Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    6. அப்பகஸுத்தங்

    6. Appakasuttaṃ

    117. ஸாவத்தி²னிதா³னங். ஏகமந்தங் நிஸின்னோ கோ² ராஜா பஸேனதி³ கோஸலோ ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘இத⁴ மய்ஹங், ப⁴ந்தே, ரஹோக³தஸ்ஸ படிஸல்லீனஸ்ஸ ஏவங் சேதஸோ பரிவிதக்கோ உத³பாதி³ – ‘அப்பகா தே ஸத்தா லோகஸ்மிங் யே உளாரே உளாரே போ⁴கே³ லபி⁴த்வா ந சேவ மஜ்ஜந்தி, ந ச பமஜ்ஜந்தி, ந ச காமேஸு கே³த⁴ங் ஆபஜ்ஜந்தி, ந ச ஸத்தேஸு விப்படிபஜ்ஜந்தி. அத² கோ² ஏதேவ ப³ஹுதரா ஸத்தா லோகஸ்மிங் யே உளாரே உளாரே போ⁴கே³ லபி⁴த்வா மஜ்ஜந்தி சேவ பமஜ்ஜந்தி , ச காமேஸு ச கே³த⁴ங் ஆபஜ்ஜந்தி, ஸத்தேஸு ச விப்படிபஜ்ஜந்தீ’’’தி.

    117. Sāvatthinidānaṃ. Ekamantaṃ nisinno kho rājā pasenadi kosalo bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘idha mayhaṃ, bhante, rahogatassa paṭisallīnassa evaṃ cetaso parivitakko udapādi – ‘appakā te sattā lokasmiṃ ye uḷāre uḷāre bhoge labhitvā na ceva majjanti, na ca pamajjanti, na ca kāmesu gedhaṃ āpajjanti, na ca sattesu vippaṭipajjanti. Atha kho eteva bahutarā sattā lokasmiṃ ye uḷāre uḷāre bhoge labhitvā majjanti ceva pamajjanti , ca kāmesu ca gedhaṃ āpajjanti, sattesu ca vippaṭipajjantī’’’ti.

    ‘‘ஏவமேதங், மஹாராஜ, ஏவமேதங், மஹாராஜ! அப்பகா தே, மஹாராஜ, ஸத்தா லோகஸ்மிங், யே உளாரே உளாரே போ⁴கே³ லபி⁴த்வா ந சேவ மஜ்ஜந்தி, ந ச பமஜ்ஜந்தி, ந ச காமேஸு கே³த⁴ங் ஆபஜ்ஜந்தி, ந ச ஸத்தேஸு விப்படிபஜ்ஜந்தி. அத² கோ² ஏதேவ ப³ஹுதரா ஸத்தா லோகஸ்மிங், யே உளாரே உளாரே போ⁴கே³ லபி⁴த்வா மஜ்ஜந்தி சேவ பமஜ்ஜந்தி ச காமேஸு ச கே³த⁴ங் ஆபஜ்ஜந்தி, ஸத்தேஸு ச விப்படிபஜ்ஜந்தீ’’தி. இத³மவோச…பே॰…

    ‘‘Evametaṃ, mahārāja, evametaṃ, mahārāja! Appakā te, mahārāja, sattā lokasmiṃ, ye uḷāre uḷāre bhoge labhitvā na ceva majjanti, na ca pamajjanti, na ca kāmesu gedhaṃ āpajjanti, na ca sattesu vippaṭipajjanti. Atha kho eteva bahutarā sattā lokasmiṃ, ye uḷāre uḷāre bhoge labhitvā majjanti ceva pamajjanti ca kāmesu ca gedhaṃ āpajjanti, sattesu ca vippaṭipajjantī’’ti. Idamavoca…pe…

    ‘‘ஸாரத்தா காமபோ⁴கே³ஸு, கி³த்³தா⁴ காமேஸு முச்சி²தா;

    ‘‘Sārattā kāmabhogesu, giddhā kāmesu mucchitā;

    அதிஸாரங் ந பு³ஜ்ஜ²ந்தி, மிகா³ கூடங்வ ஒட்³டி³தங்;

    Atisāraṃ na bujjhanti, migā kūṭaṃva oḍḍitaṃ;

    பச்சா²ஸங் கடுகங் ஹோதி, விபாகோ ஹிஸ்ஸ பாபகோ’’தி.

    Pacchāsaṃ kaṭukaṃ hoti, vipāko hissa pāpako’’ti.







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 6. அப்பகஸுத்தவண்ணனா • 6. Appakasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 6. அப்பகஸுத்தவண்ணனா • 6. Appakasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact