O lume a cunoașterii
    Știri / Mapamond

    Arheologii cred că au găsit mormântul Sfântului Nicolae

    O echipă de arheologi turci au descoperit sub biserica Sf. Nicolae din oraşul Demre, în provincia Antalya din sudul Turciei, un cavou care ar putea păstra rămăşiţele Sf. Nicolae din Mira, sfântul creştin în urma căruia s-a creat mitul lui Moş Crăciun.



    Biserica Sfântului Nicolae din Demre.


    Scanările au detectat un spaţiu gol sub ruinele bisericii vechi a Sfântului Nicolae, în oraşul antic Mira, unde a avut loc naşterea sfântului care a dat numele parohiei.

    Această descoperire, care ar trebui să fie extinsă prin săpături arheologice, contrazice ideea populară că oasele Sf. Nicolae se află în oraşul Bari din Italia.

    Sfântul Nicolae a murit în anul 343 şi a fost îngropat în oraşul său natal Mira (acum Demre).

    Până acum se credea că în perioada când forţele turce au ocupat Mira în secolul al XI-lea, oasele au fost exhumate şi mutate în portul italian Bari, unde ar fi fost îngropate din nou.

    Cu toate acestea, datarea şi verificarea acestor oase, vechi de 1674 de ani, va fi dificil de făcut, deoarece sunt sub un mozaic, care trebuie să fie scos piesă cu piesă pentru a avea acces la cavităţile detectate sub pământ.

    9 OCTOMBRIE 2017



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O echipă de arheologi de la British Museum, London's Natural History Museum şi Queen Mary College de la University of London au anunţat descoperirea unor amprente de picioare umane, vechi de cel puţin 800000 ani, în noroi întărit, la Happisburgh, pe coasta de est. Sunt urmele a cinci persoane şi sunt cele mai vechi găsite în afara Africii, şi cele mai vechi dovezi ale vieţii umane din nordul Europei.
    Noile cercetări făcute la Universitatea din Aarhus sugerează că "epoca vikingilor" a început cu aproximativ 70 de ani înainte de primul raid din Anglia şi într-un mod mai puţin violent.
    Civilizatia minoica este considerata prima civilizatie avansata din Europa. Ea s-a dezvoltat in insula Creta in Epoca Bronzului, acum peste 5000 de ani, dar pana acum nu se stia originea ei. Prin studii ADN s-a stabilit ca populatia minoica se inrudeste cu locuitorii de azi din Creta si cu cei din Europa.
    O echipă internaţională de arheologi condusă de New York University a studiat timp de 13 ani rămăşiţe descoperite în sud-vestul Franţei şi a ajuns la concluzia că neandertalienii, precursori ai oamenilor moderni, îşi îngropau morţii. Descoperirea nu confirmă numai existenţa unor morminte în Europa de Vest ci şi o capacitate cognitivă necesară.
    Craniul Copilului Taung a fost supus unor investigaţii tomografice computerizate de înaltă rezoluţie la Wits University şi rezultatele pun la îndoială teoria care spune că Australopithecus africanus arată aceleaşi adaptări craniene găsite la copii mici şi la sugarii moderni, adică nu prezintă dezvoltarea creierului în regiunea prefrontală similară cu a omului modern.
    O mumie adusă în Germania de o prinţesă bavareză după o expediţie în America de Sud, în 1898, şi care nu fusese identificată, a fost analizată de cercetătorii de la Universitatea din Munchen. După aducerea ei, mumia a fost ignorată şi multă vreme s-a crezut că a fost găsită în mlaştinile din Germania.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact