Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பஞ்சபகரண-அனுடீகா • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā |
2. ஆரம்மணபச்சயனித்³தே³ஸவண்ணனா
2. Ārammaṇapaccayaniddesavaṇṇanā
2. உப்பஜ்ஜனக்க²ணேயேவாதி எத்த² உப்பாத³தோ பட்டா²ய யாவ ப⁴ங்கா³ உத்³த⁴ங் பஜ்ஜனங் க³மனங் பவத்தனங் உப்பஜ்ஜனங், தஸ்ஸ க²ணோ, தஸ்மிங் உப்பஜ்ஜனக்க²ணேதி ஏவங் வா அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³. ஏவஞ்ஹி ஸதி உப்பஜ்ஜனஸத்³தே³ன உப்பன்னஸத்³தே³ன விய ஸப்³பே³ பவத்தமானபா⁴வா ஸங்க³ஹிதா ஹொந்தி, ந உப்பாத³மத்தங். தேனாதி சக்கு²விஞ்ஞாணாதீ³னங் வத்தமானக்க²ணேயேவ ரூபாதீ³னங் ஆரம்மணபச்சயத்தேன. அனாலம்பி³யமானானந்தி ஸப்³பே³ன ஸப்³ப³ங் நாலம்பி³யமானானந்தி அத்தோ². அஞ்ஞதா² ஹி யதா²வுத்தானங் ரூபாதீ³னங் யதா³ ஆரம்மணபச்சயத்தாபா⁴வோ, ததா³ அனாலம்பி³யமானதாவாதி. ஸப்³ப³ரூபானீதி ஸப்³பா³னி ரூபாயதனானி, யத்தகானி தானி ஆபாத²க³தானி யொக்³யதே³ஸே டி²தானி, தானி ஸப்³பா³னீதி அத்தோ². ஸஹ ந ஹொந்தீதி ஏகஜ்ஜ²ங் ஆரம்மணங் ந ஹொந்தி. ஸதிபி ஹி அனேகேஸங் ஏகஜ்ஜ²ங் ஆபாத²க³மனே யத்த² யத்த² புப்³பா³போ⁴கோ³, தங் தங்யேவ ஆரம்மணங் ஹோதி, ந ஸப்³ப³ங். நீலாதி³ஸங்கா⁴தவஸேன சேதங் வுத்தங், ந பச்சேகங் நீலாதி³ரூபாயதனமத்தவஸேன. ஸமுதி³தானியேவ ஹி ரூபாயதனானி சக்கு²விஞ்ஞாணஸ்ஸ ஆரம்மணங், ந விஸுங் விஸுந்தி தா⁴துவிப⁴ங்க³வண்ணனாயங் த³ஸ்ஸிதோயங் நயோ. யங் பன அட்ட²கதா²யங் ‘‘தே தே விஸுங் விஸுங் ஆரம்மணபச்சயோ ஹொந்தீ’’திபி வுத்தங், தம்பி யதா²வுத்தமேவத்த²ங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். அஞ்ஞதா² ரூபாயதனங் மனிந்த்³ரியகோ³சரங் நாம ந ஸியா. ஸத்³தா³தீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோ. தேனேவாஹ ‘‘ததா² ஸத்³தா³த³யோபீ’’தி. ‘‘ஸஹ ந ஹொந்தீ’’தி வுத்தமத்த²ங் பாளியா விபா⁴வேதுங் ‘‘யங் யந்தி ஹி வசனங் ரூபாதீ³னி பி⁴ந்த³தீ’’தி ஆஹ.
2. Uppajjanakkhaṇeyevāti ettha uppādato paṭṭhāya yāva bhaṅgā uddhaṃ pajjanaṃ gamanaṃ pavattanaṃ uppajjanaṃ, tassa khaṇo, tasmiṃ uppajjanakkhaṇeti evaṃ vā attho daṭṭhabbo. Evañhi sati uppajjanasaddena uppannasaddena viya sabbe pavattamānabhāvā saṅgahitā honti, na uppādamattaṃ. Tenāti cakkhuviññāṇādīnaṃ vattamānakkhaṇeyeva rūpādīnaṃ ārammaṇapaccayattena. Anālambiyamānānanti sabbena sabbaṃ nālambiyamānānanti attho. Aññathā hi yathāvuttānaṃ rūpādīnaṃ yadā ārammaṇapaccayattābhāvo, tadā anālambiyamānatāvāti. Sabbarūpānīti sabbāni rūpāyatanāni, yattakāni tāni āpāthagatāni yogyadese ṭhitāni, tāni sabbānīti attho. Saha na hontīti ekajjhaṃ ārammaṇaṃ na honti. Satipi hi anekesaṃ ekajjhaṃ āpāthagamane yattha yattha pubbābhogo, taṃ taṃyeva ārammaṇaṃ hoti, na sabbaṃ. Nīlādisaṅghātavasena cetaṃ vuttaṃ, na paccekaṃ nīlādirūpāyatanamattavasena. Samuditāniyeva hi rūpāyatanāni cakkhuviññāṇassa ārammaṇaṃ, na visuṃ visunti dhātuvibhaṅgavaṇṇanāyaṃ dassitoyaṃ nayo. Yaṃ pana aṭṭhakathāyaṃ ‘‘te te visuṃ visuṃ ārammaṇapaccayo hontī’’tipi vuttaṃ, tampi yathāvuttamevatthaṃ sandhāya vuttaṃ. Aññathā rūpāyatanaṃ manindriyagocaraṃ nāma na siyā. Saddādīsupi eseva nayo. Tenevāha ‘‘tathā saddādayopī’’ti. ‘‘Saha na hontī’’ti vuttamatthaṃ pāḷiyā vibhāvetuṃ ‘‘yaṃ yanti hi vacanaṃ rūpādīni bhindatī’’ti āha.
‘‘யே ஏதே’’திஆதி³கோ புரிமோ அத்தோ², ‘‘ந ஏகதோ ஹொந்தீ’’திஆதி³கோ பன பச்சி²மோ, ‘‘ஸப்³பா³ரம்மணதாதி³வஸேன வா இதா⁴பி அத்தோ² க³ஹேதப்³போ³’’தி கஸ்மா வுத்தங். ந ஹி ‘‘யங் யங் வா பனாரப்³பா⁴’’தி இமிஸ்ஸா பாளியா விய ‘‘யங் யங் த⁴ம்மங் ஆரப்³பா⁴’’தி இமஸ்ஸ பாட²ஸ்ஸ புரதோ மனோவிஞ்ஞாணஸ்ஸ ஸப்³பா³ரம்மணதா நாக³தா. வுத்தஞ்ஹி ‘‘ஸப்³பே³ த⁴ம்மா மனோவிஞ்ஞாணதா⁴துயா தங்ஸம்பயுத்தகானஞ்ச த⁴ம்மானங் ஆரம்மணபச்சயேன பச்சயோ’’தி. ந ஹி அனந்தரமேவ பாளியங் ஸரூபதோ ஆக³தமத்த²ங் க³ஹெத்வா பத³ந்தரங் ஸங்வண்ணேதப்³ப³ங். தத்த² ஹி ‘‘ரூபாரம்மணங் வா’’திஆதி³னா நியமவஸேன ச² ஆரம்மணானி வத்வா ‘‘யங் யங் வா பனாரப்³பா⁴’’தி வசனங் ஸப்³பா³ரம்மணதாதி³த³ஸ்ஸனந்தி யுத்தமேவேதந்தி, இத⁴ பன ஸப்³பா³ரம்மணதங் வத்வா புன ‘‘யங் யங் த⁴ம்மங் ஆரப்³பா⁴’’தி வுச்சமானங் ஸப்³பா³ரம்மணதாத³ஸ்ஸனந்தி கத²மித³ங் யுஜ்ஜெய்ய? கமாபா⁴வோபி ‘‘ஸப்³பே³ த⁴ம்மா’’தி அவிஸேஸவசனேனேவ ஸித்³தோ⁴ ஆரம்மணானுபுப்³பி³யாவ அக்³க³ஹிதத்தா. ந ஹி மனோதா⁴துயா விய மனோவிஞ்ஞாணதா⁴துயா இத⁴ ஆரம்மணானி அனுபுப்³ப³தோ க³ஹிதானி, தத்த² விய வா ஏதேனேவ நியமாபா⁴வோபி ஸங்வண்ணிதோதி வேதி³தப்³போ³. தஸ்மா அட்ட²கதா²யங் வுத்தனயேனேவெத்த² அத்தோ² க³ஹேதப்³போ³.
‘‘Ye ete’’tiādiko purimo attho, ‘‘na ekato hontī’’tiādiko pana pacchimo, ‘‘sabbārammaṇatādivasena vā idhāpi attho gahetabbo’’ti kasmā vuttaṃ. Na hi ‘‘yaṃ yaṃ vā panārabbhā’’ti imissā pāḷiyā viya ‘‘yaṃ yaṃ dhammaṃ ārabbhā’’ti imassa pāṭhassa purato manoviññāṇassa sabbārammaṇatā nāgatā. Vuttañhi ‘‘sabbe dhammā manoviññāṇadhātuyā taṃsampayuttakānañca dhammānaṃ ārammaṇapaccayena paccayo’’ti. Na hi anantarameva pāḷiyaṃ sarūpato āgatamatthaṃ gahetvā padantaraṃ saṃvaṇṇetabbaṃ. Tattha hi ‘‘rūpārammaṇaṃ vā’’tiādinā niyamavasena cha ārammaṇāni vatvā ‘‘yaṃ yaṃ vā panārabbhā’’ti vacanaṃ sabbārammaṇatādidassananti yuttamevetanti, idha pana sabbārammaṇataṃ vatvā puna ‘‘yaṃ yaṃ dhammaṃ ārabbhā’’ti vuccamānaṃ sabbārammaṇatādassananti kathamidaṃ yujjeyya? Kamābhāvopi ‘‘sabbe dhammā’’ti avisesavacaneneva siddho ārammaṇānupubbiyāva aggahitattā. Na hi manodhātuyā viya manoviññāṇadhātuyā idha ārammaṇāni anupubbato gahitāni, tattha viya vā eteneva niyamābhāvopi saṃvaṇṇitoti veditabbo. Tasmā aṭṭhakathāyaṃ vuttanayenevettha attho gahetabbo.
பவத்தந்தி பவத்தனங். நதி³யா ஸந்த³னங் பப்³ப³தஸ்ஸ டா²னந்தி ஹி வுத்தா அவிரதமவிச்சே²த³னாயங் ததா²பவத்திகிரியாவ. தேனாஹ ‘‘அவிரதங் அவிச்சி²ன்னங் ஸந்த³ந்தீ’’தி. ஏவந்தி யதா² ‘‘ஸந்த³ந்தீ’’தி வத்தமானவசனங் வுத்தங், ஏவங் ‘‘யே யே த⁴ம்மா உப்பஜ்ஜந்தீ’’தி ஸப்³ப³ஸங்க³ஹவஸேன உப்பஜ்ஜனஸ்ஸ க³ஹிதத்தா ஆரம்மணபவக்³க³தோ ‘‘உப்பஜ்ஜந்தீ’’தி வத்தமானவசனங் வுத்தந்தி அத்தோ². தேனாஹ அட்ட²கதா²யங் ‘‘ஸப்³ப³காலஸங்க³ஹவஸேனா’’திஆதி³. ததா² ச வுத்தங் ‘‘அதீதானாக³த…பே॰… அதி⁴ப்பாயோ’’தி, அதீதானாக³தபச்சுப்பன்னானங் சித்தசேதஸிகானந்தி அத்தோ². ஸமுதா³யவஸேனாதி சித்தேன ராஸீகரணவஸேன. அதி⁴ப்பாயோதி இமினா வத்தமானுபசாரேன வினாவ ‘‘யே யே த⁴ம்மா உப்பஜ்ஜந்தீ’’தி எத்த² வத்தமானத்த²ங் ஸக்கா யோஜேதுந்தி இமமத்த²ங் உல்லிங்கே³தி. தேனாஹ ‘‘இமே பனா’’திஆதி³. யதி³பி பச்சயத⁴ம்மா கேசி அதீதா அனாக³தாபி ஹொந்தி, பச்சயுப்பன்னத⁴ம்மோ பன பச்சுப்பன்னோ ஏவாதி ஆஹ ‘‘அதீதானாக³தானங் ந ஹொந்தீ’’தி. உப்பாதே³ வா ஹி பச்சயுப்பன்னஸ்ஸ பச்சயேன ப⁴விதப்³ப³ங் டி²தியங் வாதி. தஸ்மாதி யஸ்மா அதீதானாக³தா பரமத்த²தோ நத்தி², தஸ்மா. தேஸூதி பச்சயுப்பன்னேஸு. தங்தங்பச்சயாதி தங் தங் ரூபாதி³ஆரம்மணங் பச்சயோ ஏதேஸந்தி தங்தங்பச்சயா. அயமத்தோ² த³ஸ்ஸிதோ ஹோதி ஸமானஸபா⁴வத்தா. ந ஹி அத்தா²பே⁴தே³ன ஸபா⁴வபே⁴தோ³ அத்தி². ந பன தங்தங்பச்சயவந்ததா த³ஸ்ஸிதா ஹோதி அதீதானாக³தேஸு நிப்பரியாயேன தத³பா⁴வதோ. யஸ்மா பச்சயவந்தோ பச்சயுப்பன்னாயேவ, தே ச பச்சுப்பன்னாயேவாதி.
Pavattanti pavattanaṃ. Nadiyā sandanaṃ pabbatassa ṭhānanti hi vuttā aviratamavicchedanāyaṃ tathāpavattikiriyāva. Tenāha ‘‘avirataṃ avicchinnaṃ sandantī’’ti. Evanti yathā ‘‘sandantī’’ti vattamānavacanaṃ vuttaṃ, evaṃ ‘‘ye ye dhammā uppajjantī’’ti sabbasaṅgahavasena uppajjanassa gahitattā ārammaṇapavaggato ‘‘uppajjantī’’ti vattamānavacanaṃ vuttanti attho. Tenāha aṭṭhakathāyaṃ ‘‘sabbakālasaṅgahavasenā’’tiādi. Tathā ca vuttaṃ ‘‘atītānāgata…pe… adhippāyo’’ti, atītānāgatapaccuppannānaṃ cittacetasikānanti attho. Samudāyavasenāti cittena rāsīkaraṇavasena. Adhippāyoti iminā vattamānupacārena vināva ‘‘ye ye dhammā uppajjantī’’ti ettha vattamānatthaṃ sakkā yojetunti imamatthaṃ ulliṅgeti. Tenāha ‘‘ime panā’’tiādi. Yadipi paccayadhammā keci atītā anāgatāpi honti, paccayuppannadhammo pana paccuppanno evāti āha ‘‘atītānāgatānaṃ na hontī’’ti. Uppāde vā hi paccayuppannassa paccayena bhavitabbaṃ ṭhitiyaṃ vāti. Tasmāti yasmā atītānāgatā paramatthato natthi, tasmā. Tesūti paccayuppannesu. Taṃtaṃpaccayāti taṃ taṃ rūpādiārammaṇaṃ paccayo etesanti taṃtaṃpaccayā. Ayamattho dassito hoti samānasabhāvattā. Na hi atthābhedena sabhāvabhedo atthi. Na pana taṃtaṃpaccayavantatā dassitā hoti atītānāgatesu nippariyāyena tadabhāvato. Yasmā paccayavanto paccayuppannāyeva, te ca paccuppannāyevāti.
