Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā)

    (19) 4. அரஞ்ஞவக்³கோ³

    (19) 4. Araññavaggo

    1. ஆரஞ்ஞிகஸுத்தவண்ணனா

    1. Āraññikasuttavaṇṇanā

    181. சதுத்த²ஸ்ஸ பட²மே அப்பீச்ச²தங்யேவ நிஸ்ஸாயாதிஆதீ³ஸு ‘‘இதி அப்பிச்சோ² ப⁴விஸ்ஸாமீ’’தி இத³ங் மே ஆரஞ்ஞிகங்க³ங் அப்பிச்ச²தாய ஸங்வத்திஸ்ஸதி, ‘‘இதி ஸந்துட்டோ² ப⁴விஸ்ஸாமீ’’தி இத³ங் மே ஆரஞ்ஞிகங்க³ங் ஸந்துட்டி²யா ஸங்வத்திஸ்ஸதி, ‘‘இதி கிலேஸே ஸல்லிகி²ஸ்ஸாமீ’’தி இத³ங் மே ஆரஞ்ஞிகங்க³ங் கிலேஸஸல்லிக²னத்தா²ய ஸங்வத்திஸ்ஸதீதி ஆரஞ்ஞிகோ ஹோதி. அக்³கோ³தி ஜெட்ட²கோ. ஸேஸானி தஸ்ஸேவ வேவசனானி.

    181. Catutthassa paṭhame appīcchataṃyeva nissāyātiādīsu ‘‘iti appiccho bhavissāmī’’ti idaṃ me āraññikaṅgaṃ appicchatāya saṃvattissati, ‘‘iti santuṭṭho bhavissāmī’’ti idaṃ me āraññikaṅgaṃ santuṭṭhiyā saṃvattissati, ‘‘iti kilese sallikhissāmī’’ti idaṃ me āraññikaṅgaṃ kilesasallikhanatthāya saṃvattissatīti āraññiko hoti. Aggoti jeṭṭhako. Sesāni tasseva vevacanāni.

    க³வா கீ²ரந்தி கா³விதோ கீ²ரங் நாம ஹோதி, ந கா³வியா த³தி⁴. கீ²ரம்ஹா த³தீ⁴திஆதீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோ. ஏவமேவந்தி யதா² ஏதேஸு பஞ்சஸு கோ³ரஸேஸு ஸப்பிமண்டோ³ அக்³கோ³, ஏவமேவங் இமேஸு பஞ்சஸு ஆரஞ்ஞிகேஸு யோ அயங் அப்பிச்ச²தாதீ³னி நிஸ்ஸாய ஆரஞ்ஞிகோ ஹோதி, அயங் அக்³கோ³ சேவ ஸெட்டோ² ச மொக்கோ² ச பவரோ ச. இமேஸு ஆரஞ்ஞிகேஸு ஜாதிஆரஞ்ஞிகா வேதி³தப்³பா³, ந ஆரஞ்ஞிகனாமமத்தேன ஆரஞ்ஞிகாதி வேதி³தப்³பா³. பங்ஸுகூலிகாதீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோ.

    Gavā khīranti gāvito khīraṃ nāma hoti, na gāviyā dadhi. Khīramhā dadhītiādīsupi eseva nayo. Evamevanti yathā etesu pañcasu gorasesu sappimaṇḍo aggo, evamevaṃ imesu pañcasu āraññikesu yo ayaṃ appicchatādīni nissāya āraññiko hoti, ayaṃ aggo ceva seṭṭho ca mokkho ca pavaro ca. Imesu āraññikesu jātiāraññikā veditabbā, na āraññikanāmamattena āraññikāti veditabbā. Paṃsukūlikādīsupi eseva nayo.

    ஆரஞ்ஞிகஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Āraññikasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.

    அரஞ்ஞவக்³க³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Araññavaggavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya / 1. ஆரஞ்ஞிகஸுத்தங் • 1. Āraññikasuttaṃ

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 1. ஆரஞ்ஞிகஸுத்தவண்ணனா • 1. Āraññikasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact