Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    9. அரஞ்ஞாயதனஇஸிஸுத்தங்

    9. Araññāyatanaisisuttaṃ

    255. ஸாவத்தி²யங் . ‘‘பூ⁴தபுப்³ப³ங், பி⁴க்க²வே, ஸம்ப³ஹுலா இஸயோ ஸீலவந்தோ கல்யாணத⁴ம்மா அரஞ்ஞாயதனே பண்ணகுடீஸு ஸம்மந்தி. அத² கோ², பி⁴க்க²வே, ஸக்கோ ச தே³வானமிந்தோ³ வேபசித்தி ச அஸுரிந்தோ³ யேன தே இஸயோ ஸீலவந்தோ கல்யாணத⁴ம்மா தேனுபஸங்கமிங்ஸு. அத² கோ², பி⁴க்க²வே, வேபசித்தி அஸுரிந்தோ³ படலியோ 1 உபாஹனா ஆரோஹித்வா க²க்³க³ங் ஓலக்³கெ³த்வா ச²த்தேன தா⁴ரியமானேன அக்³க³த்³வாரேன அஸ்ஸமங் பவிஸித்வா தே இஸயோ ஸீலவந்தே கல்யாணத⁴ம்மே அபப்³யாமதோ கரித்வா அதிக்கமி. அத² கோ², பி⁴க்க²வே, ஸக்கோ தே³வானமிந்தோ³ படலியோ உபாஹனா ஓரோஹித்வா க²க்³க³ங் அஞ்ஞேஸங் த³த்வா ச²த்தங் அபனாமெத்வா த்³வாரேனேவ அஸ்ஸமங் பவிஸித்வா தே இஸயோ ஸீலவந்தே கல்யாணத⁴ம்மே அனுவாதங் பஞ்ஜலிகோ நமஸ்ஸமானோ அட்டா²ஸி’’. அத² கோ², பி⁴க்க²வே, தே இஸயோ ஸீலவந்தோ கல்யாணத⁴ம்மா ஸக்கங் தே³வானமிந்த³ங் கா³தா²ய அஜ்ஜ²பா⁴ஸிங்ஸு –

    255. Sāvatthiyaṃ . ‘‘Bhūtapubbaṃ, bhikkhave, sambahulā isayo sīlavanto kalyāṇadhammā araññāyatane paṇṇakuṭīsu sammanti. Atha kho, bhikkhave, sakko ca devānamindo vepacitti ca asurindo yena te isayo sīlavanto kalyāṇadhammā tenupasaṅkamiṃsu. Atha kho, bhikkhave, vepacitti asurindo paṭaliyo 2 upāhanā ārohitvā khaggaṃ olaggetvā chattena dhāriyamānena aggadvārena assamaṃ pavisitvā te isayo sīlavante kalyāṇadhamme apabyāmato karitvā atikkami. Atha kho, bhikkhave, sakko devānamindo paṭaliyo upāhanā orohitvā khaggaṃ aññesaṃ datvā chattaṃ apanāmetvā dvāreneva assamaṃ pavisitvā te isayo sīlavante kalyāṇadhamme anuvātaṃ pañjaliko namassamāno aṭṭhāsi’’. Atha kho, bhikkhave, te isayo sīlavanto kalyāṇadhammā sakkaṃ devānamindaṃ gāthāya ajjhabhāsiṃsu –

    ‘‘க³ந்தோ⁴ இஸீனங் சிரதி³க்கி²தானங்,

    ‘‘Gandho isīnaṃ ciradikkhitānaṃ,

    காயா சுதோ க³ச்ச²தி மாலுதேன;

    Kāyā cuto gacchati mālutena;

    இதோ படிக்கம்ம ஸஹஸ்ஸனெத்த,

    Ito paṭikkamma sahassanetta,

    க³ந்தோ⁴ இஸீனங் அஸுசி தே³வராஜா’’தி.

    Gandho isīnaṃ asuci devarājā’’ti.

    ‘‘க³ந்தோ⁴ இஸீனங் சிரதி³க்கி²தானங்,

    ‘‘Gandho isīnaṃ ciradikkhitānaṃ,

    காயா சுதோ க³ச்ச²து 3 மாலுதேன,

    Kāyā cuto gacchatu 4 mālutena,

    ஸுசித்ரபுப்ப²ங் ஸிரஸ்மிங்வ மாலங்;

    Sucitrapupphaṃ sirasmiṃva mālaṃ;

    க³ந்த⁴ங் ஏதங் படிகங்கா²ம ப⁴ந்தே,

    Gandhaṃ etaṃ paṭikaṅkhāma bhante,

    ந ஹெத்த² தே³வா படிகூலஸஞ்ஞினோ’’தி.

    Na hettha devā paṭikūlasaññino’’ti.







    Footnotes:
    1. அடலியோ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰ பீ॰), ஆடலியோ (க॰) ம॰ நி॰ 2.410
    2. aṭaliyo (sī. syā. kaṃ. pī.), āṭaliyo (ka.) ma. ni. 2.410
    3. க³ச்ச²தி (ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰)
    4. gacchati (sī. syā. kaṃ.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 9. அரஞ்ஞாயதனஇஸிஸுத்தவண்ணனா • 9. Araññāyatanaisisuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 9. அரஞ்ஞாயதனஇஸிஸுத்தவண்ணனா • 9. Araññāyatanaisisuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact