Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரீகா³தா²-அட்ட²கதா² • Therīgāthā-aṭṭhakathā |
3. திகனிபாதோ
3. Tikanipāto
1. அபராஸாமாதே²ரீகா³தா²வண்ணனா
1. Aparāsāmātherīgāthāvaṇṇanā
திகனிபாதே பண்ணவீஸதிவஸ்ஸானீதிஆதி³கா அபராய ஸாமாய தே²ரியா கா³தா². அயம்பி புரிமபு³த்³தே⁴ஸு கதாதி⁴காரா தத்த² தத்த² ப⁴வே விவட்டூபனிஸ்ஸயங் குஸலங் உபசினந்தீ விபஸ்ஸிஸ்ஸ ப⁴க³வதோ காலே சந்த³பா⁴கா³ய நதி³யா தீரே கின்னரயோனியங் நிப்³ப³த்தி. ஸா தத்த² கின்னரேஹி ஸத்³தி⁴ங் கீளாபஸுதா விசரதி. அதே²கதி³வஸங் ஸத்தா² தஸ்ஸா குஸலபீ³ஜரோபனத்த²ங் தத்த² க³ந்த்வா நதீ³தீரே சங்கமி. ஸா ப⁴க³வந்தங் தி³ஸ்வா ஹட்ட²துட்டா² ஸளலபுப்பா²னி ஆதா³ய ஸத்து² ஸந்திகங் க³ந்த்வா வந்தி³த்வா தேஹி புப்பே²ஹி ப⁴க³வந்தங் பூஜேஸி. ஸா தேன புஞ்ஞகம்மேன தே³வமனுஸ்ஸேஸு ஸங்ஸரந்தீ இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ கோஸம்பி³யங் குலக⁴ரே நிப்³ப³த்தித்வா வயப்பத்தா ஸாமாவதியா ஸஹாயிகா ஹுத்வா தஸ்ஸா மதகாலே ஸங்வேக³ஜாதா பப்³ப³ஜித்வா பஞ்சவீஸதி வஸ்ஸானி சித்தஸமாதா⁴னங் அலபி⁴த்வா மஹல்லிகாகாலே ஸுக³தோவாத³ங் லபி⁴த்வா விபஸ்ஸனங் வட்³டெ⁴த்வா ஸஹ படிஸம்பி⁴தா³ஹி அரஹத்தங் பாபுணி. தேன வுத்தங் அபதா³னே (அப॰ தே²ரீ 2.2.22-29) –
Tikanipāte paṇṇavīsativassānītiādikā aparāya sāmāya theriyā gāthā. Ayampi purimabuddhesu katādhikārā tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayaṃ kusalaṃ upacinantī vipassissa bhagavato kāle candabhāgāya nadiyā tīre kinnarayoniyaṃ nibbatti. Sā tattha kinnarehi saddhiṃ kīḷāpasutā vicarati. Athekadivasaṃ satthā tassā kusalabījaropanatthaṃ tattha gantvā nadītīre caṅkami. Sā bhagavantaṃ disvā haṭṭhatuṭṭhā saḷalapupphāni ādāya satthu santikaṃ gantvā vanditvā tehi pupphehi bhagavantaṃ pūjesi. Sā tena puññakammena devamanussesu saṃsarantī imasmiṃ buddhuppāde kosambiyaṃ kulaghare nibbattitvā vayappattā sāmāvatiyā sahāyikā hutvā tassā matakāle saṃvegajātā pabbajitvā pañcavīsati vassāni cittasamādhānaṃ alabhitvā mahallikākāle sugatovādaṃ labhitvā vipassanaṃ vaḍḍhetvā saha paṭisambhidāhi arahattaṃ pāpuṇi. Tena vuttaṃ apadāne (apa. therī 2.2.22-29) –
‘‘சந்த³பா⁴கா³னதீ³தீரே, அஹோஸிங் கின்னரீ ததா³;
‘‘Candabhāgānadītīre, ahosiṃ kinnarī tadā;
அத்³த³ஸாஹங் தே³வதே³வங், சங்கமந்தங் நராஸப⁴ங்.
Addasāhaṃ devadevaṃ, caṅkamantaṃ narāsabhaṃ.
‘‘ஓசினித்வான ஸளலங், பு³த்³த⁴ஸெட்ட²ஸ்ஸதா³ஸஹங்;
‘‘Ocinitvāna saḷalaṃ, buddhaseṭṭhassadāsahaṃ;
உபஸிங்கி⁴ மஹாவீரோ, ஸளலங் தே³வக³ந்தி⁴கங்.
Upasiṅghi mahāvīro, saḷalaṃ devagandhikaṃ.
‘‘படிக்³க³ஹெத்வா ஸம்பு³த்³தோ⁴, விபஸ்ஸீ லோகனாயகோ;
‘‘Paṭiggahetvā sambuddho, vipassī lokanāyako;
உபஸிங்கி⁴ மஹாவீரோ, பெக்க²மானாய மே ததா³.
Upasiṅghi mahāvīro, pekkhamānāya me tadā.
‘‘அஞ்ஜலிங் பக்³க³ஹெத்வான, வந்தி³த்வா த்³விபது³த்தமங்;
‘‘Añjaliṃ paggahetvāna, vanditvā dvipaduttamaṃ;
ஸகங் சித்தங் பஸாதெ³த்வா, ததோ பப்³ப³தமாருஹிங்.
Sakaṃ cittaṃ pasādetvā, tato pabbatamāruhiṃ.
‘‘ஏகனவுதிதோ கப்பே, யங் புப்ப²மத³தி³ங் ததா³;
‘‘Ekanavutito kappe, yaṃ pupphamadadiṃ tadā;
து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, பு³த்³த⁴பூஜாயித³ங் ப²லங்.
Duggatiṃ nābhijānāmi, buddhapūjāyidaṃ phalaṃ.
‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி.
‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… kataṃ buddhassa sāsana’’nti.
அரஹத்தங் பன பத்வா அத்தனோ படிபத்திங் பச்சவெக்கி²த்வா உதா³னவஸேன –
Arahattaṃ pana patvā attano paṭipattiṃ paccavekkhitvā udānavasena –
39.
39.
‘‘பண்ணவீஸதி வஸ்ஸானி, யதோ பப்³ப³ஜிதாய மே;
‘‘Paṇṇavīsati vassāni, yato pabbajitāya me;
நாபி⁴ஜானாமி சித்தஸ்ஸ, ஸமங் லத்³த⁴ங் குதா³சனங்.
Nābhijānāmi cittassa, samaṃ laddhaṃ kudācanaṃ.
40.
40.
‘‘அலத்³தா⁴ சேதஸோ ஸந்திங், சித்தே அவஸவத்தினீ;
‘‘Aladdhā cetaso santiṃ, citte avasavattinī;
ததோ ஸங்வேக³மாபாதி³ங், ஸரித்வா ஜினஸாஸனங்.
Tato saṃvegamāpādiṃ, saritvā jinasāsanaṃ.
41.
41.
‘‘ப³ஹூஹி து³க்க²த⁴ம்மேஹி, அப்பமாத³ரதாய மே;
‘‘Bahūhi dukkhadhammehi, appamādaratāya me;
தண்ஹக்க²யோ அனுப்பத்தோ, கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்;
Taṇhakkhayo anuppatto, kataṃ buddhassa sāsanaṃ;
அஜ்ஜ மே ஸத்தமீ ரத்தி, யதோ தண்ஹா விஸோஸிதா’’தி. –
Ajja me sattamī ratti, yato taṇhā visositā’’ti. –
இமா கா³தா² அபா⁴ஸி.
Imā gāthā abhāsi.
தத்த² சித்தஸ்ஸ ஸமந்தி சித்தஸ்ஸ வூபஸமங், சேதோஸமத²மக்³க³ப²லஸமாதீ⁴தி அத்தோ².
Tattha cittassa samanti cittassa vūpasamaṃ, cetosamathamaggaphalasamādhīti attho.
ததோதி தஸ்மா சித்தவஸங் வத்தேதுங் அஸமத்த²பா⁴வதோ. ஸங்வேக³மாபாதி³ந்தி ஸத்த²ரி த⁴ரந்தேபி பப்³ப³ஜிதகிச்சங் மத்த²கங் பாபேதுங் அஸக்கொந்தீ பச்சா² கத²ங் பாபயிஸ்ஸாமீதி ஸங்வேக³ங் ஞாணுத்ராஸங் ஆபஜ்ஜிங். ஸரித்வா ஜினஸாஸனந்தி காணகச்ச²போபமாதி³ஸத்து²ஓவாத³ங் (ஸங்॰ நி॰ 5.1117; ம॰ நி॰ 3.252) அனுஸ்ஸரித்வா. ஸேஸங் வுத்தனயமேவ.
Tatoti tasmā cittavasaṃ vattetuṃ asamatthabhāvato. Saṃvegamāpādinti satthari dharantepi pabbajitakiccaṃ matthakaṃ pāpetuṃ asakkontī pacchā kathaṃ pāpayissāmīti saṃvegaṃ ñāṇutrāsaṃ āpajjiṃ. Saritvā jinasāsananti kāṇakacchapopamādisatthuovādaṃ (saṃ. ni. 5.1117; ma. ni. 3.252) anussaritvā. Sesaṃ vuttanayameva.
அபராஸாமாதே²ரீகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.
Aparāsāmātherīgāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரீகா³தா²பாளி • Therīgāthāpāḷi / 1. அபராஸாமாதே²ரீகா³தா² • 1. Aparāsāmātherīgāthā