Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā |
ஆபத்திபடிகம்மவிதி⁴கதா²
Āpattipaṭikammavidhikathā
169. ப⁴க³வதா பஞ்ஞத்தங் ‘‘ந ஸாபத்திகேன உபோஸதோ² காதப்³போ³’’தி இத³ங் ‘‘யஸ்ஸ ஸியா ஆபத்தீ’’திஆதி³வசனேனேவ பாரிஸுத்³தி⁴தா³னபஞ்ஞாபனேன ச பாரிஸுத்³தி⁴உபோஸத²பஞ்ஞாபனேன ச பஞ்ஞத்தங் ஹோதீதி வேதி³தப்³ப³ங். இத்த²ன்னாமங் ஆபத்திந்தி து²ல்லச்சயாதீ³ஸு ஏகிஸ்ஸா நாமங் க³ஹெத்வா ‘‘து²ல்லச்சயங் ஆபத்திங் பாசித்தியங் ஆபத்தி’’ந்தி ஏவங் வத்தப்³ப³ங். தங் படிதே³ஸேமீதி இத³ங் ‘‘தங் தும்ஹமூலே, தங் துய்ஹமூலே படிதே³ஸேமீ’’தி வுத்தேபி ஸுவுத்தமேவ ஹோதி. பஸ்ஸஸீதி இத³ஞ்ச ‘‘பஸ்ஸஸி ஆவுஸோ தங் ஆபத்திங், பஸ்ஸத² ப⁴ந்தே தங் ஆபத்தி’’ந்தி ஏவங் வத்தப்³ப³ங். ஆம பஸ்ஸாமீதி இத³ங் பன ‘‘ஆம ப⁴ந்தே பஸ்ஸாமி, ஆம ஆவுஸோ பஸ்ஸாமீ’’தி ஏவங் வுத்தம்பி ஸுவுத்தமேவ ஹோதி. ஆயதிங் ஸங்வரெய்யாஸீதி எத்த² பன ஸசே வுட்³ட⁴தரோ ‘‘ஆயதிங் ஸங்வரெய்யாதா²’’தி வத்தப்³போ³. ஏவங் வுத்தேன பன ‘‘ஸாது⁴ ஸுட்டு² ஸங்வரிஸ்ஸாமீ’’தி வத்தப்³ப³மேவ.
169.Bhagavatā paññattaṃ ‘‘na sāpattikena uposatho kātabbo’’ti idaṃ ‘‘yassa siyā āpattī’’tiādivacaneneva pārisuddhidānapaññāpanena ca pārisuddhiuposathapaññāpanena ca paññattaṃ hotīti veditabbaṃ. Itthannāmaṃ āpattinti thullaccayādīsu ekissā nāmaṃ gahetvā ‘‘thullaccayaṃ āpattiṃ pācittiyaṃ āpatti’’nti evaṃ vattabbaṃ. Taṃ paṭidesemīti idaṃ ‘‘taṃ tumhamūle, taṃ tuyhamūle paṭidesemī’’ti vuttepi suvuttameva hoti. Passasīti idañca ‘‘passasi āvuso taṃ āpattiṃ, passatha bhante taṃ āpatti’’nti evaṃ vattabbaṃ. Āma passāmīti idaṃ pana ‘‘āma bhante passāmi, āma āvuso passāmī’’ti evaṃ vuttampi suvuttameva hoti. Āyatiṃ saṃvareyyāsīti ettha pana sace vuḍḍhataro ‘‘āyatiṃ saṃvareyyāthā’’ti vattabbo. Evaṃ vuttena pana ‘‘sādhu suṭṭhu saṃvarissāmī’’ti vattabbameva.
யதா³ நிப்³பே³மதிகோதி எத்த² ஸசே பனேஸ நிப்³பே³மதிகோ ந ஹோதி, வத்து²ங் கித்தெத்வாவ தே³ஸேதுங் வட்டதீதி அந்த⁴கட்ட²கதா²யங் வுத்தங். தத்ராயங் தே³ஸனாவிதி⁴ – ஸசே மேக⁴ச்ச²ன்னே ஸூரியே ‘‘காலோ நு கோ² நோ’’தி வேமதிகோ பு⁴ஞ்ஜதி, தேன பி⁴க்கு²னா ‘‘அஹங் ப⁴ந்தே வேமதிகோ பு⁴ஞ்ஜிங்’’, ஸசே காலோ அத்தி², ‘‘ஸம்ப³ஹுலா து³க்கடா ஆபத்தியோ ஆபன்னொம்ஹி, நோ சே அத்தி², ‘‘ஸம்ப³ஹுலா பாசித்தியா ஆபன்னொம்ஹீ’’தி ஏவங் வத்து²ங் கித்தெத்வா ‘‘அஹங் ப⁴ந்தே யா தஸ்மிங் வத்து²ஸ்மிங் ஸம்ப³ஹுலா து³க்கடா வா பாசித்தியா வா ஆபத்தியோ ஆபன்னோ, தா தும்ஹமூலே படிதே³ஸேமீ’’தி வத்தப்³ப³ங். ஏஸ நயோ ஸப்³பா³பத்தீஸு.
