Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / த⁴ம்மபத³-அட்ட²கதா² • Dhammapada-aṭṭhakathā

    7. அரஹந்தவக்³கோ³

    7. Arahantavaggo

    1. ஜீவகபஞ்ஹவத்து²

    1. Jīvakapañhavatthu

    க³தத்³தி⁴னோதி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸத்தா² ஜீவகம்ப³வனே விஹரந்தோ ஜீவகேன புட்ட²பஞ்ஹங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஜீவகவத்து² க²ந்த⁴கே (மஹாவ॰ 326 ஆத³யோ) வித்தா²ரிதமேவ.

    Gataddhinoti imaṃ dhammadesanaṃ satthā jīvakambavane viharanto jīvakena puṭṭhapañhaṃ ārabbha kathesi. Jīvakavatthu khandhake (mahāva. 326 ādayo) vitthāritameva.

    ஏகஸ்மிங் பன ஸமயே தே³வத³த்தோ அஜாதஸத்துனா ஸத்³தி⁴ங் ஏகதோ ஹுத்வா கி³ஜ்ஜ²கூடங் அபி⁴ருஹித்வா பது³ட்ட²சித்தோ ‘‘ஸத்தா²ரங் வதி⁴ஸ்ஸாமீ’’தி ஸிலங் பவிஜ்ஜி². தங் த்³வே பப்³ப³தகூடானி ஸம்படிச்சி²ங்ஸு. ததோ பி⁴ஜ்ஜித்வா க³தா பபடிகா ப⁴க³வதோ பாத³ங் பஹரித்வா லோஹிதங் உப்பாதே³ஸி, பு⁴ஸா வேத³னா பவத்திங்ஸு. பி⁴க்கூ² ஸத்தா²ரங் மத்³த³குச்சி²ங் நயிங்ஸு. ஸத்தா² ததோபி ஜீவகம்ப³வனங் க³ந்துகாமோ ‘‘தத்த² மங் நேதா²’’தி ஆஹ. பி⁴க்கூ² ப⁴க³வந்தங் ஆதா³ய ஜீவகம்ப³வனங் அக³மங்ஸு. ஜீவகோ தங் பவத்திங் ஸுத்வா ஸத்து² ஸந்திகங் க³ந்த்வா வணபடிகம்மத்தா²ய திகி²ணபே⁴ஸஜ்ஜங் த³த்வா வணங் ப³ந்தி⁴த்வா ஸத்தா²ரங் ஏதத³வோச – ‘‘ப⁴ந்தே, மயா அந்தோனக³ரே ஏகஸ்ஸ மனுஸ்ஸஸ்ஸ பே⁴ஸஜ்ஜங் கதங், தஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா புன ஆக³மிஸ்ஸாமி, இத³ங் பே⁴ஸஜ்ஜங் யாவ மமாக³மனா ப³த்³த⁴னியாமேனேவ திட்ட²தூ’’தி. ஸோ க³ந்த்வா தஸ்ஸ புரிஸஸ்ஸ கத்தப்³ப³கிச்சங் கத்வா த்³வாரபித³ஹனவேலாய ஆக³ச்ச²ந்தோ த்³வாரங் ந ஸம்பாபுணி. அத²ஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸி – ‘‘அஹோ மயா பா⁴ரியங் கம்மங் கதங், ய்வாஹங் அஞ்ஞதரஸ்ஸ புரிஸஸ்ஸ விய ததா²க³தஸ்ஸ பாதே³ திகி²ணபே⁴ஸஜ்ஜங் த³த்வா வணங் ப³ந்தி⁴ங், அயங் தஸ்ஸ மோசனவேலா, தஸ்மிங் அமுச்சமானே ஸப்³ப³ரத்திங் ப⁴க³வதோ ஸரீரே பரிளாஹோ உப்பஜ்ஜிஸ்ஸதீ’’தி. தஸ்மிங் க²ணே ஸத்தா² ஆனந்த³த்தே²ரங் ஆமந்தேஸி – ‘‘ஆனந்த³, ஜீவகோ ஸாயங் ஆக³ச்ச²ந்தோ த்³வாரங் ந ஸம்பாபுணி, ‘அயங் வணஸ்ஸ மோசனவேலா’தி பன சிந்தேஸி, மோசேஸி ந’’ந்தி. தே²ரோ மோசேஸி, வணோ ருக்க²தோ ச²ல்லி விய அபக³தோ. ஜீவகோ அந்தோஅருணேயேவ ஸத்து² ஸந்திகங் வேகே³ன ஆக³ந்த்வா ‘‘கிங் நு கோ², ப⁴ந்தே, ஸரீரே வோ பரிளாஹோ உப்பன்னோ’’தி புச்சி². ஸத்தா² ‘‘ததா²க³தஸ்ஸ கோ², ஜீவக, போ³தி⁴மண்டே³யேவ ஸப்³ப³பரிளாஹோ வூபஸந்தோ’’தி அனுஸந்தி⁴ங் க⁴டெத்வா த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தோ இமங் கா³த²மாஹ –

    Ekasmiṃ pana samaye devadatto ajātasattunā saddhiṃ ekato hutvā gijjhakūṭaṃ abhiruhitvā paduṭṭhacitto ‘‘satthāraṃ vadhissāmī’’ti silaṃ pavijjhi. Taṃ dve pabbatakūṭāni sampaṭicchiṃsu. Tato bhijjitvā gatā papaṭikā bhagavato pādaṃ paharitvā lohitaṃ uppādesi, bhusā vedanā pavattiṃsu. Bhikkhū satthāraṃ maddakucchiṃ nayiṃsu. Satthā tatopi jīvakambavanaṃ gantukāmo ‘‘tattha maṃ nethā’’ti āha. Bhikkhū bhagavantaṃ ādāya jīvakambavanaṃ agamaṃsu. Jīvako taṃ pavattiṃ sutvā satthu santikaṃ gantvā vaṇapaṭikammatthāya tikhiṇabhesajjaṃ datvā vaṇaṃ bandhitvā satthāraṃ etadavoca – ‘‘bhante, mayā antonagare ekassa manussassa bhesajjaṃ kataṃ, tassa santikaṃ gantvā puna āgamissāmi, idaṃ bhesajjaṃ yāva mamāgamanā baddhaniyāmeneva tiṭṭhatū’’ti. So gantvā tassa purisassa kattabbakiccaṃ katvā dvārapidahanavelāya āgacchanto dvāraṃ na sampāpuṇi. Athassa etadahosi – ‘‘aho mayā bhāriyaṃ kammaṃ kataṃ, yvāhaṃ aññatarassa purisassa viya tathāgatassa pāde tikhiṇabhesajjaṃ datvā vaṇaṃ bandhiṃ, ayaṃ tassa mocanavelā, tasmiṃ amuccamāne sabbarattiṃ bhagavato sarīre pariḷāho uppajjissatī’’ti. Tasmiṃ khaṇe satthā ānandattheraṃ āmantesi – ‘‘ānanda, jīvako sāyaṃ āgacchanto dvāraṃ na sampāpuṇi, ‘ayaṃ vaṇassa mocanavelā’ti pana cintesi, mocesi na’’nti. Thero mocesi, vaṇo rukkhato challi viya apagato. Jīvako antoaruṇeyeva satthu santikaṃ vegena āgantvā ‘‘kiṃ nu kho, bhante, sarīre vo pariḷāho uppanno’’ti pucchi. Satthā ‘‘tathāgatassa kho, jīvaka, bodhimaṇḍeyeva sabbapariḷāho vūpasanto’’ti anusandhiṃ ghaṭetvā dhammaṃ desento imaṃ gāthamāha –

    90.

    90.

    ‘‘க³தத்³தி⁴னோ விஸோகஸ்ஸ, விப்பமுத்தஸ்ஸ ஸப்³ப³தி⁴;

    ‘‘Gataddhino visokassa, vippamuttassa sabbadhi;

    ஸப்³ப³க³ந்த²ப்பஹீனஸ்ஸ, பரிளாஹோ ந விஜ்ஜதீ’’தி.

    Sabbaganthappahīnassa, pariḷāho na vijjatī’’ti.

    தத்த² க³தத்³தி⁴னோதி க³தமக்³க³ஸ்ஸ கந்தாரத்³தா⁴ வட்டத்³தா⁴தி த்³வே அத்³தா⁴ நாம. தேஸு கந்தாரபடிபன்னோ யாவ இச்சி²தட்டா²னங் ந பாபுணாதி, தாவ அத்³தி⁴கோயேவ, ஏதஸ்மிங் பன பத்தே க³தத்³தி⁴ நாம ஹோதி. வட்டஸன்னிஸ்ஸிதாபி ஸத்தா யாவ வட்டே வஸந்தி, தாவ அத்³தி⁴கா ஏவ. கஸ்மா? வட்டஸ்ஸ அகே²பிதத்தா. ஸோதாபன்னாத³யோபி அத்³தி⁴கா ஏவ, வட்டங் பன கே²பெத்வா டி²தோ கீ²ணாஸவோ க³தத்³தி⁴ நாம ஹோதி. தஸ்ஸ க³தத்³தி⁴னோ. விஸோகஸ்ஸாதி வட்டமூலகஸ்ஸ ஸோகஸ்ஸ விக³தத்தா விஸோகஸ்ஸ. விப்பமுத்தஸ்ஸ ஸப்³ப³தீ⁴தி ஸப்³பே³ஸு க²ந்தா⁴தி³த⁴ம்மேஸு விப்பமுத்தஸ்ஸ, ஸப்³ப³க³ந்த²ப்பஹீனஸ்ஸாதி சதுன்னம்பி க³ந்தா²னங் பஹீனத்தா ஸப்³பா³க³ந்த²ப்பஹீனஸ்ஸ. பரிளாஹோ ந விஜ்ஜதீதி து³விதோ⁴ பரிளாஹோ காயிகோ சேதஸிகோ சாதி. தேஸு கீ²ணாஸவஸ்ஸ ஸீதுண்ஹாதி³வஸேன உப்பன்னத்தா காயிகபரிளாஹோ அனிப்³பு³தோவ, தங் ஸந்தா⁴ய ஜீவகோ புச்ச²தி. ஸத்தா² பன த⁴ம்மராஜதாய தே³ஸனாவிதி⁴குஸலதாய சேதஸிகபரிளாஹவஸேன தே³ஸனங் வினிவத்தெந்தோ, ‘‘ஜீவக, பரமத்தே²ன ஏவரூபஸ்ஸ கீ²ணாஸவஸ்ஸ பரிளாஹோ ந விஜ்ஜதீ’’தி ஆஹ.

    Tattha gataddhinoti gatamaggassa kantāraddhā vaṭṭaddhāti dve addhā nāma. Tesu kantārapaṭipanno yāva icchitaṭṭhānaṃ na pāpuṇāti, tāva addhikoyeva, etasmiṃ pana patte gataddhi nāma hoti. Vaṭṭasannissitāpi sattā yāva vaṭṭe vasanti, tāva addhikā eva. Kasmā? Vaṭṭassa akhepitattā. Sotāpannādayopi addhikā eva, vaṭṭaṃ pana khepetvā ṭhito khīṇāsavo gataddhi nāma hoti. Tassa gataddhino. Visokassāti vaṭṭamūlakassa sokassa vigatattā visokassa. Vippamuttassa sabbadhīti sabbesu khandhādidhammesu vippamuttassa, sabbaganthappahīnassāti catunnampi ganthānaṃ pahīnattā sabbāganthappahīnassa. Pariḷāho na vijjatīti duvidho pariḷāho kāyiko cetasiko cāti. Tesu khīṇāsavassa sītuṇhādivasena uppannattā kāyikapariḷāho anibbutova, taṃ sandhāya jīvako pucchati. Satthā pana dhammarājatāya desanāvidhikusalatāya cetasikapariḷāhavasena desanaṃ vinivattento, ‘‘jīvaka, paramatthena evarūpassa khīṇāsavassa pariḷāho na vijjatī’’ti āha.

    தே³ஸனாவஸானே ப³ஹூ ஸோதாபத்திப²லாதீ³னி பாபுணிங்ஸூதி.

    Desanāvasāne bahū sotāpattiphalādīni pāpuṇiṃsūti.

    ஜீவகபஞ்ஹவத்து² பட²மங்.

    Jīvakapañhavatthu paṭhamaṃ.

    2. மஹாகஸ்ஸபத்தே²ரவத்து²

    2. Mahākassapattheravatthu

    உய்யுஞ்ஜந்தீதி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸத்தா² வேளுவனே விஹரந்தோ மஹாகஸ்ஸபத்தே²ரங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி.

    Uyyuñjantīti imaṃ dhammadesanaṃ satthā veḷuvane viharanto mahākassapattheraṃ ārabbha kathesi.

    ஏகஸ்மிஞ்ஹி ஸமயே ஸத்தா² ராஜக³ஹே வுட்ட²வஸ்ஸோ ‘‘அத்³த⁴மாஸச்சயேன சாரிகங் பக்கமிஸ்ஸாமீ’’தி பி⁴க்கூ²னங் ஆரோசாபேஸி. வத்தங் கிரேதங் பு³த்³தா⁴னங் பி⁴க்கூ²ஹி ஸத்³தி⁴ங் சாரிகங் சரிதுகாமானங் ‘‘ஏவங் பி⁴க்கூ² அத்தனோ பத்தபசனசீவரரஜனாதீ³னி கத்வா ஸுக²ங் க³மிஸ்ஸந்தீ’’தி ‘‘இதா³னி அத்³த⁴மாஸச்சயேன சாரிகங் பக்கமிஸ்ஸாமீ’’தி பி⁴க்கூ²னங் ஆரோசாபனங். பி⁴க்கூ²ஸு பன அத்தனோ பத்தசீவராதீ³னி கரொந்தேஸு மஹாகஸ்ஸபத்தே²ரோபி சீவரானி தோ⁴வி. பி⁴க்கூ² உஜ்ஜா²யிங்ஸு ‘‘தே²ரோ கஸ்மா சீவரானி தோ⁴வதி, இமஸ்மிங் நக³ரே அந்தோ ச ப³ஹி ச அட்டா²ரஸ மனுஸ்ஸகோடியோ வஸந்தி . தத்த² யே தே²ரஸ்ஸ ந ஞாதகா, தே உபட்டா²கா, யே ந உபட்டா²கா, தே ஞாதகா. தே தே²ரஸ்ஸ சதூஹி பச்சயேஹி ஸம்மானஸக்காரங் கரொந்தி. எத்தகங் உபகாரங் பஹாய ஏஸ கஹங் க³மிஸ்ஸதி? ஸசேபி க³ச்செ²ய்ய, மாபமாத³கந்த³ரதோ பரங் ந க³மிஸ்ஸதீ’’தி. ஸத்தா² கிர யங் கந்த³ரங் பத்வா நிவத்தேதப்³ப³யுத்தகே பி⁴க்கூ² ‘‘தும்ஹே இதோ நிவத்தத², மா பமஜ்ஜித்தா²’’தி வத³தி. தங் ‘‘மாபமாத³கந்த³ர’’ந்தி வுச்சதி, தங் ஸந்தா⁴யேதங் வுத்தங்.

    Ekasmiñhi samaye satthā rājagahe vuṭṭhavasso ‘‘addhamāsaccayena cārikaṃ pakkamissāmī’’ti bhikkhūnaṃ ārocāpesi. Vattaṃ kiretaṃ buddhānaṃ bhikkhūhi saddhiṃ cārikaṃ caritukāmānaṃ ‘‘evaṃ bhikkhū attano pattapacanacīvararajanādīni katvā sukhaṃ gamissantī’’ti ‘‘idāni addhamāsaccayena cārikaṃ pakkamissāmī’’ti bhikkhūnaṃ ārocāpanaṃ. Bhikkhūsu pana attano pattacīvarādīni karontesu mahākassapattheropi cīvarāni dhovi. Bhikkhū ujjhāyiṃsu ‘‘thero kasmā cīvarāni dhovati, imasmiṃ nagare anto ca bahi ca aṭṭhārasa manussakoṭiyo vasanti . Tattha ye therassa na ñātakā, te upaṭṭhākā, ye na upaṭṭhākā, te ñātakā. Te therassa catūhi paccayehi sammānasakkāraṃ karonti. Ettakaṃ upakāraṃ pahāya esa kahaṃ gamissati? Sacepi gaccheyya, māpamādakandarato paraṃ na gamissatī’’ti. Satthā kira yaṃ kandaraṃ patvā nivattetabbayuttake bhikkhū ‘‘tumhe ito nivattatha, mā pamajjitthā’’ti vadati. Taṃ ‘‘māpamādakandara’’nti vuccati, taṃ sandhāyetaṃ vuttaṃ.

    ஸத்தா²பி சாரிகங் பக்கமந்தோ சிந்தேஸி – ‘‘இமஸ்மிங் நக³ரே அந்தோ ச ப³ஹி ச அட்டா²ரஸ மனுஸ்ஸகோடியோ வஸந்தி. மனுஸ்ஸானங் மங்க³லாமங்க³லட்டா²னேஸு பி⁴க்கூ²ஹி க³ந்தப்³ப³ங் ஹோதி, ந ஸக்கா விஹாரங் துச்ச²ங் காதுங், கங் நு கோ² நிவத்தெஸ்ஸாமீ’’தி? அத²ஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸி –‘‘கஸ்ஸபஸ்ஸ ஹேதே மனுஸ்ஸா ஞாதகா ச உபட்டா²கா ச, கஸ்ஸபங் நிவத்தேதுங் வட்டதீ’’தி. ஸோ தே²ரங் ஆஹ – ‘‘கஸ்ஸப, ந ஸக்கா விஹாரங் துச்ச²ங் காதுங், மனுஸ்ஸானங் மங்க³லாமங்க³லட்டா²னேஸு பி⁴க்கூ²ஹி அத்தோ² ஹோதி, த்வங் அத்தனோ பரிஸாய ஸத்³தி⁴ங் நிவத்தஸ்ஸூ’’தி. ‘‘ஸாது⁴, ப⁴ந்தே’’தி தே²ரோ பரிஸங் ஆதா³ய நிவத்தி. பி⁴க்கூ² உபஜ்ஜா²யிங்ஸு ‘‘தி³ட்ட²ங் வோ, ஆவுஸோ, நனு இதா³னேவ அம்ஹேஹி வுத்தங் ‘மஹாகஸ்ஸபோ கஸ்மா சீவரானி தோ⁴வதி, ந ஏஸோ ஸத்தா²ரா ஸத்³தி⁴ங் க³மிஸ்ஸதீ’தி, யங் அம்ஹேஹி வுத்தங், ததே³வ ஜாத’’ந்தி. ஸத்தா² பி⁴க்கூ²னங் கத²ங் ஸுத்வா நிவத்தித்வா டி²தோ ஆஹ – ‘‘பி⁴க்க²வே, கிங் நாமேதங் கதே²தா²’’தி? ‘‘மஹாகஸ்ஸபத்தே²ரங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ம, ப⁴ந்தே’’தி அத்தனா கதி²தனியாமேனேவ ஸப்³ப³ங் ஆரோசேஸுங். தங் ஸுத்வா ஸத்தா² ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, தும்ஹே கஸ்ஸபங் ‘குலேஸு ச பச்சயேஸு ச லக்³கோ³’தி வதே³த², ஸோ ‘மம வசனங் கரிஸ்ஸாமீ’தி நிவத்தோ. ஏஸோ ஹி புப்³பே³ பத்த²னங் கரொந்தோயேவ ‘சதூஸு பச்சயேஸு அலக்³கோ³ சந்தூ³பமோ ஹுத்வா குலானி உபஸங்கமிதுங் ஸமத்தோ² ப⁴வெய்ய’ந்தி பத்த²னங் அகாஸி. நத்தே²தஸ்ஸ குலே வா பச்சயே வா லக்³கோ³, அஹங் சந்தோ³பமப்படிபத³ஞ்சேவ (ஸங்॰ நி॰ 2.146) அரியவங்ஸப்படிபத³ஞ்ச கதெ²ந்தோ மம புத்தங் கஸ்ஸபங் ஆதி³ங் கத்வா கதே²ஸி’’ந்தி ஆஹ.

    Satthāpi cārikaṃ pakkamanto cintesi – ‘‘imasmiṃ nagare anto ca bahi ca aṭṭhārasa manussakoṭiyo vasanti. Manussānaṃ maṅgalāmaṅgalaṭṭhānesu bhikkhūhi gantabbaṃ hoti, na sakkā vihāraṃ tucchaṃ kātuṃ, kaṃ nu kho nivattessāmī’’ti? Athassa etadahosi –‘‘kassapassa hete manussā ñātakā ca upaṭṭhākā ca, kassapaṃ nivattetuṃ vaṭṭatī’’ti. So theraṃ āha – ‘‘kassapa, na sakkā vihāraṃ tucchaṃ kātuṃ, manussānaṃ maṅgalāmaṅgalaṭṭhānesu bhikkhūhi attho hoti, tvaṃ attano parisāya saddhiṃ nivattassū’’ti. ‘‘Sādhu, bhante’’ti thero parisaṃ ādāya nivatti. Bhikkhū upajjhāyiṃsu ‘‘diṭṭhaṃ vo, āvuso, nanu idāneva amhehi vuttaṃ ‘mahākassapo kasmā cīvarāni dhovati, na eso satthārā saddhiṃ gamissatī’ti, yaṃ amhehi vuttaṃ, tadeva jāta’’nti. Satthā bhikkhūnaṃ kathaṃ sutvā nivattitvā ṭhito āha – ‘‘bhikkhave, kiṃ nāmetaṃ kathethā’’ti? ‘‘Mahākassapattheraṃ ārabbha kathema, bhante’’ti attanā kathitaniyāmeneva sabbaṃ ārocesuṃ. Taṃ sutvā satthā ‘‘na, bhikkhave, tumhe kassapaṃ ‘kulesu ca paccayesu ca laggo’ti vadetha, so ‘mama vacanaṃ karissāmī’ti nivatto. Eso hi pubbe patthanaṃ karontoyeva ‘catūsu paccayesu alaggo candūpamo hutvā kulāni upasaṅkamituṃ samattho bhaveyya’nti patthanaṃ akāsi. Natthetassa kule vā paccaye vā laggo, ahaṃ candopamappaṭipadañceva (saṃ. ni. 2.146) ariyavaṃsappaṭipadañca kathento mama puttaṃ kassapaṃ ādiṃ katvā kathesi’’nti āha.

    பி⁴க்கூ² ஸத்தா²ரங் புச்சி²ங்ஸு – ‘‘ப⁴ந்தே, கதா³ பன தே²ரேன பத்த²னா ட²பிதா’’தி? ‘‘ஸோதுகாமாத்த², பி⁴க்க²வே’’தி? ‘‘ஆம, ப⁴ந்தே’’தி. ஸத்தா² தேஸங், ‘‘பி⁴க்க²வே, இதோ கப்பஸதஸஹஸ்ஸமத்த²கே பது³முத்தரோ நாம பு³த்³தோ⁴ லோகே உத³பாதீ³’’தி வத்வா பது³முத்தரபாத³மூலே தேன ட²பிதபத்த²னங் ஆதி³ங் கத்வா ஸப்³ப³ங் தே²ரஸ்ஸ புப்³ப³சரிதங் கதே²ஸி. தங் தே²ரபாளியங் (தே²ரகா³॰ 1054 ஆத³யோ) வித்தா²ரிதமேவ. ஸத்தா² பன இமங் தே²ரஸ்ஸ புப்³ப³சரிதங் வித்தா²ரெத்வா ‘‘இதி கோ², பி⁴க்க²வே, அஹங் சந்தோ³பமப்படிபத³ஞ்சேவ அரியவங்ஸப்படிபத³ஞ்ச மம புத்தங் கஸ்ஸபங் ஆதி³ங் கத்வா கதே²ஸிங், மம புத்தஸ்ஸ கஸ்ஸபஸ்ஸ பச்சயேஸு வா குலேஸு வா விஹாரேஸு வா பரிவேணேஸு வா லக்³கோ³ நாம நத்தி² , பல்லலே ஓதரித்வா தத்த² சரித்வா க³ச்ச²ந்தோ ராஜஹங்ஸோ விய கத்த²சி அலக்³கோ³யேவ மம புத்தோ’’தி அனுஸந்தி⁴ங் க⁴டெத்வா த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தோ இமங் கா³த²மாஹ –

    Bhikkhū satthāraṃ pucchiṃsu – ‘‘bhante, kadā pana therena patthanā ṭhapitā’’ti? ‘‘Sotukāmāttha, bhikkhave’’ti? ‘‘Āma, bhante’’ti. Satthā tesaṃ, ‘‘bhikkhave, ito kappasatasahassamatthake padumuttaro nāma buddho loke udapādī’’ti vatvā padumuttarapādamūle tena ṭhapitapatthanaṃ ādiṃ katvā sabbaṃ therassa pubbacaritaṃ kathesi. Taṃ therapāḷiyaṃ (theragā. 1054 ādayo) vitthāritameva. Satthā pana imaṃ therassa pubbacaritaṃ vitthāretvā ‘‘iti kho, bhikkhave, ahaṃ candopamappaṭipadañceva ariyavaṃsappaṭipadañca mama puttaṃ kassapaṃ ādiṃ katvā kathesiṃ, mama puttassa kassapassa paccayesu vā kulesu vā vihāresu vā pariveṇesu vā laggo nāma natthi , pallale otaritvā tattha caritvā gacchanto rājahaṃso viya katthaci alaggoyeva mama putto’’ti anusandhiṃ ghaṭetvā dhammaṃ desento imaṃ gāthamāha –

    91.

    91.

    ‘‘உய்யுஞ்ஜந்தி ஸதீமந்தோ, ந நிகேதே ரமந்தி தே;

    ‘‘Uyyuñjanti satīmanto, na nikete ramanti te;

    ஹங்ஸாவ பல்லலங் ஹித்வா, ஓகமோகங் ஜஹந்தி தே’’தி.

    Haṃsāva pallalaṃ hitvā, okamokaṃ jahanti te’’ti.

    தத்த² உய்யுஞ்ஜந்தி ஸதீமந்தோதி ஸதிவேபுல்லப்பத்தா கீ²ணாஸவா அத்தனா படிவித்³த⁴கு³ணேஸு ஜா²னவிபஸ்ஸனாதீ³ஸு ஆவஜ்ஜனஸமாபஜ்ஜனவுட்டா²னாதி⁴ட்டா²னபச்சவெக்க²ணாஹி யுஞ்ஜந்தி க⁴டெந்தி. ந நிகேதே ரமந்தி தேதி தேஸங் ஆலயே ரதி நாம நத்தி². ஹங்ஸாவாதி தே³ஸனாஸீஸமேதங், அயங் பனெத்த² அத்தோ² – யதா² கோ³சரஸம்பன்னே பல்லலே ஸகுணா அத்தனோ கோ³சரங் க³ஹெத்வா க³மனகாலே ‘‘மம உத³கங், மம பது³மங், மம உப்பலங், மம கண்ணிகா’’தி தஸ்மிங் டா²னே கஞ்சி ஆலயங் அகத்வா அனபெக்கா²வ தங் டா²னங் பஹாய உப்பதித்வா ஆகாஸே கீளமானா க³ச்ச²ந்தி; ஏவமேவங் கீ²ணாஸவா யத்த² கத்த²சி விஹரந்தாபி குலாதீ³ஸு அலக்³கா³ ஏவ விஹரித்வா க³மனஸமயேபி தங் டா²னங் பஹாய க³ச்ச²ந்தா ‘‘மம விஹாரோ, மம பரிவேணங், மமூபட்டா²கா’’தி அனாலயா அனுபெக்கா²வ க³ச்ச²ந்தி. ஓகமோகந்தி ஆலயாலயங், ஸப்³பா³லயே பரிச்சஜந்தீதி அத்தோ².

    Tattha uyyuñjanti satīmantoti sativepullappattā khīṇāsavā attanā paṭividdhaguṇesu jhānavipassanādīsu āvajjanasamāpajjanavuṭṭhānādhiṭṭhānapaccavekkhaṇāhi yuñjanti ghaṭenti. Na nikete ramanti teti tesaṃ ālaye rati nāma natthi. Haṃsāvāti desanāsīsametaṃ, ayaṃ panettha attho – yathā gocarasampanne pallale sakuṇā attano gocaraṃ gahetvā gamanakāle ‘‘mama udakaṃ, mama padumaṃ, mama uppalaṃ, mama kaṇṇikā’’ti tasmiṃ ṭhāne kañci ālayaṃ akatvā anapekkhāva taṃ ṭhānaṃ pahāya uppatitvā ākāse kīḷamānā gacchanti; evamevaṃ khīṇāsavā yattha katthaci viharantāpi kulādīsu alaggā eva viharitvā gamanasamayepi taṃ ṭhānaṃ pahāya gacchantā ‘‘mama vihāro, mama pariveṇaṃ, mamūpaṭṭhākā’’ti anālayā anupekkhāva gacchanti. Okamokanti ālayālayaṃ, sabbālaye pariccajantīti attho.

    தே³ஸனாவஸானே ப³ஹூ ஸோதாபத்திப²லாதீ³னி பாபுணிங்ஸூதி.

    Desanāvasāne bahū sotāpattiphalādīni pāpuṇiṃsūti.

    மஹாகஸ்ஸபத்தே²ரவத்து² து³தியங்.

    Mahākassapattheravatthu dutiyaṃ.

    3. பே³லட்ட²ஸீஸத்தே²ரவத்து²

    3. Belaṭṭhasīsattheravatthu

    யேஸங் ஸன்னிசயோ நத்தீ²தி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஆயஸ்மந்தங் பே³லட்ட²ஸீஸங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி.

    Yesaṃsannicayo natthīti imaṃ dhammadesanaṃ satthā jetavane viharanto āyasmantaṃ belaṭṭhasīsaṃ ārabbha kathesi.

    ஸோ கிராயஸ்மா அந்தோகா³மே ஏகங் வீதி²ங் பிண்டா³ய சரித்வா ப⁴த்தகிச்சங் கத்வா புன அபரங் வீதி²ங் சரித்வா ஸுக்க²ங் கூரங் ஆதா³ய விஹாரங் ஹரித்வா படிஸாமெத்வா ‘‘நிப³த்³த⁴ங் பிண்ட³பாதபரியேஸனங் நாம து³க்க²’’ந்தி கதிபாஹங் ஜா²னஸுகே²ன வீதினாமெத்வா ஆஹாரேன அத்தே² ஸதி தங் பரிபு⁴ஞ்ஜதி. பி⁴க்கூ² ஞத்வா உஜ்ஜா²யித்வா தமத்த²ங் ப⁴க³வதோ ஆரோசேஸுங். ஸத்தா² ஏதஸ்மிங் நிதா³னே ஆயதிங் ஸன்னிதி⁴காரபரிவஜ்ஜனத்தா²ய பி⁴க்கூ²னங் ஸிக்கா²பத³ங் பஞ்ஞபெத்வாபி தே²ரேன பன அபஞ்ஞத்தே ஸிக்கா²பதே³ அப்பிச்ச²தங் நிஸ்ஸாய கதத்தா தஸ்ஸ தோ³ஸாபா⁴வங் பகாஸெந்தோ அனுஸந்தி⁴ங் க⁴டெத்வா த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தோ இமங் கா³த²மாஹ –

    So kirāyasmā antogāme ekaṃ vīthiṃ piṇḍāya caritvā bhattakiccaṃ katvā puna aparaṃ vīthiṃ caritvā sukkhaṃ kūraṃ ādāya vihāraṃ haritvā paṭisāmetvā ‘‘nibaddhaṃ piṇḍapātapariyesanaṃ nāma dukkha’’nti katipāhaṃ jhānasukhena vītināmetvā āhārena atthe sati taṃ paribhuñjati. Bhikkhū ñatvā ujjhāyitvā tamatthaṃ bhagavato ārocesuṃ. Satthā etasmiṃ nidāne āyatiṃ sannidhikāraparivajjanatthāya bhikkhūnaṃ sikkhāpadaṃ paññapetvāpi therena pana apaññatte sikkhāpade appicchataṃ nissāya katattā tassa dosābhāvaṃ pakāsento anusandhiṃ ghaṭetvā dhammaṃ desento imaṃ gāthamāha –

    92.

    92.

    ‘‘யேஸங் ஸன்னிசயோ நத்தி², யே பரிஞ்ஞாதபோ⁴ஜனா;

    ‘‘Yesaṃ sannicayo natthi, ye pariññātabhojanā;

    ஸுஞ்ஞதோ அனிமித்தோ ச, விமொக்கோ² யேஸங் கோ³சரோ;

    Suññato animitto ca, vimokkho yesaṃ gocaro;

    ஆகாஸேவ ஸகுந்தானங், க³தி தேஸங் து³ரன்னயா’’தி.

    Ākāseva sakuntānaṃ, gati tesaṃ durannayā’’ti.

    தத்த² ஸன்னிசயோதி த்³வே ஸன்னிசயா – கம்மஸன்னிசயோ ச, பச்சயஸன்னிசயோ ச. தேஸு குஸலாகுஸலகம்மங் கம்மஸன்னிசயோ நாம, சத்தாரோ பச்சயா பச்சயஸன்னிசயோ நாம. தத்த² விஹாரே வஸந்தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ ஏகங் கு³ளபிண்ட³ங், சதுபா⁴க³மத்தங் ஸப்பிங், ஏகஞ்ச தண்டு³லனாளிங் ட²பெந்தஸ்ஸ பச்சயஸன்னிசயோ நத்தி², ததோ உத்தரி ஹோதி. யேஸங் அயங் து³விதோ⁴பி ஸன்னிசயோ நத்தி². பரிஞ்ஞாதபோ⁴ஜனாதி தீஹி பரிஞ்ஞாஹி பரிஞ்ஞாதபோ⁴ஜனா. யாகு³ஆதீ³னஞ்ஹி யாகு³பா⁴வாதி³ஜானநங் ஞாதபரிஞ்ஞா, ஆஹாரே படிகூலஸஞ்ஞாவஸேன பன போ⁴ஜனஸ்ஸ பரிஜானநங் தீரணபரிஞ்ஞா, கப³ளீகாராஹாரே ச²ந்த³ராக³அபகட்³ட⁴னஞாணங் பஹானபரிஞ்ஞா. இமாஹி தீஹி பரிஞ்ஞாஹி யே பரிஞ்ஞாதபோ⁴ஜனா. ஸுஞ்ஞதோ அனிமித்தோ சாதி எத்த² அப்பணிஹிதவிமொக்கோ²பி க³ஹிதோயேவ. தீணிபி சேதானி நிப்³பா³னஸ்ஸேவ நாமானி. நிப்³பா³னஞ்ஹி ராக³தோ³ஸமோஹானங் அபா⁴வேன ஸுஞ்ஞதோ, தேஹி ச விமுத்தந்தி ஸுஞ்ஞதோ விமொக்கோ², ததா² ராகா³தி³னிமித்தானங் அபா⁴வேன அனிமித்தங், தேஹி ச விமுத்தந்தி அனிமித்தோ விமொக்கோ², ராகா³தி³பணிதீ⁴னங் பன அபா⁴வேன அப்பணிஹிதங் , தேஹி ச விமுத்தந்தி அப்பணிஹிதோ விமொக்கோ²தி வுச்சதி. ப²லஸமாபத்திவஸேன தங் ஆரம்மணங் கத்வா விஹரந்தானங் அயங் திவிதோ⁴ விமொக்கோ² யேஸங் கோ³சரோ. க³தி தேஸங் து³ரன்னயாதி யதா² நாம ஆகாஸேன க³தானங் ஸகுணானங் பத³னிக்கே²பஸ்ஸ அத³ஸ்ஸனேன க³தி து³ரன்னயா ந ஸக்கா ஜானிதுங், ஏவமேவ யேஸங் அயங் து³விதோ⁴ ஸன்னிசயோ நத்தி², இமாஹி ச தீஹி பரிஞ்ஞாஹி பரிஞ்ஞாதபோ⁴ஜனா, யேஸஞ்ச அயங் வுத்தப்பகாரோ விமொக்கோ² கோ³சரோ, தேஸங் தயோ ப⁴வா, சதஸ்ஸோ யோனியோ, பஞ்ச க³தியோ, ஸத்த விஞ்ஞாணட்டி²தியோ, நவ ஸத்தாவாஸாதி இமேஸு பஞ்சஸு கொட்டா²ஸேஸு இமினா நாம க³தாதி க³மனஸ்ஸ அபஞ்ஞாயனதோ க³தி து³ரன்னயா ந ஸக்கா பஞ்ஞாபேதுந்தி.

    Tattha sannicayoti dve sannicayā – kammasannicayo ca, paccayasannicayo ca. Tesu kusalākusalakammaṃ kammasannicayo nāma, cattāro paccayā paccayasannicayo nāma. Tattha vihāre vasantassa bhikkhuno ekaṃ guḷapiṇḍaṃ, catubhāgamattaṃ sappiṃ, ekañca taṇḍulanāḷiṃ ṭhapentassa paccayasannicayo natthi, tato uttari hoti. Yesaṃ ayaṃ duvidhopi sannicayo natthi. Pariññātabhojanāti tīhi pariññāhi pariññātabhojanā. Yāguādīnañhi yāgubhāvādijānanaṃ ñātapariññā, āhāre paṭikūlasaññāvasena pana bhojanassa parijānanaṃ tīraṇapariññā, kabaḷīkārāhāre chandarāgaapakaḍḍhanañāṇaṃ pahānapariññā. Imāhi tīhi pariññāhi ye pariññātabhojanā. Suññato animitto cāti ettha appaṇihitavimokkhopi gahitoyeva. Tīṇipi cetāni nibbānasseva nāmāni. Nibbānañhi rāgadosamohānaṃ abhāvena suññato, tehi ca vimuttanti suññato vimokkho, tathā rāgādinimittānaṃ abhāvena animittaṃ, tehi ca vimuttanti animitto vimokkho, rāgādipaṇidhīnaṃ pana abhāvena appaṇihitaṃ , tehi ca vimuttanti appaṇihito vimokkhoti vuccati. Phalasamāpattivasena taṃ ārammaṇaṃ katvā viharantānaṃ ayaṃ tividho vimokkho yesaṃ gocaro. Gati tesaṃ durannayāti yathā nāma ākāsena gatānaṃ sakuṇānaṃ padanikkhepassa adassanena gati durannayā na sakkā jānituṃ, evameva yesaṃ ayaṃ duvidho sannicayo natthi, imāhi ca tīhi pariññāhi pariññātabhojanā, yesañca ayaṃ vuttappakāro vimokkho gocaro, tesaṃ tayo bhavā, catasso yoniyo, pañca gatiyo, satta viññāṇaṭṭhitiyo, nava sattāvāsāti imesu pañcasu koṭṭhāsesu iminā nāma gatāti gamanassa apaññāyanato gati durannayā na sakkā paññāpetunti.

    தே³ஸனாவஸானே ப³ஹூ ஸோதாபத்திப²லாதீ³னி பாபுணிங்ஸூதி.

    Desanāvasāne bahū sotāpattiphalādīni pāpuṇiṃsūti.

    பே³லட்ட²ஸீஸத்தே²ரவத்து² ததியங்.

    Belaṭṭhasīsattheravatthu tatiyaṃ.

    4. அனுருத்³த⁴த்தே²ரவத்து²

    4. Anuruddhattheravatthu

    யஸ்ஸாஸவாதி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸத்தா² வேளுவனே விஹரந்தோ அனுருத்³த⁴த்தே²ரங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி.

    Yassāsavāti imaṃ dhammadesanaṃ satthā veḷuvane viharanto anuruddhattheraṃ ārabbha kathesi.

    ஏகஸ்மிஞ்ஹி தி³வஸே தே²ரோ ஜிண்ணசீவரோ ஸங்காரகூடாதீ³ஸு சீவரங் பரியேஸதி. தஸ்ஸ இதோ ததியே அத்தபா⁴வே புராணது³தியிகா தாவதிங்ஸப⁴வனே நிப்³ப³த்தித்வா ஜாலினீ நாம தே³வதீ⁴தா அஹோஸி. ஸா தே²ரங் சோளகானி பரியேஸமானங் தி³ஸ்வா தே²ரஸ்ஸ அத்தா²ய தேரஸஹத்தா²யதானி சதுஹத்த²வித்த²தானி தீணி தி³ப்³ப³து³ஸ்ஸானி க³ஹெத்வா ‘‘ஸசாஹங் இமானி இமினா நீஹாரேன த³ஸ்ஸாமி, தே²ரோ ந க³ண்ஹிஸ்ஸதீ’’தி சிந்தெத்வா தஸ்ஸ சோளகானி பரியேஸமானஸ்ஸ புரதோ ஏகஸ்மிங் ஸங்காரகூடே யதா² நேஸங் த³ஸந்தமத்தமேவ பஞ்ஞாயதி, ததா² ட²பேஸி. தே²ரோ தேன மக்³கே³ன சோளகபரியேஸமானங் சரந்தோ நேஸங் த³ஸந்தங் தி³ஸ்வா தத்தே²வ க³ஹெத்வா ஆகட்³ட⁴மானோ வுத்தப்பமாணானி தி³ப்³ப³து³ஸ்ஸானி தி³ஸ்வா ‘‘உக்கட்ட²பங்ஸுகூலங் வத இத³’’ந்தி ஆதா³ய பக்காமி. அத²ஸ்ஸ சீவரகரணதி³வஸே ஸத்தா² பஞ்சஸதபி⁴க்கு²பரிவாரோ விஹாரங் க³ந்த்வா நிஸீதி³, அஸீதிமஹாதே²ராபி தத்தே²வ நிஸீதி³ங்ஸு, சீவரங் ஸிப்³பே³துங் மஹாகஸ்ஸபத்தே²ரோ மூலே நிஸீதி³, ஸாரிபுத்தத்தே²ரோ மஜ்ஜே², ஆனந்த³த்தே²ரோ அக்³கே³, பி⁴க்கு²ஸங்கோ⁴ ஸுத்தங் வட்டேஸி, ஸத்தா² ஸூசிபாஸகே ஆவுணி, மஹாமொக்³க³ல்லானத்தே²ரோ யேன யேன அத்தோ², தங் தங் உபனெந்தோ விசரி.

    Ekasmiñhi divase thero jiṇṇacīvaro saṅkārakūṭādīsu cīvaraṃ pariyesati. Tassa ito tatiye attabhāve purāṇadutiyikā tāvatiṃsabhavane nibbattitvā jālinī nāma devadhītā ahosi. Sā theraṃ coḷakāni pariyesamānaṃ disvā therassa atthāya terasahatthāyatāni catuhatthavitthatāni tīṇi dibbadussāni gahetvā ‘‘sacāhaṃ imāni iminā nīhārena dassāmi, thero na gaṇhissatī’’ti cintetvā tassa coḷakāni pariyesamānassa purato ekasmiṃ saṅkārakūṭe yathā nesaṃ dasantamattameva paññāyati, tathā ṭhapesi. Thero tena maggena coḷakapariyesamānaṃ caranto nesaṃ dasantaṃ disvā tattheva gahetvā ākaḍḍhamāno vuttappamāṇāni dibbadussāni disvā ‘‘ukkaṭṭhapaṃsukūlaṃ vata ida’’nti ādāya pakkāmi. Athassa cīvarakaraṇadivase satthā pañcasatabhikkhuparivāro vihāraṃ gantvā nisīdi, asītimahātherāpi tattheva nisīdiṃsu, cīvaraṃ sibbetuṃ mahākassapatthero mūle nisīdi, sāriputtatthero majjhe, ānandatthero agge, bhikkhusaṅgho suttaṃ vaṭṭesi, satthā sūcipāsake āvuṇi, mahāmoggallānatthero yena yena attho, taṃ taṃ upanento vicari.

    தே³வதீ⁴தாபி அந்தோகா³மங் பவிஸித்வா ‘‘பொ⁴ந்தா அய்யஸ்ஸ நோ அனுருத்³த⁴த்தே²ரஸ்ஸ சீவரங் கரொந்தோ ஸத்தா² அஸீதிமஹாஸாவகபரிவுதோ பஞ்சஹி பி⁴க்கு²ஸதேஹி ஸத்³தி⁴ங் விஹாரே நிஸீதி³, யாகு³ஆதீ³னி ஆதா³ய விஹாரங் க³ச்ச²தா²’’தி பி⁴க்க²ங் ஸமாத³பேஸி. மஹாமொக்³க³ல்லானத்தே²ரோபி அந்தராப⁴த்தே மஹாஜம்பு³பேஸிங் ஆஹரி, பஞ்சஸதா பி⁴க்கூ² பரிக்கீ²ணங் கா²தி³துங் நாஸக்கி²ங்ஸு. ஸக்கோ சீவரகரணட்டா²னே பூ⁴மிபரிப⁴ண்ட³மகாஸி, பூ⁴மி அலத்தகரஸரஞ்ஜிதா விய அஹோஸி. பி⁴க்கூ²ஹி பரிபு⁴த்தாவஸேஸானங் யாகு³க²ஜ்ஜகப⁴த்தானங் மஹாராஸி அஹோஸி. பி⁴க்கூ² உஜ்ஜா²யிங்ஸு ‘‘எத்தகானங் பி⁴க்கூ²னங் கிங் ஏவங்ப³ஹுகேஹி யாகு³ஆதீ³ஹி, நனு நாம பமாணங் ஸல்லக்கெ²த்வா எத்தகங் நாம ஆஹரதா²’’தி ஞாதகா ச உபட்டா²கா ச வத்தப்³பா³ ஸியுங், அனுருத்³த⁴த்தே²ரோ அத்தனோ ஞாதிஉபட்டா²கானங் ப³ஹுபா⁴வங் ஞாபேதுகாமோ மஞ்ஞே’’தி, அத² நே ஸத்தா² ‘‘கிங், பி⁴க்க²வே, கதே²தா²’’தி புச்சி²த்வா, ‘‘ப⁴ந்தே, இத³ங் நாமா’’தி வுத்தே ‘‘கிங் பன தும்ஹே, பி⁴க்க²வே, ‘இத³ங் அனுருத்³தே⁴ன ஆஹராபித’ந்தி மஞ்ஞதா²’’தி? ‘‘ஆம, ப⁴ந்தே’’தி. ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, மம புத்தோ அனுருத்³தோ⁴ ஏவரூபங் வதே³தி. ந ஹி கீ²ணாஸவா பச்சயபடிஸங்யுத்தங் கத²ங் கதெ²ந்தி, அயங் பன பிண்ட³பாதோ தே³வதானுபா⁴வேன நிப்³ப³த்தோ’’தி அனுஸந்தி⁴ங் க⁴டெத்வா த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தோ இமங் கா³த²மாஹ –

    Devadhītāpi antogāmaṃ pavisitvā ‘‘bhontā ayyassa no anuruddhattherassa cīvaraṃ karonto satthā asītimahāsāvakaparivuto pañcahi bhikkhusatehi saddhiṃ vihāre nisīdi, yāguādīni ādāya vihāraṃ gacchathā’’ti bhikkhaṃ samādapesi. Mahāmoggallānattheropi antarābhatte mahājambupesiṃ āhari, pañcasatā bhikkhū parikkhīṇaṃ khādituṃ nāsakkhiṃsu. Sakko cīvarakaraṇaṭṭhāne bhūmiparibhaṇḍamakāsi, bhūmi alattakarasarañjitā viya ahosi. Bhikkhūhi paribhuttāvasesānaṃ yāgukhajjakabhattānaṃ mahārāsi ahosi. Bhikkhū ujjhāyiṃsu ‘‘ettakānaṃ bhikkhūnaṃ kiṃ evaṃbahukehi yāguādīhi, nanu nāma pamāṇaṃ sallakkhetvā ettakaṃ nāma āharathā’’ti ñātakā ca upaṭṭhākā ca vattabbā siyuṃ, anuruddhatthero attano ñātiupaṭṭhākānaṃ bahubhāvaṃ ñāpetukāmo maññe’’ti, atha ne satthā ‘‘kiṃ, bhikkhave, kathethā’’ti pucchitvā, ‘‘bhante, idaṃ nāmā’’ti vutte ‘‘kiṃ pana tumhe, bhikkhave, ‘idaṃ anuruddhena āharāpita’nti maññathā’’ti? ‘‘Āma, bhante’’ti. ‘‘Na, bhikkhave, mama putto anuruddho evarūpaṃ vadeti. Na hi khīṇāsavā paccayapaṭisaṃyuttaṃ kathaṃ kathenti, ayaṃ pana piṇḍapāto devatānubhāvena nibbatto’’ti anusandhiṃ ghaṭetvā dhammaṃ desento imaṃ gāthamāha –

    93.

    93.

    ‘‘யஸ்ஸாஸவா பரிக்கீ²ணா, ஆஹாரே ச அனிஸ்ஸிதோ;

    ‘‘Yassāsavā parikkhīṇā, āhāre ca anissito;

    ஸுஞ்ஞதோ அனிமித்தோ ச, விமொக்கோ² யஸ்ஸ கோ³சரோ;

    Suññato animitto ca, vimokkho yassa gocaro;

    ஆகாஸேவ ஸகுந்தானங், பத³ங் தஸ்ஸ து³ரன்னய’’ந்தி.

    Ākāseva sakuntānaṃ, padaṃ tassa durannaya’’nti.

    தத்த² யஸ்ஸாஸவாதி யஸ்ஸ சத்தாரோ ஆஸவா பரிக்கீ²ணா. ஆஹாரே ச அனிஸ்ஸிதோதி ஆஹாரஸ்மிஞ்ச தண்ஹாதி³ட்டி²னிஸ்ஸயேஹி அனிஸ்ஸிதோ. பத³ங் தஸ்ஸ து³ரன்னயந்தி யதா² ஆகாஸே க³ச்ச²ந்தானங் ஸகுணானங் ‘‘இமஸ்மிங் டா²னே பாதே³ஹி அக்கமித்வா க³தா, இத³ங் டா²னங் உரேன பஹரித்வா க³தா, இத³ங் ஸீஸேன, இத³ங் பக்கே²ஹீ’’தி ந ஸக்கா ஞாதுங், ஏவமேவ ஏவரூபஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ ‘‘நிரயபதே³ன வா க³தோ, திரச்சா²னயோனிபதே³ன வா’’திஆதி³னா நயேன பத³ங் பஞ்ஞாபேதுங் நாம ந ஸக்கோதி.

    Tattha yassāsavāti yassa cattāro āsavā parikkhīṇā. Āhāre ca anissitoti āhārasmiñca taṇhādiṭṭhinissayehi anissito. Padaṃ tassa durannayanti yathā ākāse gacchantānaṃ sakuṇānaṃ ‘‘imasmiṃ ṭhāne pādehi akkamitvā gatā, idaṃ ṭhānaṃ urena paharitvā gatā, idaṃ sīsena, idaṃ pakkhehī’’ti na sakkā ñātuṃ, evameva evarūpassa bhikkhuno ‘‘nirayapadena vā gato, tiracchānayonipadena vā’’tiādinā nayena padaṃ paññāpetuṃ nāma na sakkoti.

    தே³ஸனாவஸானே ப³ஹூ ஸோதாபத்தி ப²லாதீ³னி பாபுணிங்ஸூதி.

    Desanāvasāne bahū sotāpatti phalādīni pāpuṇiṃsūti.

    அனுருத்³த⁴த்தே²ரவத்து² சதுத்த²ங்.

    Anuruddhattheravatthu catutthaṃ.

    5. மஹாகச்சாயனத்தே²ரவத்து²

    5. Mahākaccāyanattheravatthu

    யஸ்ஸிந்த்³ரியானீதி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸத்தா² புப்³பா³ராமே விஹரந்தோ மஹாகச்சாயனத்தே²ரங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி.

    Yassindriyānīti imaṃ dhammadesanaṃ satthā pubbārāme viharanto mahākaccāyanattheraṃ ārabbha kathesi.

    ஏகஸ்மிஞ்ஹி ஸமயே ப⁴க³வா மஹாபவாரணாய மிகா³ரமாதுயா பாஸாத³ஸ்ஸ ஹெட்டா² மஹாஸாவகபரிவுதோ நிஸீதி³. தஸ்மிங் ஸமயே மஹாகச்சாயனத்தே²ரோ அவந்தீஸு விஹரதி. ஸோ பனாயஸ்மா தூ³ரதோபி ஆக³ந்த்வா த⁴ம்மஸ்ஸவனங் பக்³க³ண்ஹாதியேவ. தஸ்மா மஹாதே²ரா நிஸீத³ந்தா மஹாகச்சாயனத்தே²ரஸ்ஸ ஆஸனங் ட²பெத்வா நிஸீதி³ங்ஸு. ஸக்கோ தே³வராஜா த்³வீஹி தே³வலோகேஹி தே³வபரிஸாய ஸத்³தி⁴ங் ஆக³ந்த்வா தி³ப்³ப³க³ந்த⁴மாலாதீ³ஹி ஸத்தா²ரங் பூஜெத்வா டி²தோ மஹாகச்சாயனத்தே²ரங் அதி³ஸ்வா கிங் நு கோ² மம, அய்யோ, ந தி³ஸ்ஸதி, ஸாது⁴ கோ² பனஸ்ஸ ஸசே ஆக³ச்செ²ய்யாதி. தே²ரோபி தங் க²ணஞ்ஞேவ ஆக³ந்த்வா அத்தனோ ஆஸனே நிஸின்னமேவ அத்தானங் த³ஸ்ஸேஸி. ஸக்கோ தே²ரங் தி³ஸ்வா கொ³ப்ப²கேஸு த³ள்ஹங் க³ஹெத்வா ‘‘ஸாது⁴ வத மே, அய்யோ, ஆக³தோ, அஹங் அய்யஸ்ஸ ஆக³மனமேவ பச்சாஸீஸாமீ’’தி வத்வா உபோ⁴ஹி ஹத்தே²ஹி பாதே³ ஸம்பா³ஹித்வா க³ந்த⁴மாலாதீ³ஹி பூஜெத்வா வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் அட்டா²ஸி. பி⁴க்கூ² உஜ்ஜா²யிங்ஸு. ‘‘ஸக்கோ முக²ங் ஓலோகெத்வா ஸக்காரங் கரோதி, அவஸேஸமஹாஸாவகானங் ஏவரூபங் ஸக்காரங் அகரித்வா மஹாகச்சாயனங் தி³ஸ்வா வேகே³ன கொ³ப்ப²கேஸு க³ஹெத்வா ‘ஸாது⁴ வத மே, அய்யோ, ஆக³தோ, அஹங் அய்யஸ்ஸ ஆக³மனமேவ பச்சாஸீஸாமீ’தி வத்வா உபோ⁴ஹி ஹத்தே²ஹி பாதே³ ஸம்பா³ஹித்வா பூஜெத்வா வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் டி²தோ’’தி. ஸத்தா² தேஸங் தங் கத²ங் ஸுத்வா, ‘‘பி⁴க்க²வே, மம புத்தேன மஹாகச்சாயனேன ஸதி³ஸா இந்த்³ரியேஸு கு³த்தத்³வாரா பி⁴க்கூ² தே³வானம்பி மனுஸ்ஸானம்பி பியாயேவா’’தி வத்வா அனுஸந்தி⁴ங் க⁴டெத்வா த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தோ இமங் கா³த²மாஹ –

    Ekasmiñhi samaye bhagavā mahāpavāraṇāya migāramātuyā pāsādassa heṭṭhā mahāsāvakaparivuto nisīdi. Tasmiṃ samaye mahākaccāyanatthero avantīsu viharati. So panāyasmā dūratopi āgantvā dhammassavanaṃ paggaṇhātiyeva. Tasmā mahātherā nisīdantā mahākaccāyanattherassa āsanaṃ ṭhapetvā nisīdiṃsu. Sakko devarājā dvīhi devalokehi devaparisāya saddhiṃ āgantvā dibbagandhamālādīhi satthāraṃ pūjetvā ṭhito mahākaccāyanattheraṃ adisvā kiṃ nu kho mama, ayyo, na dissati, sādhu kho panassa sace āgaccheyyāti. Theropi taṃ khaṇaññeva āgantvā attano āsane nisinnameva attānaṃ dassesi. Sakko theraṃ disvā gopphakesu daḷhaṃ gahetvā ‘‘sādhu vata me, ayyo, āgato, ahaṃ ayyassa āgamanameva paccāsīsāmī’’ti vatvā ubhohi hatthehi pāde sambāhitvā gandhamālādīhi pūjetvā vanditvā ekamantaṃ aṭṭhāsi. Bhikkhū ujjhāyiṃsu. ‘‘Sakko mukhaṃ oloketvā sakkāraṃ karoti, avasesamahāsāvakānaṃ evarūpaṃ sakkāraṃ akaritvā mahākaccāyanaṃ disvā vegena gopphakesu gahetvā ‘sādhu vata me, ayyo, āgato, ahaṃ ayyassa āgamanameva paccāsīsāmī’ti vatvā ubhohi hatthehi pāde sambāhitvā pūjetvā vanditvā ekamantaṃ ṭhito’’ti. Satthā tesaṃ taṃ kathaṃ sutvā, ‘‘bhikkhave, mama puttena mahākaccāyanena sadisā indriyesu guttadvārā bhikkhū devānampi manussānampi piyāyevā’’ti vatvā anusandhiṃ ghaṭetvā dhammaṃ desento imaṃ gāthamāha –

    94.

    94.

    ‘‘யஸ்ஸிந்த்³ரியானி ஸமத²ங்க³தானி,

    ‘‘Yassindriyāni samathaṅgatāni,

    அஸ்ஸா யதா² ஸாரதி²னா ஸுத³ந்தா;

    Assā yathā sārathinā sudantā;

    பஹீனமானஸ்ஸ அனாஸவஸ்ஸ,

    Pahīnamānassa anāsavassa,

    தே³வாபி தஸ்ஸ பிஹயந்தி தாதி³னோ’’தி.

    Devāpi tassa pihayanti tādino’’ti.

    தஸ்ஸத்தோ² – யஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ சே²கேன ஸாரதி²னா ஸுத³ந்தா அஸ்ஸா விய ச² இந்த்³ரியானி ஸமத²ங் த³ந்தபா⁴வங் நிப்³பி³ஸேவனபா⁴வங் க³தானி, தஸ்ஸ நவவித⁴ங் மானங் பஹாய டி²தத்தா பஹீனமானஸ்ஸ சதுன்னங் ஆஸவானங் அபா⁴வேன அனாஸவஸ்ஸ. தாதி³னோதி தாதி³பா⁴வஸண்டி²தஸ்ஸ ததா²ரூபஸ்ஸ தே³வாபி பிஹயந்தி, மனுஸ்ஸாபி த³ஸ்ஸனஞ்ச ஆக³மனஞ்ச பத்தெ²ந்தியேவாதி.

    Tassattho – yassa bhikkhuno chekena sārathinā sudantā assā viya cha indriyāni samathaṃ dantabhāvaṃ nibbisevanabhāvaṃ gatāni, tassa navavidhaṃ mānaṃ pahāya ṭhitattā pahīnamānassa catunnaṃ āsavānaṃ abhāvena anāsavassa. Tādinoti tādibhāvasaṇṭhitassa tathārūpassa devāpi pihayanti, manussāpi dassanañca āgamanañca patthentiyevāti.

    தே³ஸனாவஸானே ப³ஹூ ஸோதாபத்திப²லாதீ³னி பாபுணிங்ஸூதி.

    Desanāvasāne bahū sotāpattiphalādīni pāpuṇiṃsūti.

    மஹாகச்சாயனத்தே²ரவத்து² பஞ்சமங்.

    Mahākaccāyanattheravatthu pañcamaṃ.

    6. ஸாரிபுத்தத்தே²ரவத்து²

    6. Sāriputtattheravatthu

    பத²விஸமோதி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஸாரிபுத்தத்தே²ரங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி.

    Pathavisamoti imaṃ dhammadesanaṃ satthā jetavane viharanto sāriputtattheraṃ ārabbha kathesi.

    ஏகஸ்மிஞ்ஹி ஸமயே ஆயஸ்மா ஸாரிபுத்தோ வுட்ட²வஸ்ஸோ சாரிகங் பக்கமிதுகாமோ ப⁴க³வந்தங் ஆபுச்சி²த்வா வந்தி³த்வா அத்தனோ பரிவாரேன ஸத்³தி⁴ங் நிக்க²மி. அஞ்ஞேபி ப³ஹூ பி⁴க்கூ² தே²ரங் அனுக³ச்சி²ங்ஸு. தே²ரோ ச நாமகொ³த்தவஸேன பஞ்ஞாயமானே பி⁴க்கூ² நாமகொ³த்தவஸேன கதெ²த்வா நிவத்தாபேஸி. அஞ்ஞதரோ நாமகொ³த்தவஸேன அபாகடோ பி⁴க்கு² சிந்தேஸி – ‘‘அஹோ வத மம்பி நாமகொ³த்தவஸேன பக்³க³ண்ஹந்தோ கதெ²த்வா நிவத்தாபெய்யா’’தி தே²ரோ மஹாபி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ அந்தரே தங் ந ஸல்லக்கே²ஸி. ஸோ ‘‘அஞ்ஞே விய பி⁴க்கூ² ந மங் பக்³க³ண்ஹாதீ’’தி தே²ரே ஆகா⁴தங் ப³ந்தி⁴. தே²ரஸ்ஸபி ஸங்கா⁴டிகண்ணோ தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ ஸரீரங் பு²ஸி, தேனாபி ஆகா⁴தங் ப³ந்தி⁴யேவ. ஸோ ‘‘தா³னி தே²ரோ விஹாரூபசாரங் அதிக்கந்தோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஞத்வா ஸத்தா²ரங் உபஸங்கமித்வா ‘‘ஆயஸ்மா மங், ப⁴ந்தே, ஸாரிபுத்தோ தும்ஹாகங் அக்³க³ஸாவகொம்ஹீதி கண்ணஸக்க²லிங் பி⁴ந்த³ந்தோ விய பஹரித்வா அக²மாபெத்வாவ சாரிகங் பக்கந்தோ’’தி ஆஹ. ஸத்தா² தே²ரங் பக்கோஸாபேஸி.
