Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) |
9. அரஞ்ஞாயதனஇஸிஸுத்தவண்ணனா
9. Araññāyatanaisisuttavaṇṇanā
255. நவமே பண்ணகுடீஸு ஸம்மந்தீதி ஹிமவந்தபதே³ஸே ரமணீயே அரஞ்ஞாயதனே ரத்திட்டா²னதி³வாட்டா²னசங்கமனாதீ³ஹி ஸம்பன்னாஸு பண்ணஸாலாஸு வஸந்தி. ஸக்கோ ச தே³வானமிந்தோ³ வேபசித்தி சாதி இமே த்³வே ஜனா ஜாமாதிகஸஸுரா காலேன கலஹங் கரொந்தி, காலேன ஏகதோ சரந்தி, இமஸ்மிங் பன காலே ஏகதோ சரந்தி. படலியோதி க³ணங்க³ணூபாஹனா. க²க்³க³ங் ஓலக்³கெ³த்வாதி க²க்³க³ங் அங்ஸே ஓலக்³கெ³த்வா. ச²த்தேனாதி தி³ப்³ப³ஸேதச்ச²த்தேன மத்த²கே தா⁴ரயமானேன. அபப்³யாமதோ கரித்வாதி ப்³யாமதோ அகத்வா. சிரதி³க்கி²தானந்தி சிரஸமாதி³ண்ணவதானங். இதோ படிக்கம்மாதி ‘‘இதோ பக்கம பரிவஜ்ஜய, மா உபரிவாதே திட்டா²’’தி வத³ந்தி. ந ஹெத்த² தே³வாதி ஏதஸ்மிங் ஸீலவந்தானங் க³ந்தே⁴ தே³வா ந படிக்கூலஸஞ்ஞினோ, இட்ட²கந்தமனாபஸஞ்ஞினோயேவாதி தீ³பேதி. நவமங்.
255. Navame paṇṇakuṭīsu sammantīti himavantapadese ramaṇīye araññāyatane rattiṭṭhānadivāṭṭhānacaṅkamanādīhi sampannāsu paṇṇasālāsu vasanti. Sakko ca devānamindo vepacitti cāti ime dve janā jāmātikasasurā kālena kalahaṃ karonti, kālena ekato caranti, imasmiṃ pana kāle ekato caranti. Paṭaliyoti gaṇaṅgaṇūpāhanā. Khaggaṃ olaggetvāti khaggaṃ aṃse olaggetvā. Chattenāti dibbasetacchattena matthake dhārayamānena. Apabyāmato karitvāti byāmato akatvā. Ciradikkhitānanti cirasamādiṇṇavatānaṃ. Ito paṭikkammāti ‘‘ito pakkama parivajjaya, mā uparivāte tiṭṭhā’’ti vadanti. Na hettha devāti etasmiṃ sīlavantānaṃ gandhe devā na paṭikkūlasaññino, iṭṭhakantamanāpasaññinoyevāti dīpeti. Navamaṃ.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya / 9. அரஞ்ஞாயதனஇஸிஸுத்தங் • 9. Araññāyatanaisisuttaṃ
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 9. அரஞ்ஞாயதனஇஸிஸுத்தவண்ணனா • 9. Araññāyatanaisisuttavaṇṇanā