³.

    394.Anibbattānanti ajātānaṃ. Payogaṃ parakkamanti ettha bhusaṃ yogo payogo, payogova parakkamo, payogasaṅkhātaṃ parakkamanti attho. Cittaṃ ukkhipatīti kosajjapakkhe patituṃ apadānavasena ukkhipati. Padhānavīriyanti sammappadhānalakkhaṇappattavīriyaṃ. Lokiyāti lokiyasammappadhānakathā. Sabbapubbabhāgeti sabbamaggānaṃ pubbabhāge. Kassapasaṃyuttapariyāyenāti kassapasaṃyutte āgatasuttena ‘‘uppannā me pāpakā akusalā dhammā appahīyamānā anatthāya saṃvatteyyu’’nti (saṃ. ni. 2.145) āgatattā. Sā lokiyāti veditabbā.

    ஸமத²விபஸ்ஸனாவாதி அவதா⁴ரணேன மக்³க³ங் நிவத்தெத்வா தஸ்ஸ நிவத்தனே காரணங் த³ஸ்ஸெந்தோ, ‘‘மக்³கோ³ பனா’’திஆதி³மாஹ. ஸகிங் உப்பஜ்ஜித்வாதி இத³ங் பூ⁴தகத²னமத்தங். நிருத்³த⁴ஸ்ஸ புன அனுப்பஜ்ஜனதோ ‘‘ந கோசி கு³ணோ’’தி ஆஸங்கெய்யாதி ஆஹ – ‘‘ஸோ ஹீ’’திஆதி³. அனந்தரமேவ யதா² ப²லங் உப்பஜ்ஜதி, ததா² பவத்தியேவஸ்ஸ பச்சயதா³னங். புரிமஸ்மிம்பீதி ‘‘அனுப்பன்னா மே குஸலா த⁴ம்மா உப்பஜ்ஜமானா அனத்தா²ய ஸங்வத்தெய்யு’’ந்தி எத்த²பி. வுத்தந்தி போராணட்ட²கதா²யங். தங் பன ததா²வுத்தவசனங் ந யுத்தங் து³தியஸ்மிங் விய புரிமஸ்மிங் மக்³க³ஸ்ஸ அக்³க³ஹணே காரணாபா⁴வதோ. புரிமஸ்மிங் அக்³க³ஹிதே மக்³கே³ அனுப்பஜ்ஜமானோ மக்³கோ³ அனத்தா²ய ஸங்வத்தெய்யாதி ஆபஜ்ஜெய்ய, ந சேதங் யுத்தங் ஆபஜ்ஜமானே தஸ்மிங் பதா⁴னத்த²ஸம்ப⁴வதோ. சதுகிச்சஸாத⁴னவஸேனாதி அனுப்பன்னாகுஸலானுப்பாத³னாதி³சதுகிச்சஸாத⁴னவஸேன.

    Samathavipassanāvāti avadhāraṇena maggaṃ nivattetvā tassa nivattane kāraṇaṃ dassento, ‘‘maggo panā’’tiādimāha. Sakiṃ uppajjitvāti idaṃ bhūtakathanamattaṃ. Niruddhassa puna anuppajjanato ‘‘na koci guṇo’’ti āsaṅkeyyāti āha – ‘‘so hī’’tiādi. Anantarameva yathā phalaṃ uppajjati, tathā pavattiyevassa paccayadānaṃ. Purimasmimpīti ‘‘anuppannā me kusalā dhammā uppajjamānā anatthāya saṃvatteyyu’’nti etthapi. Vuttanti porāṇaṭṭhakathāyaṃ. Taṃ pana tathāvuttavacanaṃ na yuttaṃ dutiyasmiṃ viya purimasmiṃ maggassa aggahaṇe kāraṇābhāvato. Purimasmiṃ aggahite magge anuppajjamāno maggo anatthāya saṃvatteyyāti āpajjeyya, na cetaṃ yuttaṃ āpajjamāne tasmiṃ padhānatthasambhavato. Catukiccasādhanavasenāti anuppannākusalānuppādanādicatukiccasādhanavasena.

    வுத்தனயேனாதி ‘‘அஸமுதா³சாரவஸேன வா அனநுபூ⁴தாரம்மணவஸேன வா’’திஆதி³னா வுத்தனயேன. விஜ்ஜமானாதி த⁴ரமானஸபா⁴வா. க²ணத்தயபரியாபன்னத்தா உப்பாதா³தி³ஸமங்கி³னோ வத்தமானபா⁴வேன உப்பன்னங் வத்தமானுப்பன்னங். தஞ்ஹி உப்பாத³தோ பட்டா²ய யாவ ப⁴ங்கா³ உத்³த⁴ங் பன்னங் பத்தந்தி நிப்பரியாயதோ ‘‘உப்பன்ன’’ந்தி வுச்சதி. அனுப⁴வித்வா ப⁴வித்வா ச விக³தங் பு⁴த்வாவிக³தங். அனுப⁴வனப⁴வனானி ஹி ப⁴வனஸாமஞ்ஞேன பு⁴த்வா-ஸத்³தே³ன வுத்தானி. ஸாமஞ்ஞமேவ ஹி உபஸக்³கே³ன விஸேஸீயதி. இத⁴ விபாகானுப⁴வனவஸேன ததா³ரம்மணங் அவிபக்கவிபாகஸ்ஸ ஸப்³ப³தா² அவிக³தத்தா ப⁴வித்வாவிக³தமத்தவஸேன கம்மஞ்ச ‘‘பு⁴த்வாவிக³துப்பன்ன’’ந்தி வுத்தங். ந அட்ட²ஸாலினியங் விய ரஜ்ஜனாதி³வஸேன அனுபூ⁴தாபக³தங் ஜவனங் உப்பஜ்ஜித்வா நிருத்³த⁴தாவஸேன பூ⁴தாபக³தஞ்ச ஸங்க²தங் பூ⁴தாபக³துப்பன்னந்தி. தஸ்மா இத⁴ ஓகாஸகதுப்பன்னங் விபாகமேவ வத³தி, ந தத்த² விய கம்மம்பி. அட்ட²ஸாலினியஞ்ஹி பூ⁴தாவிக³துப்பன்னங் ஓகாஸகதுப்பன்னஞ்ச அஞ்ஞதா² த³ஸ்ஸிதங். வுத்தஞ்ஹி தத்த² (த⁴॰ ஸ॰ அட்ட²॰ 1 காமாவசரகுஸலபத³பா⁴ஜனீய) –

    Vuttanayenāti ‘‘asamudācāravasena vā ananubhūtārammaṇavasena vā’’tiādinā vuttanayena. Vijjamānāti dharamānasabhāvā. Khaṇattayapariyāpannattā uppādādisamaṅgino vattamānabhāvena uppannaṃ vattamānuppannaṃ. Tañhi uppādato paṭṭhāya yāva bhaṅgā uddhaṃ pannaṃ pattanti nippariyāyato ‘‘uppanna’’nti vuccati. Anubhavitvā bhavitvā ca vigataṃ bhutvāvigataṃ. Anubhavanabhavanāni hi bhavanasāmaññena bhutvā-saddena vuttāni. Sāmaññameva hi upasaggena visesīyati. Idha vipākānubhavanavasena tadārammaṇaṃ avipakkavipākassa sabbathā avigatattā bhavitvāvigatamattavasena kammañca ‘‘bhutvāvigatuppanna’’nti vuttaṃ. Na aṭṭhasāliniyaṃ viya rajjanādivasena anubhūtāpagataṃ javanaṃ uppajjitvā niruddhatāvasena bhūtāpagatañca saṅkhataṃ bhūtāpagatuppannanti. Tasmā idha okāsakatuppannaṃ vipākameva vadati, na tattha viya kammampi. Aṭṭhasāliniyañhi bhūtāvigatuppannaṃ okāsakatuppannañca aññathā dassitaṃ. Vuttañhi tattha (dha. sa. aṭṭha. 1 kāmāvacarakusalapadabhājanīya) –

    ‘‘ஆரம்மணரஸங் அனுப⁴வித்வா நிருத்³த⁴ங் அனுபூ⁴தாபக³தஸங்கா²தங் குஸலாகுஸலங், உபாதா³தி³த்தயங் அனுப்பத்வா நிருத்³த⁴ங் பூ⁴தாபக³தஸங்கா²தங் ஸேஸஸங்க²தஞ்ச பூ⁴தாபக³துப்பன்னங் நாம. ‘யானிஸ்ஸ தானி புப்³பே³ கதானி கம்மானீ’தி ஏவமாதி³னா நயேன வுத்தங் கம்மங் அதீதம்பி ஸமானங் அஞ்ஞங் விபாகங் படிபா³ஹித்வா அத்தனோ விபாகஸ்ஸோகாஸங் கத்வா டி²தத்தா, ததா²கதோகாஸஞ்ச விபாகங் அனுப்பன்னம்பி ஸமானங் ஏவங் கதே ஓகாஸே ஏகந்தேன உப்பஜ்ஜனதோ ஓகாஸகதுப்பன்னங் நாமா’’தி.

    ‘‘Ārammaṇarasaṃ anubhavitvā niruddhaṃ anubhūtāpagatasaṅkhātaṃ kusalākusalaṃ, upādādittayaṃ anuppatvā niruddhaṃ bhūtāpagatasaṅkhātaṃ sesasaṅkhatañca bhūtāpagatuppannaṃ nāma. ‘Yānissa tāni pubbe katāni kammānī’ti evamādinā nayena vuttaṃ kammaṃ atītampi samānaṃ aññaṃ vipākaṃ paṭibāhitvā attano vipākassokāsaṃ katvā ṭhitattā, tathākatokāsañca vipākaṃ anuppannampi samānaṃ evaṃ kate okāse ekantena uppajjanato okāsakatuppannaṃ nāmā’’ti.

    இத⁴ பன ஸம்மோஹவினோத³னியங் வுத்தனயேனேவ பு⁴த்வாவிக³துப்பன்னங் ஓகாஸகதுப்பன்னஞ்ச த³ஸ்ஸிதங். வுத்தஞ்ஹி, ஸம்மோஹவினோத³னியங் (விப⁴॰ அட்ட²॰ 406) –