யங் யங் த⁴ம்மங் தே தே த⁴ம்மாதி யங்னிமித்தாயங்வசனபே⁴தோ³, தங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘எத்த² சா’’திஆதி³ ஆரத்³த⁴ங். ரூபாரூபத⁴ம்மா ஹி கலாபதோ பவத்தமானாபி சித்தசேதஸிகானங் கதா³சி விஸுங் விஸுங் ஆரம்மணங் ஹொந்தி, கதா³சி ஏகஜ்ஜ²ங், ந எத்த² நியமோ அத்தி², புரிமாபோ⁴கோ³யேவ பன ததா²க³ஹணே காரணங். தயிமங் தீ³பேதுங் ப⁴க³வதா யங்வசனபே⁴தோ³ கதோதி ச ஸக்கா வத்துங், யஸ்மா பன ஏககலாபபரியாபன்னானம்பி த⁴ம்மானங் ஏகஜ்ஜ²ங் க³ஹணே ந ஸமுதா³யோ க³ய்ஹதி ததா³போ⁴கா³பா⁴வதோ, அத² கோ² ஸமுதி³தா த⁴ம்மா ஏவாதி ஸஹக்³க³ஹணம்பி விஸுங்க³ஹணக³திகங், தஸ்மா விஸுங்க³ஹணஸப்³பா⁴வதீ³பனத்த²ங் ‘‘யங் ய’’ந்தி வத்வா ஸதிபி விஸுங்க³ஹணே தே ஸப்³பே³ ஏகஜ்ஜ²ங் ஆரம்மணபச்சயோ ஹொந்தீதி த³ஸ்ஸனத்த²ங் ‘‘தே தே’’தி வுத்தந்தி இமமத்த²ங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘சத்தாரோ ஹி க²ந்தா⁴’’திஆதி³மாஹ. தத்த² வேத³னாதீ³ஸூதி வேத³னாதீ³ஸு சதூஸு க²ந்தே⁴ஸு அபி⁴ந்தி³த்வா க³ஹணவஸேன, பி⁴ந்தி³த்வா பன க³ஹணவஸேன ப²ஸ்ஸாதீ³ஸு. யோ ச ரூபாதி³கோதி இத³ங் விஞ்ஞாணந்தரஸ்ஸ ஸாதா⁴ரணாரம்மணவஸேன வுத்தங், யே ச அனேகே ப²ஸ்ஸாத³யோதி இத³ங் அஸாதா⁴ரணாரம்மணவஸேன. தே ஸப்³பே³தி தே ஸாதா⁴ரணாஸாதா⁴ரணப்பபே⁴தே³ ஸப்³பே³பி ஆரம்மணத⁴ம்மே. ஏகேகமேவ ஆரப்³ப⁴ உப்பஜ்ஜந்தீதி எத்த² யங் வத்தப்³ப³ங், தங் ஹெட்டா² வுத்தமேவ. ரூபாரம்மணத⁴ம்மா ச அனேகே நீலாதி³பே⁴த³தோ. ததா²தி அனேகே. தேன பே⁴ரிஸத்³தா³தி³கே, மூலக³ந்தா⁴தி³கே, மூலரஸாதி³கே, கதி²னஸம்ப²ஸ்ஸாதி³கே, வேத³னாதி³கே ச ஸங்க³ண்ஹாதி. அனேகேதி ஹி இமினா அனேககலாபக³தானங்யேவ வண்ணாதீ³னங் இந்த்³ரியவிஞ்ஞாணாரம்மணபா⁴வமாஹ. ஸாமஞ்ஞதோ ஹி வுத்தங் யதா²ரஹங் பி⁴ந்தி³த்வா நித³ஸ்ஸிதப்³ப³ங் ஹோதீதி.
Yaṃyaṃ dhammaṃ te te dhammāti yaṃnimittāyaṃvacanabhedo, taṃ dassetuṃ ‘‘ettha cā’’tiādi āraddhaṃ. Rūpārūpadhammā hi kalāpato pavattamānāpi cittacetasikānaṃ kadāci visuṃ visuṃ ārammaṇaṃ honti, kadāci ekajjhaṃ, na ettha niyamo atthi, purimābhogoyeva pana tathāgahaṇe kāraṇaṃ. Tayimaṃ dīpetuṃ bhagavatā yaṃvacanabhedo katoti ca sakkā vattuṃ, yasmā pana ekakalāpapariyāpannānampi dhammānaṃ ekajjhaṃ gahaṇe na samudāyo gayhati tadābhogābhāvato, atha kho samuditā dhammā evāti sahaggahaṇampi visuṃgahaṇagatikaṃ, tasmā visuṃgahaṇasabbhāvadīpanatthaṃ ‘‘yaṃ ya’’nti vatvā satipi visuṃgahaṇe te sabbe ekajjhaṃ ārammaṇapaccayo hontīti dassanatthaṃ ‘‘te te’’ti vuttanti imamatthaṃ dassento ‘‘cattāro hi khandhā’’tiādimāha. Tattha vedanādīsūti vedanādīsu catūsu khandhesu abhinditvā gahaṇavasena, bhinditvā pana gahaṇavasena phassādīsu. Yoca rūpādikoti idaṃ viññāṇantarassa sādhāraṇārammaṇavasena vuttaṃ, ye ca aneke phassādayoti idaṃ asādhāraṇārammaṇavasena. Te sabbeti te sādhāraṇāsādhāraṇappabhede sabbepi ārammaṇadhamme. Ekekameva ārabbha uppajjantīti ettha yaṃ vattabbaṃ, taṃ heṭṭhā vuttameva. Rūpārammaṇadhammā ca aneke nīlādibhedato. Tathāti aneke. Tena bherisaddādike, mūlagandhādike, mūlarasādike, kathinasamphassādike, vedanādike ca saṅgaṇhāti. Aneketi hi iminā anekakalāpagatānaṃyeva vaṇṇādīnaṃ indriyaviññāṇārammaṇabhāvamāha. Sāmaññato hi vuttaṃ yathārahaṃ bhinditvā nidassitabbaṃ hotīti.
குஸலவிபாகஸ்ஸாதி குஸலஸ்ஸ விபாகஸ்ஸ ச. ந ஹி நிப்³பா³னங் புப்³பே³ நிவுத்த²ந்தி இத³ங் ‘‘தி³ட்ட²னிப்³பா³னோயேவா’’திஆதி³னா வக்க²மானமேவ அத்த²ங் ஹத³யே ட²பெத்வா வுத்தங். புப்³பே³னிவாஸானுஸ்ஸதிஞாணேன ஹி நிப்³பா³னவிபா⁴வனங் அதி³ட்ட²ஸச்சஸ்ஸ வா ஸியா தி³ட்ட²ஸச்சஸ்ஸபி வா. தத்த² அதி³ட்ட²ஸச்சேன தாவ தங் விபா⁴வேதுமேவ ந ஸக்கா அப்படிவித்³த⁴த்தா, இதரஸ்ஸ பன பகே³வ விபூ⁴தமேவாதி தங் தேன விபா⁴விதங் நாம ஹோதீதி அதி⁴ப்பாயோ. எத்த² ச ‘‘ந ச தங் வுத்த’’ந்தி இமினா புப்³பே³னிவாஸானுஸ்ஸதிஞாணஸ்ஸ நிப்³பா³னாரம்மணகரணாபா⁴வங் ஆக³மதோ த³ஸ்ஸெத்வா ‘‘ந ஹி நிப்³பா³ன’’ந்திஆதி³னா யுத்திதோ த³ஸ்ஸேதி. தத்த² ‘‘ந புப்³பே³ நிவுத்த²ங் அஸங்க²தத்தா’’தி கஸ்மா வுத்தங்? கோ³சராஸேவனாய ஆஸேவிதஸ்ஸபி நிவுத்த²ந்தி இச்சி²தத்தா. தி³ட்ட²ஸச்சோயேவ ஹி புப்³பே³னிவாஸானுஸ்ஸதிஞாணேன நிப்³பா³னங் விபா⁴வேதி, ந அதி³ட்ட²ஸச்சோ. தங் பன ஞாணங் க²ந்தே⁴ விய க²ந்த⁴படிப³த்³தே⁴பி விபா⁴வேதீதி நிப்³பா³னாரம்மணக²ந்த⁴விபா⁴வனே நிப்³பா³னம்பி விபா⁴வேதீதி ஸக்கா விஞ்ஞாதுங். ஏதேன பயோஜனாபா⁴வசோத³னா படிக்கி²த்தாதி த³ட்ட²ப்³பா³. ஏவங் அனாக³தங்ஸஞாணேபி யோஜேதப்³ப³ந்தி யதா² புப்³பே³னிவாஸானுஸ்ஸதிஞாணஸ்ஸ நிப்³பா³னாரம்மணதா த³ஸ்ஸிதா, ஏவங் அனாக³தங்ஸஞாணேபி யதா²ரஹங் யோஜேதப்³ப³ங். தத்த² பன ‘‘க²ந்த⁴படிப³த்³த⁴விபா⁴வனகாலே’’திஆதி³னா யோஜனா வேதி³தப்³பா³. தேன வுத்தங் ‘‘யதா²ரஹ’’ந்தி. கஸ்ஸசி அபி⁴ஞ்ஞாப்பத்தஸ்ஸபி ரூபாவசரஸ்ஸ, பகே³வ இதரஸ்ஸ.
Kusalavipākassāti kusalassa vipākassa ca. Na hi nibbānaṃ pubbe nivutthanti idaṃ ‘‘diṭṭhanibbānoyevā’’tiādinā vakkhamānameva atthaṃ hadaye ṭhapetvā vuttaṃ. Pubbenivāsānussatiñāṇena hi nibbānavibhāvanaṃ adiṭṭhasaccassa vā siyā diṭṭhasaccassapi vā. Tattha adiṭṭhasaccena tāva taṃ vibhāvetumeva na sakkā appaṭividdhattā, itarassa pana pageva vibhūtamevāti taṃ tena vibhāvitaṃ nāma hotīti adhippāyo. Ettha ca ‘‘na ca taṃ vutta’’nti iminā pubbenivāsānussatiñāṇassa nibbānārammaṇakaraṇābhāvaṃ āgamato dassetvā ‘‘na hi nibbāna’’ntiādinā yuttito dasseti. Tattha ‘‘na pubbe nivutthaṃ asaṅkhatattā’’ti kasmā vuttaṃ? Gocarāsevanāya āsevitassapi nivutthanti icchitattā. Diṭṭhasaccoyeva hi pubbenivāsānussatiñāṇena nibbānaṃ vibhāveti, na adiṭṭhasacco. Taṃ pana ñāṇaṃ khandhe viya khandhapaṭibaddhepi vibhāvetīti nibbānārammaṇakhandhavibhāvane nibbānampi vibhāvetīti sakkā viññātuṃ. Etena payojanābhāvacodanā paṭikkhittāti daṭṭhabbā. Evaṃ anāgataṃsañāṇepi yojetabbanti yathā pubbenivāsānussatiñāṇassa nibbānārammaṇatā dassitā, evaṃ anāgataṃsañāṇepi yathārahaṃ yojetabbaṃ. Tattha pana ‘‘khandhapaṭibaddhavibhāvanakāle’’tiādinā yojanā veditabbā. Tena vuttaṃ ‘‘yathāraha’’nti. Kassaci abhiññāppattassapi rūpāvacarassa, pageva itarassa.
ஆரம்மணபச்சயனித்³தே³ஸவண்ணனா நிட்டி²தா.
Ārammaṇapaccayaniddesavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / அபி⁴த⁴ம்மபிடக • Abhidhammapiṭaka / பட்டா²னபாளி • Paṭṭhānapāḷi / (2) பச்சயனித்³தே³ஸோ • (2) Paccayaniddeso
டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-மூலடீகா • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / 2. ஆரம்மணபச்சயனித்³தே³ஸவண்ணனா • 2. Ārammaṇapaccayaniddesavaṇṇanā