Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [348] 8. அரஞ்ஞஜாதகவண்ணனா

    [348] 8. Araññajātakavaṇṇanā

    அரஞ்ஞா கா³மமாக³ம்மாதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ து²ல்லகுமாரிகாபலோப⁴னங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. வத்து² சூளனாரத³கஸ்ஸபஜாதகே (ஜா॰ 1.13.40 ஆத³யோ) ஆவி ப⁴விஸ்ஸதி.

    Araññāgāmamāgammāti idaṃ satthā jetavane viharanto thullakumārikāpalobhanaṃ ārabbha kathesi. Vatthu cūḷanāradakassapajātake (jā. 1.13.40 ādayo) āvi bhavissati.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ ப்³ராஹ்மணகுலே நிப்³ப³த்தித்வா வயப்பத்தோ தக்கஸிலாயங் உக்³க³ஹிதஸிப்போ ப⁴ரியாய காலகதாய புத்தங் க³ஹெத்வா இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா ஹிமவந்தே வஸந்தோ புத்தங் அஸ்ஸமபதே³ ட²பெத்வா ப²லாப²லத்தா²ய க³ச்ச²தி. ததா³ சோரேஸு பச்சந்தகா³மங் பஹரித்வா கரமரே க³ஹெத்வா க³ச்ச²ந்தேஸு ஏகா குமாரிகா பலாயித்வா தங் அஸ்ஸமபத³ங் பத்வா தாபஸகுமாரங் பலோபெ⁴த்வா ஸீலவினாஸங் பாபெத்வா ‘‘ஏஹி க³ச்சா²மா’’தி ஆஹ. ‘‘பிதா தாவ மே ஆக³ச்ச²து, தங் பஸ்ஸித்வா க³மிஸ்ஸாமீ’’தி. ‘‘தேன ஹி தி³ஸ்வா ஆக³ச்சா²’’தி நிக்க²மித்வா அந்தராமக்³கே³ நிஸீதி³. தாபஸகுமாரோ பிதரி ஆக³தே பட²மங் கா³த²மாஹ –

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto brāhmaṇakule nibbattitvā vayappatto takkasilāyaṃ uggahitasippo bhariyāya kālakatāya puttaṃ gahetvā isipabbajjaṃ pabbajitvā himavante vasanto puttaṃ assamapade ṭhapetvā phalāphalatthāya gacchati. Tadā coresu paccantagāmaṃ paharitvā karamare gahetvā gacchantesu ekā kumārikā palāyitvā taṃ assamapadaṃ patvā tāpasakumāraṃ palobhetvā sīlavināsaṃ pāpetvā ‘‘ehi gacchāmā’’ti āha. ‘‘Pitā tāva me āgacchatu, taṃ passitvā gamissāmī’’ti. ‘‘Tena hi disvā āgacchā’’ti nikkhamitvā antarāmagge nisīdi. Tāpasakumāro pitari āgate paṭhamaṃ gāthamāha –

    185.

    185.

    ‘‘அரஞ்ஞா கா³மமாக³ம்ம, கிங்ஸீலங் கிங்வதங் அஹங்;

    ‘‘Araññā gāmamāgamma, kiṃsīlaṃ kiṃvataṃ ahaṃ;

    புரிஸங் தாத ஸேவெய்யங், தங் மே அக்கா²ஹி புச்சி²தோ’’தி.

    Purisaṃ tāta seveyyaṃ, taṃ me akkhāhi pucchito’’ti.

    தத்த² அரஞ்ஞா கா³மமாக³ம்மாதி தாத அஹங் இதோ அரஞ்ஞதோ மனுஸ்ஸபத²ங் வஸனத்தா²ய க³தோ வஸனகா³மங் பத்வா கிங் கரோமீதி.

    Tattha araññā gāmamāgammāti tāta ahaṃ ito araññato manussapathaṃ vasanatthāya gato vasanagāmaṃ patvā kiṃ karomīti.

    அத²ஸ்ஸ பிதா ஓவாத³ங் த³த³ந்தோ திஸ்ஸோ கா³தா² அபா⁴ஸி –

    Athassa pitā ovādaṃ dadanto tisso gāthā abhāsi –

    186.

    186.

    ‘‘யோ தங் விஸ்ஸாஸயே தாத, விஸ்ஸாஸஞ்ச க²மெய்ய தே;

    ‘‘Yo taṃ vissāsaye tāta, vissāsañca khameyya te;

    ஸுஸ்ஸூஸீ ச திதிக்கீ² ச, தங் ப⁴ஜேஹி இதோ க³தோ.

    Sussūsī ca titikkhī ca, taṃ bhajehi ito gato.

    187.

    187.

    ‘‘யஸ்ஸ காயேன வாசாய, மனஸா நத்தி² து³க்கடங்;

    ‘‘Yassa kāyena vācāya, manasā natthi dukkaṭaṃ;

    உரஸீவ பதிட்டா²ய, தங் ப⁴ஜேஹி இதோ க³தோ.

    Urasīva patiṭṭhāya, taṃ bhajehi ito gato.

    188.

    188.

    ‘‘ஹலித்³தி³ராக³ங் கபிசித்தங், புரிஸங் ராக³விராகி³னங்;

    ‘‘Haliddirāgaṃ kapicittaṃ, purisaṃ rāgavirāginaṃ;

    தாதி³ஸங் தாத மா ஸேவி, நிம்மனுஸ்ஸம்பி சே ஸியா’’தி.

    Tādisaṃ tāta mā sevi, nimmanussampi ce siyā’’ti.

    தத்த² யோ தங் விஸ்ஸாஸயேதி யோ புரிஸோ தங் விஸ்ஸாஸெய்ய ந பரிஸங்கெய்ய. விஸ்ஸாஸஞ்ச க²மெய்ய தேதி யோ ச அத்தனி கயிரமானங் தவ விஸ்ஸாஸங் பத்தோ நிராஸங்கோ தங் க²மெய்ய. ஸுஸ்ஸூஸீதி யோ ச தவ விஸ்ஸாஸவசனங் ஸோதுமிச்ச²தி. திதிக்கீ²தி யோ ச தயா கதங் அபராத⁴ங் க²மதி. தங் ப⁴ஜேஹீதி தங் புரிஸங் ப⁴ஜெய்யாஸி பயிருபாஸெய்யாஸி. உரஸீவ பதிட்டா²யாதி யதா² தஸ்ஸ உரஸி பதிட்டா²ய வட்³டி⁴தோ ஓரஸபுத்தோ த்வம்பி தாதி³ஸோ உரஸி பதிட்டி²தபுத்தோ விய ஹுத்வா ஏவரூபங் புரிஸங் ப⁴ஜெய்யாஸீதி அத்தோ².

    Tattha yo taṃ vissāsayeti yo puriso taṃ vissāseyya na parisaṅkeyya. Vissāsañca khameyya teti yo ca attani kayiramānaṃ tava vissāsaṃ patto nirāsaṅko taṃ khameyya. Sussūsīti yo ca tava vissāsavacanaṃ sotumicchati. Titikkhīti yo ca tayā kataṃ aparādhaṃ khamati. Taṃ bhajehīti taṃ purisaṃ bhajeyyāsi payirupāseyyāsi. Urasīva patiṭṭhāyāti yathā tassa urasi patiṭṭhāya vaḍḍhito orasaputto tvampi tādiso urasi patiṭṭhitaputto viya hutvā evarūpaṃ purisaṃ bhajeyyāsīti attho.

    ஹலித்³தி³ராக³ந்தி ஹலித்³தி³ராக³ஸதி³ஸங் அதி²ரசித்தங். கபிசித்தந்தி லஹுபரிவத்திதாய மக்கடசித்தங். ராக³விராகி³னந்தி முஹுத்தேனேவ ரஜ்ஜனவிரஜ்ஜனஸபா⁴வங். நிம்மனுஸ்ஸம்பி சே ஸியாதி ஸசேபி ஸகலங் ஜம்பு³தீ³பதலங் காயது³ச்சரிதாதி³விரஹிதஸ்ஸ மனுஸ்ஸஸ்ஸ அபா⁴வேன நிம்மனுஸ்ஸங் ஸியா , ததா²பி, தாத, தாதி³ஸங் லஹுசித்தங் மா ஸேவி, ஸப்³ப³ம்பி மனுஸ்ஸபத²ங் விசினித்வா ஹெட்டா² வுத்தகு³ணஸம்பன்னமேவ ப⁴ஜெய்யாஸீதி அத்தோ².

    Haliddirāganti haliddirāgasadisaṃ athiracittaṃ. Kapicittanti lahuparivattitāya makkaṭacittaṃ. Rāgavirāginanti muhutteneva rajjanavirajjanasabhāvaṃ. Nimmanussampi ce siyāti sacepi sakalaṃ jambudīpatalaṃ kāyaduccaritādivirahitassa manussassa abhāvena nimmanussaṃ siyā , tathāpi, tāta, tādisaṃ lahucittaṃ mā sevi, sabbampi manussapathaṃ vicinitvā heṭṭhā vuttaguṇasampannameva bhajeyyāsīti attho.

    தங் ஸுத்வா தாபஸகுமாரோ ‘‘அஹங், தாத, இமேஹி கு³ணேஹி ஸமன்னாக³தங் புரிஸங் கத்த² லபி⁴ஸ்ஸாமி, ந க³ச்சா²மி, தும்ஹாகஞ்ஞேவ ஸந்திகே வஸிஸ்ஸாமீ’’தி வத்வா நிவத்தி. அத²ஸ்ஸ பிதா கஸிணபரிகம்மங் ஆசிக்கி². உபோ⁴பி அபரிஹீனஜ்ஜா²னா ப்³ரஹ்மலோகபராயணா அஹேஸுங்.

    Taṃ sutvā tāpasakumāro ‘‘ahaṃ, tāta, imehi guṇehi samannāgataṃ purisaṃ kattha labhissāmi, na gacchāmi, tumhākaññeva santike vasissāmī’’ti vatvā nivatti. Athassa pitā kasiṇaparikammaṃ ācikkhi. Ubhopi aparihīnajjhānā brahmalokaparāyaṇā ahesuṃ.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ புத்தோ ச குமாரிகா ச ஏதேயேவ அஹேஸுங், பிதா தாபஸோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā putto ca kumārikā ca eteyeva ahesuṃ, pitā tāpaso pana ahameva ahosi’’nti.

    அரஞ்ஞஜாதகவண்ணனா அட்ட²மா.

    Araññajātakavaṇṇanā aṭṭhamā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 348. அரஞ்ஞஜாதகங் • 348. Araññajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact