Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / இதிவுத்தகபாளி • Itivuttakapāḷi |
11. ஆபாயிகஸுத்தங்
11. Āpāyikasuttaṃ
48. வுத்தஞ்ஹேதங் ப⁴க³வதா, வுத்தமரஹதாதி மே ஸுதங் –
48. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –
‘‘த்³வேமே, பி⁴க்க²வே, ஆபாயிகா நேரயிகா இத³மப்பஹாய. கதமே த்³வே? யோ ச அப்³ரஹ்மசாரீ ப்³ரஹ்மசாரிபடிஞ்ஞோ, யோ ச பரிபுண்ணங் பரிஸுத்³த⁴ங் ப்³ரஹ்மசரியங் சரந்தங் அமூலகேன அப்³ரஹ்மசரியேன அனுத்³த⁴ங்ஸேதி. இமே கோ², பி⁴க்க²வே, த்³வே ஆபாயிகா நேரயிகா இத³மப்பஹாயா’’தி. ஏதமத்த²ங் ப⁴க³வா அவோச. தத்தே²தங் இதி வுச்சதி –
‘‘Dveme, bhikkhave, āpāyikā nerayikā idamappahāya. Katame dve? Yo ca abrahmacārī brahmacāripaṭiñño, yo ca paripuṇṇaṃ parisuddhaṃ brahmacariyaṃ carantaṃ amūlakena abrahmacariyena anuddhaṃseti. Ime kho, bhikkhave, dve āpāyikā nerayikā idamappahāyā’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –
‘‘அபூ⁴தவாதீ³ நிரயங் உபேதி, யோ வாபி கத்வா ந கரோமி சாஹ;
‘‘Abhūtavādī nirayaṃ upeti, yo vāpi katvā na karomi cāha;
உபோ⁴பி தே பேச்ச ஸமா ப⁴வந்தி, நிஹீனகம்மா மனுஜா பரத்த².
Ubhopi te pecca samā bhavanti, nihīnakammā manujā parattha.
‘‘காஸாவகண்டா² ப³ஹவோ, பாபத⁴ம்மா அஸஞ்ஞதா;
‘‘Kāsāvakaṇṭhā bahavo, pāpadhammā asaññatā;
பாபா பாபேஹி கம்மேஹி, நிரயங் தே உபபஜ்ஜரே.
Pāpā pāpehi kammehi, nirayaṃ te upapajjare.
‘‘ஸெய்யோ அயோகு³ளோ பு⁴த்தோ, தத்தோ அக்³கி³ஸிகூ²பமோ;
‘‘Seyyo ayoguḷo bhutto, tatto aggisikhūpamo;
யஞ்சே பு⁴ஞ்ஜெய்ய து³ஸ்ஸீலோ, ரட்ட²பிண்ட³மஸஞ்ஞதோ’’தி.
Yañce bhuñjeyya dussīlo, raṭṭhapiṇḍamasaññato’’ti.
அயம்பி அத்தோ² வுத்தோ ப⁴க³வதா, இதி மே ஸுதந்தி. ஏகாத³ஸமங்.
Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Ekādasamaṃ.
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / இதிவுத்தக-அட்ட²கதா² • Itivuttaka-aṭṭhakathā / 11. ஆபாயிகஸுத்தவண்ணனா • 11. Āpāyikasuttavaṇṇanā