Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / த⁴ம்மபத³-அட்ட²கதா² • Dhammapada-aṭṭhakathā

    2. அப்பமாத³வக்³கோ³

    2. Appamādavaggo

    1. ஸாமாவதீவத்து²

    1. Sāmāvatīvatthu

    அப்பமாதோ³ அமதபத³ந்தி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸத்தா² கோஸம்பி³ங் உபனிஸ்ஸாய கோ⁴ஸிதாராமே விஹரந்தோ ஸாமாவதிப்பமுகா²னங் பஞ்சன்னங் இத்தி²ஸதானங், மாக³ண்டி³யப்பமுகா²னஞ்ச ஏதிஸ்ஸா பஞ்சன்னங் ஞாதிஸதானங் மரணப்³யஸனங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி.

    Appamādoamatapadanti imaṃ dhammadesanaṃ satthā kosambiṃ upanissāya ghositārāme viharanto sāmāvatippamukhānaṃ pañcannaṃ itthisatānaṃ, māgaṇḍiyappamukhānañca etissā pañcannaṃ ñātisatānaṃ maraṇabyasanaṃ ārabbha kathesi.

    தத்ராயங் அனுபுப்³பி³கதா² – அதீதே அல்லகப்பரட்டே² அல்லகப்பராஜா நாம, வேட²தீ³பகரட்டே² வேட²தீ³பகராஜா நாமாதி இமே த்³வே த³ஹரகாலதோ பட்டா²ய ஸஹாயகா ஹுத்வா ஏகாசரியகுலே ஸிப்பங் உக்³க³ண்ஹித்வா அத்தனோ அத்தனோ பிதூனங் அச்சயேன ச²த்தங் உஸ்ஸாபெத்வா ஆயாமேன த³ஸத³ஸயோஜனிகே ரட்டே² ராஜானோ அஹேஸுங். தே காலேன காலங் ஸமாக³ந்த்வா ஏகதோ திட்ட²ந்தா நிஸீத³ந்தா நிபஜ்ஜந்தா மஹாஜனங் ஜாயமானஞ்ச ஜீயமானஞ்ச மீயமானஞ்ச தி³ஸ்வா ‘‘பரலோகங் க³ச்ச²ந்தங் அனுக³ச்ச²ந்தோ நாம நத்தி², அந்தமஸோ அத்தனோ ஸரீரம்பி நானுக³ச்ச²தி, ஸப்³ப³ங் பஹாய க³ந்தப்³ப³ங், கிங் நோ க⁴ராவாஸேன, பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமா’’தி மந்தெத்வா ரஜ்ஜானி புத்ததா³ரானங் நிய்யாதெ³த்வா இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா ஹிமவந்தப்பதே³ஸே வஸந்தா மந்தயிங்ஸு – ‘‘மயங் ரஜ்ஜங் பஹாய பப்³ப³ஜிதா, ந ஜீவிதுங் அஸக்கொந்தா. தே மயங் ஏகட்டா²னே வஸந்தா அபப்³ப³ஜிதஸதி³ஸாயேவ ஹோம, தஸ்மா விஸுங் வஸிஸ்ஸாம. த்வங் ஏதஸ்மிங் பப்³ப³தே வஸ, அஹங் இமஸ்மிங் பப்³ப³தே வஸிஸ்ஸாமி. அன்வட்³ட⁴மாஸங் பன உபோஸத²தி³வஸே ஏகதோ ப⁴விஸ்ஸாமா’’தி. அத² கோ² நேஸங் ஏதத³ஹோஸி – ‘‘ஏவம்பி நோ க³ணஸங்க³ணிகாவ ப⁴விஸ்ஸதி, த்வங் பன தவ பப்³ப³தே அக்³கி³ங் ஜாலெய்யாஸி, அஹங் மம பப்³ப³தே அக்³கி³ங் ஜாலெஸ்ஸாமி, தாய ஸஞ்ஞாய அத்தி²பா⁴வங் ஜானிஸ்ஸாமா’’தி. தே ததா² கரிங்ஸு.

    Tatrāyaṃ anupubbikathā – atīte allakapparaṭṭhe allakapparājā nāma, veṭhadīpakaraṭṭhe veṭhadīpakarājā nāmāti ime dve daharakālato paṭṭhāya sahāyakā hutvā ekācariyakule sippaṃ uggaṇhitvā attano attano pitūnaṃ accayena chattaṃ ussāpetvā āyāmena dasadasayojanike raṭṭhe rājāno ahesuṃ. Te kālena kālaṃ samāgantvā ekato tiṭṭhantā nisīdantā nipajjantā mahājanaṃ jāyamānañca jīyamānañca mīyamānañca disvā ‘‘paralokaṃ gacchantaṃ anugacchanto nāma natthi, antamaso attano sarīrampi nānugacchati, sabbaṃ pahāya gantabbaṃ, kiṃ no gharāvāsena, pabbajissāmā’’ti mantetvā rajjāni puttadārānaṃ niyyādetvā isipabbajjaṃ pabbajitvā himavantappadese vasantā mantayiṃsu – ‘‘mayaṃ rajjaṃ pahāya pabbajitā, na jīvituṃ asakkontā. Te mayaṃ ekaṭṭhāne vasantā apabbajitasadisāyeva homa, tasmā visuṃ vasissāma. Tvaṃ etasmiṃ pabbate vasa, ahaṃ imasmiṃ pabbate vasissāmi. Anvaḍḍhamāsaṃ pana uposathadivase ekato bhavissāmā’’ti. Atha kho nesaṃ etadahosi – ‘‘evampi no gaṇasaṅgaṇikāva bhavissati, tvaṃ pana tava pabbate aggiṃ jāleyyāsi, ahaṃ mama pabbate aggiṃ jālessāmi, tāya saññāya atthibhāvaṃ jānissāmā’’ti. Te tathā kariṃsu.

    அத² அபரபா⁴கே³ வேட²தீ³பகதாபஸோ காலங் கத்வா மஹேஸக்கோ² தே³வராஜா ஹுத்வா நிப்³ப³த்தோ. ததோ அட்³ட⁴மாஸே ஸம்பத்தே அக்³கி³ங் அதி³ஸ்வாவ இதரோ ‘‘ஸஹாயகோ மே காலகதோ’’தி அஞ்ஞாஸி. இதரோபி நிப்³ப³த்தக்க²ணேயேவ அத்தனோ தே³வஸிரிங் ஓலோகெத்வா கம்மங் உபதா⁴ரெந்தோ நிக்க²மனதோ பட்டா²ய அத்தனோ தபசரியங் தி³ஸ்வா ‘‘க³ந்த்வா மம ஸஹாயகங் பஸ்ஸிஸ்ஸாமீ’’தி தங் அத்தபா⁴வங் விஜஹித்வா மக்³கி³கபுரிஸோ விய தஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் அட்டா²ஸி. அத² நங் ஸோ ஆஹ – ‘‘குதோ ஆக³தோஸீ’’தி? ‘‘மக்³கி³கபுரிஸோ அஹங், ப⁴ந்தே, தூ³ரதோவ ஆக³தொம்ஹி. கிங் பன, ப⁴ந்தே, அய்யோ இமஸ்மிங் டா²னே ஏககோவ வஸதி, அஞ்ஞோபி கோசி அத்தீ²’’தி? ‘‘அத்தி² மே ஏகோ ஸஹாயகோ’’தி. ‘‘குஹிங் ஸோ’’தி? ‘‘ஏதஸ்மிங் பப்³ப³தே வஸதி, உபோஸத²தி³வஸே பன அக்³கி³ங் ந ஜாலேதி, மதோ நூன ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி. ‘‘ஏவங், ப⁴ந்தே’’தி? ‘‘ஏவமாவுஸோ’’தி. ‘‘அஹங் ஸோ, ப⁴ந்தே’’தி. ‘‘குஹிங் நிப்³ப³த்தோஸீ’’தி? ‘‘தே³வலோகே மஹேஸக்கோ² தே³வராஜா ஹுத்வா நிப்³ப³த்தொஸ்மி, ப⁴ந்தே, ‘அய்யங் பஸ்ஸிஸ்ஸாமீ’தி புன ஆக³தொம்ஹி. அபி நு கோ² அய்யானங் இமஸ்மிங் டா²னே வஸந்தானங் கோசி உபத்³த³வோ அத்தீ²’’தி? ‘‘ஆம, ஆவுஸோ, ஹத்தீ² நிஸ்ஸாய கிலமாமீ’’தி. ‘‘கிங் வோ, ப⁴ந்தே, ஹத்தீ² கரொந்தீ’’தி? ‘‘ஸம்மஜ்ஜனட்டா²னே லண்ட³ங் பாதெந்தி, பாதே³ஹி பூ⁴மியங் பஹரித்வா பங்ஸுங் உத்³த⁴ரந்தி, ஸ்வாஹங் லண்ட³ங் ச²ட்³டெ³ந்தோ பங்ஸுங் ஸமங் கரொந்தோ கிலமாமீ’’தி. ‘‘கிங் பன தேஸங் அனாக³மனங் இச்ச²தா²’’தி? ‘‘ஆமாவுஸோ’’தி. ‘‘தேன ஹி தேஸங் அனாக³மனங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி தாபஸஸ்ஸ ஹத்தி²கந்தவீணஞ்சேவ ஹத்தி²கந்தமந்தஞ்ச அதா³ஸி. த³த³ந்தோ ச பன வீணாய திஸ்ஸோ தந்தியோ த³ஸ்ஸெத்வா தயோ மந்தே உக்³க³ண்ஹாபெத்வா ‘‘இமங் தந்திங் பஹரித்வா இமஸ்மிங் மந்தே வுத்தே நிவத்தித்வா ஓலோகேதும்பி அஸக்கொந்தா ஹத்தீ² பலாயந்தி, இமங் தந்திங் பஹரித்வா இமஸ்மிங் மந்தே வுத்தே நிவத்தித்வா பச்ச²தோ ஓலோகெந்தா ஓலோகெந்தா பலாயந்தி, இமங் தந்திங் பஹரித்வா இமஸ்மிங் மந்தே வுத்தே ஹத்தி²யூத²பதி பிட்டி²ங் உபனாமெந்தோ ஆக³ச்ச²தீ’’தி ஆசிக்கி²த்வா, ‘‘யங் வோ ருச்சதி, தங் கரெய்யாதா²’’தி வத்வா தாபஸங் வந்தி³த்வா பக்காமி. தாபஸோ பலாயனமந்தங் வத்வா பலாயனதந்திங் பஹரித்வா ஹத்தீ² பலாபெத்வா வஸி.

    Atha aparabhāge veṭhadīpakatāpaso kālaṃ katvā mahesakkho devarājā hutvā nibbatto. Tato aḍḍhamāse sampatte aggiṃ adisvāva itaro ‘‘sahāyako me kālakato’’ti aññāsi. Itaropi nibbattakkhaṇeyeva attano devasiriṃ oloketvā kammaṃ upadhārento nikkhamanato paṭṭhāya attano tapacariyaṃ disvā ‘‘gantvā mama sahāyakaṃ passissāmī’’ti taṃ attabhāvaṃ vijahitvā maggikapuriso viya tassa santikaṃ gantvā vanditvā ekamantaṃ aṭṭhāsi. Atha naṃ so āha – ‘‘kuto āgatosī’’ti? ‘‘Maggikapuriso ahaṃ, bhante, dūratova āgatomhi. Kiṃ pana, bhante, ayyo imasmiṃ ṭhāne ekakova vasati, aññopi koci atthī’’ti? ‘‘Atthi me eko sahāyako’’ti. ‘‘Kuhiṃ so’’ti? ‘‘Etasmiṃ pabbate vasati, uposathadivase pana aggiṃ na jāleti, mato nūna bhavissatī’’ti. ‘‘Evaṃ, bhante’’ti? ‘‘Evamāvuso’’ti. ‘‘Ahaṃ so, bhante’’ti. ‘‘Kuhiṃ nibbattosī’’ti? ‘‘Devaloke mahesakkho devarājā hutvā nibbattosmi, bhante, ‘ayyaṃ passissāmī’ti puna āgatomhi. Api nu kho ayyānaṃ imasmiṃ ṭhāne vasantānaṃ koci upaddavo atthī’’ti? ‘‘Āma, āvuso, hatthī nissāya kilamāmī’’ti. ‘‘Kiṃ vo, bhante, hatthī karontī’’ti? ‘‘Sammajjanaṭṭhāne laṇḍaṃ pātenti, pādehi bhūmiyaṃ paharitvā paṃsuṃ uddharanti, svāhaṃ laṇḍaṃ chaḍḍento paṃsuṃ samaṃ karonto kilamāmī’’ti. ‘‘Kiṃ pana tesaṃ anāgamanaṃ icchathā’’ti? ‘‘Āmāvuso’’ti. ‘‘Tena hi tesaṃ anāgamanaṃ karissāmī’’ti tāpasassa hatthikantavīṇañceva hatthikantamantañca adāsi. Dadanto ca pana vīṇāya tisso tantiyo dassetvā tayo mante uggaṇhāpetvā ‘‘imaṃ tantiṃ paharitvā imasmiṃ mante vutte nivattitvā oloketumpi asakkontā hatthī palāyanti, imaṃ tantiṃ paharitvā imasmiṃ mante vutte nivattitvā pacchato olokentā olokentā palāyanti, imaṃ tantiṃ paharitvā imasmiṃ mante vutte hatthiyūthapati piṭṭhiṃ upanāmento āgacchatī’’ti ācikkhitvā, ‘‘yaṃ vo ruccati, taṃ kareyyāthā’’ti vatvā tāpasaṃ vanditvā pakkāmi. Tāpaso palāyanamantaṃ vatvā palāyanatantiṃ paharitvā hatthī palāpetvā vasi.

    தஸ்மிங் ஸமயே கோஸம்பி³யங் பூரந்தப்போ நாம ராஜா ஹோதி. ஸோ ஏகதி³வஸங் க³ப்³பி⁴னியா தே³வியா ஸத்³தி⁴ங் பா³லஸூரியதபங் தப்பமானோ அப்³போ⁴காஸதலே நிஸீதி³. தே³வீ ரஞ்ஞோ பாருபனங் ஸதஸஹஸ்ஸக்³க⁴னிகங் ரத்தகம்ப³லங் பாருபித்வா நிஸின்னா ரஞ்ஞா ஸத்³தி⁴ங் ஸமுல்லபமானா ரஞ்ஞோ அங்கு³லிதோ ஸதஸஹஸ்ஸக்³க⁴னிகங் ராஜமுத்³தி³கங் நீஹரித்வா அத்தனோ அங்கு³லியங் பிலந்தி⁴. தஸ்மிங் ஸமயே ஹத்தி²லிங்க³ஸகுணோ ஆகாஸேன க³ச்ச²ந்தோ தூ³ரதோ ரத்தகம்ப³லபாருபனங் தே³விங் தி³ஸ்வா ‘‘மங்ஸபேஸீ’’தி ஸஞ்ஞாய பக்கே² விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா ஓதரி. ராஜா தஸ்ஸ ஓதரணஸத்³தே³ன பீ⁴தோ உட்டா²ய அந்தோனிவேஸனங் பாவிஸி. தே³வீ க³ருக³ப்³ப⁴தாய சேவ பீ⁴ருகஜாதிகதாய ச வேகே³ன க³ந்துங் நாஸக்கி². அத² நங் ஸோ ஸகுணோ அஜ்ஜ²ப்பத்தோ நக²பஞ்ஜரே நிஸீதா³பெத்வா ஆகாஸங் பக்க²ந்தி³. தே கிர ஸகுணா பஞ்சன்னங் ஹத்தீ²னங் ப³லங் தா⁴ரெந்தி. தஸ்மா ஆகாஸேன நெத்வா யதா²ருசிதட்டா²னே நிஸீதி³த்வா மங்ஸங் கா²த³ந்தி. ஸாபி தேன நீயமானா மரணப⁴யபீ⁴தா சிந்தேஸி – ‘‘ஸசாஹங் விரவிஸ்ஸாமி, மனுஸ்ஸஸத்³தோ³ நாம திரச்சா²னக³தானங் உப்³பே³ஜனீயோ, தங் ஸுத்வா மங் ச²ட்³டெ³ஸ்ஸதி. ஏவங் ஸந்தே ஸஹ க³ப்³பே⁴ன ஜீவிதக்க²யங் பாபுணிஸ்ஸாமி, யஸ்மிங் பன டா²னே நிஸீதி³த்வா மங் கா²தி³துங் ஆரபி⁴ஸ்ஸதி, தத்ர நங் ஸத்³த³ங் கத்வா பலாபெஸ்ஸாமீ’’தி. ஸா அத்தனோ பண்டி³ததாய அதி⁴வாஸேஸி.

    Tasmiṃ samaye kosambiyaṃ pūrantappo nāma rājā hoti. So ekadivasaṃ gabbhiniyā deviyā saddhiṃ bālasūriyatapaṃ tappamāno abbhokāsatale nisīdi. Devī rañño pārupanaṃ satasahassagghanikaṃ rattakambalaṃ pārupitvā nisinnā raññā saddhiṃ samullapamānā rañño aṅgulito satasahassagghanikaṃ rājamuddikaṃ nīharitvā attano aṅguliyaṃ pilandhi. Tasmiṃ samaye hatthiliṅgasakuṇo ākāsena gacchanto dūrato rattakambalapārupanaṃ deviṃ disvā ‘‘maṃsapesī’’ti saññāya pakkhe vissajjetvā otari. Rājā tassa otaraṇasaddena bhīto uṭṭhāya antonivesanaṃ pāvisi. Devī garugabbhatāya ceva bhīrukajātikatāya ca vegena gantuṃ nāsakkhi. Atha naṃ so sakuṇo ajjhappatto nakhapañjare nisīdāpetvā ākāsaṃ pakkhandi. Te kira sakuṇā pañcannaṃ hatthīnaṃ balaṃ dhārenti. Tasmā ākāsena netvā yathārucitaṭṭhāne nisīditvā maṃsaṃ khādanti. Sāpi tena nīyamānā maraṇabhayabhītā cintesi – ‘‘sacāhaṃ viravissāmi, manussasaddo nāma tiracchānagatānaṃ ubbejanīyo, taṃ sutvā maṃ chaḍḍessati. Evaṃ sante saha gabbhena jīvitakkhayaṃ pāpuṇissāmi, yasmiṃ pana ṭhāne nisīditvā maṃ khādituṃ ārabhissati, tatra naṃ saddaṃ katvā palāpessāmī’’ti. Sā attano paṇḍitatāya adhivāsesi.

    ததா³ ச ஹிமவந்தபதே³ஸே தோ²கங் வட்³டி⁴த்வா மண்ட³பாகாரேன டி²தோ ஏகோ மஹானிக்³ரோதோ⁴ ஹோதி. ஸோ ஸகுணோ மிக³ரூபாதீ³னி தத்த² நெத்வா கா²த³தி, தஸ்மா தம்பி தத்தே²வ நெத்வா விடபப்³ப⁴ந்தரே ட²பெத்வா ஆக³தமக்³க³ங் ஓலோகேஸி. ஆக³தமக்³கோ³லோகனங் கிர தேஸங் த⁴ம்மதா. தஸ்மிங் க²ணே தே³வீ, ‘‘இதா³னி இமங் பலாபேதுங் வட்டதீ’’தி சிந்தெத்வா உபோ⁴ ஹத்தே² உக்கி²பித்வா பாணிஸத்³த³ஞ்சேவ முக²ஸத்³த³ஞ்ச கத்வா தங் பலாபேஸி. அத²ஸ்ஸா ஸூரியத்த²ங்க³மனகாலே க³ப்³பே⁴ கம்மஜவாதா சலிங்ஸு. ஸப்³ப³தி³ஸாஸு க³ஜ்ஜந்தோ மஹாமேகோ⁴ உட்ட²ஹி. ஸுகே²தி⁴தாய ராஜமஹேஸியா ‘‘மா பா⁴யி, அய்யே’’தி வசனமத்தம்பி அலப⁴மானாய து³க்க²பரேதாய ஸப்³ப³ரத்திங் நித்³தா³ நாம நாஹோஸி. விபா⁴தாய பன ரத்தியா வலாஹகவிக³மோ ச அருணுக்³க³மனஞ்ச தஸ்ஸா க³ப்³ப⁴வுட்டா²னஞ்ச ஏகக்க²ணேயேவ அஹோஸி. ஸா மேக⁴உதுஞ்ச பப்³ப³தஉதுஞ்ச அருணஉதுஞ்ச க³ஹெத்வா ஜாதத்தா புத்தஸ்ஸ உதேனோதி நாமங் அகாஸி.

    Tadā ca himavantapadese thokaṃ vaḍḍhitvā maṇḍapākārena ṭhito eko mahānigrodho hoti. So sakuṇo migarūpādīni tattha netvā khādati, tasmā tampi tattheva netvā viṭapabbhantare ṭhapetvā āgatamaggaṃ olokesi. Āgatamaggolokanaṃ kira tesaṃ dhammatā. Tasmiṃ khaṇe devī, ‘‘idāni imaṃ palāpetuṃ vaṭṭatī’’ti cintetvā ubho hatthe ukkhipitvā pāṇisaddañceva mukhasaddañca katvā taṃ palāpesi. Athassā sūriyatthaṅgamanakāle gabbhe kammajavātā caliṃsu. Sabbadisāsu gajjanto mahāmegho uṭṭhahi. Sukhedhitāya rājamahesiyā ‘‘mā bhāyi, ayye’’ti vacanamattampi alabhamānāya dukkhaparetāya sabbarattiṃ niddā nāma nāhosi. Vibhātāya pana rattiyā valāhakavigamo ca aruṇuggamanañca tassā gabbhavuṭṭhānañca ekakkhaṇeyeva ahosi. Sā meghautuñca pabbatautuñca aruṇautuñca gahetvā jātattā puttassa utenoti nāmaṃ akāsi.

    அல்லகப்பதாபஸஸ்ஸபி கோ² ததோ அவிதூ³ரே வஸனட்டா²னங் ஹோதி. ஸோ பகதியாவ வஸ்ஸதி³வஸே ஸீதப⁴யேன ப²லாப²லத்தா²ய வனங் ந பவிஸதி, தங் ருக்க²மூலங் க³ந்த்வா ஸகுணேஹி கா²தி³தமங்ஸானங் அட்டி²ங் ஆஹரித்வா கொட்டெத்வா ரஸங் கத்வா பிவதி. தஸ்மா தங் தி³வஸங் ‘‘அட்டி²ங் ஆஹரிஸ்ஸாமீ’’தி தத்த² க³ந்த்வா ருக்க²மூலே அட்டி²ங் பரியேஸெந்தோ உபரி தா³ரகஸத்³த³ங் ஸுத்வா உல்லோகெந்தோ தே³விங் தி³ஸ்வா ‘‘காஸி த்வ’’ந்தி வத்வா ‘‘மானுஸித்தி²ம்ஹீ’’தி. ‘‘கத²ங் ஆக³தாஸீ’’தி? ‘‘ஹத்தி²லிங்க³ஸகுணேனானீதாம்ஹீ’’தி வுத்தே ‘‘ஓதராஹீ’’தி ஆஹ . ‘‘ஜாதிஸம்பே⁴த³தோ பா⁴யாமி, அய்யா’’தி. ‘‘காஸி த்வ’’ந்தி? ‘‘க²த்தியாம்ஹீ’’தி. ‘‘அஹம்பி க²த்தியோயேவா’’தி. ‘‘தேன ஹி க²த்தியமாயங் கதே²ஹீ’’தி. ஸோ க²த்தியமாயங் கதே²ஸி. ‘‘தேன ஹி ஆருய்ஹ புத்தங் மே ஓதாரேஹீ’’தி. ஸோ ஏகேன பஸ்ஸேன அபி⁴ருஹனமக்³க³ங் கத்வா அபி⁴ருஹித்வா தா³ரகங் க³ண்ஹி. ‘‘மா மங் ஹத்தே²ன சு²பீ’’தி ச வுத்தே தங் அசு²பித்வாவ தா³ரகங் ஓதாரேஸி. தே³வீபி ஓதரி. அத² நங் அஸ்ஸமபத³ங் நெத்வா ஸீலபே⁴த³ங் அகத்வாவ அனுகம்பாய படிஜக்³கி³, நிம்மக்கி²கமது⁴ங் ஆஹரித்வா ஸயங்ஜாதஸாலிங் ஆஹரித்வா யாகு³ங் பசித்வா அதா³ஸி. ஏவங் தஸ்மிங் படிஜக்³க³ந்தே ஸா அபரபா⁴கே³ சிந்தேஸி – ‘‘அஹங் நேவ ஆக³தமக்³க³ங் ஜானாமி, ந க³மனமக்³க³ங் ஜானாமி, இமினாபி மே ஸத்³தி⁴ங் விஸ்ஸாஸமத்தம்பி நத்தி². ஸசே பனாயங் அம்ஹே பஹாய கத்த²சி க³மிஸ்ஸதி, உபோ⁴பி இதே⁴வ மரணங் பாபுணிஸ்ஸாம, யங்கிஞ்சி கத்வா இமஸ்ஸ ஸீலங் பி⁴ந்தி³த்வா யதா² மங் ந முஞ்சதி, ததா² தங் காதுங் வட்டதீ’’தி. அத² நங் து³ன்னிவத்த²து³ப்பாருதத³ஸ்ஸனேன பலோபெ⁴த்வா ஸீலவினாஸங் பாபேஸி. ததோ பட்டா²ய த்³வேபி ஸமக்³க³வாஸங் வஸிங்ஸு.

    Allakappatāpasassapi kho tato avidūre vasanaṭṭhānaṃ hoti. So pakatiyāva vassadivase sītabhayena phalāphalatthāya vanaṃ na pavisati, taṃ rukkhamūlaṃ gantvā sakuṇehi khāditamaṃsānaṃ aṭṭhiṃ āharitvā koṭṭetvā rasaṃ katvā pivati. Tasmā taṃ divasaṃ ‘‘aṭṭhiṃ āharissāmī’’ti tattha gantvā rukkhamūle aṭṭhiṃ pariyesento upari dārakasaddaṃ sutvā ullokento deviṃ disvā ‘‘kāsi tva’’nti vatvā ‘‘mānusitthimhī’’ti. ‘‘Kathaṃ āgatāsī’’ti? ‘‘Hatthiliṅgasakuṇenānītāmhī’’ti vutte ‘‘otarāhī’’ti āha . ‘‘Jātisambhedato bhāyāmi, ayyā’’ti. ‘‘Kāsi tva’’nti? ‘‘Khattiyāmhī’’ti. ‘‘Ahampi khattiyoyevā’’ti. ‘‘Tena hi khattiyamāyaṃ kathehī’’ti. So khattiyamāyaṃ kathesi. ‘‘Tena hi āruyha puttaṃ me otārehī’’ti. So ekena passena abhiruhanamaggaṃ katvā abhiruhitvā dārakaṃ gaṇhi. ‘‘Mā maṃ hatthena chupī’’ti ca vutte taṃ achupitvāva dārakaṃ otāresi. Devīpi otari. Atha naṃ assamapadaṃ netvā sīlabhedaṃ akatvāva anukampāya paṭijaggi, nimmakkhikamadhuṃ āharitvā sayaṃjātasāliṃ āharitvā yāguṃ pacitvā adāsi. Evaṃ tasmiṃ paṭijaggante sā aparabhāge cintesi – ‘‘ahaṃ neva āgatamaggaṃ jānāmi, na gamanamaggaṃ jānāmi, imināpi me saddhiṃ vissāsamattampi natthi. Sace panāyaṃ amhe pahāya katthaci gamissati, ubhopi idheva maraṇaṃ pāpuṇissāma, yaṃkiñci katvā imassa sīlaṃ bhinditvā yathā maṃ na muñcati, tathā taṃ kātuṃ vaṭṭatī’’ti. Atha naṃ dunnivatthaduppārutadassanena palobhetvā sīlavināsaṃ pāpesi. Tato paṭṭhāya dvepi samaggavāsaṃ vasiṃsu.

    அதே²கதி³வஸங் தாபஸோ நக்க²த்தயோக³ங் உல்லோகெந்தோ பூரந்தப்பஸ்ஸ நக்க²த்தமிலாயனங் தி³ஸ்வா ‘‘ப⁴த்³தே³ கோஸம்பி³யங் பூரந்தப்பராஜா மதோ’’தி ஆஹ. ‘‘கஸ்மா, அய்ய, ஏவங் வதே³ஸி? கிங் தே தேன ஸத்³தி⁴ங் ஆகா⁴தோ அத்தீ²’’தி? ‘‘நத்தி², ப⁴த்³தே³, நக்க²த்தமிலாயனமஸ்ஸ தி³ஸ்வா ஏவங் வதா³மீ’’தி, ஸா பரோதி³. அத² நங் ‘‘கஸ்மா ரோத³ஸீ’’தி புச்சி²த்வா தாய தஸ்ஸ அத்தனோ ஸாமிகபா⁴வே அக்கா²தே ஆஹ – ‘‘மா, ப⁴த்³தே³, ரோதி³, ஜாதஸ்ஸ நாம நியதோ மச்சூ’’தி. ‘‘ஜானாமி, அய்யா’’தி வுத்தே ‘‘அத² கஸ்மா ரோத³ஸீ’’தி? ‘‘புத்தோ மே குலஸந்தகஸ்ஸ ரஜ்ஜஸ்ஸ அனுச்ச²விகோ, ‘ஸசே தத்ர அப⁴விஸ்ஸ, ஸேதச்ச²த்தங் உஸ்ஸாபயிஸ்ஸ. இதா³னி மஹாஜானிகோ வத ஜாதோ’தி ஸோகேன ரோதா³மி, அய்யா’’தி. ‘‘ஹோது, ப⁴த்³தே³, மா சிந்தயி, ஸசஸ்ஸ ரஜ்ஜங் பத்தே²ஸி, அஹமஸ்ஸ ரஜ்ஜலப⁴னாகாரங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி. அத²ஸ்ஸ ஹத்தி²கந்தவீணஞ்சேவ ஹத்தி²கந்தமந்தே ச அதா³ஸி. ததா³ அனேகானி ஹத்தி²ஸஹஸ்ஸானி ஆக³ந்த்வா வடருக்க²மூலே நிஸீத³ந்தி. அத² நங் ஆஹ – ‘‘ஹத்தீ²ஸு அனாக³தேஸுயேவ ருக்க²ங் அபி⁴ருஹித்வா தேஸு ஆக³தேஸு இமங் மந்தங் வத்வா இமங் தந்திங் பஹர, ஸப்³பே³ நிவத்தித்வா ஓலோகேதும்பி அஸக்கொந்தா பலாயிஸ்ஸந்தி, அத² ஓதரித்வா ஆக³ச்செ²ய்யாஸீ’’தி. ஸோ ததா² கத்வா ஆக³ந்த்வா தங் பவத்திங் ஆரோசேஸி. அத² நங் து³தியதி³வஸே ஆஹ – ‘‘அஜ்ஜ இமங் மந்தங் வத்வா இமங் தந்திங் பஹரெய்யாஸி , ஸப்³பே³ நிவத்தித்வா ஓலோகெந்தா பலாயிஸ்ஸந்தீ’’தி. ததா³பி ததா² கத்வா ஆக³ந்த்வா ஆரோசேஸி . அத² நங் ததியதி³வஸே ஆஹ – ‘‘அஜ்ஜ இமங் மந்தங் வத்வா இமங் தந்திங் பஹரெய்யாஸி, யூத²பதி பிட்டி²ங் உபனாமெந்தோ ஆக³மிஸ்ஸதீ’’தி. ததா³பி ததா² கத்வா ஆரோசேஸி.

    Athekadivasaṃ tāpaso nakkhattayogaṃ ullokento pūrantappassa nakkhattamilāyanaṃ disvā ‘‘bhadde kosambiyaṃ pūrantapparājā mato’’ti āha. ‘‘Kasmā, ayya, evaṃ vadesi? Kiṃ te tena saddhiṃ āghāto atthī’’ti? ‘‘Natthi, bhadde, nakkhattamilāyanamassa disvā evaṃ vadāmī’’ti, sā parodi. Atha naṃ ‘‘kasmā rodasī’’ti pucchitvā tāya tassa attano sāmikabhāve akkhāte āha – ‘‘mā, bhadde, rodi, jātassa nāma niyato maccū’’ti. ‘‘Jānāmi, ayyā’’ti vutte ‘‘atha kasmā rodasī’’ti? ‘‘Putto me kulasantakassa rajjassa anucchaviko, ‘sace tatra abhavissa, setacchattaṃ ussāpayissa. Idāni mahājāniko vata jāto’ti sokena rodāmi, ayyā’’ti. ‘‘Hotu, bhadde, mā cintayi, sacassa rajjaṃ patthesi, ahamassa rajjalabhanākāraṃ karissāmī’’ti. Athassa hatthikantavīṇañceva hatthikantamante ca adāsi. Tadā anekāni hatthisahassāni āgantvā vaṭarukkhamūle nisīdanti. Atha naṃ āha – ‘‘hatthīsu anāgatesuyeva rukkhaṃ abhiruhitvā tesu āgatesu imaṃ mantaṃ vatvā imaṃ tantiṃ pahara, sabbe nivattitvā oloketumpi asakkontā palāyissanti, atha otaritvā āgaccheyyāsī’’ti. So tathā katvā āgantvā taṃ pavattiṃ ārocesi. Atha naṃ dutiyadivase āha – ‘‘ajja imaṃ mantaṃ vatvā imaṃ tantiṃ pahareyyāsi , sabbe nivattitvā olokentā palāyissantī’’ti. Tadāpi tathā katvā āgantvā ārocesi . Atha naṃ tatiyadivase āha – ‘‘ajja imaṃ mantaṃ vatvā imaṃ tantiṃ pahareyyāsi, yūthapati piṭṭhiṃ upanāmento āgamissatī’’ti. Tadāpi tathā katvā ārocesi.

    அத²ஸ்ஸ மாதரங் ஆமந்தெத்வா, ‘‘ப⁴த்³தே³, புத்தஸ்ஸ தே ஸாஸனங் வதே³ஹி, எத்தோவ க³ந்த்வா ராஜா ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஆஹ. ஸா புத்தங் ஆமந்தெத்வா, ‘‘தாத, த்வங் கோஸம்பி³யங் பூரந்தப்பரஞ்ஞோ புத்தோ, மங் ஸக³ப்³ப⁴ங் ஹத்தி²லிங்க³ஸகுணோ ஆனேஸீ’’தி வத்வா ஸேனாபதிஆதீ³னங் நாமானி ஆசிக்கி²த்வா ‘‘அஸத்³த³ஹந்தானங் இமங் பிது பாருபனகம்ப³லஞ்சேவ பிலந்த⁴னமுத்³தி³கஞ்ச த³ஸ்ஸெய்யாஸீ’’தி வத்வா உய்யோஜேஸி. குமாரோ தாபஸங் ‘‘இதா³னி கிங் கரோமீ’’தி ஆஹ. ‘‘ருக்க²ஸ்ஸ ஹெட்டி²மஸாகா²ய நிஸீதி³த்வா இமங் மந்தங் வத்வா இமங் தந்திங் பஹர, ஜெட்ட²கஹத்தீ² தே பிட்டி²ங் உபனாபெத்வா உபஸங்கமிஸ்ஸதி, தஸ்ஸ பிட்டி²யங் நிஸின்னோவ ரட்ட²ங் க³ந்த்வா ரஜ்ஜங் க³ண்ஹாஹீ’’தி. ஸோ மாதாபிதரோ வந்தி³த்வா ததா² கத்வா ஆக³தஸ்ஸ ஹத்தி²னோ பிட்டி²யங் நிஸீதி³த்வா கண்ணே மந்தயி – ‘‘அஹங் கோஸம்பி³யங் பூரந்தப்பரஞ்ஞோ புத்தோ, பெத்திகங் மே ரஜ்ஜங் க³ண்ஹித்வா தே³ஹி ஸாமீ’’தி. ஸோ தங் ஸுத்வா ‘‘அனேகானி ஹத்தி²ஸஹஸ்ஸானி ஸன்னிபதந்தூ’’தி ஹத்தி²ரவங் ரவி, அனேகானி ஹத்தி²ஸஹஸ்ஸானி ஸன்னிபதிங்ஸு. புன ‘‘ஜிண்ணா ஹத்தீ² படிக்கமந்தூ’’தி ஹத்தி²ரவங் ரவி, ஜிண்ணா ஹத்தீ² படிக்கமிங்ஸு. புன ‘‘அதிதருணா ஹத்தீ² நிவத்தந்தூ’’தி ஹத்தி²ரவங் ரவி, தேபி நிவத்திங்ஸு. ஸோ அனேகேஹி யூத²ஹத்தி²ஸஹஸ்ஸேஹேவ பரிவுதோ பச்சந்தகா³மங் பத்வா ‘‘அஹங் ரஞ்ஞோ புத்தோ, ஸம்பத்திங் பத்த²யமானா மயா ஸத்³தி⁴ங் ஆக³ச்ச²ந்தூ’’தி ஆஹ. ‘‘ததோ பட்டா²ய மனுஸ்ஸானங் ஸங்க³ஹங் கரொந்தோ க³ந்த்வா நக³ரங் பரிவாரெத்வா ‘யுத்³த⁴ங் வா மே தே³து, ரஜ்ஜங் வா’’’தி ஸாஸனங் பேஸேஸி. நாக³ரா ஆஹங்ஸு – ‘‘மயங் த்³வேபி ந த³ஸ்ஸாம. அம்ஹாகஞ்ஹி தே³வீ க³ருக³ப்³பா⁴ ஹத்தி²லிங்க³ஸகுணேன நீதா, தஸ்ஸா அத்தி²பா⁴வங் வா நத்தி²பா⁴வங் வா மயங் ந ஜானாம. யாவ தஸ்ஸா பவத்திங் ந ஸுணாம. தாவ நேவ யுத்³த⁴ங் த³ஸ்ஸாம, ந ரஜ்ஜ’’ந்தி. ததா³ கிர தங் பவேணிரஜ்ஜங் அஹோஸி. ததோ குமாரோ ‘‘அஹங் தஸ்ஸா புத்தோ’’தி வத்வா ஸேனாபதிஆதீ³னங் நாமானி கதெ²த்வா ததா²பி அஸத்³த³ஹந்தானங் கம்ப³லஞ்ச முத்³தி³கஞ்ச த³ஸ்ஸேஸி. தே கம்ப³லஞ்ச முத்³தி³கஞ்ச ஸஞ்ஜானித்வா நிக்கங்கா² ஹுத்வா த்³வாரங் விவரித்வா தங் ரஜ்ஜே அபி⁴ஸிஞ்சிங்ஸு. அயங் தாவ உதேனஸ்ஸ உப்பத்தி.

    Athassa mātaraṃ āmantetvā, ‘‘bhadde, puttassa te sāsanaṃ vadehi, ettova gantvā rājā bhavissatī’’ti āha. Sā puttaṃ āmantetvā, ‘‘tāta, tvaṃ kosambiyaṃ pūrantapparañño putto, maṃ sagabbhaṃ hatthiliṅgasakuṇo ānesī’’ti vatvā senāpatiādīnaṃ nāmāni ācikkhitvā ‘‘asaddahantānaṃ imaṃ pitu pārupanakambalañceva pilandhanamuddikañca dasseyyāsī’’ti vatvā uyyojesi. Kumāro tāpasaṃ ‘‘idāni kiṃ karomī’’ti āha. ‘‘Rukkhassa heṭṭhimasākhāya nisīditvā imaṃ mantaṃ vatvā imaṃ tantiṃ pahara, jeṭṭhakahatthī te piṭṭhiṃ upanāpetvā upasaṅkamissati, tassa piṭṭhiyaṃ nisinnova raṭṭhaṃ gantvā rajjaṃ gaṇhāhī’’ti. So mātāpitaro vanditvā tathā katvā āgatassa hatthino piṭṭhiyaṃ nisīditvā kaṇṇe mantayi – ‘‘ahaṃ kosambiyaṃ pūrantapparañño putto, pettikaṃ me rajjaṃ gaṇhitvā dehi sāmī’’ti. So taṃ sutvā ‘‘anekāni hatthisahassāni sannipatantū’’ti hatthiravaṃ ravi, anekāni hatthisahassāni sannipatiṃsu. Puna ‘‘jiṇṇā hatthī paṭikkamantū’’ti hatthiravaṃ ravi, jiṇṇā hatthī paṭikkamiṃsu. Puna ‘‘atitaruṇā hatthī nivattantū’’ti hatthiravaṃ ravi, tepi nivattiṃsu. So anekehi yūthahatthisahasseheva parivuto paccantagāmaṃ patvā ‘‘ahaṃ rañño putto, sampattiṃ patthayamānā mayā saddhiṃ āgacchantū’’ti āha. ‘‘Tato paṭṭhāya manussānaṃ saṅgahaṃ karonto gantvā nagaraṃ parivāretvā ‘yuddhaṃ vā me detu, rajjaṃ vā’’’ti sāsanaṃ pesesi. Nāgarā āhaṃsu – ‘‘mayaṃ dvepi na dassāma. Amhākañhi devī garugabbhā hatthiliṅgasakuṇena nītā, tassā atthibhāvaṃ vā natthibhāvaṃ vā mayaṃ na jānāma. Yāva tassā pavattiṃ na suṇāma. Tāva neva yuddhaṃ dassāma, na rajja’’nti. Tadā kira taṃ paveṇirajjaṃ ahosi. Tato kumāro ‘‘ahaṃ tassā putto’’ti vatvā senāpatiādīnaṃ nāmāni kathetvā tathāpi asaddahantānaṃ kambalañca muddikañca dassesi. Te kambalañca muddikañca sañjānitvā nikkaṅkhā hutvā dvāraṃ vivaritvā taṃ rajje abhisiñciṃsu. Ayaṃ tāva utenassa uppatti.

    அல்லகப்பரட்டே² பன து³ப்³பி⁴க்கே² ஜீவிதுங் அஸக்கொந்தோ ஏகோ கோதுஹலிகோ நாம மனுஸ்ஸோ காபிங் நாம தருணபுத்தஞ்ச காளிங் நாம ப⁴ரியஞ்ச ஆதா³ய ‘‘கோஸம்பி³ங் க³ந்த்வா ஜீவிஸ்ஸாமீ’’தி பாதெ²ய்யங் க³ஹெத்வா நிக்க²மி. ‘‘அஹிவாதரோகே³ன மஹாஜனே மரந்தே தி³ஸ்வா நிக்க²மீ’’திபி வத³ந்தியேவ. தே க³ச்ச²ந்தா பாதெ²ய்யே பரிக்கீ²ணே கு²தா³பி⁴பூ⁴தா தா³ரகங் வஹிதுங் நாஸக்கி²ங்ஸு. அத² ஸாமிகோ பஜாபதிங் ஆஹ – ‘‘ப⁴த்³தே³, மயங் ஜீவந்தா புன புத்தங் லபி⁴ஸ்ஸாம, ச²ட்³டெ³த்வா நங் க³ச்சா²மா’’தி. மாது ஹத³யங் நாம முது³கங் ஹோதி. தஸ்மா ஸா ஆஹ – ‘‘நாஹங் ஜீவந்தமேவ புத்தங் ச²ட்³டே³துங் ஸக்கி²ஸ்ஸாமீ’’தி. ‘‘அத² கிங் கரோமா’’தி? ‘‘வாரேன நங் வஹாமா’’தி. மாதா அத்தனோ வாரே புப்ப²தா³மங் விய நங் உக்கி²பித்வா உரே நிபஜ்ஜாபெத்வா அங்கேன வஹித்வா பிதுனோ தே³தி. தஸ்ஸ தங் க³ஹெத்வா க³மனகாலே சா²தகதோபி ப³லவதரா வேத³னா உப்பஜ்ஜி. ஸோ புனப்புனங் ஆஹ – ‘‘ப⁴த்³தே³, மயங் ஜீவந்தா புத்தங் லபி⁴ஸ்ஸாம, ச²ட்³டே³ம ந’’ந்தி. ஸாபி புனப்புனங் படிக்கி²பித்வா படிவசனங் நாதா³ஸி. தா³ரகோ வாரேன பரிவத்தியமானோ கிலந்தோ பிது ஹத்தே² நித்³தா³யி. ஸோ தஸ்ஸ நித்³தா³யனபா⁴வங் ஞத்வா மாதரங் புரதோ கத்வா ஏகஸ்ஸ க³ச்ச²ஸ்ஸ ஹெட்டா² பண்ணஸந்த²ரே தங் நிபஜ்ஜாபெத்வா பாயாஸி. மாதா நிவத்தித்வா ஓலோகெந்தீ புத்தங் அதி³ஸ்வா, ‘‘ஸாமி, குஹிங் மே புத்தோ’’தி புச்சி². ‘‘ஏகஸ்ஸ மே க³ச்ச²ஸ்ஸ ஹெட்டா² நிபஜ்ஜாபிதோ’’தி. ‘‘ஸாமி, மா மங் நாஸயி, புத்தங் வினா ஜீவிதுங் ந ஸக்கி²ஸ்ஸாமி, ஆனேஹி மே புத்த’’ந்தி உரங் பஹரித்வா பரிதே³வி. அத² நங் நிவத்தித்வா ஆனேஸி. புத்தோபி அந்தராமக்³கே³ மதோ ஹோதி. இதி ஸோ எத்தகே டா²னே புத்தங் ச²ட்³டெ³த்வா தஸ்ஸ நிஸ்ஸந்தே³ன ப⁴வந்தரே ஸத்த வாரே ச²ட்³டி³தோ. ‘‘பாபகம்மங் நாமேதங் அப்பக’’ந்தி ந அவமஞ்ஞிதப்³ப³ங்.

    Allakapparaṭṭhe pana dubbhikkhe jīvituṃ asakkonto eko kotuhaliko nāma manusso kāpiṃ nāma taruṇaputtañca kāḷiṃ nāma bhariyañca ādāya ‘‘kosambiṃ gantvā jīvissāmī’’ti pātheyyaṃ gahetvā nikkhami. ‘‘Ahivātarogena mahājane marante disvā nikkhamī’’tipi vadantiyeva. Te gacchantā pātheyye parikkhīṇe khudābhibhūtā dārakaṃ vahituṃ nāsakkhiṃsu. Atha sāmiko pajāpatiṃ āha – ‘‘bhadde, mayaṃ jīvantā puna puttaṃ labhissāma, chaḍḍetvā naṃ gacchāmā’’ti. Mātu hadayaṃ nāma mudukaṃ hoti. Tasmā sā āha – ‘‘nāhaṃ jīvantameva puttaṃ chaḍḍetuṃ sakkhissāmī’’ti. ‘‘Atha kiṃ karomā’’ti? ‘‘Vārena naṃ vahāmā’’ti. Mātā attano vāre pupphadāmaṃ viya naṃ ukkhipitvā ure nipajjāpetvā aṅkena vahitvā pituno deti. Tassa taṃ gahetvā gamanakāle chātakatopi balavatarā vedanā uppajji. So punappunaṃ āha – ‘‘bhadde, mayaṃ jīvantā puttaṃ labhissāma, chaḍḍema na’’nti. Sāpi punappunaṃ paṭikkhipitvā paṭivacanaṃ nādāsi. Dārako vārena parivattiyamāno kilanto pitu hatthe niddāyi. So tassa niddāyanabhāvaṃ ñatvā mātaraṃ purato katvā ekassa gacchassa heṭṭhā paṇṇasanthare taṃ nipajjāpetvā pāyāsi. Mātā nivattitvā olokentī puttaṃ adisvā, ‘‘sāmi, kuhiṃ me putto’’ti pucchi. ‘‘Ekassa me gacchassa heṭṭhā nipajjāpito’’ti. ‘‘Sāmi, mā maṃ nāsayi, puttaṃ vinā jīvituṃ na sakkhissāmi, ānehi me putta’’nti uraṃ paharitvā paridevi. Atha naṃ nivattitvā ānesi. Puttopi antarāmagge mato hoti. Iti so ettake ṭhāne puttaṃ chaḍḍetvā tassa nissandena bhavantare satta vāre chaḍḍito. ‘‘Pāpakammaṃ nāmetaṃ appaka’’nti na avamaññitabbaṃ.

    தே க³ச்ச²ந்தா ஏகங் கோ³பாலகுலங் பாபுணிங்ஸு. தங் தி³வஸஞ்ச கோ³பாலகஸ்ஸ தே⁴னுமங்க³லங் ஹோதி. கோ³பாலகஸ்ஸ கே³ஹே நிப³த்³த⁴ங் ஏகோ பச்சேகபு³த்³தோ⁴ பு⁴ஞ்ஜதி. ஸோ தங் போ⁴ஜெத்வா மங்க³லமகாஸி. ப³ஹு பாயாஸோ படியத்தோ ஹோதி. கோ³பாலகோ தே ஆக³தே தி³ஸ்வா, ‘‘குதோ ஆக³தத்தா²’’தி புச்சி²த்வா ஸப்³ப³ங் பவத்திங் ஸுத்வா முது³ஜாதிகோ குலபுத்தோ தேஸு அனுகம்பங் கத்வா ப³ஹுகேன ஸப்பினா பாயாஸங் தா³பேஸி. ப⁴ரியா ‘‘ஸாமி, தயி ஜீவந்தே அஹம்பி ஜீவாமி நாம, தீ³க⁴ரத்தங் ஊனோத³ரோஸி, யாவத³த்த²ங் பு⁴ஞ்ஜாஹீ’’தி ஸப்பிஞ்ச த³தி⁴ஞ்ச தத³பி⁴முக²ஞ்ஞேவ கத்வா அத்தனா மந்த³ஸப்பினா தோ²கமேவ பு⁴ஞ்ஜி. இதரோ ப³ஹுங் பு⁴ஞ்ஜித்வா ஸத்தட்ட²தி³வஸே சா²ததாய ஆஹாரதண்ஹங் சி²ந்தி³துங் நாஸக்கி². கோ³பாலகோ தேஸங் பாயாஸங் தா³பெத்வா ஸயங் பு⁴ஞ்ஜிதுங் ஆரபி⁴. கோதுஹலிகோ தங் ஓலோகெந்தோ நிஸீதி³த்வா ஹெட்டா²பீடே² நிபன்னாய ஸுனகி²யா கோ³பாலகேன வட்³டெ⁴த்வா தி³ய்யமானங் பாயாஸபிண்ட³ங் தி³ஸ்வா ‘‘புஞ்ஞா வதாயங் ஸுனகீ², நிப³த்³த⁴ங் ஏவரூபங் போ⁴ஜனங் லப⁴தீ’’தி சிந்தேஸி. ஸோ ரத்திபா⁴கே³ தங் பாயாஸங் ஜீராபேதுங் அஸக்கொந்தோ காலங் கத்வா தஸ்ஸா ஸுனகி²யா குச்சி²ம்ஹி நிப்³ப³த்தி.

    Te gacchantā ekaṃ gopālakulaṃ pāpuṇiṃsu. Taṃ divasañca gopālakassa dhenumaṅgalaṃ hoti. Gopālakassa gehe nibaddhaṃ eko paccekabuddho bhuñjati. So taṃ bhojetvā maṅgalamakāsi. Bahu pāyāso paṭiyatto hoti. Gopālako te āgate disvā, ‘‘kuto āgatatthā’’ti pucchitvā sabbaṃ pavattiṃ sutvā mudujātiko kulaputto tesu anukampaṃ katvā bahukena sappinā pāyāsaṃ dāpesi. Bhariyā ‘‘sāmi, tayi jīvante ahampi jīvāmi nāma, dīgharattaṃ ūnodarosi, yāvadatthaṃ bhuñjāhī’’ti sappiñca dadhiñca tadabhimukhaññeva katvā attanā mandasappinā thokameva bhuñji. Itaro bahuṃ bhuñjitvā sattaṭṭhadivase chātatāya āhārataṇhaṃ chindituṃ nāsakkhi. Gopālako tesaṃ pāyāsaṃ dāpetvā sayaṃ bhuñjituṃ ārabhi. Kotuhaliko taṃ olokento nisīditvā heṭṭhāpīṭhe nipannāya sunakhiyā gopālakena vaḍḍhetvā diyyamānaṃ pāyāsapiṇḍaṃ disvā ‘‘puññā vatāyaṃ sunakhī, nibaddhaṃ evarūpaṃ bhojanaṃ labhatī’’ti cintesi. So rattibhāge taṃ pāyāsaṃ jīrāpetuṃ asakkonto kālaṃ katvā tassā sunakhiyā kucchimhi nibbatti.

    அத²ஸ்ஸ ப⁴ரியா ஸரீரகிச்சங் கத்வா தஸ்மிங்யேவ கே³ஹே ப⁴திங் கத்வா தண்டு³லனாளிங் லபி⁴த்வா பசித்வா பச்சேகபு³த்³த⁴ஸ்ஸ பத்தே பதிட்டா²பெத்வா, ‘‘தா³ஸஸ்ஸ வோ பாபுணாதூ’’தி வத்வா சிந்தேஸி – ‘‘மயா இதே⁴வ வஸிதுங் வட்டதி, நிப³த்³த⁴ங், அய்யோ, இதா⁴க³ச்ச²தி, தெ³ய்யத⁴ம்மோ ஹோது வா, மா வா, தே³வஸிகங் வந்த³ந்தீ வெய்யாவச்சங் கரொந்தீ சித்தங் பஸாதெ³ந்தீ ப³ஹுங் புஞ்ஞங் பஸவிஸ்ஸாமீ’’தி. ஸா தத்தே²வ ப⁴திங் கரொந்தீ வஸி. ஸாபி ஸுனகீ² ச²ட்டே² வா ஸத்தமே வா மாஸே ஏகமேவ குக்குரங் விஜாயி. கோ³பாலகோ தஸ்ஸ ஏகதே⁴னுயா கீ²ரங் தா³பேஸி. ஸோ ந சிரஸ்ஸேவ வட்³டி⁴. அத²ஸ்ஸ பச்சேகபு³த்³தோ⁴ பு⁴ஞ்ஜந்தோ நிப³த்³த⁴ங் ஏகங் ப⁴த்தபிண்ட³ங் தே³தி. ஸோ ப⁴த்தபிண்ட³ங் நிஸ்ஸாய பச்சேகபு³த்³தே⁴ ஸினேஹமகாஸி. கோ³பாலகோபி நிப³த்³த⁴ங் த்³வே வாரே பச்சேகபு³த்³த⁴ஸ்ஸுபட்டா²னங் யாதி. க³ச்ச²ந்தோபி அந்தராமக்³கே³ வாளமிக³ட்டா²னே த³ண்டே³ன க³ச்சே² ச பூ⁴மிஞ்ச பஹரித்வா ‘‘ஸுஸூ’’தி திக்க²த்துங் ஸத்³த³ங் கத்வா வாளமிகே³ பலாபேதி. ஸுனகோ²பி தேன ஸத்³தி⁴ங் க³ச்ச²தி.

    Athassa bhariyā sarīrakiccaṃ katvā tasmiṃyeva gehe bhatiṃ katvā taṇḍulanāḷiṃ labhitvā pacitvā paccekabuddhassa patte patiṭṭhāpetvā, ‘‘dāsassa vo pāpuṇātū’’ti vatvā cintesi – ‘‘mayā idheva vasituṃ vaṭṭati, nibaddhaṃ, ayyo, idhāgacchati, deyyadhammo hotu vā, mā vā, devasikaṃ vandantī veyyāvaccaṃ karontī cittaṃ pasādentī bahuṃ puññaṃ pasavissāmī’’ti. Sā tattheva bhatiṃ karontī vasi. Sāpi sunakhī chaṭṭhe vā sattame vā māse ekameva kukkuraṃ vijāyi. Gopālako tassa ekadhenuyā khīraṃ dāpesi. So na cirasseva vaḍḍhi. Athassa paccekabuddho bhuñjanto nibaddhaṃ ekaṃ bhattapiṇḍaṃ deti. So bhattapiṇḍaṃ nissāya paccekabuddhe sinehamakāsi. Gopālakopi nibaddhaṃ dve vāre paccekabuddhassupaṭṭhānaṃ yāti. Gacchantopi antarāmagge vāḷamigaṭṭhāne daṇḍena gacche ca bhūmiñca paharitvā ‘‘susū’’ti tikkhattuṃ saddaṃ katvā vāḷamige palāpeti. Sunakhopi tena saddhiṃ gacchati.

    ஸோ ஏகதி³வஸங் பச்சேகபு³த்³த⁴ங் ஆஹ – ‘‘ப⁴ந்தே, யதா³ மே ஓகாஸோ ந ப⁴விஸ்ஸதி, ததா³ இமங் ஸுனக²ங் பேஸெஸ்ஸாமி, தேன ஸஞ்ஞாணேன ஆக³ச்செ²ய்யாதா²’’தி. ததோ பட்டா²ய அனோகாஸதி³வஸே, ‘‘க³ச்ச², தாத, அய்யங் ஆனேஹீ’’தி ஸுனக²ங் பேஸேஸி. ஸோ ஏகவசனேனேவ பக்க²ந்தி³த்வா ஸாமிகஸ்ஸ க³ச்ச²போத²னபூ⁴மிபோத²னட்டா²னே திக்க²த்துங் பு⁴ஸ்ஸித்வா தேன ஸத்³தே³ன வாளமிகா³னங் பலாதபா⁴வங் ஞத்வா பாதோவ ஸரீரபடிஜக்³க³னங் கத்வா பண்ணஸாலங் பவிஸித்வா நிஸின்னஸ்ஸ பச்சேகபு³த்³த⁴ஸ்ஸ வஸனட்டா²னங் க³ந்த்வா பண்ணஸாலத்³வாரே திக்க²த்துங் பு⁴ஸ்ஸித்வா அத்தனோ ஆக³தபா⁴வங் ஜானாபெத்வா ஏகமந்தே நிபஜ்ஜதி, பச்சேகபு³த்³தே⁴ வேலங் ஸல்லக்கெ²த்வா நிக்க²ந்தே பு⁴ஸ்ஸந்தோ புரதோ க³ச்ச²தி. அந்தரந்தரா பச்சேகபு³த்³தோ⁴ தங் வீமங்ஸந்தோ அஞ்ஞங் மக்³க³ங் படிபஜ்ஜதி. அத²ஸ்ஸ புரதோ திரியங் ட²த்வா பு⁴ஸ்ஸித்வா இதரமக்³க³மேவ நங் ஆரோபேதி. அதே²கதி³வஸங் அஞ்ஞங் மக்³க³ங் படிபஜ்ஜித்வா தேன புரதோ திரியங் ட²த்வா வாரியமானோபி அனிவத்தித்வா ஸுனக²ங் பாதே³ன பஹரித்வா பாயாஸி. ஸுனகோ² தஸ்ஸ அனிவத்தனபா⁴வங் ஞத்வா நிவாஸனகண்ணே ட³ங்ஸித்வா ஆகட்³ட⁴ந்தோ இதரமக்³க³மேவ நங் ஆரோபேஸி. ஏவங் ஸோ தஸ்மிங் ப³லவஸினேஹங் உப்பாதே³ஸி.

    So ekadivasaṃ paccekabuddhaṃ āha – ‘‘bhante, yadā me okāso na bhavissati, tadā imaṃ sunakhaṃ pesessāmi, tena saññāṇena āgaccheyyāthā’’ti. Tato paṭṭhāya anokāsadivase, ‘‘gaccha, tāta, ayyaṃ ānehī’’ti sunakhaṃ pesesi. So ekavacaneneva pakkhanditvā sāmikassa gacchapothanabhūmipothanaṭṭhāne tikkhattuṃ bhussitvā tena saddena vāḷamigānaṃ palātabhāvaṃ ñatvā pātova sarīrapaṭijagganaṃ katvā paṇṇasālaṃ pavisitvā nisinnassa paccekabuddhassa vasanaṭṭhānaṃ gantvā paṇṇasāladvāre tikkhattuṃ bhussitvā attano āgatabhāvaṃ jānāpetvā ekamante nipajjati, paccekabuddhe velaṃ sallakkhetvā nikkhante bhussanto purato gacchati. Antarantarā paccekabuddho taṃ vīmaṃsanto aññaṃ maggaṃ paṭipajjati. Athassa purato tiriyaṃ ṭhatvā bhussitvā itaramaggameva naṃ āropeti. Athekadivasaṃ aññaṃ maggaṃ paṭipajjitvā tena purato tiriyaṃ ṭhatvā vāriyamānopi anivattitvā sunakhaṃ pādena paharitvā pāyāsi. Sunakho tassa anivattanabhāvaṃ ñatvā nivāsanakaṇṇe ḍaṃsitvā ākaḍḍhanto itaramaggameva naṃ āropesi. Evaṃ so tasmiṃ balavasinehaṃ uppādesi.

    ததோ அபரபா⁴கே³ பச்சேகபு³த்³த⁴ஸ்ஸ சீவரங் ஜீரி. அத²ஸ்ஸ கோ³பாலகோ சீவரவத்தா²னி அதா³ஸி. தமேனங் பச்சேகபு³த்³தோ⁴ ஆஹ – ‘‘ஆவுஸோ, சீவரங் நாம ஏககேன காதுங் து³க்கரங், பா²ஸுகட்டா²னங் க³ந்த்வா காரெஸ்ஸாமீ’’தி. ‘‘இதே⁴வ, ப⁴ந்தே, கரோதா²’’தி. ‘‘ந ஸக்கா, ஆவுஸோ’’தி. ‘‘தேன ஹி, ப⁴ந்தே, மா சிரங் ப³ஹி வஸித்தா²’’தி. ஸுனகோ² தேஸங் கத²ங் ஸுணந்தோவ அட்டா²ஸி, பச்சேகபு³த்³தோ⁴பி ‘‘திட்ட², உபாஸகா’’தி கோ³பாலகங் நிவத்தாபெத்வா வேஹாஸங் அப்³பு⁴க்³க³ந்த்வா க³ந்த⁴மாத³னாபி⁴முகோ² பாயாஸி. ஸுனக²ஸ்ஸ தங் ஆகாஸேன க³ச்ச²ந்தங் தி³ஸ்வா பு⁴க்கரித்வா டி²தஸ்ஸ தஸ்மிங் சக்கு²பத²ங் விஜஹந்தே ஹத³யங் ப²லித்வா மதோ. திரச்சா²னா கிர நாமேதே உஜுஜாதிகா ஹொந்தி அகுடிலா. மனுஸ்ஸா பன அஞ்ஞங் ஹத³யேன சிந்தெந்தி, அஞ்ஞங் முகே²ன கதெ²ந்தி. தேனேவாஹ – ‘‘க³ஹனஞ்ஹேதங், ப⁴ந்தே, யதி³த³ங் மனுஸ்ஸா, உத்தானகஞ்ஹேதங், ப⁴ந்தே, யதி³த³ங் பஸவோ’’தி (ம॰ நி॰ 2.3).

    Tato aparabhāge paccekabuddhassa cīvaraṃ jīri. Athassa gopālako cīvaravatthāni adāsi. Tamenaṃ paccekabuddho āha – ‘‘āvuso, cīvaraṃ nāma ekakena kātuṃ dukkaraṃ, phāsukaṭṭhānaṃ gantvā kāressāmī’’ti. ‘‘Idheva, bhante, karothā’’ti. ‘‘Na sakkā, āvuso’’ti. ‘‘Tena hi, bhante, mā ciraṃ bahi vasitthā’’ti. Sunakho tesaṃ kathaṃ suṇantova aṭṭhāsi, paccekabuddhopi ‘‘tiṭṭha, upāsakā’’ti gopālakaṃ nivattāpetvā vehāsaṃ abbhuggantvā gandhamādanābhimukho pāyāsi. Sunakhassa taṃ ākāsena gacchantaṃ disvā bhukkaritvā ṭhitassa tasmiṃ cakkhupathaṃ vijahante hadayaṃ phalitvā mato. Tiracchānā kira nāmete ujujātikā honti akuṭilā. Manussā pana aññaṃ hadayena cintenti, aññaṃ mukhena kathenti. Tenevāha – ‘‘gahanañhetaṃ, bhante, yadidaṃ manussā, uttānakañhetaṃ, bhante, yadidaṃ pasavo’’ti (ma. ni. 2.3).