Yadā nibbematikoti ettha sace panesa nibbematiko na hoti, vatthuṃ kittetvāva desetuṃ vaṭṭatīti andhakaṭṭhakathāyaṃ vuttaṃ. Tatrāyaṃ desanāvidhi – sace meghacchanne sūriye ‘‘kālo nu kho no’’ti vematiko bhuñjati, tena bhikkhunā ‘‘ahaṃ bhante vematiko bhuñjiṃ’’, sace kālo atthi, ‘‘sambahulā dukkaṭā āpattiyo āpannomhi, no ce atthi, ‘‘sambahulā pācittiyā āpannomhī’’ti evaṃ vatthuṃ kittetvā ‘‘ahaṃ bhante yā tasmiṃ vatthusmiṃ sambahulā dukkaṭā vā pācittiyā vā āpattiyo āpanno, tā tumhamūle paṭidesemī’’ti vattabbaṃ. Esa nayo sabbāpattīsu.
ந பி⁴க்க²வே ஸபா⁴கா³ ஆபத்தீதி எத்த² யங் த்³வேபி ஜனா விகாலபோ⁴ஜனாதி³னா ஸபா⁴க³வத்து²னா ஆபத்திங் ஆபஜ்ஜந்தி, ஏவரூபா வத்து²ஸபா⁴கா³ ‘‘ஸபா⁴கா³’’தி வுச்சதி. விகாலபோ⁴ஜனப்பச்சயா ஆபன்னங் பன அனதிரித்தபோ⁴ஜனபச்சயா ஆபன்னஸ்ஸ ஸந்திகே தே³ஸேதுங் வட்டதி. யாபி சாயங் வத்து²ஸபா⁴கா³, ஸாபி தே³ஸிதா ஸுதே³ஸிதாவ. அஞ்ஞங் பன தே³ஸனபச்சயா தே³ஸகோ, படிக்³க³ஹணப்பச்சயா படிக்³க³ஹகோ சாதி உபோ⁴பி து³க்கடங் ஆபஜ்ஜந்தி, தங் நானாவத்து²கங் ஹோதி, தஸ்மா அஞ்ஞமஞ்ஞங் தே³ஸேதுங் வட்டதி.
Na bhikkhave sabhāgā āpattīti ettha yaṃ dvepi janā vikālabhojanādinā sabhāgavatthunā āpattiṃ āpajjanti, evarūpā vatthusabhāgā ‘‘sabhāgā’’ti vuccati. Vikālabhojanappaccayā āpannaṃ pana anatirittabhojanapaccayā āpannassa santike desetuṃ vaṭṭati. Yāpi cāyaṃ vatthusabhāgā, sāpi desitā sudesitāva. Aññaṃ pana desanapaccayā desako, paṭiggahaṇappaccayā paṭiggahako cāti ubhopi dukkaṭaṃ āpajjanti, taṃ nānāvatthukaṃ hoti, tasmā aññamaññaṃ desetuṃ vaṭṭati.
170. ஸாமந்தோ பி⁴க்கு² ஏவமஸ்ஸ வசனீயோதி எத்த² ஸபா⁴கோ³யேவ வத்தப்³போ³. விஸபா⁴க³ஸ்ஸ ஹி வுச்சமானே ப⁴ண்ட³னகலஹஸங்க⁴பே⁴தா³தீ³னிபி ஹொந்தி, தஸ்மா தஸ்ஸ அவத்வா ‘‘இதோ வுட்ட²ஹித்வா படிகரிஸ்ஸாமீ’’தி ஆபோ⁴க³ங் கத்வா உபோஸதோ² காதப்³போ³தி அந்த⁴கட்ட²கதா²யங் வுத்தங்.
170.Sāmanto bhikkhu evamassa vacanīyoti ettha sabhāgoyeva vattabbo. Visabhāgassa hi vuccamāne bhaṇḍanakalahasaṅghabhedādīnipi honti, tasmā tassa avatvā ‘‘ito vuṭṭhahitvā paṭikarissāmī’’ti ābhogaṃ katvā uposatho kātabboti andhakaṭṭhakathāyaṃ vuttaṃ.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi
92. ஆபத்திபடிகம்மவிதி⁴ • 92. Āpattipaṭikammavidhi
93. ஆபத்திஆவிகரணவிதி⁴ • 93. Āpattiāvikaraṇavidhi
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ஆபத்திபடிகம்மவிதி⁴கதா²வண்ணனா • Āpattipaṭikammavidhikathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / ஆபத்திபடிகம்மவிதி⁴கதா²தி³வண்ணனா • Āpattipaṭikammavidhikathādivaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / ச²ந்த³தா³னகதா²தி³வண்ணனா • Chandadānakathādivaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 92. ஆபத்திபடிகம்மவிதி⁴கதா² • 92. Āpattipaṭikammavidhikathā