Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / சூளவக்³க³பாளி • Cūḷavaggapāḷi

    ஆராமபரிக்கே²பஅனுஜானநங்

    Ārāmaparikkhepaanujānanaṃ

    303. தேன கோ² பன ஸமயேன ஆராமோ அபரிக்கி²த்தோ ஹோதி. அஜகாபி பஸுகாபி உபரோபே விஹேடெ²ந்தி. ப⁴க³வதோ ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸுங். ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, பரிக்கி²பிதுங் தயோ வாடே – வேளுவாடங், கண்ட³கவாடங் 1, பரிக²’’ந்தி. கொட்ட²கோ ந ஹோதி. ததே²வ அஜகாபி பஸுகாபி உபரோபே விஹேடெ²ந்தி…பே॰… ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, கொட்ட²கங் அபேஸிங் யமககவாடங் தோரணங் பலிக⁴’’ந்தி. கொட்ட²கே திணசுண்ணங் பரிபததி…பே॰… ‘‘அனுஜானாமி , பி⁴க்க²வே, ஓகு³ம்பெ²த்வா உல்லித்தாவலித்தங் காதுங் – ஸேதவண்ணங் காளவண்ணங் கே³ருகபரிகம்மங் மாலாகம்மங் லதாகம்மங் மகரத³ந்தகங் பஞ்சபடிக’’ந்தி. ஆராமோ சிக்க²ல்லோ ஹோதி…பே॰… ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, மரும்ப³ங் உபகிரிது’’ந்தி. ந பரியாபுணந்தி…பே॰… ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, பத³ரஸிலங் நிக்கி²பிது’’ந்தி. உத³கங் ஸந்திட்ட²தி…பே॰… ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, உத³கனித்³த⁴மன’’ந்தி.

    303. Tena kho pana samayena ārāmo aparikkhitto hoti. Ajakāpi pasukāpi uparope viheṭhenti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, parikkhipituṃ tayo vāṭe – veḷuvāṭaṃ, kaṇḍakavāṭaṃ 2, parikha’’nti. Koṭṭhako na hoti. Tatheva ajakāpi pasukāpi uparope viheṭhenti…pe… ‘‘anujānāmi, bhikkhave, koṭṭhakaṃ apesiṃ yamakakavāṭaṃ toraṇaṃ paligha’’nti. Koṭṭhake tiṇacuṇṇaṃ paripatati…pe… ‘‘anujānāmi , bhikkhave, ogumphetvā ullittāvalittaṃ kātuṃ – setavaṇṇaṃ kāḷavaṇṇaṃ gerukaparikammaṃ mālākammaṃ latākammaṃ makaradantakaṃ pañcapaṭika’’nti. Ārāmo cikkhallo hoti…pe… ‘‘anujānāmi, bhikkhave, marumbaṃ upakiritu’’nti. Na pariyāpuṇanti…pe… ‘‘anujānāmi, bhikkhave, padarasilaṃ nikkhipitu’’nti. Udakaṃ santiṭṭhati…pe… ‘‘anujānāmi, bhikkhave, udakaniddhamana’’nti.

    தேன கோ² பன ஸமயேன ராஜா மாக³தோ⁴ ஸேனியோ பி³ம்பி³ஸாரோ ஸங்க⁴ஸ்ஸ அத்தா²ய ஸுதா⁴மத்திகாலேபனங் பாஸாத³ங் காரேதுகாமோ ஹோதி. அத² கோ² பி⁴க்கூ²னங் ஏதத³ஹோஸி – ‘‘கிங் நு கோ² ப⁴க³வதா ச²த³னங் அனுஞ்ஞாதங், கிங் அனநுஞ்ஞாத’’ந்தி. ப⁴க³வதோ ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸுங். ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, பஞ்ச ச²த³னானி – இட்ட²காச²த³னங், ஸிலாச²த³னங், ஸுதா⁴ச²த³னங், திணச்ச²த³னங், பண்ணச்ச²த³ன’’ந்தி.

    Tena kho pana samayena rājā māgadho seniyo bimbisāro saṅghassa atthāya sudhāmattikālepanaṃ pāsādaṃ kāretukāmo hoti. Atha kho bhikkhūnaṃ etadahosi – ‘‘kiṃ nu kho bhagavatā chadanaṃ anuññātaṃ, kiṃ ananuññāta’’nti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, pañca chadanāni – iṭṭhakāchadanaṃ, silāchadanaṃ, sudhāchadanaṃ, tiṇacchadanaṃ, paṇṇacchadana’’nti.

    பட²மபா⁴ணவாரோ நிட்டி²தோ.

    Paṭhamabhāṇavāro niṭṭhito.







    Footnotes:
    1. வடே வேளுவடங் கண்ட³கவடங் (ஸ்யா॰)
    2. vaṭe veḷuvaṭaṃ kaṇḍakavaṭaṃ (syā.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / சூளவக்³க³-அட்ட²கதா² • Cūḷavagga-aṭṭhakathā / விஹாரானுஜானநகதா² • Vihārānujānanakathā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / விஹாரானுஜானநகதா²வண்ணனா • Vihārānujānanakathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / விஹாரானுஜானநகதா²வண்ணனா • Vihārānujānanakathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / விஹாரானுஜானநகதா² • Vihārānujānanakathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact