Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / த⁴ம்மபத³பாளி • Dhammapadapāḷi

    2. அப்பமாத³வக்³கோ³

    2. Appamādavaggo

    21.

    21.

    அப்பமாதோ³ அமதபத³ங் 1, பமாதோ³ மச்சுனோ பத³ங்;

    Appamādo amatapadaṃ 2, pamādo maccuno padaṃ;

    அப்பமத்தா ந மீயந்தி, யே பமத்தா யதா² மதா.

    Appamattā na mīyanti, ye pamattā yathā matā.

    22.

    22.

    ஏவங் 3 விஸேஸதோ ஞத்வா, அப்பமாத³ம்ஹி பண்டி³தா;

    Evaṃ 4 visesato ñatvā, appamādamhi paṇḍitā;

    அப்பமாதே³ பமோத³ந்தி, அரியானங் கோ³சரே ரதா.

    Appamāde pamodanti, ariyānaṃ gocare ratā.

    23.

    23.

    தே ஜா²யினோ ஸாததிகா, நிச்சங் த³ள்ஹபரக்கமா;

    Te jhāyino sātatikā, niccaṃ daḷhaparakkamā;

    பு²ஸந்தி தீ⁴ரா நிப்³பா³னங், யோக³க்கே²மங் அனுத்தரங்.

    Phusanti dhīrā nibbānaṃ, yogakkhemaṃ anuttaraṃ.

    24.

    24.

    உட்டா²னவதோ ஸதீமதோ 5, ஸுசிகம்மஸ்ஸ நிஸம்மகாரினோ;

    Uṭṭhānavato satīmato 6, sucikammassa nisammakārino;

    ஸஞ்ஞதஸ்ஸ த⁴ம்மஜீவினோ, அப்பமத்தஸ்ஸ 7 யஸோபி⁴வட்³ட⁴தி.

    Saññatassa dhammajīvino, appamattassa 8 yasobhivaḍḍhati.

    25.

    25.

    உட்டா²னேனப்பமாதே³ன , ஸங்யமேன த³மேன ச;

    Uṭṭhānenappamādena , saṃyamena damena ca;

    தீ³பங் கயிராத² மேதா⁴வீ, யங் ஓகோ⁴ நாபி⁴கீரதி.

    Dīpaṃ kayirātha medhāvī, yaṃ ogho nābhikīrati.

    26.

    26.

    பமாத³மனுயுஞ்ஜந்தி, பா³லா து³ம்மேதி⁴னோ ஜனா;

    Pamādamanuyuñjanti, bālā dummedhino janā;

    அப்பமாத³ஞ்ச மேதா⁴வீ, த⁴னங் ஸெட்ட²ங்வ ரக்க²தி.

    Appamādañca medhāvī, dhanaṃ seṭṭhaṃva rakkhati.

    27.

    27.

    மா பமாத³மனுயுஞ்ஜேத², மா காமரதிஸந்த²வங் 9;

    Mā pamādamanuyuñjetha, mā kāmaratisanthavaṃ 10;

    அப்பமத்தோ ஹி ஜா²யந்தோ, பப்போதி விபுலங் ஸுக²ங்.

    Appamatto hi jhāyanto, pappoti vipulaṃ sukhaṃ.

    28.

    28.

    பமாத³ங் அப்பமாதே³ன, யதா³ நுத³தி பண்டி³தோ;

    Pamādaṃ appamādena, yadā nudati paṇḍito;

    பஞ்ஞாபாஸாத³மாருய்ஹ, அஸோகோ ஸோகினிங் பஜங்;

    Paññāpāsādamāruyha, asoko sokiniṃ pajaṃ;

    பப்³ப³தட்டோ²வ பூ⁴மட்டே² 11, தீ⁴ரோ பா³லே அவெக்க²தி.

    Pabbataṭṭhova bhūmaṭṭhe 12, dhīro bāle avekkhati.

    29.

    29.

    அப்பமத்தோ பமத்தேஸு, ஸுத்தேஸு ப³ஹுஜாக³ரோ;

    Appamatto pamattesu, suttesu bahujāgaro;

    அப³லஸ்ஸங்வ ஸீக⁴ஸ்ஸோ, ஹித்வா யாதி ஸுமேத⁴ஸோ.

    Abalassaṃva sīghasso, hitvā yāti sumedhaso.

    30.

    30.

    அப்பமாதே³ன மக⁴வா, தே³வானங் ஸெட்ட²தங் க³தோ;

    Appamādena maghavā, devānaṃ seṭṭhataṃ gato;

    அப்பமாத³ங் பஸங்ஸந்தி, பமாதோ³ க³ரஹிதோ ஸதா³.

    Appamādaṃ pasaṃsanti, pamādo garahito sadā.

    31.

    31.

    அப்பமாத³ரதோ பி⁴க்கு², பமாதே³ ப⁴யத³ஸ்ஸி வா;

    Appamādarato bhikkhu, pamāde bhayadassi vā;

    ஸங்யோஜனங் அணுங் தூ²லங், ட³ஹங் அக்³கீ³வ க³ச்ச²தி.

    Saṃyojanaṃ aṇuṃ thūlaṃ, ḍahaṃ aggīva gacchati.

    32.

    32.

    அப்பமாத³ரதோ பி⁴க்கு², பமாதே³ ப⁴யத³ஸ்ஸி வா;

    Appamādarato bhikkhu, pamāde bhayadassi vā;

    அப⁴ப்³போ³ பரிஹானாய, நிப்³பா³னஸ்ஸேவ ஸந்திகே.

    Abhabbo parihānāya, nibbānasseva santike.

    அப்பமாத³வக்³கோ³ து³தியோ நிட்டி²தோ.

    Appamādavaggo dutiyo niṭṭhito.







    Footnotes:
    1. அமதங் பத³ங் (க॰)
    2. amataṃ padaṃ (ka.)
    3. ஏதங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰ பீ॰)
    4. etaṃ (sī. syā. kaṃ. pī.)
    5. ஸதிமதோ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ க॰)
    6. satimato (sī. syā. ka.)
    7. அபமத்தஸ்ஸ (?)
    8. apamattassa (?)
    9. ஸந்த⁴வங் (க)
    10. sandhavaṃ (ka)
    11. பு⁴ம்மட்டே² (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    12. bhummaṭṭhe (sī. syā.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / த⁴ம்மபத³-அட்ட²கதா² • Dhammapada-aṭṭhakathā / 2. அப்பமாத³வக்³கோ³ • 2. Appamādavaggo


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact