Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā |
ஆபத்திபடிகம்மவிதி⁴கதா²வண்ணனா
Āpattipaṭikammavidhikathāvaṇṇanā
169. நனு ச ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, ஸாபத்திகேன உபோஸதோ² காதப்³போ³, யோ கரெய்ய, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸா’’தி ஏவங் ஸாபத்திகஸ்ஸ உபோஸத²கரணே விஸுங் பஞ்ஞத்தா ஆபத்தி ந தி³ஸ்ஸதி, தஸ்மா ப⁴க³வதா பஞ்ஞத்தங் ‘‘ந ஸாபத்திகேன உபோஸதோ² காதப்³போ³’’தி இத³ங் கஸ்மா வுத்தந்தி ஆஹ ‘‘யஸ்ஸ ஸியா ஆபத்தி…பே॰… பஞ்ஞத்தங் ஹோதீதி வேதி³தப்³ப³’’ந்தி. கிஞ்சாபி விஸுங் பஞ்ஞத்தா ஆபத்தி ந தி³ஸ்ஸதி, அத² கோ² ‘‘யஸ்ஸ ஸியா ஆபத்தி, ஸோ ஆவிகரெய்யா’’திஆதி³ங் வத³ந்தேன அத்த²தோ பஞ்ஞத்தாயேவாதி அதி⁴ப்பாயோ.
169. Nanu ca ‘‘na, bhikkhave, sāpattikena uposatho kātabbo, yo kareyya, āpatti dukkaṭassā’’ti evaṃ sāpattikassa uposathakaraṇe visuṃ paññattā āpatti na dissati, tasmā bhagavatā paññattaṃ ‘‘na sāpattikena uposatho kātabbo’’ti idaṃ kasmā vuttanti āha ‘‘yassa siyā āpatti…pe… paññattaṃ hotīti veditabba’’nti. Kiñcāpi visuṃ paññattā āpatti na dissati, atha kho ‘‘yassa siyā āpatti, so āvikareyyā’’tiādiṃ vadantena atthato paññattāyevāti adhippāyo.
பாரிஸுத்³தி⁴தா³னபஞ்ஞாபனேன சாதி இமினாவ ‘‘ஸாபத்திகேன பாரிஸுத்³தி⁴பி ந தா³தப்³பா³’’தி தீ³பிதங் ஹோதி. ந ஹி ஸாபத்திகோ ஸமானோ ‘‘பாரிஸுத்³தி⁴ங் த³ம்மி, பாரிஸுத்³தி⁴ங் மே ஹர, பாரிஸுத்³தி⁴ங் மே ஆரோசேஹீ’’தி வத்துமரஹதி. தஸ்மா பாரிஸுத்³தி⁴ங் தெ³ந்தேன பட²மங் ஸந்தீ ஆபத்தி தே³ஸேதப்³பா³ ‘‘அஹங், ஆவுஸோ, இத்த²ன்னாமாய ஆபத்தியா வேமதிகோ, யதா³ நிப்³பே³மதிகோ ப⁴விஸ்ஸாமி, ததா³ தங் ஆபத்திங் படிகரிஸ்ஸாமீ’’தி வத்வா உபோஸதோ² காதப்³போ³. ‘‘பாதிமொக்க²ங் ஸோதப்³ப³’’ந்தி வசனதோ யாவ நிப்³பே³மதிகோ ந ஹோதி, தாவ ஸபா⁴கா³பத்திங் படிக்³க³ஹேதுங் ந லப⁴தி, அஞ்ஞேஸஞ்ச கம்மானங் பரிஸுத்³தோ⁴ நாம ஹோதி. ‘‘புன நிப்³பே³மதிகோ ஹுத்வா தே³ஸேதப்³ப³ங் ந சா’’தி நேவ பாளியங் ந அட்ட²கதா²யங் அத்தி², தே³ஸிதே பன தோ³ஸோ நத்தி². ‘‘இதோ வுட்ட²ஹித்வா படிகரிஸ்ஸாமீதி எத்தா²பி ஏஸேவ நயோ’’தி க³ண்டி²பதே³ஸு வுத்தங். யதா² ஸப்³போ³ ஸங்கோ⁴ ஸபா⁴கா³பத்திங் ஆபஜ்ஜித்வா ‘‘ஸுணாது மே ப⁴ந்தே, ஸங்கோ⁴…பே॰… படிகரிஸ்ஸதீ’’தி ஞத்திங் ட²பெத்வா உபோஸத²ங் காதுங் லப⁴தி, ஏவங் தீஹி ‘‘ஸுணந்து மே ஆயஸ்மந்தா, இமே பி⁴க்கூ² ஸபா⁴க³ங் ஆபத்திங் ஆபன்னா. யதா³ அஞ்ஞங் பி⁴க்கு²ங் ஸுத்³த⁴ங் அனாபத்திகங் பஸ்ஸிஸ்ஸந்தி, ததா³ தஸ்ஸ ஸந்திகே தங் ஆபத்திங் படிகரிஸ்ஸந்தீ’’தி க³ணஞத்திங் ட²பெத்வா, த்³வீஹி அஞ்ஞமஞ்ஞங் ஆரோசெத்வா உபோஸத²ங் காதுங் வட்டதி. ஏகேனபி ‘‘பரிஸுத்³த⁴ங் லபி⁴த்வா படிகரிஸ்ஸாமீ’’தி ஆபோ⁴க³ங் கத்வா காதுங் வட்டதீதி ச வத³ந்தி.
Pārisuddhidānapaññāpanena cāti imināva ‘‘sāpattikena pārisuddhipi na dātabbā’’ti dīpitaṃ hoti. Na hi sāpattiko samāno ‘‘pārisuddhiṃ dammi, pārisuddhiṃ me hara, pārisuddhiṃ me ārocehī’’ti vattumarahati. Tasmā pārisuddhiṃ dentena paṭhamaṃ santī āpatti desetabbā ‘‘ahaṃ, āvuso, itthannāmāya āpattiyā vematiko, yadā nibbematiko bhavissāmi, tadā taṃ āpattiṃ paṭikarissāmī’’ti vatvā uposatho kātabbo. ‘‘Pātimokkhaṃ sotabba’’nti vacanato yāva nibbematiko na hoti, tāva sabhāgāpattiṃ paṭiggahetuṃ na labhati, aññesañca kammānaṃ parisuddho nāma hoti. ‘‘Puna nibbematiko hutvā desetabbaṃ na cā’’ti neva pāḷiyaṃ na aṭṭhakathāyaṃ atthi, desite pana doso natthi. ‘‘Ito vuṭṭhahitvā paṭikarissāmīti etthāpi eseva nayo’’ti gaṇṭhipadesu vuttaṃ. Yathā sabbo saṅgho sabhāgāpattiṃ āpajjitvā ‘‘suṇātu me bhante, saṅgho…pe… paṭikarissatī’’ti ñattiṃ ṭhapetvā uposathaṃ kātuṃ labhati, evaṃ tīhi ‘‘suṇantu me āyasmantā, ime bhikkhū sabhāgaṃ āpattiṃ āpannā. Yadā aññaṃ bhikkhuṃ suddhaṃ anāpattikaṃ passissanti, tadā tassa santike taṃ āpattiṃ paṭikarissantī’’ti gaṇañattiṃ ṭhapetvā, dvīhi aññamaññaṃ ārocetvā uposathaṃ kātuṃ vaṭṭati. Ekenapi ‘‘parisuddhaṃ labhitvā paṭikarissāmī’’ti ābhogaṃ katvā kātuṃ vaṭṭatīti ca vadanti.
ஆபத்திபடிகம்மவிதி⁴கதா²வண்ணனா நிட்டி²தா.
Āpattipaṭikammavidhikathāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi / 92. ஆபத்திபடிகம்மவிதி⁴ • 92. Āpattipaṭikammavidhi
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā / ஆபத்திபடிகம்மவிதி⁴கதா² • Āpattipaṭikammavidhikathā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / ஆபத்திபடிகம்மவிதி⁴கதா²தி³வண்ணனா • Āpattipaṭikammavidhikathādivaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / ச²ந்த³தா³னகதா²தி³வண்ணனா • Chandadānakathādivaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 92. ஆபத்திபடிகம்மவிதி⁴கதா² • 92. Āpattipaṭikammavidhikathā