Ediţia în limba română
    News / Sănătate

    Aportul mai mare de peşte poate creşte nivelul de colesterol bun


    Oamenii de ştiinţă de la University of Eastern Finland au finalizat un studiu care confirmă faptul că un aport crescut de peşte gras creşte numărul de particule mari HDL, numit şi colesterol bun. Persoanele care au crescut aportul de peşte la un minimum de 3-4 mese pe săptămână au avut mai mult colesterol bun, HDL, în sânge decât cei care au mâncat mai rar peşte.



    Somon. Foto: Blu3d/Wikimedia Commons


    Consumul de peşte era cunoscut ca fiind benefic pentru sănătate, dar mecanismele prin care grăsimile şi alţi nutrienţi care se găsesc în peşte lucrează în corpul uman nu sunt pe deplin cunoscute.

    Particulele mari de HDL sunt eficiente în curăţarea depunerilor de colesterol de pe pereţii arterelor. În mod tradiţional, colesterolul este împărţit în colesterol rau, LDL, şi colesterol bun, HDL, dar particulele de lipoproteine din sânge se împart de fapt în 14 clase diferite.

    Participanţii la studiu au crescut aportul de peşte în alimentaţia lor, bazându-se mai ales pe peştele gras, somon, păstrăv curcubeu, hering. Nu s-a folosit în tot acest timp untul sau smântâna din lapte în prepararea hranei.

    Studiul nu oferă şi un răspuns la întrebarea dacă un aport de peşte slab, cu un conţinut mic de grăsimi ar da un efect similar. Într-un studiu anterior s-a remarcat faptul că acest tip de peşte poate avea alte beneficii pentru sănătate, cum ar fi scăderea tensiunii arteriale.

    Cercetătorii au subliniat că o abordare dietetică pentru tratamentul unui nivel crescut de colesterol sau de colesterol LDL este importantă.

    GH. MĂNOIU | 19 MARTIE 2014




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetători de la Universitatea din Cambridge au examinat relaţia între nivelurile sanguine de acizi graşi saturaţi diferiţi şi riscul de diabet zaharat de tip 2 ce poate fi dezvoltat mai târziu în viaţă şi au constatat că acizi graşi saturaţi pot fi asociaţi atât cu creşterea cât şi cu scăderea riscului de dezvoltare a bolii, în funcţie de tipul de acizi graşi prezenţi în sânge.
    Conform cercetărilor specialiştilor de la Washington University School of Medicine din St. Louis şi University of Pennsylvania, există o conexiune extrem de puternică între problemele de somn şi bolile neurodegenerative. Lipsa de somn creşte riscul de Alzheimer şi perturbarea tiparelor de somn este printre primele semne ale acestei maladii.
    Cercetătorii din Danemarca au descoperit că unele medicamente anti-inflamatorii, pot îmbunătăţi simptomele de depresie clinică.
    Un regim bogat în flavonoide, substanţe naturale prezente în boabele de cacao, ar putea să frâneze declinul cognitiv ce apare cu vârsta.
    Un tratament pentru infecţii oculare vechi de 1000 de ani ar putea deţine cheia pentru distrugerea microbilor rezistenţi la antibiotice.
    Cercetătorii elveţieni de la Spitalul Universitar din Zürich testează folosirea oxigenului în tratarea cancerului.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact