Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya |
7. அப்பமாத³ஸுத்தங்
7. Appamādasuttaṃ
128. ஸாவத்தி²னிதா³னங் . ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஏகமந்தங் நிஸின்னோ கோ² ராஜா பஸேனதி³ கோஸலோ ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘அத்தி² நு கோ², ப⁴ந்தே, ஏகோ த⁴ம்மோ யோ உபோ⁴ அத்தே² ஸமதி⁴க்³க³ய்ஹ திட்ட²தி – தி³ட்ட²த⁴ம்மிகஞ்சேவ அத்த²ங் ஸம்பராயிகஞ்சா’’தி?
128. Sāvatthinidānaṃ . Ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho rājā pasenadi kosalo bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘atthi nu kho, bhante, eko dhammo yo ubho atthe samadhiggayha tiṭṭhati – diṭṭhadhammikañceva atthaṃ samparāyikañcā’’ti?
‘‘அத்தி² கோ², மஹாராஜ, ஏகோ த⁴ம்மோ யோ உபோ⁴ அத்தே² ஸமதி⁴க்³க³ய்ஹ திட்ட²தி – தி³ட்ட²த⁴ம்மிகஞ்சேவ அத்த²ங் ஸம்பராயிகஞ்சா’’தி.
‘‘Atthi kho, mahārāja, eko dhammo yo ubho atthe samadhiggayha tiṭṭhati – diṭṭhadhammikañceva atthaṃ samparāyikañcā’’ti.
‘‘கதமோ பன, ப⁴ந்தே, ஏகோ த⁴ம்மோ, யோ உபோ⁴ அத்தே² ஸமதி⁴க்³க³ய்ஹ திட்ட²தி – தி³ட்ட²த⁴ம்மிகஞ்சேவ அத்த²ங் ஸம்பராயிகஞ்சா’’தி?
‘‘Katamo pana, bhante, eko dhammo, yo ubho atthe samadhiggayha tiṭṭhati – diṭṭhadhammikañceva atthaṃ samparāyikañcā’’ti?
‘‘அப்பமாதோ³ கோ², மஹாராஜ, ஏகோ த⁴ம்மோ, யோ உபோ⁴ அத்தே² ஸமதி⁴க்³க³ய்ஹ திட்ட²தி – தி³ட்ட²த⁴ம்மிகஞ்சேவ அத்த²ங் ஸம்பராயிகஞ்சாதி. ஸெய்யதா²பி, மஹாராஜ, யானி கானிசி ஜங்க³லானங் 1 பாணானங் பத³ஜாதானி, ஸப்³பா³னி தானி ஹத்தி²பதே³ ஸமோதா⁴னங் க³ச்ச²ந்தி, ஹத்தி²பத³ங் தேஸங் அக்³க³மக்கா²யதி – யதி³த³ங் மஹந்தத்தேன; ஏவமேவ கோ², மஹாராஜ, அப்பமாதோ³ ஏகோ த⁴ம்மோ, யோ உபோ⁴ அத்தே² ஸமதி⁴க்³க³ய்ஹ திட்ட²தி – தி³ட்ட²த⁴ம்மிகஞ்சேவ அத்த²ங் ஸம்பராயிகஞ்சா’’தி. இத³மவோச…பே॰…
‘‘Appamādo kho, mahārāja, eko dhammo, yo ubho atthe samadhiggayha tiṭṭhati – diṭṭhadhammikañceva atthaṃ samparāyikañcāti. Seyyathāpi, mahārāja, yāni kānici jaṅgalānaṃ 2 pāṇānaṃ padajātāni, sabbāni tāni hatthipade samodhānaṃ gacchanti, hatthipadaṃ tesaṃ aggamakkhāyati – yadidaṃ mahantattena; evameva kho, mahārāja, appamādo eko dhammo, yo ubho atthe samadhiggayha tiṭṭhati – diṭṭhadhammikañceva atthaṃ samparāyikañcā’’ti. Idamavoca…pe…
‘‘ஆயுங் அரோகி³யங் வண்ணங், ஸக்³க³ங் உச்சாகுலீனதங்;
‘‘Āyuṃ arogiyaṃ vaṇṇaṃ, saggaṃ uccākulīnataṃ;
ரதியோ பத்த²யந்தேன, உளாரா அபராபரா.
Ratiyo patthayantena, uḷārā aparāparā.
‘‘அப்பமாத³ங் பஸங்ஸந்தி, புஞ்ஞகிரியாஸு பண்டி³தா;
‘‘Appamādaṃ pasaṃsanti, puññakiriyāsu paṇḍitā;
அப்பமத்தோ உபோ⁴ அத்தே², அதி⁴க்³க³ண்ஹாதி பண்டி³தோ.
Appamatto ubho atthe, adhiggaṇhāti paṇḍito.
‘‘தி³ட்டே² த⁴ம்மே ச யோ அத்தோ², யோ சத்தோ² ஸம்பராயிகோ;
‘‘Diṭṭhe dhamme ca yo attho, yo cattho samparāyiko;
அத்தா²பி⁴ஸமயா தீ⁴ரோ, பண்டி³தோதி பவுச்சதீ’’தி.
Atthābhisamayā dhīro, paṇḍitoti pavuccatī’’ti.
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 7. அப்பமாத³ஸுத்தவண்ணனா • 7. Appamādasuttavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 7. அப்பமாத³ஸுத்தவண்ணனா • 7. Appamādasuttavaṇṇanā