Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    4. அரஹந்தஸுத்தங்

    4. Arahantasuttaṃ

    76. ஸாவத்தி²னிதா³னங். ‘‘ரூபங், பி⁴க்க²வே, அனிச்சங். யத³னிச்சங் தங் து³க்க²ங்; யங் து³க்க²ங் தத³னத்தா; யத³னத்தா தங் ‘நேதங் மம , நேஸோஹமஸ்மி, ந மேஸோ அத்தா’தி ஏவமேதங் யதா²பூ⁴தங் ஸம்மப்பஞ்ஞாய த³ட்ட²ப்³ப³ங். வேத³னா… ஸஞ்ஞா… ஸங்கா²ரா… விஞ்ஞாணங் அனிச்சங். யத³னிச்சங் தங் து³க்க²ங்; யங் து³க்க²ங் தத³னத்தா; யத³னத்தா தங் ‘நேதங் மம, நேஸோஹமஸ்மி, ந மேஸோ அத்தா’தி ஏவமேதங் யதா²பூ⁴தங் ஸம்மப்பஞ்ஞாய த³ட்ட²ப்³ப³ங்’’.

    76. Sāvatthinidānaṃ. ‘‘Rūpaṃ, bhikkhave, aniccaṃ. Yadaniccaṃ taṃ dukkhaṃ; yaṃ dukkhaṃ tadanattā; yadanattā taṃ ‘netaṃ mama , nesohamasmi, na meso attā’ti evametaṃ yathābhūtaṃ sammappaññāya daṭṭhabbaṃ. Vedanā… saññā… saṅkhārā… viññāṇaṃ aniccaṃ. Yadaniccaṃ taṃ dukkhaṃ; yaṃ dukkhaṃ tadanattā; yadanattā taṃ ‘netaṃ mama, nesohamasmi, na meso attā’ti evametaṃ yathābhūtaṃ sammappaññāya daṭṭhabbaṃ’’.

    ‘‘ஏவங் பஸ்ஸங், பி⁴க்க²வே, ஸுதவா அரியஸாவகோ ரூபஸ்மிம்பி நிப்³பி³ந்த³தி, வேத³னாயபி… ஸஞ்ஞாயபி… ஸங்கா²ரேஸுபி… விஞ்ஞாணஸ்மிம்பி நிப்³பி³ந்த³தி. நிப்³பி³ந்த³ங் விரஜ்ஜதி; விராகா³ விமுச்சதி. விமுத்தஸ்மிங் விமுத்தமிதி ஞாணங் ஹோதி. ‘கீ²ணா ஜாதி, வுஸிதங் ப்³ரஹ்மசரியங், கதங் கரணீயங், நாபரங் இத்த²த்தாயா’தி பஜானாதி. யாவதா, பி⁴க்க²வே, ஸத்தாவாஸா, யாவதா ப⁴வக்³க³ங், ஏதே அக்³கா³, ஏதே ஸெட்டா² லோகஸ்மிங் யதி³த³ங் அரஹந்தோ’’தி.

    ‘‘Evaṃ passaṃ, bhikkhave, sutavā ariyasāvako rūpasmimpi nibbindati, vedanāyapi… saññāyapi… saṅkhāresupi… viññāṇasmimpi nibbindati. Nibbindaṃ virajjati; virāgā vimuccati. Vimuttasmiṃ vimuttamiti ñāṇaṃ hoti. ‘Khīṇā jāti, vusitaṃ brahmacariyaṃ, kataṃ karaṇīyaṃ, nāparaṃ itthattāyā’ti pajānāti. Yāvatā, bhikkhave, sattāvāsā, yāvatā bhavaggaṃ, ete aggā, ete seṭṭhā lokasmiṃ yadidaṃ arahanto’’ti.

    இத³மவோச ப⁴க³வா. இத³ங் வத்வான ஸுக³தோ அதா²பரங் ஏதத³வோச ஸத்தா² –

    Idamavoca bhagavā. Idaṃ vatvāna sugato athāparaṃ etadavoca satthā –

    ‘‘ஸுகி²னோ வத அரஹந்தோ, தண்ஹா தேஸங் ந விஜ்ஜதி;

    ‘‘Sukhino vata arahanto, taṇhā tesaṃ na vijjati;

    அஸ்மிமானோ ஸமுச்சி²ன்னோ, மோஹஜாலங் பதா³லிதங்.

    Asmimāno samucchinno, mohajālaṃ padālitaṃ.

    ‘‘அனேஜங் தே அனுப்பத்தா, சித்தங் தேஸங் அனாவிலங்;

    ‘‘Anejaṃ te anuppattā, cittaṃ tesaṃ anāvilaṃ;

    லோகே அனுபலித்தா தே, ப்³ரஹ்மபூ⁴தா அனாஸவா.

    Loke anupalittā te, brahmabhūtā anāsavā.

    ‘‘பஞ்சக்க²ந்தே⁴ பரிஞ்ஞாய, ஸத்த ஸத்³த⁴ம்மகோ³சரா;

    ‘‘Pañcakkhandhe pariññāya, satta saddhammagocarā;

    பஸங்ஸியா ஸப்புரிஸா, புத்தா பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஓரஸா.

    Pasaṃsiyā sappurisā, puttā buddhassa orasā.

    ‘‘ஸத்தரதனஸம்பன்னா, தீஸு ஸிக்கா²ஸு ஸிக்கி²தா;

    ‘‘Sattaratanasampannā, tīsu sikkhāsu sikkhitā;

    அனுவிசரந்தி மஹாவீரா, பஹீனப⁴யபே⁴ரவா.

    Anuvicaranti mahāvīrā, pahīnabhayabheravā.

    ‘‘த³ஸஹங்கே³ஹி ஸம்பன்னா, மஹானாகா³ ஸமாஹிதா;

    ‘‘Dasahaṅgehi sampannā, mahānāgā samāhitā;

    ஏதே கோ² ஸெட்டா² லோகஸ்மிங், தண்ஹா தேஸங் ந விஜ்ஜதி.

    Ete kho seṭṭhā lokasmiṃ, taṇhā tesaṃ na vijjati.

    ‘‘அஸேக²ஞாணமுப்பன்னங், அந்திமோயங் 1 ஸமுஸ்ஸயோ;

    ‘‘Asekhañāṇamuppannaṃ, antimoyaṃ 2 samussayo;

    யோ ஸாரோ ப்³ரஹ்மசரியஸ்ஸ, தஸ்மிங் அபரபச்சயா.

    Yo sāro brahmacariyassa, tasmiṃ aparapaccayā.

    ‘‘விதா⁴ஸு ந விகம்பந்தி, விப்பமுத்தா புனப்³ப⁴வா;

    ‘‘Vidhāsu na vikampanti, vippamuttā punabbhavā;

    த³ந்தபூ⁴மிமனுப்பத்தா, தே லோகே விஜிதாவினோ.

    Dantabhūmimanuppattā, te loke vijitāvino.

    ‘‘உத்³த⁴ங் திரியங் அபாசீனங், நந்தீ³ தேஸங் ந விஜ்ஜதி;

    ‘‘Uddhaṃ tiriyaṃ apācīnaṃ, nandī tesaṃ na vijjati;

    நத³ந்தி தே ஸீஹனாத³ங், பு³த்³தா⁴ லோகே அனுத்தரா’’தி. சதுத்த²ங்;

    Nadanti te sīhanādaṃ, buddhā loke anuttarā’’ti. catutthaṃ;







    Footnotes:
    1. அந்திமஸ்ஸ (க॰)
    2. antimassa (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 4. அரஹந்தஸுத்தவண்ணனா • 4. Arahantasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 4. அரஹந்தஸுத்தவண்ணனா • 4. Arahantasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact