Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya |
2. அரதிஸுத்தங்
2. Aratisuttaṃ
210. ஏகங் ஸமயங்…பே॰… ஆயஸ்மா வங்கீ³ஸோ ஆளவியங் விஹரதி அக்³கா³ளவே சேதியே ஆயஸ்மதா நிக்³ரோத⁴கப்பேன உபஜ்ஜா²யேன ஸத்³தி⁴ங். தேன கோ² பன ஸமயேன ஆயஸ்மா நிக்³ரோத⁴கப்போ பச்சா²ப⁴த்தங் பிண்ட³பாதபடிக்கந்தோ விஹாரங் பவிஸதி, ஸாயங் வா நிக்க²மதி அபரஜ்ஜு வா காலே. தேன கோ² பன ஸமயேன ஆயஸ்மதோ வங்கீ³ஸஸ்ஸ அனபி⁴ரதி உப்பன்னா ஹோதி, ராகோ³ சித்தங் அனுத்³த⁴ங்ஸேதி. அத² கோ² ஆயஸ்மதோ வங்கீ³ஸஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸி – ‘‘அலாபா⁴ வத மே, ந வத மே லாபா⁴; து³ல்லத்³த⁴ங் வத மே, ந வத மே ஸுலத்³த⁴ங்; யஸ்ஸ மே அனபி⁴ரதி உப்பன்னா, ராகோ³ சித்தங் அனுத்³த⁴ங்ஸேதி; தங் குதெத்த² லப்³பா⁴, யங் மே பரோ அனபி⁴ரதிங் வினோதெ³த்வா அபி⁴ரதிங் உப்பாதெ³ய்ய. யங்னூனாஹங் அத்தனாவ அத்தனோ அனபி⁴ரதிங் வினோதெ³த்வா அபி⁴ரதிங் உப்பாதெ³ய்ய’’ந்தி. அத² கோ² ஆயஸ்மா வங்கீ³ஸோ அத்தனாவ அத்தனோ அனபி⁴ரதிங் வினோதெ³த்வா அபி⁴ரதிங் உப்பாதெ³த்வா தாயங் வேலாயங் இமா கா³தா²யோ அபா⁴ஸி –
210. Ekaṃ samayaṃ…pe… āyasmā vaṅgīso āḷaviyaṃ viharati aggāḷave cetiye āyasmatā nigrodhakappena upajjhāyena saddhiṃ. Tena kho pana samayena āyasmā nigrodhakappo pacchābhattaṃ piṇḍapātapaṭikkanto vihāraṃ pavisati, sāyaṃ vā nikkhamati aparajju vā kāle. Tena kho pana samayena āyasmato vaṅgīsassa anabhirati uppannā hoti, rāgo cittaṃ anuddhaṃseti. Atha kho āyasmato vaṅgīsassa etadahosi – ‘‘alābhā vata me, na vata me lābhā; dulladdhaṃ vata me, na vata me suladdhaṃ; yassa me anabhirati uppannā, rāgo cittaṃ anuddhaṃseti; taṃ kutettha labbhā, yaṃ me paro anabhiratiṃ vinodetvā abhiratiṃ uppādeyya. Yaṃnūnāhaṃ attanāva attano anabhiratiṃ vinodetvā abhiratiṃ uppādeyya’’nti. Atha kho āyasmā vaṅgīso attanāva attano anabhiratiṃ vinodetvā abhiratiṃ uppādetvā tāyaṃ velāyaṃ imā gāthāyo abhāsi –
‘‘அரதிஞ்ச ரதிஞ்ச பஹாய, ஸப்³ப³ஸோ கே³ஹஸிதஞ்ச விதக்கங்;
‘‘Aratiñca ratiñca pahāya, sabbaso gehasitañca vitakkaṃ;
வனத²ங் ந கரெய்ய குஹிஞ்சி, நிப்³ப³னதோ² அரதோ ஸ ஹி பி⁴க்கு² 1.
Vanathaṃ na kareyya kuhiñci, nibbanatho arato sa hi bhikkhu 2.
‘‘யமித⁴ பத²விஞ்ச வேஹாஸங், ரூபக³தஞ்ச ஜக³தோக³த⁴ங்;
‘‘Yamidha pathaviñca vehāsaṃ, rūpagatañca jagatogadhaṃ;
கிஞ்சி பரிஜீயதி ஸப்³ப³மனிச்சங், ஏவங் ஸமேச்ச சரந்தி முதத்தா.
Kiñci parijīyati sabbamaniccaṃ, evaṃ samecca caranti mutattā.
‘‘உபதீ⁴ஸு ஜனா க³தி⁴தாஸே 3, தி³ட்ட²ஸுதே படிகே⁴ ச முதே ச;
‘‘Upadhīsu janā gadhitāse 4, diṭṭhasute paṭighe ca mute ca;
எத்த² வினோத³ய ச²ந்த³மனேஜோ, யோ எத்த² ந லிம்பதி தங் முனிமாஹு.
Ettha vinodaya chandamanejo, yo ettha na limpati taṃ munimāhu.
‘‘அத² ஸட்டி²னிஸ்ஸிதா ஸவிதக்கா, புதூ² ஜனதாய அத⁴ம்மா நிவிட்டா²;
‘‘Atha saṭṭhinissitā savitakkā, puthū janatāya adhammā niviṭṭhā;
ந ச வக்³க³க³தஸ்ஸ குஹிஞ்சி, நோ பன து³ட்டு²ல்லபா⁴ணீ ஸ பி⁴க்கு².
Na ca vaggagatassa kuhiñci, no pana duṭṭhullabhāṇī sa bhikkhu.
‘‘த³ப்³போ³ சிரரத்தஸமாஹிதோ, அகுஹகோ நிபகோ அபிஹாலு;
‘‘Dabbo cirarattasamāhito, akuhako nipako apihālu;
ஸந்தங் பத³ங் அஜ்ஜ²க³மா முனி படிச்ச, பரினிப்³பு³தோ கங்க²தி கால’’ந்த்ந்த்தி.
Santaṃ padaṃ ajjhagamā muni paṭicca, parinibbuto kaṅkhati kāla’’ntntti.
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 2. அரதீஸுத்தவண்ணனா • 2. Aratīsuttavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 2. அரதிஸுத்தவண்ணனா • 2. Aratisuttavaṇṇanā